Bilden må vara suddig men den visar Robin Nordins viktiga 1-0-mål i Alnös första kvalmatch mot Ytterhogdal. Robin gjorde ytterligare ett mål i matchen när "Den Röda Maskinen" vann med 3-1. Nu väntar returmatch i Härjedalen på lördag. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Alnö IF – bäst när det gäller!
(2014-10-01)
Alnö gjorde säsongens bästa prestation och gick segrande ur den första kvalstriden mot Ytterhogdal med 3–1, siffror som spel- och chansmässigt var i underkant.
– Vi har lagt ner mycket tid på att kartlägga Ytterhogdal och vi lade vår matchplan efter det. Tycker den fungerade fullt ut och vi hittade också ytorna bakom deras backlinje med våra snabba anfallare, säger tränaren Pontus Melander.


Alnö bröt en 22 matcher lång Ytterhogdalssvit

Alnö kunde inte spela den första kvalmatchen hemma på Släda då det saknas elljus. Vinnaren av Medelpadsfyran fick ändå en kanonstart på kvaläventyret trots att man fick flytta till Westhagens konstgräs.
Ytterhogdal kom till Sundsvall med "rena lakan", d v s 22 matcher i division 4 Jämtland/Härjedalen gav lika många segrar.
I afton sprack den sviten. Och den sprack med eftertryck. 
Alnö gjorde säsongens bästa prestation och gick segrande ur striden med 3–1, siffror som spel- och chansmässigt var i underkant.
– Vi har lagt ner mycket tid på att kartlägga Ytterhogdal och vi lade vår matchplan efter det. Tycker den fungerade fullt ut och vi hittade också ytorna bakom deras backlinje med våra snabba anfallare, säger tränaren Pontus Melander.


Formidabelt Alnöförsvar

Matchen inleddes i ett sällan skådat tempo och det var i första hand gästernas internationella manskap (mest britter) som drev upp farten. Alnö överraskade med att ge motvärnseld och var även det lag som var det mer konstruktiva av dom två. Gästerna lyfte mycket långt in mot centrum och försökte även komma runt på kanterna men Alnös backlinje med Rasmus Högdahl, André Grim, Joakim Axelsson och David Hamberg var formidabla som tog undan det mesta i såväl fågel, fisk som mittemellan. Det som ändå passerade tog den för dagen drypsäkre målvakten Joakim Grannas hand om med accuratess. 
Framåt sårade duon Jonathan Åhlin och Robin Nordin Ytterhogdals backlinje med sina djupledslöpningar.
– Vi visste att dom inte fått spela så mycket försvarsspel i sin serie i år och vi hittade också ytorna bakom deras backlinje med våra snabba anfallare samtidgt som vi även satte en hög press på deras backlinje, Något som dom alltså inte verkade vara så vana med, säger Pontus Melander.


Vände på en femöring

Det var också på en djupledsboll som Alnös ledningsmål kom. 
Jonathan Åhlin slog en passning mellan YIK:s mittbackar och Robin Nordin löpte ifrån den lite tungrodda duon och kom fri med YIK-målvakten Charlie Bryan, som han försökte runda. Bryan fick dock en näve på bollen men inte tillräckligt för att få bort den från det farliga området utan en felvänd Nordin kunde vända på en femöring och skjuta in 1-0 förbi en försvarare (se bilden ovan).
Alnö var sedan nära att öka på till 2–0 efter en ny omställning men Jonathan Åhlin fick inte till någon ren träff på bollen utan hans vinkelskott rullade utanför den borte stolpen.
1–0 i paus och av dom matcher jag sett Alnö i år var det här den bästa halvleken i år – och det mot en bra Ytterhogdal.
Det var med spänning man såg an mot den andra halvleken.


Ologisk kvittering

Den andra halvleken inleddes även den i ett burdust tempo och det var Alnö som hade greppet om taktpinnen och efter ett par minute kom "Jonte" Åhlin helt fri men drog en vänsterdonare utanför den högra stolpen och ett sus gick genom publiken.
Per Axelsson hade sedan ett fräsande distansskott som målvakten inte kunde hålla men Bryan hann ta sin egen retur precis framför fötterna på en framstormande Robin Nordin.
Just när tvånollan hängde i luften kom istället kvitteringen. Brian Wake hade i pausen blivit uppkommenderad på topp och det var även den gamle superetta-anfallaren som vaket höll sig framme efter ett ihopslag och tryckte in 1–1.
– Deras kvitteringsmål kom verkligen ologiskt, kommenterade Pontus Melander.
– Jag befarade en mental dipp efter kvitteringen men istället visade vi styrka och reste oss direkt, säger Melander.


Skakade av sig käftsmällen och återtog ledningen

Alnö tog käftsmällen på rätt sätt. Skakade snabbt av sig den och var nära att återtag ledningen sedan Robin Nordin väggat sig igenom men det avslutade skottet smet på fel sida vänsterstolpen. Nära, nära...
Ytterhogal i sin tur hade en farlig hörna som gick längs med mållinjen innan den rann ut till inspark.
Men så med kvarten kvar....goooooooooool! "Jonte" Åhlin kom runt inne i YIK:s straffområde och spelade in till en fri Robin Nordin som drev bollen i sidled och väntade och väntade och väntade innan han sköt in 2-1...pust!
Per Axelsson hade nästan direkt på ett skott från 26 meter som strök stolpen och emmalaget hade bra kontroll på händelserna tills två minuter återstod av ordinarie tid. Då fick Ytterhogdal till en otäck press och vaskade på kort tid fram tre riktigt farliga chanser. Närmast var det när lille kvicke Troy Pennycoke-Morgan manövrerade sig till skottläge inne boxen och då var man på det klara med att notera 2–2 då bollen passerade Grannas...men även den borte stolpen. Då var det nära kollektiv hjärtinfarkt på Alnöbänken.


3-1 långt in på stopptid

När samma bänk unisont vrålade till duktige domaren Ivica Matanovic att blåsa av matchen långt in på stopptid gick Alnö till anfall och väl inne i straffområdet ute till vänster tråcklade "Jonte Åhlin in bollen in mot centrum till inhopparen Anton Andersson Viden som dribblade förbi några YIK-försvarare innan han begravde ett högerskott till vänster om gästernas brittiske keeper. Alnöjublet visste inga gränser och lika bortblåst var protesterna mot domaren att han inte blåste av matchen tidigare...
– Vi gör en fantastisk match och det tredje målet var grädde på moset och ger oss betydlgit bättre förutsättningar inför returen. Då kommer dom säkert att försöka pressa oss ännu hårdare och försöka få till ett tidigt ledningsmål, säger Pontus Melander.


"Phille Guldklimp"

Hela Alnölaget skall ha beröm från målvakt till sista bänkplats. Alla som deltog spelade på toppen av sin förmåga. Kan dock inte undgå att nämna purunge Philip Lundqvist som inte bara tog upp kampen mot dom ärrade "proffsen" på mitten i Ytterhogdal utan även vann den. Hur länge får Alnö behålla den där guldklimpen?
Då det är UEFA-regler som gäller där bortamål räknas dubbelt räcker det med en 2–0-seger för Ytterhogdal att ta sig till division 3. Jag är övertygad om att Alnö kommer att göra minst ett mål och då måste härjedalingarna upp på fyra för totalseger.
Det blir en minst lika spännande lördag då returmötet går av stapeln.

Läs även:
• Spelet i djupled avgjorde för Alnö
• Ytterhogdal förlorade
• Rond 1 till Alnö IF

Alnö IF – Ytterhogdals IK 3–1
2014-10-01 - 18:00 - Westhagen
1-0 Robin Nordin 20
1-1 Brian Wake 54
2-1 Robin Nordin 75
3-1 Anton Andersson Vidén 90+4

Domare: Ivica Matanovic, Bjästa
Publik: 276
Matchfakta