Oskar Nordlund krutade in båda Ånges mål i derbyt mot Selånger. Här är tvåan på väg sedan han blivit friställd av Benny Matsson. Christoffer Göransson i SFK-målet chanslös än en gång. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Ånge starkast i Quatro Stagione-derbyt
(2014-05-01)

Ånge vann div. II-derbyt mot Selånger med 2-1.
Rättvist?
Nja, kanske inte - oavgjort låg nog närmast till hands sett till spelet men det är målen som räknas.
- Vi gjorde vad vi skulle och det är en styrka att vinna även när inte spelet fungerar till fullo, säger Ånges spelande tränare Benny Matsson.
- Orättvist! Vi är sett till 90 minuter spelmässigt det bättre laget men Ånge tar tillvara våra misstag och vi blir hårt straffade, säger Selångers tränare Bert Ståhlberg.


Vädrets fyra årstider

Matchen avgjordes i ett typiskt vårväder där vi bjöds på hela kartan av de fyra årstiderna, sol, storm, lättare bris, regn, snö, hagel, kyla och värme.
Första målchansen gick till hemmalaget Ånge men Elliot Greens nick efter hörna räddade på mållinjen av Faress Mohammed.
Selångers Ridwan Beyon replikerade nästan omgående med ett stenhårt skott i inisdan av stolpen och då hade vi bara spelat ett par minuter av matchen.
I den sjunde minuten drabbades Ånge av en jobspost när seriens skytteligaledare efter tre omgångar, Faton Buzuku, tvingades kliva av skadad.
- Fick först en spark på foten och sedan klev jag snett när jag landade, säger Buzuku.
Tränaren Benny Matsson svarade för ett klokt beslut när han bytte in sig själv.


Oskar Nordlund x 2

Den byiga och hårda vinden ställde till det en hel del för spelarna och fram till den 22:a minuten hände inte så mycket matnyttigt. Då fick Ånge en frispark från cirka 20 meters håll, i stort sett rakt framifrån målet. Daniel Wallsten petade kort till Oskar Nordlund som i medvinden dundrade in matchens första mål via Selångermuren. Christoffer Göransson chanslös mellan stolparna.
- Fattar inte hur domaren kunde blåsa frispark i momentet innan, efter säger SFK-tränaren Ståhlberg och skakar på huvudet.
Fem minuter senare bröt Ånge ett anfall mitt på egen planhalva och kontrade. Benny Matsson tvåfotsfintade sig förbi två SFK-försvarare och lade sedan ut bollen till Oskar Nordlund, som kom med fart i högerinnerposition och begravde bollen i den bortre gaveln med ett lågt distinkt skott (se bilden ovan). "CG" lika maktlös denna gång och solen lyste plötsligt över Ånge IP.


Straffmål och kontakt

Selånger fick ett bra läge till reducering i den 35:e minuten, en frispark från ungefär samma läge som Ånge vid deras ledningsmål. Jens Gustafsson knorrade vackert över muren men långe Lloyd Saxton var bra med och plockade ner bollen som annars var på väg att dyka ner under ribban.
Åtta minuter senare var samme Gustafsson på väg igenom men strandade på Andreas Wikanders fötter. Framstupa sidoläge och straff.
Oliver Widahl säkerheten själv från elva meter - och nu tilltog både blåsten och snön...
När den andra halvleken skulle sparka igång tittade åter solen fram och Selånger tog över ganska rejält första halvan men Martin Drugge Erikssons skott smet strax utanför stolpen och när Faress Mohammed testade en tåjagare från strafflinjen räddade Saxon till vänsterhörna. En hörna som han sedan med pondus boxade bort. Annars var det mest "nästan lägen" och det här med "sista passet".
Mitt i Selångerpressen kontrade Ånge och Gustavo Villaboas avslutande skott mot det högra krysset motades bort av Göransson. "Gus" som glimtade till rejält emellanåt med sin fina teknik men sedan försvann ur matchbilden långa stunder.


Widahl brände kvitteringsläget

Ånge tog alltmer över matchen och hade Kraig Rochester visat mer skärpa i sina avslut och avgörande pass hade hemmalaget stängt matchen med ett 3-1-mål.
Istället skulle Oliver Widahl få en gyllene kvitteringschans med kvarten kvar. Efter ett par fina dribblinga i hög fart fick han skottläge men skyfflade bollen en rejält bit över ribban.
- Jäkligt sjukt att bränna där. Blev kanske lite väl ivrig, säger Widahl, som likt Nordlund kunnat tillskriva sig tvåmålsskytt.
Efter den chansen var det som om luften gick ur gästerna och Ånge hade inga större problem att hålla undan resten av matchen. Inhopparen Linus Sjölander var istället nära att utöka i slutet men hans volleyskott rullade utanför den bortre stolpen.
- Jag tycker ändå inte att vi var sämre än dom. Ånge var kanske mer på tårna i början av matchen och är tunga att möta och väldigt "på". Dom fick också sina två viktiga mål tidigt, säger Widahl.


Orättvist tyckte Ståhlberg

Tränare Ståhlberg höll med sin adept.
- Orättvist! Vi är sett till 90 minuter spelmässigt det bättre laget men Ånge tar tillvara våra misstag och vi blir hårt straffade, säger han och fortsätter:
- Vi gav dem t ex 2-0-målet. Man får helt enkelt tappa i defensiven som vi gjorde vid det anfallet och framåt så slarvade vi med passningsspelet sista tredjedelen. Vi snackade om det innan matchen hur viktigt det är men kvalitén sjönk ju ännu mer ju längre matchen led. Nästa gång skall jag vara tyst... Nä, den här matchen slarvade vi bort, säger Ståhlberg besviket.
Inte heller Ångetränaren var nöjd trots segern.
- Vi gjorde vad vi skulle men inte mycket mer men det är en styrka att vinna även när inte spelet fungerar till fullo. Jag får njuta av poängen istället för skönspelet, säger Ånges spelande tränare Benny Matsson.
- Vi var helt enkelt tyngre än dom inne i båda straffområdena och det avgjorde detta tuffa derby, säger Matsson som först bytte in sig - och sedan ut sig.
- Orken. Man börjar bli gammal och dessutom såg Linus (Sjölander) pigg ut när han kom in, säger de gamle anfallsräven.


Bra publiksiffra

Petter Andersson i försvaret bäst i Selånger och rejält plus även till mittfältsduon Jens Gustafsson och Martin Drugge Eriksson för sitt uppoffrande spel.
Oskar Nordlund imponerade med kraftfullt spel och sina två mål. Stiligt inhopp efter paus av vänsterbacken Daniel Näslund som stängde sin kant fullständigt.
Trots det bizarra vädret hade hela 634 åskådare sökt sig till Ånge IP med distriktets bästa konstgräs.

/ Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

-

Ånge IF - Selånger FK 2-1 (2-0)
1-0 Oskar Nordlund 23
2-0 Oskar Nordlund 28
2-1 Oliver Widahl (straff) 43
Domare: Ulrik Ulander, Husum
Publik: 634
Matchfakta

Tillbaka till omgång 4 och allt om alla matcherna

Båda lagen uppställda inför det förväntansfulla div. II-derbyt, det första i Medelpadsfotbollen sedan 2006. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Christoffer Göransson tittar långt efter Oskar Nordlunds frispark som hittade in i nätet via muren. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Första målchansen gick till hemmalaget Ånge men Elliot Greens nick efter hörna räddade på mållinjen av Faress Mohammed (ej synlig på bild).
Benny Matsson in action.
Gustavo Villalobos glimtade till ibland. Här har han dribblat bort Ridwan Abduselam Beyan.
...men Faress Mohammed kommer till undsättning.
Här är Faress Mohammed på offensiven och testar en tåfjutt som Lloyd Saxton får tänja sig och styra till hörna...
Den hörnan boxades bort med pondus av mv-Saxton.
Benny Matssons pappa Roger, den gamle skyttekungen i Naggen, Ljunga och Fränsta, skötte speakeriet efter bästa förmåga. Men varför så bister? Ånge vann - och sonen spelade fram till ett av målen.
Bra publiksiffra på Ånge IP - över 600 åskådare.
Vädret skiftade som sagt karaktär några gånger....
Fotboll eller snöboll?

Fler bilder från matchen kommer senare