Hasse Lundberg sitter och klurar på sin Drömelva. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.

Hasse Lundbergs Drömelva:
"Går inte att knäcka"


(2020-04-25)
Först ut att presentera sin Drömelva är förre GIF-backen Hasse Lundberg, 69.
Och föga överraskande kryllar det av gamla Giffare.

– Kan överhuvudtaget inte tänka mig att detta team går att knäcka. Spelförståelse, bollvinnare, skottstyrka, huvudspelare, löpstarka och laglojala! En 4-3-3 uppställning som lätt kan förändras till 4-4-2 där Hasse Sandberg flyttar in och "Pisa" Nicklasson blir spetsen i en så kallad diamant, säger deras gamle lagkamrat.

Här nedan kommer Hasses Drömelva med kommentarer om varje spelare.

DRÖMELVAN
Hasse Lundbergs

Gunnar Johannesson Gunnar Johannesson

Målvakt:
Gunnar Johannesson

Född: 1948 i Sundsvall
Moderklubb: Alnö IF
Övriga klubbar: Djurgårdens IF och GIF Sundsvall.

– Svåraste posten att lösa. Gunnar eller "Jungis"?  Kan vara en smaksak men Gunnars vighet, spänst och spelsinne gör att jag placerar honom mellan stolparna och Jungdalen på bänken. Gunnar kom till GIF från Djurgården där robuste landslagsmålvakten Ronney Pettersson var för svår att rubba på.

Håkan Lundström 70 år i år! Håkan Lundström 70 år i år!

Högerback:
Håkan Lundström

Född 1950.
Moderklubb: Myckle IK
Övriga klubbar: Skellefteå AIK, GIF Sundsvall, BK Derby, IFK Norrköping, Clemensnäs IF, Citykamraterna FF, Sörböle FF och Sunnanå SK

– Håkan tyckte om att komma runt på kanterna som dagens s.k. vingspelare gör. Skillnaden var bara att han startade längre bak i plan men med löpstyrka och kondition var det inga problem. Han var snabbt tillbaka i försvarsposition. Han var svårpasserad och gjorde bra ifrån sig efter flytten till Norrköping. Även Håkan var en duktig hockeyspelare och hade säkert nått eliten även där.

"Kinna" "Kinna"

Mittback:
Bengt-Göran Stenbäcken

Född .1954
Moderklubb: Vårgårda IK
Övriga klubbar: IF Elfsborg och GIF Sundsvall.

– "Kinna", som i sin position nästan aldrig förlorade en man-man-duell, och han var oslagbar i luftrummet där han visade stor pondus. Jag, Håkan (Lundström) och "Kinna" var en bra fungerande enhet i de bakre leden. Spelade dock aldrig allsvensk fotboll med Giffarna vilket han hade varit värd. Duktig även i hockey där han spelade med Borås HC i division 1.

Jukka Ikäläinen Jukka Ikäläinen

Mittback:
Jukka Ikäläinen

Född . 1957 i Söderhamn
Moderklubb: Söderhamns IF
Övriga klubbar: GIF Sundsvall, Örgryte IS och kiruna FF. Blev efter karriären tränare, bland annat i Örgryte och finska landslaget.
Övriga meriter:  58 A-landskamper för Finland.

– Jukka kan tyckas vara en överraskning som mittback, men hans huvudspel var suveränt och bra fötter. Kanske den av oss som inte hade glidtacklingen som ett vapen vid brytning och återtagande av bollen, och hos oss spelade han ju på mittfältet. Dock senare i karriären som mb. Den positionen skulle ha varit guld värd för oss genom att låta honom komma upp i planen från den positionen för ett mera offensivt initiativ. Man blir ofta obevakad.

Hasse Lundberg, GIF Sundsvall årgång 1975. Hasse Lundberg, GIF Sundsvall årgång 1975.

Vänsterback:
Hans Lundberg

Född . 1950 i Boden
Moderklubb: Bodens BK och IF Friska Viljor.
Övriga klubbar: GIF Sundsvall

– Provspelade även i Örebro men valde GIF Sundsvall då det var närmare hem till Boden. Levde till stor del på kondition, löpstyrka, spelskicklighet och hade inte helt oävna passningsfötter. Fungerade bra ihop med "Kinna" i mitten och Håkan på den andra kanten. Både jag och Håkan fick även rycka in i mittförsvaret när så krävdes. Kul grej att få plocka ut en Drömelva och det var Lokalfotbollen som "insisterade" att jag skulle vara med i min egen drömelva.

Anders Lindahl1980. Anders Lindahl1980.

Höger mittfält:
Anders Lindahl

Född 1952 i Sundsvall
Moderklubb: Essviks AIF
Övriga klubbar: GIF Sundsvall och IFK Sundsvall.
Meriter: 3 U21- och 6 J-landskamper.

– Anders var en vindflöjel på kanten. Fantastisk bollkontroll i hög fart och kunde läsa av när motståndaren var ur balans och bara vricka sig förbi ner på korten och inlägg. Blev inte kvar stående på kanten efter inlägget utan följde med in och tog hand om enormt många andra bollar som han förvaltade i mål. Det kunde se enkelt ut men få hade den förmågan!

Göran "Pisa" Nicklasson 1968. Göran "Pisa" Nicklasson 1968.

Centralt mittfält:
Göran "Pisa" Nicklasson

Född 1942 , död 2018
Moderklubb: IF Viken, Åmål
Övriga klubbar: GIF Sundsvall och IFK Göteborg.
Meriter: 8 A-landskamper och VM-spel 1970.
ettårsfall

– "Pisa" var en bollvinnare av rang men han hade också en underbar passningsfot, dels i den långa bollen vid spelvändningar i 4-3-3 modellen och med instick sista tredjedelen till "Grönis" och Wiklund i 4-4-2-uppställningen

Sören Isaksson, GIF Sundsvall Sören Isaksson, GIF Sundsvall

Vänster mittfält:
Sören Isaksson

Född 1943 i Sundsvall.
Moderklubb: Timrå IK
Övriga klubbar: GIF Sundsvall

– Sören var en slitvarg utav guds nåde och bollvinnare av stor potential. Blev ALDRIG trött! Ryktena sa att när Sören var ute och sprang med sin hund i skogen var det hunden som svimmade av trötthet! Både Anders (Lindahl) och Sören var också bekväma med centrala roller på mittfältet vilket gjorde att dom lätt vid behov kunde söka sig inåt i plan så vi inte blev för glesa centralt.  

Hasse Sandberg, i Hammarby 1973. Hasse Sandberg, i Hammarby 1973.

Högerforward:
Hans Sandberg

Född 1949 i Bpden. Död ca 2017
Moderklubb: Niemisels AIK
Övriga klubbar: HammarbyIF och GIF Sundsvall.

– Hasses styrka var närkampsspelet, förlorade sällan eller aldrig en duell. Var även duktig med boll på små ytor och hade bra brick för spelet och var alltid spelbar. Kom ofta ner och hämtade boll på mitten och drev den framåt. Precis som några övriga Giffare även duktig i hockey där han representerade Bodens BK i näst högsta serien. Före detta sambo med MFF;s nuvarande ordförande Lena Wallgren. 

Tomas Wiklund anno 2012. Tomas Wiklund anno 2012.

Center:
Tomas Wiklund

Född 1952 i Luleå.
Moderklubb: Gammelstads IF
Övriga klubbar: GIF Sundsvall och Medskogsbrons BK

– Tomas var en targetplayer som med små medel lurade motståndare på dom små ytorna men hade också ett bra skott. Mycket vass avslutare och jag vill säga att med honom i laget hade vi klarat oss kvar i Allsvenskan 1975. Han och "Grönis" hade med sina kompetenser avgjort fler matcher än vad som blev verklighet.

Anders Grönhagen i landslagsdressen på 1970-talet. Anders Grönhagen i landslagsdressen på 1970-talet.

Vänsterforward:
Anders Grönhagen

Född 1953 i Kramfors.
Moderklubb: Kramfors IF
Övriga klubbar: GIF Sundsvall och Djurgårdens IF. Efter karriären tränare för många klubbar, bland annat de två ovanstående och IF Elfsborg m.fl.
Meriter: 18 A-landskamper och fyra mål.

– "Grönis" hade från vänsterkanten en underbar förmåga att skära in i straffområdet, diagonalt för avslut PLUS hans förmåga att precis innanför straffområdeslinjen lyckas fastna på moståndaren och...STRAFF! 

Avbytare:

• Lars-Gunnar Jungdalen (född 1948, död 1986, målvakt)
 En habil målvakt som kompletterade Gunnar under den allsvenska säsongen 1975. Gick tyvärr bort tragiskt i alldeles för unga år.

• Kent Johansson (född 1951, försvarare)
– Kent var snabb ( 10.9 på 100 meter), brytningssäker och kunde spela både i mitten och på kanten i ett försvar. Ibland ville dock inte bollen lyda honom i passningsögonblicket vilket kunde bli besvärligt. Men också en lojal lagspelare och mycket bra på huvudet och som även hade en sejour i Örgryte.

• Ronny ”Dollar” Svensson (född 1946, mittfältare)
 En som likt Sören Isaksson aldrig blev trött var Ronny Svensson, mest känd som "Dollar". Skillnaden var bara det att Sören hade kondition och Ronny begrep inte att bli trött! Skämt åsido. Ronny var en underbar lagspelare. Om t ex "Kinna" hade gått på avslut och även Ronny var i offensiven så var det Ronny jag ropade hem. Även om det fanns två-tre andra medspelare närmare. Ronny kom direkt oavsett om han hade kramp!

• Barry Lundqvist (född 1955, forward)
 Barry spelade jag med i Boden. En gudabenådad forward som kunde trolla bort motståndaren till korvkiosken. Han hade lite jobbigare i hemlöpningarna. Ofta när han såg mittlinjen i det defensiva jobbet så kunde han drabbas av astma! Men att kasta in Barry när matcher står och väger och motståndarna börjar bli sega skulle vara ett trumfkort. Många som såg honom i IFK Sundsvall under tre säsonger kan nog bekräfta detta.

Tränare:
 Nils-Göran Björklund och Lars-Erik Öberg.
– "Nicke" och Lars-Erik tränade både upp oss i Allsvenskan 1974 och ner 1975.

Lagledare:
• Kjell Olofsson
– Är det streckan eller tiden som avgör kaloriförbrukningern, Kjell?