Nyheter Superettan

- April -

Två ramträffar för Ari Skúlason. Två ramträffar för Ari Skúlason.

Ny nolla bakåt – men även mållöst framåt
Vi tar det positiva först: GIF Sundsvall höll nollan för andra matchen i rad.
Men vi kan inte heller bortse från det negativa: 0–0 mot Degerfors innebär att laget inte lyckats göra mål i tre av fyra matcher.
– Vi var inte helt på topp i dag, säger Ari Skúlason, som klev av med en värkande fot.

Giffarnas lagkapten var nära, riktigt nära. Två gånger om till och med.
Men hans första kanon träffade stolpen. Den som kom en stund senare i andra halvlek gick ribba ner.
– Jag tänkte att det skulle bli mål, men nej. Ibland är det bara så där, det går stolpe ut.
Skúlason – som redan tidigare hade vinkat för byte – blev liggandes en stund efter ribbskottet och klev sedan av.
– Det är den där jäkla foten igen.

läs mer

Patrik Werner Patrik Werner

Werner: "GIF närmast segern"
En pigg första halvtimme, sedan tappade Degerfors.
Tränaren Patrik Werner var ändå nöjd efter matchen.
– Men vid deras ramträffar hade vi tur, säger han.

Det var Degerfors som styrde och ställde till en början. Duktige Johan Bertilsson hittade ytan bakom Ari Skúlason och Kevin Walker och kunde därifrån styra gästernas anfallsspel.
– Vi startade bättre än vad jag hade förväntat mig. Vi hade mycket boll på mittplan, men vi skapade inte de där riktigt heta chanserna, säger Patrik Werner.

läs mer

Joel Cedergern om petningen
Att Fredrik Holster inte fick en plats i truppen var söndagens stora GIF-snackis. Efter 0–0-matchen fick tränaren Joel Cedergren motivera det kontroversiella valet.

– Vi tar ut dem som vi tror ska prestera bäst i den aktuella matchen, säger GIF-tränaren.
Tycker ni Holster gått bakåt sedan förra säsongen?
– Det handlar om vad man gör på träningar och i U21 också. Andra har gjort det bättre än honom.
Vad är det han inte gjort tillräckligt bra?
– Jag vill inte gå in på det, utan tar det med Fredrik.

läs mer

Camp GIF invigt
Växthuset vid hörnet av östra och norra läktaren på Norrporten Arena har fått en rejäl uppfräschning.

I helgen slogs portarna upp för nya Camp GIF. Det finns även planer på att fixa ytor för utställningar och olika aktiviteter.

"Vi vill förbättra upplevelsen för de som besöker Norrporten Arena. Genom Camp GIF erbjuder vi nu en naturlig samlingsplats för fansen där man kan äta, dricka och prata fotboll innan, under och efter våra matcher", kommenterar Henrik Wikström, evenemangsansvarig i GIF.

läs mer

Avspark: GIF Sundsvall - Degerfors
Som ni känner till vid den här laget så har Giffarna flyttat sin match mot Degerfors från i morgonkväll till i eftermiddag, kl 16.00.

GIF gjorde en utmärkt bortamatch i Varberg förra helgen och vann med 4-0.

- Vi är väldigt nöjda med vår prestation, Mot Varberg jobbade vi som ett kollektiv och det vill vi utveckla vidare naturligtvis, säger tränaren Joel Cedergren.

I GIF-truppen saknas, utöver långtidsskadade målvakten Tommy Naurin, även Fredrik Holster, som lämnats utanför truppen. Frågetecken också för Granit Buzukus knä.

Degerfors har inlett serien snarlikt som GIF Sundsvall. Först förluster mot Landskrona och GAIS, men senast en vinst mot Jönköping Södra.

GIF och Degerfors ligger på 10:e och 11:e plats i tabellen, tre poäng och -2 i målskillnad båda två.

läs mer

Stefan Ålander 30 Stefan Ålander 30

Ålander inte längre någon ungdom
Mot Varberg höll laget tätt och tog sin efterlängtade första trepoängare – med sin ungdomlige mittback.
Mot Degerfors är Stefan Ålander dock inte längre någon ungdom.
– Det är en trea och en nolla, det är inte på 20 längre. Annars kan jag inte påstå att det är någon skillnad, säger den nyblivne 30-åringen.

Inne i omklädningsrummet står tårtan på bordet, som ganska snart blir uppäten. Anledningen är att lagets veteran nu blivit veteran på riktigt, i onsdags fyllde Stefan Ålander 30 år jämnt.
Men någon större kris känner han inte.
– Nej det är bara siffror och jag har känt mig vuxen och haft familj ett tag. Sen är det ju bara 30, det kanske blir annorlunda när det blir 40, säger Stefan Ålander.
läs mer

På väg att lämna GIF? På väg att lämna GIF?

Fredrik Holster utanför truppen
Han spelade drygt 70 minuter i premiären mot J-Södra.
Sedan dess har det inte blivit en enda för Fredrik Holster.
Mot Degerfors i dag är han inte ens med i truppen.

Mittfältaren har varit en av Giffarnas bästa spelare sedan han kom från Väsby för två och ett halvt år sedan. 2011 blev det 14 mål i Superettan, när laget tog steget upp. I fjol blev det fem fullträffar i Allsvenskan. När Giffarna möter Degerfors i dag är Holster inte ens med i truppen.
– Det är klart att jag inte tycker att det är bra. Men det är tränarnas beslut. De tar ut det lag som de tror kommer vinna och det är bara att hoppas att vi gör det, säger han.

läs mer

Fredrik Holster Fredrik Holster

Holster: "Det är slöseri med bra kvaliteter"

När Fredrik Holster kom till GIF Sundsvall i juli 2010 gick han rakt in i startelvan. Sedan dess har han varit gjuten där.
Men den här säsongen har det varit annorlunda. Han byttes ut i premiären och har inte spelat en sekund i de två efterföljande matcherna.
– Det har varit två bra år för mig. Men i år är det nya direktiv som gäller. De prioriterar andra kvaliteter. Det kanske man ska men iah vet inte, det känns som slöseri med bra kvaliteter när jag får sitta på sidan, säger han.
läs mer

Holster på väg bort från GIF?

Fredrik Holster har inte fått spela i de två senaste matcherna i Superettan och säger att hans situation i GIF Sundsvall inte är optimal.
Holster har varit en av Giffarnas mer tongivande spelare de senaste säsongerna och hoppades på en flytt då klubben degraderades i fjol.
Så blev det inte.
Och i Superettan har 25-åringen inledningsvis matchats sparsamt.
Han fick chansen från start i premiären mot Jönköpings Södra och byttes då ut i den 72:a minuten. I de två matcher som spelats sedan dess har han inte fått en enda minut.
Enligt uppgifter till ST-sport ska mittfältaren nu vara på väg att bryta sitt kontrakt.
– Inga kommentarer, jag kan inte prata om det, säger Holster själv.

läs mer

GIF får behålla 1 250 000 kronor i marknadsföringsavtal
Sundsvalls kommun har kommit överens med GIF Sundsvall om ett nytt marknadsföringsavtal.
Klubben får behålla sina 1 250 000 kronor trots att laget åkte ur Allsvenskan.
– Men i själva verket är det lite mindre pengar än tidigare då vi bakat ihop det klubben tidigare fått från Mitthem och Sundsvall Energi i ett och samma paket, säger Maria Åslin, ansvarig för kommunens fördelning av pengar.

Tidigare har GIF haft separata avtal med de kommunala bolagen Sundsvall Energi och Mitthem. Men dessa har nu lagts in i det sammanlagda paketet.
– Det ser lite annorlunda ut än tidigare och vi har gjort ett paket av allt. Så det är lite mindre pengar det handlar om.

läs mer

Engströms Arena: "Tränarna coachar ju inte"
ST:s sportchef Roland Engström är kritisk till hur tränarna Joel Cedergren och Roger Franzén har agerat.

Se klippet så här i fotbollspuls

 

Adam Chennoufi Adam Chennoufi

Anfallsduon: "Vi gör det jobbigt för dem"
När det kollektiva försvaret fungerade så lossnade också anfallsspelet.
Mot Varberg presenterade sig spetsarna Adam Chennoufi och Johan Eklund på allvar den här säsongen.
– Vi gör det jobbigt för dem, säger Adam Chennoufi.

0–3 följdes upp av 0–3 igen. Men GIF Sundsvall förstörde den dystra sviten med 4–0 mot Varberg i lördags.
– Vi jobbade hårt hela matchen och krigade för varandra. Och så tycker jag att vi lyckades förvalta våra målchanser, säger Johan Eklund.
Anfallaren själv har haft en tung start i Superettan och gått mållös i årets fyra första tävlingsmatcher. Men GIF Sundsvall har haft ett problem i försvarsspelet, som ordnades upp först mot Varberg.
– Vi höll laget kompaktare och jobbade som en enhet, vi jobbade tillsammans nu.

läs mer

Kerstin Näslund. Foto: Mårten Englin Kerstin Näslund. Foto: Mårten Englin

GIF:s extramamma håller koll med ett leende på läpparna
Hon syns inte ofta offentligt i tv, tidningar eller vid avbytarbänken under match.
Ändå är Kerstin Näslund en ganska stor del av GIF Sundsvall.
– Vid en sponsorträff frågade några vem jag var och en av spelarna sa att jag var som deras mamma, att det inte skulle fungera utan mig.

Spelaren i fråga var Alieu Jagne, en av många som hunnit komma och gå under Kerstin Näslunds fem år i klubben. Att hon började jobba i GIF Sundsvall hade inte att göra med något stort fotbollsintresse.
– Jag halkade in på ett bananskal. Min man känner Peter Strömberg som var materialare här då. Han pratade om att de skulle behöva någon som kunde sköta tvätten och se till att allt var i ordning, berättar Kerstin, som tidigare hade jobbat på ett tvätteri.
Maken heter Ove och är arbetsledare för alla idrottsplatser i Sundsvall. De som hänger mycket på Norrporten Arena har garanterat stött på det äkta paret.
– Vissa tror att vi bor här, säger Kerstin och skrattar.

läs mer

Johan Eklund satte två mål i Varberg. Johan Eklund satte två mål i Varberg.

Giffarna tog första segern
Det var proppen ur för GIF Sundsvall nere på Västkusten. Efter två 0–3-förluster visade Johan Eklund vägen när Giffarna tvålade dit Varbergs Bois med hela 4–0.

Eklund låg bakom gästernas tre första mål. Efter halva den första halvleken fick han öppet mål på en målvaktsretur och rullade enkelt in GIF Sundsvalls första mål i årets Superetta.
Minuten innan paus tryckte han sig förbi Varbergs Fredrik Björk, som drog ner Sundsvallsanfallaren. Varbergs lagkapten blev utvisad och den efterföljande frisparken smekte Ari Skúlason i mål.
Med tio man orkade inte Varberg. Och när Johan Eklund nickade in 3–0 med drygt 20 minuter kvar att spela var matchen avgjord. Mot slutet drog hemmalagets Kujtim Bala på sig sitt andra gula kort och strax därefter gjorde Daniel Sliper 4–0 på ett skott utifrån.
– Kollektivet var matchvinnaren i dag. Visst gjorde Johan Eklund två mål, men jag vill ändå hylla laget, säger Roger Franzén, en av två GIF-tränare efteråt.
läs mer

Till matchfakta, tabell och fler referat

Ari knorrade in en frispark. Ari knorrade in en frispark.

Björk såg rött – då slog Ari till
Det var matchens mest omdiskuterade situation. Som blev avgörande.
– Vi hade kommit in i det igen när utvisningen kommer – som leder till Sundsvalls andra mål, fastslog hemmatränaren Halda Kabil.

Giffarna ledde, 0–1, när matchklockan tickade mot 45 minuter och paus.
Då kommer Giffarna i ett flygande anfall. Bollen till Johan Eklund, som rycker in emellan ett par hemmaförsvarare. Lagkaptenen Fredrik Björk är närmast och skaffar sig kroppskontakt – och med ena armen får han stopp på Eklund precis vid straffområdeslinjen.
Domaren blåser. Frispark till GIF några meter ut (där förseelsen inleddes) – och drar det röda kortet framför Björk.
Frilägesutvisning, men inte straff uan frispark. Som Ari Skúlason knorrar över muren och lågt vid målvaktens vänstra stolpe.
– Skönt, förstås. Det var länge sedan jag fick sätta en frispark. Det var väl förra gången vi spelade i Superettan...

läs mer

Måltorkan över för Johan Eklund. Måltorkan över för Johan Eklund.

Eklund visade vad han kan
Han har slitit. Med spelet och en besvärande måltorka. Det är historia nu.
– Jag ska ju göra mål som toppforward. Men allt går lättare när hela laget spelar bra. Och det gjorde vi den här matchen, log Johan Eklund.

När han kom till GIF Sundsvall från Brage inför fjolårets allsvenska äventyr gjorde han det som en dokumenterat skicklig målgörare. God för 10–12 mål i Superettan och nyfikenheten var förstås stor på den långe masen.
Säsongen blev minst sagt ojämn vad gäller prestationer och speltid och målfabrikationen stannade vid fem, ett mål mindre än Giffarnas främsta målgörare i fjol, Emil Forsberg.
Våren har också varit iskall.
Fram till i går.
– Ja, men nu hade vi ju inställningen med oss. Plus en tanke i spelet som gick ut på att komma upp högre med lite längre bollar – och det passar ju mig bättre.

läs mer

Avspark:

Varbergs BoIS –

GIF Sundsvall

Giffarna har inlett med tvenne 0-3-nederlag.

I eftermiddag kl. 16:00 på Påskbergsvallen i Varberg spelar GIF sin tredje match i Superettan mot ett hemmalag som inlett med en vinst mot Hammarby och en förlust borta mot J-Södra.

– Varberg spelar 4-4-2. Ett försvarsspel med mycket överflyttning till bollsida. Ett lågt försvarsspel. Det gör att man lätt kan komma med inspel mot boxen, då skapas lätt chanser. Däremot är de svåra att komma in bakom, säger Joel Cedergren.

Hur skall ni läsa den uppgiften?
– Vi ska absolut se till att vara tajtare och ha närhet till varandra. Vi måste också bli ännu snabbare på att ställa om till defensiv och hitta en snabb organisation när vi varit i anfall.

Hur mår laget efter 2 x 0-3?
– Som spelare efter en sådan här start är det klart att man tänker "vad händer? Det var inte det här vi trodde". I vårt läge som tränare är det viktigt att spelarna fokuserar på sin prestation. Det är vi, jag och "Frasse", som ska tänka på resultatet. Men jag tror de har hämtat sig bra och är laddade. Det är en-två dagar som är tunga, sen är de här killarna tillbaka och är sugna på träningarna.

läs mer

Eric Larsson, GIF Eric Larsson, GIF

"Det går inte att jobba en och en"
GIF ska skärpa till försvarsspelet – nu går de tillbaka till grunderna
Målskillnaden 0–6 är knappast smickrande.
Nu ska GIF Sundsvall rätta till försvarsspelet – som har varit för individuellt.
– När man jobbar en och en är det svårt att göra det bra, säger Eric Larsson.

Efter första omgången skulle GIF Sundsvall rätta till inställningen. Den tyckte de var bättre mot Örebro i andra matchen.
Men likväl slutade även den 0–3. Den här gången är det kollektiva försvarsspelet som ska ordnas upp.
– Vi har inte hängt samman tillräckligt bra. Det har varit för långa avstånd i försvaret, både på bredden och djupet. Det här handlar om grunderna, säger Joel Cedergren, tränare.

läs mer

Granit Buzuku har knäproblem. Granit Buzuku har knäproblem.

Olsson är tillbaka – men Buzuku och Nilsson står över
Granit Buzuku har fått ett bakslag i sin knäskada och Joakim Nilsson har också han känningar.
Desto mer glädjande för GIF Sundsvall är att Dennis Olsson är tillbaka i truppen.
– Han är redo för spel, säger tränaren Joel Cedergren.

Dennis Olssons skada kom olägligt. Hans fina premiärmatch är tidigare nämnd, och han var en av lagets bästa spelare då.
Men en smäll mot knät tvingade honom att vila omgången efter.
– Nu har han tränat i fyra dagar och kommer vara med i truppen, säger Joel Cedergren.

läs mer

Inför Varbergs BoIS - GIF Sundsvall

Efter den nesliga förlusten mot J-Södra på övertid kommer nu ett viktigt test för Halda Kabils mannar. Vad blir reaktionen på förlusten? Kommer man knyta näven i fickan, eller kommer man hänga med huvudet? Vi som känner BoIS vet redan svaret.

Efter den nesliga förlusten mot J-Södra på övertid kommer nu ett viktigt test för Halda Kabils mannar. Vad blir reaktionen på förlusten? Kommer man knyta näven i fickan, eller kommer man hänga med huvudet? Vi som känner BoIS vet redan svaret.
När J-Södra-BoIS stod 1-1 satsade BoIS på att vinna. En satsning som inte gick hem den gången, men sådana satsningar kommer att belönas på sikt. BoIS har nämligen många målgörare i laget, även om det är Gabriel Altemark Vanneryr som klivit fram mest hittills.
Det gäller att hålla fokus i 90 minuter plus tillägg. Tilläggen i årets Superettan verkar var lite längre är förut, så fokus i 100 minuter kanske är bäst att förbereda sig på. Det gäller även oss åskådare. Det är mycket roligare att spela fotboll med en aktiv publik.
GIF Sundsvall har fått en mardrömsstart på Superettan 2013 med två 3-0-förluster på raken. Först mot J-Södra och sedan mot topptippade Örebro SK.
GIF Sundsvall hade en okej försäsong, men när det verkligen gällde i Svenska Cupen förlorade man alla matcher t.ex. mot division 1-laget IK Frej. Fem vinster (mot företrädesvis division 1-lag), en oavgjord och tre förluster blev Giffarnas försäsongsfacit. Inga vinster i tävlingsmatcher i år alltså. Man kan väl ana att Sundsvall kommer ner till Varberg med en oerhörd revanschlusta.
Farliga spelare att hålla koll på i Sundsvall är Ari Skúlason och Kevin Walker. Skúlason är fältherren på Sundsvalls mitt och där får Ibrahim Koroma och Alexander Mellqvist vara vaksamma. Walker skall vi hålla ett extra öga på, inte bara för att han är en bra spelare, utan för att hans moderklubb heter Varbergs BoIS.

/ saxat från Varbergs BoIS hemsida inför dagens match mot Giffarna

Tillbaka mot BoIS? Tillbaka mot BoIS?

Dennis Olsson tror på spel på lördag
GIF Sundsvalls vänsterback Dennis Olsson var det enda glädjeämnet i premiärförlusten mot Jönköping Södra.

Efter matchen kände dock 18-åringen av ett knä och tvingades stå över matchen mot Örebro i helgen.
Men mot Varberg ska han kunna vara tillbaka i spel.
– Tanken är att jag ska köra för fullt imorgon (läs: idag). Det ska inte vara någon fara för helgen, säger Olsson.
läs mer

Joel inte nöjd med försvarsspelet. Joel inte nöjd med försvarsspelet.

Så ska GIF Sundsvall få ordning i försvaret
Sex insläppta mål på två matcher i Superettan talar sitt tydliga språk.
GIF Sundsvalls defensiv har vacklat – rejält.
– Det är klart att det inte fungerat när vi har släppt in så mycket mål som vi har gjort, säger GIF–tränaren Joel Cedergren.

I Svenska Cupen släppte GIF Sundsvall in åtta mål på tre matcher. Det har följts upp med sex insläppta på de två inledande matcherna i Superettan mot Jönköpings Södra och nu senast mot Örebro SK.
Totalt blir det 14 insläppta mål på Joel Cedergren och Roger Franzéns första fem tävlingsmatcher vilket ger 2,8 insläppta mål i snitt per match.
– Det är klart att det inte fungerat när vi har släppt in så mycket mål som vi har gjort. Vi såg en tendens ett tag att vi släppte in mål där vi fick in spel bakom vår backlinje, och det har vi jobbat en del med och det tycker jag att vi har blivit bättre på att korrigera, men det som orsakar straffen mot Örebro är ett sådant spel, säger Joel Cedergren och fortsätter:
– Vi har inte fallit av tillräckligt snabbt, och det är en utmaning för oss. Att skydda ytan bakom backlinjen är en del i det, det är den viktigaste ytan. Men det är också viktigt att backlinjen vågar hålla upp ordentligt i försvarsspelet, annars blir vi inte kompakta.

läs mer

Det gör ont i Urban Hagblom. Det gör ont i Urban Hagblom.

Hårt jobb som gäller
Fotbollsfolket våndas.
Den tunga GIF-hösten har ersatts av en lika tung vår.
Allsvenskan är utbytt mot Superettan. Annars är det mesta sig likt – med idel förluster. Tre cupmatcher har följts av två nollpoängare i serien.
- Inställningen var i alla fall klart bättre mot Örebro, jämfört med hur det såg ut mot Jönköping, säger Urban Hagblom.

Hagblom ses av många som "Mr Giffarna". I år åter sportsligt ansvarig i föreningen.

Tillsammans med tränarduon Joel Cedergren och Roger Franzén är det just Urban Hagblom som byggt det lag, som efter två raka 3–0-förluster är hela Superettans största besvikelse.

Något som inte bara svider.

Det gör ont.

– Men jag tycker, som sagt, att uppträdandet och inställningen var en annan mot Örebro, och hade vi spelat så i premiären hade vi aldrig förlorat den matchen!

Ett uttalande som inte betyder att GIF-veteranen Hagblom tycker att ÖSK vann orättvist.

– Nej, totalt sett var Örebro bättre än oss. Det finns fortfarande saker i vårt spel som måste göras ännu bättre, både offensivt och defensivt. Men vi skapade ett flertal chanser, samtidigt som spelarna jobbade hårt i 90 minuter. Och det är inget annat än hårt jobb som gäller för att vi ska vända på detta. Av alla inblandade – på och utanför planen.

läs mer

Robbin Sellin hade fyra bra målchan-ser, men det ville sig inte. Robbin Sellin hade fyra bra målchan-ser, men det ville sig inte.

Ny 0-3-förlust för Giffarna

Det blev ingen revansch för debaclet mot J-Södra.

Det blev en ny 0-3 förlust för GIF Sundsvall.

Den här gången på Behrn Arena på Örebro SK.

Mohammed Saeid gjorde 1–0 på straff efter att Shpetim Hasani gjorts omkull klumpigt av Eric Larsson, Alhassan "Crespo" Kamara dundrade upp 2–0 i nättaket precis före paus och Ahmed Yasin ökade på till 3–0 i slutet.

ÖSK körde över Sundsvall helt rättvist, höll nollan för andra matchen i rad och gick upp i en tidig ledning i superettan.
Fram till 60:e minuten hade ÖSK 6–0 i skott på mål och radade upp målchanser. Hetast var lagets högerkant, med högerbacken Patrik Haginge som fick ta hand om de allra flesta inläggen.
Sundsvall hade en boll i ribban i första halvlek, Robbin Sellin, men fick spelet att stämma först efter timmen spelad, och på kort tid radade laget upp fem skott på mål, varav ett par tvingade ÖSK-målvakten Oscar Jansson till kvalificerade räddningar och återigen var Sellin framme tre gånger om.
I slutändan var segern dock odiskutabel, och när två omgångar av serien nu fullbordats toppar ÖSK tabellen med sex poäng och fem plusmål.

källa: Nerikes Allehanda

Avspark:

Örebro SK–GIF Sundsvall

Klockan 19:20 på Behrn Arena i Örebro skall GIF Sundsvall ta revansch för premiärdebacklet mot J-Södra.
Örebro Sport vann sin första match med 2-0 mot Värnamo efter mål av Alhassan Kamara och Mohammed Saeid. Även den spelades hemma på konstgräset.
- Örebro är ett stabilt lag som är bra framåt, med bra forwards. De går fram med mycket folk, säger GIF-tränaren Joel Cedergren.

Saknas i GIF gör Dennis Olsson och Granit Buzuku (lindriga käskador).

Matchen sänds i TV4-sport för den som inte åker ner till Närke.

läs mer

Kevin har glömt J-Södra-matchen. Kevin har glömt J-Södra-matchen.

Dags för revansch
Premiären blev allt annat än en succé.
Men Kevin Walker ligger inte sömnlös längre.
– Vi lägger det som varit bakom oss, säger mittfältsmotorn och blickar framåt
Mot en bussresa och en duell med topptippade Örebro SK.

Rubrikerna efter 0–3 hemma mot Jönköping var lika svarta som spelet var blekt.
Målen trillade in med jämna mellanrum i andra halvlek, samtidigt som offensiven var allt annat än sylvass.
– Vi har glömt det mer än ni i media gjort, säger Kevin Walker.
– Men det är klart att det finns delar i vårt spel vi vill förbättra. Framför allt vår skärpa på den sista tredjedelen, säger Walker som, liksom alla andra, är mest missnöjd med vad laget åstadkom efter paus.
– Det var för dåligt i andra halvlek...att släppa in tre mål. Vi bör skapa fler chanser än vad vi gör.

läs mer

Robbin från start Robbin från start

Sellin: Ska spöa skiten ur Örebro
Det ser ut som att en mittfältsrockad tar in Robbin Sellin i startelvan efter tunga 0-3 senast.
Den andra stora förändringen i GIF Sundsvall mot Örebro – ska bli inställningen.
– Det blir jäkligt kul att komma ner och spöa skiten ur dem, säger Robbin Sellin.

Klart är att Dennis Olsson inte kommer till spel på grund av skada (se separat artikel). Och som det såg ut på den matchförberedande träningen i går kliver Fredrik Holster ur startelvan och sin "nummer tio"-roll.
In i mitten går Adam Chennoufi och in på vänsterkanten kommer Robbin Sellin.
– Jag ska inte säga för mycket om startelvan, men kul med match igen. Får jag chansen så är jag redo till hundra procent, säger Sellin.

läs mer

Ont knä stoppar Olsson från spel
Han gjorde en fin debut. Men nu missar Dennis Olsson uppföljningen mot Örebro.
– Han och Granit (Buzuku) är inte tillgängliga, säger tränaren Joel Cedergren.

I en svag premiär imponerade Dennis Olsson mest i GIF Sundsvall. Men i veckan har han haft ont i ett knä och inte kunnat träna som vanligt.
– Jag kommer inte följa med till Örebro, säger han.

läs mer

Örebro SK – favoriten som höll i första omgången
Två lag var storfavoriter. GIF Sundsvall var utmanaren.
Hammarby har inlett med två kryss, GIF med en brakförlust – Örebro?
De vann.
Örebro har, precis som GIF, fått behålla stora delar av truppen från den allsvenska fjolårssäsongen.
Närkingarna har dessutom kryddat, med kompetens och spets.

läs mer

Ilhir Berisha åter efter skadekänning. Ilhir Berisha åter efter skadekänning.

Berisha tillbaka i ÖSK-truppen
Ilir Berisha finns med i den ÖSK-trupp som möter Gif Sundsvall hemma på måndagen. Den skadade mittbacken deltog däremot inte i smålagsspelet på den sista träningen inför matchen.

ÖSK-truppen är annars väldigt lik premiärtruppen som besegrade Värnamo med 2-0 i superettan förra måndagen. Enda skillnaden är att Boris Lumbana (som hade skadekänningar senast) tar Josef Ibrahims plats.William Atashkadeh och Christoffer Wiktorsson tränar för fullt men har fortfarande en bit till A-lagsspel.

läs mer

Dennnis Olsson Dennnis Olsson

Örebromatchen i fara för Dennis Olsson
Han gjorde en klart godkänd debut i Superettan.
Men nu riskerar vänsterbacken Dennis Olsson att missa matchen mot Örebro.
– Han har känningar i knät och kör rehab nu, säger Roger Franzén.

Efter en stark försäsong tog 18-årige Dennis Olsson hand om vänsterbacksplatsen i Giffarnas premiär mot Jönköpings Södra i söndags.
Men sen dess har det inte varit något mer fotbollsspelande för Olsson.
– Han fick en smäll mot knät i matchen och av säkerhetsskäl har han kört rehab i stället sen dess, säger GIF-tränaren Roger Franzén.

läs mer

Robbin Selin gjorde två mål för U21 mot Degerfors. Robbin Selin gjorde två mål för U21 mot Degerfors.

Storseger för GIF U21
GIF Sundsvall gjorde processen kort med Degerfors i U21-serien.
Redan efter en halvtimme hade laget gjort tre mål och vann till slut med 5–2.
– Vårt anfallsspel innehöll allt som vi vill, säger tränaren Mikael Bengtsson.

GIF Sundsvall hade inga problem att avfärda Degerfors på bortaplan i U21-serien.
Trots Degerforsreducering fortsatte bortalaget på den inslagna vägen i andra halvlek.
– Innan matchen hade vi pratat mycket om att vi skulle ta vårt ansvar. Flera spelare som inte fick starta med A-laget var säkert lite besvikna på det, men alla visade att vi tog ansvar för det här och gjorde det här till vår match, säger tränaren Mikael Bengtsson.

läs mer

Roland Engström är orolig för GIF Roland Engström är orolig för GIF

ST:s sportchef: Giffarna kan bli ett "nytt Trelleborg"

Snön föll – och Giffarna med den.

Kanske var det också alla förhoppningar om en snabb allsvensk återkomst som föll och rasade samman efter den här smärtsamma premiärförlusten.

0–3 mot Jönköpings Södra hemma i Norrporten Arena är ju bara för dåligt, för att uttrycka mig som en gammal GIF-legendar vid namn Leif Forsberg brukade göra när det bar emot som det gjorde den här kyliga aprilsöndagen.

Nästan allt var ju "bara för dåligt".

Offensiven, där en riktigt het målchans över 90 minuter – inspelet från vänster av Chennoufi till en framrusande Eklund, som bröstade bollen ribba-ut i 37:e minuten – var tandlös och intetsägande.

läs mer

Chockförlust för Giffarna i premiären

Seriepremiärer är inte GIF Sundsvalls melodi.

För tredje gången på raken förlorade Giffarna sin premiärmatch.

Idag blev det 0-3 hemma på Norrporten Arena mot en av nedflyttningskandidaterna, Jönköpings Södra.

Allt om Giffarnas och de övriga matcherna i Superettans premiäromgång går att läsa här på Lokalfotbollen.nu.

läs mer

Avspark: GIF Sundsvall–Jönköping Södra

I eftermiddag vankas det seriepremiär på Norrporten Arena. Avspark kl. 15:00.

Senast lagen möttes var på Stadsparksvallen i Jönköping i sista omgången 2011. J-Södra vann förvisso matchen men det var Giffarna som gick upp i Allsvenskan. En skön förlust...

Det är emellertid klart övertag för GIF Sundsvall i inbördes möten. På de tio senaste mötena har Giffarna vunnit fem medan Jönköping vunnit två och hemma på Norrporten Arena får vi gå ända tillbaka till 2006 för att hitta en GIF-förlust mot Jönköping.

Notera dock att Giffarna har förlorat de två senaste säsongspremiärerna...

- Det är premiär och vi är förväntansfulla. Vi är också väl förberedda på Jönköping och siktar på att ta kommandot i matchen, säger tränaren Roger Franzén.

läs mer

Revanschsugen! Revanschsugen!

Besvikelsen har släppt
Ari Skúlason blev kvar mot sin vilja.
Men nu är han här och fast besluten om att skjuta GIF Sundsvall tillbaka till Allsvenskan.

– Varför ska jag gå ut och vika ner mig nu när jag aldrig gjort det tidigare, säger lagkaptenen Ari Skúlason.
Ända sen det stod klart att Giffarna ramlat ur Allsvenskan har Ari Skúlason varit tydlig med att spel i Superettan legat långt ner på prioritetslistan.
Han kopplades också ihop med bland annat IFK Norrköping och Djurgården samt var nere på besök hos danska Randers.
Men någon försäljning blev aldrig av och nu drar Superettan igång – med Ari Skúlason kvar i laget.
Men trots det ser han nu fram mot säsongen som drar igång med Jönköpings Södra hemma på Norrporten Arena.
– Äntligen kör vi igång igen efter en lång försäsong, det är alltid en speciell känsla inför en premiär. Man har väntat så länge, säger Skúlason.
Besvikelsen från i höstas när laget ramlade ur Allsvenskan menar han också har lagt sig.
– Det har vi accepterat, det var en jäkla besvikelse men nu finns det bara en tanke i laget och det är att vi ska upp igen.

läs mer

Oscar kan spela Oscar kan spela

Berglund tillbaka i målet

Att spela eller inte spela. Veckan har varit en kamp mot klockan för två meter Oscar Berglund som under en träning förra veckan föll olyckligt och skadade höften.
Mot Selånger i måndagens genrep stod han över men när det nu vankas premiär i Superettan väntas han vara tillbaka i speldugligt skick. Även Simon Helg, som stod över fredagens träning, körde för fullt under lördagens sista träning innan match.
– Alla spelare utom Tommy Naurin (långtidsskadad) är tillgängliga, säger Roger Franzén.

läs mer

Giffarna tvingas stänga läktare
Östra och västra läktaren kommer inte att öppnas till Giffarnas premiär i eftermiddag.
Anledningen är den tjocka is som fortfarande ligger kvar.

– Det ligger en halv meter is under och utifrån att det har varit för kallt på nätterna har det inte gått att få bort snön. Fokus har i stället legat på att få södra och norra läktarna i bra skick, säger GIF:s Urban Hagblom.

läs mer

Nyförvärv, spelarförluster och kommentarer inför Superettan

Fotbolldirekt.se bjuder inför seriepremiären på en maffig superettanguide – lag för lag. Nyförvärv, spelarförluster, tips och kommentarer.

Så här skriver t ex sajten om GIF Sundsvall:

"Förfogar över ett väldigt kompetent mittfält där konkurrensen är mördande. Måste hitta komplettering till starke Eklund längst fram. Har visat både bra och dåliga sidor under försäsongen men blir definitivt ett lag att räkna med i topp striden."

Och vilken plats i sluttabellen har man då tippat Giffarna?

läs mer

ST:s sportchef Roland Engström:

Premiären viktigare än många vill tro
Matchen mot J-Södra i dag är viktigare än många optimistiskt och positivt lagda människor vill tro.
Premiären kan faktiskt komma att ange tonen för en hel säsong.
Inför den första allsvenska omgången under påsken talades det om, att de lag som tänkt vara med i guldstriden knappast har råd att förlora redan i serieupptakten. Svaren levererandes klart och tydligt: målrikt nästan rakt över hela linjen och klara segrar för åtminstone ett par av toppkandidaterna, och bara ett favorittippat lag misslyckades helt och förlorade: BK Häcken, som plattades till rejält i derbyt mot Blåvitt.
Varför skulle inte motsvarande resonemang gälla för Superettan – och ett av många favorittippat GIF Sundsvall?
Jag blir mer och mer och mer övertygad om att inledningen blir mer vägledande för Giffarna den här våren, jämfört med flera år bakåt i tiden.

läs mer

Nyförvärv, spelarförluster och kommentarer inför Superettan

Fotbolldirekt.se bjuder inför seriepremiären på en maffig superettanguide – lag för lag. Nyförvärv, spelarförluster, tips och kommentarer.

Så här skriver t ex sajten om GIF Sundsvall:

"Förfogar över ett väldigt kompetent mittfält där konkurrensen är mördande. Måste hitta komplettering till starke Eklund längst fram. Har visat både bra och dåliga sidor under försäsongen men blir definitivt ett lag att räkna med i topp striden."

Och vilken plats i sluttabellen har man då tippat Giffarna?

läs mer

Hammarby IF vinner Superettan 2013. Åtminstone om man skall tro på Lokalfotbollens tips.

Lokalfotbollen tippar Superettan

 

GIF Sundsvall premiärspelar hemma i morgon mot anrika Jönköpings Södra IF men redan idag spelas tre matcher.

Hur slutar då årets Superetta?

Vilka går upp, vilka får kvala och vilka åker ur?

Så här tror Lokalfotbollen.nu att Superettan modell 2013 slutar:

 

1) Hammarby IF

Hammarby har varit favoriter varje år sedan man åkte ur Allsvenskan 2009 men har egentligen aldrig varit nära att ta steget upp. Årets trupp ser stark och harmonisk ut och sommarflytten till nya Tele2 Arena gör säkert även sitt till. Ikonen Kennedy Bakircioglü driver sitt Bajen tillbaka till Allsvenskan!

 

2) Örerbo SK

Har hockeyn tagit över som första sport i Örebro nu eller kan klassiska ÖSK resa sig och omgående ta sig tillbaka till finrummet?

Trots många spelarförluster, bl a duktige fotbollsspelaren men irritationsmomentet Tobias Grahn, ser årets trupp starkare ut och riktigt "allsvensk". Ny målvakt i Oscar Jansson (f d bl a Tottenham), starkt försvar med bjässen Magnus Wikström i spetsen, ett mittfält med underskattade Tobias Nilsson (ny från Åtvidaberg) och sevärde Mohammed Saeid samt fem dugliga anfallare inkl. måltjuven Shoetim Hasani. Tyvärr för GIF - ÖSK tar andraplatsen.

 

3) GIF Sundsvall

Jag hoppas på sämst kvalplats för Giffarna, som i mina ögon onödigt åkte ur Allsvenskan ifjol. Är laget med högst kapacitet i serien och man har även Superettans bästa spelare i Ari Skúlason (tillsammans med Hammarbys Kennedy Bakircioglü). Anledningen till att jag inte tippar GIF högre är - vem fan skall göra målen?????

 

4) IK Brage
Borlängelaget har gjort några spektakulära nyförvärv under silly season. Eller vad sägs om galenpannan Dulee Johnson, hårsvallet Jan Tauer och vandringspokalen Njogu Demba-Nyrén? Att den här trion kan spela fotboll råder ingen tvekan om. Johnson håller hög allsvensk klass bara han lyckas fokusera på fotbollen och inte hyss bredvid. Slår satsningen fullt ut kan nye tränaren Conny Karlsson se sitt lag slåss i toppen och aspirera på en Allsvensk plats nästa år. Skiter det sig så kan det slå åt andra hållet men så illa att man tvingas slåss om nytt kontrakt lär det inte bli.

 

5) Landskrona BoIS

Skånelaget lyckades inte riktigt under Henrik Larssons tränarera. Kanske kan förre MFF:anfallaren Jörgen Pettersson för laget vidare uppåt?

Kan man balansera defensiven och offensiven i år blir man att räkna med då varje lagdel ser stark ut i sig. Andreas Dahl (ny från Hammarby) rutinerad playmaker på mitten och i anfallet kommer Fredrik Olsson och förre jättetalangen Alexander Nilsson (ny från Malmö FF) att göra livet surt för Superettans försvarare.

 

6) GAIS

Vann en ynka match i Allsvenskan ifjol och rasade ner i Superettan. Trots att man kom 5:a 2011 och framtiden såg ljus ut. Trelleborgs FF kom 5:a 2010, åkte ur Allsvenskan 2011 och direkt ner i Söderttan. Så illa skall det inte behöva gå för GAIS trots att man tappat mer än halva laget och ekonomin är körd i botten.

På papperet tycker jag det ändå ser riktigt bra ut, sett med Superettan ögon.

Andreas Augustsson, elak försvarsgeneral från Elfsborg, Björn Andersson, back/anfallare, svårslagen i luften och minst lika oförsiktig i närkamperna som kollega Augustsson, Jeffrey Aubynn och Richard Spong på mitten och anfallaren Andreas Drugge, som om han når upp i normal kapacitet, håller god allsvensk klass. Det blir övre halvan för GAIS

 

7) Örgryte IS

Anrika ÖIS är tillbaka i elitfotbollen. Man har gått igenom ett ekonomiskt stålbad efter konkursen 2010 och tvingats satsa på unga talanger i närområdet. Visserligen oprövade på den här nivån men hunger och entusiasm kan föra det här laget till den övre halvan redan i år. Det har man visat i vinterns cupspel (bl a 4-1 mot AIK) dit man nådde ända till kvartsfinal och blev knappt utslagna av Öster.

 

8) Assyriska FF

Assyriska var en besvikelse ifjol och var länge indragen i bottenstriden. Möjligen har jag tippat Södertäljelaget lite lågt då man värvat klokt och plockat till sig en av seriens bästa 10:or, Christopher Brandeborn från Degerfors. Ett klassförvärv. Linus Malmborg har kommit från Gefle för att stärka upp försvaret. Anfallssidan ser också rätt vass ut, men magkänslan säger att det kan bli ett ytterligare floppår och att man landar i mitten.

 

9) Ängelholms FF

2011 var Ängelholm ett självmål från att ta sig till Allsvenskan. Ifjol hade man ett mellanår (nia) och jag tror att man tar hand om samma placering i år. Förlusterna av rutinerade mittbacken Marcus Lindberg och målfarlige fyrtornet Robin Simovic (17 mål ifjol) väger tungt. Försvarskämpen Jakob Augustsson ser på egen hand till att man inte tappar några placeringar från ifjol.

 

10) Varbergs BoIS

För nio år sedan spelade BoIS div. IV-fotboll. Ifjol gjorde man en respektlös debut i Superettan och belade 13:e plats sedan man tappat formen något sista tredjedelen av serien. Förre GIF-mittbacken Erkan Saglik ny i BoIS. Framåt har man en av seriens målfarligaste duo i form av Gabriel Altermark-Vanneryr och Patrik Larsson. I bakfickan har man ständigt lovande Joakim Sjöhage, vars karriär dock gått i stå sedan succén i Elfsborg i mitten av 2000-talet.

 

11) Jönköpings Södra IF

Nu börjar vi hamna bland lagen som allvarligt riskerar att åka ur. J-Södra har tappat nästan hela stommen och inte fyllt på med spelare av motsvarande kvalitet. Dock intressant anfallsförvärv i finsk/ryske Aleksei Kangaskolkka som producerat en hel del mål i finska ligan (16 stycken för åländska IFK Mariehamn ifjol t ex). Minns ni förresten mittbacken Karl Svensson från hans tid i IFK Göteborg och landslaget? 29 år gammal styr han numer J-Södras försvar.

 

12) Östersunds FK
Östersund gick rakt igenom div. I från tvåan och gör nu debut i Superettan. ÖFK, med engelske tränaren Graham Potter som primus motor, jobbar långsiktigt och har en imponerande förmåga att hitta talanger, gärna utomland. Ifjol somras sålde man t ex kvicksilvret David Accam till Helsingborg.

Inför säsongen har man fått behålla hela stommen och kryddat vidare med ännu fler talanger, bl a Robert Hammarström från Selånger.

Potters energi gör att jämtarna lyckas fixa nytt kontrakt. En uppgift som få experter i fotbollssverige tror man är mäktiga. För norrlandsfotbollen hoppas jag att dom har fel. Östersunds FK kommer att överraska många, sanna mina ord!

 

13) Degerfors IF

Degerfors räddade kontraktet på övertid ifjol. Inför den här säsongen har man tappat duktige målvakten Brian Edwards, mittfältstalangen Henrik Brandeborn till Assyriska och Peter Samuelsson tillbaka till Örebro sport efter lån. Från Örebro kommer istället ÖSK-ikonen Patrik Antonen och man lånar hem mittfältaren Johan Bertilsson från Kalmar FF. Jag gillar Degerfors men det blir en strid på kniven hela säsongen.

 

14) Falkenbergs FF

Falkenberg tvingade kvala sig kvar ifjol. I år riskerar historien att upprepa sig. Räddar man nytt kontrakt gör man det tack vare hemmaspelet. Man förlorade bara tre matcher på Falkenbergs IP och tog några fina skalper. 

Har emellertid överraskat i cupspelet i vinter och besegrat både Häcken och Örebro men för 30 tuffa matcher i Superettan räcker inte materialet till. Målglade Stefan Rodevåg måste fortsätta hålla krutet torrt, fattas bara fyra mål till 100 i Superettan.

 

15) Ljungskile SK

Verklighetens Åshöjden som allt som oftast ligger på över halvan av Superettan och toppat det med två allsvenska säsonger, senast 2008.

Men i år ser spelarförlusterna ut att sänka laget, de fem bästa målskyttarna är borta (bl a Kenney Pavey till Öster) och duktige målvakten Marcus Sandberg återvänt till IFK Göteborg efter lån. Mittfältaren Andreas Ljunggren-Eriksson dessutom till Brage också blytung.

Sevärde mittfältaren Amir Suljic från Åtvidaberg räcker inte för att täcka upp förlusterna.

 

16) IFK Värnamo

Hur många talanger har IFK Värnamo släppt ifrån sig sista tre-fyra åren? Måste vara en hel startelva till Allsvenskan. Var uträknade redan ifjol men lyckades på något mirakulöst sätt (låg t ex i den 28:e omgången under mot Halmstad med 0-2 när blott tre minuter återstod men vände till seger!) först rädda en kvalplats och väl där fixade man nytt kontrakt. Det blir sannerligen ingen lätt uppgift för förre GIF-tränaren Sören Åkeby och lotsa in laget från Apladalen i hamn utan en rejäl grundstötning.

 

Vad säger ni?
Håller ni med Lokalfotbollen.nu?

Med i premiärlaget? Med i premiärlaget?

Nu är Dennis Olsson redo för nästa steg
Efter en försäsong med ett par imponerande insatser vill nu Dennis Olsson ta nästa steg.
När Superettan sparkar igång siktar han på att ta plats som vänsterback i GIF:s startelva.
– Jag tror att jag har goda chanser till att ta en plats, säger den 18-årige GIF-talangen.

GIF Sundsvall såg inför den kommande säsongen till att skriva kontrakt med tre egna juniorer i vänsterbacken Dennis Olsson (-94), försvarsspelaren Joakim Nilsson (-94) samt den offensive Granit Buzuku (-93). Dessutom så värvades mittfältaren Philip Olofsson (-95) från Elfsborg.
Olsson var till och från med redan under förra säsongen och tränade med A-truppen. Någon speltid blev det dock inte i Allsvenskan, men väl två matcher på bänken.
– Nu tillhör jag ju truppen på riktigt, jag är med och konkurrerar om en plats, säger Dennis Olsson.

läs mer

Dubbel-Richard Dubbel-Richard

Richardsson äntligen i GIF – som tränare
Hans pappa var allsvensk målvakt för IFK Sundsvall i slutet av 1970-talet och själv var Richard Richardsson under en följd av år på väg "hem" till Sundsvall och Giffarna.
– Men det stämde liksom aldrig – innan i år, konstaterar Richardsson, som äntligen blivit sundsvallare igen. Som ny målvaktstränare i GIF.

Den aktiva elitsatsningen är över, trots att Richardsson ännu inte fyllt 34 år.
Det blev en lång och småkrokig väg till det som den 188 centimeter långe norrhälsingen betraktar som karriärens höjdpunkt: de två åren i Trelleborgs FF under legendariske målvaktstränaren Janne Ericssons ledarskap.
Mannen som gjort sig känd för att ha "tagit fram" allsvenska målvaktprofiler som Andreas Isaksson (just det, landslagskeepern), Daniel Andersson (numera målvaktstränare i Helsingborg), Fredrik "Fritz" Persson, Viktor Noring och just Richard Richardsson.
– Jag kom från Strand i Hudik då och fick debutera i Allsvenskan 2004. Året efter var jag förstemålvakt i Superettan med TFF och när jag ser tillbaka är det nog tiden med Janne Ericssons som tränare som varit den bästa inom fotbollen, att bara få träna med honom var fantastiskt. Bättre än när jag gjorde mål för ÖSK och fick en del rubriker några år senare.

läs mer

Joel-Roger styr GIF. Foto: Andreas Ignell Joel-Roger styr GIF. Foto: Andreas Ignell

Två kaptener styr GIF-skutan
GIF Sundsvall är enda klubben i Superettan som kör med två tränare som delar rakt av på ansvaret.
– Om rollfördelningen är tydlig ser jag bara fördelar med ett delat ledarskap, säger Joel Cedergren.

Enligt Cedergren handlar det om att plocka det bästa ur var och en.
– Vi har olika kompetenser som vi nu kan dra nytta av fullt ut, enda hindret är om rollfördelningen inte är tydlig, säger han.
När det börjar storma och kaptenerna börjar skrika order är det viktigt att veta vem man ska lyssna på.
– Det måste man veta innan situationen uppstår och det vet vi, vi har delat upp ansvaret i olika ansvarsområden, men det där håller vi internt, säger Cedergren.
Om det är Cedergren eller Franzén som har sista ordet varierar beroende på vad saken gäller.
– Ja, självklart, annars skulle det inte vara ett delat ledarskap. Många tror kanske att det bara handlar om laguttagningen, men det är mycket mer än så, det handlar kanske om ett 40-tal punkter som vi har spaltat upp, säger Roger Franzén.

läs mer

Missar premiären? Missar premiären?

Premiären i fara för Oscar Berglund
Oscar Berglund var inte med i genrepet och seriepremiären är i fara för GIF Sundsvalls förstemålvakt.
Men ersättaren Johan Sjöberg, 19, känner sig redo.
– Det skulle kännas kul och inspirerande att få chansen, säger han.

Oscar Berglund är, i långtidsskadade Tommy Naurins frånvaro, GIF Sundsvalls solklara förstaval mellan stolparna.
Men förra veckan föll 28-åringen olyckligt under en träning.
– Han fick en blödning i sidan, säger GIF:s naprapat P-A Forsberg.
Berglund stod inte i genrepet mot Selånger och nu går han en kamp mot klockan för att vara redo i söndagens premiär mot Jönköping Södra.
– Han blir bättre och bättre. Vi ska se hur han känner sig i morgon (läs: i dag) och så får vi se om vi släpper ut honom på planen, P-A Forsberg.

läs mer

Kvar i Malmö Kvar i Malmö

Ingen Thelin i GIF - lånas ut till Limhamn-Bunkeflo

Kramforsfostrade forwardstalangen Petter Thelin var för ett par veckor sedan aktuell för GIF Sundsvall, men stannade i Malmö FF – för att nu lånas ut till division I-föreningen Limhamn-Bunkeflo.
18-åringen imponerade i vintras på MFF-ledningen och gick testa på A-lagsspel under träningslägret i Florida.
Nu anses han dock stå litet för långt från en startplats för att komma ifråga för allsvenskt spel, och innan transferfönstret stängde under påsken beslutade MFF att låna ut honom till samarbetsklubben LB-07.
Thelin ska dock fortsätta att träna med Emil Forsberg och de andra "stora grabbarna" ett par, tre pass i veckan.
Uppgörelsen gäller under hela säsongen.

läs mer

GIF Sundsvall premiärspelar hemma mot Jönköping Södra nu i helgen. Kolla in presentationen i ord och bild på Giffarna och övriga lagen i Superettan.

Klubbfakta för GIF Sundsvall och övriga lagen i Superettan
Till helgen börjar alltså Superettan och med det den lokala fotbollen på riktigt allvar då GIF Sundsvall tar emot anrika Jönköpings Södra.

Därför kan det vara på sin plats att presentera Giffarna och deras kombatenter i serien i ord och bild.

Ni kommer bland annat att finna:
• Lagbild i färg
• Presentation av samtliga spelare i truppen inkl. bild
• Matchdräkt hemma/borta
• Hemmaarenan
• Publikrekord
• När klubben grundades
• Antal allsvenska säsonger
• Meriter (ev. SM-guld, cupguld m.m.)
• Massor av statistik
• Länk till hemsida
• Med mera

läs mer

Superettans tränare 2013. Vilka blir vinnare och vilka blir förlorare?

Ö-lagen i fokus när Superettan hade upptaktsträff

 

Ett Ö-lag försvann, Öster. Tre nya kom: Örebro SK. Örgryte IS. Östersunds FK.
Tre Ö-lag som gör Superettan 2013 extra intressant.

 

Under tisdagens stod Örebro som värd för årets upptaktsträff inför Superettan. 16 klubbar med ledare och spelare samt medierepresentanter hade samlats i Conventum – något staden Örebro var stolt över, men stadens fotbollsklubb ÖSK såg det från en annan sida.

- Örebro SK har spelat 45 säsonger i Allsvenskan och som tränare hade jag givetvis sett att vi spelat där i år också. Men nu trillade vi ut i fjol och nu ska vi se till att sejouren i Superettan bara blir ettårig, fastslår Per-Ola Ljung.

ÖSK fick också flest röster när det gäller vilket lag som går upp. Hammarby fick näst flest röster. Följda av GIF Sundsvall, Landskrona BoIS, Assyriska och GAIS.

2010 slutade ÖSK trea i Allsvenskan. I fjol åkte man ut. Nu tänker man göra som Halmstads BK gjorde i höstas - gå upp direkt.

- Föreningen har lärt sig mycket av de här resorna i serietabellerna och nu är kursen lagd för en ny resa. Uppåt. Allsvenskan nästa, fortsätter ÖSK-tränaren.

Per-Ola Ljung kom till ÖSK under säsongen i höstas, men för sent för att rädda laget kvar i Allsvenskan. Historiskt väntar nu klubbens tredje säsong i Superettan (2005 och 2006 tidigare).

- Vi har kravet på oss att gå upp direkt och det blir en härlig utmaning att klara den uppgiften. Jag tycker det känns mysigt att vara i den här sitsen, säger Per-Olof utan darr på favoritstämman.

Och i Närke och Värmland pratar man redan om de kommande derbyna mot Degerfors, 13 maj på Behrn Arena i Örebro och 1 september på Stora Valla i Degerfors.

 

Lika stora krav och samma höga press är det inte på Superettans två andra Ö-lag, nykomlingarna Örgryte IS och Östersunds FK. Här spänns bågen inte lika högt utan här handlar det om att hänga kvar.

- Spelar man i Örgryte finns det i och för sig alltid en speciell press från föreningen och supportrarna eftersom klubben är så pass anrik och förknippad med historik och framgångar, menar tränaren Jonas Karlén och syftar bland annat på klubbens tolv SM-guld.

I Superettan blir det fjärde gången för ÖIS (2007, 2008, och 2010 tidigare). 2009 åkte man ut ur Allsvenskan. 2010 satsade man på come back, men slutade tia i Superettan. 2011 gick Örgryte Fotboll AB i konkurs och flyttades ner till div 1. Qviding tog Örgrytes plats i Superettan. I fjol öste man in mål i Söderettan (65) och är nu åter tillbaka i svensk elitfotboll.

- Vi kommer med ett ungt och oprövat lag där lagkaptenen Jakob Lindström bara är 19 år. Vi tänker fortsätta spela offensivt. Jag vet vår högstanivå. I Superettan kommer vår lägstanivå att testas rejält, fortsätter Jonas Karlén.

Ni har gjort succé i Cupen där ni möter Falkenberg i kvartsfinal, ska man tolka det som att ni också siktar högt i Superettan?

- Cupen är en sak. Där har vi spelat tre matcher. Superettan handlar om 30 matcher. En lång serie och en helt annan sak, svarar Karlén.

Även för Örgryte väntar två härliga derbyn då GAIS gjorde Örebro sällskap ner från Allsvenskan. Dessa derbyn spelas 6 maj (ÖIS-GAIS) och 29 augusti (GAIS-ÖIS).

 

Klubben som ligger mitt i Sverige och som får resa allra längst är ö-nykomlingen Östersunds FK och här kan man verkligen tala om en fotbollens klassresa. Från div 2 till Superettan på två säsonger.

- En underbar resa som det ligger massor av hårt arbete bakom, summerar den engelske tränaren Graham Potter stolt och ödmjukt på samma gång.

- Jag har utvecklat gruppen under två år och ser vår första säsong i Superettan som en härlig utmaning och vår målsättning är givetvis att förnya kontraktet.

Analyserar man truppen hittar man både rutin och ungdom där den spanske mittbacken Juanjo Hervias och engelske mittfältaren Ryan Gilligan står för rutinen.

- Det är inte så många som vet hur bra vi är och om de tror att det bara är att åka till Östersund och hämta tre poäng är de fel ut. Det ska kännas att komma till Jämtkraft Arena och möta oss, säger målvakten Petter Augustsson.

Vilket i så fall Assyriska blir första lag att få känna på i premiären på lördag. Assyriska toppar för övrigt Superettans maratontabell med elva säsonger och 469 poäng. Östersunds FK blir Superettans 47:e klubb.

På lördag startar den 14:e upplagan av Superettan, serien som aldrig slutar förvåna eller överraska och där samtliga 240 matcher direktsänds i C Sports, där 90 av dem sänds direkt i TV4 Sport vilket innebär tre matcher från varje omgång med Veckans Match varje måndagskväll.

Och den 2 november vet vi hur det gick...

/ Larne Wallisson

Roger Franzén Roger Franzén

GIF ska tillbaka direkt
Sedvanligt ska upptaktsträffen inför Superettan avklaras varje år.
Det gjorde den igår – och GIF Sundsvall offentliggjorde sin målsättning:
– Vi ska gå upp. Sedan får vi se om det är Hammarby eller Örebro som följer med oss, säger Roger Franzén.

Trots att GIF Sundsvall kom ner som kvallag så är de inte tippade bland de absoluta favoriterna i Superettan.
– Bland tyckarna är Örebro och Hammarby stora favoriter. Det gör ingenting, de får favorittrycket, men vi har en uttalad ambition om att vilja tillbaka till Allsvenskan, säger Roger Franzén, GIF Sundsvalls ena tränare.
Deltagarna på upptaktsträffen får rösta på vilket lag som de tror kommer etta, respektive tvåa. Nämnda Örebro och Hammarby fick sammanlagt 70 procent av rösterna.

läs mer

"Snuffe" tror på GIF "Snuffe" tror på GIF

Fotbollssverige tror på kval för GIF Sundsvall
GIF Sundsvall står sig slätt mot storfavoriterna Hammarby och Örebro – i alla fall enligt Superettans tränare som placerar laget på en tredjeplats.
– Det ska jag visa spelarna, vi får tacka för den tändvätskan, svarade Joel Cedergren.

När Superettans tränare tumlade in på konferenscentret Conventum i Örebro (staden) snackades det om just Örebro (ÖSK) och Hammarby som storfavoriter redan till välkomstkaffet. Sören Åkeby som får en tuff start i Superettan med två bortamatcher slog ett slag för sitt gamla lag.
– Hammarby må ha det namnkunnigaste laget på pappret, men Örebro och Sundsvall har de spelskickligaste trupperna, sade han.

Lagen som tippas i toppen:
Örebro SK studsar direkt tillbaka till allsvenskan och får sällskap av Hammarby. I alla fall om tippande tränare, spelare, förbundsfolk, sponsorer och journalister på tisdagens upptaktsträff får rätt.
De här klubbarna tillhör toppen av superettan – om expertisen får rätt:
Örebro SK, 35,8 procent av rösterna.
Hammarby IF, 33,9.
GIFSundsvall, 14,5.
Landskrona Bois, 4,8.
Assyriska FF, 4,2.
GAIS, 3,0.

läs mer

P-O Ljung, ÖSK P-O Ljung, ÖSK

Så gick snacket
Intervjuer med spelare och tränare och surr i korridorerna under Upptaktsträffen. Här är vad ST-sport snappade upp.

- Det känns mysigt! Jag är gärna i ledning, där är jag bekväm. Men det är en extremt svårtippade serie i år och det finns många lag som kan ta hem det här, säger Örebros tränare Per-Ola Ljung om att laget tippas som seriesegrare av Svenska Spel.

- För fort? Nej, jag tycker inte det. Det är därför vi älskar fotboll, det kan gå så här och det känns fantastiskt att vara där vi är, säger Graham Potter, tränare i Östersund om resan från division II.

läs mer

Ljungskile ny klubb för Nuri Mustafi? Ljungskile ny klubb för Nuri Mustafi?

Mustafi till Ljungskile?

Förra säsongen fick mittfältaren Nuri Mustafi lite speltid i GIF Sundsvall. Efter säsongen skildes parterna åt.
Nu verkar det som att 30-åringen kommer få möta sin gamla klubb i sommar. Enligt bohuslänningen.se är Mustafi klar för Ljungskile SK i Superettan.
– Jag vill inte säga något just nu men vi ses kanske i morgon, sa Mustafi till Bohusläningen på tisdagen.
Nuri Mustafi representerade GIF Sundsvall i fem säsonger.

läs mer

Helg målskytt i helgens genrep. Helg målskytt i helgens genrep.

Variationen ska lyfta GIF
Fyra olika målskyttar på tre olika spelsätt.
GIF Sundsvall vill variera anfallsspelet mer än tidigare – och visade prov på det i genrepet mot Selånger FK.
– En ändring är att vi i år ska gå lite mer på inlägg också, säger Simon Helg, en av målskyttarna.

På söndag sparkar Superettan igång, för Giffarnas del hemma mot Jönköping Södra. Efter det snöpliga uttåget ur Allsvenskan i höstas är ambitionen att sejouren i Superettan ska bli så kortvarig som möjligt, helst ettårig.
För att nå dit är tanken att repertoaren ska breddas mot för fjolåret.
– Det är ingen jättestor skillnad men vi ska försöka slå mer inlägg när sådana möjligheter ges. I fjol jobbade vi nästan ingenting med sådant, då var det bara instick, säger Simon Helg.

läs mer

Ålander knoppade in 4-1-målet. Ålander knoppade in 4-1-målet.

4-1 vinst i genrepet för GIF Sundsvall
GIF Sundsvall besegrade Selånger i genrepet.

Det nya div. I-laget  stod inledningvis för väldigt bra motstånd och arbetade hårt för att stoppa GIF i sin speluppbyggnad. Men efter en halvtimma avgjorde hemmalaget med två snabba mål inom loppet av ett par minuter och segern, som var odiskutabel, skrevs tillslut till 4-1.
GIF Sundsvall ställde upp med ett lag som mycket väl kan vara det som står på Norrporten Arena den 7 april när Jönköping står för premiärmotståndet. Gästerna hade också ett starkt lag med idel ordinarie spelare – många med en bakgrund i GIF Sundsvall.
läs mer

Tror på sig själv. Tror på sig själv.

Giffarnas anfallsval:

Johan Eklund
Han har haft svårt med målskyttet och klubben har varit öppna med att de letat anfallare.
Johan Eklund fick 90 minuter i genrepet.
Nu verkar GIF Sundsvall ha bestämt sig – för honom.
– Jag tänker inte på det. Ta hit vem som helst. Det gör mig bara bättre, säger han.

I går stängde transferfönstret och GIF Sundsvall var tydliga med att inget skulle hända, även om de kastat ett öga mot Malmö FF:s Petter Thelin.
– Ingen kommer in i truppen och ingen lämnar truppen, sa Urban Hagblom.
Samtidigt spelades genrepet, mot division I-laget Selånger. Ett genrep som skulle ge en fingervisning om en premiärelva.
Fingervisningen pekade på Johan Eklund som anfallare över 90 minuter. 
läs mer

Stod över genrepet Stod över genrepet

Berglunds höft krånglar

Oscar Berglund stod över genrepet mot Selånger, i stället tog Johan Sjöberg plats mellan stolparna.
– Det är höften som jag har känningar i så spel i dag var otänkbart, säger Berglund.
Som hoppas att känningarna ska vara borta till söndagens premiär mot Jönköping Södra.

– Förhoppningsvis ska vi få till det under veckan men som det var i dag hade det inte varit möjligt, säger han till Kenneth Fahlberg på ST-sporten.

läs mer