Andrés Escobar kör vidare i IFK Timrå. Andrés Escobar kör vidare i IFK Timrå.

Före detta ungdomsproffs i Italien blir kvar i Timrå: "Visat sin framtidsplan"


(2020-02-03)
2018 var han ungdomsproffs i Italien.
Nu är 19-åringen tillbaka i Sverige och i höstas tog han steget över till IFK Timrå.
Trots anbud från bland annat Stöde IF valde han att vara kvar i klubben.
– De har visat sin framtidsplan och det blir en spännande säsong, säger försvarsspelaren.


Det har som sagt varit strömhopp från IFK Timrås spelartrupp och framförallt är det Stöde IF och norska Steinkier FK som varit framme och plockat åt sig av godbitarna.
En spelare, som trots anbud från Stöde, valt att vara kvar i klubben är talangen Andrés Escobar. Den minnesgode kanske kommer ihåg Lokalfotbollens artikel om den då 17-årige försvararen som blev nerbjuden som ungdomsproffs i Italien 2018/2019? (Läs artikel här nedan).
Nu är han tillbaka i Medelpad och efter spel i Kuben gick han förra hösten över till IFK Timrå. Där blev det dock inga inhopp vilket det med all säkerhet lär bli i år.

Varför valde du att vara kvar?
– Efter flera dagars spekulationer och samtal har IFK Timrå visat mig sin framtidsplan och jag har bestämt mig att krita på för klubben 2020. Blir en spännande säsong. Vill tacka Stöde för intresset och erbjudandet när det var som struligast i IFK Timrå innan man fick klart med nya tränare men ska göra mitt bästa nu i Timrå, säger den 19-årige försvararen som även provtränade med Matfors.

Om vi går dryga året tillbaka i tiden. Hur var ditt fotbollsäventyr i Italien?
– Jag var som sagt ungdomsproffs i Italien för Assisi Subasio i Eccellenze och har tagit med mig många erfarenheter därifrån. Speciellt tuffheten och den mentala biten. Jag var ju bara 17 år och flyttade utomlands och var yngst i laget. I början blev det jobbigt eftersom det inte fick någon speltid då det saknades en del papper från italienska förbundet. När detta var löst kämpade jag till mig speltid vilket utmynnade i att jag blev startspelare och även kapten sista matcherna.

Vad tar du med dig mer?
– Jag tar med mig en hel del från det här äventyret. som tog slut i maj förra året. Jag fick erbjudande om att åka tillbaka förra hösten och spela med Serie C- och D lag i Umbrienregionen. Jag valde att gå klar skolan då jag redan haft ett sabbatsår från den.

Varför återvände du till Kuben, den klubb du lämnade när du åkte ner?
– Direkt när jag kom hem började förhandlingar med klubbar i södra Sverige och om ett potentiell flytt till Göteborg och spel i BK Häcken U19-lag och Vasalunds A lag i Solna men valde slutligen att vara kvar i Sundsvall och Kuben för att slutföra studierna. Jag körde 2 veckors provträning med Ytterhogdal som hade Adrian Costello som var tränare då och blev erbjuden plats men svårigheterna att hitta skola med den linjen jag gick fanns inte i närheten vilket fick mig att tacka nej till erbjudandet.

Du tog klivet över till IFK Timrå ifjol sommar?
– Testade med Timrå med Robert Englund och Göran Sundqvist som tränare och hade bra kemi med dom och körde sedan resten av säsongen med dem..

Vad är dina förväntningar med IFK Timrå i år?
– Jag känner stor positiv känsla över att vara kvar i den vita tröjan. Mina förväntningar förra säsongen angående speltid blev inte som jag förväntade mig. Träningsmässigt samt att umgås med bra spelare har ändå varit en lärorik upplevelse för mig. IFK Timrå har ett hungrigt lag och som ska kämpa för att göra sitt bästa i tvåan och som i dagsläget förhandlar med flera duktiga spelare som ska göra sitt bästa att ersätta de som flyttat. Målet är att vi ska komma så högt som möjligt i tabellen, avslutar Andrés Escobar.
 

Till Silly season
 

Tillbaka till div 2 Norrland
 


Lokalfotbollens artikel om Andrés Escobar från 2018:

Medelpads okända proffs – 17-åring fick kontrakt med italiensk klubb: "Lever min dröm"


(2018-10-18)
Från Sundsvall, 17 år - och proffskontakt i Italien.
Ja, det är faktiskt sant.
Andres Escobar från Kubikenborgs IF, men fostrad i GIF Sundsvall, lever drömmen i ACD Assisi 1924.
– Lever min dröm! Har bott här nu 2 månader och känner redan resultat att jag blivit bättre, säger den lovande försvararen.


Är han Medelpads mest okända proffs någonsin?
Bara 17 år har han fått kontrakt med en italiensk klubb.
Just nu lever Sundsvallskillen Andres Escobar drömmen som ungdomsproffs i ACD Assisi 1924.

Steget från Kubens U17-lag till spel i Italien är långt. Hur hamnande du där?
– Det är en lång historia som det brukar heta. Proffsliv.se arrangerade try-out-spel i Stockholm, Göteborg, Malmö och Skellefteå i december 2017 och tänkte, varför inte ge det ett försök? Läste på deras hemsida att dom bästa spelarna kunde få chansen att gå vidare och få komma ner till Italien och visa upp sig, säger Andres Escobar.

Av dom 250 provspelarna i åldern 14-20 år var det bara 30 som gick vidare, Och du var en av dom!
– Ja, fantastisk nog var jag en av dom som fick åka ner till Perugia i april för en veckas provträning med ISM Academy, ett ungdomslag med syfte att spela mot proffsklubbar och sedan bli scoutade och därefter bli inbjudna till olika klubbar. 

Och det blev en lyckad träningsvecka?
– Ja, det gick väldigt bra tycker jag och blev erbjuden av två klubbar, ett Serie D lag och ett Eccellenze lag, att komma ner och träna under två veckor i augusti. Lagen motsvarar Nedre halvan av Superettan och division 1 i Sverige.

Och det gick bra även där?
- Ja, det flöt på riktigt bra och direkt på plats blev jag erbjuden ett ettårs kontrakt med ACD Assisi 1924. Det chockade mig positivt. Är dessutom yngst i laget.

Tvekade du att skriva på?
- Nej, det var en självklarhet att tacka ja, även om jag tvingades ta ett sabbatsår från studierna där jag gick andra gymnasieåret på Samhällsprogrammet.

Andres påbörjade sin proffssejour i slutet av augusti och har nu varit nere i Iralien i knappt tre månader.
– Känner redan resultat och att jag förbättrat mig, tempot är grymt bra, riktigt fysiskt skulle jag säga. Hoppas såklart man kan fortsätta en karriär här i Italien, det vore ju en döm.

Har du någon möjlighet till förlängt kontrakt?
– Har hört från min agent att det finns intresse till en förlängning. Men just nu fokuserar jag på nuet och att få växa både som spelare och människa. Inte många svenska ungdomar får chansen att leva som ungdomsproffs så jag njuter av tillvaron samtidigt ger järnet varje träning.

Italien ligger långt bort från Sundsvall och Haga. Hemlängtan?
– Givetvis saknar man såklart familjen och vännerna i Sundsvall, flyttade ensam här till Italien men sådant är något man måste offra för sina drömmar.

Du blev "ratad" av GIF Sundsvall och gick till Kuben inför den här säsongen.
– GIF är min moderklubb men i samband med gallringen till Tipselitlaget valdes jag bort men inget jag har några hard feelings för då det var en kille i pojklandslaget som flyttat hit som tog min plats. Då tog jag steget över till Kuben, som även dom hade ett duktigt U17-lag.

Att bli sidsteppad av GIF Sundsvalls U17 till ungdomsproffs i Italien är kanske inte den vanligaste vägen att ta.
– Ha ha ha, nej kanske inte det. Men jag är envis och tror mycket på mig själv och ger aldrig upp, mentalt stark alltså. På planen tvekar jag aldrig när det gäller att kliva in i en närkamp, bollsäker och älskar att försvara. Lite italiensk i min spelstil alltså och kanske var det därför som jag fick chansen då det defensiva alltid hyllats lite extra här nere i Italien.

Kan det bli GIF Sundsvall senare i karriären om du inte blir kvar i Italien?
– Skulle vara kul att få spela på en hög nivå i Sverige nån dag och givetvis är då Giffarna ett alternativ.

Vad händer om det inte skulle bli någon förlängning av kontraktet när det går ut nästa sommar?
– Besvikelse givetvis, men ingen katastrof. Skulle det bara bli ett år har jag fått en viktig erfarenhet och jag känner redan nu att jag utvecklats både som spelare och människa.

Några matcher hade det dock ännu inte blivit för 17-åringen från Medelpad. Vad beror det på?
– Nej, det är några papper som det italienska förbundet måste skriva på och det har tagit ett tag. Hoppas att det ska bli klart under veckan som kommer så jag ska kunna vara med och matchar.

Du är namne med den spelare som blev tragiskt mördad efter att ha gjort självmål mot USA när Colombia åkte ur VM 1994.
– Mina föräldrar är från Colombia men annars är namnet bara en tillfällighet, avslutar Andres Escobar, Sundsvalls "okända" fotbollsproffs.

Fakta Andres Escobar:
Född: 2001
Längd: 180 cm
Vikt: 76 kg
Nuvarande klubb: ACD Assisi 1924
Moderklubb: GIF Sundsvall
Övriga klubbar: Kubikenborgs IF
Familj: Pappa Alberto, mamma Patricia och storasyster Jessica.