ÖFK:s Pontus Kindberg på lånetransfer till Stöde. ÖFK:s Pontus Kindberg på lånetransfer till Stöde.

Allsvensk talang lånas ut till Stöde: "De har en tydlig spelidé"


(2020-04-28)
Allsvenska Östersunds FK lånar ut sin talang Pontus Kindberg, son till förre ordföranden Daniel Kindberg, till Stöde IF.
– Fick ett riktigt bra välkomnande av klubben och spelarna, och de verkar ha bra tränare med en tydlig spelidé, säger den 17-årige wingbacken.


I Stöde vill man inget hellre än att få kicka igång sin första säsong i division 2 under sin drygt hundraåriga historia. Även om den i bästa fall bara blir "halv" då vårens matcher redan strukits på grund av Coronaeländet.
Man får hålla tillgodo med träning och igår dök det upp ett intressant ansikte på NP3:s läktare, Östersunds FK:s förre ordförande och starke man Daniel Kindberg.
– Ja, vi blev lite överraskade. Daniel hade rest ner för att hans son Pontus skulle få vara med och provträna med oss, säger Stödes sportchef Mats Carlsson.
Pontus Kindberg tillhörde ifjol ÖFK:s A-trupp och var uttagen till sex matcher i Allsvenskan ifjol. Dock utan att få någon speltid
– Pontus är bara 17 år och har framtiden för sig. Och det han visade upp på vår träning i går kväll höll god klass, säger Mats Carlsson.

Kan synes märkligt att en talang som Pontus Kindberg tränar med Medelpadslaget Stöde då man har division 2-klubbar som både IFK Östersund och Ytterhogdals IK på närmare håll och inom distriktet.
– De har en lånelista med fem talanger som behöver speltid på en bra nivå och utöver Pontus till oss så har de spelare i både IFK Östersund och Ytterhogdal, säger Mats Carlsson.
Carlsson fortsätter:
– Vi tycker såklart att när en liten klubb som vår uppmärksammas av allsvenska föreningar, och skulle vi få en förfrågan om mer samarbete, så tar vi det alla dagar i veckan, säger Mats Karlsson.
Att låna in eller värva spelare precis under allsvenska nivå brukar normalt kosta en hel del slantar.
– Nej, då det är frågan om en spelare från en lånelista står ÖFK även i fortsättningen för Pontus lön. Han kommer att både kunna spela och träna med båda klubbarna och kommer att pendla från Östersund med början då från igår.

Östersunds FK har ju sina tentakler även i "GIF-land" och bjöd t ex ifjol in Timrås målkung Oskar Nordlund till provträning. Oskar som från och med i år spelar med just Stöde.
– Jag tycker vi har ett par spelare som borde uppmärksammas av klubbar i Allsvenskan och Superettan och få åtminstone provträna, säger Mats Carlsson.
Stödes sportchef vill inte nämna några namn men det Lokalfotbollen har sett av Stöde senaste två åren borde britten Josh Chatee vara ett av namnen. En liten offensiv mittfältare med god speed, speluppfattning och målsinne.

Lokalfotbollen fick ett snack med Pontus Kindberg

Vad säger du om att lira med Stöde IF?
– Det ska bli skitkul att få spela matcher! ÖFK--tränaren Ian Burchnall tycker att Stöde är rätt för mig i min utveckling och då litar jag på honom. Jag hoppas komma med på klubbens lånelista så jag kan spela och träna med bägge klubbarna i år, säger Pontus Kimderg.

Vad säger du efter din första träning med  Stöde?
– Fick ett riktigt bra välkomnande av klubben och spelarna och de verkar ha bra tränare med en tydlig spelidé. Det är något jag gillar skarpt.

Plats i laget?
– Vänster wingback

Vilka är dina styrkor?
– Har en bra passningsfot i både det korta och långa spelet, slår fina inlägg och har ett bra spelsinne.

Och vad behöver du förbättra?
– Behöver bygga på mig några kilo muskler och rutinen förstås.

Bara att önska dig lycka till i Stöde och din fortsatta fotbollsutveckling.
– Tack för det.

Tllbaka till div. 2 Norrland