Äldre Nyheter 

Div. 4 Medelpad 

Tisdag 18 juni

Magnus Engström serverar Dennis Bergström ett fint instick som Dennis avslutar kliniskt och sätter seriefinalens enda mål i den 62:a minuten. Essvik - Sund 0-1. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Dennis Bergströms segermål utökade Sunds försprång
Det blev bara ett mål i seriefinalen uppe på Essviksvallen.
Det målet gjordes av Sunds Dennis Bergström efter dryga timmen, fint framspelad av Magnus Engström.
- Vi gjorde en riktigt bra andra halvlek och vann välförtjänt och jag är mer än nöjd att vi ryckte i tabelltoppen, säger Sunds tränare Henrik Öhman.
I och med segern drygar alltså Sund ut sitt försprång till fem poäng till lagen bakom, som numera är Östavall och Lucksta som båda passerade Essvik.
Östavall vann med 2-0 borta mot Kuben 2 medan Lucksta kunde inkassera en 2-1-seger i en riktigt bra match hemma på Sörforsvallen mot Svartvik.
Annars var väl kvällens största skräll att Medskogs tog sin första "riktiga" seger - 3-1 på Viforsplan mot Kovland.
- Idag ställde vi ett rutinerat lag på benen, täppte till bakåt och tog tillvara chanserna framåt, säger spelande tränaren Göran Sundqvist.
I den nedre regionerna vann även Söders en viktig match mot IFK Sundsvall 2 efter ett mål redan efter 25 sekunder av Rasmus Bouvin. Till slut blev det 3-1 sedan Bouvin gjort ytterligare ett mål i matchen och Bakary Dampha avslutat målskyttet.
läs mer

Kan Henri Sjödal & Co i Essvik "stjäla" poäng av Sund ikväll? Kan Henri Sjödal & Co i Essvik "stjäla" poäng av Sund ikväll?

Seriefinal på Essviksvallen ikväll
Efter nästan en och en halv veckas upphåll sparkar Medelpadsfyran igång sin 9:e omgång i afton.
På Essviksvallen möts seriens topplag, tvåan Essvik mot ettan Sund.
Gästerna har ett trepoängsförsprång inför mötet och en seger skulle ge mycket luft ner till de övriga jagande lagen men hur revanschsuget är Essvik efter sin släta figur senast, 2-5 mot dåvarande jumbom Söråker?
Här är kvällens matcher, avspark 19:00, med Lokalfotbollens tips:
• Essvik - Sund (Essviksvallen) tips: 2-2
• Kuben 2 - Östavall (Kubikenborgs IP) tips: 1-2
• Lucksta - Svartvik (Sörforsvallen) tips: 1-1
• Medskogsbron - Kovland (Viforsplan) tips: 0-2
• Söders - IFK Sundsvall 2 (Sidsjövallen)  tips: 1-2
Alnö - Söråker spelas på torsdag, 20 juni.
läs mer

Måndag 17 juni

Kapten Rödskägg? Nej, detta är Alnös senaste nyförvärv - Patrik Kerttu. Kapten Rödskägg? Nej, detta är Alnös senaste nyförvärv - Patrik Kerttu.

Alnö IF sommarvärvar
Alnö IF har kommit överens med IFK Timrå om en övergång av den 23-årige ytterforwarden Patrik Kerttu. Kerttu blir spelklar till bortamötet mot Sund IF den 25 juni och kommer att spetsa till truppen ytterligare och öka konkurrensen inom laget. Han har tidigare även ett förlutet i Fagerviks BK och Ljustorps IF.
- Vi i Alnö IF är mycket nöjda att Kerttu valt att gå till oss och är helt övertygade att Patrik kommer att bidraga med mycket positivt både på och utanför planen. Patrik gör sin första träning med laget ikväll, säger Alnös tränare Pontus Melander.

Fredag 7 juni

Patrik Witkowsky nickar in 1-0 på Henric Nylunds perfekta inlägg vilket var strarten till årets målorgie i Medelpadsfyran. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Sund förnedrade Söders
Ikväll spelades den de två avslutande matcherna i Medelpadsfyrans 8:e omgång.
Årets första riktigt förnedring utspelade sig på Maland när hemmalaget Sund drog plösen över stackars Söders och bara var ett mål från att vinna med tvåsiffrigt. (Okey, Östavalls 7-0 på Medskogs tillhör väl den kategorin men det här var värre).
Söders hade drabbats av ett rejält manfall inför bortamatchen mot Sund. Jämfört med segermatchen innan mot Söråker (6-1) saknades t ex 3/4 av backlinjen plus målvakten Martin Älander. Nu tvingades man sätta in nya pjäser och mellan stolparna ställde sig utespelaren Andreas Kotermajer, som dock var målvakt upp till 15-års ålder och med meriter från landskapslaget. Jag vill inte vara stygg men dessa talanger dolde man verkligen denna afton...
Första tolv minuterna av matchen var dock helt jämn och man kunde inte med säkerhet på förhand säga vilket lag som skulle göra första målet.
Då slarvade Söders med att på egen planhalva rulla en frispark direkt till en Sundspelare som i sin tur slog en öppnande passning direkt ut på vänsterkanten till Henric Nylund vars perfekta inlägg nickades in av Patrik Witkowsky (se bilden ovan).
Sedan rullade den röda maskinen på och var inte nöjda förrän Martin Brännström, men sträckt vrist, satte 9-0 i den 89:e minuten.
Vänsteryttermittfältaren Henric Nylund var planens store gigant. Tre mål och tre ass. är väl okey?
- Får väl vara nöjd med segern även om det stundtals var lojt från vår sida trots 9-0. Nu skall det bli skönt att göra helg. Det här var en bra omgång för oss då vi kunde rycka lite i toppen, säger Sunds tränare Kalle Locklund.
- Vi måste skärpa diciplinen. Man måste jobbat hemåt även om man ligger under med ett par mål. Visst, vi saknade en hel del spelare men man får ändå inte ge upp som vi gjorde. Vi måste även bli effektivare i våra avslut och sätta bollarna när man får chansen, säger Söders tränare Mikael Kotermajer.
Kovlands Jens Olsson dödade både IFK Sundsvall 2 och matchen under den första halvleken med sitt äkta hattrick på Ånäsvallen.
Det blev lite nerv i matchen när  Alexander Gidlöf reducerade i den 57:e minuten men spänningen tog slut när Fredrik Olsson satte 4-1 kvarten senare. Samme man satte även 5-1 med fem minuter kvar och Kovland kunde alltså pricka in en riktig fem-etta hemma mot IFK 2 och därigenom passera sina kombatanter i tabellen.
- På inget sätt en strålande insats från vår sida men ett gott dagsverke där segermarginalen till och med kunnat varit större, säger Kovlands tränare Fredrik Åsén.
läs mer

Torsdag 6 juni

Tommi Torvela trycker upp 2-0 till Söråker bakom Essvikskeepern Nicklas Lindberg. Foto: Fredrik Lundgren.

Söråkers första seger - körde över serietvåan!
Så kom den då, som en blixt från solklar himmel - Söråkers första seger i årets Medelpadsfyra.
På sju försök har inte Söråker fått smaka på segerns sötma och häromdagen gjorde man en riktigt slät figur och förlorade med 1-6 mot bottenkonkurrenten Söders.
Ikväll stod serietvåan Essvik på menyn och vad händer? Man skåpar ut topplaget och vinner med 5-2, siffror som t o m var i underkant. Efter den första halvleken stod det 3-0 men det dubbla hade speglat händelserna på planen bättre.
- Den här gången lyckades vi fila bort allt som varit dåligt och bara behöll det som varit bra, säger Söråkers tränare Fredrik Thimeradh.
- Det här var en riktigt smällkaramell och serietvåan är nere på jorden igen, var Thomas Wallbergs kommentar, Essviks lagledare.
För det andra bottenlaget, Medskogs, gick det som vanligt. Det blev smörj, den här gången med 0-4 mot Svartvik uppe på Hemmanet. Till skillnad mot 0-7 senast mot Östavall tog man den här gången verkligen kampen även om man inte räckte till spelmässigt.
- Den här gången visade vi i alla fall vilja och gnista, säger Medskogs tränare Göran Sundqvist, som själv fick kliva in och göra 90 minuter.
- Vi var ohotade hela matchen, så när som sista fem då Medskogs hade ett par chanser, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.
Kuben 2 ställde säsongens namnkunnigaste lag på benen, trots A-lagets derby mot Ånge tidigare på dagen, och utmanade Alnö rejält om poängen på Släda IP. Men i andra vände hemmalaget 0-1 till en 2-1-seger via två mål av "Jonte" Ålin. Ett ricochetmål efter en timme och en straff med fem minuter kvar.
På Skogsvallen blev det som väntat målfattigt där båda lagens försvar lyckades neutralisera motståndarnas farliga anfallare. Både Östavalls skytteligaledare Joakim Andersson och Luckstas Robert Johansson hölls i strama tyglar.
Även om publiken inte fick se några nätrassel så bjöds det på kraftfull fotboll med rejäla och fräna närkamper i bra tempo.
- Lagen tog ut varandra med bra försvarsspel, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund och Luckstas spelande tränare Robert Johansson nickade instämmande.
läs mer

Målfattigt på Skogsvallen?
Ikväll spelas även fyra matcher ur Medelpadsfyrans 8:e omgång, de resterande två spelas i morgon på vanlig div. IV-dag, fredag.
Lokalfotbollen tippar Medelpadsfyran:
• Östavalls IF - Lucksta IF (Skogsvallen) 0-0
Två lag som inte kommer att vika ner sig i närkampsspelet och som inte släpper in mycket bakåt eller gör många mål framåt, även om Östavall sköt in sju stycken senast mot Medskogs. Det blir målfattigt och om något lag sätter en balja vinner man matchen.
• Alnö IF - Kubikenborgs IF 2 (Släda IP) 3-0
Både Alnö och Kuben 2 blandar och ger och presterar synnerligen ojämnt. Därför svårtippat men om jag går efter grundkapacitet så vinner Alnö klart och "kubarna" lär knappast kunna tillgodoräkna sig några A-lagsspelare som tidigare på dagen spelar ett tufft derby mot Ånge.
• Svartviks IF - Medskogsbrons BK (Svartviks IP) 4-0
Svartvik är ytterligare ett lag som i sina toppar är som Mount Everest men i motgångens stund nuddar botten på Marianergraven. Mot Medskogs räcker det att man når havsytan för en klar seger då nästjumbon har svårt att hålla huvudet över vattennivån den här säsongen och är på väg ner i div. V även om det är långt kvar till bokslut.
• Söråkers FF - Essviks AIF (Söråkers IP) 1-4
Ett lag som är på väg ner i femman är också Söråkers FF. Segerlös jumbo efter sju omgångar och inte mycket talar för att den första victorian kommer ikväll mot serietvåan Essvik. Torskar man med 1-6 mot Söders förlorar man även klart mot Essvik. Allt annat vore en rejäl överraskning och skuffelse för njurundalaget. Enda hotet är rejäl underskattning och att Söråker har 100 procentig utdelning framåt. Då kan man vinna med 6-5.

Tisdag 4 juni

Jakob Melander gjorde två nya mål för Sund och den målfarlige anfalla-ren har visade sig vara ett klipp för Malandsklubben. Jakob Melander gjorde två nya mål för Sund och den målfarlige anfalla-ren har visade sig vara ett klipp för Malandsklubben.

Sund återtog serieledningen i regnet på Ånäsvallen
Sund lånade ut serieledningen i ett dygn till Essvik.
Ikväll tog man tillbaka den efter en säker 4-1-seger borta mot Kovland i det strilande regnet på Ånäsvallen.
Den som gillar glidtacklingar och långa bollar på Bengt fick verkligen sitt lystmäte i afton. Det var stora delar av kosten som Kovland och Sund bjöd på, nästan hela tiden med gästerna i förarsätet.
Kovland tog överraskande ledningen genom Jens Olsson i den 18:e minuten men sedan vände Sund på kuttingen.
Sunds 4-1-mål var matchens behållning. Felix Schmidt lyfte in ett inlägg från högerkanten som inhopparen Henric Nylund mötte direkt på volley med en saxspark a´la Negrete (ni äldre minns säkert mexikanarens snygga mål i ett VM för 20-talet år sedan).
- Vi får kämpa för varje mål men i den andra halvleken släppte det. En skön seger och det kändes som vi malde ner dom till slut trots att spelet var svajigt på den svårspelade planen, säger Sunds tränare Henrik Öhman. 
Segern kom till slut alltså att skrivas till 4-1 i Sundfavör och just nu leder man serien rättvist och bäva månde motståndarna för laget från Maland verkar bli bättre och bättre för varje match. I och med puzzelbiten med Jakob Melander så fick man sin striker av klass och dessutom pockar fler yngre spelare på uppmärksamhet, 17-årige Felix Schmidt och ett år yngre Amaro Bahtijar bland annat. Och när Stefan Näslund ser ut att gå mot sin bästa säsong på flera år blir laget svårtuggade i kampen om seriesegern. Tänk vad det kan vända på en dryg månad när Sund t o m var tvungen att ställa in en träningsmatch för att man inte fick ihop fullt lag...
läs mer

Ny skräll på Ånäsvallen ikväll?
Regnet det bara öser ner...
Hoppas att det slutar snart så att inte kvällens div. IV-drabbning mellan Kovland och Sund på Ånäsvallen ställs in.
Sund jagar serieledning och Kovland sin tredje raka seger.
Kan bli rena tungviktarkampen i det blöta gräset.
I förra hemmamatchen tog Kovland Alnös skalp och idag skall man försöka klippa Sund komma upp på samma poäng som nuvarande serietvåan och komprimera årets Medelpadsfyra ytterligare. Något som vore trevligt för alla oss som vill ha en spännande serie som lever ända till den sista omgången i höst.
Tyvärr tror jag vädret gynnar Sund och spelare som Stefan Näslund och Jakob Melander. Sätter nog en slant på bortaseger. Men säker är jag inte så det blir ingen stor peng. 1-3 i vätan låter väl vettigt?
läs mer

Måndag 3 juni

Här börjar Söråkers elände. Söders Bakary Dampha springer ifrån SFF:s höga backlinje och placerar in 1-0 utan chans för Peter Rönmqvist. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Proppen ur för Söders och ny förlust för Alnö
Söders har spelat en attraktiv fotboll i inledningen av serien men inte fått någon större utdelning poängmässigt.
Idag gick proppen ur i solen och blåsten på Sidsjövallen.
Seger med hela 6-1 mot bottenkollegan Söråker!
Olle Nordberg stor segerorganisatör med sitt hattrick.
- Den här segern behövde vi! Skönt att kunna ställa upp med på papperet nästan bästa elvan också och att vi var så effektiva när vi väl fick våra chanser, säger tränaren Mikael Kotermajer.
Motgångarna fortsätter för Alnö IF.
Ikväll blev det förlust mot Essvik och som lök på laxen fick man Per Axelsson utvisad på slutet.
Matchens enda mål rullade Daniel Johansson in sedan han hunnit före Alnökeepern på en djupledsboll och sedan rundat denne.
Medskogs gjorde en slät figur hemma mot Östavall och förlorade med 0-7. Siffror som t o m var i underkant...
- Jag skäms och jag hoppas att även spelarna gör det, säger Göran Sundqvist, besviken Medskogstränare.
Kvällens sena match mellan Kuben 2 och Lucksta var en spelmässigt jämn historia ute på planen. Inne i de bägge straffområdena visade Lucksta vilka som var "män" och Kuben "pojkar". Bortalaget vann med 3-0 och Alex "Schwartz" Carlsson gjorde två av målen.
läs mer

Lokalfotbollen tip-par att Stefan Krantz blir Luckstas matchhjälte på Ku-benplan. Lokalfotbollen tip-par att Stefan Krantz blir Luckstas matchhjälte på Ku-benplan.

Aldrig på en måndag - men undantag idag
Måndag är normalt ingen dag för div. IV-fotboll i distriktet.
Ikväll är ett undantag för då spelas fyra matcher ur den sjunde omgången.
En knapp tredjedel av serien är snart fullbordad med andra ord.
Kvällens matcher med tips och kommentar från Lokalfotbollen:
• Essviks AIF - Alnö IF (19:00, Essviksvallen) 2-3
(Serietvåan mot tippade seriesegrarna. Som de flesta lag i serien, synnerligen opålitliga att tippa. Båda har hög kapacitet och det lag som får det att "slå" vinner den här matchen. Göra båda det vinner Alnö. Helt klart en intressant match uppe på "Vallen".
• Medskogsbrons BK - Östavalls IF (19:00, Viforsplan) 0-2
(Medskogs har ännu inte vunnit ute på planen och mot ett robust Östavall lär man få det svårt då man är trubbiga framåt men är hyfsade defensivt. Skall bli intressant att se om gästerna vågar kliva upp i banen och trycka på. Även ÖIF brukar sätta defensiven först. Max två mål blir det i matchen, båda från bortalaget och minst ett från "Jocke" Andersson. Efter dessa kommentarer lär matchen sluta 4-7 eller nåt...).
• Söders BK - Söråkers FF (19:00, Sidsjövallen) 3-1
(Söders har hållit spelet upp bra men poängutdelningen blivit mager. Kanske kan man få ut mer av sitt fina spel när relativt statiska Söråker gästar Sidsjövallen eller blir man bortkontrade? Jag tror på Söders sätt att spela fotboll och ikväll har man fått tillbaka några spelare sen senast mot Alnö då man bara fick ihop till en avbytare.
• Kubikenborgs IF 2 - Lucksta IF (20:30, Kubikenborgs IP) 0-1
(Kubentränade "Chrille" Eriksson ställs idag mot sina gamla lagkamrater i Lucksta. Har han några ess att plocka ur ärmen? Tror i alla fall det kommer att bli en tät match med få spelytor och målchanser. Ett mål kommer att avgöra och antagligen efter en fast situation. Stefan Krantz sist på bollen?
Igår spelade IFK Sundsvall 2 - Svartvik 1-3 och i morgon möts Kovland - Sund.
läs mer

Fredag 31 maj

Alnös bästa spelare, Johan Hammarström, trycker in 2-0 mot Söders och stänger kiosken sedan bortaförsvaret inte lyckats rensa undan i försvaret. Målvakten Martin Älander och mittbacken Andreas Karlsson (#13) hinner inte täcka upp. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Sund ny serieledare i Medelpadsfyran
Sund tog ikväll över serieledningen i Medelpadsfyran efter en stark 6-1-seger på Hemmnet mot berg & dalbanelaget Svartvik.
Efter 0-1 i paus ökade gästerna på efter två straffsparkar i inledningen av den andra innan Svartvik kunde reducera till 1-3. Inhopparna Henric Nylund 2 och Felix Schmidt såg sedan till att segern blev så klar som 1-6.
Essvik tappade såväl serieledning som två poäng hemma mot Kuben 2.
Men man skall ändå vara glada för poängen. Kuben ledde nämligen med 2-0 i paus, siffror som då var i underkant. 
Marcus Sawert poängräddare i den 83:e minuten.
Alnö hade inga större problem att lägga Söders på rygg på Släda. 2-0 skrevs siffrorna till men segermarginalen borde blivit större sett till matchbilden.
Det borde den även varit för Lucksta som besegrade Medskogs med matchens enda mål, innickat av lagkaptenen Mattias Svelander.
Det tog 76 minuter innan Lucksta, trots massivt spelövertag, lyckades få hål på ett defensivt kämpande Medskogs, som hade 12 man borta och knappt fick ihop fullt lag.
Kovland tog en ny seger. Denna gång borta mot Söråker med 3-1 efter att Mattias Jutman haft en fin kväll med ett hattrick, två av målen på straff.
Östavall vann hemma på Medelpads finaste gräsplan, Skogsvallen, mot IFK Sundsvall 2 med 2-1. Petter Bergius nickade kraftfullt in vinstmålet med kvarten kvar.
läs mer

Behåller Essvik serieledningen efter kvällens div. IV-omgång?
Skall bli en fin fredagskväll och vad passar då bättre än en full omgång i Medelpadsfyran?
Sex spännande matcher i en serie där ingenting kan tas för givet på förhand.
Vem hade t ex tippat Essvik i topp efter fem omgångar?
Ikväll möter man Kuben 2 och kanske kan "Tigerränderna" visa lejonklon och skrälla?
Följande matcher spelas i afton och så här slutar de:
• Alnö IF - Söders BK (Släda IP) 3-0
Ett revanschsuget Alnö studsar tillbaka efter förlusten mot Kovland och det blir stackars Söders som får ta smällen. Men är inte Alnö på tårna har de svart-röd-randiga, men för dagen vitskrudade (?) skrällpotential.
• Essviks AIF - Kubikenborgs IF 2 (Essviksvallen) 2-1
Essvik är i serieledning även efter den här omgången. Kuben 2 är inte alls oävna men jag tror att njurundalaget till slut kämpar ner "Tigerränderna" hemma på "Vallen". Om man inte drar på sig utvisningar förstås...
• Lucksta IF - Medskogsbrons BK (Sörforsvallen) 5-0
Lucksta ligger på undre halvan och behöver en seger och vad skulle passa bättre än att ta den i derbyt mot Medskogs? Hemmalaget kommer att mala sönder ett ihåligt Medskogs på Sörforsvallen, som troligen får undvara sin lårskadade målvakt Roger Magnusson ett tag till och därmed ställa utespelaren Joakim Christensen mellan stolparna).
• Svartviks IF - Sund IF (Svartviks IP) 2-2
Kvällens intressantaste drabbning och om inget oförutsett inträffar så blir det den match Lokalfotbollen gör nedslag på. Två röda SIF-lag i en tung envig vill man inte missa. 
• Söråkers FF - Kovlands IF (Söråkers IP) 1-1
Jag tippar Söråkerförlust varje gång men två gånger har dom lurat mig genom att kryssa. Lötagänget har ännu ingen seger och jag tror inte det blir någon den här gången heller trots hemmaplan. Trots Kovlands seger mot Alnö blir jag inte överraskad om dom går i Söråkers offsidefällor och frustrerande "bara" åker hem med ett kryss.
• Östavalls IF - IFK Sundsvall 2 (Skogsvallen) 2-1
Frågan är vad IFK 2 får med sig för lag en fredagskväll borta mot Östavall? Dom har ju dessutom fått "låna ut" några spelare till A-laget, som ju har derbymatch mot Stöde i morgon. Kanske blir ännu fler då. Svårtippat således men kanske kan Östavall rida vidare på den överraskande bortasegern mot Sund senast?
läs mer

Måndag 27 maj

Två skäggiga matchvinnare för Kovland. Målvakten Martin Jutman svarade för ett helt knippe publikfriande räddningar medan Jens Olsson var den som från distans sköt segermålet mot Alnö. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Östavall och Kovland överraskade
Två präktiga skrällar fick vi vara med om i kvällens matcher i Medelpadsfyran.
Kovland besegrade Alnö med 2-1 på Ånäsvallen. Hemmalaget gjorde 1-o redan efter 53 sekunder efter en inkastvariant. Alnö kvitterade i den 19:e minuten och pressade sedan för ett segermål och hade det inte varit för Martin Jutmans fantomspel i KIF-målet hade Alnö avgått med segern. Istället erbjöds Jens Olsson fri väg och från 25 meter sköt han lite väl enkelt in hemmalagets vinstmål i den 77:e minuten.
På Maland spräckte gästande Östavall Sunds förlustnolla tack vare Joakim Anderssons mål i den 32:a minuten. Fler nätkänningar blev det nämligen inte.
Ett favoritlag som höll var Essvik. Redan efter fyra minuters spel ledde Essvik med 2-0 på Westhagen. Söders reducerade tidigt i andra och hade sedan en rejäl kvitteringschans innan Marcus Sawert punkterade matchen med sitt 3-1-mål då tolv minuter återstod och skickade därmed upp njurundalaget i serietopp!
I kvällens fjärde match vann Kuben 2 över Medskogs med 2-0 efter mål en halvtimme in i bägge halvlekarna av Kevin Wöhrman Selim respektive Khoger Friad Hammad.
läs mer

Kan Östavall stoppa Sund på Maland?
Två av sex matcher har redan spelats i Medelpadsfyrans femte omgång, Svartvik - Söråker 3-0 och IFK Sundsvall 2 - Lucksta  0-0.
Ikväll fullbordas omgången med de fyra kvarvarande matcherna, vilka kommer att sluta enligt följande, med kommenarer:
• Kovlands IF - Alnö IF  1-2 (19:00 - Ånäsvallen)
Hur har poängtappet påverkat Alnö? Och är det dags för Kovland att börja vakna? Två frågor som kanske får sina svar i afton på Ånäsvallen. 
Både hemmalaget och Alnö bör vinna idag för att inte Sunds försprång i toppen skall bli alltför betungande. För inte släpper väl Sund ifrån sig några poäng samtidigt mot Östavall?
​• Sund IF - Östavalls IF 3-1 (19:00 - Maland)
Sund är obesegrade och får äntligen ta sin hemmaplan Maland i besittning och jag tror man kommer att vara obesegrade även efter kvällen medan Östavall får sin fjärde raka match utan seger. Eller vad tänker Joakim Andersson hitta på?).
​• Söders BK - Essviks AIF 2-2 (20:15 - Westhagen)
Båda lagen vann i förra omgången och trots att lagen ligger i varsin ände av tabellen tror jag det här kommer att bli en jämn och välspelad match. Krysset på Westhagens konstgräs ligger när till hands).
​• Kubikenborgs IF 2 - Medskogsbrons BK 2-0 (20:30 - Kubikenborgs IP)
Kuben och Medskogs ligger på 7:e resp. 8:e plats i tabellen med varsin seger och en oavgjord på fyra matcher. Medskogs fick förövrigt sin seger till skänks efter Alnös laguppställningsmiss i premiäromgången. Varken Kuben eller Medskogs rosade marknaden i sina senaste matcher men jag håller "Kubarna" som det bättre laget.
läs mer

Lördag 25 maj

Svartviks IF spelar sin 1 000:e match i Medelpadsfyran idag
I eftermiddag är det stort fotbollsjubileum uppe på Hemmanet.
Då spelar nämligen Svartviks IF sin 1 000:e match i div. 4 Medelpad.
Njurundaklubben debuterade i Medelpads högsta lokala serie säsongen 1939/40 och är i år inne på sin 50:e säsong, bara det värt att fira.
I Maratontabellen har man bara två lag före sig och det är ettan Sund och tvåan Essvik.
För motståndet står Söråkers FF, som "bara" är inne på sin 19:e säsong och ligger 21:a i nämnda Maratontabell.
- Alla är välkomna att komma och fira den här matchen med Svartviks IF. Matchen börjar kl. 16 men vi öppnar insläppet redan kl. 15. Det kommer att finnas grill , hamburgare/korv, kaffe med bröd, lotterier, musik, hoppborg, hastighetsskjutning, mm, mm, hälsar tränaren Patrik Chruzander, som tagit ut följande jubileumstrupp:
Johnnie Granholm, Daniel Micene, Mikael Brändström, Alexander Eklund, Hampus Olsson, Niklas Olsson, Henrik Svanström, Arvid Backlund, Christofer Gredemyr, Andreas Gröndahl, Karl Gunnarsson, Alex Lundström, Oskar Söderberg, Admir Adra, Filip Denkert, Pontus Serrander, Johan Smott, Jonas Westberg.
Ledarstaben består av Patrick Chruzander, Anders Ellqvist, Peter Jansson, Lars Karström och Leif Wiklund.

Tisdag 21 maj

Pontus Melander besviken på TK. Pontus Melander besviken på TK.

Alnö tappar premiärsegern mot Medskogs

Som Lokalfotbollen tidigare flaggat för. Nu har MFF:s tävlingskommitté tagit beslutet att Alnö IF nu skall tappa sina tre inspelade poäng från premiären mot Medskogs. Detta sedan det visat sig att reservmålvakten (!) inte var registrerad för klubben. Hård bud! Resultatet blir nu istället 0-3 och noll poäng för Alnö medan Medskogs får segern, tre pinnar och 3-0 i mål.

- Jag tycker det är ett hårt straff med tanke på att han inte spelat en ynka minut och inte direkt påverkat resultatet, säger Alnös tränare Pontus Melander, och fortsätter:

- Jag erkänner att vi brustit i våra rutiner och därigenom gjort oss skyldiga till ett regelbrott och bör straffas men jag saknar fingertoppskänslan i beslutet, säger Melander.

Ett motsvarande fall hände i div. 2 Norrland där Boden använde sig av en inte spelklar spelare i premiären mot Anundsjö. SvFF avslog Anundsjös protest - och detta trots att den spelaren deltog aktivt i matchen, varvid Boden fick behålla sina poäng. Det fick räcka med bötet. Har har MFF:s TK gjort en helt annan bedömning av någon anledning.

- Det är tråkigt för oss att Medelpads Fotbollförbund inte följde "Svenskans" exempel när dom gav Boden, och även andra klubbar vid liknande incidenter, böter och varning, och det mycket högre upp i seriesystemet, säger Melander besviket.

- Men samtidigt är jag inte förvånad med tanke på att det vissa av våra seriekonkurrenter sitter med i tävlingskommittén, säger Melander syrligt, som är noga med att poängtera att det här är hans egen syn på saken och inte Alnö IF:s officiella.

 

Lokalfotbollens kommentar:

Jag var på premiären och varken Alnö eller Medskogs hade lagt in sina laguppställningar på fogis innan matchen och därför fick det dom bli handskrivna. Något som inte gjorde att det inte dök upp någon "varningsflagg" att den utpekade reservmålvakten inte var spelklar.

Ja, Alnö IF har gjort fel och skall bestraffas. Men straffet står inte i proportion till brottet. Böter och en snärt på handen, okey, men att segern skulle tas i från dem och 0-3 i målskillnad? Det köper jag inte. Inte sett till tidigare fall, bl a Boden i div. II, där inga poängavdrag skett och där spelare faktiskt deltagit i matcher! Märkligt då t ex Bodens "brott" var grövre än Alnös men straffet lägre. Vad är rim och reson i det resonemanget?

En aspekt till i det hela. Vad säger klubbarna som slåss med Medskogs om att hänga kvar i fyran när konkurrenten plötsligt tilldelas tre "gratispoäng"?

När det gäller Pontus Melanders kritik om att sitter konkurrenter till Alnö IF i TK som tar besluten vill jag helst inte ens kommentera. Jag hoppas verkligen att dessa herrar det rör sig om gick ut ur rummet när beslutet skulle tas annars är risken för jäv överhängande. Bara misstanken är pinsam men jag förutsätter att de inte deltog i beslutet.

Mitt råd till MFF:s TK är - gör om och gör rätt och visa lite "fingerspitzengefühl".

 

Essviksvallen har fått ett uppsving och härbergerar numera ett seniorlag och elva ungdomslag.
Thomas Wallberg Thomas Wallberg

Fotbollsuppsving i Essvik
Njurundafotbollen har tappat mark då klubbar som Njurunda IK, Stockvik och Söröje inte har några lag på herrsidan.
Men nu finns det framtidstro igen och i Essvik pratas det om en vändpunkt.
– Fotbollen har haft en downperiod länge, men nu känns det som att det blivit ett uppsving, säger Thomas Wallberg, ordförande i Essviks AIF.

Njurunda har varit ett starkt fotbollsfäste under många år och det finns en stark historia att berätta om.

Essvik gästspelade under 70-talet en säsong i landets nästhögsta serie och var även en framgångsrik klubb i trean i slutet av 80-talet.

Svartvik kvalade till division II för några säsonger sedan.

Stockvik spelade i tvåan i mitten av 90-talet.

Njurunda IK var också uppe i det nationella seriesystemet under 90-talet då det blev en säsong i trean.

Söröje IF vandrade snabbt upp i lokala seriesystemet under 90-talet.

Men verkligheten ser annorlunda ut nu och kvar av fotbollsfästet på herrsidan finns bara Essvik och Svartvik. Stockvik och Söröje har upphört att existera. Njurunda IK har bytt inriktning på sin verksamhet och har blivit en dam/flickförening. Njurunda SK är en ungdomsförening.

Men det finns ljusglimtar och i Essvik talas det om ett uppsving. En klubb som för bara för fyra år sedan okså var på väg att lägga ner sin seniorverksamhet eller gå ihop med Njurunda IK. Nu lever klubben upp igen –med ungdomarnas hjälp.

– Det har varit en period på åtta-tio år som varit på nedgång, men har det skett en förändring. Många tidiga 70-talister har kommit in som ledare och vi har fått igång vår ungdomsverksamhet, säger Wallberg.

läs mer

Fredag 17 maj

Sunds succéförvärv från IFK Sundsvall, Jacob Melander, lirkade upp Luckstas försvar gång efter annan. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Sund visade styrka på Sörforsvallen

Trots att man inte bjöd på någon bländande fotboll hade inte Sund några problem att manöverera ut ett blev Lucksta på Sörforsvallen.

3-0-segern var snarare i underkant t o m.

- Vi var numret större idag. Vi hade ett mantra innan matchen som vi följde: "Kalla, stå upp och inte vika ner oss, inte gnälla på vare sig domarna eller Luckstaspelarna". Och det tycker jag vi lyckades med. Det här var en gedigen insats och vi jobbade som ett lag, säger Sunds tränare Henrik Öhman.

Alnö gav Svartvik deras första nederlag i serien där gästernas målmissar (bl a en straffmiss) i inledningen av matchen blev kostsamma.

Alnös båda mål kring pausvilan blev sedan avgörande. Till slut 4-1.

Söders tog sin första seger i årets Medelpadsfyra efter en uddamålsseger i derbyt mot Kuben 2. Andreas Karlsson matchhjälte då han satte segerbollen med sju minuter kvar.

Essvik vann hemma på "Vallen" med 3-1 trots att man tvingades spela med två man mindre i dryga halvtimmen. Kovland var olovligt ineffektiva trots det numerära övertaget.

IFK Sundsvall gjorde 4-0 på en halvtimme och säkrade segern mot Medskogs på Viforsplan. Hemmalaget reducerade innan paus men närmare kom man inte då den andra halvleken slöt mållös.

Östavall hade spel-, chans- och målövertag mot Söråker men trots en 3-1-ledning med mindre än tio minuter kvar snodde gästerna två poäng av hemmalaget.

läs mer

Full omgång i Medelpadsfyran på Norges nationaldag

Det är tätt på given i maj för våra lokala fotbollsspelare.

Medelpadsfyran matchade så sent som i tisdags och denna soliga dag, Norges nationaldag, är det full omgång igen.

Så här spelas, och slutar, kvällens matcher:

19:00 Essviks AIF - Kovlands IF 2-2

(Essvik gick på en mina i tisdags medan Kovland tog sin första seger.

Ikväll blir det premiär för Essviksvallens gräs och kanske kan det sporra hemmalaget till stordåd? KIF dock bra i grunden. Ovisst värre - chansar på kryss).
19:00 Lucksta IF - Sund IF 1-1

(En av flera intressanta matcher i afton. Två tippade topplag och Sund ännu obesegrade. Lucksta starka på Sörförsvallen och tar inte gärna stryk där men samtidigt blir Sund bara bättre och bättre. Nytt kryss?).
19:00 Medskogsbrons BK - IFK Sundsvall 2 2-1

(Medskogs har ännu ingen seger men får nu spela hemma på Viforsen. IFK 2 har imponerat så här långt man kanske blir man försvagade idag, dels av skador och det är även tveksamt hur många "uppifrån" man får använda då A-laget har derby mot kamratkollegorna i Timrå i morgon. Kanske kan det, och Viforsens tuvor, öppna för en liten skräll? Eller så springer IFK helt enkelt Medskogs sönder och samman...).
19:00 Söders BK - Kubikenborgs IF 2 2-1

(Söderderby som tyvärr måste spelas på Kubens konstgräs, ingen arena som bjuder in till sevärd fotboll tack vara sin svårspelade plan. Kanske kan Söders fixa sin första seger tack vare sin fysik?).
19:00 Östavalls IF - Söråkers FF 3-1

(Östavall torskade med 0-5 mot Alnö i tisdag och självförtroendet fick sig nog en törn. Nu har man läge för en snabb revansch men Söråker är svårspelade och någon given seger lär det inte bli. Tror emellertid att SFF kommer att få svårt att hålla redan på Joakim "Blixten" Andersson. Risken är att han lurar offsidefällan några gånger och avgör matchen i hemmafavör.
19:10 Alnö IF - Svartviks IF 2-0

(Omgångens kanske intressantaste match som bytt både arena och speltid några gånger sedan i tisdags. Tyvärr blev det inget spel på Släda IP den här gången heller utan kampen har flyttats till Westhagen. 

Bägge lagen kommer från prima insatser. Alnö 5-0 borta mot Östavall och Svartvik derbyseger mot Essvik. Svårtippat igen...men om ö-laget konserverat formen från i tidags är det stor risk att Svartvik åker på sitt första nederlag i årets Medelpadsfyra.

läs mer

Tisdag 14 maj

Vissa kan helt en-kelt inte sluta göra mål. Johan Smott avgjorde njurunda-derbyt. Vissa kan helt en-kelt inte sluta göra mål. Johan Smott avgjorde njurunda-derbyt.

Bara Kovland vann hemma

- islossning för Alnö

Det var sannerligen inte hemmalagens kväll i Medelpadsfyran.

Av de fem matcherna som spelades i afton var det bara ett, Kovland, som tog poäng när man vann med 2-1 mot Söders. Ja, faktum var att man var det enda hemmalaget som överhuvudtaget gjorde mål!

- Vi tar en välförtjänt och viktig trea efter vår dåliga start på serien. Enormt viktigt för självförtroendet i dom kommande matcherna att vi stänger matchen efter 2-1 målet. I övrigt så gör vi som lag en väldigt gedigen insats, säger ass. tränaren Fredrik Åsén.

Kvällens urladding stod Alnö för då man vann med hela 5-0 på Skogsvallen i Östavall. Redan i paus hade gästerna ryckt åt sig en fyramålsledning.

Svartvik visade sig vara starkast i njurundaderbyt och kunde avgå med en 2-0-seger uppe på Essviksvallen. Båda målen gjorda av Johan Smott.

- Vi vann på vår backlinje och framåt var Johan Smott giftig och gjorde två mål. Vi gjorde helt enkelt en grym insats, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.

Lucksta vann "bara" med 1-0 på "Lötas" grus i Söråker.

- Det var svårspelat och efter målet i slutet av den första halvleken så hade vi full fokus i andra på att hålla ledningen första 20 minuterna för att sedan kunna utnyttja Söråkers behov av att chansa framåt. Vi släppte inte till några speciellt farliga målchanser men fick inte heller några jättebra lägen att stänga matchen själva. När slutsingnalen gick så var 1-0-segern jätteskön. Viktigt att hålla nollan för andra matchen i rad, säger Luckstas spelande tränare Robert Johansson.

På Kubens konstgräs vann IFK Sundsvall inte helt rättvist mot Kuben 2 med 2-0. Även där hittar vi en tvåmålsskytt i form av Alexander Gidlöf.

- Ingen förtjänt seger. Lagdelarna klickade inte i varandra idag men vi får bara omfamna dessa sköna poäng, säger IFK-tränaren Kenneth Kile.

läs mer

Obesegrade lag möts i derby på Essviksvallen

Igår besegrade Sund Medskogs ganska smärtfritt med 4-1 och är ett av fyra lag som fortfarande har förlustnollan intakt.

På Essviksvallen möts två lag som även dom sluppit smaka på förlustens bittra kalk ännu vilket gör att Njurundaderbyt mellan Essvik och Svartvik får en extra ingrediens.

Det fjärde obesegrade laget är Kubikenborg 2 som möter sina kollegor i IFK i kvällens sena match.

Kvällens matcher med Lokalfotbollens tips:

• Essviks AIF - Svartviks IF 2-1

(Vilket derby! Slipper vi regnet borde den här matchen dra minst 300 åskådare. Essvik är enda laget med full pott efter tre omgångar och har överraskat storligen i inledningen av serien. Svartvik är också obesegrade och har även dom visat upp ett bra spel med stark defensiv. Tätt, tufft och emotionellt lär det bli).
• Kovlands IF - Söders BK 2-1

(Två lag som ännu inte vunnit men det finns bra kapacitet hos bägge. Kovland är favoriten som hackat något i de två inledande omgångarna men är ändå favorit på förhand i den här matchen men Söders har potential att skrälla om man får ordning på alla puzzelbitarna och ser till att inte åka på snabba omställningar).
• Söråkers FF - Lucksta IF 1-3

(Söråker tog poäng sist och gjorde fyra mål framåt medan Lucksta tog ner Alnö på jorden. LIF bör vinna klart men på "Löta" går inget lag säker men jag tror att Luckstas anfallsspel knäcker Söråkers höga backlinje).
• Östavalls IF - Alnö IF 1-1

(Två revanschsugna lag. Både Östavall och Alnö förlorade i den förra omgången och nu möts lagen i en envig när det premiärspelas för året på Skogsvallen. Här blir det kamp ända in i kaklet. Kryss?).
• Kubikenborgs IF 2 - IFK Sundsvall 2 2-2

(Kuben 2 tog lite överraskande Kovlands skalp senast och ligger just nu tvåa i tabellen. IFK 2 gjorde en bra match mot Sund och föll knappt. Två bollspelande lag där dagsformen och vilka A-lagsspelare som kommer ner kommer att bli utslagsgivande. Därför alltid svårt att tippa "B-lag".

läs mer

 

OBS!!!

Lokalfotbollen behöver domarnas, tränarnas och ledarnas hjälp ikväll

Massor av intressanta matcher ikväll - och jag missar själv samtliga.

Är tyvärr uppbokad av annat denna afton och jag behöver därför all hjälp jag kan få av tränare, ledare och domare när det gäller att samla in fakta och info från matcherna.

Domarna: Vore jättetacksam och ni kunde lägga in alla matchfakta på fogis direkt efter er domargenomgång efter matchen. Tack på förhand.

Tränare/Ledare: När ni kommer hem efter matchen, logga in på sin dator och e-posta mig följande uppgifter:
• Kort info om själva matchen som karaktär, standard, om det var en bra match, ojämn historia, ruffig osv.
• Redogöra för ev. snygga eller extra ordinära mål eller andra specifika händelser i matchen. Helst korta fakta om varje mål men det kanske är att begära för mycket?
• Er egen syn på matchen under "tränarsnack"
• Vilka spelare i ert lag som ni vill ge extra beröm under "bäst på plan", gärna plats i laget och med en motiviering.
• Omnämnande om domaren. Var han bra? Okey? Dålig osv?

Klicka här för att se hur det kan se ut

Jag tackar på förhand och kommer att redigera och lägga in alla fakta när jag kommer hem sent ikväll/natt!

Spelarna: Påminna och informera om detta till era tränare/ledare inför matchen - och efter. Gärna även till domarna :-)

 

Lokalfotbollens e-postadress är:

lokalfotbollen.se@hotmail.com

Måndag 13 maj

Mikael Edström spräckte nollan med ett kanonskott efter 35 minuters spel. Mikael Edström spräckte nollan med ett kanonskott efter 35 minuters spel.

Sunds 4-1-seger mot Medskogs var i underkant

Medskogs orkade stå emot Sunds offensiv i drygt en halvtimme sedan drog högerbacken Mikael Edström på ett kraftfullt skott som satt perfekt under ribban utan chans för Roger Magnusson i Medskogskassen.

Tre minuter senare dribblade sig Jacob Melander förbi några "Medskogsare" och ren med Magnusson placerade han bollen utom räckhåll för denne.

Då kändes matchen avgjord då Medskogs inte hade någonting att komma med framåt utan tvingades lägga all kraft och energi på defensiven.

Sund fortsatte att hålla ett högt bolltempo med många löpningar även under den andra halvleken och gick fram till 4-0 innan Medskogs kunde tröstmål i slutminuten.

- Ett mer rättvist resultat hade varit 8-1, vi var så pass mycket bättre än Medskogs idag. Enda negativa var att vi kanske borde gjort fler mål på de chanser vi skapade säger Sunds lagledare Claes Nyman och tränaren Henrik Öhman.

läs mer

Sund - Medskogs på Westhagen

Ikväll inleds den tredje omgången av Medelpadsfyran.

Då varken Maland eller Flodbergs IP är spelklara trots att det är i mitten av maj kommer Sund att ta emot Medskogs på Westhagens konstgräs.

Sund är obesegrade så här långt medan Medskogs väntar på sin första victoria, och mycket talar för att det blir hemmaseger i afton. Tror inte att Medskogs orkar stå emot i 2 x 45 minuter trots inriktning på defensiven.

Lokalfotbollens tips: Sund - Medskogs 3-1.

Onsdagens matcher:

Essviks AIF - Svartviks IF
Kovlands IF - Söders BK
Söråkers FF - Lucksta IF
Östavalls IF - Alnö IF
Kubikenborgs IF 2 - IFK Sundsvall 2

Torsdag 9 maj

Robin Cardegren gjorde Söråkers 2-2 mål direkt efter paus i den målrika matchen mot Medskogs som slutade 4-4. Foto: Fredrik Lundgren.

Taggat Lucksta fick ner Alnö på marken

Ett upp till tänderna Lucksta besegrade Alnö på Westhagen och man grundlade segern redan i den första halvleken då man gjorde matchens två enda mål. Jimmie Nordberg gjorde först 1-0 på straff i den 27:e minuten och Alex Carlsson ökade på strax innan pausvilan. 

- Nu är vi med på banan igen. Förlusten mot Essvik blev en väckarklocka och det var en jäkla skillnad på inställning i den här matchen. Bra snack idag ända ner i från målvakt och framåt och det var en enorm glädje i omklädningsrummet efteråt, säger spelande tränaren Robert Johansson.

Lika sprudlande glad var inte Alnökollegan Pontus Melander:

- Bra att vi fick en förlust så vi kommer ner på marken. Lucksta ville mer och vann varje närkamp och vi blev rädda och drog undan fötterna, säger Melander besviket.

På Kubens svårspelade konstgräs spelade Söders och Svartvik 1-1.

Bakary Dampha gav Söders en tidig ledning men Hampus Olsson kvitterade efter dryga timmen och därefter låg Svartvik närmast segern.

- 15-3 i hörnor, brände straff, massor av frisparkar i bra lägen och en mållinjerullare i slutsekunderna. Vår andra halvlek var bra och vi borde ha vunnit sett til chanserna. Får ändå se det positivt - vi är fortfarande obesegrade, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.

- Vi är missnöjda. Vi spelade jättebra ändå tills vi gör mål, då tappade vi allt vårt spel och fick aldrig tillbaka det. Krysset får vi vara tacksamma för, säger Söders tränare Mikael Kotermajer.

Målrikt värre blev det mellan Medskogs och Söråker. Hela åtta mål bjöds de 18 frusna åskådarna på, jämnt fördelade lagen emellan. Ja, både mål och publik faktiskt.

- Medskogs hade fem chanser och gjorde fyra mål. Vi rullade boll bra men blev straffade när vi tappade den i fel läge med snabba omställningar emot. Dom högg i rätt lägen helt enkelt, säger Söråkers tränare Fredrik Thimeradh, vars lag inte hade någon tur med domsluten.

- Först fick vi med tjugo minuter kvar en spelare solklart kapad innanför straffområdet utan åtgärd från domaren och tio minuter senare fick vi en straff emot trots att vår kille gick på boll. Tungt!

Essvik och Östavall bjöd på kamp, ställningskrig, grinigt och ännu mer kamp. En typsik grusmatch helt enkelt mellan två fysiska lag. Essvik valde hemmagrus före konstgräs inne i stan då man trodde sig ha större segerchans. I slutändan ett korrekt antagande då man också vann med 3-1 sedan man faktiskt avgjort med två mål i slutskedet trots en man utvisad.

- Hade kunnat sluta 50/50 men vi hade turen på vår sida idag, säger Essviks lagledare Thomas Wallberg.

- Det var krig om varje millimeter och efter deras utvisning hade vi flera fina chanser att ta ledningen men missade och åkte sedan på en omställning till 1-2 och när vi tryckte på ytterligare kom 1-3 i slutminuten, säger Östavalls tränare Jonas Westring.

Det vill sig inte för Kovland. I afton blev det förlust med 1-3 mot Kuben 2 och helt klart är att motorn inte går rent.

- Vi presterade samma typ av "icke fotboll" som i premiären. Mest långa bollar utan adress och vi var dåliga på att hjälpa varandra, vi jobbade lite för mycket en och en. Känns som vi stressar upp oss i onödan, säger Kovlands tränare Fredrik Åhsén besviket.

Torsdagens sista match spelades mellan IFK Sundsvalls unga andralag och Sund och bjöd på en välspelad och tempofylld match där gästernas något större tyngd i offensiven var det som i slutändan skiljde lagen åt.

0-1 gjorde Jacob Melander i den 63:e minuten och 0-2 satte Stefan Näslund precis i slutet, dryga minuten efter att IFK prickat stolpen...

- Sköna tre poäng men vi får kämpa enormt för målen. Vi skapar en hel del chanser men det vill sig inte riktigt i avsluten. IFK 2:s unga lag kommer att göra livet surt för många lag i serien, säger Sundtränaren Henrik Öhman.

läs mer

Alnö riskerar att tappa segern mot Medskogs

Inte nog med att Alnö förlorade i dag mot Lucksta. Man kanske även kommer att fråntas segern mot Medskogs i premiären sedan det framkommit att reservmålvakten (!) inte varit "reggad" för klubben men stått med på laguppställningen. En uppgift som dock inte nått tränaren Pontus Melander.
- Aldrig hört talas om. Jag koncentrerar mig på att träna laget så det här känner jag inte till, säger Melander kort.
Tufft att tappa 2-1 och tre poäng till 0-3 och noll poäng om så verkligen är fallet på en spelare som inte gjorde en enda sekund i matchen.
Till saken hör att målvakten inte var med varken i matchen eller fanns med i laguppställningen i förlustmatchen mot Lucksta idag...
Lokalfotbollen ber att få återkomma när man har mer info att komma med.

Luckstas spelande tränare Robert Jo-hansson lär kräva rejäl skärpning från sina mannar efter debaclet mot Essvik i premiären. Poäng mot Alnö idag istället? Luckstas spelande tränare Robert Jo-hansson lär kräva rejäl skärpning från sina mannar efter debaclet mot Essvik i premiären. Poäng mot Alnö idag istället?

Lucksta revanscherar sig

- tar poäng av Alnö
Idag spelas det full omgång i Medelpadsfyran.

Det är blott den andra omgången som skall avverkas och det är ännu för tidigt att se någon trend naturligtvis.

Två matcher spelas tidigt (12:30) och de övriga fyra har sen avspark (19:00 och 20:15 för IFK 2-Sund).

Lokalfotbollen har i vanligt ordning vågat sig på att tippa matcherna och vi får se hur rätt ute jag är den här gången:

• Alnö IF - Lucksta IF 1-1

Både Alnö och Lucksta svek i premiären även om de förstnämnda till slut kunde vinna sin match. Tror på en tät tillställning och kanske kan Lucksta gneta till sig ett kryss - eller kan man rent av vinna!?
• Söders BK - Svartviks IF 2-2

Söders åkte på rejäl smäll på hakspetsen mot Östavall rent resultatmässigt men sett till spelet överraskande man. Dock något naiva i försvarsspelet vilket blev kostsamt. Svartvik kryssade med ett mål på övertid mot Kovland men var värda poängen. Frågan är hur groggy Söders är efter "välkommen till div. IV". Har goda förutsättningar att kunna bli en underhållande match. Hård kamp på mitten lär det bli i alla fall mellan Marzouki/Rydell och Gådin.
• Essviks AIF - Östavalls IF 2-2

Båda lagen överraskande i premiären och kan Essvik visa upp samma glöd och spel som mot Lucksta och Östavall samma skärpa, läs Joakim Andersson, som mot Söders kan det här bli en kanonmatch. ÖIF vann träningsmatchen i våras enkelt med 5-1. Den är bara att glömma. Lucksta vann med 7-0 och vad var det värt i premiären?
• Kovlands IF - Kubikenborgs IF 2 2-1

Kovland blev snuvade segern på övertid i premiären medan Kuben 2 kvitterade i slutminuten i sin. Vad betyder det idag när klockan tickar upp mot full tid om det fortfarande är jämnt? Kovland är det bättre laget i grunden och det ger utslag, men bara med uddamålet.

• Medskogsbrons BK - Söråkers FF 3-1

Medskogs hängde med ända in kaklet mot Alnö även om det blev en uddamålsförlust. Söråker låg under med 0-3 redan i paus mot IFK Sundsvall 2 och såg "stabbigt" ut. Medskogs känns klart rejälare och tar tre viktiga poäng i striden kring nedflyttningsstrecket.
• IFK Sundsvall 2 - Sund IF 2-3

Sund släppte lite onödigt ifrån sig två poäng mot Kuben 2 i slutminuten. IFK imponerade mot Söråker då man avgjorde redan i första halvlek.

Nu väntar tuffare papper för det unga IFK-laget och visst borde Sund vinna det här. Men enkelt? Nej, det blir det inte.

läs mer

Fredag 3 maj

Ständiga oroskällan för Söders, Joakim Andersson, gjorde hattrick och spelade fram till Östavalls fjärde mål. Sällan har epitetet Matchhjälte passat in bättre än på nyförvärvet från Jämtland. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

Östavall hade 100 procentig utdelning mot Söders

Söders gjorde en spelmässigt riktigt bra match mot Östavall och hade tre jättelägen att ta ledningen redan första kvarten.

Men gör man inte mål på sina chanser blir man obönhörligen straffad.
Så även Söders.
I den 18:e minuten sprintade Joakim Andersson ifrån Söders försvar och satte dit västralagets första mål för säsongen. Hur orättvist som helst i det skedet av matchen.

Söders fortsatte emellertid med sitt fina spel men nu stramade Östavall till sitt försvar och farligheterna kvävdes i sin linda.
Men så, ett felpass mitt på egen planhalva, snabb omställning och bollen till Joakim Andersson som behärskat satte bollen perfekt efter marken invid den vänstra stolpen.

När så Joakim Andersson fullbordade sitt hattrick direkt i inledningen av den andra halvleken dog matchen ur spänningssynpunkt.

Med ca kvarten kvar manövrerade sig "Jocke" Andersson till ytterligare ett friläge men helt ren med målvakten Martin Älander valde han istället för att avsluta själv servera Daniel Dübbel helt tom bur - 0-4.

- Det här var jämnare än sifforna visade. En kul match att spela då Söders spelar fin fotboll och är ett ärligt lag möta och aldrig något tjaffs, säger Östavalls spelande tränare Jonas Westring, som var mycket nöjd med lagets defensiv sista 75 minuterna.

läs mer

Anton Andersson-Widén satte Alnös segermål. Här kammar han dock noll i kamp med Medskogs spelande tränare Göran Sundqvist. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

Alnö vände och vann med uddamålet

Alnö IF vann sin premiär men det var långt i från någon klang & jubelförställning man bjöd på.

Medskogs stod upp bra och bjöd på rejäl kamp även om Alnö hade stort bollinnehav och när Tomas Nässén skicka in 0-1 från 35 meter blev det oro i Alnölägret och inte blev det mindre spänt när Medskogskeepern Roger Magnusson var på sitt bästa bollmotarhumör på fem år.

Det tog till den 55:e minuten innan Victor Svedberg kunde skjuta in kvittreringen via ett Medskogsben och en kvart senare skruvade Anton Andersson-Widén in 2-1 med vänstern rakt upp i krysset.

Två minuter senare åkte grinig Jonathan Åhlin ut efter ett skallningsförsök men Alnö hade inga problem att hålla undan resterande speltid och ta en premiärtrea.

Alnötränaren Pontus Melander var dock långt ifrån nöjd trots segern.

Nä, det enda jag är nöjd med i dag är tre poäng. Ingenting annat!

läs mer

Ålin gör hattrick? Ålin gör hattrick?

Idag går seriefavoriten in på banan

Igår inleddes Medelpadsallvenskan med fyra matcher där Essvik alltså stod för  den största skrällen då man betvingade Lucksta med 4-1.

Ikväll går seriens favoriter, nykomlingarna Alnö IF, in i hetluften.

För motståndet står Medskogs, ett lag tippat att ligga på den undre halvan.

Men att det inte finns några givna matcher i årets fyra fick vi besked om igår om inte annat. Så mitt tips på 4-0 kanske borde revideras? Men, nej. Jag står för mitt tips och tror att Alnö flyter ifrån sista tredjedelen av matchen. Jonathan Ålin gör hattrick, Grannas håller nollan och jag får en flygande start i Guldfemman!

Även Söders BK är nya i fyran i år och i sin premiär stöter man på defensivt starka Östavall. Västralaget har gått bra under försäsongen medan Söder mer blandat och gett. Riskerar att bli målsnålt, 0-1 och ÖIF får en fin långresa hem.

läs mer

Torsdag 2 maj

Matchhjältarna när Essvik premiärskrällde mot Lucksta. Tvåmålsskyttarna Henri Sjödal och Daniel Johansson var planens giganter och hade emellanåt lekstuga med motståndarna. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Essviks sköna premiärskräll

När lagen möttes i en träningsmatch i vintras vann Lucksta hur enkelt som helst med 7-0.
Idag när lagen möttes på nytt i seriepremiären var det som om lagen bytt tröjor.
Essvik vann med klara 4-1 och det var siffror som med rätta speglade matchen. Njurundalaget, som jag tippar skall slåss i botten, var helt enkelt tre mål bättre är det förmodade topplaget Lucksta. Snacka om att mörka formen under försäsongen!

- Jag var orolig inför seriestarten då vi haft en trasig försäsong men vi svarade för en klockren laginsats! Vi följde vår gameplan i nästan 90 minuter och det var bara när dom gjorde sitt mål som vi var lite yra. Vi behövde den här segern, pustar en nöjd Essvikstränare, Tony Lundberg.

Även IFK Sundsvall 2 tog en 4-1-viktoria men en kanske något mer väntat då man mötte Söråker.

Jag vet inte med vilken taktik Söråker gick ut till den här matchen men det såg ut som en defensiv harakiri. D v s högt ställd backlinje ståendes på hälarna och samtidigt ingen som helst press på bollhållaren. De kvicka IFK-lirarna tackade och tog emot och hade man inte varit så ivriga utan visat mer kyla passningsfasen (många offsidelöpningar) och i avsluten (brände otaliga lägen) hade man vunnit med minst det dubbla.

- Jag är riktigt nöjd. Det här hade jag aldrig trott. Det var glädjande att se hur bra detta unga lag spelade idag, säger en nästan euforisk IFK-tränare Kenneth Kile.

Kvällens två övriga matcher som spelades fick se poänggivande mål i slutminuten. Båda dessa matcher utspelade sig på Kubens konstgräs.

I första matchen kvitterade Svartvik i den 91:a minuten rättvist Kovlands tidiga 1-0-ledning.

Kristoffer Godin slog ett inlägg som inte Kovlandskeepen Martin Jutman fick riktigt grepp på och Pontus Serrander Eriksson höll sig framme och petade in 1-1.
Svartvik fick även en chans till ett segermål men den möjligheten rann ut i konstgräset.

- Kovland var bra första kvarten. Därefter var vi det bästa laget och hade massor av kvitteringschanser innan vi till slut fick in 1-1, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.

I kvällens andra match tog Kuben 2 ledningen redan efter fem minuter mot Sund genom Kevin Wöhrman.
Hemmalaget höll ledningen till inledningen av den andra då nyförvärvet Jacob Melander från IFK Sundsvall två gånger om skickade upp bollen i nättaket bakom duktige Jonathan Berntsson.

Sund hade sedan flera lägen att stänga matchen men med tre minuter kvar lyckades Ayhan Yagci kvittera efter en slutforcering.

- Orättvist att vi tappar poäng i den här matchen. Sista 70 minuterna var det bara ett lag på plan och spel mot ett mål men vi var alldeles för ineffektiva. Trots poängtappet tycker jag att vi är på rätt väg. Ge oss några matcher så skall vi vara med och fajtas ordentligt, säger Sundtränaren Henrik Öhman.

läs mer

Alnö går rakt igenom fyran!

 

Äntligen!

Det har varit en lång försäsong, den längsta i mannaminne känns det som.

Men ikväll tuffar våra gamla Medelpadsallsvenska igång. En instution som funnits sedan 1929/30 (se unik maratontabell) och som alltid berört fotbollsfolket i distriktet, oavsett kvalitet. 

 

Medelpadsfyran har också varje år varit den serie som varit mest välbesökt på Lokalfotbollen.nu sedan starten 2007. Bara Medelpadsfemman kan göra den stridig. Under fjolåret hade serien hela 318 902 "träffar". Ganska imponerande, eller hur?

Frågan är nu - hur slutar årets upplaga av div. IV Medelpad?

Jag tror att serien kommer att bli uppdelad i tre grupper, De fem främsta, sedan tre lag i mitten samt de fyra som kommer att får kriga om nytt kontrakt.

 

Här kommer svaret på årets Medelpadsfyra-gåta:

 

1) Alnö IF

Det är inte ofta att man tippar en nykomling som etta men när det gäller Alnö IF så går det inte att undvika. Tror det var nyttigt för föreningen att åka ur fyran för två år sedan och bygga nytt. Och förvärvet av tränaren Pontus Melander har inte blivit annat än en jättesuccé och jag tror att han nästa år kommer att träna ett div. III-lag ute på den vackra ön.

Inför comebacken har man förstärkt ett redan bra lag med IFK-trion André Grim, Per Axelsson och Joakim Axelsson, där de två sistnämnda återvänder till fadershuset. Det gör även Anton Andersson-Widén och Victor Amund från Kuben. Marcus Vestin från Söråker är ytterligare ett bra förförv.

 

2) Lucksta IF

Gjorde ingen bra säsong ifjol och har tappat fler spelare än man fått in. Ändå tror jag Lucksta kommer att göra ett kanon år. Hur paradoxalt det än låter så tror jag att Dennis Mobergs olyckliga benbrott stärker laget och man har sett harmoniska ut under vårens träningsmatcher. Kanske överskattar jag Lucksta men jag tror på "Robban" Johansson som tränare och kan kommer att utveckla det här gänget till ett topplag - och det redan i år!

 

3) Kovlands IF

Kovland bygger vidare och tränarduon Mikael Lundgren (4:e säsongen) och Fredrik Åhsén (8:e) kan nog ställa föreningens kanske vassaste manskap genom tiderna på benen. 3:a 1978 är bäst hittills men förutsättningar finns att man slår det i år. Mycket talar för det i alla fall. Det gäller bara att slipa bort den där detaljen med att förlora "önödiga" matcher mot lag längre ner i tabellen och att vara på tårna redan från start när serien kör igång.

 

4) Östavalls IF

Svårspelade Östavalls defensiv kommer att räcka långt i årets serie. Det kommer knappast att sprudla av offensiva lustar men laget kommer att vara ytterst svåra att få hål på. Sten-Ingvar Fredlund har byggt en järnmur på Skogsvallen och fått tag i en värdig efterträdare till pensionerade målvakten Tony Eklund i form av duon Robert Karlsson, som var duktig redan ifjol, och nye Manne Wallström från Ljusdals IF.

Frågetecken finns i offensiven men det räcker många gånger att bara göra ett mål om man bara håller nollan. Och jag tror ÖIF kommer att bli det lag i serien som spikar igen flest gånger i år. Åtta vinster, tio oavgjorda och fyra förluster räcker till plats nummer fyra i en jämn övre halva. Vässar man offensiven finns en kvalplats inom räckhåll!


5) Sund IF

Sund brukar alltid tillhöra seriefavoriterna och spelbolagen tippar laget som etta eller sämst tvåa. Lokalfotbollen tippar dom inte bättre än femma. Kommentar? I sina bästa stunder håller man god div. III-klass men laget har under vintern och våren visat sig ojämna och har varvat toppinsatser med bottendito. På grund att den tunna truppen har man t o m tvingats ställa in ett par träningsmatcher med kort varsel. Inget som bådar gott. 

Comebackande tränarduon Henrik Öhman och Kalle Locklund kom även in väldigt sent då man inte fick något napp på tränarsidan. Inte heller helt optimalt även om båda har ett förflutet i klubben. 

Nä, Sund får nog i bästa fall rikta in sig på en kvalplats men då gäller det att slippa allt för många skador och framförallt på nyckelspelare. Blir nog en "jaså, jaha-säsong" för sympatiske Classe Nymans rödklädda gossar i år.

6) Kubikenborgs IF 2

Hänger lite på vad som kommer ner från A-laget från match till match men även utan "förstärkningar" har man en trupp för mitten av tabellen. Kommer att slå lagen på den undre halvan men förlora mot de övre. Det unga laget har nu fått ytterligare en seniorsäsong innanför västen och kanske blir man lite mer stabila. Lite för stora variationer mellan topp- och bottenprestationer tidigare.

 

7) Svartviks IF

Ett tag i vintras såg det ut som om Svartvik skulle dra tillbaka sin kanditatur i div. IV men med upprullade ärmar valde Leif Wiklund och Patrick Chruzander att, istället för att lägga sig ner och dö, att handla. Såg riktigt okey ut i Värmecupen och man har sedan dess plockat in lite fler spelare utifrån, bl a den alltid målfarlige Johan Smott från Ljustorp.

Ser inte så pjåkigt ut och kanske kan man hota Kuben 2 om sjätteplatsen. Högre än så bör man nog inte sikta. Åtminstone inte i år. Kan ändå bli en trevlig säsong uppe på Hemmanet där man bl a kommer att spela sin 1 000:e div. IV-match i historien den 25 maj. En verklig milstolpe. Då blir det fest!

 

8) Söders BK

Medelpadsfyrans kamratgäng #1. Nykomlingarna har gjort tre säsonger tidigare i div. IV-sammanhang och åkt ur två av dem. 1988 kom man 10:a och hängde kvar precis på gärsgårn.

Oddsen talar således emot de Milan-skrudade men trots ett dåligt genrep (1-3 mot IFK 2) tror jag att man hänger kvar med råge. Man har en mycket bra centrallinje i form av målvakten Martin Älander, försvarsresen Andreas Karlsson, mittfältaren Tim Rydell (kanske seriens mest spännande och mogen för större uppgifter) upp till de tre duktiga anfallarna Henrik Pedersen, Olle Nordberg och Dennis Marzouki.

Kan man undvika skador på ovanstående sextett så kommer det att bli div. IV-derbyn på Sidsjövallen nästa år (jo, jag är övertygad om att Sidsjö-Böle är ett av lagen som går upp från femman i år).

 

9) Essviks AIK

Vad har hänt i Essvik i vinter? Såg hyfsat ut i Värmecupen men sedan? Har sett oerhört tunt ut trots en på papperet stor trupp. 0-7 mot Lucksta och 1-5 mot Östavall under försäsongen gör att man blir fundersam. Eller maskerar man formen bara?

Vill nog se premiären mot Lucksta innan jag vågar uttalar mig något mer. Som det känns nu kan man få svårt att fixa nytt kontrakt t o m.

 

10) Medskogsbrons BK

Ex-allsvenske Patrik Eriksson-Ohlsson har skrivit på för Medskogs. Hur ofta tränaren Göran Sundqvist kommer att kunna använda sig av denna kraft återstår att se. Man har tappat en hel del rutinerat folk men i gengäld har några gjort comeback. Annars bygger "Sunkan" vidare på de unga spelarna som luftades i div. IV-sammanhang ifjol. Svårt att säga hur långt det räcker men dom grönsvarta har haft bra fart och mycket folk på träningarna. Lär dock få kriga i bottenskiktet, riskerar att åka på många uddamålsförluster och ett par brakdito.

 

11) IFK Sundsvall 2
Sportchefen och tränaren Kenneth Kile tror på sitt unga lag och det har sett helt okey ut i träningsmatcherna. Man kommer även att få låna in  bänkspelarna på A-laget i år. Något som inte varit kutym i IFK genom åren. Men mitt IFK-hjärta till trots. Det blir till att kriga för att klara livhanken i fyran. Det tar tid att lära sig seniorfotboll i div. IV-sammanhang med allt vad som gäller "fula knep" och liknande. Är det unga IFK-laget tillräckligt moget redan? Tror dessvärre inte det, kanske till hösten, men frågan är om man inte är för akterseglade då.


12) Söråkers FF
Söråkers FF hade någonting stort på gång. Fjolårshösten var vidunderlig och man kom trots en svag vår på fjärde plats i sluttabellen, klubbens bästa placering någonsin, och något att bygga på inför framtiden.

Så blev det inte. Bärande trion Mattias Norin, Andreas Carlsson och Oscar Fors återvände till IFK Timrå, Marcus Vestin gick till Alnö och Mattias Eliasson till Kovland samt att tränarduon Stefan Hellberg och Gunnar Carlsson valde att sluta.

Nye tränaren, från IFK Timrå 2, Fredrik Thimeradh, kom inte dirket till något väldukat bord utan det var nästan bara rester kvar.

Trots detta är Thimeradh positiv och är övertygad om att hans mannar kommer att placera sig på övre halvan.

Dessvärre kommer det att visa sig att Thimeradhs optimism är utan grund. Det går inte att göra guld av gråsten.

Hade laget fått behålla fjolårstruppen och kanske kryddat med en par fina förvärv hade jag antagligen tippat Söråker som seriesegrare i år. Nu blev det i andra ändan av tabellen i stället...

 

Och som vanligt håller alla med mig i mitt tips, eller hur?

 

Lokalfotbollen tippar premiäromgången

Idag och i morgon spelas alltså de första matchern i div. IV "Westhagen".

Inte mindre än fyra av de sex matcherna kommer nämligen att spelas där. De övriga två går av stapeln på Kubens konstgräsplan.

Några matchannonser från div. IV-matcherna blir det inte i år heller då klubbarna beslutat att även denna säsong lägga sina pengar på Sundsvalls Tidning och Dagbladet och inte Lokalfotbollen.nu.

Så här tippar Lokalfotbollen att premiäromgångens matcher slutar:

Idag torsdag:

• Lucksta - Essvik 4-0
• Svartvik - Kovland 2-2
• Kuben 2 - Sund 1-3
• IFK Sundsvall 2 - Söråker 3-2

I morgon fredag:
• Alnö - Medskogs 4-0
• Söder - Östavall 0-1

läs mer

Tränar ett div. III-lag nästa år? Tränar ett div. III-lag nästa år?

Nykomlingen vill avancera direkt
Pontus Melanders Alnö hymlar inte om målsättningen
De är nykomlingar i division IV – men siktar på att gå upp.
Alnös tränare Pontus Melander tycker inte att det är en kaxig målsättning.
– Det är ett ganska rimligt mål, säger 25-åringen.

När anrika Alnö gick upp till fyran i höstas pratade Pontus Melander om ett lag som hade återfunnit spelglädjen.
I år ska de bygga vidare på det.
– Vi har pratat internt om att spela en fin passningsoritenterad fotboll. Vi har gjort bra nyförvärv och hade redan ett bra lag innan.
Vad är målet?
– Förhoppningsvis topp två. Det är kval eller direkt till division III. Det har vi pratat om internt.
Det är inte kaxigt av en nykomling?
– Vi har mycket ung entusiasm i laget och många som vill framåt. Så kryddar vi det med en del äldre spelare, med erfarenhet från högre serier. Jag tycker det är ett ganska rimligt mål.

läs mer

En sammanbiten Kenneth Kile tränar IFK 2, men vad har du för tröja på dig? En sammanbiten Kenneth Kile tränar IFK 2, men vad har du för tröja på dig?

IFK Sundsvall satsar ungt i fyran

IFK Sundsvall har inte mindre än tre seniorlag i seriespel 2013.

A-laget huserar i div. III Södra Norrland, IFK Sundsvall 2 i Medelpadsfyran och nystartade IFK Sundsvall 3 i femman.

- Jag är stolt över organisationen. Vi har en otrolig bredd i seniorverksamheten och vi har nästan 70 spelare igång, säger sportchefen Kenneth Kile.

Div. IV-laget generepade i helgen och vann då mot Söder med 3-1.

- Jag var lite orolig hur vi skulle stå oss mot Söder men vi tog en välfortjänt seger och visade en del om vart vi vill ligga i år, säger Kile.

Topplacering?

- Vi har som målsättning att hänga kvar men det här ruggigt unga laget har mycket boll i sig. Förbannat kul att vara med leda dessa grabbar. En del av spelarna kommer vi att slussa in i tränings- och så småningom seniorspel med A-laget. Så bra är dom, säger Kile nästan lyriskt.

Kenneth som i sent skede fått tagit över tränarpiskan från nye och tilltänke Yonatan Mebrahtu.

- Han var tvungen att ta en time-out. Skolan tar för mycket tid just nu, säger Kile.

Meningen var att detta IFK-lag egentligen skulle ha spelat i femman i år då A-laget åkte ur div. III. Men när man fick en friplats i trean var, vips, lag 2 i fyran.

- Till stor del består detta lag av pojk- och juniorspelare, en 97:a, nio 96:or, två 95:or, tre 94:or, fyra 93:or och en "veteran" född 1992, säger Kile.

Skall bli spännande att se hur man räcker till mot ärrat seniormotstånd i Medelpadsfyran. Matchen mot Söder indikerar att man i alla fall är redo att lämna boet och prova sina vingar.

Intressant möte således i afton mot Söråkers FF.

Allt om alla lagen i Medelpadsfyran
Som brukligt är inför varje säsong presenterar Lokalfotbollen.nu samtliga lag utförligt under fliken Klubbfakta. Detta nådens år är inget undantag.
ALLT du behöver veta om lagen i vår högsta lokala herrserie, Medelpadsallsvenskan, finns nu uppdaterat och klart (utom Essvik och Kuben 2 som är sökta och kontaktade men ännu inte har återkopplat) när det gäller:
• Klubbmärket
• När klubbarna är grundade
• Dräktfärgerna
• Hemmaplan
• Publikrekord
• Främsta meriter
• Tränare och övriga ledare
• Årets nyförvärv
• ...och spelarförluster
• Årets målsättning
• Tippar vilka lag som kommer topp 3
• ...och åker ur
• Spelartrupperna
• Länk till lagens hemsidor

läs mer

Spelbolaget TrioBet tror på Alnöseger

Trots att man är nykomlingar tror spelbolagen på Pontus Melanders Alnö IF.

Enda laget som tros kunna göra ö-laget äran stridig är ständige kombatanten på andra sidan Alnösundet - Sund IF.

I botten tippas Söråker, Essvik, IFK Sundsvall 2, Medskogs, Söders och Svartvik slåss om "träsleven" och nesan att åka ur.

Senast den 28 september har vi svaret.

Då spelas den 22:a och sista omgången.

Så här visar oddsindikatorn på TrioBet timmarna före seriepremiären:

  2:25 - Alnö IF

  2:75 - Sund IF

  6:00 - Kovlands IF

  9:00 - Lucksta IF

11:00 - Östavalls IF

30:00 - Kubikenborgs IF 2

35:00 - Söråkers FF

40:00 - Essviks AIF

40:00 - Medskogsbrons BK

50:00 - IFK Sundsvall 2
50:00 - Svartviks IF
50:00 - Söders BK

Vilket objekt är mest spelbart?

Måndag 22 april

Jakob Melander Jakob Melander

"Elak" anfallare klar för Sund

Ifjol gick Frösöanfallaren Jakob Melander till IFK Sundsvall där han gjorde sex mål i div. III Mellersta Norrland.

I år kommer han att spela med Sund i Medelpadsfyran.

- Jakob är en stark och lite "elak" offensiv spelare som vi tror kommer göra stor nytta för oss, säger Sundtränaren Henrik Öhman.

Söndag 21 april

Per Hulinder var en av Luckstas mål-skyttar mot SBIF. Per Hulinder var en av Luckstas mål-skyttar mot SBIF.

Effektivt Lucksta vann med 4-0 mot Sidsjö-Böle

Nästan hälften av Medelpadsfyrans lag träningsspelade under söndagen.

Så här gick det:

Lucksta vann över Sidsjö-Böle med 4-0 sedan man utnyttjat sina chanser väl. Sex avslut, fyra mål, inte illa. Målen gjordes av Jimmy Ilvonen 2, Per Hulinder och Stefan Krantz.

På Högslättens konstgräs ledde Sund med 2-0 i paus mot Älgarna men härnösandslaget kom ikapp under den andra halvleken.

Sunds mål prickade Jakob Melander och Fredrik Larsson in.

Essvik fortsätter att ha en tung vår. Idag blev det smisk med 1-3 mot Delsbo från Hälsingefyran.

I den sista matchen lyckades varken Kuben 2 eller Medskogs hitta målet. 0-0 således.

Lördag 20 april

Alnös Anders Bo-man var bästa på plan mot Brynäs. Alnös Anders Bo-man var bästa på plan mot Brynäs.

Våra div. IV-lag tränings-matchade idag mot klubbar från andra distrikt

Fyra av våra div. IV-lag har träningsspelat idag, och samtliga mot klubbar från andra distrikt.

Alnö är nere i Gävle i helgen och idag mötte man div. IV-kollegan i Gästrikland, Brynäs IF, och vann med 3-0 på Träffens konstgräsplan.

Jonathan Ålin gjorde två mål och Anton Andersson-Widén ett.

- Bästa prestationen i år och Anders Bohman var kung på planen, säger sportchefen Magnus Svensson lyriskt.

Kovland mötte Ramvik, spelandes i Ångermanlandsfyran, på Högslätten. 1-1 slöt matchen och KIF:s mål snickrade Jens Olsson till.

Även Svartvik mötte ett div. IV-lag från ett annat distrikt, Strand från Hälsingland, och gick segrande ur striden på Kubikenborgs konstgräs med fina 3-1 efter 1-1 i paus. Hemmamålen gjordes av Admir Adra, Johan Hallström och Kristoffer Gådin (straff).

Även Östavall har varit i farten idag, mot div. III-laget Höga Kusten. Det blev en förlust med 0-2 (fick sms från Höga Kusten!). Någon mer info om matchen har dessvärre inte gått att uppbringa  - ännu...

Torsdag 18 april

Jonas byter pipan mot fotbollsskor. Jonas byter pipan mot fotbollsskor.

Fotbollsdomare sadlar om

Efter avslutad aktiv karriär som fotbollsspelare är det några som väljer att döma fotboll istället, som kärlek till sporten.

Jonas Björkman har gått andra vägen - från att vara domare till aktiv spelare.

- Ja, från domare till spelare är nog inte alltför vanligt. Får försöka skapa en bättre förståelse hos laget när det gäller domslut etc, ler Jonas Björkman.

Hur har då omställningen varit?

- Det funkar, är lite dåligt tränad, så det kommer ta nån månad till innan man är i form. Man har ju inte lirat på sju år.

Tar du en plats i startelvan i premiären?

- Nja, får satsa på att peppa grabbarna i laget och vara stöd på sidan så länge känns det som.

Vilken plats i laget har du?

- Jag har lirat lie överallt på träningarna men har inte spelat någon träningsmatch ännu. Har bara varit igång och tränat i cirka fyra veckor totalt så jag har en bit kvar till formen är på topp.

Men du har varit aktiv fotbollsspelare tidigare?

- Jag spelade både pojkallsvenskan och tipselit med GIF Sundsvall för att sedan sadla om och bli domare. Blev lite för mycket träningar med tipselit så jag tappade suget. Men nu är man tillbaka i moderklubben. Känner några i laget sedan tidigare och de lyckades få mig att komma och provträna och fastna för det.

Hur ser det i Lucksta inför seriestarten?

Vi har ju en stor trupp på 24 man så det är konkurrens om varje plats i laget, jäkligt tufft och roligt på träningarna. Laget känns extremt vältränat fysiskt i år så vi kommer bli jobbiga att möta sista 30 varje match.

Och Robert Johansson som tränare?

- "Robban"gör ett kanonjobb och känns väldigt hängiven. Tror starkt på honom som tränare.

Hur går det då för Lucksta i år i Medelpadsallsvenskan?

- Jag har ingen större koll heller egentligen på vad man ska jämföra med då jag varit borta så länge men det känns riktigt bra iallafall. Mycket folk på träningarna och aldrig sura miner. Ett jäkla gött lag helt enkelt. Vi kommer absolut vara däruppe i toppen och kriga! Alltid bra att ha en bred trupp också.

Lycka till med comebacken som fotbollsspelare.

- Tack för det och tack för en bra fotbollssida och lycka till själv.

Söndag 14 april

Söndagens träningsmatcher

Tre av våra lokala div. IV-lag har spelat träningsmatcher idag.

Alnö fortsätter att visa stabil form och blir verkligen att räkna med i serien trots att man är nykomlingar. 3-0 mot div. IV-kollegan i Ångermanland, Graninge, var snarare i underkant.

Medskogs har sina bekymmer men idag visade man upp skärpa när man hade målchanser. 3-1 mot starka div. V-laget gör att Göran Sundqvist manskap kanske är på rätt väg.

Alnö IF - Graninge FF (Westhagen) 3-0 (0-0)

Alnö spelade stabilt och förde matchen i stort sett från start till mål även om det dröjde till den andra halvleken innan målen föll. Detta efter att man tagit över ännu mer markant efter pausvilan.

1-0 gjorde Jonathan Ålin i den 50:e minuten, Måns Hellberg ökade på i den 78:e och Per Axelsson avslutade målskyttet i slutminuterna.

- Vi var nog närmare både 4 och 5-0 än dom 3-1, säger tränaren Pontus Melander.

Bäst i Alnö var Robin Wikman som vänsterback och som central anfallare var Johan Hammarberg utsökt.
Sidsjö-Böle IF - Medskogsbrons BK 1-3 (0-2)
På Norrporten Arena mötte Medskogs div. V-laget Sidsjö-Böle. 

Redan efter 20 minuter hade Medskogs ryckt åt sig en 2-0-ledning vilket även var ställningen i paus.

- Medskogs bjöd upp till fin fotboll i första halvlek, säger Sidsjö-Böles tränare Robert Olsson.
I den andra halvleken var det mycket Sidsjö-Böle men kunde inte hindra Medskogs från att vinna med 3-1.
- Resultatet speglar knappast matchbilden men så är det också ibland i fotbollen. Vi skapade många chanser men var dock alldeles för inneffektiva när väl läget dök upp. Flera frilägen och ett antal chanser får vi dock vara nöjda att vi skrapade ihop, säger Olsson lite besviket.
Emad Nademi gjorde SBIF:s mål medan Medskogs fullträffar gjordes av Daniel Martinsson, Marcus Ytterström och Tomas Nänzen.

IFK Sundsvall 2 - Selånger FK 2 0-0

Det är inte ofta en träningsmatch slutar mållös.

Men det var precis vad som hände idag mellan andralagen i Sundsvall och Selånger. En sömnig historia där inget av lagen bjöd upp till dans.

- Det var tröstlöst många dåliga passningar som gjorde att vi inte kunde skapa det anfallspel vi ville, säger Kenneth Kile i IFK.

- Vi hade fokus på att hålla högt bolltempo och vara rörliga offensivt men vi hade problem med att komma in i boxen och få till avslut, fortsätter Kile.

Tre spelare i IFK kom undan med beröm godkänt och det var målvakten Simon Möller, många fina räddningar, och svårpasserade mittbacksparet Adam Sjölén och Gustav Arneng.

Sista träningsmatchen innan serien för IFK 2 är mot div. IV-kollegan Söder om två veckor.

- Vi glömmer den här matchen snabbt och löptränar och kör hårt på träningen denna vecka och förbereder oss för tufft Södermotstånd i genrepet, avslutar Kile.

Lördag 13 april

Kovland vann enkelt mot Stockholm Snipers
Kovland mötte idag Stockholms Snipers, landets enda HBTQ-klubb, på Norrporten Arena och vann med 6-0. Målen gjordes av Jens Olsson 2, Jonas Nilsson, Mattias Jutman, Joakim Wittek och Joel Säterberg.
- Stockholm Snipers spelar i div. VII men höll emot bra defensivt i den första halvleken. De hade några bra omställningslägen men tappade tempo i passningarna så det blev aldrig riktigt farligt. I den andra tröt orken för dom när dom fick jaga mycket boll. Dom skulle kanske ligga i mitten eller på undre halvan i femman utan att jag riktigt känner till klassen på de lagen, säger Kovlands assisterande tränare Fredrik Åsén.
Tittar vi till våra övriga div. IV-lag som matchade idag så spelade Lucksta 1-1 mot Stugsund från Hälsingefyran i en småseg match där hemmaspelarna hade tankarna på Dennis Moberg. Jimmie Nordberg gjorde LIF:s mål men enligt publikum på Westhagen var hälsingarna det något bättre laget.
Sund skulle ha spelat mot Stöde men "sundarna" fick inte hop lag och Stöde fick istället möta sitt B-lag, Stöde 2/Nedansjö.
I derbyt mellan div. IV-klubbarna i Njurunda vann Essvik med hela 5-1 mot Svartvik. Någon info från den matchen har inte gått att uppbringa.
Kuben 2 förlorade mot Matfors med 0-1 sedan William Östman avgjort med ca 12 minuter kvar.
Avslutningsvis kryssade Östavall mot Sveg. Joakim Andersson satte ÖIF:s mål på straff.

Lagbild på Stockholm Snipers från en turnering i Manchester sommaren 2011.
Christoffer Smitz är i år andretränare i Stockholm Snipers. Christoffer Smitz är i år andretränare i Stockholm Snipers.

Fotbollslaget som vill vända på heteronormen
Med uttalad inriktning mot homo- och bisexuella spelare är Stockholm Snipers ett unikt lag.
I helgen är Sundsvallskillen Christoffer Smitz tillbaka i stan för att möta sitt gamla lag, Kovlands IF.
Samtidigt jobbar han för att förändra attityden mot HBTQ-personer inom idrotten.

Som 26-åring gick Sundsvallskillen Christoffer Smitz, i dag 32 år, ut med sin homosexualitet för lagkamraterna i Kovlands IF. Han upplevde att beskedet möttes av respekt och positiv feedback. Så är det långt ifrån för alla idrottare och av just den anledningen är Smitz i dag en av två tränare i Stockholm Snipers. En klubb som bildades för tio år sedan och vuxit rejält sedan dess.

– Det började som en hockeyklubb, men vi har i dag fotboll, innebandy och handboll. Vi vill ha en omvänd norm. Alla är välkomna, men vi är det första och enda laget i Sverige som riktar oss till homo- och bisexuella. Vi är 30 spelare i laget och fem eller sex straighta, så det är en blandning, säger han.

Att laget nu kommer till Sundsvall beror inte bara på att laget ville ha en bra träningsmatch innan säsongen inleds senare i vår. Bakgrunden är att laget i höstas utsattes för hot och trakasserier efter en match i Stockholm cup mot Sörskogen.

– Det blev väldigt uppmärksammat sedan Sörskogen fått böter av förbundet efter uppträdandet och att klubben sparkade hela A-laget. Efter det har det blivit bättre, men vi tänkte att vi ville åka ut i landet och visa upp oss, säger Christoffer Smitz.

läs mer

Torsdag 11 april

Dennis benbrott en uppförstorad händelse?

Dennis Mobergs olyckliga benbrott mot Kramforsalliansen upprör.

Inte bara i Lucksta utan även i Kramforsalliansen där man tycker att händelsen uppförstorats.

– Händelsen i sig är jättetragisk men blir lite uppförstorad på grund av det olyckliga att ett benbrott uppstod. Det här är annars situationer som händer i var och varannan match runt om i Sverige och där man oftast kommer undan med blåmärken, säger Mikael Berggren i Kramfors Alliansen till Johnny Dahlgren på allehanda.se.

Kramfors Alliansen arbetar nu tillsammans med den anmälde målvakten med ett skriftligt svar på domarrapporten till SvFF.
– Vi tycker att vissa saker är konstiga i den här domarrapporten och det har vi för avsikt att bemöta. Det förefaller som att den skrivits utifrån en situation där känslorna svallat och han har påverkats av omgivningen, fortsätter Mikael Berggren.
Kramforsledaren betonar att de självklart tycker att det här är en tragisk händelse och att de lider med spelaren som skadats.
– Det är verkligen jättetråkigt, det tycker vi alla och från föreningen har vi skickat blommor till honom. Men det finns en person till i sammanhanget som mår väldigt dåligt av det här också och det är Vadim (Istrati).
– Det handlar om en person som är 300 mil hemifrån och inte har något nätverk här. Jag vet att Vadim också försökt kontakta spelaren och erbjudit sig att hälsa på honom.
Kramfors befarar att det kan bli en längre avstängning som påföljd:
– Ja, tyvärr lär man inte bedöma efter händelsen i sig utan att det olyckligtvis slutade med ett benbrott. För som sagt, sådana här situationer inträffar annars i var och varannan match.
I Luckstalägret kokar de fortfarande av ilska och ska under den här veckan fatta ett beslut om de ska göra en polisanmälan eller inte:
– Det leder förmodligen ingenstans, men vi känner att vi måste sätta ned foten och markera att det här är oacceptabelt. Vår spelare har opererats två gånger och är borta i nio månader. Läkaren sa dessutom att om det träffat en decimeter längre ned, vid fotknölen, hade han aldrig blivit återställd.
– Ett rent överfall var det och vi hoppas han får ett hårt straff även om vi som klubb inte tjänar någonting på det, dundrar Luckstas tränare Robert Johansson.

länk till allehanda.se

Målvakt riskerar lång avstängning

Det är inte bara Lokalfotbollen.nu som uppmärksammat den olyckliga händelsen mellan Kramforskeepern Vadim Istraki och Luckstas Dennis Moberg. Så här skriver Jonny Dahlgren på allehanda.se:

Kramforsmålvakten Vadim Istrati riskerar lång avstängning efter en otäck incident i träningsmatchen mot Lucksta.

– Ett rent överfall och jag fick en chock när jag kom fram spelare och såg att benet var av och pekade åt ett annat håll, berättar huvuddomaren Krister Sandin från Sundsvall.

Förseelsen betecknas som grov och nu ligger ärendet hos Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd som ska besluta om eventuell straffpåföljd.
– Jag tänker inte föregå disciplinnämndens möte och uttala mig i ärendet, det jag kan säga är att det kan bli allt ifrån att ärendet lämnas utan bifall till avstängning från all idrott i två år, säger Andreas Göransson i SvFF:s disciplinnämnd.
Förbundet har tagit del av anmälan och som alltid får den anmälde spelaren i fråga en vecka på sig att ta del av domarrapporten och sedan ge sin version av händelsen.
Distriktsdomaren Krister Sandin, 43 år, berättar att han dömt fotboll i 25 år och att det här var bland det värsta han upplevt någonsin på en fotbollsplan. Inte bara den här olyckliga situationen i sig utan han beskriver matchen i sin helhet som otrevlig.
– I normala fall brukar det hetta till i slutet av matcherna, typ efter 75-80 minuter, men i det här fallet var det en hätsk stämning redan från början. Det gäller båda lagen, men framför allt Kramfors.
– Det var en konstig stämning och det fanns liksom ingen acceptstans för domsluten. I paus kände vi också att det här mycket väl skulle kunna spåra ur ordentligt.
Knappt 20 minuter in i andra halvlek inträffar händelsen som slutade med att matchen så småningom avbröts helt och hållet:
– Lucksta slog en långboll mot en av deras spelare, och precis när han fick kontroll över bollen och skulle runda målvakten kommer Kramfors målvakt med hög fart, utsträckta ben med dobbarna före, och träffar motspelaren över benet.
– Det var ingen kollision utan ett rent överfall. Jag blev chockad, beskriver Krister Sandin.
Luckstaspelarna rasade mot Vadim Istrati och för att undvika mera bråk förde Krister Sandin bort målvakten till Kramfors ledarbänk.
I Kramfors är de bland annat besvikna och ifrågasätter hur du kunde uttala dig efter händelsen att det skulle medföra ett långt straff för målvakten?
– Jag har sett det också via ett pressmeddelande de skickade ut. Men det har gjort mig ledsen därför att det är helt felaktigt. Det var Luckstas lagkapten som rusade fram till mig efter händelsen och skrek att jag skulle se till att det blev ett långvarigt straff för målvakten.
– Svaret jag gav var att jag inte står för någon påföljd utan det är andra som beslutar om det.
Vadim blir inte avstängd i avvaktan på beslut från SvFF genom att det fortfarande handlar om träningsmatcher. Hade det varit seriespel hade han direkt blivit avstängd i nästa match.

länk till Jonny Dahlgrens artikel på allehanda.se

Onsdag 10 mars

Dennis Moberg kvar i sjuksängen. Verkar vara dags för "nedsläpp i mittzon" - stolen framkörd.
Kramfors moldavis-ke målvakt Vadim Istrati riskerar lång avstängning efter sitt hjärnsläpp i söndags. Kramfors moldavis-ke målvakt Vadim Istrati riskerar lång avstängning efter sitt hjärnsläpp i söndags.

Dennis Moberg kvar på sjukhuset - Kramforskeepern ångerfull

Som Lokalfotbollen.nu berättade om i söndags tog med all säkerhet Dennis Mobergs säsong slut, redan innan seriespelet ens tagit sin början.

Luckstaspelaren vårdas ännu på sjukhus efter sitt svåra benbrott och har minnesluckor från situationen med Kramforsmålvakten.

- Han hoppade med benen först och klippte mitt högerben. Jag minns att jag landade på mage men sedan minns jag inte så mycket mer efter smällen. Jag skulle ha bytt precis innan då jag hade ont i mitt vänsterknä, men så blev det inte och det här blev det sista jag gjorde, berättar Dennis Moberg för Alexander Nilsson på Dagbladet.

Mycket talar för att Dennis blir borta länge från fotbollsplanen.

– Jag är sjukskriven i tre månader och ska gå med skena under den tiden. Sedan väntar mycket rehab, men läkarna tror att jag ska kunna spela fotboll igen, vilket känns skönt, men den här säsongen är över, suckar han.

Dennis, och de övriga i Lucksta IF, är besvikna över att ingen i Kramforsalliansen hört av sig till varken Dennis eller föreningen.

Under gårdagen gick emellertid Kramforsalliansen ut med ett pressmeddelande. Så här säger den inblandade målvakten Vadim Istrati, 25:

- Jag skulle aldrig gå ut för att skada någon och vill inom den närmaste framtiden träffa Dennis på sjukhuset för att se hur han mår.

KA:s fotbollsordförande Mikael Berggren kommenterar också händelsen:

- Vi har idag träffat Vadim som naturligtvis tycker att hela den här situationen är väldigt obehaglig och mår därför väldigt dåligt. Samtidigt som vi lider med Vadim så lidervi  såklart också med Dennis. Lite beklämmande tycker vi dock att domaren tydligen direkt efter matchen "lovat" ett långt straff i en situation där känslorna svallat.

- Jag har då aldrig sett nå liknande under mina 27 år på fotbollsplanen, säger en av Luckstas spelare.

Måndag 8 april

Svartvik blåsta på träningsmatch

Igår kl. 14:00 befann sig Svartviks spelare på Westhagens konstgräs och domaren Nilla Sjöberg var redo att blåsa igång för match mot Nordanstigs FF.

Men något gul-blå randigt motstånd dök aldrig upp...

- Jag ringde och efterlyste dom och fick då reda på att tränaren var sjuk och att man "glömt" bort matchen. Där stod vi med bokad plan och en domartrio men inget motstånd, säger Svartviks manager Leif Wiklund besviket.

Söders visade styrka - sex mål på Sidsjö-Böle

Svartvik blev alltså snuvade på sin match och Lucksta fick sin avbruten, i dubbel bemärkelse (se nedan).

Hur gick det för våra div. IV-lag som fick spela 2 x 45 minuter i helgen då:

Söndag:

Medelpad P97 - Kubikenborgs IF 2 0-4 (0-3)

Mål Kuben 2: Bakary Nije 2, Robin Holmlund och Johan Skog.

Alnö IF - IFK Timrå 1-1 (0-0) läs mer

Mål Alnö: Victor Amund.
Mål Timrå: Adam Kalenga.

Ånge IF - Sund IF 6-0 (3-0) läs mer

Mål Ånge: Kraig Rochester 2, Oskar Nordlund, Elliot Kårelind, Benny Mattsson och Fredrik Karström.

Essviks AIF - IFK Sundsvall 0-6

Mål IFK: Sebastian Gidlöf 2, Staffan Söder, Stefan Grönlund, Alen Jasarevic och Sebastian Dahlin.

Söders BK - Sidsjö-Böle IF 6-2

Mål Söder: Henrik Pedersen 3, Olle Nordberg 2 och Max Eriksson.
Mål Sidsjö-Böle: Cesar Ibarra och Claudio Moraga.

- Två matcher på två dagar. Vi använde oss av 22 spelare varav endast två startade båda matcherna. Igår hade vi det väldigt tufft i försvarsspelet med Söders raka spel och deras tre djupledsgående forwards firade stora triumfer. Men vi kommer igen, drar inga stora växlar av detta mer än att båda matcherna kändes som ett steg bakåt i spelet utan boll, säger Sidsjö-Böles tränare Robert Olsson.

Lördag:

Östavalls IF - Matfors IF 1-1 (1-0)

Mål Östavall: Örjan Larsson.
Mål Matfors: Jonas Richnau Ersson (grym välhängd nick).

Kovlands IF - Söråkers FF 4-0

Mål Kovland: Jens Olsson 2, Tobias Lundström och Robbin Sjödin.

Söndag 7 april

Stackars Dennis! Stackars Dennis!

Luckstaspelare bröt benet

Lucksta ledde träningsmatchen på Westhagen mot Kramforsalliansen med 3-2 efter mål av Dennis Moberg, Christoffer Göransson och Stefan Kratz då matchen fick ett abrupt slut.

Målskytten Moberg var på väg att runda Kramfors keeper  Vadim Istrati när han blev brutalt nersparkad av denne.

- Otroligt respektlöst av deras målvakt. Han hoppade formligen av benet på Dennis. Helt horribelt! Vi i klubben funderar faktiskt på att polisanmäla honom. Om inte annat för att markera att det är oacceptabelt beteende av deras spelare, dundar Luckstas tränare Robert Johansson.

- Det var fruktansvärt att se hur f0ten hängde på sniskan. Som tur var kom ambulansen redan efter tio minuter en kvart, fortsätter Johansson, som minns att det tog över en timme ifjol när han fick en spelare skadad i Värmecupfinalen på samma arena.

21-årige Moberg opererades redan ikväll och det står klart att han blir borta i minst tre månader till att börja med.

- Där tappade en gubbe i startelvan. Troligen för hela säsongen, suckar Johansson.

Domaren Krister Sandin valde att i samråd med båda lagen bryta matchen och lovade att han skulle göra allt för att Kramforskeepern får vila från fotbollen ett bra tag. 

Lokalfotbollen.nu passar på att skicka en krya på dig-hälsning till stackars Dennis och hoppas att läkningen går bra.

Altmeister Nyman Altmeister Nyman

Mister Sund är en trofast jäkel
Det är inte svårt att förstå varför Claes Nymans hjärta klappar för Sund IF. Länge kretsade hela hans liv kring Sund. Han bodde i Sundsbruk, jobbade på Sunds Defibrator och var ledare i fotbollslaget.
Han har flyttat och slutat jobba, men i Sund IF har han varit i drygt 40 år.
– Det har varit för roligt för att byta lag och att det blivit så många år... jag vet inte, men någonstans måste det ändå handla om kärleken till fotbollen.

Premiären är ett par veckor bort, men för Nyman är det fotboll året om.

– Jag tycker aldrig säsongen tar slut egentligen. När serien slutar börjar arbetet med nästa år. Vilka spelare får man behålla? Hur ska laget byggas? Träningsmatcherna vill man ha klart med tidigt och så vidare. Det går i ett på något vis, men jag trivs med det.

läs mer

Lördag 30 mars

Byter rött till blått Byter rött till blått

Lämnar Söråker för Kovland
Söråkers FF fortsätter att tappa spelare. Nu står det klart att 27-årige yttermittfältaren Mattias Eliasson lämnar för seriekonkurrenten Kovland.

Eliasson har även ett förlutet i IFK Timrå och Fagerviks BK.

- Vi ser det som en klar förstärkning, säger Kovlands ass. tränare Fredrik Åhsén.

Fredag 29 mars

CG lämnar målet CG lämnar målet

Målvakt och domare blir utespelare i Lucksta
Lucksta har gjort ett par intressanta värvningar.

Christoffer Göransson, som i många år vaktat IFK Sundsvalls mål, kommer den här säsongen att spela i Lucksta IF. Dock inte som sista utpost utan som vass anfallare är det meningen. En spännande utmaning för "CG".

En utmaning väntar även för förre domaren Jonas Björkman som nu gör comeback som spelare och lämnar kvar pipan långt ner i trunken. Jonas har inte spelat aktivt sedan han tillhörde GIF Sundsvall som ungdom.

- Från att ha blivit utskälld några år som domare ska han nu själv kritisera domarna i år, skrattar lagledaren Rahne Fryxell.

Vad händer med samarbetet mellan Lucksta och Hassel som var på gång?

- Vi kommer att ha ett samarbete med Hassel på spelarsidan. Detaljerna gör vi klart innan seriena startar, säger Fryxell.

Tisdag 26 mars

Magnus Svensson fick mottaga pris-check och blommor av Sten-Olof Öbergs son Mikael (t h) och barnbarnet Oscar (t v). Magnus Svensson fick mottaga pris-check och blommor av Sten-Olof Öbergs son Mikael (t h) och barnbarnet Oscar (t v).

Sten-Olof Öbergs ledarpris till Magnus Svensson
Sten-Olof Öberg gick bort i oktober 2010, 77 år gammal.

Förra kommunalrådet var även ledare och eldskäl i Alnö IF och till minne av Sten-Olof så har Alnö IF instiftat en minnesfond.

Fondens syfte är att föreningen årligen delar ut ett pris till någon som för Alnö IF arbetar i Sten-Olof Öbergs anda.

I år går priset till Magnus Svensson.

Magnus är inte bara sportchef för A-laget utan hinner även med att vara ledare för P06-laget.

"En sann eldsjäl med ett fantastiskt engagemang för föreningen", motiverar juryn sitt val av Svensson.

Tidigare pristagare är Helena Martinez (2011) och duon Michael Lundqvist och Lasse Vesti (2012).

En bra start på säsongen för Magnus Svensson. Fixar ett helt knippe bra nyförvärv inför comebacken i div. IV, seger i Värmecupen och nu ledarpriset från Sten-Olof Öbergs Minnesfond.

Lokalfotbollen ställer upp i hyllningarna.

Fredag 8 mars

Johan Hallström byter Balders mot Hemmanet. Johan Hallström byter Balders mot Hemmanet.

Svartvik värvar från seriekonkurrent

Svartviks IF värvar två nya spelare, båda från seriekonkurrenten IFK Sundsvall 2.

Det handlar om 21-åriga duon Pontus Serrander Eriksson, forward, och Johan Hallström, mittback alternativt mittfältare, som bägge skrivit på för njurundaklubben.

- Fast helst hade jag förstås spelat i Djurgårdens IF, säger Johan Hallström och avslöjar vilket hans favoritlag är.

- Det här är mer än jag känner till. Vi har bara gett de här grabbarna löfte om att spela med Svartvik i Värmecupen och inte någon permanent övergång, säger IFK Sundsvalls Kenneth Kile.

Fredag 22 februari

 

Klasskillnad när Ånge slog Söråker

Ånge IF tippas tillhöra toppskiktet i div. III Mellersta Norrland i år.

Söråkers FF tros få kriga för sin existens i Medelpadsfyran.

Ikväll möttes lagen i en träningsmatch på Ånges konstgräs.

Och det visade sig som väntat vara klasskillnad mellan lagen.

Div. III-laget vann med helt 6-0 sedan Oskar Nordlund och Elliot Kårelind visat sig ha konserverat målkänslan från ifjol och broderligt delat på samtliga mål, tre var.

Söråker stred så gott man kunde men räckte inte till. Ovanan av elvamannaplan lyste också igenom. Inte helt oväntat..

- Vi saknade lite folk men genomförde en hygglig match. Första passet på stor yta med ny tränare och fyra nya spelare och vi fick jobba mycket i defensiven, säger SFF-spelaren Joel Hammarström.

Grim värvning Grim värvning

Grym Alnövärvning - Grim har skrivit på

Nykomlingarna Alnö ser ut att komma rejält styrkta inför comebacken i Medelpadsfyran.

Sju starka har nu skrivit på varav det senaste är det mest spektakulära och mest meriterade - André Grim.

Det har spekulerats mycket om 29-åringen Grim under hösten och vintern att han endera skulle gå till Selånger ettan, vara kvar i IFK Sundsvall eller rent av lägga bollskorna på hyllan?

I januari såg det ut som om André Grim skulle bli kvar i IFK men svaret blev till slut Alnö IF.

- Det är väl härligt att vi kommer att få se en spelare med meriter från allsvenskan på Släda IP i år, säger Magnus Svensson i sportkommittén.

Så här är det totala läget när det gäller spelaromsättningen hos Alnö IF så här lång:

Nyförvärv: André Grim, Per Axelsson och Joakim Axelsson (IFK Sundsvall), Anton Andersson-Widén och Victor Amund (Kubikenborgs IF), Markus Vestin (Söråkers FF), Nicklas Fahlman (åter efter studier i Umeå) och Robin Karlsson (comeback).
Förluster: Nicklas Wood (GIF Sundsvall J), Daniel Yngvesson (Sund IF), Andreas Nilsson (Sidsjö-Böle IF), Anders Ellingsson (Ljustorps IF), David Hamberg och Peter Hällström (slutar).

Magnus Svensson Magnus Svensson

Magnus Svensson i Alnö IF:s sportkommitté:

"Aldrig varit mer imponerad av A-laget"

Flyttar snart hem till Alnön och naturligtvis är man extra intresserad av vad som händer med öns stolthet Alnö IF.

Speciellt efter att man lyckats landa IFK Sundsvalls trio André Grim och bröderna Axelsson i klubben.

Januari och februari är nästan alla fotbollsspelares hatmånader. Tung träning, mycket löpning och styrka, isande kallt och halt ute - och inga matcher!

- Just denna månad är också en månad då influensadjävuleln brukar slå till med full kraft, påpekar Magnus Svensson i Alnö IF:s sportkommitté.

- Men just denna månad 2013 har jag aldrig varit mer imponerad över A-laget i vår förening.

Varför då kan man ju fråga sig?

- Det är tre punkter som jag anser där vi utmärker oss allra mest. Grym träningsnärvaro, över 20 spelare på nästan alla pass, bra inställning, man v-i-l-l prestera på träningarna.

- Unga killar från vårt juniorlag som kommer också upp och tar för sig. Kul!

Riktigt skoj att från sidan se detta!

Första tillfället att se årets upplaga av Alnö IF i matchspel blir i en träningsmatch mot Kuben söndagen den 3 mars, kl. 1600 på Norrporten Arena.

-  Hoppas vi ses där, avslutar Magnus Svensson.

http://alnoherrar. blogg.se/ http://alnoherrar. blogg.se/

Alnö IF har en av landets främsta fotbollsbloggar
Det finns många fotbollsbloggar runt om i landet.

Men frågan är om inte en av dom allra bästa finns här i Medelpad - Alnöbloggen.

Otroligt välgjord, intressanta texter kryddat med en näve humor.

Lokalfotbollen kan verkligen rekommendera den! Det är bara att klicka in er om ni vill ha en glad stund. Jag lovar att ni kommer att dra på smilbanden vid åtskilliga tillfällen.

Pontus Melander är inte bara en duktig fotbollstränare, han är en "fena" på bloggar också. Kanske en blivande efterträdare till mig på Lokalfotbollen.

länk till Alnöbloggen

Kalle Locklund till-baka i Sund. Kalle Locklund till-baka i Sund.

Torsdag 14 februari

 

Sund klart med tränare - äntligen

Det tog till den 13 februari innan Sund IF fick klart med tränare.

Då blev det två stycken till och med.

Som väntat blev Kalle Locklund en av de utvalda. Kalle som återvänder till div. IV-klubben efter några år i andra föreningar samt ett par sabbatsår.

Han kommer att kampera med ytterligare en ex-Sundare i form av Henrik Öhman, "Henke" som vid förra sejouren förde upp Malandsgrabbarna i trean och tidigare även tränat IFK Sundsvall.

- Efter hårda förhandlingar har vi till slut gjort klart med "Henke" och Kalle., som med hjälp av långtidsskadade spelaren  Christian Saastamoinen kommer leda laget under 2013, säger Mr Sund, Claes Nyman.

Kalle och Henrik har samarbetat tidigare. Det var 2011 när Sund kvalade för att hålla sig kvar i trean.

Säsongen har inletts positivt. I helgen vann man inomhusturneringen Kuben Cup i Långsele. Mer om denna kan du läsa här nedanför.

Onsdag 13 februari

 

Medelpadsfyrans spelprogram klart

Så var då lottningen klar för vår högsta lokala serie - div. IV Medelpad, eller Medelpadsallsvenskan som man också kan kalla den.

Premiären går av stapeln den 3 maj, en fredag som sig bör enligt traditionen.

Men i år kommer Medelpadsfyran att lägga sina omgångar även måndagar och torsdagar och inte slaviskt fredagskvällar. Något som gällt sedan mannaminne. Fredag = div. IV.

Premiäromgången i sin helhet, avspark 19:00:

Kubikenborgs IF 2 - Sund IF

Svartviks IF - Kovlands IF

Söråkers FF - IFK Sundsvall 2

Östavalls IF - Söders BK

Alnö IF  - Medskogsbrons BK

Lucksta IF - Essviks AIF

Lite för tidigt ännu att spekulera vilka som kommer att slåss i toppen och botten då vänskapsspelandet inte kommit igång ännu och spelartrupperna håller på att snickras ihop.

Märk väl att spelprogrammet ännu bara är preliminärt. I slutet av februari träffas klubbarna för ett spelordningsmöte och då blir det definitivt.

läs mer

Långtidsskadade Christian Saasta-moinen coachade Sund till en cup-seger i Långsele. Långtidsskadade Christian Saasta-moinen coachade Sund till en cup-seger i Långsele.

Söndag 10 februari

 

Sund vann Kuben cup

Sund IF:s herrar har i helgen, som enda lokala lag, deltagit i inomhusturneringen Kuben cup i Långsele.

Och man gjorde det med den äran genom att ta hem hela cupen!

Stor del i segern hade inte minst Henric Nylund som svarade för fem av fullträffarna.

Turneringen i Långsele spelas i Kubenhallen där planens mått är 58 x 30 m och varje lag ställde upp med fem spelare och en målvakt plus avbytare. Speltid 1 x 20 minuter med effektiv speltid två minuterna.

I den första gruppspelsmatchen mötte Sund Fotbollsgymnasiet som trots ett ledningsmål redan i den första minuten blev ett lätt byte för de mer rutinerade Medelpadingarna. 5-1 skrevs slutresultatet till.

Även i den andra matchen mot Ragunda BK såg man till att ligga under med 0-1 redan efter en minut. Efter ett självmål till råga på allt. Nåväl, Sund växlade upp och kunde gå ifrån till en säker 6-2-victoria innan "hesa Fredrik" ljöd.

I den tredje matchen mötte man Sollefteå GIF och till skillnad mot de tidigare matcherna rivstartade man och efter en "burnout" ledde man med 3-0 efter sju minuters spel. Sollefteågiffarna replikerade dock och innan kvarten var spelad var man i kapp i målprotokollet. Trots målchanser för bägge lagen blev det inga mer fullträffar utan matchen slöt 3-3, vilket räckte till vidare poolspel för både Sund och Sollefteå.

I  poolspelet besegrade först Sund IF Älgarna med uddamålet av tre och spelade sedan 0-0 mot Kramfors-Alliansen i den andra. Något som visade sig räcka till final.

Där väntade åter Sollefteås giffar för ett returmöte.

SGIF inledde bäst och tog också en tidig ledning. Sund visade emellerid åter moral att kunde vända på steken och ta sin första inteckning i Kuben Cup via 2-1 efter varsitt mål av Henric Nylund och Daniel Yngvesson vilket räckte för att ta hem pokalen och prispengarna på 5 000 kronor.

Sunds segrande lag:

Målvakter: Andreas Danielsson och Patrik Jonsson. Utespelare: Edvin Nilsson, Michael Ankarmark, Niklas Persson, Markus Pettersson, André Westergren, Dennis Bergström, Farman Saifour, Fredrik Larsson, Henric Nylund, Stefan Näslund, Michael Edström, Daniel Yngvesson, Stefan Svantesson och Khoger Friad Hammad. Ledare: Claes Nyman (lagledare, hårdför och svårpasserad försvarsspelare som härjade i Sunddressen på 1960- och 70-talet. Största styrkan låg i de yviga polisongerna), Christian Saastamoinen (tränare) och Lars-Erik Edlund (materialare, och tidigt 1980-tal robust libero i Tallnäs FF med svepande långbollar till anfallet som specialitet).

Onsdag 30 januari

 

Plus och minus i Kovland

Det har varit lugnt på transfermarknaden i Kovlands IF.

Robbin Sjödin (Selånger FK) och Simon Bergvik (Granlo BK) har varit de enda nyförvärven så här långt.

Ytterligare en ny spelare är nu klar för KIF då det står klart att Kim Bergström kommer att spela fotboll den här säsongen efter ett års uppehåll.

- Senast han spelade var i Indals IF 2011 och av det vi sett på träning är det en ung och rivig spelare vi får in, säger Kovlands tränare Fredrik Åhsén.

Nytt på minussidan är att Jens Öhgren har flyttat till Stockholm. Någon ny klubbadress är dock ännu inte klar.

Torsdag 24 januari

 

Allt om klubbarna i Medelpadsfyran

Lite nyhetstorka i Medelpadsfyran.

Därför har jag passat på att uppdatera div. IV-klubbarna klubbfakta.

Så vill ni veta när klubbarna är grundade, vilka färger de har på dräkterna, vilken hemmaplan de har, publikrekord, främsta meriter, länk till deras hemsidor, vem som är tränare, lagledare samt få uppgift om klara nyförvärv och spelarförluster, så är det bara att klicka in er.

En vädjan till klubbarna. Om det är några uppgifter som inte stämmer - hör av er så ser jag till att gå in och rätta dom.

läs mer

"Kotten" fortsätter träna SBK i fyran. "Kotten" fortsätter träna SBK i fyran.

Torsdag 17 januari

 

Söders BK sitter nöjda inför div. IV-comebacken

En titt på silly season-bloggen här på Lokalfotbollen ger sken av det händer "nada" inom Söders BK.

Inget nyförvärv, inga spelarförluster, inga rykten what so ever.

- Vi sitter nöjda! Nä, skämt o sido, naturligtvis har vi öppna dörrar för nya spelare till klubben men vi kan inte erbjuda något ekonomiskt till de spelare som vill söka sig till oss. Vi sköter allting idéellt inom klubben själva, säger tränaren Mikael Kotermajer.

- Just nu jobbar vi i första hand på att få behålla dom spelare som var med och förde upp oss i fyran. Något som vi i dagsläget ser ut att få göra, säger Kotermajer.

Målvakten Martin Älander ryktades om att återvända till Alnö?

- Han tränade ett par gånger med Alnö men har nu lovat att spela för oss även i år, om han inte får ett "monsterbud" förstås, säger Kotermajer och skrattar.

...och Rasmus Bouvin?

- Rasmus kom in sent förra säsongen från Svartvik och har öppnat för spel i Söders även i år, säger Kotermajer nöjt. 

Söders BK går in på sin fjärde säsong i Medelpadsallsvenskan. Senast man var uppe var 2009 och då slutade det med omgående degradering. En enda gång har man lyckats hänga kvar. Året var 1988 och man kom då 10:a. 1990 var man åter nere i femman...

Vad är det som säger att ni kommer att klara av att förnya kontraktet i år?

- Vi har en riktigt bra stämning och sammanhållning i laget och några riktigt bra spelare. Målvakten Martin Älander, Andreas Karlsson i försvaret, Tim Rydell på mitten och anfallarna Henrik Pedersen och Dennis Marzouki skulle inte göra bort sig i trean, säger Kotermajer, och fortsätter:

- Kanske har vi en något tunn trupp för fyran men lyckas vi knyta till oss ett par spelare av div. IV-klass så kommer vi att klara av det. Det är jag övertygad om, säger Kotermajer.

En titt i Söders spelartrupp tyder trots allt på bredd. Man har inte mindre än 28 spelare inskrivna.

- Men många av dem tränar inte kontinuerligt eller inte alls och är inte aktuella för div. IV-spel. Just nu är vi 16-18 gubbar på träningarna, säger Kotermajer.

Skall bli intressant att följa Milanskrudare Söders under säsongen. Om det händer några news kring SBK så ber jag att få återkomma.

Alex Carlsson Alex Carlsson

Fredag 11 januari

 

Lucksta värvar från grannbyn

Läget är stabilt i Lucksta. Robert Johansson blir kvar som tränare, Mattias Svelander kommer att långpendla och ruscha upp och ner efter kanten och inga spektakulära nyförvärv är införskaffade.

- Nåja, vi har fått två killar från Matfors, Alex Carlsson och Emil Svensson samt att Kristoffer Eriksson kommit från Ljustorp, säger "Robban" Johansson.

På gång är också ett samarbete med Hassels IF.

- Vi hade lite för smal trupp ifjol och blev känsliga när vi drog på oss så mycket skador. Därför tror jag på ett samarbete med Hassel. Dels att deras spelare kan se chansen att få spela högre upp i seriesystemet samtidigt som våra "bänkspelare" får chansen att spela matcher, säger "Robban".

Sörförsgänget har tappat två spelare inför den här säsongen.

- "Micke" Thun-Sjölund har flyttat till Norge då hans sambo fått jobb där och Per Malmberg har flyttat tillbaka till Östavalls IF p g a familjeskäl, säger "Robban".

Jag tippade Lucksta topp-3 ifjolårets Medelpadsfyra men skadorna ställde mitt tips på huvudet. Bättre lycka för både mig och LIF i år?

Kalle Locklund Kalle Locklund

Torsdag 10 januari

 

Sund IF hoppas få klart med ny tränare inom kort

Idag är det den 10 januari - och tippade topplaget i fyran (det är man varje år) Sund IF har ännu inte fått klart med någon ny tränare för A-laget.

- Just nu tränas laget av den långtidsskadade spelaren Christian Saastamoinen men vi hoppas få klart med en ny tränare inom kort, säger lagledaren Claes Nyman.

Vad Lokalfotbollen erfar är det Kalle Locklund, senast i Östavalls IF 2011, som kommer tillbaka till Sund för ännu en sejour. Det hänger "bara" på hans arbetssituation av vad jag förstår.

Något nytt på spelarsidan är det inte heller klart mer än att man flyttat upp målvakten Andreas Danielsson från div. V-laget samt att Peter Carlsson och Markus Pettersson funderar på en comeback. Dessutom ryktas det att man rycker i Alnös Daniel Yngvesson.

När det gäller spelarförluster står det klart att Kim Eriksson kommer att lämna, troligen går han till IFK Sundsvall, och att Erik Senestad återvänder till Sidsjö-Böle. Sund kan knappast heller räkna med långtidsskadade duon Christian Saastamoinen och Lasse Magnusson den här säsongen.

- Dessutom blir Nicklas Ryman och Christoffer Sanchez borta under våren då man jobbar i England, säger Nyman.

Frågetecken även för målvakten Fredrik Bäckström som ryktas vara på väg över bron till Alnö.

- Det är mer än jag känner till. Fredrik har i alla fall tränat med oss nu i vinter, säger Nyman.

Det hänger med andra ord en hel del frågetecken i luften för Sund IF som behöver rätas ut, förhoppningsvis till utropstecken.

Henri Sjödal Henri Sjödal

Essvik satsar ungt

Peter Mackin återvänder till Essvik från Kuben. Enda nyförvärvet utifrån så här långt.

Trots detta är spelande tränaren Henri Sjödal optimistisk.

- Vi siktar på mitten av tabellen och slippa slåss i botten med vårt unga och lovande lag, säger han.

Kanske kommer Henri själv att kunna leda sitt lag på planen i år. Det såg mörkt ut ett tag med den onda foten.

- Det var meningen att jag skulle operera den men efter ett par månaders vila så känns den mycket bättre så förhoppningsvis kommer jag att kunna spela i år, om jag platsar vill säga, säger Henri.

Essvik har i år flyttat upp tre lovande spelare från sitt P16-lag till A-truppen, Sebastian Astby-Röding, Erik Martinsson och Max Lundmark.

- Där Max kanske är den största talangen av dom alla. Han är riktigt bra, berömmer Essvikstränaren.

Just nu kör EAIF två gånger i veckan i Nordichallen och en gång i Vin & Sprits gamla lokaler och i februari kommer man att delta i en sjumannaturnering inomhus i Iggesund och sedan blir det Värmecupen månaden därpå.

- Vi är bra med folk på träningarna redan nu och kanske kommer det något eller några nyförvärv till så det ser riktgit bra ut, säger Sjödal.

Det ryktas att Robert Düchow är på väg tillbaka från IFK Sundsvall och även Patrik Sammarsson från samma klubb.

- Vi ligger i alla fall ett år före enligt planeringen så det kan bli en kul säsong i fyran, avslutar Henri Sjödal.

Jonas Westring Jonas Westring

Westring kör vidare i Östavall

Tränarfrågan är löst i Östavall. Det blir Jonas Westring som kör vidare som spelande tränare ytterligare ett år, minst.

- Det blir andra säsongen på raken för honom och vi är mycket nöjda med att ha gjort klart en säsong till, säger Östavalls starke man Sten-Ingvar Fredlund.

Sex nya spelare är klara för laget längst bort i väst.

- Joakim Andersson, som spelade i IFK Östersund ifjol men tillhörde Bräcke SK, har skrivit på. Det har också Jonas Sjöberg, Kuben, Petter Bergius, Svartvik, och Magnus Rimeslåtten, Fränsta. gjort. Dessutom gör Andreas Wikström comeback. Han tog ett sabbatsår ifjol men spelade dessförinnan med Kuben, säger Fredlund.

Lämnat har Ferdi Ismaili och Ebrima Touray gjort men där är det inte klart med några nya klubbar i skrivande stund.

Slutar gör också veterankeepern Tony Eklund.

- Tony har fyllt 47 och man måste väl få lägga av någon gång, ler Fredlund.

- Det frestar att övertala Tony ytterligare ett år men jag får väl visa lite hänsyn till den gamle mannen, ler Fredlund.

För Östavalls del blir det inga västraderbyn alls i år. Ånge gick upp i trean iförrfjol samtidigt som Ljunga åkte ur fyran och i år kommer Stöde att spela i trean.

- Lite synd. Nu blir det bara långresor för oss. Det närmaste ett derby vi kommer i år är matcherna mot Lucksta, säger Fredlund.

Onsdag 9 januari

 

Samarbete mellan Svartviks IF

och Stockviks FF

Nu står det klart, till 99%, att samarbetet mellan Stockviks FF och Granlo BK är över för den här gången.

Granlo kommer att få en ny "lekkamrat" eller så kommer man att stå på egna ben, bara man hittar en hemmaplan. Svar på den frågan lär komma inom kort.

När det gäller Stockvik så kommer man att gå samman med gamla ärkerivalen Svartviks IF på ett eller annat sätt.

- Det stämmer, och förhoppningsvis redan den här säsongen, säger Svartviks IF:s fotbollsordförande Leif Wiklund.

- Troligen har vi inte spelare till två A-lag redan i år, då det var Granlo BK som hade spelarna i Stockvik/Granlo, men vi satsar på att få igång ungdomsverksamheten i Stockvik. Borde inte vara någon omöjlighet med hur många ungdomar som bor i Bredsandsområdet och med de träningsmöjligheterna som finns på Kustängen, säger Wiklund.

Kanske är det här en början på en ny storklubb i Njurunda?

- Vi hoppas det. Fotbollen har varit lite "off" ute i Njurunda sista åren. Visserligen gick Essvik upp i fyran igen i år men med samlade krafter, inklusive Essvik, borde vi kunna få till ett riktigt slagkraftigt lag här ute, säger Leif Wiklund.

Kanske dags att lägga undan bytänkandet i Njurunda och kanske satsa på ett "Njurundaalliansen" innan fotbollen helt dör ut i området. Betänk att både Njurunda IK och Söröje IF försvunnit från fotbollskartan och såväl Stockviks FF, Svartviks IF och Essviks AIF tvingats "börja om från början" på grund av spelarbrist.

Men i år ser vi fram emot div. IV-derbyn mellan Svartvik/Stockvik och Essvik, eller hur?

Göran Sundqvist Göran Sundqvist

Många frågetecken i Medskogs

Medskogs kommer i år tränas av Göran Sundqvist. Ingen nyhet för de som följer Lokalfotbollen.

Men han kommer långt ifrån till något dukat bord.

Inget nyförvärv så här långt och talangerna Sebastian Dahlin och Olle Kankainen har lämnat för klubbar högre upp i seriessystemet (IFK Sundsvall respektive Ånge IF).

Dessutom står det klart att både Fredric "Figge" Dahlgren och Daniel Martinsson kommer att sluta och några av de övriga veteranerna går i samma tankar.

Och de lovande juniorerna som klubben förfogar över då?

- Tyvärr är det inte så många av dom som är intresserade av att träna, säger Anders "Wesslan" Westlinder, ifjol lagledare/ass. tränare i Medskogs.

Det ryktas också att flera av ungdomarna kommer att söka sig till IFK Sundsvall och bilda ett lag i sexan.

- Vi hoppas att "Lill-Sunkan" skall få både de äldre och yngre spelarna på bättre tankar och att vi får ihop ett bra lag ändå i år, säger "Wesslan".

Medskogs har i år valt att lägga allt krut på ett enda seniorlag i seriespel. Inget lag i sexan således.

Har man inte spelare till två lag är det ett förnuftigt beslut.

Nu gäller det bara att få ihop ett lag i fyran. En nog så svettig uppgift för sportchefen Jörgen Wiklund & Co.

Fredrik Thimeradh Fredrik Thimeradh

Måndag 7 januari

 

Tuff uppgift väntar för Söråkers nye tränare

Söråkers FF gjorde en kanonhöst ifjol i fyran och man såg fram emot att ta ytterligare ett kliv och slåss om seriesegern den kommande säsongen.

Som läget är i dagsläget kan det dock bli kinkigt. 

Lagets tre tongivande spelare, Andreas "Ante" Karlsson, Oscar Fors och Mattias Norin, har lämnat "Löta" för storebror IFK Timrå, som är tillbaka i trean.

- Det är unga killar som vill spela högre upp i seriesystemet och det är något som jag respekterar, säger Söråkers nye tränare Fredrik Thimeradh, som ifjol hade hand om IFK Timrås lag 2 i femman.

- När det gäller "Ante" så unnar jag verkligen honom att ta chansen. En kanonkille både på och vid sidan av planen.

Några nyförvärv har inte Söråker gjort klart med och många tycker nog att det är lite av "mission impossible" att ta över tränarbiten efter Stefan Hellberg och Roger Engström i det läge man befinner sig nu.

- Visst. Vi har tappat våra tre bästa spelare och står inför en brant uppförsbacke men det blir istället tillfälle för andra spelare att kliva fram.

Söråkertränaren tänker då kanske speciellt på Niclas Svedjeskog, 37, och Robin Cardegren, 22.

- Lagets ålderman Niclas har precis börjat bygga upp sig inför säsongen och "Carde" har potential att ta steget fullt ut.

Inga nyförvärv är som sagt helt klara ännu men några spelare från IFK Timrås U-lag tränar med laget och det är speciellt två spelare som stuckit ut lite extra. Dessa är stenhårde ytterbacken Nicklas Fors och målfarlige och spelskicklige Marcus Häggström som gjort störst intryck så här långt.

- Trots de tunga spelarförlusterna ser jag fram emot en spännande utmaning och det är ett skönt gäng med härlig inställning som jag tagit över, säger Söråkers nye tränare optimistiskt, som även ligger inne med mycket god musiksmak...

Tisdag 1 maj

Ny skräll i Medelpadfyran i år?

Div. IV Medelpad, eller Medelpadsallsvenskan kallad, är vår högsta lokala herrserie och har så varit sedan debutsäsongen 1929/30.


Ifjol vann nykomlingarna Stöde IF Medelpadsfyran, en riktig knall!

Tvåa kom IFK Timrå, som senare klarade kvalet och därmet återvänder till div. III.

Då inget lag flyttas ner från trean, IFK Sundsvall fick vara kvar på nåder sedan bl a IK Huge hoppat av div. III-tåget, tar inte mindre än fyra div. V-lag steget upp.

På förhand ser serien mycket oviss ut. Kanske kan det bli en ny skräll i år? Vad kan nyuppflyttade Alnö och Essvik ställa till med? Sund? Lucksta? Eller vad sägs om outsidern Kovland?

Och vilka får slita för att inte åka ur?

Fler än jag som längtar till seriestarten?

 

Följande 12 lag deltar i 2003 års Medelpadsallsvenska:

• Alnö IF (uppflyttad)

• Essviks AIF (uppflyttad)

• IFK Sundsvall 2 (uppflyttad)

• Kovlands IF 

• Kubikenborgs IF 2
• Lucksta IF

• Medskogsbrons BK

• Sund IF
• Svartviks IF

• Söders BK (uppflyttad)

• Söråkers FF 

• Östavalls IF