Östavalls lyckade förvärv från Ukraina, Yaroslav Voloshin, svarade återigen för dubbla fullträffar. Östavalls lyckade förvärv från Ukraina, Yaroslav Voloshin, svarade återigen för dubbla fullträffar.

Domaren i fokus på Sidsjö-vallen när Östavall vände underläge till seger

(2016-06-08)

Usel plan, storm, grinigt, tillknäppt, frustrerat, fula efterslängar och märkliga domslut.
Så kan man sammanfatta dagens tillställning uppe på Sidsjövallen mellan hemmalaget och gästande Östavall.
"Glöm inte den märkliga domartillsättningen där en spelare från ett konkurrerande lag i samma serie får döma matchen", var en åsikt som flera spelare och ledare i dom båda lagen vädrade.


Det var händelserikt uppe på ett vindpinat Sidsjövallen denna tisdagskväll.
Redan före matchen började frustrationen flöda då båda lagen uppmärksammade att den skulle dömas av en spelare i ett av dom konkurrerande lagen i serien.
– Är det verkligen möjligt att förbundet kan göra så, frågade sig en ledare som ville vara anonym för att slippa repressalier.
Tyvärr kantades också matchen av en hel del märkliga domslut som ökade frustrationen och irritationen på planen. Något som dock inte hade med domarens klubbtillhörrighet att göra av vad jag kan förstå.
Det hela började eskalera när Erik Senestad, som redan hade ett gult kort, fällde Östavalls Emil Fahlander bakifrån.
– Gult kort varje dag i veckan men då han redan hade ett så fick han bara en tillsägelse, säger Östavalls spelande tränare Jonas Vestling, som var en av huvudfigurerna i nästa sitation.
I mitten av den första halvleken satte Vestring ut bommen när Admir Adra var på väg igenom på kanten. Båda spelarna föll och domaren blåste korrekt frispark. När spelarna skulle resa sig upp sparkade Adra på Vestring. Rött kort?
– Nej, ingenting. När jag påpekade för den assisterande domaren då han stod nära och måste ha sett händelsen sade han bara "det är inte min sak, det är inte jag som är huvuddomare", suckar Vestring.
På den efterföljande frisparken drar just Adra den hårt mot mål och på något sätt letar den sig hela vägen in i mål.
– Och han som egentligen skulle ha varit utvisad, säger VVestring och skakar på huvudet.

Målet blev halvlekens enda som annars präglades av kamp, långa bollar och studsar till höger och vänster. Inget konstruktivt alls.
– Vi försökte i alla fall spela men det var svårt efter marken. Böle hade en chans och gjorde mål på den, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund. som likt sin tränare hade svårt att förstå varför ingen av dom två hemmaspelarna fick syna det röda kortet.
"Jordfräsararliret" fortsatte i andra men med ännu mer bollinnehav från gästerna. Efter timmen spelad löpte Joakim Andersson in i Sidsjö-Böles straffområde och gick omkull och domaren blåste straff.
– En klockren brytning på bollen av vår försvarare. Det tyckte även Östavalls spelare och ledare, säger Sidsjö-Böles tränare Mikael Eklöf irritterat.
Straffen satte Yaroslav Voroshin utan pardon för duktige Fredrik Hultmani hemmamålet.

När det återstod cirka en kvart landade ett inlägg inne i hemmaboxen. Där var Östavall hetare och efter dubbla returer vräkte Niclas Möllhagen in 2-1.
– Tror i alla fall att det var Niclas. Det var ganska mycket folk inne i straffområdet där, säger Jonas Vestring från sin plats lite längre bak i planen.
Sidsjö-Böle gav inte upp utan försökte med sina sista krafter mobilisera för en motoffensiv. Och man skapade också ett par kvalificerade lägen men ett avslut gick strax utom och det andra täcktes av ÖIF-försvaret.
Med två minuter kvar stängde Yaroslav Voloshin matchen med ett klassmål. Först lyfte han bollen över en hemmaspelare och därefter drog han till direkt på halvvolley från 18 meter.
– Det var riktigt svårspelat. Varken planen eller vinder gjorde det lätt. Vi var klart bättre än dom och segern var fullt rättvis. Det gav utslag att flytta upp hockeylirarna Niclas Möllhagen och Emil Fahlander på topp i andra. Det märks att dom är vana kroppskontakt och tuffa tag, säger Jonas Vestring.
– Kändes som att vi var på väg mot första segern men så kom den där strafen, suckar Mikael Eklöf, och fortsätter:
– Vi var med bra i den här matchen och kunde tagit både en eller tre poäng idag. Vi gör en otrolig kämpainsats och krymper ner ytorna för dom och jag tycker inte dom skapade så mycket innan straffen, säger Mikael Eklöf.
– Mycket surt att vi inter få med oss någonting från den här matchen men nu är vi hemma på Sidsjövallen och kommer att göra den till vår ointagliga borg i fortsättningen, fortsätter Böletränaren.

Kollektivet stod ut i Sidsjö-Böle där hela laget gjorde jobbet tillsammans.
Nämnda hockeylirarna Möllhagen och Fahlander samt Joakim Andersson och Robin Cardegren kvitterade ut bäst betyg i Östavall.

Lokalfotbollen tog ett kort snack med domaren efter matchen och frågade om han såg något problem med att döma matcher i samma serie som han själv spelar i?
– Nej, det gör jag inte. Jag går helt enkelt in på planen och gör mitt jobb precis som vem som helst, säger han.
Jag personligen tycker, för att minimera riskern för jäv, att man inte skall döma i samma serie som man spelare och definitivt inte döma lag som man själv spelat i innevarande säsong. Något som också hänt. Detta är ingenting som domartillsättarna med Eva Ödlund i spetsen tar till sig verkar det som trots massiv kritik från Medelpadslagen. Det är dessutom alldeles för många domare som flyttats upp att döma seniorfotboll trots att dom långt ifrån är mogna för uppgiften. Det finns inte tillräckligt med domare kanske vän av ordning frågar sig? Låt mig säga så här - i våras fanns det tillräckligt med kompetenta domare.
En sak till. Så här mycket kritik som det framförts angående domare och assisterande gällande duglighet och uppträdande har så här långt varit mer än dom två senaste säsongerna tillsammans. Kanske något att reflektera över?

Läs även:
• Ny match utan seger för Sidsjö-Böle efter 1-3 hemma

Matchfakta:
Sidsjö-Böle IF - Östavalls IF 1-3
2016-06-08 - 19:00 - Sidsjövallen
1-0 Admir Adra (20)
1-1 Yaroslav Voloshin (straff, 60)
1-2 Niclas Möllhagen (75)
1-3 Yaroslav V (88)
Domare: Temesgen Habte Eyes (inkonskvent, saknade pondus och matchledarskap vilket skapade frustration bland såväl spelare som ledare)
Publik: 50

• Nyheter Medelpadsallsvenskan

• Referat, Resultat & Matchfakta plus Aktuell tTbell och Skytteliga.