Matfors avslutade med att dänga seriesegrarna
-
Matfors, seriens mest ojämna lag, avslutade emellertid i dur då man slog seriesegrarna Stöde med 2–1 hemma på Thulevallen och fick revansch för 0–8-förlusten i förra mötet lagen emellan.
– Vi gick in för att förstöra deras spel och samtidigt fick vi igång vårt. Vi ville vinna för Linda Bertilssons skull och visa att hon lirar i rätt klubb nu efter alla år i Stöde, skrattar tränaren Ulrica Nilsson-Böös.


Stöde hade haft avslutning kvällen innan och var kanske inte på tå i början av matchen samtidigt som man gav flera tjejer chansen som inte fått spela så mycket i år och två snabba mål inom loppet av en minut kring kvarten spelad gav hemmalaget det försprång man ville ha.
Först sköt Kajsa Ehn vaket 1–0 från halva planen förbi en helt felplacerad Ida Sperring i Stödemålet och sedan styrde veteranen (ursäkta) Linda Bertilsson in 2–0 på Elisabeth Dalenius inspel från kanten.
Först därefter vaknade Stöde upp men fick aldrig igång sitt vägvinnande spel även om man fick till en reducering i den 54:e minuten. Emilia Johansson sköt en frispark i ribbkrysset och Johanna Söder sprang sedan in returen och tog revansch på sina tidigare missade lägen i matchen.
Hemmalaget släppte inte till några fler mål utan kunde lite överraskande hålla undan till seger. Mycket tack vara Hanna Brunnströms inspirerande spel mellan stolparna och ett bra försvarsspel över hela banan.
– Vi gick in för att förstöra och trasa sönder deras spel och samtidigt fick vi igång vårt. Vi ville även vinna för Linda Bertilssons skull och visa att hon nu lirar i rätt klubb nu efter alla år i Stöde, skrattar tränaren Ulrica Nilsson-Böös.
– Det finns flera orsaker till vår förlust men den största anledningen var att Matfors gjorde en riktigt bra match. Ett bevis också att man måste vara fokuserade för att vinna fotbollsmatcher, säger Stödes tränare Christer Söder.
Hanna Brunnström i MIF-målet är nämnd. Överbetyg även till mittbacken Sandra Nilsson (kapten) och anfallaren Linda Bertilsson, 41 år ung, som målade ännu en gång. Fullträff nummer 17 i år!
I Stöde försökte innermittfältaren Johanna Söder väcka sina lagkamrater så gott det gick och till sin hjälp hade hon kollegan på mitten Erika Hultin och mittbacken Sanna Pålsson, som bägge jobbade, slet och vann mycket boll. I övrigt var det slätstruket hos seriesegrarna.

Referat saxat från ST-sporten:
Sista omgången var ren formalia för Stöde IF som redan i förra omgången säkrade seriesegern. Något som märktes inledningsvis när Matfors gick till en snabb 2–0-ledning.
– Vi hade många med som inte fått spela så mycket, det straffade sig, säger Stödes tränare Anette Larsson.
I andra halvlek spelade Stöde upp sig men kom inte närmare än lagkapten Johanna Söders reducering. Förlusten spelade dock mindre roll för nu kunde Stödetjejerna dra på sig guldhattarna och titulera sig seriesegrare.
– Det känns jäkligt kul för vi har kämpat som satan och det är roligt att det är just Stöde, säger målvakten Ida Sperring som hållit åtta nollor i årets serie.
Stödes damlag låg på is förra säsongen, men återuppstod i våras efter att Torpshammar dragit sig ur damtvåan.
Två av dem som tillhörde Torpshammar förra säsongen var just målvakten Sperring och mittbacken Julia Persson. De skulle gärna ta steget upp till tvåan igen.
– Jag vill gärna att vi går upp, jag brinner för det här. Men vi måste få in lite fler spelare, säger Ida Sperring.
– Jag hoppas vi gör det, vi har rätt höga krav på oss och det skulle vara roligt att spela på en högre nivå. Nu kommer jag låta elak, men jag tycker vi har ett bättre lag i Stöde än vi hade i Torpshammar, säger Julia Persson.
Till veckan ska laget diskutera ett eventuellt avancemang.
– Vi har inte lyft frågan än, till veckan ska vi samla ihop oss. Vi måste fylla på någonstans utifrån, annars räcker vi nog inte till en hel säsong, säger Anette Larsson.

Matfors IF – Stöde IF 2–1
2014-09-28 - 13:00 - Thulevallen
1-0 Kajsa Ehn 14
2-0 Linda Bertilsson 15
2-1 Johanna Söder 54

Domare: Björn Sjöblad, Sundsvall (orörlig och oengagerad)
Publik: 60
​Matchfakta