Här smörjer målskytten och lagkapten André Grim så vackert in "trippelhörn-assisterande" Micke Olssons mjuka skuldra. Två av matchens klart bästa spelare visar att man i Alnö IF tar vi hand om varandra. Foto: Hemliga Arne

Alnös hörnor avgjorde matchen tidigt
-
Hur stod formen till hos topplaget Alnö IF efter två raka kryss?
Jo, tack. Bara bra!
Ikväll svarade man för en rejäl urladdning och ledde redan i paus med hela 4-0 och visade hur man gör mål på hörnor.
Den andra halvleken vann Östavall med 1-0 men vad hjälpte det?
– Alnö är det bästa laget vi mött i år, säger ÖIF-tränaren Jens Östling.


Hoppa på vinnartåget igen

Hur stod formen till hos Alnö IF efter två raka kryss?
Jo, tack. Bara bra!
– Fokus idag låg på att återigen hoppa på vinnartåget när Östavall kom på besök till Släda IP. Västralaget som har en historia av att vara svårspelade var på förhand ingen säker trepoängare men efter vår urladdning i första halvlek var matchen till stora delar över, säger Alnötränaren Pontus Melander.
Första halvlek präglades av stort bollinnehav för Alnö och ett Östavall som fick försöka freda sitt mål och satsa på kontringar.
– Men ett bra och högt försvarsspel från vår sida gav aldrig Östavall några möjligheter att bygga på egna farligheter, säger Melander.
Efter 12 minuter fick ytterforwarden David Hamberg en djupledsboll på vänsterkanten. Han drev in i banan, "lurade ut" målvakten Manne Vallström mot första stolpen och kunde sedan elegant passa till Anton Andersson Vidén inne i boxen, som efter en fin löpning helt omarkerad bara hade att lägga bollen i öppet mål.


"Micke" Olssons hörnfot

Alnö skapade flera hörnor redan tidigt i matchen och på den fjärde i den 14:e minuten nickade först Joakim Axelsson i stolpen men snappade upp sin egen retur och borrade in bollen i nätet med en volley.
Tio minuter senare var det dags att notera 3–0, trodde alla. Alnö tilldömdes nämligen en straffspark. Anton Andersson Vidén brände förra gången mot Stöde. Nu fick Patrik Kerttu chansen – och brände! Eller snarare, duktige Manne Vallström gjorde en bra räddning.
Nu skulle emellertid 3–0 komma och då vrider vi fram klockan en sex sju minuter. I matchminut 31 dök André Grim upp vid den bortre stolpen och helt omarkerad satte han Mikael Olssons perfekta hörna stenhårt med skallen.
Herr Olssons hörnfot skulle även ligga bakom 4–0-målet i den 35:e minuten när Joakim Axelsson nådde högst och elegant placerade nicken vid den borte stolpen.
– Efter en verkligt fin första halvlek kunde vi gå till pausvila med 4-0 i ryggen, säger Melander.
– Alnö tog tag i taktpinnen omgående och vi fick inrikta oss på försvar. Dom kom hela tiden med mycket folk och anföll mest på vänsterkanten med Joakim Axelsson och David Hamberg och var svåra att stå emot. Inte minst på hörnor, säger Östavalls tränare Jens Östling.


Östavallreducering efter målvaktsschabbel

Inför andra halvlek bytte Alnö spelsystem och tog ut en mittback och satte upp ytterligare en forward.
– Detta gav inte den önskade effekten. Även om vi spelmässigt gick ner oss lite skapade vi fortfarande många bra lägen att utöka vår ledning, bland annat missades ett friläge och ett ”två mot noll läge” där vi drev boll alldeles för länge innan vi kom till avslut, säger Melander.
Samtidigt lyfte sig Östavall och hade även dom några chanser och fick också till en tidig reducering i den andra halvleken genom Jesper Andersson vars inlägg Axel Hedenström först plockade ner men sedan halkat och fumlat in.
– Sånt som händer när skärpan inte är 100 procent påslagen som vid en 4–0 ledning, säger Melander och rycker på axlarna.


Näve fler kassar

Någon nerv blev det heller aldrig i matchen och trots flera bra lägen för båda lagen blev det aldrig några fler nätkänningar utan Alnö kunde avgå med en 4-1-seger.
– Största skillnaderna rent spelmässigt i andra var att vi inte släppte bollen lika enkelt som under första halvlek och kunde därför inte vila med boll så mycket som vi önskar. En bättre dag kan vi helt klart göra en hel näve fler kassar, säger Melander, som samtidigt ville berömma gästerna.
– Cred till Östavall som gör en bra andra halvlek och inte viker ner sig en tum. 
– Alnö är det bästa laget vi mött och vi vann i alla fall den andra halvleken med 1–0 och det tar vi med oss till nästa match, säger ÖIF-tränaren Östling.
– För kvällen var spelsystemet 4-4-2 utbytt mot fjolårs systemet 4-2-3-1 och det är möjligt att det gav en extra boost för jag tycker första halvlek spelmässigt är riktigt bra, avslutar Melander.

 

/ Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu och Pontus Melander

åter till omgång 8

Alnö IF – Östavalls IF 4–1
2014-06-10 - 19:00 - Släda IP
1-0 Anton Andersson Vidén 12
2-0 Joakim Axelson 14
3-0 André Grim 31
4-0 Joakim Axelson 35
4-1 Jesper Andersson 51
Domare: Hans Grönlund
Publik: 50
Matchfakta

Alnös Joakim Axelsson gjorde två hörnmål mot Östavall.