Kovlands Oskar de Vahl jagar IFK:spelaren Tim Rydell när laget lite överraskande vann med 3-2 på Baldershov Gustav Arnberg avvaktar i bakgrunden. Foto: Kenneth Kile.

Kovland stal IFK:s fest på Balders
-
IFK Sundsvall ledde med både 1–0 och 2–1 mot Kovland men fick lämna Balders tomhänta. Joakim Wittek tåade nämligen in 2–3 i den 88:e minuten.
– Det är inte ofta man skäms över en seger men idag var det nära, säger Kovlands tränare Conny Sjödin.

Äntligen Balders...

Det tog till den 3 juni innan IFK Sundsvall äntlligen fick äntra sin hemmaplan Baldershov.
Men det var Kovland som inledde sprakande och tog tag i spelet när plötsligt IFK tvärtemot matchbilden tog ledningen i den sjunde minuten. Tim Rydell slog en lång hörna mot den bortre stolpen och där dök "studielånet" David Torberntsson upp och satte 1–0.
Målet gav hemmalaget energi och man tog över markant och skapade en hel del chanser mot "utespelaren" Jonas Nilsson i KIF-målet, som dock vägrade låta sig överlistas fler gånger under halvleken. Detta trots att han skadade sig i en kollision med en IFK-spelare efter en halvtimme.
I den 37:e minuten var Oskar de Vahl på väg igenom men föll över ett IFK-ben och då det hände precis innanför straffområdesgränsen blåste domaren straff. Jens Olsson tog på sig ansvaret i vanlig ordning och slog in den utan pardon.

Långa hörnor modellen

IFK gjorde ett tidigt mål även i den andra halvleken och upprinnelsen var återigen en lång hörna från Tim Rydell. Den här gången var Dennis Marzouki framme med sin kaluffs och satte 2-1 med en distinkt nick.
Hemmalaget förde sedan spelet och hade bud på både ett tredje- och ett fjärde mål men efter halva halvleken började IFK mattas och Kovland var inte sena utnyttja tillfället.
I den 65:e minuten jobbade gästerna till sig en frispark strax utanför straffområdet. Christer Eriksson "peggade upp" och skruvade in den precis under ribban (via muren?).
Och etter värrre skulle det bli för hemmalaget.
Det skulle visa sig att även Kovland kunde göra mål på en långt slagen hörna. Jens Olssons tillslag hittade Joakim Wittek vid den borte stolpen och han fick en lång tå på bollen. Då visade klockan 90 minuter och strax därpå blåste domaren av matchen och den IFK-fest som var på gång blev av intet...
– Hade vi varit effektivare i den första halvleken hade vi vunnit. Vi pressade tillbaka Kovland rejält då. Dom gick in för att förstöra vårt spel, backa hem och bara slå långt på Jens Olsson. Det spelet tog på krafterna och vi orkade inte hela matchen utan tröttnade sista tjugo, säger IFK:s tränare Mikael Kotermajer.

Bra i målet trots ovana och smärtor

Kovlands tränare Conny Sjödin var inte oväntat nöjd med segern, som kanske inte var helt rättvis sett till spelet.
– ​Det är inte ofta man skäms över en seger men idag var det nära. IFK var klart bättre än oss med bollen och 1-1 efter den första halvleken speglade inte händelserna på planen. I andra såg det bättre ut för oss och vi skapade kanske vassare målchanser då och som vi utnyttjade, säger Kovlands tränare Conny Sjödin.
Mittbacken Adam Sjölén och anfallaren David Torberntsson bäst i IFK medan Kovland, som vanligt, levde mycket på Jens Olssons framåtanda och "elakhet" i offensvien. Oskar de Vahl var pigg värre och hans speed är ovärderlig. Måste även plussa för målvakten Jonas Nilsson, som trots smärtor fullföljde matchen och gjorde det dessutom på ett mycket bra sätt trots ovanan mellan stolparna.

2–3 Joakim Wittek 90
Domare: Anton Grönlund, Sundsvall (höll en ojämn nivå)
Publik: 109

Joakim Wittek tåande in Kovlands segermål på Baldershov. Arkivfoto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.