Serieledarna tappade poäng på Thulevallen
(2014-07-30)
Alnö agerade ringrostigt i omstarten av Medelpadsfyran och var bara en dryg kvart från att inkassera årets första förlust.
Då slog skytteligaledaren Anton Andersson-Vidén in en målvaktsretur som storspelande Matforskeepern Jonas Dunberg tvingades släppa.
– Matfors försvarade sig bra samtidigt som vi visade upp en dålig bollbehandling under matchen. Ändå var vi riktigt nära ett segermål på slutet men Dunberg gjorde en kanonräddning, säger Alnös tränare Pontus Melander.


Bjöd på en indianare

Alnö inledde starkt och visade varför man leder serien när man plötsligt tappade boll på mitten i den femte minuten och åkte på en omställning där Daniel Boström frispelade Johan Bergström, som i sin tur avslutade kontrollerat.
– Vi bjöd på en riktigt indianare  och blev straffade direkt. Vi kom sedan av oss efter den kallduschen, säger Alnötränaren Pontus Melander.
Alnö fortsatte visserligen att äga mycket boll men hemmalagets låga försvarsspel gjorde att man inte släppte till några chanser även om Per Axelson ofta fick ytor att dominera på men han lyckades emellertid inte trä in några bollar och det som rann igenom tog MIF-keepern Jonas Dunberg hand om, flera gånger via utrusningar utanför sitt straffområde.


Skytteligaledaren kvitterade med kvarten kvar

Den andra halvleken fortsatte likt den första fast med om möjligt änne större bollinnehav för serieledarna, som dock såg ringrostiga ut och hade problem med bollhandlingen.
Alnös första förlust såg ut att ligga inom räckhåll när man fick en hörna med lite drygt kvarten kvar. Philip Lundqvist fick på en rejäl träff strax utanför straffområdet. Dunberg räddade men på returen höll sig skytteligaledaren Anton Andersson-Vidén framme och kvitterade till 1–1.
Lundqvist höll sig på slutet framme igen, återigen efter en hörna, men Jonas Dunberg sträckte ut och räddade 16-åringens välplacerade markskott långt nere vid sin högra stolprot.
– Då hann man få några deja vu-flashar från premiärmatchen i våras när Alnö sköt in segermålet på en frispark lång in på överitd – inte nu igen, säger Matfors tränare Lars "Laban" Andersson, och pustar ut.
Även Matfors hade läge till 2-1 strax innan och Daniel Boström satte också bollen i nät men det blev korrekt bortdömt för offside.


Följde gameplan

"Tränar–Laban" var klart nöjd med sitt lags prestation trots att man inte orkade hålla ledningen hela vägen in i kaklet.
– Vi följde vår gameplan till punkt och pricka med lågt försvarsspel och snabba omställningar och jag tycker inte vi skall skämmas för poängen, säger MIF-tränaren.
– Vi hade vår bästa period under matchens sex första minuter. Sedan släppte vi alltså till 0–1 och kom av oss. Den röda maskinen var lite rostig efter uppehållet men Matfors skall ha all heder för sin försvarsinsats, säger Melander.
Hela Matforslaget skall ha en blomma för sin laginsats men utan Jonas Dunberg i målet och Jonas Sankalas uppoffrande spel på mitten är det frågan om det blivit några hemmapoäng.
I Alnö kan dom flesta klart bättre men Joakim Axelsson och Philip Lundqvist spelade i alla fall till sig epitetet "klart godkänd".


/ Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

Tillbaka till omgång 12

Matfors IF – Alnö IF 1–1
2014-08-01 - 19:00 - Thulevallen
1-0 Johan Bergström 5
1-1 Anton Andersson-Vidén 74
Domare: Thomas Berglund, Sundsvall (svajig insats – icke godkänd).
Publik: 44
Matchfakta

Matforskeepern Jonas Dunberg var på bästa bollmotarhumör mot serie-ledarna Alnö. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.