Det blev 15 säsonger i ÖIF för Pär Malmberg. Det blev 15 säsonger i ÖIF för Pär Malmberg.

Slutar i Östavall efter 15 säsonger: "Fortsätter på en lägre nivå"

(2019-11-12)
Efter femton säsonger i Östavalls IF väljer profilen nu att tacka för sig i västraklubben. 
– Jag ska nog fortsätta att sparka lite boll i något år till, fast på en lägre nivå, säger Pär Malmberg, 37 år i december.


Det blev femton säsonger för Pär Malmberg i Östavalls IF. Nu väljer veteranen att avsluta sin karriär på Skogsvallen.
Lagkompisen Jesper Gulliksson intevjuade "Mallis" på klubbens hemsida efter säsongen och det tagna beslutet.

Hur var klubben när du kom hit första gången som 22-åring?
– Det är klart att det blivit bättre. Inför varje säsong så säger Fredlund att det ska bli lite bättre, lite proffsigare. Så klart att det är bättre nu än då.

Varför blev det Östavall egentligen?
- Jag spelade i Ånge IF, som då var ett lag i de nedre regionerna i division 5. Jag kände att jag ville testa på spel i en högre division. Det och att Jens Östlund var tränare gjorde att jag valde att flytta till Östavall sommaren 2004.

Hur gick det då?
– Det gick bra, vi höll på att gå upp till division 3 redan första säsongen om jag inte minns fel. Säsongen efter det åkte vi ur, som favoriter till att gå upp egentligen. 2008 vann vi division 5 och efter det har vi spelat i division 4 fram tills att vi vann kvalet för ett par år sedan och gick upp i trean.

Hur var säsongen när ni tog steget upp till division 3?
– Det var ett roligt år. Det som satte sig mest på minnet var sista hemmamatchen mot Svartvik och kvalet. I matchen mot Svartvik vände vi ett 0-3-underläge till 3-3 och jag själv fick göra det tredje målet. Nog ett av de viktigaste målen i Östavalls IF:s historia.

Hur var kvalet?
– Det blev en total överkörning i första matchen mot Stöde med 5-0. De kom då ifrån division 3. I den andra matchen spelade vi 0-0 borta mot Älgarna och i den sista matchen vann vi med 3-0 borta mot Tandsbyn. Efter det blev det fest! Elliot Kårelind var en jätte för oss i kvalet.

Ett historiskt avancemang! Har du några speciella minnen från de tre åren i division 3?
– Vår debutmatch hemma mot Sollefteå var en härlig känsla, som vi vann med 4-1. Första året fällde vi nästan alla topp 3-lagen hemma. Det var bara Kramfors som kom undan Skogsvallen med en poäng. Sedan minns jag gärna förra årets pärla borta mot Kuben.

Ja det var en riktig raket! Om du får agera expert. Hur går det för Östavall nu när du slutar? Var är klubben om fem år?
– Svårt att säga. Jag hoppas att vi klarar av att vara kvar i division 3 och att vi även i fortsättningen klarar av att göra det med en trupp bestående av större andelen spelare från närområdet.

Det låter som en bra plan. Du har blivit 36 år och fyller 37 i december. Vad blir planen nu? Kör du trav och jakt för hela slanten eller funderar du på en ny hobby istället för fotbollen?
– Jag ska nog fortsätta att sparka lite boll i något år till, fast på en lägre nivå så andra intressen och familj kan få komma i första hand, avslutar Pär Malmberg.

Pär Malmberg kommer att avtackas på Skogsvallen i någon av nästa års hemmamatcher.