Berners Cup 2013

Cuphjälte! Robin Arestav gjorde inte mindre än åtta av Mariehems tio mål i Berners Cup. Cuphjälte! Robin Arestav gjorde inte mindre än åtta av Mariehems tio mål i Berners Cup.

Lördag 2 mars

 

Mariehem vann Berners Cups elitgrupp

Idag slutfördes årets upplaga av Berners Cup och i "elitgruppen" segrade Mariehem SK, förmodat topplag i Norrlandstvåan i år.

Umelaget avslutade med att klä av Ånge med hela 6-1. Robin Arestav satte egenhändigt fyra baljor och under hela turnering gjorde han inte mindre än åtta (!) av div. II-lagets fullträffar. Imponerande!

Det kom ett div. II-lag även på plats nummer 2, Härnösands FF.

Ånge kom trea i sin egen cup och inledde med en klar 4-0-seger över IFK Sundsvall och kryssade sedan (1-1) mot Härnösand. Anton Cederberg kvitterade när bara en halv minut återstod. Sett till chansfördelningen låg dock Ånge närmast segern. I den sista matchen verkade bensinen vara slut när man alltås fick rejält på nöten mot totalsegrarna.

IFK Sundsvall kom poänglös  jumbo och visade att det finns en hel del att jobba på innan seriestarten.

Kuben tog hem grupp 2, trots förlust en 0-3-förlust mot Strand. De två vinsterna över Stöde och Östavall räckte då hudiklaget lite överraskande förlorade med matchens enda mål mot Östavall under fredagskvällen.

Det blev härjedalisk seger i den tredje gruppen då Sveg satte medelpadslagen på plats. Det vara bara tvåan Holm som mäktade med att ta poäng mot vinnarlaget.

Trea kom Ånge 2 och sist div. IV-laget Söråker. 1-1 mot just Ånge 2 blev enda pinnen i SFF, som annars gjort mycket bra ifrån sig tidigare år i Berners Cup. Det ser ut att kunna bli en mycket tuff säsong i Medelpadsfyran för "helrött".

Berners Cup är en omtyckt turnering för lagen. 
Massmedia verkar dessvärre ointresserade samtidigt som Ånge IF inte verkar vara speciellt intresserade av att försöka nå ut med resultat och information. Åtminstone inte till Lokalfotbollen.nu.

För egen del hade jag inte möjlighet av bevista cupen på plats p g a flyttbestyr och utan Björn Sjödin, som inte heller hade möjlighet att befinna sig i Ånge, är frågan om vi fortfarande haft några som helst fakta från Berners Cup.

Där krävs skärpning till kommande turnering!

Länk till Björn Sjödins hemsida för mer info om Berners Cup

Ånges Oskar Nord-lund målade 2 x om mot IFK Sundsvall. Ånges Oskar Nord-lund målade 2 x om mot IFK Sundsvall.

Fredag 1 mars

 

Ånge visade styrka i egna cupen

Ånge IF visade att man blir att räkna med även i år. Trots avvarande av båda  sina ex-allsvenskar Benny Matsson och Mathias Thorsell kunde man slå tillbaka div. III-kollegorna IFK Sundsvall med klara 4-0 under premiärkvällen av Berners Cup. Elliot Kårelind x 2, Haik Danielian och Oskar Nordlund gjorde målen.

I den andra matchen i grupp 1 vann varken Mariehem eller Härnösand utan lagen gjorde varsitt mål till 1-1.

I grupp 2 vann även det andra västralaget, Östavall, sin match. 1-0 mot hudiklaget Strand och matchens enda mål prickades in av Daniel Dubbel.

I grupp 2:s andra match vann Kuben med uddamålet av tre över Stöde. Khoger Friad och Ayhan Yagci nätade för "tigerränderna".

Cupen öppnades annars med en mållös match mellan div. V-lagen Ånge 2 och Holm och i den andra matchen i grupp 3 förlorade Söråker med 0-1 mot Sveg.

I morgonbitti fortsätter Berners Cup med hela 12 matcher ända till kvällningen.

Fotboll intressant? Fotboll intressant?

Benny Matsson, Ånge IF:s spelande tränare:

Jag hoppas att min frus fotbolls-intresse ökar en smula i år...
Ikväll startar årets upplaga av Berners Cup och vad passar bättre än att avrunda Björn Sjödins intervjuserie med Ånge IF:s spelande succétränare Benny Matsson?

Matsson går in på sin tredje säsong som tränare och efter de två succéåren förväntas ett tredje. Eller?

- En säsong är lång och det är omöjligt att veta vad som händer under säsongen. Vi jobbar stenhårt med att hela tiden utvecklas både i organisationen och på planen. Att säga att vi ska komma på en viss plats, det blir en ren spekulation anser jag. Jag vill att laget ska bli bättre än förra året, sedan får vi se hur långt det räcker.

Vad önskar du dig allra mest just nu?
- Att Berners Cup drar igång och att min fru Maria-Thereses fotbollsintresse ökar en smula.

läs mer

Mattssons cup växer

Ånge IF:s Benny Mattsson egen försäsongsturnering Berners Cup är inne på tredje året.

12 lag kommer till spel – och fler ville vara med.
– Det är jätteroligt att intresset är så stort, men fler kan vi inte vara, säger Mattsson.

Ånge spelande tränare var med och drog i gång Berners Cup för tre år sedan och arrangemanget har satt sig och är populärt bland distriktens fotbollsföreningar.

– Den ligger väldigt bra i tiden, det är ju ett perfekt avstamp inför säsongen att få komma i gång med hela truppen och få spela lite matcher. Sedan har vi ju en trevlig avslutningsmiddag efter cupen också. Jag ser väldigt mycket fram emot cupen, säger Benny Mattsson.

läs mer

Duktig mittback. Foto: Jeanette Reiser. Duktig mittback. Foto: Jeanette Reiser.

Torsdag 28 februari

 

Ånge IF:s Andreas Wikander:

Man vill ju inte lämna klubben i sticket

Näst sist i raden i Björn Sjödins "inför Berners Cup"-serie är Ånge IF:s eminente mittback Andreas Wikander, som är mycket nöjd med lagets hemmaplan.

- Man vet vad man får när man kommer hem till Ånge IP. Planen håller bra kvalité och man har fördel av att ha spelat där förut, säger Wikander, som valde att spela kvar en säsong till i moderklubben.

-  Det känns otroligt motiverande att fortsätta med Ånge IF då man har varit med från botten i div. 5 till toppen i trean. Man har ju sina år inom klubben, kan ju inte bara lämna det i sticket. Sen ett plus är ju att man får stöd från flickvännen ett år till.

läs mer

Mattias Svelander. Foto: Björn Sjödin Mattias Svelander. Foto: Björn Sjödin

Onsdag 27 februari

 

Mattias Svelander, Kuben:

Det märks skillnad på tränarna

Björn Sjödin fortsätter enträget jaga intervjuoffer inför stundande Berners Cup. Turen är nu kommen till Kubens lovande yngling Mattias Svelander, som tycker att det är skillnad mellan årets och fjolårets tränare.

- Klart det märks skillnad. En annan röst på träningarna samt en del kring upplägget. Conny (Sjödin) kommer sätta sin egen prägel på laget. Micke (Häggqvist) var med förra säsongen så det känns riktigt bra att ha kvar honom i laget.

läs mer

Robin Åberg tror på serieseger i år. Robin Åberg tror på serieseger i år.

Tisdag 26 februari

 

Mariehems Robin Åberg: Serieseger i år!

Tisdagens intervju från Björn Sjödin inför veckändans Berners Cup bjuder på 22-årige Mariehemsspelaren Robin Åberg.

Umeåklubben har senaste två åren slagits i toppen av div. II Norrland och siktar på tredje gången gillt i år.

- Självklart ska serieseger vara det enda rimliga målet i år, från både lag och förening, säger Åberg.

Cuparrangören Ånge IF har man aldrig mött.

- Jag har ingen större koll på Ånge IF, känner till Joakim Kvist som spelat med er tidigare och har väl förstått att ni är en relativt satsande förening i mellersta trean, tyvärr gick det, likt Mariehems SK, inte hela vägen i fjol, bättre lycka i år!

läs mer

Robert minns kvalet mot Ånge. Robert minns kvalet mot Ånge.

Söndag 24 februari

 

Bara tre spelare kvar i Strand sedan kvalmatcherna mot Ånge

Första huvudtränaren till rakning när det gäller Björn Sjödins intervjuserie inför Berners Cup är Strands tränare Robert Örnehag.

Hudiklaget som i stort sett har ett helt nytt lag sedan man kvalade till div. III mot Ånge IF för två år sedan.

- Kvalet mot Ånge minns jag mycket väl och från vårt lag återstår bara tre spelare. Vi håller på att bygga upp ett nästan nytt lag med killar från de egna leden. Vi har tappat 8-10 spelare och värvat 4-5 unga spännande spelare som kommer att bidra till laget, säger Örnehag.

läs mer

Östavalls tränare: "Vi skall bli ett mer spelande lag än förra året"

Björn Sjödin har varit flitig i helgen. Igår presenterade han Östavallsspelaren David Norberg.

Idag är det hans tränare Jonas Westring som får komma till tals, Jonas som gör sitt andra tränarår på Skogsvallen.

- Känns väldigt bra att få göra en säsong till i Östavall, en förening som ställer upp väldigt bra för mig och gör tränarjobbet väldigt enkelt.

- Målsättningen är att bli ett stabilt mittenlag och slippa vara nere i botten och kriga. Jag hoppas vi kan vara ett lite mer spelande lag än förra året, säger Westring som i år får laborera med ett något äldre manskap än ifjol.

läs mer

Storvunnit mot Ånge. Foto: Kenth Åslin. Storvunnit mot Ånge. Foto: Kenth Åslin.

Holms Thomas Åslin minns storsegrarna mot Ånge IF
Näste man i Björn Sjödins "inför Berners Cup" har stött på Ånge IF några gånger även om det var några år sedan sist - Holms tränare Thomas Åslin.

Thomas som har minnen från några av dessa matcher trots att de som sagt har några år på nacken.

- 2004 slog vi Ånge med 5-1 och 7-2. Året därpå blev det lite jämnare men vi vann med 3-1 och 5-3, 2006 blev det varsin seger och 2007 spelade vi båda i div. 4 och resultatet en oavgjord och en Ångeseger. Efter det så har vi faktiskt inte stött på varandra, och nu skiljer ju 2 divisioner, Ånge har gjort det bra, säger Åslin.

läs mer

Still going strong. Foto: Henrik Winzell Still going strong. Foto: Henrik Winzell

Lördag 23 februari

 

Östavalls veteran tycker att många spelare slutar för tidigt
Björn Sjödin fortsätter sin intervjuserie inför Berners Cup med Östavalls IF veteran David Nordberg.

David, som är lika gammal som Ånge IF:s exallsvensk Mattias Thorsell, 41 år.

- Jag tycker fortfarande att det är så otroligt roligt med fotboll att jag tror nästan att jag är mer motiverad nu till förberedelserna inför säsongen än jag var för 15 år sedan. Jag tycker att det är många som slutar för tidigt, det är ju en fantastisk känsla att få vara med i gänget, säger ÖIF-legenden.

läs mer

Vasaloppet och Berners Cup? Vasaloppet och Berners Cup?

Tisdag 19 februari

 

Berners Cup och Vasaloppet för Stödes Tomas Decker?

Björn Sjödin fortsätter ta tempen på lagen inför Berners Cup.

Idag avhandlar vi Stödes konditionsfenomen Tomas Decker. Men frågan är om han kommer till spel i årets cup. Han skall nämligen åka Vasaloppet. Också?

Du var och provtränade med Ånge förra året men bestämde dig för att stanna kvar i Stöde, nu får du prova på div. 3-spel. Vad tror du om den kommande säsongen?
– Jag tror att varje match kommer att bli tuff. Men ser jag tillbaka till förra säsongen så spelade vi våra bästa matcher mot de bästa motstånden, så jag tror att vi kommer att kunna spela lika bra i år och hålla oss kvar i trean.

Det är andra året ni kommer för att spela Berners Cup. Vad tycker du om cupen?
- Jag tycker det är en bra cup med bra lag. Man får komma ut och lira på fullstor plan efter att ha harvat på i gympahallen hela vintern. Sen är de bra att ha spelat lite matcher innan alla träningsmatcher drar igång.

Hur ser det ut för egen del. Har du satt upp några målsättningar för den kommande säsongen?
- Någon personlig målsättning med säsongen har jag väl inte satt upp, men jag vill såklart spela så mycket som möjligt och hålla mig borta från skador, och hjälpa laget att vinna matcher!

Vad önskar du dig mest just nu?
Att jag håller mig frisk så jag kan ligga i med träningen inför Vasaloppet!

/ Björn Sjödin, Ånge IF (Svenska Fans)

 

Pontus Maina Pontus Maina

Lördag 16 februari

 

Holms Pontus Maina: "Förhopp-ningsvis klättrar vi en en divi-sion"

Tredje man till rakning i Björn Sjödins intervjuserie inför Berners Cup är Holms spelande assisttränare Pontus Maina.

- Det är en ny och inspirerande roll och det är väldigt kul att kunna hjälpa till att ge något extra till moderföreningen. Mina personliga målsättningar är att spela så mycket som möjligt och hjälpa laget att utvecklas och förhoppningsvis klättra en division, säger Maina.

läs mer

"Salle" i Essviks-tröjan. "Salle" i Essviks-tröjan.

Torsdag 14 februari

 

IFK Sundsvalls Salomon Lugero:

"Skall höja mig i år"

Björn Sjödins intervjuserie inför Berners Cup fortsätter.

Den andra spelaren att få sin röst hörd är IFK Sundsvalls 27-årige mittfältare Salomon Lugero.

Det är tredje året IFK kommer till Ånge för att spela Berners Cup. Vad tycker du om cupen?
- Förra året var första gången jag var med och tycker att det var jättebra. Ett perfekt sätt att dra igång träningsmatcherna, säger Lugero.

Hur ser det ut för egen del, har du satt upp några målsättningar för den kommande säsongen?
- Att vara bättre än förra säsongen. Mycket skador och ojämna prestationer för min egen del. Försöka bidra med det jag kan för att höja både mig själv och mina lagkamrater. Sen måste man vara tråkig och ta en vecka i taget.

läs mer

Björn Sjödin Björn Sjödin

Söndag 10 februari

 

Björn Sjödin tar pulsen på lagen i Berners Cup 

Inför Berners Cup intervjuar Ånge IF:s Björn Sjödin, på sin sida på Svenska Fans, spelare och ledare från de deltagande lagen.

Först ut är Söråkers FF:s mittfältare  Robin Cardegren.

Söråker som brukar göra bra ifrån sig i Berners Cup.

- Vi har lyckats väldigt bra ifrån oss på Berners Cup. Jag tror nyckeln till det är att alla vill visa upp sig tidigt på säsongen. Jag personligen tycker att Berners Cup är en riktigt bra cup, bra att det erbjuds rum över natten, trivsel för klubbarna, säger Robin Cardegren.

läs mer

Berners Cup 2013

i Siffror

 

12 lag deltar i årets Berners Cup

 

12 lag ställer upp i försäsongsturneringen Berners Cup som går av stapeln fredag 1 och lördag 2 mars och som spelas på Ånge IP:s konstrgräs.

Lagen är indelad i tre grupper där lagen möts inbördes. Något slutspel mellan grupperna sker ej.

 

 

Spelprogrammet

 

Fredag 1 mars (speltid 2 x 30 min)

 

17.10 Holms SK - Ånge IF 2 (grupp 3) 0-0

 

18.20 Kubikenborgs IF - Stöde IF (grupp 2) 2-1

Mål Kuben: Khoger Friad och Ayhan Yagci
Mål Stöde: Ulf Strömberg

 

19.30 Strands IF - Östavalls IF (grupp 2) 0-1

Mål Östavall: Daniel Dubbel

 

20.40 Svegs IK – Söråkers FF (grupp 3) 1-0

Mål Sveg: ej inrapporterat ännu

 

21.50 Mariehems SK - Härnösands FF (grupp 1) 1-1

Mål Mariehem: Robin Arestav

Mål Härnösand: Archie Harvey

 

23.00 Ånge IF – IFK Sundsvall (grupp 1) 4-0

Mål Ånge: Elliot Kårelind 2, Haik Danielian och Oskar Nordlund

 

 

Lördag 2 mars (speltid 2 x 25 min)

 

08.00 Söråkers FF – Ånge IF 2 (grupp 3) 1-1

Mål Söråker: Tommi Torvela

Mål Ånge 2: Daniel Näslund

 

09.00 Strands IF - Kubikenborgs IF (grupp 2) 3-0

Mål Strand: Cihan Cener 3

 

10.00 IFK Sundsvall - Härnösands FF (grupp 1) 0-1

Mål Härnösand: Archie Harvey

 

11.00 Holms SK – Söråkers FF (grupp 3) 2-0

Mål Holm: Pontus Maina och Darius Moradi

 

12.00 Östavalls IF – Kubikenborgs IF (grupp 2) 0-3

Mål Kuben: ej inrapporterat ännu

 

13.00 IFK Sundsvall – Mariehems SK (grupp 1) 1-3

Mål Sundsvall: Stefan Grönlund

Mål Mariehem: Robin Arestav 3

 

14.00 Härnösands FF – Ånge IF (grupp 1) 1-1

Mål Härnösand: Edib Kurtovic
Mål Ånge: Anton Cederberg

 

15.00 Stöde IF – Strands IF (grupp 2) 1-1

Mål Stöde: Johan Bergman
Mål Strand: Cihan Cener

 

16.00 Svegs IK – Holms SK (grupp 3) 1-1

Mål Sveg: ej inrapporterat ännu

Mål Holm: Petter Olsson

 

17.00 Mariehems SK - Ånge IF (grupp 1) 6-1

Mål Mariehem: Robin Arestav 4, Mattias Palmqvist och Tobias Hedendahl Filipsson.
Mål Ånge: Daniel Wallsten

 

18.00 Stöde IF - Östavalls IF (grupp 2) 1-1

Mål Stöde: Joakim Wickberg
Mål Östavall: Robert Olsson

 

19.00 Ånge IF 2 - Svegs IK (grupp 3) 1-4

Mål Ånge 2: Alexander Sjödin

Mål Sveg: ej inrapporterat ännu

 

Sluttabeller:

 

Grupp 1:

1. Mariehems SK         3   2 1 0 10 - 3 7
2. Härnösands FF 3   1 2 0 3 - 2 5
3. Ånge IF 3   0 2 1 6 - 7 2
4. IFK Sundsvall 3   0 0 3 1 - 8 0

 

 Grupp 2:

1. Kubikenborgs IF 3   2 0 1 5 - 4 6
2. Strands IF 3   1 1 1 4 - 2 4
3. Östavalls IF 3   1 1 1 2 - 4 4
4. Stöde IF 3   0 2 1 3 - 4 1

 

Grupp 3:

1. Svegs IK                  3   2 1 0 6 - 2 7
2. Holms SK
3   1 2 0 3 - 1 5
3. Ånge IF 2
3   0 2 1 2 - 5 2
4. Söråkers FF
3   0 1 2 1 - 4 1