Granlos målvakt Andreas Selin går åt rätt håll på Linus Backlunds straff i 2-2-läge med 25 minuter kvar av matchen och räddar poäng till nykomlingarna i deras allra första div. IV-match. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Granlo kom tillbaka två gånger om och kryssade i sin div. IV-debut
-
Granlo spelade till sig en pinne i sin div. IV-debut mot fjolårets div. III-lag Stöde. Men det krävdes en straffräddning av Andreas Selin i 2-2-läge i mitten av den andra halvleken för att det skulle ske.
- Poäng mot Stöde, som tippas tillhöra topplagen, är jag mycket nöjd över. Spelmässigt var dom kanske bättre än oss men vi visade hjärta och styrka att komma tillbaka från underläge två gånger om, säger Granlos tränare Nermin Zulovic.
Vad Stödes tränare Anders Strandlund tyckte om matchen förtäljer inte historien då han försvann snabbare än en avlöning efter slutsignalen...


Välkommen till div. IV, Granlo!

Kl. 15:30 söndagen den 4 maj var det avspark för Granlo BK:s historiska första match någonsin i Medelpadsfotbollens högsta serie.
Motståndare var fjolårets div. III-lag Stöde IF, som enligt dom själva, har ett bättre lag i år att ställa på benen.
Redan efter tre minuter hälsade Stöde Granlo välkommen till div. IV.
Linus Backlund drog på en frispark från 27 meter och den smet in lite väl enkelt in till vänster om nye Andreas Selin i hemmamålet. Selin skulle dock revanschera sig...
Stöde hade därefter bra lägen för ett utökning men i den 16:e minuten kunde Granlo istället göra sitt första mål någonsin i div. IV-sammanhang.
Efter en frisparkslyftning från Oskar Lund vann GBK dubbelt i luftspelet. Först när Brima Bassie vann sin duell och nickpassade till Alen Zulovic som i sin tur nickskarvade vidare in i mål över Stefan Eriksson i Stödemålet.

Spelet jämnade därefter ut sig något men kring den 35:e minuten vaskade Stöde fram två högkaratiga målchanser. Först missade inhopparen Max Osadolor att få träff på bollen efter ett inspel och sedan fick en helt omarkerad Filip Astby på en rejäl slice från elva meter på ett ett snett-inåt-bakåt pass så att bollen nästan gick till inkast.
Stöde fortsatte sedan att trycka ner Granlo djup på egen planhalva men några fler rejäla chanser skapade man inte utan GBK kunde hålla undan fram till pausvilan.


Motlägg gav friläge och mål

Stöde fortsatte föra spelet i den andra halvlekens inledning och Filip Astby var på skotthumör denna eftermiddag och den här gången såg bollen ut att sitta men det skruvade skottet drog sig precis utanför den högsta stolpen.
I den 55:e minuten gav Stödes övertag utdelning. Jonas Södermark vann ett motlägg långt ner på Granlos planhalva och kom helt fri och satte den säkert bakom Selin.
Helt rättvist i det läget men nykomlingarna från div. V skulle resa sig ännu en gång och den här gången omgående. Det heter ju att ett lag inte är så sårbara som när man gjort mål I det här fallet stämde det då bara minuten efter kunde Granlo lobbnicka in sitt andra mål för dagen sedan Patrik Hägglund nått högst på Oskar Lunds hörna.
Efter timmen spelad lyfte Oskar Lund ånyo in en välavvägd frispark från vänsterkanten. Alen Zulovich vann duellen i luften men fick trängd inte till någon kanonträff och bollen smet utom.
I den 65:e minuten blåste domaren straff sedan Edin Muratovic lite onödigt fällt Johan Sjölén långt ut i straffområdet.
Matchens första målskytt, Linus Backlund, klev fram och slog den till vänster om Selin - som gick åt rätt håll och räddade (se bilden ovan). Han måste ha en bra målvaktstränare den gossen.


Krävdes att han blev skjuten?

Spelet kom av sig lite efter straffmissen men med ungefär tio minuter kvar började Stöde åter etablera tryck mot Granlos mål samtidigt som det började bli irriterat på planen. Ett tag undrade man om det krävdes att Granlos härförare Alen Zulovic skulle bli skjuten för att få en frispark med sig...
Granlo försvarade sig bra i slutdelen och laget tog poäng i sin premiär och en till synes besviken Anders Strandlund lämnade snabbt Westhagens konstgräs så från det hållet blev det inga kommentarer denna dag.
Däremot var nyförvärvet från just Granlo, Ferdi Ismaili, hygglig och stannade till:
- Jag är mycket besviken. Det här var vår sämsta match i år. Vi fick aldrig någon fart i vårt spel även om vi skapade tillräckligt många chanser för att vinna. Vi missade ju bland annat en straff, säger Ismaili besviket, som själv blev utbytt i matchen.
- Jag har ont i ryggen men jag vet inte om det var därför som jag inte fick fortsätta.
Desto nöjdare var Granlos tränare Nermin Zulovic:
- Poäng mot Stöde som spelade i div. III ifjol och tippas tillhöra topplagen är jag mycket nöjd över. Spelmässigt var dom kanske bättre än oss men vi visade hjärta och styrka att komma tillbaka från underläge med både 0-1 och 0-2. Hade någon erbjudit mig 2-2 och kryss före matchen så hade jag köpt det på en gång.
Jonas Södermark och snabbe inhopparen Maxwell Osadolor får bäst betyg i Stöde medan Oskar Lund, Alen Zulovic och Brima Bassie var gräddet på moset i Granlo.

/ Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

till omgång 1
-

Granlo BK - Stöde IF 2-2 (1-1)
2014-05-04 - 15:30 - Westhagen
0-1 Linus Backlund 3
1-1 Alen Zulovic 16
1-2 Jonas Södermark 55
2-2 Patrik Hägglund 56
Domare: Jan Söderlund, Sundsvall (godkänd)
Publik: 62
Matchfakta

fler bilder från matchen kommer att läggas in