Nummer 4 i rött, André Grim, knorrade på övertid in 3-2 och gav Alnö segern mot Matfors. En riktigt grim frispark om man får skämta till det något. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Grim förlöste seriefavoriterna på övertid
-
Nykomlingarna Matfors var bara sekunder från att stjäla poäng av seriefavoriterna Alnö i premiären.
Då knorrade lagkaptenen André Grim in 3-2 med en välavvägd frispark.
- Välförtjänt att vi vinner men vi vinner på ett "fult vis". Så som matchen gestaltade sig var Matfors värda en poäng. Vi var det spelförande laget i 85 minuter men dom var läskigt effektiva, säger Alnös tränare Pontus Melander.

-

Mål på första skottet

Alnö såg spelsugna ut och pressade tillbaka Matfors i stort sett från avspark och nykomlingarn fick mer eller mindre bara slå ifrån sig. Någon tid att behandla bollen fanns det inte tid till.
Extra pigg verkade nyförvärvet från Ljustorp vara. Först en språngskalle strax över och sedan en genomlöpning som Matforsmålvakten Jonas Dunberg fick rusa ut och göra sig stor på och rädda till hörna.
När man satt och väntade på hemmamålet stal plötsligt Daniel Boström bollen av en Alnöspelare på offensiv planhalva, passade till Jimmy Söderberg, fick tillbaka den och avlossade ett hårt skott som gick i en båge över en orörlig Grannas. 0-1 på Matfors första avslut... Vem har sagt att fotboll är rättvist?
Målet gav "Bruket blå" energi och man tog över spelet för en stund och fick bl a iväg ett skott från distans som Grannas tippade över till hörna.
70-30 i bollinnehav till Alnös fördel i den första halvleken men vad hjälpte det när man bara utnyttjade 40 meter av planens bredd istället för tillåtna 65.
Det gjorde det i alls fall lättare för Matfors att försvara sig täcka ytor och det blev rejält trångt i mitten och längst bak tog Jonas Richnau & Co undan det mesta.


Högeffektivt Matfors

Alnö hade mycket boll även under den andra halvleken och man fick också lön för mödan med en tidig utjämning. Efter ett snabbt inkast från löpstarke ytterbacken David Hamberg nere vid den högra hörnflaggan manövrerade sig Marucs Vestin fram längs kortlinjen innan han fick iväg en strumprullare ur minimal vinkel som gick in under (!) Jonas Dunberg och kvitteringen var ett faktum.
Dunberg tog sedan revansch på sig själv när han än en gång nekade en fri Robin Nordin nätkänning.
I den 71:a matchminuten hade Matfors sitt tredje skott på mål i matchen - och tog med det ledningen. Där snackar vi effektivitet!
En lång boll från försvaret hamnade hos Max Källström som centrade in den i mitten till Jimmy Söderberg som mötte på ett tillslag och lämnade Grannas utan pareringschans.
Alnöspelarna såg ut som om någon hällt isvatten över dom.


Båda lagen brände chanser

Skulle nykomlingen fälla den stora seriefavoriten?
Men så blev det inte. Efter en hörna blev det lite tilltrasslat och bollen hamnade framför fötterna på Marcus Vestin som rullande in den bortre vänstra gaveln från nio meters håll.
Matfors hade som sagt inte så många ordnade anfall men när man väl stack upp så blev det farligt och Jonas Sankalas skott från 25 meter var nära att hitta rätt men Grannas fingertoppar styrde bollen över.
Ännu närmare var Jimmy Söderberg när han sprang sig fri på en djupledsboll men bredsidade bollen - utanför...
Sista chansen såg ut att blir Alnös när Marcus Vestin lade upp för Robin Nordin men han avslutade på kraft istället för placering och bollen gick ett par decimeter utanför den högra stolpen.


Grim frispark gav Alnö segern

Men det skulle bli en målchans till i matchen. På stopptid fick Alnö en frispark bara några decimeter utanför Matfors straffområde. André Grim klev fram och knorrade in Alnös segermål förbi både mur och målvakt. Snyggt, men jag måste sätta ett frågetecken både för murens och Dumbergs placering vid frisparken. Så enkelt får inte ett segermål på övertid gå till. Skottet var visserligen välplacerat men långt ifrån hårt.
- Surt att torska i slutminuten när vi leder matchen två gånger om. Tycker vi var värda en poäng och spelmässigt visade vi att vi kan slå topplagen, säger Matfors tränare Lars "Laban" Andersson.
- Välförtjänt att vi vinner men vi vinner på ett "fult vis". Så som matchen gestaltade sig var Matfors värda en poäng. Vi var visserligen det spelförande laget i 85 minuter men MIF var läskigt effektiva, säger Alnös tränare Pontus Melander, som i sitt lag ville framhäva Marcus Vestin och Philip Lundqvist.
Matfors levde mycket på sin centrallinje med Jonas Richnau Ersson i mittförsvaret, Jonas Sankala på mittfältet och rivige Jimmy Söderberg framåt.


/ Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

Till div. IV Medelpad, omgång 1
-

Alnö IF - Matfors IF 3-2 (0-1)
2014-05-04 - 13:00 - Westhagen
0-1 Daniel Boström 23
1-1 Marcus Vestin 52
1-2 Jimmy Söderberg 71
2-2 Marcus Vestin 79
3-2 André Grim 90+1
Domare: Thomas Berglund, Sundsvall
Publik: 62
Matchfakta

Fler bilder kommer att läggas in under måndagen