Distriktsmästerskapet

Katerin Castro och hennes Alnö IF spelade hem dam-DM efter 6-2 i finalen mot Selånger. På bilden hårt uppvaktad av "99:an" Josefine Jonsson. I bakgrunden landsmaninnan (Colombia) Jessica Hurtado och till höger i pannbandet Elin Rydberg. Foto: Fredrik Lundgren.

Nyheter DM

Onsdag 10 oktober

Selånger FK - distriktsmästare för herrar i Medelpad 2013. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Ny titel till Selångers herrar
Som väntat vann Selånger DM-finalen mot Östavall.
Div. IV-laget skall emellertid ha all heder för sin insats och var bara en missad straffspark från att ge matchen riktig nerv på slutet.
Istället kunde kunde Oliver Widahl sätta 4-1-spiken i den 86:e minuten.
- Alltid kul med en titel. Div. III-segrare 2011, div. II-segrare 2012 och distriktsmästare 2013, säger Selångers tränare Anders Högman.
(scrolla långt ner på sidan för referet och matchfakta)

Selånger storfavorit i kvällens DM-final mot uppstickarna Östavall
Igår förlorade Selångers damer sin DM-final mot Alnö.
Allt talar emellertid att Selånger ändå plockar hem en DM-pokal i år.
På herrsidan möter nämligen div. I-laget Selånger Östavall från Medelpadsfyran.
- Vi lär vara chanslösa men det kommer ändå att bli en rolig upplevelse för oss. Det finns nog ingen spelare i Selångers A-trupp som inte skulle platsa hos oss och ingen i vårt lag som skulle platsa hos dom, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund.
Bollen är visserligen rund men det är svårt att inte hålla med Fredlund. Västralaget har ett bra försvar men att stå emot Selånger? Nja, inte ens om SFK vilar halva A-truppen.
Östavall har gjort sensation bara genom att ta sig till finalen och man har faktiskt slagit ut två div. III-lag och ett ungdomligt GIF Sundsvall på vägen fram. Men att förvänta sig ännu en sensation är att tro på Tomten. Men visst vore det en tidig julklapp att få förvara en fin pokal på Skogsvallen?
Lokalfotbollen tippar herrfinalen:
Selånger - Östavall 5-1

Tisdag 9 oktober

Alnö IF blev första DM-segrarna på damseniorsidan sedan 2009. Stående fr v: Ellen Löfqvist, Amanda Westman, Katerin Castro Munoz, Karin Sörlin, Jessica Hurtado, Erika Engblom, Elin Genberg, Linn Haglund, Engelina Nygren, Celina Byrén. Knästående fr v: Pernilla Lundgren, Maya Hulinder, Irma Björkqvist, Lina Candell, Emma Tideström Moberg, Sophie Brundin, Elin Rydberg, Michaela Andersson. Foto: Fredrik Lundgren.

DM-guldet 2013 till Alnös damer
Alnö tog hem DM-pokalen efter en klar 6-2-seger mot div. I-kollegan Selånger på Norrporten Arena.
Efter 3-2 i paus slängde Alnö in fem nya spelare och kunde gå ifrån i målprotokollet.
Bäst på planen var nye colombianskan Katerin Castro som bjöd på flera läckerheter och ett par klassmål.
- Vi genomför matchen på ett bra sätt. Selånger jobbade hela vägen så vi fick aldrig slå oss till ro trots dom stora siffrorna, säger Alnötränaren Michael Brundin.
(scrolla nästan längst ner på sidan för referet och matchfakta)

Damerna först ut i DM-finalerna
Ikväll och i morgon spelas finalerna i Distriktsmästerskapet för seniorer.
Både herrarnas- och damernas finaler spelas på "landskapsarenan"
Norrporten Arena som sig bör.
Damerna först heter det och samtidigt som Sveriges VM-kval borta mot Kazakstan möts div. I-kollegorna Selånger och Alnö. Något som tyvärr kommer att "skrämma bort" finalpublik. Lokalfotbollen.nu kommer i alla fall att försöka ha en representant på plats när den första DM-pokalen sedan 2009 skall delas ut.
Selånger är favoriter men sett till form är kvällens match oerhört öppen. Kan
t o m bli både förlängning och straffar i elljuset.
Lokalfotbollen tippar:
Selånger - Alnö 5-6 efter straffar. 2-2 fulltid.
Herrarnas final spelas mellan div. I-laget Selånger och uppstickarna från fyran - Östavall. Mer inför den matchen i morgon.

Onsdag 28 augusti

Benny Matsson både nöjd och besviken
Ånge förlorade mot div. I-laget Selånger i den andra semifinalen i DM med klara 2-5. Inget att säga om egentligen - förutom då att hemmalaget bara kom med tre A-lagsspelare och resten från div. V-laget.
- Vi spelar ju seriefinal i helgen mot IFK Östersund och den är bra mycket viktigare för oss, säger Ånges Benny Mattsson.
Enligt lottningen skulle den här matchen spelats 14 augusti men flyttades då Selånger hade serieuppehåll. Något som inte gladde Matsson.
- Inga flyttade matcher var direktivet i samband med lottningen, ändå gör man så här. Jag är riktigt besviken på förbundet.
Hur var då själva matchen?
Selånger kom till spel med åtta startspelare från matchen mot Västerås Sport men bjöds på överraskande tufft motstånd. "Div. V-gänget" hade både 1-1 och 2-2 innan Daniel Andersson kunde göra 2-3 och sedan gå ifrån till 2-5.
- Jag är jättenöjd med grabbarnas insats, säger Matsson.
(scrolla ner en bra bit på sidan för matchfakta och spelprogram)

Onsdag 21 augusti

Selånger till DM-semi - slog ut Kuben
Selånger visade sig, inte oväntat, vara numret större än Kuben i dagens DM-match på Kubenfältet.
I första halvlek hade Selånger det mesta av spelet men Kuben hade några fina anfall men nyförvärvet från Lucksta, Chistoffer Göransson, i Selångers mål gjorde några svettiga räddningar. 
Det som fastnade mest på näthinnan var Kevin Wöhrmans Selims andra mål som lätt platsat i Eurogoals. Kevin gör en konstspark med sträckt vrist och en nanosekund senare så sitter bollen stenhhårt i CG:s vänstra kryss. Ett fantastiskt mål som fick alla på och runt planen att tappa hakan.
- Trots förlusten tog vi ett stort steg i rätt riktning. Nu väntar Kramfors på lördag, säger Kubentränaren Mikael Häggqvist.
För Selångers del i DM väntar nu Ånge i semifinal på hemmaplan.
(scrolla ner en bra bit på sidan för matchfakta och spelprogram)

Tisdag 20 augusti

Selånger till DM-final mot seriekollegan Alnö
Det var två reservbetonade lag som möttes i DM-semifinalen på Bergeforsens IP med tanke på att lagen möts redan i morgon igen i div. I Norrland. En match som är mycket viktigare för båda lagen.
Timrå kom till spel med två A-lagsspelare, Emma Westlund och Madelene Pettersson då de är avstängda i morgondagens match. Nu hjälpte inte detta, även om "Madde" gjorde hemmalagets mål i matchen. 
Louisa Strid gav Selånger ledningen halvvägs in i den första halvleken men Pettersson kvitterade minuten före pausvilan. Trots detta kunde SFK inleda den andra halvleken i ledning. Julia Wänglund han göra 1-2 precis innan halvtid.
Men cirka 20 minuter kvar säkrade sedan Denise Dotson finalplatsen för Selånger med sitt 1-3-mål. Där väntar Alnö IF som förra veckan slog ut Torpshammar i sin semifinal.
scrolla ner en bra bit på sidan för matchfakta och spelprogram

IFK Timrås- och Selångers damer möts både ikväll och i morgon
Ikväll möts IFK Timrå och Selånger i DM-semifinal.
I morgon möts samma lag igen men i seriesammanhang, div. I Norrland.
- Både vi och Selånger kommer reservbetonade då morgondagens match är betydligt viktare för båda lagen, säger Timrås tränare Anders Westlund.
Hade det inte varit smart om morgondagens match gällt både DM- och serie med en förlängning vid oavgjort så båda lagen kunnat ställt upp med ordinarie manskap?
- Vi lämnade också det förslaget till Medelpads FF men fick inget gehör. Vet inte vad det stupade på egentligen, säger Westlund.
Istället blir det "reservlagen" som får göra upp om en finalplats i DM.
- Vi kommer att ha två A-lagstjejer med. Madelene Pettersson och Emma Westlund är avstängda i morgondagens seriematch p g a sina tre varningar men får vara med i DM, säger Westlund.
Vinnaren möter seriekollegan Alnö IF i finalen.
Kvällens DM-match spelas på Bergeforsens IP medan morgondagens seriematch går av stapeln på Bergsåkers IP.
scrolla ner en bra bit på sidan för spelprogrammet

Onsdag 14 augusti

Östavalls IF starke man, Sten-Ingvar Fredlund, sitter nöjd efter att div. IV-laget tagit sig ända fram till DM-final. Foto. Mikael Engström.

Div. IV-laget Östavall är i DM-final
I afton slog Östavalls IF ut superettanlaget GIF Sundsvall i DM efter straffar och är klara för final.
Nåja, det var väl en sanning med modifikation. GIF kom upp med ett rent ungdomslag. Inga nuvarande elitspelare så långt ökat nådde för den stora publiken, men kanske några blivande?
Det blev en jämn, spännande och bra match så publiken var säkert nöjda i alla fall - inte minst med utgången.
- Idag var det kollektivet som segrade. Ingen föll ur ramen, sade en nöjd Sten-Ingvar Fredlund i Östavall.
Matchavgörande straffen lade rutinerade Örjan Larsson in och sköt Östavalls IF till sin första DM-final i historien. Där väntar Kuben, Selånger eller Ånge. Vore kul med de sistnämnda. Ett riktigt västraderby!
(scrolla ner för mer info om matchen)

Alnös damer till DM-final
Alnö kom till DM-semifinalen borta mot Torpshammar med ett kombinerat lag av div. I- och II-spelare. Det visade sig räcka till en 4-2-seger och det blev aldrig någon riktig nerv i matchen.
- Det var nästan mer spännande att se om vi hann upp till den tidiga matchtiden (18:00), säger tränaren Marcus Söderholm.
Stommen var div. I-laget och man tog tag i matchen redan från början med bra passningsspel genom mittfältet i högt tempo. 
- Men inledningsvis var vi uddlösa sista tredjedelen, säger Söderholm.
Vad att göra? Jo, in med tre nya anfallare och vips hade Lina Candell spräckt nollan och tio minuter senare satte Erika Engblom 0-2.
Clara Högbom reducerade efter en hörna i den 64:e minuten men hemmalaget var aldrig nära en kvittering och 1-3 och 1-4 hann komma innan Högbom satte Torps andra mål, även det efter hörna, i slutminuten.
(scrolla ner för mer info om matchen)

DM-semifinaler ikväll
Ikväll spelas tre av de fyra semifinalerna i Medelpads-DM.
Östavall möter GIF Sundsvall hemma på Skogsvallen men i skrivande stund är det ännu oklart om det blir någon match.
- Det har regnat i fem dagar här uppe och Skogsvallen är genomsur. Det skall sluta regna vid elvasnåret idag enligt SMHI och vi kommer att ta beslut om match vid tolv, säger Östavalls IF lagledare och starke man Sten-Ingvar Fredlund.
När det gäller den andra semifinalen är det redan klart att den kommer att spelas vid ett annat tillfälle då den sista kvartsfinalen mellan Kuben och Selånger inte går av staplen förrän nästa onsdag. Vinnaren där möter sedan Ånge IF. i semi.
På damsidan möts bara Torpshammar - Alnö ikväll då  Timrå - Selånger är uppskjuten. 
Mer info kommer efterhand.

Tisdag 31 juli

GIF Sundsvall till Skogsvallen! Östavall slog ut ytterligare ett div. III-lag ur DM
Östavall skrällde igen! Förra onsdagen slog man ut IFK Sundsvall och ikväll deras seriekollegor i div. III Södra Norrland - Stöde IF.
– Vi har kunnat spela med bästa laget två matcher i rad, och då blir det bra prestationer, säger spelande tränaren Jonas Westring till ST-sporten.
Bäst i Östavall var kvartetten Petter Bergius, Magnus Rimmeslåtten, Jonas Axelsson och Jonas Sjöberg.
Nu väntar NorrLandslaget GIF Sundsvall i DM-semifinalen.
- Hoppas att dom kommer med några kända spelare mot oss. Det skulle kunna betyda mycket folk på Skogsvallen, säger lagledaren Sten-Ingvar Fredlund.
Ånge satsar på DM och kom med hela sin armada av britter till kvartsfinalen mot IFK Timrå.
Det blev också en förväntad seger men det var först efter Daniel Wallstens 2-0-mål i den 57:e minuten som man fick till ett ryck i målprotokollet och sedan var det inget snack om vilket lag som skulle gå vidare.
(scrolla långt ner för mer info)

Torpshammar slog ut SDFF ur DM
Distriktets flaggskepp på damsidan, SDFF, hade chansen att sprida lite fotbollspropaganda i västra och skapa goodwill för sig själva när man gästade Torpshammar. Tyvärr gjorde man dubbelt självmål. Man kom först utan A-lagsspelare och hemmalagets ledningsmål var just ett självmål.
Torpshammar gickvidare till slut med 4-1, två mål av Anna Edin, och svarade för en riktigt bra insats och vann rättvist mycket tack vare starkt försvarsspel.
SDFF:s unga tjejer spelade även dom bra och skall ha beröm för sin insats men visst hade Torppubliken föredragit lax före sillbullar...
Alnö IF väntar nu i semifinalen. Div. I-laget vann ganska smärtfritt med 3-0 borta mot Matfors.
På förhand var mötet mellan Sund och IFK Timrå kanske det mest intressanta och spännande.
Det blev det inte. IFK Timrå var alldeles för bra för Sund. Framförallt hängde inte div. III-laget med när gästerna drog upp tempot på Maland. 
6-0 vann div. I-laget med.
Söråker - Selånger. Det var matchen inget av lagen ville spela. Selångers A-lag har ett digert program med match i förrgår och dubbla bortamatcher i helgen. Selånger 2, som fick matcha idag, och Söråker har båda matcher i damtrean i morgon...
- Det fick bli som det blev, sade Söråkers tränare Benny Ohlsson.
Selånger verkade mest intresserat och Linn Jonsson gav gästerna ledningen redan efter två minuter. Efter 35 stod det 0-5 och till slut blev det rena bandysiffrorna 4-7.
Värt att nämna är att Lina Ohlsson prickade in hemmalagets samtliga mål - till ingen nytta...
(scrolla långt ner för mer info)

Kvartsfinalspel i DM
Vi är nu framme vid kvartsfinalerna i DM på såväl herr- som damsidan.
Dock något stympad kvartfinalomgång bland herrarna då Kuben-Selånger är framflyttad.
Kvällens matcher är därför koncentrerad till västra då både Ånge och Östavall har hemmamatcher.
Ånge möter IFK Timrå där det ryktas om att gästerna kommer reservbetonade då de spelare som inte fått spela så mycket i serien kommer att beredas speltid i DM-matcherna då man inte har något B-lag i år. Borde bli ett lätt avancemang för topplaget i div. III Mellersta Norrland.
Östavall är enda kvarvarande div. IV-lag och slog i förra omgången ut IFK Sundsvall. Ny div. III-skalp finns inom räckhåll då Stöde gästar Skogsvallen.
• Ånge IF - IFK Timrå (Ånge IP) Lokalfotbollens tips: 5-0
• Östavalls IF - Stöde IF (Skogsvallen) Lokalfotbollens tips: 2-1
Damerna spelar emellertid full omgång och allt talar för klara bortasegrar. Mycket skulle förvåna annars. Men man vet ju inte på förhand vilka trupper div. I-lagen och SDFF kommer att ställa upp med. Även reservbetonade bör man dock gå klart vidare.
Intressantast och jämnast på förhand ser tränarlösa div. III-laget Sund mot div. I-laget IFK Timrå. Timrå givetvis favoriter men Sund innehåller så många skickliga och rutinerade spelare som säkert tänder till extra en sådan här gång. Tror dock inte att de orkar stå distansen ut.
• Matfors IF - Alnö IF (Thulevallen) Lokalfotbollens tips: 0-6
• Sund IF - IFK Timrå (Maland) Lokalfotbollens tips: 2-4
• Söråkers FF - Selånger FK (Söråkers IP) Lokalfotbollens tips: 1-7
• Torpshammars IF - SDFF (Torpshammars IP) Lokalfotbollens tips: 1-9
(scrolla långt ner för spelprogram och resultat)

Måndag 30 juli

DM-matcher flyttas
När distriktsmästerskapet plockades ur malpåsen inför den här säsongen var det noga att samtliga lag skulle vara med och inga matcher skulle flyttas.
Det har fungerat fram till onsdagens kvartsfinaler då matchen Kuben - Selånger har skjutits på framtiden till den 21 augusti.
- Vi i TK missade totalt att Selånger hade senare serieuppehåll än alla övriga lag när vi spikade speldagarna för DM, säger Claes Nyman i tävlingskommittén.
P g a Svenska Spel har inte div. I Norra och Södra sitt serieuppehåll förrän nu, det måste ju finnas matcher till Stryktipset även under juli månad gubevars.
- Vi fick en förfrågan från Selånger om att flytta den här DM-matchen så att även dom skulle få sommarledigt och det gick vi naturligtvis med på, säger Nyman, och fortsätter.
- Med facit i handen så gjorde vi fel vid lottningen men försöker rätta till det i efterhand så gott det går.
Semifinalerna i DM skall gå av stapeln den 14 augusti, veckan innan ovanstående match. Det betyder att fler matcher kommer att flyttas.
- Vi får avvakta resultaten från onsdagens matcher innan vi försöker hitta en lösning, säger Nyman.
(scrolla långt ner för spelprogram och resultat)

Onsdag 27 juli

Stöde hade inga problem att besegra div. V-laget Granlo. 5-0 slöt siffrorna och på bilden gör Tomas Decker sitt andra och Stödes fjärde mål. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Östavall slog ut IFK Sundsvall ur DM
Ikväll gick div. III-lagen in i DM och samtliga gick vidare - utom IFK Sundsvall!
Östavall spelade sin vana trogen defensivt och satsade på snabba omställningar.
IFK förde spelet men hade svårt att tränga igenom ÖIF:s försvarsmur men tog i alla fall ledningen i slutet av den första halvleken genom Fredrik Olofsson.
Joakim Andersson kvitterade tidigt i den andra halvleken och matchen såg ut att få mot förlängning. Men tre minuter in på stopptid satte Emil Fahlander dit skallen på en hörna och skrällen var ett faktum.
- Vi fick jobba för segern men våra mittbackar Håkan Görnasson och Petter Bergius tog undan allt i luften, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund.
I övrigt blev det som sagt en skrällfri DM-omgång men Alnö gjorde en riktigt bra match hemma på Släda mot Kuben och föll bara med uddamålet av tre.
​I Värmecupen vann Alnö mot Kuben. Ikväll fick topplaget i div. III sin revansch. Segern grundlades i första halvlek då Fredrik Thörnqvist gjorde 1-0 tidigt i matchen och Robin Bergman gjorde 2-0 strax innan pausvilan.
Stöde och IFK Timrå tog 5-0-segrar mot Granlo respektive Svartvik.
Holm höll Ånge stången i en dryg timme. Sedan kom 0-1 och en utvisning och därefter rann det iväg till 0-4.
Scrolla ner på sidan för mer info från matcherna.

Åttondelsfinaler i DM - div. III-lagen gör entré
Man kan lugnt påstå att höstsäsongen sparkar igång i afton då åttondelsfinalerna i Medelpads-DM för seniorer går av stapeln.
I den här omgången går våra div. III-lag och samtliga spelar sina inledningsmatcher på bortagräs.
Intressantaste kampen på förhand är klassikern Alnö - Kuben. Skall bli intressant att se om div. IV-laget Alnö kan stå emot topplaget i trean.
I övrigt spelas matcherna, med kick-off kl. 19:00 enligt följande - med lokalfotbollens tips:
• Östavalls IF - IFK Sundsvall (Skogsvallen) 2-1
• Granlo BK - Stöde IF (Indals IP) 2-4
• Alnö IF - Kubikenborgs IF (Släda IP) 1-2
• Holms SK - Ånge IF (Holmvallen) 1-5
• Svartviks IF - IFK Timrå (Svartviks IP) 1-2
Selånger går i kvartsfinalen medan GIF Sundsvall ansluter till semi.

Onsdag 12 juni

Precis innan pausvilan snurrade Nermin Zulovic upp Torpshammars försvar innan han petade in det viktiga 2-1-målet. Till slut vann Granlo DM-matchen med 4-1 sedan bröderna Zulovic (Nermin & Alen) svarat samtliga GBK-målen. Gästernas duktige målvakt Tommy Göransson gör vad han kan. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Holm slog ut ännu ett div. IV-lag ur DM
Holms SK går sådär i Medelpadsfemman men i DM är man rena jättedödarna.
Ikväll slog man ut ännu ett div. IV-lag.
Förra gången var det Kovland och nu Lucksta som fick åka hem från Holmvallen utslagna.
- Idag gjorde vi en riktig topprestation, kommenterade Holmtränaren Thomas Åslin.
Thomas som fick hoppa in mellan stolparna sedan Robert Jonsson blivit sjuk och Stefan Bjertung inte kommit loss från jobbet.
På Hemmanet vann Svartvik mot Söråker med 9-8 efter straffar, 3-3 vid full tid och förlängning.
Alnö vann rättvist "Alnösundsderbyt" med 4-1 hemma på Släda mot seriekollegan och ledarna av div. IV, Sund.
- Alnö var mycket bättre och effektivare än oss i denna fight. Vi började hyfsat men sedan tog Alnö över och fick ett par enkla mål där vi gör alldeles för enkla försvarsmisstag över hela banan, säger Sunds tränare Henrik Öhman
Östavall vann hemma mot Söders med 3-1 och i Indal vann Granlo  mot Torpshammar med 4-1. Granlos målskyttar var bröderna Nermin och Alen Zulovic som gjorde två var.
- Torpshammar försvarade sig bra matchen igenom men vi avgjorde matchen i början av den andra halvleken med ett par snabba kassar, säger Granlos tränare Bosse Hägg.
Mer om matcherna kan ni läsa lite längre ner.
Kompletta matchfakta och referat kommer under morgondagen då jag inte hann ringa runt till samtliga tränare då Granlos match började senare än dom övriga.

Brima Bassie nickar in 2-1 till Granlo mot Medskogs på Nermin Zulovics perfekta hörna. Till slut vann div. V-laget med 4-1 och är vidare till den andra omgången av Distriktsmästerskapet. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Söråker skräller i DM och får möta storebror IFK Timrå i nästa omgång
Ikväll spelas den andra omgången av Distriktsmästerskapet och den här gången är det bara herrarna som är i elden denna soliga men lite blåsiga onsdag.
Det är mer eller mindre omöjligt att försöka tippa kvällens matcher då flera av lagen kommer att lufta de i sitt manskap som inte fått så mycket speltid och samtidigt vila slitna och halvskadade spelare.
Vinnarna ställs i alla fall mot div. III-motstånd i nästa omgång, som spelas den 24 juli.
• Östavalls IF - Söders BK. Lokalfotbollens tips: 4-0
En bortamatch i Östavall, en onsdag, i DM. Jag undrar vad Söders får med sig för gubbar på långresan. Nä, det blir en enkel hemmaseger och IFK Sundsvall får ta trippen till Skogsvallen i slutet av juli.
• Granlo BK - Torpshammars IF. Lokalfotbollens tips: 7-1
Spelar Torp lika illa som mot Kuben 3 i måndags blir det målrekord i Medelpadsfotbollen även om Granlo kommer att ställa upp med ett relativt reservbetonat manskap hemma på Indals IP. Gästerna har förhoppningsvis tagit lärdom, skärper till sig och kämpar ikväll. Även om så sker så får man stryka på foten men i alla fall komma undan med hedern i behåll. Det blir Granlo som får möta Stöde IF i nästa omgång.
• Alnö IF - Sund IF. Lokalfotbollens tips: 5-6 efter förlängning och straffar.
Kvällens intressantaste match trots att många ordinarie startspelare i bägge lagen säkert vilas eller börjar på bänken. Kan bli en spännande och tät match då de spelare som får chansen verkligen lär vilja visa att man skall ha en plats i respektive startelva. Matchen avgörs inte förrän efter straffar och där är Sund kallast och får möta Kubikenborgs IF hemma på Maland i omgång 3.
• Holms SK - Lucksta IF. Lokalfotbollens tips: 3-4
Svårtippat då jag inte vet hur hårt Lucksta satsar på DM. Holm slog ut Kovland i förra omgången och vill säkert slå ut ytterligare ett div. IV. Men fem insläppta mot IFK Sundsvall 3 i lördags öppnar farhågor om försvaret. Lucksta dock målsnåla både offensivt och defensivt. Endera vinner Lucksta med 1-0 eller så blir det målrikt och 4-3. För publikens skull hoppas jag på det senare. I vilket fall blir det Lucksta som får ta sig an topplaget i div. III Mellersta Norrland - Ånge IF.
• Svartviks IF - Söråkers FF. Lokalfotbollens tips: 2-3 efter straffar
Den 25 maj vann Svartvik enkelt med 3-0 över Söråker, "Blackbays" 1 000:e match i div. IV. Ikväll möts man igen men i DM. Tror faktskt på kvällens skräll här. Söråker vann mot serietvåan Essvik senast och jag tror moroten att få möta storebror IFK Timrå hemma i nästa omgång är tillräckligt god för att man skall mobilisera på Hemmanet och vinna efter förlängning och straffar.
(scrolla ner för resultat, matchfakta och referat efter matcherna)

Onsdag 22 maj

Granlos nyförvärv Zecir Raimi gjorde en fin debutmatch och förutom bra spel på mitten satte han även 1-0-målet när Granlo vann över Medskogs på Viforsplan med 4-1 i regnet. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Holm och Granlo slog ut div. IV-lag i DM
Det blev ett par överraskningar när premiäromgången av Medelpads Distriktsmästerskap spelade sin första omgång.
Granlo besegrade rättvist och klart div. IV-laget Medskogs med 4-1 och Holm slog ut Kovland, även dom från fyran, med 6-4 efter straffar. Där inträffade det pinsamma att domartrion inte kunde reglerna. Istället för 15 minuters förlängning som det står i regelboken tog dom till straffar direkt - och där brände KIF tre av fyra. Holm var något kallare och missade bara en.
Även "mini-el-fantastico", derbyt mellan Matfors och Lucksta slutade oavgjort vid full tid. Där hade domarna bättre koll så där blev det förlängning och i den avgjorde div. IV-laget Lucksta omgående med två raska första sex minuterna.
Essvik ledde med 2-1 när mindre än tio minuter återstod, då vände Svartvik till 3-2 uppe på Hemmanet. Mycket tack vare två Essviksutvisningar i 54:e och 69:e minuten.
I Timråderbyt visade sig Söråker varför man spelar i fyran och Ljustorp serien under. Trots bortagräs kunde man vinna med klara 4-1.
I det ena västraderbyt höll Ljunga 0-0 i paus mot Östavall men med tre mål i andra kunde div. IV-laget ta sig vidare.
Även det andra derbyt i västra avgjordes i den andra halvleken då Torpshammar gjorde bägge sina mål efter paus mot Fränsta.
Hassel hade hoppats på en skräll hemma mot Söders men det gick inte alls. Två utvisningar för hemmalaget och 0-3 i mål mot ett Söders som luftade en hel del spelare som inte fått så mycket speltid i fyran ännu.
Kvällens sista match spelades på Kubens konstgräs och där var Sidsjö-Böle på väg mot en knall men sista tio kunde Alnö vända. André Grim prickade in segerbollen när det bara återstod tre minuter av matchen. Annars hade vi fått förlängning, eller kanske straffar, även där.
På damsidan fick den ena matchen avgöras efter mängder av straffsparkar. Till slut vann Söråker med 8-7 mot Njurunda.
Den andra dammatchen blev målsnålare. Sunds Mathilda Johansson svarade för matchens enda fullträff mot Heffnersklubban och är därmed vidare till nästa omgång.
Scrolla ner på sidan för mer info om matcherna.

Massor av derbyn i första DM-omgången
För första gången sedan 2009 skall det spelas distriktsmästerskap i Medelpad på seniorsidan.
Omgång 1 spelas i afton och där har Medelpads Fotbollsförbund fyndigt nog, i den mån det går, valt att lägga in derbyn som t ex Matfors-Lucksta, Ljustorp-Söråker, Svartvik-Essvik, Holm-Kovland, Torpshammar-Fränsta osv.
Skall bli spännande att se om div. V-lagen har någon sportkeps i sina möten med lagen i Medelpadsallsvenskan en trappa upp.
Svårtippat då flera av lagen lär vila några av sin slitna spelare p g a det digra spelprogrammet så här långt i maj men jag ger mig på ett försök i alla fall:

Herrar (inkl. Lokalfotbollens matchtips):
Granlo BK - Medskogsbrons BK 4-3
Hassels IF - Söders BK 1-4
Holms SK - Kovlands IF 1-3
Ljunga IF - Östavalls IF 0-4
Ljustorps IF - Söråkers FF 2-1
Matfors IF - Lucksta IF 0-2
Svartviks IF - Essviks AIF 1-2
Torpshammars IF - Fränsta IK 8-9 eft. förl. och straffar
Sidsjö-Böle IF - Alnö IF 1-4

Damer  (inkl. Lokalfotbollens matchtips):
Sund IF - Heffnersklubbans BK 2-3
Söråkers FF - Njurunda IK 2-1


På herrsidan spelas alltså nio matcher medan man på damsidan nöjer sig med två sedan Alby FF dragit sig ur.

Scrolla ner på sidan för att komma till spelprogrammet för DM.

Måndag 18 februari

Fasta spelomgångar i DM

Medelpads-DM på seniorsidan har legat i malpåse sedan 2009 då Medskogs/GIF Talang tog hem den rumphuggna turneringen.

Bara sex lag hade anmält sig.

Det var än värre på damsidan. Där fick man inte ens ihop till en turnering...

Nu tar Medelpads Fotbollförbund nya tag och har som sagt beslutat att återuppliva DM för seniorer, representationslag. Inga andra- eller tredjelag således.

- DM är obligatoriskt för samtliga föreningar i Medelpad varför ingen deltagaravgift utgår, säger Claes Nyman, och fortsätter:

- Hemmalaget står för planhyra och domarkostnader men får i gengäld ha servering på matchen.
Distriktsmästerskapet kommer att spelas på fasta speldagar och matcher kommer ej att få flyttas.

- Lag som uteblir eller vägrar ställa upp tilldöms w.o.-avgift enligt gällande tävlingsbestämmelser, säger Nyman.
Finalen spelas på konstgräs, förhoppningsvis på Norrporten Arena, och Medelpads Fotbollförbund står för planhyran medan hemmalaget för domarkostnader och får ha hand om eventuell försäljning.
Samtliga speldagar kommer att annonseras i Sundsvalls Tidning och Dagbladet där MFF ansvarar för kostnaden och inte de deltagande lagen. Någon annonsering på Lokalfotbollen.nu är inte beslutad...

Placering i Distriktsmästerskapet ligger till grund för Svenska Cupen nästkommande säsong.

- Det beslutades att platsen i Svenska Cupen för herrar går till bäst placerade laget förutom GIF Sundsvall, som är direktkvalificerade i egenskap av Superettanlag. Vi har två platser på herrsidan, säger Nyman.

När det gäller Svenska Cupen för damer så är SDFF direktkvalificerade i egenskap av Elitettanlag.

- Det, eller de lag, som spelar final i DM erhåller de andra två platserna, totalt har vi tre platser. Spelar SDFF final erhåller det andra finallaget en plats och den tredje platsen erbjuds till högst rankat lag i semifinalen, osv, säger Nyman.

 

Scrolla ner på sidan för att se lottningen

Lördag 26 januari

Claes Nyman Claes Nyman

DM väcks till liv

Efter några år i malpåse kommer Medelpads-DM för seniorer att återuppstå.

Och det redan i år.

– Det kommer att spelas när alla klubbar har sina egna planer tillgängliga. Första omgången i slutet av maj och final någon gång i september. Det innebär att det blir kostnadsfritt inom citattecken. Ingen planhyra utan bara en domarkostnad, förklarar Claes Nyman, ordförande i tävlingskommittén i Medelpads fotbollsförbund, till Fredrik Lindahl på ST-sporten.

DM blir obligatoriskt. Varje klubb ställer upp med ett representationslag och den förening som inte vill delta får lämna w.o. med den kostnad det innebär.

– Vi har förstått att det är många föreningar som vill ha upp DM på agendan igen. Sedan får naturligtvis klubbar som Giffarna och Selånger komma med vilket lag de vill, säger Nyman.

Senaste gången DM genomfördes på herrsidan var 2009 och var en rumphuggen historia. Blott sex lag var anmälda dåvarande konstellationen Medskogs/GIF Talang vann finalen mot Matfors med 3-1 inför 55 huttrande åskådare på Norrporten Arena den 30 september.

Naturligtvis hoppas vi på bättre intresse i år och Lokalfotbollen kommer naturligtvis att följa "återuppståndelsen".
 

Spelprogram, Resultat & Referat

Herrar

Ferdi Isamili ökar på Granlos ledning till 3-1 efter ett rejält försvarsmisstag. Inhoppande Medskogskeepern Joakim Christensen får händerna på bollen men kan inte stoppa den tillräckligt. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

OMGÅNG 1  :

Ljunga IF - Östavalls IF 0-3 (0-0) (match 1)

2013-05-22 - 19:00 - Ljungalid
0-1 Martin Färnström 47
0-2 Joakim Andersson
0-3 Örjan Larsson 81
Domare: Anton Grönlund, Sundsvall (hela trion var bra)
Publik: 60
Matchen:
Ljunga aktade inte för att gå på rov när Östavall kom på besök och man inledde bäst i blåsten och var nära att ta ledningen genom bl a ett farligt skott från Petrus Nordlund. I hemmamålet hade ersättaren för skadade Viktor Nordlund, Erik Aldebrand, en lugn första halvlek även om den jämnade ut sig allt eftersom.
I andra halvlek börjar det att småregna och redan två minuter in gav Martin Färström Östavall ledningen på deras första riktigt målchans i matchen.
- Precis som tidigare i vår har vi
svårt att komma igång i halvlekarna, säger Ljungas lagledare Roy B Olsson.
Trots fortsatt jämnt spel var det gästerna som visade upp den bästa udden och kunde hittat nätet två gånger till genom Joakim Andersson och Örjan Larsson.

- Om 0-3 var rättvist? Nja, kanske var Östavall lite vassare. Det var jämnt överlag i vårt lag, alla kämpade med den äran, säger Olsson.
Kul också att nämna att det var spelmässigt en bra match och att stämningen på planen var god mellan både lagen och domartrion.

Matchfakta


Torpshammars IF - Fränsta IK 2-0 (0-0) (match 2)

2013-05-22 - 19:00 - Torpshammars IP
1-0 Cliff Nordin 47
2-0 Hossein Barbari 89
Domare: Örjan Åström, Stöde
Publik: 56
Matchen:

Torpshammar tog tag i taktpinnen direkt i DM-matchen mot Fränsta men lyckades inte få till något målmässigt övertag under den första halvleken.
- Jag tycker att vi äger den första halvleken totalt men lyckas inte spräcka nollan, säger Torpshammars tränare Tommy Göransson.
- I halvtid så säger vi att vi bara ska gasa på precis som i första och det gav resultat omgående, fortsätter Göransson.
Rasmus Söderman sökte sig ut mot höger hörnflagga och satte in ett inlägg som målvakten, men för dagen anfallare, Cliff Nordin fick foten på och bollen slank in vid Fränstamålvaktens högra stolpe.
- Efter ledningsmålet går vi ner lite i tempo men tack vare ett starkt försvarsspel så skapar dom egentligen inte en enda målchans, säger Göransson.
Andra halvan av andra halvleken återtar Torpshammar initiativet och spelar stabilt och med tre minuter kvar kommer spiken i Fränstakistan.
Och vilket läckert mål!
Hossein Barbari jobbade till sig bollen ute vid hörnflaggan och bjuder första försvararen på en korv med bröd och sen ger han nästa en med räksallad på genom en tunnel och därefter han sträcker ut och petar in bollen bredvid en utrusande Fränstamålvakt och även puckon sitter som den ska! Hossein bjöd verkligen på hela korvmenyn där!
- Idag vill jag plussa för hela laget, kanske lite extra för målvakten Jonas Badman som håller sin andra raka nolla och även för Cliff Nordin som gör ett bra jobb som utespelare för första gången i år, säger Göransson.

Matchfakta

 

Matfors IF - Lucksta IF 2-4 efter förlängning, 2-2 (0-1) (match 3)

2013-05-22 - 19:00 - Thulevallen
0-1  Jens Andersson 16
0-2 Jimmie Nordberg (straff) 50
1-2 Adam Forsström 81
2-2 William  Östman 87
Förlängning:
2-3 Christoffer Göransson 92
2-4 
Stefan Krantz 96
Domare: Thomas Berglund, Sundsvall (bra)
Matchen med Jörgen Fandén, Matfors IF:

Första halvlek:
Matfors börjar matchen bra, det mesta av spelet förläggs på Luckstas  planhalva. Vi ser en hörna från MIF, skott på mål av Johan Engström & Johan Bergström de  första 7 minuterna. På samma korta tid, i 5:e minuten får en LIF- spelare en varning, vem om inte  Alex Carlsson!
I 15:e minuten kommer LIF upp i ett anfall och när bollen rensas bort studsar  den till en fristående Jens Andersson som sätter 0-1 bredvid Dunberg. Kändes inte helt rättvist, men så är det.
Direkt efter avspark får Adam Forsström ett bra läge, men inget mål. Väldigt svårspelat, planen blir blöt och "knölig", bollen sticker iväg vid  studs och spelarna halkar i det våta gräset. Svårt för båda lagen att etablera något ordentligt spel.
Varning till Kevin Larsson i 22 minuten.
I 27:e får vi se fint spel av Per Hulinder & Jens Andersson men Dunberg läser  spelet och avstyr anfallet.
I minuterna 28 och 33 har vi ett par huvudskador som stoppar spelet en stund.
Först Jens  Andersson i LIF blir rejält groggy efter ett ihopslag och får ledas av planen  på "vodka ben". Han kommer dock tillbaka in i spelet i andra halvlek.
Max  Källström i MIF fick sedan en boll i skallen och blev liggande en stund, men även han  kom upp på benen igen.
Sista kvarten av första byter lagen chanser, hörna i stolpen av LIF, farligt  skott av Adam Forsström i MIF, Christoffer Eriksson i LIF skarv strax utanför,  Adam igen i burgaveln och slutligen ett bra skott av LIF:s Jimmie Nordberg  (vars bror Hampus spelade SM-final i pingis samma kväll).
Andra halvlek:
Lucksta börjar andra halvlek piggt och mera skärpt än i första och det dröjer  bara till minut 48 så får LIF straff efter en tilltrasslad situation. Jimmie Nordberg kliver fram och sätter bollen högt stolpe in på Dunbergs högra  sida, 0-2.
LIF fortsätter att spela bra. Nordberg har ett skott tätt utanför och MIF:s högerback  Alexander Persson är nära att styra in en boll i eget mål.
Efter en timmes spel tar MIF över spelet igen. Mellan minut 67-72 har MIF fem hörnor och på den näst sista får Christoffer  Eriksson i LIF målet sträcka ut rejält efter ett försök av Jonas Richnau Ersson.
Till slut kunde hemmalaget spräcka nollan. Adam Forsström gör mål framspelad av Johan  Bergström, 1-2 och hoppet tändes hos MIF.
LIF-Nordberg fortsätter att oroa i MIF:s försvarsområde med ett par farliga  chanser.
Med bara fem minuter kvar av matchen får de blå jubla igen efter ett snyggt 2-2 mål av William  Östman. Skott i bortre gaveln från strax utanför straffområdet.
Matchen spelas av till 90 minuter och förlängning tar vid, 1 x 15 minuter.
I minut två av förlängningen får Christoffer Göransson tag på bollen efter att  en MIF-spelare halkat. Skottet styrs i mål av MIF:s Alexander Persson, andra gången gillt..., 2-3 till  LIF.
I den sjätte förlängningsminuten kommer Stefan Krantz på högerkanten och lossar ett  rejält skott som Dunberg inte kan få tag på, 2-4 och ridån ner för MIF och grattis LIF.
Enda att skriva hem om efter det är en varning på Jonas Björkman i LIF.
Kul match på svårt underlag där MIF visade bra inställning och jobbade sig  tillbaka efter ett 0-2 underläge. Domaren Thomas Berglund hade rätt bra koll på läget, dock ibland lite snabb med pipan,  men eftersom det var åt båda håll så jämnar det väl ut sig.
Tränarkommentar från ass.coach Ulrik Norberg i MIF:
- Från ledarhåll är vi väldigt nöjda med spelarnas inställning idag. Tillfälligheter gör att vi ligger under med 0-2 i början på andra halvlek.  Vi känner att vi spelmässigt är minst lika bra som Lucksta och flyttar upp  folk för att öka trycket ytterligare vilket också gör att vi vänder till 2-2  och tar matchen till förlängning. Trots att vi förlorar matchen så tar vi med oss vår tro på oss själva och våra  härliga stämning i truppen.

Matchen med Robert Johansson, tränare i Lucksta IF:
En match som Matfors startade bra och hade mycket boll första kvarten på vår planhalva, men utan att skapa några riktigt farliga målchanser.
Därefter ökade regnet och både plan och bollen såg ut att vara hala som såpa. Detta ställde till det för målvakterna och backlinjerna. Lägen som spelarna i vanliga fall löser med lätthet kunde nu bli till riktiga farligheter åt båda hållen. I den 16:e minuten får den för dagen mycket duktiga yttermittfältaren Jens Andersson bollen i vänstra delen av straffområdet och tar med sig bollen två meter och sätter den säkert i nät. Resultatet står sig till halvtid.
Tidigt i andra halvlek blir Alex Carlsson ned sparkad i straffområdet och domaren pekar på straffpunkten, Jimmie Nordberg är som vanligt hur säker som helst från elva meter.
Efter det skapar båda lagen flera chanser i regnet men resultatet står sig till 81:a minuten. Vi ska bara spela av sista tio när Matfors gör 1-2 genom Adam Forsström.
Med höjt självförtroende dunkar sedan Matforsmittfältaren William  Östman in en kanon från 30 meter, otagbart för Christoffer Eriksson i målet.
Och plötsligt tog Matfors matchen till förlängning. Men i förlängning var det inte var något snack om vilket lag som var bäst tränade. På 15 minuter gör först Christoffer Göransson 2-3 och sedan punkterar Stefan Krantz matchen med kvällens snyggaste anfall. Jens Andersson slår en crossboll på 40 meter på foten till Krantz som driver 15 meter och dunkar upp bollen i första krysset. En helt OK match från oss i Lucksta som startade matchen med åtta nya spelare i startelvan sedan matchen mot Sund. Viktigt för oss att få matchtid för hela vår trupp nu när samarbetet med Hassel inte blev av. 
Bäst i Lucksta var vänstermittfältaren Jens Andersson och mittbacken Jesper Fasten.
Domartrion med Thomas Berglund, Trolle Nordlinder och Malin Pettersson gjorde en bra insats i en snäll match.

Matchfakta

 

Hassels IF - Söders BK 0-3 (0-1) (match 4)

2013-05-22 - 19:00 - Hasselbackens IP
0-1 Max Eriksson 12
0-2 Eskil Nordberg 50
0-3 Dennis Marzouki (straff) 90
Utvisningar Hassel: Mattias Olofsson 34 och Fitim Ugzmailji 90
Domare: Krister Sandin, Sundsvall
Matchen:
När Söders kom till Hasselbacken ställde hemmalaget upp med taktiken "parkera bussen framför det egna målet" á la Chelsea i fjolårets Champions League-final, fast Hassel använde sig att en dubbeldäckad ledbuss.
Max Eriksson satte emellertid 0-1 redan i den 12:e minuten men bussen fortsatte att stå kvar i Hassels straffområde och trots rejält spelövertag för gästerna stod sig resultatet till paus. En spelare i Hassel fick dock kliva av bussen i den 34:e minuten. Mattias Olofsson drog då på sig sitt andra gula kort inom loppet av fyra minuter.
När lagen kom ut till den andra halvleken hade någon flyttat över bussen till det andra straffområdet och när Eskil Nordberg ökade på till 0-2 bara fem minuter in trodde man att bussen skulle flyttats upp några hållplatser i jakt på en reducering och sedermera kvittering, men icke...
- Vill rullade ut dom fullständigt och jag tror vi hade 98-2 rent procentmässigt när det gäller bollinnehav, säger Söders tränare Mikael Kotermajer.
Söders brände massor av chanser i matchen, bl a frilägen, och hade en hel del farliga skot utifrån som var nära att resultera. Mot detta kunde Hassel ställa "nada"...
I matchens sista minut kunde så Dennis Marzouki sätta 0-3 på straff och definitivt sätta punkt för Hassels DM-äventyr 2013.
- Det här var en match där vi fick chansen att lufta truppen lite och andas ut i det tuffa serieschemat, säger Kotermajer.

Matchfakta

 

Svartviks IF - Essviks AIF 3-2 (0-1) (match 5)

2013-05-22 - 19:00 - Svartviks IP
0-1 Marcus Sawert 28
1-1 Jonas Westberg 51
1-2 Peter Mackin 61
2-2 Christofer Gredemyr 81
3-2 Alex Lundström 87
Utvisningar Essvik: Nicklas Lindberg 54 och Linus Olsson 69
Domare: Per Backlin, Sundsvall
Publik:
Matchen:
Återigen ett Njurundaderby med Svartvik som segrare. Denna gång i DM.
Det här blev dock ett derby som aldrigt riktigt hetta till. Kanske var det regnet och blåsen som kylde ner spelarna?
- Det här var inte ens i närheten av vad båda lagen visade senast vi kampade mot varann på Essviksvallen, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.

- Om det berodde pä regnet som tilltog precis när matchen började eller om man inte la ner nån större vikt just för att det var en DM match,  va vet jag, funderar "Chruzze".
Marcus Sawert gav Essvik ledningen uppe på Hemmanet i den 28:e minuten.
- En bjudning modell XL från vår sida där vi helt enkel frispelar deras forward som kan avsluta säkert i mål, säger Chruzander.
Hemmalaget kvitterade sex minuter in i den andra halvleken då Jonas Westberg nådde högts inne i Essviks straffområde och nickade in 1-1.
Tio minuter senare återtar emellertid Essvik ledningen trots att man spelar med en man mindre sedan målvakten Nicklas Lindberg blivit målchansutvisad.
- Dags igen för ännu en bjudning, XXL denna gång. I ett pressat läge rullar vi hem til målis som bestämmer sig för att ta i så djävla hårt som han nånsin gjort för att rensa undan bollen. Det fanns tid att ta mot "jonka" ett tag och sen enkelt lira ut den till nån i laget.  Men vad händer? Jo, naturligtvis blir det en luftsving med jättemiss och bollen rullar i mål. Riktigt tufft då att se på som ledare. Man vet inte hur man ska bete sig, typ "synd grabbar, bara jobba vidare" eller "sånt som händer", men varför just oss, och så ofta i Svartvik, frågar sig Chruzander och skakar på huvudet.
Men det var inte bara Svartvik som var på bjudhumör denna regniga afton.
Efter att Essvik dragit på sig en målchansutvisning redan tidigare drar man på sig ytterligare en med lite drygt 20 minuter kvar. Syndare den här gången var Linus Olsson.
Svartvik flyttar naturligtvis upp sina positioner med två man fler på planen och i den 83:e minuten placerar Christofer Gredemyr perfekt invid stolpen och blott 14-årige målvaktsinhopparen Kasper Pedro är chanslös.
Fyra minuter senare trycker Alex Lundström in Svartviks segermål via en Essvikare och "Blackbay" tar alltså sin andra raka derbyseger mot Essvik på kort tid.
- Vi vinner med 3-2 och kanske borde man vara nöjd ändå? Men nej! Idag var det fruktansvärt att se hur vi misshandlar denna fantastiska sport genom att göra alla elementära fel som man kan göra. Förutom att vi bjuder på deras mål så har vi 
förbannat svårt att göra mål framåt. Vi måste typ ha 5-6 tokheta chanser innan vi ens träffar målet. Nu har vi "Smotte" och får hoppas att han kan rulla dit några åt oss framöver. Han var förövrigt skadad ikväll och kunde inte medverka. Nä, det har var rena spektaklet till fotboll, säger Chruzander. 
- Jag har aldrig varit med om dess like idag. Uselt spel och vi åkte på två nya utvisningar. Jag orkar inte kommentera eländet ens, säger Essviks lagledare Thomas Wallberg, som inte var speciellt nöjd med vare sig sitt lags insats eller domarens.
I Svartvik var Arvid Backlund, Niklas Olsson, Jonas Westberg och Oskar "Oggi" Söderberg de minst dåliga.
- Alla 18 spelare lirade ikväll. Det var i alla fall positivt. Kaffet värmde i avsaknad av spelet och höjdpunkten var när rättskipare Backlin blåste av skiten och man fick åka hem. H
eder åt Essvik som andra matchen i rad får kämpa med två utvisade och ändå försöker bjuda upp till fight, säger Chruzander, som avslutar med:
- Nu börjar mina valiumtabletter verka och jag känner återigen lugnet i kroppen så nu släcker jag lampan och hoppas att jag slipper återuppleva denna match i mina drömmar.

Matchfakta

 

Ljustorps IF - Söråkers FF 1-4 (0-1) (match 6)

2013-05-22 - 19:00 - Ljustorps IP
0-1 Anders Viklund 36
0-2 Nicklas Svedjeskog (straff) 49
0-3 Zahir Rajabi 81
1-3 Hugo Hernan Arteaga Viafara 88
1-4 Martin Vestin 90
Domare: Nilla Sjöberg, Alnö
Publik: 59
Matchen:
I Timråderbyt visade sig Söråker varför man spelar i fyran och Ljustorp serien under. Trots bortagräs kunde man vinna med klara 4-1.

Matchfakta

 

Sidsjö-Böle IF - Alnö IF 2-3 (1-1) (match 7)

2013-05-22 - 20:30 - Kubikenborgs konstgräs
0-1 Markus Westin 31
1-1 Henry Junior Lee 44
2-1 Brehon "Lapi" Berisha 56
2-2 Johan Hammarström 80
2-3 André Grim 85
Domare: Michael Lie, Sundsvall (bra)
Publik: 9
Så här skrev Sidsjö-Böles tränare Robert Olsson om matchen:
Första halvlek:
Alnö något bättre i första sett över hela halvleken, dom är riktigt bra när dom kommer på offensiv planhalva och fyller på med många spelare. Vi gör det bra försvarsmässigt och håller Alnö borta från att skapa riktigt bra lägen, enda plumpen är när båda mittbackarna går på samma boll och Alnö får möjligheten att rinna igenom med ett friläge och göra 0-1 genom Markus Vestin.
Dock så gör vi det väldigt svårt för Alnö när dom har boll på egen planhalva genom högpress vilket resulterar i chanser åt oss. Dom bästa chanserna får Brehon "Lapi" Berisha men lyckas inte få till avsluten riktigt.
Från mitten av första halvlek är vi riktigt bra och jämnar ut matchen och vi får rättvist in kvitteringen i matchminut 44 efter en fin passning av Daniel Valderrama och nu hittar "Lapi" målet och 1-1. 
Andra halvlek:
Vi fortsätter spela riktigt bra, hög press, aggressivt spel och bra position i försvaret. Vi tar också över matchen och skapar flera riktigt bra lägen och gör rättvist 2-1 genom ett vackert förarbete av Daniel Valderrama åter en gång som den här gången hittar Henry Junior Lee med ett fint instick och han avslutar distinkt vid första stolpen.
Vi fortsätter skapa lägen och kontrollerar matchen, skapar två riktigt bra där vi borde göra 3-1. Båda avsluten sitter på Alnös målvakt Joakim Grannas som gör två riktigt bra räddningar. Vi borde ha stängt matchen där. Vi var det bättre laget och rättvist hade det varit.
Istället blir det några byten på vårt centrala mittfält och vi tappar spelet sista tio och Johan Hammarström kvitterar för Alnö i den 80:e minuten efter en mycket tveksam offsidesituation. Ingen flagga upp av linjedomaren som missar att alnöspelaren står bakom hela vår backlinje i straffområdet när bollen spelas fram. Tungt.
Värre ska det bli. I 85:e minuten hamnar vi alldeles för långt ner med backlinjen och mittfältet efter en fast situation och bollen letar sig till slut fram till André Grim strax utanför straffområdet som hittar en lucka och skjuter in bollen längs stolpen. Väldigt likt det mål vi åkte på mot IFK 3 i slutminuten i serien.
Vi försöker komma tillbaka men lyckas inte skapa något sista minuterna (inkl två minuters tillägg) utan Alnö kan kontrollerat spela hem DM avancemanget.
Även fast det känns som en tung förlust, eftersom vi hade kontroll på matchen och riktigt bra lägen att sätta 3-1, så kommer jag efter några dagars betänketid ändå att vara riktigt nöjd med grabbarnas insats. Alla gör en bra match. Bra inställning, aggressivt och fint spel. Vi tar med oss det till fortsatt seriespel. 
Matchenslirare: Johan Andersson gör en riktigt bra match från högerbacken. Bra offensivt och defensivt. Plus även till Francisco Alvear på innermittfältet och Daniel Valerrama på yttermittfält samt mittbacken Hasse Fagerström. Hela laget var bra. 

Så här skrev Alnö IF:s sportchef Magnus Svensson om matchen:
Matchen spelades i vindar hämtade från USA och regn på tvären från tropikerna , vilket speglade matchbilden med slarvigt spel.
Jämn match med övervikt till Sidsjö-Böle enligt mig men efter lyckade byten i 65:e minuten samt ihållande presspel från vår sida sista kvarten lyckades vi vända matchen till vår fördel. 
Hoppas nu att spelare och domare tar ett varmt bad för att värma sig och en stor eloge till dem tio tappra i publiken som trotsade vädergudarna. Denna seger skall vi vara mycket ödmjuka inför då det hade lika gärna kunnat bli Böle-seger. 
Plus i Alnö till Victor Svedberg och Marcus Westin.
Även domarinsatsen var bra.

Matchfakta

 

Holms SK - Kovlands IF 6-4 efter straffar, 3-3 (1-1) (match 8)

2013-05-22 - 19:00 - Holmvallen
0-1 Jens Olsson 2
1-1 Emil Westberg 32
2-1 Jens Olsson 47
2-2 Jan-Olov Sölvestål (straff) 59
3-2 Niklas Wikholm 72
3-3 Sebastian Westling 86
Straffar:
3-4 Jens Olsson
4-4 Mattias Engman
5-4 Rasmus Staaf
6-4 Johnny Nutt
Domare: Jose Luis Ahumada, Timrå ("glömde" förlängningen...)
Publik: 40
Så här skrev Holms lagledare Kenth Åslin om matchen:
Trots en urusel start med baklängesmål i den 2:a minuten kunde Holm ta sig vidare i DM efter att ha besegrat Kovlands IF med 6-4 efter straffar.
Det var alltså gästerna som började bäst och och fick utdelning direkt, men hemmalaget kom så småningom in i spelet och kunde innan halvtidsvilan kvittera genom snabbe Emil Westberg som enkelt rundade Kovlandsmålvakten Charles Merchant och retfullt rullade in bollen.
Andra halvlek började lika dystert som den första för hemmalaget och gästerna kunde ta ledningen med 1-2.
Men som i den första halvan kom Holm igen och kunde kvittera på straff genom Janne Sölvestål.
Niklas Wikholm kunde sedan göra 3-2 och då trodde man i hemmalägret att man skulle kunna hålla undan och vinna. Men i den 88:e minuten kunde gästerna kvittera genom Sebastian Westling sedan hemmamålisen, Robert Jonsson, missat en rensning.
Matchen slutar således 3-3 och domarna manar fram lagen till straffläggning. Detta skulle visa sig vara helt fel eftersom vid senare kontroll med förbundets hemsida att det först skulle vara förlängning. Verkligen trist att tre domare inte har bättre koll på reglerna än att matchen inte avslutas på rätt sätt.
Straffläggningen slutar med hemmaseger med totalt 6-4.
Så här skrev Kovlands tränare Fredrik Åsén om matchen:
Efter idel dåliga insatser i serien så såg vi denna match som en träning där vi skulle hitta tillbaka till det spel vi vill spela. Något vi också göra första 20 då vi är det klart bättre laget. Vi tar också ledningen på frispark genom Jens Olsson efter två minuter. Ett mål som domaren tänker döma bort fast att linjemannen ser att den är inne. Det är bara det att linjeman inte påtalar detta för HD förrän vi påtalar det för AD...

HSK tar över efter 20 och är det lag som ligger på sista 25 då vi återigen blir stirriga och ska slå avgörande bollar hela tiden. 1-1 kommer rättvist  på en långboll där Emil Westberg springer sig ren och rundar back och målvakt.
I andra är vi det klart bättre laget återigen och gör också 2-1 tidigt genom klassmål där Jens Olsson serveras öppet mål som avslutning.
2-2 kommer dock på straff strax efter (Janne Sölvestål) och 2-3 görs när vår mittback sparkar hål i luften och fri med målvakten görs det återigen inga misstag. Den här gången är det Niklas Wikholm som utnyttjar bjudningen.
Med fyra minuter kvar bjuder Holm tillbaka. En rensning från deras målvakt Robert Jonsson  hamnar mitt i gapet på "Sebben" (Sebastian Westling) som lyfter in kvitteringen från 25 meter sedan "Robban" inte hunnit tillbaka in i sitt mål.

I andra tycker jag vi till stora delar för matchen på ett bättre sätt än i första. Mer konsekvent i det vi gör även om vi fortfarande faller ner i perioder då det är genomdåligt.
Matchen avgörs på straffar där Holm är det bättre laget. Efteråt visar det sig att matchen inte alls skulle avgjorts på straffar utan 1 x 15 minuters förlängning i första hand. Skitsamma för vår del men det visar någonstans var nivån hos domarna låg denna matchen. Det varnades fel spelare och var allmänt skakigt. Man kunde nästan höra hur den välkända clownlåten "Entry of the gladiators" spelades i bakgrunden under matchen. Nä, domarna var h
umoristiskt dåliga. Dom kanske var ironiska?
Bäst i Kovland idag var Johan Dahlqvist, stark bollmottagare som kan hålla och leverera boll och nyttigt med sitt slit.

Matchfakta

 

Granlo BK - Medskogsbrons BK 4-1 (1-1) (match 9)

2013-05-22 - 19:00 - Viforsplan
1-0 Zecir Raimi 24
1-1  Jakob Melin 30
2-1 Brima Bassie 52
3-1 Ferdi Ismaili 86
4-1 Ferdi Ismaili 88
Domare: Jan Boström, Sörberge (bra tillsammans med sina AD)
Publik: 9 (alla utom tre satt i sina bilar, drive in fotboll i regnet...)
Matchen:
Två lag som saknade en hel del spelare i sina lag och precis till matchen började ett ihållande regn med tillhörande blåst vilket gjorde den fina gräsmattan på Viforsplan svårspelad - och jäkligt kallt för den lilla publik som förirrat sig dit.
Granlo tog initiativet direkt i matchen och försökte rulla boll medan Medskogs bara försökte lyft långt bakom GBK:s högt ställda backlinje. Endera sprang Medskogsarna offside eller så rann bollen hela vägen ner till målvakten Alexander Nilsson. När div. IV-laget försökte sig på konstruktivt kortpassningsspel blev ytan för trång och i stressen blev felpassen flagranta.
Granlo gjorde 1-0 i den 24:e minuten efter en vackert "one-touch-anfall" ända nerifrån egen målvakt via mittbacken Edin Muratovic till Alen Zulovic som direktskarvade ut till Oscar de Wahl på högerkanten och på hans hårda inlägg efter marken kunde nyförvärvet Zecir Raimi stöta in ledningsmålet.
Sex minuter senare slarvade Granloförsvaret och Jakob Melin kunde trycka in kvitteringen. Medskogs enda egentliga målchans under hela matchen. Och den bjöd Granlo på...
I paus tvingades Medskogs byta målvakt sedan Roger Magnusson dragit en baksida efter en utspark i slutskedet av första halvlek och utespelaren Joakim Christensen fick ta över målvaktshandskarna. En uppgift som han emellertid är familjär med då han stått några matcher tidigare säsonger.
Trots en rejält spelövertag efter 1-1-målet tog det till sju minuter in i andra halvlek innan det förlösande 2-1-målet för Granlo föll. Tränaren Nermin Zulovic hoppade in efter paus och visade att takter och finter fortfarande finns kvar även om det trippande löpsteget numera är i kortaste laget. Hans känsliga högerfot lade en perfekt hörna mot den främre stolpen och där hann Brima Bassie precis före Christensen och nickade snyggt in bollen (se bild längre upp). 
Christensen gjorde sedan en publikräddning när Ferdi Ismaili kom helt fri och försökte stänga matchen med en lobb.
Minuten senare kom Medskogs runt på vänsterkanten men Thomas Nässéns fick inte till avslutet på det sätt han hoppats på och mv-Nilsson kunde styra ut till en resultatlös hörna.
Med fyra minuter kvar kom matchavgörandet. Annars duktige Medskogsmittbacken Daniel Sundberg sölade med bollen som siste man och blev utmanövrerad av en ettrig Ferdi Ismaili. Fri från mittcirkeln löpte Ferdi mot mål och den här gången tog han revansch på Christensen, men det var på vippen. Målvakten fick händerna på bollen men den hala bollen slank förbi.
I den 88:e minuten kom även ett fjärde Granlomål. En frispark på mittplan slogs av Alen Zulovic, som brorsan Nermin tog ner på bröstet djupt nere i Medskogs straffområde och sedan spelade in till en "naken" Ferdi Ismaili som bredsidade in bollen 57 cm från mållinjen vid den borte stolpen.
- Vi tuggade sönder dom, var Granlotränaren Bosse Häggs korta kommentar efter matchen.

Ingen föll ur ramen i Granlo denna kväll och om man skall plocka några russin ut kakan måste det först och främst bli planens gigant, Alen Zulovic, som halvskadad vann mittfältet i första och klev sedan ner som mittback och förlorade inte en enda duell vare sig i luften eller på marken. Överbetyg även till nyförvärvet Zecir Raimi som utöver konstruktivt spel på mittfältet även fick göra mål. Kollegan på innermitt, Jesper Hellström, bra som vanligt och Jonas Orgmets hoppade in och svarade för en kanonjobb på högerbacken. En omnämnande även till Nermin Zulovic som med sitt aviga spel såg till att vågskålen vägde över även målmässigt till Granlo.
I Medskogs var det svårare att hitta ljusglimtar. Vänsterbacken Dan Jerzewski var sitt lags klart bäste och godkänt skall även Daniel Sundberg, trots missen vid 3-1, och lagkaptenen Thomas Nässén, som var enda hotet framåt, ha. Tränaren Göran Sundqvist hoppade in andra halvan av andra och visade att han fortfarande håller bra klass, inte minst inställningsmässigt, och han behövs nog på planen om Medskogs skall rädda nytt kontrakt i fyran.

Matchfakta

Granlos Edin Muratovic får ett kanonläge mitt i slottet efter en frisparkslyftning men som den mittback han är fick han inte riktigt ordning på bollen och Tommy Göransson hann ut och ta både boll och spelare. Precis som en riktig målvakt skulle ha gjort. Nu hjälpte dock inte Tommy och Torpshammars fina defensiv utan det blir Granlo som får möta div. III-laget Stöde i nästa omgång. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

OMGÅNG 2:

Östavalls IF - Söders BK 3-1 (2-0) (match 10)
2013-06-12 - 19:00 - Skogsvallen
Mål Östavall: ej inrapporterat ännu
Mål Söders: ej inrapporterat ännu
Domare: Fredrik Strese, Sundsvall (fogis Fredrik! fogis!!!)
Publik:
Matchfakta

Granlo BK - Torpshammars IF 4-1 (2-1) (match 11)
2013-06-12 - 19:00 - Härevallen, Indal
1-0 Alen Zulovic 42
1-1 Ali Soroush Mirzad 43
2-1 Nermin Zulovic 44
3-1 Alen Zulovic (straff) 48
4-1 Nermin Zulovic 49
Domare: Nilla Sjöberg, Alnö (felfri i en snäll match, det tog 31 minuter (!) innan den första avblåsningen för ruff kom. Hade det varit fuktigt ute hade Nillas pipa hunnit rosta igen...).
Publik: 20
Matchen:
På Härevallen i Indal vann Granlo  mot Torpshammar med 4-1 och är vidare i DM och möter i nästa omgång Stöde. Granlos målskyttar var bröderna Nermin och Alen Zulovic som gjorde två var.
- Torpshammar försvarade sig bra matchen igenom men vi avgjorde i början av den andra halvleken med ett par snabba kassar, säger Granlos tränare Bosse Hägg.
Trots ett massivt övertag tog det ända till den 42:a minuten innan Granlo fick hål på Torpshammars helhjärtade försvarsspel med målvakten Tommy Göransson i spetsen. Efter en hörna fick Alen Zulovic bollen, täckte den föredömligt innan han skapade sig ett läge och satte den högt och stenhårt till höger om en chanslös Göransson.
Minuten senare fick Indal en frispark ute till höger. Ali Soroush Mirzad lyfte den mot mål men när Alexander Nilsson i målet skulle greppa bollen satte hans mittback Edin Muratovic fram skallen och touchade bollen förbi den snopne hemmakeepern. Kvitterat!
Inom minuten var det Granlos tur att replikera. En misslyckad offsidefälla ställde Nermin Zulovic helt ren i straffområdet. Istället för att skjuta väntade han in ett par Torpförsvarare, dribblade av dem plus mv-Göransson innan han tofflade in 2-1. Varför göra det enkelt när man kan krångla till det med samma resultat?
Torpshammar hann bara göra avspark innan Nilla Sjöberg blåste för pausvila.
- Jag var tvungen att ta ett litet snack med spelarna i paus hur vi måste agera mot ett lag som backar hem som Torpshammar gjorde, säger Hägg.
I inledningen av den andra halvleken ökade Granlo också på leveranstempot i passningarna och satte två snabba direkt.
Först en straff slagen av Alen Zulovic sedan Ferdi Ismaili blivit fälld och därefter en distinkt höger bredsida av broder Nermin sedan han tagit emot Zecir Raimis passning på högerkanten och drivit in i straffområdet. Ett snyggt mål.
Torpshammar hade dock inte gett upp och minuten senare rammade Ahmad Ali Jan nyinsatte Jimmy Bergendahls stolpe.
Närmare än så kom inte Torpshammar men inte heller Granlo gjorde några fler mål i det vackra vädret trots flera chanser. Tommy Göransson visade att han i hela sin karriär spelat på fel plats och var den förste målvakten i år som nekat femmans skyttekung, Fredri Ismaili, nätkänning.
Torpshammar skall ha en stor eloge hur man genomförde den här matchen. Sett till mötet i förrgår mot Kuben 3 (0-8) var det som natt och dag. Den här gången höll man ihop laget bra och verkligen kämpade från minut 1 till 90, speciellt som man hade flera otränade spelare i laget.
Ingen spelare i Torp föll igenom men fyra spelare utmärkte sig lite extra. Utöver redan nämnde Göransson var det Ali Soroush Mirzad och Rasmus Söderman på mitten och Erik Strand i försvaret. Plus även till Ahmad Ali Jan som var 1 000 gånger bättre i den här matchen än i seriepremiärern i div. V mot just Granlo.
Granlo kom inte upp i normal kapacitet men det kan också bero på Torpshammars diciplinerade försvarsspel med nio man där bak.
Alen Zulovic pådrivare från sin mittbackposition - och tvåmålsskytt! Patrik Hägglund fördelade bollar på mitten och vann många närkamper och plus även till kvartetten Christofer Lust, Johan Andersson, Erik Bjuhr och Fredrik Palm som alla visade att dom är värda mer speltid än dom fått i vår.
Matchfakta

Alnö IF - Sund IF 4-1 (4-0) (match 12)
2013-06-12 - 19:00 - Släda IP
1-0 självmål 10
2-0 Marcus Vestin 16
3-0 Victor Svedberg 19
4-0 Anders Boman (straff) 33
4-1 Mikael Edström (straff) 70
Utvisning Sund: Christoffer Sanchez Lindgren 33
Domare: Victor Grönlund, Sundsvall
Publik: 41
Matchen:
"Alnösundsderbyt" på Släda IP var spännande i knappt 2o minuter.
Då gjorde Victor Svedberg 3-0 för Alnö.
I den 33:e minuten satte Anders Boman 4-0 på en straffspark och i samband med den fick Christoffer Sanchez Lindgren syna det röda kortet.
Klappat och klar, bara att stänga igen kiosken?
Nåja, Sund kom igen något spelmässigt i den andra halvleken men det dröjde till det återstod 20 minuter innan reduceringen kom, även den på en straffspark.
Där tog jakten slut och Alnö hade inga problem att säkra segern och man får nu ta sig an div. III-laget Kubkenborg i nästa omgång.
- Alnö var mycket bättre och effektivare än oss i denna fight. Vi började hyfsat men sedan tog Alnö över och fick ett par enkla mål där vi gör alldeles för enkla försvarsmisstag över hela banan. Alnö rann igenom oss centralt gång på gång och vi stod på linje. Vi gör det väldigt enkelt för dom och var inte riktigt på tårna. I den andra rycker vi upp oss något, men det är inget snack om saken ikväll. Alnö var mycket bättre än oss ikväll och vi har inget att skylla på. Nu kan vi inte längre sikta mot Europa utan får koncentrera oss på serien istället, säger Sunds tränare Henrik Öhman.
Bäst i Sund var 14-årige Amaro Bahtijar som gjorde debut från start på det centrala mittfältet och gjorde det med bravur. Med lite flyt hade han gjort ett mål också då han drog till strax utanför straffområdet och bollen tog i kryssribban.
16-årige Felix Schmidt fick även han debutera från start och även han gjorde väldigt bra ifrån sig.
- När jag väl kom till Släda inför andra halvlek hade vi redan stängt matchen med att under första halvlek jobbat in fyra mål. 
DM har ju återfötts efter några år i dvala. Personligen tycker jag att det är mycket bra och passar således på att ge en eloge till Medelpads FF. Bra jobbat, säger Alnös lagledare och sportchef Magnus Svensson.
Matchfakta

Holms SK - Lucksta IF 3-0 (1-0) (match 13)
2013-06-12 - 19:00 - Holmvallen
1-0 Niklas Wikholm 20
2-0 Ludvig Bergmansson 79
3-0 Ludvig Bergmansson 86
Domare: Johan Skyttberg, Sundsvall
Publik: 42
Matchen:
Holms SK går sådär i Medelpadsfemman men i DM är man rena jättedödarna.
Ikväll slog man ut ännu ett div. IV-lag.
Förra gången var det Kovland och nu Lucksta som fick åka hem från Holmvallen utslagna efter att hemmalaget presterat säsongens bästa insats.
- Det var en fröjd för hemmapubliken och se ett så taggat hemmalag komma ut till spel. Man kunde se att alla var riktigt spelsugna för dagen och att man skulle sälja sig dyrt, säger Holms lagledare Kenth Åslin.
- Men ganska tidigt såg man att denna match var viktigare för Holms fotbollskillar. Dom tog mer och mer över spelet över hela planen, säger Luckstas tränare Robert Johansson.
Holm inledde också i ett högt tempo och skapade möjligheter direkt. Men det skulle dröja till den 20:e minuten innan man lyckades göra 1-0, då genom Niklas Wikholm som lugnt kunde rulla in bollen. Halvlekens enda fullträff.
Holm fortsatte att hålla uppe spelet under den andra halvleken och man radade upp chanser, mycket beroende på inhoppande anfallaren Ludvig Bergmansson som skapade en hel del oreda i Luckstaförsvaret. Tillsammans med Emil Westberg på topp löpte dom formligen gästerna sönder och samman.
När Ludvig Bergmansson satte 2-0 i den 79:e minuten såg det ut som om segern var säkrad. Lucksta gick då ner på en trebackslinje och flyttade upp laget för att försöka få till en förlängning. Man fick bara till ett par halvchanser utan istället utynnade det i att man åkte på en omställning med 3-0 i baken. Återigen med Bergmansson som målskytt.
- Idag gjorde vi en riktig topprestation, kommenterade tränare Thomas Åslin matchen. Thomas som fick hoppa in mellan stolparna sedan Robert Jonsson blivit sjuk och Stefan Bjertung inte kom loss från jobbet. Thomas skötte sig med den äran och han hade i ju inte så mycket att stå i heller. Nej, Holm var för dagen bättre på alla positioner.
- Alla var riktigt bra och ska ha en eloge. Men bäst på Holmvallen var nog mittbacken Kristoffer Sahlén som tillsammans med Johnny Nutt bildade ett drypsäkert mittlås.
- Ja, Kristoffer gjorde nog inte ett enda misstag idag, han var vår bäste för dagen, säger Thomas Åslin, och fortsätter:
- Man blir inte klok på det här. Vi kan göra sådana här bra matcher samtidigt som vi kan göra riktiga plattmatcher några dagar senare. Kul att gå vidare och få möta lite nytt motstånd. Och som alltid så växer vi med att lagen vi möter är bättre.
- Holm vann otroligt rättvist. Tycker ändå att det var viktigt att få lufta truppen och få om några spelare vill vara med och slåss om en plats i startelvan i serien framöver, säger Johansson, som ville plussa för vänsterforwarden Jens Andersson, som efter några matchers frånvaro klev in i andra halvlek och såg pigg och spelsugen ut.
Topplaget i trean, Ånge IF, väntar i nästa omgång. 
Matchfakta

Svartviks IF - Söråkers FF 9-8 eft. str. 3-3 (0-1) (match 14)
2013-06-12 - 19:00 - Svartviks IP
0-1 Marcus Haeggström 2
1-1 Jonas Westberg 46
2-1 Jonas Westberg 52
2-2 Marcus Haeggström 63
2-3 Filip Nyberg 64
3-3 Henrik Svanström 76

Straffmål:
Svartvik: Johan Smott, Jonas Westberg, Admir Adra, Kristoffer Gådin, Arvid Backlund och Pontus Serrander Eriksson.
Söråker: Filip Nyberg, Martin Vestin, Pontus Andersson-Knut, Dan Mellberg och Anders Viklund.
Domare: Hans Grönlund, Sundsvall
Publik: 55
Matchen:
Precis som Lokalfotbollen förutspådde skulle den här matchen gå till förlängning och straffar. Där avgjorde dock inte Söråker till sin födel som jag tippade utan det blev hemmalaget Svartvik som efter en hel del "straffande" nu får möta IFK Timrå i nästa DM-omgång den 24 juli.
Annars var det en svängig match där ledningen skiftade tre gånger om under ordinarie speltid innan Henrik Svanström kvitterade för Svartvik med knappa kvarten kvar.
Förlängningen blev mållös varvid straffar kom att avgöra, och då alltså till Svartviks fördel. Den avgörande straffen sattes av Pontus Serrander Eriksson.
Matchfakta

OMGÅNG 3:

Stöde vann enkelt över Granlo och visade att det skiljer två divisioner mellan lagen. Här bränner dock Patrik Nilsson ett jätteläge.

Östavalls IF - IFK Sundsvall 2-1 (1-1) (match 15)
2013-07-24 - 19:00 - Skogsvallen
0-1 Fredrik Olofsson 41
1-1 Joakim Andersson 53
2-1 Emil Fahlander 93

Domare: Christer Frisk, Liden
Publik: 49
Matchfakta
Matchen:
Ikväll gick div. III-lagen in i DM och samtliga gick vidare - utom IFK Sundsvall!
Östavall spelade sin vana trogen defensivt och satsade på snabba omställningar.
IFK förde spelet men hade svårt att tränga igenom ÖIF:s försvarsmur men tog i alla fall ledningen i slutet av den första halvleken genom Fredrik Olofsson.
Joakim Andersson kvitterade tidigt i den andra halvleken och matchen såg ut att gå mot förlängning. Men tr

e minuter in på stopptid satte Emil Fahlander dit skallen på en hörna och skrällen var ett faktum.
- Vi fick jobba för segern men våra mittbackar Håkan Görnasson och Petter Bergius tog undan allt i luften, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund.

Granlo BK - Stöde IF 0-5 (0-2) (match 16)
2013-07-24 - 19:00 - Indals IP
0-1 Tomas Decker 11
0-2 Adam Kerfstedt 35
0-3 Linus Backlund (straff) 56
0-4 Tomas Decker 60
0-5 självmål 67
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall
Publik: 25
Matchfakta
Matchen:
Granlo stod upp bra under den första halvleken med div. III-laget Stöde. Trots detta kunde gästerna gå till pausvila med 2-0 i ryggen. 1-0 lyfte en frispelad Tomas Decker in och 2-0 "sköt" Adam Kerfstedt in med god hjälp av GBK:s veterankeeper Janne Pehrsson, som fick hoppa in med kort varsel efter några målvaktsåterbud.
Granlo hade ett par bra målchanser under den första halvleken. Ferdi Ismaili sköt utanför i ett friläge och ett annat blev felaktigt avvinkat för offside då det var en stödefot som spelade fram Oskar de Wahl.
Även Stöde hade chanser, bl a tre frilägen. Ett sköt man över och två parerade målvakten.
Till den andra halvleken hoppade Granlos nye målvakt, Fredrik Enqvist in, och han fick inleda sin debut med att försöka rädda en onödig straffspark sedan Niklas Wallvik fått solsting i värmen och hållit fast en Stödespelare istället för att i första läget rensa undan bollen. Fredrik gick åt rätt håll men Linus Backlunds straff var alldeles för bra slagen. 0-3 och där dog matchen trots att det återstod en dryga halvtimmen.
Stöde behövde inte plocka fram storspelet för att göra ytterligare två mål i matchen mot ett givmilt Granloförsvar. 0-4 kunde Tomas Decker enkelt promenera in och vid 0-5 råkade mv-Enqvist olyckligt rensa på en egen försvarare och in i det egna målet.
- Vi kom inte alls upp i normal kapacitet och släppte in alldeles för enkla mål. Det håller inte mot ett så bra lag som Stöde, säger Granlos tränare Nermin Zulovic, som inte tog så hårt på förlusten då det är serien som prioriteras.
- Vi tog det som en bra träningsmatch inför omstarten på serien mot Holm nu på lördag, säger "Zulan".
Stödes tränare Martin Carlsson var inne på samma spår.
- Bra att få en match och få upp lite tempo innan returmatchen mot Söderhamn. Det var skillnad mellan lagen och det skall det väl också vara mellan div. III och V.
Bäst i Granlo var ytterbacken Jonas Orgmets och kantspringaren Lamin Saidy. Bra inhopp även av Fredrik Palm och framåt slet Ferdri Ismaili förtjänstfullt.
I Stöde var Adam Kerfstedt pigg och alert och klart löpvilligast.

Alnö IF - Kubikenborgs IF 1-2 (0-2) (match 17)
2013-07-24 - 19:00 - Släda IP
0-1 Fredrik Törnqvist 3
0-2 Robin Bergman 41
1-2 Dan Jonsson 66
Domare: Rickard Lingensjö, Kvissleby
Publik: 74
Matchfakta
Matchen:
I Värmecupen vann Alnö mot Kuben. Ikväll fick topplaget i div. III sin revansch. Men det satt hårt inne. Segern grundlades i första halvlek då Fredrik Thörnqvist gjorde 1-0 tidigt i matchen och Robin Bergman gjorde 2-0 strax innan pausvilan.
Kuben skapade många chanser i första halvlek där Alnös målvakt Joakim Grannas stod för många räddningar, bl a räddade han en straff.
I andra halvlek reducerade Dan Jonsson till 2-1 i den 66:e minuten men närmare än så kom inte ö-laget.
Kuben möter div. I-laget Selånger i nästa DM- omgång.

Holms SK - Ånge IF 0-4 (0-0) (match 18)
2013-07-24 - 19:00 - Holmvallen
0-1 Daniel Wallsten 60
0-2 Brad Grayson 69
0-3 Brad Grayson 77
0-4 Haik Danielian 86
Utvisning Holm: Johnny Nutt 67
Domare Victor Grönlund, Sundsvall
Publik: 50
Matchfakta
Matchen:
I en timmes spel höll Holm jämna steg med div 3-laget Ånge innan Daniel Wallsten kunde göra 0-1 för bortalaget. Därefter blev hemmalagets mittback Johnny Nutt utvisad i den 67:e min och två minuter senare kunde västralaget göra 0-2 genom Brad Grayson och då kändes det som luften gick ur Holmarna till stor del.
0-3, Grayson igen, kom sedan i den 77:e minuten och slutliga 0-4 kom i den 86:e genom Haik Danielian.
Holm stod upp bra mot div 3-motståndet, även om det var lite blandning i Ångelaget. Man skapade även en del chanser i första halvlek oftast genom snabbe Ludvig Bergmansson som skapade ständig oreda i bortaförsvaret. Tyvärr skadades Ludvig i slutet av halvleken och blev tvungen att utgå.
- Tycker att vi gör en fullt godkänd match mot bra motstånd, säger Thomas Åslin efter matchen.
- Laget var riktigt taggat och det syntes inte minst i närkampsspelet. Kändes som en riktigt bra genomkörare inför serien.
Hemmalagets mittlås Johnny Nutt och Patrik Mattsson var formidabla idag och förlorade nog inte en enda närkamp speciellt i den första halvleken. När sedan Johnny efter två gula kort tvingades lämna planen blev det lite oro i det bakre ledet i hemmalaget.
- Lite väl hårda bedömningar i Johnnys fall, tycker Thomas.
Även defensive mittfältaren Robert Melander ska ha en eloge för sin insats.
/ Kenth Åslin

Svartviks IF - IFK Timrå 0-5 (0-2) (match 19)
2013-07-24 - 19:00 - Svartviks IP
0-1 Oscar Fors (straff) 12
0-2 Niklas Mattsson 15
0-3 Oscar Fors 46
0-4 Mattias Norin 64
0-5 självmål 73
Domare Johan Skyttberg, Sundsvall
Publik:
Matchfakta
Matchen:
Svartvik och IFK Timrå bjöd på en bra men något grinig fotbollsmatch i värmen på Hemmanet.
Hemmalaget gjorde ingen dålig match men IFK Timrå visade visade varför det skiljer en division mellan lagen och satte sina chanser när de väl dök upp. Något som Svartvik hade svårare med.

- Tycker ändå att siffrorna talar sitt tydliga språk, säger Timrås lagledare Eva Huhta.

Tvåmålsskytten Oscar Fors var planens bäste aktör med sitt riviga och framåt spel.

KVARTSFINALER,

Östavalls IF - Stöde IF 1-0 (1-0) (match 20)
2013-07-31 - 19:00 - Skogsvallen
1-0 Jesper Andersson 45
Domare: Fredrik Strese, Sundsvall
Publik: 50
Matchfakta
Matchen:
Östavall skrällde igen! Förra onsdagen slog man ut IFK Sundsvall och ikväll deras seriekollegor i div. III Södra Norrland - Stöde IF.
– Vi har kunnat spela med bästa laget två matcher i rad, och då blir det bra prestationer, säger spelande tränaren Jonas Westring till ST-sporten.

Bäst i Östavall var kvartetten Petter Bergius, Magnus Rimmeslåtten, Jonas Axelsson och Jonas Sjöberg.
Nu väntar NorrLandslaget GIF Sundsvall i DM-semifinalen.
- Hoppas att dom kommer med några kända spelare mot oss. Det skulle kunna betyda mycket folk på Skogsvallen, säger lagledaren Sten-Ingvar Fredlund.


Ånge IF - IFK Timrå 4-0 (1-0) (match 22)
2013-07-31 - 19:00 - Ånge IP
1-0 Daniel Wallsten 39
2-0 Daniel Wallsten 57
3-0 Daniel Wallsten 65
4-0 Oskar Nordlund 80
Domare Mattias Uppling, Sundsvall
Publik: 100
Matchfakta
Matchen:
Ånge satsar på DM och kom med hela sin armada av britter till kvartsfinalen mot IFK Timrå.
Det blev också en förväntad seger men det var först efter Daniel Wallstens 2-0-mål i den 57:e minuten som man fick till ett ryck i målprotokollet och sedan var det inget snack om vilket lag som skulle gå vidare.
Innan hade spelet varit väl så jämnt.
Wallsten hade själv gjort 1-0 i slutet av den första halvleken och fullbordade sedan sitt hattrick när han satte 3-0 i den 65:e minuten.
Oskar Nordlund, på väg mot toppformen, avrundade sedan med 4-0 med tio minuter kvar.
I semifinalen väntar vinnaren Kuben eller Selånger och skall spelas den 14 augusti enligt programmet. Den kan bli kinkigt då Kuben-Selånger spelas först den 21 augusti...

Kubikenborgs IF - Selånger FK 2-5 (0-2) (match 21)
2013-08-21 - 18:00 - Kubikenborgs IP
0-1 Christofer Nerkman 23
0-2 Christoffer Milde 42
0-3 Christoffer Milde 57
0-4 Faton Buzuku 65
1-4 Kevin Wöhrman Selim 84
1-5 Oliver Widahl 87
2-5 Kevin Wöhrman Selim 90
Domare Mattias Uppling, Sundsvall
Publik:
Matchfakta
Matchen:

Selånger visade sig, inte oväntat, var numret större än Kuben i dagens DM-match på Kubenfältet.
I första halvlek hade Selånger det mesta av spelet men Kuben hade några fina anfall men nyförvärvet från Lucksta, Chistoffer Göransson, i Selångers mål gjorde några svettiga räddningar. 
Det som fastanade mest på näthinnan var Kevin Wöhrmans Selims andra mål som lätt platsat i Eurogoals. Kevin gör en konstspark med sträckt vrist och en nanosekund senare så sitter bollen stenhhårt i CG:s vänstra kryss. Ett fantastiskt mål som fick alla på och runt planen att tappa hakan. Synd bara att ett så spektakulärt mål inte får en mer matchavgörande karaktär än en 2-5-reducering. 
- Trots förlusten tog vi ett stort steg i rätt riktning. Nu väntar Kramfors på lördag, säger Kubentränaren Mikael Häggqvist.
För Selångers del i DM väntar nu Ånge i semifinal på hemmaplan.
Läs även: 
• Selånger gjorde som damerna

SEMIFINALER:

Östavalls IF (20) - GIF Sundsvall 4-3 eft. str., 1-1 (1-0) (match 23)
2013-08-14 - 18:30 - Skogsvallen
0-1 Andreas Wikström 17
1-1 Linus Sjölander 86
Straffar:
1-2 Linus Sjölander 
2-2 Johan Sjöberg 
miss Jesper Signeul
3-2 Joakim Andersson
miss Andreas Yari
miss Andreas Wikström
3-3 Filip Tägtström
4-3 Örjan Larsson
Domare Sebastian Nilsson, Sundsvall
Publik: 202
Matchfakta
Matchen:
Div. IV-laget Östavall är i DM-final.
I afton slog man ut superettanlaget GIF Sundsvall efter straffar.
Nåja, det var väl en sanning med modifikation. GIF kom upp med ett rent ungdomslag, en blanding mellan U19 och P17. Inga nuvarande elitspelare så långt ökat nådde för den stora publiken, men kanske några blivande?
Däremot så coachdes GIF-laget av ex-Giffarna och f d landslagsspelarna Jonas Wallerstedt och Mattias Nylund. Alltid något.
– Det är lite tråkigt att de inte kommer med ett namnkunnigare lag. Vi har fullt upp med att slå det här laget, men jag hade nästan hellre förlorat med 5–0 mot ett lag med några A-lagsspelare. Jag vet att de har ett tufft spelschema, men det hade de nog kunnat lösa, säger Östavalls spelande tränare Jonas Westring till ST.
Ett påstående som jag helt instämmer med. GIF hade kunnat sprida goodwill i västra men avstod, precis som flaggskeppet på damsidan, SDFF, i sin match mot Torpshammar för några veckor sedan. Synd att inte klubbarna inser vidden och reklamvärdet när det gäller att marknadsföra sig även utanför Sundsvalls kommun.
Det blev en jämn, spännande och bra match så publiken var säkert nöjda i alla fall - inte minst med utgången.
- Idag var det kollektivet som segrade. Ingen föll ur ramen, sade en nöjd Sten-Ingvar Fredlund i Östavall.
Det unga GIF-laget trillade boll riktigt bra och kom ofta runt på kanterna. Inläggen däremot plockade Östavalls stora pjäser i mittförsvaret bort.
Hemmalaget kändes farligare i sin omställningar och i den 17:e minuten satte Andreas Wikström 1-0 efter fint förarbete från Joakim Andersson på högerkanten.
Östavall såg ut att hålla ända in i mål men med bara fyra minuter kvar kunde Linus Sjölander kvittera på straff.
Förlängningen blev mållös och matchen fick avgöras på straffar.
GIF bytte målvakt inför straffarna, ut gick Jesper Svensson, som varit duktig hela matchen.
Kanske en taktisk miss även om nye målvakten räddade en av stramarna. De resterande gick emellertid i mål samtidigt som två GIF-straffar sköts över.
Matchavgörande straffen lade rutinerade Örjan Larsson in och Östavalls IF till sin första DM-final i historien. Där väntar Kuben, Selånger eller Ånge. Vore kul med de sistnämnda. Ett riktigt västraderby!
Läs även:
• Östavall slog ut GIF
• Nyttig läropeng för ungt GIF Sundsvall

Ånge IF - Selånger FK 2-5 (1-2) (match 24)
2013-08-28 - 19:00 - Ånge IP
0-1 Christofer Nerkman 19
1-1 Marcus Jonsson 35
1-2 Daniel Andersson 41
2-2 Bradley Grayson 49
2-3 Daniel Andersson 51
2-4 Fredrik Olofsson 75
2-5 Oliver Widahl 86
Domare: Per Backlin, Sundsvall
Publik: 45
Matchfakta
Matchen:

Ånge förlorade mot div. I-laget Selånger i den andra semifinalen i DM med klara 2-5. Inget att säga om egentligen - förutom då att hemmalaget bara kom med tre A-lagsspelare och resten från div. V-laget.
- Vi spelar ju seriefinal i helgen mot IFK Östersund och den är bra mycket viktigare för oss, säger Ånges Benny Mattsson.
Enligt lottningen skulle den här matchen spelats 14 augusti men flyttades då Selånger hade serieuppehåll. Något som inte gladde Matsson.
- Inga flyttade matcher var direktivet i samband med lottningen, ändå gör man så här. Jag är riktigt besviken på förbundet.
Hur var då själva matchen?
Selånger kom till spel med åtta startspelare från matchen mot Västerås Sport men bjöds på överraskande tufft motstånd. "Div. V-gänget" hade både 1-1 och 2-2 innan Daniel Andersson kunde göra 2-3 och sedan gå ifrån till 2-5.
- Jag är jättenöjd med grabbarnas insats, säger Matsson.

FINAL:

Selånger fick 1-0 tidigt. Faton Buzuku dribblade i den sjunde minuten ett par gröna ute på högerkanten. Drev in i straffområdet och skickade upp bollen stenhårt i borte krysset trots dålig vinkel. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Selångers 2-0 i den 18:e minuten hade upprinnelsen från vänsterkanten. Christoffer Milde kom med fart i in i straffområdet, vek ner mot kortlinjen innan han vallade in tvåan via Östavalls målvakt Robert Karlsson. Oklart i skrivande stund om det räkas som självmål eller om Milde får tillskriva sig fullträffen. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Selånger FK - Östavalls IF 4-1 (3-1) (match 25)
2013-09-11 - 19:00 - Norrporten Arena
1-0 Faton Buzuku 7
2-0 självmål 18
2-1 Andreas Wikström 29
3-1 Faton Buzuku 36
4-1 ​Oliver Widahl 87
Domare Victor Grönlund, Sundsvall
Publik: 122
Matchfakta
Matchen:
Som väntat vann Selånger DM-finalen mot Östavall.
Div. IV-laget skall emellertid ha all heder för sin insats och var bara en missad straffspark från att ge matchen riktig nerv på slutet.
Istället kunde kunde Oliver Widahl sätta 4-1-spiken i den 86:e minuten.
- Alltid kul med en titel. Div. III-segrare 2011, div. II-segrare 2012 och distriktsmästare 2013, säger Selångers tränare Anders Högman.
Det tog ett tag innan själva matchen kunde ta sin början. Det var utannonserat att DM-finalen skulle ha avspark kl. 19:00 men SDFF:s damer och flickor hade träningstid så spelare och publik fick vackert vänta till 19:15 innan kick-off kunde ske och själva matchuppvärmningen fick ske aningen spartanskt.
Selånger drog igång ruljansen på en gång direkt efter att domaren blåst igång matchen och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg, företrädelsevis via kanterna, och gästerna från väst hade svårt att freda sig och hitta rätt i sina positioner. Ingen div. IV-lunk från SFK inte och ledningsmålet för div. I-laget lät inte heller vänta på sig.
I den sjunde minuten dribblade Faton Buzuku av ett par gubbar på högerkanten på väg in i straffområdet. Trots att han kom ur vinkel drog han läckert upp bollen med en bra stöt i Robert Karlssons borte kryss. ÖIF-keepern såg ut som ett frågetecken efteråt. Vad hände?
Bara två minuter senare var faktiskt Östavall nära en kvittering efter en inkastvariant. Jonas Westring kastade långt, lagkaptenen Jonas Sjöberg nickskarvde bakåt och Joakim Andersson var ytterst nära att fläka sig och tåa in kvitteringen.
Selånger fortsatte att trycka på och i den 18:e minuten kom också 2-0. Den här gången hade målet sin upprinnelse från vänsterkantan. Christoffer Milde fick bollen och ryckte förbi ett par bevakare, vek neråt kortlinjen och från den vallade han in tvåan via målvakten Robert Karlssons klack. Självmål i min bok men domaren valde att ge Milde målet.
Östavall började hitta allt mer rätt i sina positioner i defensiven och fortsatte kämpa oförtrutet vidare och kunde också efter en fast situation reducera till 2-1. Håkan Göransson vann luftduellen med Selångers målvakt Christoffer Göransson och den lösa bollen damp ner framför Andreas Wikströms fötter och han hade bara att peta in den i nästan tomt mål. Där sov Selångers försvar rena Törnrosasömnen.
ÖIF hade sedan sin bästa period i matchen och man höll spelet väl uppe på mittplan. Även om man inte vaskade fram någon egen jättechans så höll man Selånger borta från eget straffområde med bra passningsspel inom laget.
Fram till den 36:e minuten. I en andravåg efter en hörna lyfte Stefan Grönlund in ett skruvat inlägg från högerkanten som Faton Buzuku snyggt skarvade vidare med huvudet i Karlssons borte hörn.
Några fler chanser att skriva hem om resten av halvleken fanns inte så vi går raskt vidare till halvlek nummer 2.
Selånger bytte fem man rakt av.
- Inte för att dom som klev av var dåliga utan vi ville inte slita på materialet inför helgens viktiga bortamatch i Luleå, förklarade tränaren Anders Högman.
Selånger fortsatte trycka ner Östavall långt ner i banan men hade svårt att tränga igenom den gröna vallen vilket gjorde att det länge kändes som en transportsträcka mot slutsignalen när den plötsligt avbröts av Christofer Nerkmans rungande stolpskott i den 72:a minuten.
Ett alltmer tröttkört Östavall försökte sticka upp ibland och i den 82:a minuten fick man frispark på Selångers planhalva. Mobilisering! Dom stora försvarspjäserna in i SFK:s straffområde och och bollen lyftes in. Göransson ut och boxade bort - och domaren blåste straff, för en tröjdragning inne i straffområdet.
Nerv i matchen trodde publiken men efter ett halvmaraton fanns varken ork, kraft eller koncentration kvar för skytten Joakim Andersson och straffsparken blev ett lätt byte för "CG".
Ett par minuter senare stängde Oliver Widahl matchen med sitt 4-1-mål på Per Nymans inspel från vänsterkanten efter en snabb omställning.
- Det märktes att vi inte är passningsorienterade utan mest fått springa och jaga i årets serie. Vi hade för ovanlighetens skulle mycket boll men ovanan lyste igenom, säger Selångers tränare Anders Högman.
Kul att Selånger ställde upp med bästa laget till skillnad mot andra lag under DM-turneringen.
- Vill man ha lite fjong på DM krävs det att fler lag ställer upp och bidrar och tar ansvar, säger Högman.
Synd att inte fler lag har den inställningen och moralen...
Högman ville även honorera motståndet.
- Östavall försvarade sig mycket bra och det var inte lätt för oss att komma in bakom deras backlinje.
- Jättekul för oss att spela en match mot så här bra motstånd och dessutom på Norrporten Arena. Vi visste att det skulle bli en "lång" match med mycket spring och täckande av ytor. Tycker vi stod emot bra efter inledande tjugo då vi inte riktigt hängde med i tempot. Annars följde vi vår game plan precis som vi kommit överens om, säger Östavalls spelande tränare Jonas Westring.
- Vi visste på förhand att vi inte skulle kunna vinna men vi hade som målsättning att i alla fall göra mål, och det lyckades vi med, säger lagledaren Sten-Ingvar Fredlund nöjt.
Att komma tvåa i DM är nog Östavalls främsta merit genom tiderna.
- Jag var faktiskt med och vann lilla-DM som spelare 1976 men det här smäller högre, säger Fredlund.
Bäst i Selånger var tekniska kantspelarna, och målskyttarna, Faton Buzuku och Christoffer Milde samt Petter Andersson som kom in i den andra halvleken på topp.
I Östavall skall hela laget ha en eloge för sitt fina försvarsspel över hela planen och man var inte heller blyga att kontra så längen orken tröt.
Beröm även till hela domartrion Victor Grönlund, Krister Sandin och Daniel Yng. Knappt ett enda misstag på hela matchen. Fem "Lokalfotbollar" utdelas.
/ Lokalfotbollen.nu

Andreas Wikström reducerade till 2-1 för Östavall och såg till att det blev lite spänning i matchen. I målet Christoffer Göransson. Foto: Evelina Ytterström (klicka på bilden för fler bilder).

Läs även:
​• Selånger fick slita för väntad seger

DM-segrare 2013:

Selånger FK
 

Damer

OMGÅNG 1:

Alby FF - Matfors IF (match 1) Alby FF utgått

Söråkers FF - Njurunda IK 8-7 efter straffar 2-2 (0-1) (match 2)
2013-05-22 - 19:00 - Söråkers IP
0-1 Louise Rodin 32
1-1 Sara Josefsson 51
1-2 Maria Westin 69
2-2 Lina Olsson 74
Straffar:
​2-3 Malin Karlsson
3-3 Sara Josefsson
3-4 Maria Westin
4-4 Hannah Norberg
4-5 Louise Rodin
5-5 Linda Nordin
5-6 Emelie Lundgren
6-6 Linnéa Berg
6-7 Lina Hägg
7-7 Vilma Josefsson
8-7 Veronika Andersson

Domare: Fredrik Strese, Sundsvall
Publik: 25
Matchen:
Mötet mellan Söråker och Njurunda var precis lika jämt och spännande som resultatet påvisar - och spelet var även bra.
Matchfakta

Sund IF - Heffnersklubbans BK 1-0 (0-0) (match 3)
2013-05-22 - 19:00 - Malands IP
1-0 Mathilda Johansson 76
Domare: Henrik Hörnfeldt, Timrå
Publik: 13
Matchen:
Sund tog hem segern mot seriekonkurrenten efter en jämn och välspelad match. Båda lagen spelade bra försvarsspel över hela banan och hade varsin säker målvakt vilket bidrog till att målfabrikationen blev liten.
Spelövertaget i matchen varierade mellan lagen.
Heffnersklubban började första halvlek piggast och fick lite tryck på Sund som dock inte var ofarliga i sina försök framåt.
Sund hade en del lägen och flera farliga hörnor men HK:s duktiga målvakt gjorde några fina ingripanden.
Trots Heffnersklubbans spelövertag i första lyckades de inte komma till några riktigt heta lägen, farligast var något inlägg som gick igenom straffområdet utan att någon kom riktigt nära.

I andra halvlek var spelet jämnt med ett litet övertag för Sund (imponerande att "tanterna" har lika bra ork i andra som de yngre motståndarna) men det var inte förrän mot slutet som den stora målchansen kom. Forwarden Maria Vestberg mötte boll, vände upp och spelade en diagonalpassning till Mathilda Johansson som kom ren med målvakten som räddade första avslutet men inte kunde göra något åt att Mathilda rullade in returen i mål.
Heffnersklubban flyttade på slutet upp folk flytta för att forcera för en kvittering men Sunds försvar tog hand om anfallsförsöken.
- En bra laginsats från vår sida med bra försvarsspel över hela plan banade väg för segern, säger Petra Blückert i Sund IF.
Matchfakta

KVARTSFINALER:

Matfors IF - Alnö IF 0-3 (0-1) (match 4)
2013-07-31 - 19:00 - Thulevallen
0-1 Erika Engblom 18
0-2 Maja Nyman 83
0-3 Paulina Byström 89
Domare: Daniel Yng, Sundsvall
Publik: 40
Matchfakta
Matchen:
Alnö IF slog Matfors borta med 3–0 och är vidare i damernas distriktsmästerskap.
– Vi hade väldigt mycket boll. Det kanske var 70-30, säger tränaren Roland Persson, som hade hand om laget i Markus Söderholms och Ola Westmans frånvaro.
– Det var väl ingen höjdarmatch, men vi vann ju och gick vidare.
/ saxat från ST

Torpshammars IF - Sundsvalls DFF 4-1 (2-0) (match 5)
2013-07-31 - 19:00 - Torpshammars IP
1-0 självmål 23
2-0 Anna Edin 30
3-0 Anna Edin 55
3-1 Wilma Bondén 70
4-1 Clara Högbom 78
Domare: Anton Sjöberg, Sundsvall
Publik: 58
Matchfakta

Matchen:
Distriktets flaggskepp på damsidan, SDFF, hade chansen att sprida lite fotbollspropaganda i västra och skapa goodwill för sig själva när man gästade Torpshammar. Tyvärr gjorde man dubbelt självmål. Man kom först utan A-lagsspelare och hemmalagets ledningsmål var just ett självmål.
Torpshammar kunde gå vidare till slut med 4-1, två mål av Anna Edin, och svarade för en riktigt bra insats och vann rättvist mycket tack vare starkt försvarsspel.
SDFF:s unga tjejer spelade även dom bra och skall ha beröm för sin insats men visst hade Torppubliken föredragit lax före sillbullar...
Div. I-laget Alnö IF väntar nu i semifinalen.

Söråkers FF - Selånger FK 4-7 (2-5) (match 6)
2013-07-31 - 19:00 - Söråkers IP
0-1 Linn Jonsson 2
0-2 Mikaela Johansen-Moen 8
0-3 Mikaela Johansen-Moen 15
0-4 Nathalie Strid 20
0-5 Wilma Wärulf 35
1-5 Lina Ohlsson 38
2-5 Lina Ohlsson 43
3-5 Lina Ohlsson 55
3-6 Maxine Björkholm 57
4-6 Lina Ohlsson 76
4-7 Elina Jonsson 85
Domare: Nilla Sjöberg, Alnö
Publik: 44
Matchfakta
Matchen:
Det har var matchen som inget av lagen ville spela. Selångers A-lag har ett digert program med match i förrgår och dubbla bortamatcher i helgen. Selånger 2, som fick matcha idag, och Söråker har båda matcher i damtrean i morgon...
- Det fick bli som det blev, sade Söråkers tränare Benny Ohlsson.
Selånger verkade mest intresserat och Linn Jonsson gav gästerna ledningen redan efter två minuter. Efter 35 stod det 0-5...
Lina Olsson reducerade för Söråker två gånger om innan paus och tio minuter in i den andra var hattricken fullbordad och det blev plötsligt lite nerv i matchen. Skulle hemmalaget gå ikapp? Maxine Björkholm nöp av den diskussionen omgående med sitt 3-6-mål.
Lina hann även med ett fjärde mål för aftonen, bara för att se Elina Jonsson göra Selångers sjunde något senare.

Sund IF - IFK Timrå 0-6 (0-3) (match 7)
2013-07-31 - 19:00 - Maland
0-1 Olivia Olofsson 9
0-2 Madelene Pettersson 39
0-3 Mikaela Jensen 43
0-4 Madelene Pettersson 47
0-5 Emelie Åkersten 81
0-6 Emelie Åkersten 89
Domare: Andreas Wiklander, Söråker
Publik: 47
Matchfakta
Matchen:

På förhand den kanske mest intressanta och spännande matchen.
Det blev den inte. IFK Timrå var alldeles för bra för Sund. Framförallt hängde inte div. III-laget med när gästerna drog upp tempot på Maland.
0-1 kom i den nionde minuten genom Olivia Olofsson. Madelene Pettersson och Mikaela Jensen ökade på till 0-3 i slutet av den första och när Madelene Pettersson gjorde sitt andra mål för dagen tidigt in i andra var det hela avgjort.
Emelie Åkersten accentuerade Timrås överlägsenhet med två mål i slutet av matchen till totalt 0-6.
– Sund är ett bra lag med många bra spelare, men de fick jobbigt när vi drog upp passningstempot, säger tränaren Anders Westlund.
Selånger väntar på hemmaplan för IFK Timrå i semifinalen den 14 augusti.

SEMIFINALER:

Torpshammars IF - Alnö IF 2-4 (0-2) (match 8)
2013-08-14 - 18:00 - Torpshammars IP
0-1 Lina Candell 32
0-2 Erika Engblom 43
1-2 Clara Högbom 64
1-3 Maya Hulinder 73
1-4 Lina Candell 85
2-4 Clara Högbom 89
Domare: Oscar Moss, Sundsvall
Publik: 52
Matchfakta
Matchen:
Alnö kom till DM-semifinalen borta mot Torpshammar med ett kombinerat lag av div. I- och II-spelare. Det visade sig räcka till en 4-2-seger och det blev aldrig någon riktig nerv i matchen.
- Det var nästan mer spännande att se om vi hann upp till den tidiga matchtiden (18:00), säger tränaren Marcus Söderholm.
Stommen var från div. I-laget och man tog tag i matchen redan från början med bra passningsspel genom mittfältet i högt tempo. 
- Men inledningsvis var vi uddlösa sista tredjedelen, säger Söderholm.
Vad att göra? Jo, in med tre nya anfallare och vips hade Lina Candell spräckt nollan och tio minuter senare satte Erika Engblom 0-2.
Clara Högbom reducerade efter en hörna i den 64:e minuten men hemmalaget var aldrig nära en kvittering och 1-3 Maya Hulinder, med kvarten kvar ungerfär, och 1-4, Lina Candell igen i 85:e, hann komma innan Högbom satte Torps andra mål i slutminuten, även det efter hörna.
- Lite ondigt att släppa in två hörnmål och vi gick ner i tempo i matchen i den andra halvleken, säger Söderholm.
Torpshammar förlitade sig mest på kontringar men ställde ofta till det för sig genom att tappa boll på mitten ochsjälv åka på snabba omställningar.
Alnö IF till DM-final och där väntar någon av div. I-kollegorna IFK Timrå eller Selånger FK.
•​ Alnö vidare (ST/Dagbladet)


IFK Timrå - Selånger FK 1-3 (1-2) (match 9)
2013-08-20 - 18:00 - Bergeforsens IP
0-1 Louisa Strid 20
1-1 Madelene Pettersson 44
1-2 Julia Wänglund 45
1-3 Denise Dotson 69
Domare Michael Lie, Sundsvall
Publik: 77
Matchfakta

Matchen:
Det var två reservbetonade lag som möttes i DM-semifinalen på Bergeforsens IP med tanke på att lagen möts redan i morgon igen i div. I Norrland. En match som är mycket viktigare för båda lagen.
Timrå kom till spel med två A-lagsspelare, Emma Westlund och Madelene Pettersson då de är avstängda i morgondagens match. Nu hjälpte inte detta, även om "Madde" gjorde hemmalagets mål i matchen. 
Louisa Strid gav Selånger ledningen halvvägs in i den första halvleken men Pettersson kvitterade minuten före pausvilan. Trots detta kunde SFK inleda den andra halvleken i ledning. Julia Wänglund han göra 1-2 precis innan halvtid.
Men cirka 20 minuter kvar säkrade sedan Denise Dotson finalplatsen för Selånger med sitt 1-3-mål. Där väntar Alnö IF som förra veckan slog ut Torpshammar i sin semifinal. 

FINAL:

Det var två unga lag som möttes i DM-finalen där Michaela Anderssons Alnö visade sig starkast och vann till slut med klara 6-2. Foto: Fredrik Lundgren.

Selånger FK - Alnö IF 2-6 (2-3) (match 10)
2013-09-10 - 19:00 - Norrporten Arena
1-0 Hazal Altuntas 12
1-1 Katerin Castro 18
1-2 Michaela Andersson 23
1-3 Michaela Andersson 28
2-3 Hazal Altuntas 35

2-4 Pernilla Lundgren 57
2-5 Lina Candell 65
2-6 Katerin Castro 88

Domare: Daniel Yng, Sundsvall
Publik: 150
Matchfakta
Matchen:
Trots att det stod en titel på spel kändes det inte som om lagen satsade för fullt i DM-finalen. 
Båda lagen kom till spel med unga lag och Alnö dessutom med ett par nya spelare i laget och med Sophie Brundin mellan stolparna då båda A-lagsmålvakterna var skadade.
- Matchen låg inte optimalt tidsmässigt då vi har ett tufft spelschema, en hel del skador och allmänt ont om folk. Tanken med uppställningen var att se hur nya Katerin Castro skulle funka i matchsituation med ett helt nytt lag. Träning är en sak, match en helt annan men jag ycker att det fungerade ganska bra, säger Alnötränaren Michael Brundin.
Selånger tog ledningen i den 12:e minuten genom Hazal Altunas sedan hon tagit tillvara en misslyckad utspark från alnökeepern.
Katerin Castro presenterade sig sex minuter senare då hon kvitterade efter ett mönsteranfall.
Katerin låg även bakom 1-2 i den 23:e minuten efter att först grundlurat två SFK-tjejer och sedan prickat Michaela Andersson panna med ett perfekt inlägg.
Alnö var nu ordentligt på gång. På ett nytt inlägg av Katerin i den 28:e minuten blev det ett missförstånd i Selångerförsvaret och Michaela Andersson var inte sen att utnyttja tillfället, 1-3.
Selånger reducerade ganska snabbt till 2-3 efter ett vackert anfall. På ett läckert instick från kanten av Isabelle Lindgren dök Hazal Altunas upp bakom backlinjen och bredsidade in bollen.
Full fart framåt gällde från bägge håll nu och Selånger hade även ett stolpskott, Isabelle Lindgren, innan paus.
Den andra halvleken stod och vägde när Alnö ökade på till 2-4 knappa timmen spelad. Elin Rydberg skickade en stickare genom Selångerförsvaret. Pernilla Lundgren sprintade loss och satte skottet hårt i bortre burgaveln utan chans för Emelie Bergh.
Ett psykologiskt mål men Selånger gav inte upp och hade ett par halvchanser till reducering men det började märkas att uppförsbacken började allt brantare och när Lina Candell avslutade kliniskt på  Emma Tideström Moberg genomskärare dog det sista hoppet.
Alnö visade på slutet upp ett jättefint kortpassningsspel, klackningar och småvrickningar och satte rejäl press på Selångers försvar. Riktigt trevligt att se på.
Ett mål till skulle det bjudas på och ytterligare ett klassmål från Alnös import. Jessica Hurtado centrade till sin colombianske lagkamrat Katerin Castro mitt utanför straffområdet. Katerin tog ner bollen och drog till på halvvolley - ribba in! En värdig avslutning på DM-finalen 2013.
- Vi bytte fem spelare i halvtid. Detta för att inte slita för mycket på laget. Dessutom bytte vi spelsystem och ändrade på mitten. Fungerade mycket bättre efter det och andra halvlek såg riktigt bra ut, speciellt mittfält/ anfall. Backlinjen hade mindre att göra i andra men gjorde det bra. Selångers unga tekniska lag gav aldrig upp och spelade fin fotboll och rullade boll bra mellan varandra så vi kunde aldrig slappna av, säger tränare Brundin.
/ Lokalfotbollens utsände Fredrik Lundgren

Läs även:
​• Alnö bäst i distriktet
 

DM-VINNARE 2013:

Alnö IF