Serieledande SDFF 2 vann med klara 5-0 på Släda IP mot Alnö 2. På bilden ovan är det Maja Nymans långskott till 3-0 som dalar in bakom hemmalagets olycklige målvakt. Foto: Fredrik Lundgren.

Tung comeback för Alnökeeper
-
Serieledarna SDFF 2 vann med komfortabla 5-0 på Släda mot Alnö 2 när höstspelet inleddes i Damtrean.
Segern var rättvis om än ett par tre mål för stor men en ringrostig hemmakeeper gjorde att siffrorna steg i höjden.
– Vi har nyss kommit igång och börjat träna efter sommaruppehållet och det märks att vi har en bit kvar till matchformen. Trots fem insläppta tycker jag ändå att försvarsspelet får godkänt, säger Alnös tränare Kristoffer Vestin.


Otränad och ringrostig Alnökeeper

Alnös 2:s "spela för att ha kul"-gäng stod upp förvånansvärt bra mot serieledarna SDFF 2 och hade det mesta av spelet men tyvärr saknades det lilla extra i avlsuten som oftast smet utanför målramen samtidigt som de mål man släppte till bakåt nog får sättas på kontot "målvaktsmissar".
– Vi var tvungen att ställa upp med en helt otränad målvakt och jag tror det var tio år sedan hon stod i ett fotbollsmål sist. Hon skall i alla fall ha heder att hon ställde upp, säger Alnös tränare Kristoffer Vestin. 
Gästerna fick ett tidigt ledningsmål sedan nämnde målvakt tappat ett harmlöst långskott mitt framför fötterna på Wilma Bondén, som bara hade att raka in bollen.
Andra målet kom i den 12:e minuten efter en långboll som Julia Salomonsson var först på och tryckte till med en tåpaj och bollen gick hårt i en båge över en något för kort Alnökeeper.
SDFF ställde om snabbt och körde rätt mycket långbollar under första halvlek men Alnös backlinje jobbade hårt och höll undan bra. Baklängesmålen kan man inte lasta försvaret för.


Typiska "dammål"

I slutet av halvlken kom också 0-3. Maja Nyberg drog på en frispark från distans och det hårda skottet dök in precis under ribban (se bilden ovan).
– Ett tungt baklängesmål med tanke på att vi höll spelet uppe bra och var på vippen att få in ett viktigt 1-2-mål innan. Men efter en tilltrasslad situation nära deras mål valde bollen att rulla precis utanför stolen än i mellan dom, säger Vestin.
Fem minuter in i den andra halvleken ökade Maja Nyman på till 0–4 och återigen efter ett sånt där typiskt dammål, d v s ett långskott som dalar in under ribban ovanför en för kort och ospänstig målvakt.
– Jag sade till tjejerna i paus att vi skulle börja om från 0–0 och jobba vidare därifrån. Att då få mål i baken direkt betydde rullgardinen ner, säger Vestin.
SDFF tog nu över allt spel och Alnö fick sällan eller aldrig till några anfall med bollen under kontroll. Hemmatjejerna fortsatte emellertid att kämpa och slita förtjänstfullt med försvarsspelet och hindrade många SDFF-anfall att nå ändra fram.


Menat inlägg?

Ett mål till skulle man dock släppa in och det kom med tre minuter kvar på uret. 
Julia Salomonsson slog en menat inlägg (?) från kanten men som istället blev en perfekt lobb som landade i den borde gaveln. Även om det kanske inte var meningen var det en riktigt snygg avslutning på kvällens målande.
– SDFF:s seger är inte mycket att snacka om och dom förtjänade dom tre poängen. Däremot blev den kanske ett par, tre mål för stor sett till spelet, säger Vestin och fortsätter:
– Vi har nyss kommit igång och börjat träna efter sommaruppehållet och det märks att vi har en bit kvar till matchformen.
Hela laget skall ha godkänt för sin kämpainsats men klart bäst i det helröda hemmalaget var Anna Enered som stred utmärkt på det centrala mittfältet.


/ Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu och Fredrik Lundgren


åter till omgång 12

Alnö IF 2 – Sundsvalls DFF 2 0–5
2014-08-04 - 19:00 - Släda 2
0-1 Wilma Bondén 5
0-2 Julia Salomonsson 12 
0-3 Maja Nyberg 42 
0-4 Maja Nyberg 50
0-5 Julia Salomonsson 87

Domare: Björn Sjöblad, Sundsvall
Publik: 38
Matchfakta