Nyheter

Div. I Norrland

Lina Ohlsson blickar uppåt i seriesyste-met. Lina Ohlsson blickar uppåt i seriesyste-met.

Skytteligavinnare till IFK Timrå
Lina Ohlsson vann skytteligan i damtrean i år i stor stil med 21 fullträffar.
Nu väljer hon att lämna Söråkers FF och pröva sina vingar högre upp i seriesystemet och har därför skrivit på för IFK Timrås div. II-lag.
Lina är dotter till förre Matfors- och Hasselspelaren Benny Ohlsson och det har visat sig att det här med näsa för mål har gått i arv.
Skall bli spännande att följa Lina kommande säsong. Inte minst för oss som minns Linas kamp mot hjärncancern för några år sedan.

Varför så bekymrad, "Gus"? Varför så bekymrad, "Gus"?

"Gus" ny tränare för IFK Timrås damer
I och med att IFK Timrås damer ramlade ur div. I Norrland valde tränaren Anders Westlund att slutföra sitt uppdrag.
Nu är det klart vem som kommer att ta över.
Det blir Kent Gustavsson, eller kort och gott "Gus", som skall försöka föra Timrå tillbaka upp i ettan igen.
"Gus" har tidigare tränat både IFK Timrås pojkallsvenska lag och andralaget och kommer nu senast från GIF Sundsvalls pojkallsvenska lag.
Som aktiv spelare har "Gus" förflutet i IFK Timrå, Njurunda IK samt Fagerviks BK med div. III-spel som högst på meritlistan.
- "Gus" kommer att under resterande del av december komma förbi på träningar och kika för att skaffa sig en blick över truppen innan han den 9 januari kör igång med träningarna. Vi hoppas också att Örjan (Viksell) kommer att bli "Gus" högra hand och besked där kommer inom kort, säger ordföranden Lars Edström.

Ellen Löfqvist visar glatt upp priset som Medelpads bästa fotbollstjej 2013 för ST:s duktige fotograf Mårten Englin. Ellen Löfqvist visar glatt upp priset som Medelpads bästa fotbollstjej 2013 för ST:s duktige fotograf Mårten Englin.

Ellen tog priset
Så här ser hon ut.
Årets spelare på damsidan.
En klok tjej med karaktär som har en permanent plats i F17-landslaget.
Namnet – Ellen Löfqvist.
2013 har varit en säsong med två ansikten för Alnöprodukten.
Ett surt – klubblaget åkte ur division I med buller och bång.
Ett glatt – individuellt tog mittfältaren flera steg i rätt riktning.
Själv säger Ellen:
– Jag har fått visa vad jag går för.
Inte minst i landslaget för flickor födda 1997.
Ellen Löfqvist har kommit upp i runt tio landskamper och spelade därmed i de flesta matcherna i både det första och andra EM-kvalet, som avgjordes i Israel respektive Nordirland.
– Det bästa med säsongen vara alla landskamper och den erfarenhet jag fick därifrån. Det känns som om jag har vuxit. Synd bara att vi inte gick i vidare från kvalet på Nordirland, säger hon.
Den där sista meningen säger mycket om den ekonomistuderande 16-åringen.
Hon vill vidare. Uppåt och framåt.
– Framtiden? Jag siktar högre upp. Jag vill fortsätta upp i de äldre landslagen och det gäller även i seriespel.
Med andra ord är det tveksamt om hon följer med Alnö IF ner i division II.
– Jag trivs i Alnö, jag har alla mina vänner där och vi har en jättebra tränare (Michael Brundin). Men jag bör tänka på vad som är bäst för min utveckling, säger Ellen Löfqvist.
Så det blir klubbyte?
– Troligtvis.
Sundsvalls DFF?
– De har visat intresse och jag har även tränat med dem.
I vilket fall som helst tycks Årets spelare på damsidan blir kvar i Medelpad.
Och det är vackert så.
Ja, nästa vackrare än den bukett hon fick av Medelpads Fotbollförbund, som lämnade följade motivering:
"Årets spelare på damsidan är en klok spelare med stor spelförståelse, stark fysik och bra karaktär. Hon ställer högra krav på sig själv, är mycket fokuserad och målmedveten. Hon har deltagit i EM-kval och har etablerat sig i F17-landslaget. Årets spelare på damsidan är Ellen Löfqvist"
/ saxat från Fredrik Lindahl, ST-sporten (länk)

Lena Wallgren, ord-förande i MFF. Lena Wallgren, ord-förande i MFF.

Inget hopp för norrländsk motion
Under fredagen är det dags för fotbollsförbundets årliga representantskapsmöte i Solna.
En av motionerna som har inkommit inför mötet handlar om resekostnadsutjämning, en önskan om att alla lag i en serie ska betala lika mycket i resekostnader under en säsong, och Medelpads Fotbollförbund är ett av sju norrländska distrikt som står bakom motionen.
– Men förbundsstyrelsen har föreslagit att den ska avslås och vi är i minoritet, säger Lena Wallgren, ordförande i MFF.
Hon tillägger dock:
– Frågan är inte död. Den kommer att leva vidare, men med ett annat perspektiv. Vi kommer att diskutera det på ordförandekonferensen till sommaren.
/ saxat från Eric Westlund, ST-sporten

Div. I Norrland - en ruinserie för damklubbarna
Svenska Fotbollförbundet har bestämt att man på den södra halvan av landet skall ha fem stycken div. I-serier för damer - samt en enda för den andra halvan...
Därför har Norrlandsklubbarna yrkat om en resekostnadsutjämning, en önskan om att alla lag i en serie ska betala lika mycket i resekostnader under en säsong, men inte fått något som helst gehör från övriga landet och förslaget har röstats ner. Får se hur länge div. I Norrland kommer att vara vid liv innan pengapåsen tagit slut för detta är en rejäl ruinserie med få intäkter och stora reseutgifter.
Det förnuftiga hade varit två Norrlandsserier och kanske ett slutspel under hösten för topplagen i de bägge grupperna.
Två lag från Medelpad kommer i alla fall att deltaga sedan Sundsvalls DFF kommit ner från Elitettan och Selånger FK landat som sexa efter en bister höst. Duon IFK Timrå och Alnö blev som ni säkert redan känner till degraderade till div. II.
Så här är det i alla fall meningen att div. I Norrland, damer, kommer att se ut i år (fjolårets placering inom parentes):
• Alviks IK (2:a)
• Assi IF (1:a, men förlorade i kvalet till Elitettan)
• Burträsk FF (7:a)
• Kiruna FF (1:a i div. II Norra Norrland, norra och uppflyttade)
• Mariehem SK (1:a i div. II Norra Norrland, södra och uppflyttade)
• Notvikens IK (3:a)
• Piteå Södra FF (5:a)
• Selånger FK (6:a)
• Själevads IK (4:a)
• Spöland Vännäs IF (9:a)
• Sundsvalls DFF (14:e i Elitettan och degraderade)
• Umedalens IF (8:a)

Stefan Wickström slutar som sportansvarig för IFK Timrås damer
Stefan Wickström väljer att sluta som sportansvarig för IFK Timrås damer (elvamanna lagen).
- Stefan har gjort ett stort jobb och hans engagemang har varit ovärderlig för oss under dessa år, säger klubbens ordförande Lars Edström.
45-årige Wickström fortsätter dock att vara delaktig i IFK Timrå som tränare för F99/00 samt att han under 2014 har ett utmanande jobb som distriktsförbundskapten för Medelpads F99-lag då de både ska till Junsele och Halmstad nästa sommar.
- Vi vill från IFK Timrås håll tacka Stefan för hans strålande insats och samtidigt önska honom lycka till i sommar med sin lag. Givetvis skapar detta ett tomrum tills vi hittar Stefan efterträdare som sportansvarig, säger Edström.

Mikael Brundin kör vidare i Alnö dam. Mikael Brundin kör vidare i Alnö dam.

Brundin fortsätter i Alnö
Steget från div. III till nya div. I blev inte oväntat för stort för Alnö IF:s damer. Trots kämpatakter från det unga laget räckte man helt enkelt inte till utan det blir att ta nya tag i tvåan nästa år.
Det hjälpte inte heller till att man mitt under säsongen gjorde en tränarrockad mellan div. I och II-lagen. Mikael Brundin tog över A-laget medan Markus Söderholm och Ola Westman tog ett steg ner.
Brundin kommer att fortsätta träna A-laget och får nu hjälp av trion Jörgen Backlund, Roland Persson och Mikael Andersson.
- Vi är otroligt nöjda med att få tillgång till den här starka sammansättningen av duktiga ledare. Inom den här gruppen så finns breda erfarenheter och djupa kunskaper i kombination med ett klokt ledarskap, vilket kommer att ge oss fantastiskt  fina möjligheter till att fortsätta bedriva framgångsrik utveckling av våra talangfulla spelare, skriver klubbens ordförande Tomas Svedberg och damsektionens Mikael Mathiasson i ett pressmeddelande.
Jag passade på att fråga Mikael Mathiasson om hans synpunkter på Lokalfotbollen.nu.
Vad ger du för betyg på Lokalfotbollens bevakning av den lokala fotbollen under 2013, skala 1-10?
- 8.
Vad tycker du kan bli bättre med Lokalfotbollen.nu?
- Om möjligt ge lite mer plats åt intervjuer spelare/ledare från lagen i de lägre serierna.
Vad är det bästa med Lokalfotbollen.nu - om det nu finns någon?
- Bra täckning från de lägre serierna. I stort sett jämn fördelning av mediautrymme mellan herr och dam. 
Vad tycker du om våra lokala tidningars bevakning av den lokala fotbollen? 
- Det är bra när det väl bevakas, tyvärr dock för sällan. Lokalfotbollen.nu är i särklass! 
Brukar du själv besöka Lokalfotbollen.nu och hur ofta?
- Ja, några gånger i veckan.
Skulle du sakna Lokalfotbollen.nu om den försvann? 
- Ja.
Ett bra beslut av Alnös damer att låta Mikael Brundin fortsätta. Är övertygad om att den 48-årige ex-allsvensken kommer att hitta verkyg att föra ö-tjejerna tillbaka till div. I om man får behålla sitt talangfulla lag. Kan bli en härlig envig mellan Alnö och Timrå nästa år i tvåan, om man hamnar i samma serie vill säga.

Ex-Giffarna Magnus Ohre (bilden) och Magnus "Fimpen" Svensson tränar Selångers A-lag nästa år i div. I Norrland. Ex-Giffarna Magnus Ohre (bilden) och Magnus "Fimpen" Svensson tränar Selångers A-lag nästa år i div. I Norrland.

Ohre och "Fimpen" sparkas uppåt i Selånger
Ex-Giffarna Magnus Ohre och Magnus Svensson, alias "Fimpen", gjorde ett fullgott jobb med Selångers div. III-damer och förde upp dom en division.
Efter ett par veckors funderande står det nu helt klart att duon själv flyttar upp två hack i seriepyramiden till A-laget i div. I Norrland där dom tar över ansvaret efter Martin Melin. Martin som emellertid fortfarande kommer att vara behjälplig men kanske inte i lika hög utsträckning som tidigare.
– Det blir en stark trio med utrymme för att kunna jobba mer individuellt med spelarna och deras behov. Tillsammans med fystränare, målvaktstränare och massör går vi in i en ny säsong med mer rutin och kompetens än tidigare, skriver sportchefen Pelle Persson i ett pressmeddelande till ST/Dagbladet.
- Vi vill ha en helhetslösning för våra lag så att vi med tiden kan flytta upp talanger från egna ledet till A-laget. Men det måste få ta tid med den processen, säger Magnus Ohre.
läs mer

En sträckt vrist för framtiden
Det är kanske här framtiden finns för damfotbollen i Medelpad.
På Bergsåkers IP.
Selånger FK började bygga för nästa säsong redan när sommarvilan tog slut.
Och i dag är två gamla Giffare i Magnusarna Ohre och Svensson aktuella som tränare för A-laget 2014.
Epilogen och derbyt mot Alnö IF blev en målfest som fick löven att falla från träden av bara korsdraget.
Det såg Josefine Thunholm till.
En mittfältare som i de senaste två matcherna har fått vikariera som forward med lyckad utgång. En fullträff borta mot Spöland Vännäs (seger 2–1) följdes upp med fem nya mot stackars Alnö IF.
Det blev 8–0 till slut.
– Fem mål i en och samma match, det är inte ofta som det händer. Innan den här matchen hade jag inte gjort fem mål på hela säsongen, säger Josefine Thunholm.
Selånger som massproducerade mål under vårsäsongen har slitet med målskyttet under hösten.
Sandra Sandberg försvann till SDFF, Angelica Forsell hamnade på operationsbordet och bollarna slutade trilla in i strid ström.
– Men det känns som vi har någonting riktigt bra på gång till nästa säsong, säger Josefine Thunholm och tillägger:
– Vi har ett ungt lovande lag. Det vi kanske skulle behöva är en mer meriterad spelare, gärna en forward.
Annars verkar Josefine Thunholm vara en forward för framtiden?
– Ha, ha , ha ...
Låt vara att säsongen tog slut i går, Selånger har redan påbörjat bygget inför 2014.
Klart är att huvudtränaren Micke Melin tar ett steg tillbaka.
– Han kommer inte att ha huvudansvaret, men kommer att finnas kvar runt A-laget som en resurs, säger sportchefen Per Persson.
Magnus Ohre och Magnus Svensson som har hand om klubbens framgångsrika division I-lag samt F17-lag är aktuella som nya huvudtränare.
– Ingenting är klart, men de är ett alternativ, ja, säger Persson och fortsätter:
– Arbetet mot nästa säsong startade vi redan i somras och vi känner att vi ligger i framkant.
Spelare för framtiden har man.
Josefine Thunholm är inte lastgammal med sina 20 år.
Dessutom finns en 14-åring i Wilma Wärulf och en 15-åring i Maxine Björkholm.
– Det är svårt att locka hit spelare och det kostar pengar att köpa spelare. Då får man utbilda egna, säger Per Persson.
Det verkar Selånger FK vara rätt bra på.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 22

Alnö tog farväl med dunder och brak
Sejouren i division I är över för den här gången.
– Att förlora en match är en sak, men det får inte rinna i väg så här, säger Alnö IF:s tränare Michael Brundin.
Nu ska klubben ta ny sats i division II.
Kanske gick det för fort upp genom seriesystem.
För det blev bara en säsong i ettan, den här gången.
Alnö var redan inför derbyt mot Selånger klara för degradering och tack hej föreställningen blev en historia ögänget helst av allt vill glömma.
– Selånger är ett bra lag och vi har släppt in mycket mål under hösten, men varför det rinner i väg så här mycket kan jag inte svara på, säger tränare Brundin.
Det är inte klart om han fortsätter som tränare i Alnö.
– Ingenting är bestämt, nu är vi nere tvåan och då kommer vi att slå ihop A-laget med ungdomslaget som är strax under A-laget. Det man kan konstatera är att division I ändå håller en nivå som kräver en hel del och vi har haft för lite folk i förening, säger Brundin.
8–0-förlusten mot Selånger är bara att lägga till handlingarna.
Trots att division I-äventyret slutade med en jumboplats så har säsongen varit lärorik för ett ungt Alnö.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 22

IFK Timrå definitivt ute ur ettan
Chansen fanns där, om än att den var mikroskopisk.
Efter 0–5 mot Själevad är IFK Timrå definitivt ur division I.
– Vi hade inget bränsle kvar, säger Anders Westlund som nu också kliver av som tränare i klubben.
Med tre poäng upp till nedflyttningsstrecket och dessutom tolv mål sämre målskillnad var läget utsatt för IFK Timrå. I verkligheten gick det inte heller för Timrå som nu får rikta in sig på spel i tvåan nästa säsong.
– Vi kom aldrig in i matchen, de var helt enkelt för bra för oss i dag, säger Anders Westlund.
Som tränare har han kämpat med ett lag som drabbats mycket av skador, vilket också till slut tog ut sin rätt.
– Vi har definitivt fått vår beskärda del och slitit hårt. I dag fanns det inget bränsle kvar.
För Anders Westlunds del är tiden i IFK Timrå nu förbi.
– Det behövs en ny röst i klubben som nu får chansen till en nystart, säger han.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 22

Anders Westlund slutar som Timrås tränare. Anders Westlund slutar som Timrås tränare.

Timråtjejerna vaknade för sent
Förutsättningarna var enkla inför söndagens hemmamatch mot Umedalens IF. Seger var ett måste för att ha en chans att kravla sig över strecket på Spöland Vännäs bekostnad. Denna gång skulle man vara med i från start men denna säsongs historia skulle än en gång upprepa sig.
Redan efter fyra minuter stod det 0-1 på tavlan efter att Timrås backlinje sovit gott och en frispelad Linnea Lundgren enkelt kunde rulla bollen förbi en chanslös Sara Svensson i Timråmålet och ytterligare en mardrömsstart var ett faktum.
Timråtjejerna försökte sedan ta kommandot men såg förvånansvärt trötta ut och Umedalens backlinje sattes inte på några större prov. Det närmaste man kom var Emma Westlunds frispark i den 12:e minuten som gästernas målvakt Jennifer Nilsson tippade till en resultatlös hörna.
Westlund tvingades i den 35:e minuten utgå p g a sjukdom och ersattes av Veronica Söderström och oturen med sjukdomar och skador är något Timrålaget har fått vänja sig vid hela säsongen och dessutom hade man till denna match nyckelspelaren Isabell Viksell avstängd.
Umedalen hade ett par halvchanser i slutet av halvleken men 0-1 stod det på tavlan efter halvlek nummer 1. 
I den andra halvlekens sjätte minut var Umedalens Linnea Lundgren åter igenom men Timrås Sara Svensson gjorde ännu en bra räddning. 
Tio minuter senare frispelades Lundgren igen och denna gång gjorde hon inget misstag. 0-2 och uppförsbacken blev ännu brantare för Timrålaget.
Med knappa kvarten kvar frispelades Lundgren ännu en gång. 0-3, ett äkta hattric av Linnea Lundgren och ridå för Timråtjejerna trodde alla. 
Trots att uppförsbacken ni i stort sett var lodrät gav inte hemmatjejerna upp och i den 81:a minuten såröckte Malin Persson nollan på en hörna slagen av Mikaela Jenssen och nu vaknade Timrålaget på allvar. 
Knappt hade man antecknat 1-3 förrän Timrås bästa spelare för dagen, Marlene Ejerås, kanonsköt 2-3.
Timrå gav nu allt man hade och kvitteringen kom också i den sista matchminuten då Ejerås blev tvåmålsskytt.
Det blev fyra tilläggsminuter och Timråtjejerna kämpade frenetiskt för att få till det så viktiga fjärde målet och man var ytterst nära, bl a en straffsituation då Timråledningen ropade på straff när Olivia Olofsson fälldes. Domaren valde att fria och Umedalen kunde rida ut stormen till Timrålagets stora besvikelse. 
- Vi krigar till slut i alla fall. Synd att vi inte tog jobbet från start konstaterar Timråtränaren Anders Westlund efter matchen.
- Detta är en hård serie och vi har under säsongen varit otroligt drabbade av skador, fortsätter han.
Westlund passade också på att  såga domarna från distriktet som dömer div. 1 Norrland. damer  jäms med fotknölarna.
- Denna serie verkar totalt bortglömd av förbundet, menade han och syftade på kvaliteten på domarna från distriktet. 
- Våra egna domare sänker oss. I dag missar de t ex en solklar straff när Olivia Olofsson blev fälld , dundrar han.
- Kvaliteten på domarna i serien är mycket högre norrut. 
Anders Westlund meddelar också att denna säsong blir hans sista som huvudtränare för Timrådamerna.
- Har haft fina år här men nu behövs en ny röst i omklädningsrummet, avslöjar Anders Westlund som nästa helg avslutar sin sejour som tränare i IFK Timrå.
/ Lokalfotbollens utsände på plats
läs mer om omgång 21

Selångers sköna trendbrott
Nu kom den efterlängtade segern.
– En efterlängtad seger, sammanfattar Selångers tränare Mikael Melin.
Ett Selånger som gjort stora ommöbleringar i laget under hösten.
– Vi har tappat en hel del spelare sen säsongen startade och fått lyfta upp underifrån. Det tar tid att anpassa sig till den här nivån, säger Mikael Melin och fortsätter:
– Så det var skönt att de här tjejerna kunde vinna.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 21

Sen kvittering innebär degradering
Med endast några sekunder kvar på matchen ledde Alnö och hoppet om att kunna rädda kontraktet i sista omgången levde. Då kom kvitteringen och släckte Alnös existens i division I 2014.
– Vi gör en bra fotbollsmatch offensivt. Men sedan släpper vi in fem mål, säger Alnötränaren Michael Brundin som erkänner att uppflyttningen i seriesystemet gick lite för snabbt:
– Vi gick 1,5 division, kan man säga. Lite för stor kostym att växa in i så snabbt.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 21

Storförlust för Alnö IF
Serieledande Assi var överlägset jumbon Alnö.
Som fortsätter släppa in mål.
– Det är patetiskt om man ska försöka prata bort 1–7, säger Michael Brundin, tränare i Alnö.
Sex poäng återstår att spela om i division I Norrland. Alnö har fem upp till Spöland Vännäs på rätt sida strecket.
– Det är poäng man behöver för att överleva. Vi höll ändå huvudet högt, även om det är surt med resultatet, säger Michael Brundin.
Assi är dock suveräna i tabelltoppen.
– Målmässigt rann det iväg för mycket. Men de var ett markant bättre lag än oss.
För Alnö väntar härnäst Burträsk och sedan Selånger. Två segrar är ett måste om hoppet om nytt kontrakt ska leva.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 20

Delad pott för Timrå damerna mot Piteå Södra
IFK Timrå  och gästande Piteå Södra spelade 1-1 sedan lagen spel- och chansmässigt haft varsin halvlek.
- Resultatet var rättvist men vi hade verkligen behövt tre poäng, sade IFK Timrås tränare Anders Westlund efter matchen.
Trots det poängen idag ser det mörkt ut för IFK Timrå att klättra över nedflyttningsstrecket. Fyra poäng upp till Spöland Vännäs, och klart sämre målskillnad, när det bara återstår sex poäng att spela om. Men det kan gå!
läs mer

Piteå Södras tränare rasar mot IFK Timrå
Piteå Södras tränare Lennart Hedqvist var inte glad efter matchen i div. I Norrland mot IFK Timrå som han tyckte var en olustig historia.
– Jag har varit med ganska länge inom damfotbollen men det här är det värsta jag upplevt. Timrå slåss för nytt kontrakt och spelade oerhört fult. Våra tjejer hade klösmärken och märken efter dobbar. Det var riktigt otäckt, säger han till Piteå-Tidningen, och forsätter:
– De var i första hand ute efter Erika Karlsson. En av deras spelare hade bara som uppgift att stoppa henne, med alla medel. Tyvärr klarade inte domaren av att handtera matchen, dundra Hedqvist.
Erika gjorde ändå Piteå Södras mål, 1–0.
– Vårt första hörnmål den här säsongen.
Timrå kvitterade innan paus, 1–1.
– Vi var det bättre laget före paus, i andra halvlek blev det nästan bara spel på mittplanen. Vi var mest glada över att alla spelare klarade sig utan skador.
läs mer

Hänger nåt fler medelpadslag än Selånger kvar i Norrlandsettan?
Spöland Vännäs, Bik, IFK Timrå och Alnö IF slåss om en enda plats när det gäller att hänga kvar i div. I Norrland. Tre spelomgångar återstår.
Bäst förspänt har SVIF som har tre poäng tillgodo på Bik och fyra till våra Medelpadslag.
Helgens omgång kommer att bli riktigt utslagsgivande.
Positivt eller negativt för Medelpad återstår att se.
En brasklapp som kan vara värd att lägga in är vad som händer nästa år med denna "ruinserie". Det finns indikationer att det finns lag som kommer att hoppa av om serien ser ut som den gör i år. De långa resorna ställer till det för klubbarna och det finns spelare som offrar en hel helg och kanske inte ens får spela en minut på en bortaturné. Dessa är inte heller lyckliga över situationen.
Det finns sex div. I-serier i Sverige idag. Fem av dom täcker ena halvan av landet och EN den andra. När varken media (Lokalfotbollen ett av få undantag) eller sponsorer är intresserade av div. I Norrland är det i längden ohållbart. Gör åtminstone TVÅ Norrlandsettor till kommande säsong med, låt oss säga, åtta lag varje där man möts tre gånger inbördes, kanske med ett slutspel under hösten!
Nåja, det får bli en senare fråga men det kanske kan vara värt att suga på karamellen.
Lokalfotbollen tippar omgång 20 av div. 1 Norrland, damer:
• Bik SK - Umedalens IF tips: 1-1
• Burträsk FF - Notvikens IK tips: 1-3 
• IFK Timrå - Piteå Södra DFF tips: 2-1
• Spöland Vännäs IF - Alviks IK tips: 1-3
• Alnö IF - Assi IF (söndag) tips: 1-4
• Själevads IK - Piteå Södra DFF (söndag) tips: 2-1
OBS! Selånger är spellediga i helgen.
läs mer

Ny förlust för Alnö
Två matcher på två dagar – utan ett enda gjort mål. Alnö hade ingen vidare Norrlandsturné. Nu ser det svårt ut att greja nytt kontrakt.
Med nio poäng kvar att spela om i division 1 Norrland har Alnö fyra upp till Spöland Vännäs på rätt sida strecket. Plus 20 mål att hämta in.
– Men vi ska kriga ända in i kaklet, säger tränaren Michael Brundin.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 19

Femte raka förlusten för Selånger
Fem raka förluster och noll mål framåt i dessa matcher.
Men Selånger FK:s tränare Mikael Melin verkar ta den dåliga trenden i division I Norrland med någorlunda ro.
– Jag tror att vi var det lag som gjorde flest mål de första 13 matcherna. Sen tappade vi rutinerade spelare och har ersatt dem med egna talanger, säger Melin.
– Vi har ändrat målsättningen, det handlar nu om att slussa in de här tjejerna.
Tack vare den fina våren behöver inte SFK oro sig över kontraktet. Det behöver däremot bottenlaget Bik SK som man mötte på lördagen.
– Det märktes att poängen är otroligt viktiga för dem, konstaterar Melin.
– Kanske hade vi vunnit om vi gjort första målet. Det var en otroligt jämn match, vi skapar lika många chanser som dem.
Melin ger extra beröm till ytterbacken Wilma Wärulf.
– Hon är född 1999 och kan vara en framtida allsvensk spelare.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 19

Alnö inledde turnén med storförlust
0–7. Ibland talar siffrorna sitt klara språk.
– Det är bara att gratulera motståndarna en sådan här gång, säger Alnö IF:s tränare Michael Brundin efter storförlusten i division I Norrland.
Alnö är sist i tabellen, men loppet om fortsatt spel i division I är långt ifrån körd.
På lördagen var dock mittenlaget Piteå Södra ett eller kanske till och med två nummer för stort.
– De var bollskickligare än vi trodde. Vi vill också spel boll så, men lyckades inte lika bra, säger Brundin.
För att sedan konstatera:
– Men det gäller att inte hänga läpp, vi har bara gjort halva vår Norrlandsturné.
Bussen fortsatte norrut efter matchen, mot Luleå där man på söndagen möter tabelltrean Alviks IK.
– Det blir en utmaning att ställa om, säger Brundin och berömmer comebackande mittfältaren Emma Tideström.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 19

Ödesmatch för Alnös damer
För Alnö IF gäller inget annat än seger borta mot mittenlaget Piteå Södra i div 1 Norrland, damer. Spöland Vännäs vann sin match i förra omgången är nu tre poäng före ö-tjejerna i kampen om nytt kontrakt, där även IFK Timrå är involverade men som är spellediga den här helgen.
Selånger spelar hemma mot Bik och kan via seger spela ner Härnösandstjejerna i div. II och därigenom hjälpa sina systrar i Alnö och Timrå. Men frågan är om man klarar det? Spelaförluster, skador och sjukdomar har ställt till det och frågan är om formen räcker till. Tveksamt.
Dagens matcher:
• Selånger FK - Bik SK (14:00, Bergsåkers IP) tips: 0-1
• Piteå Södra DFF - Alnö IF (16:00, Blåsvallen) tips: 1-3
läs mer

Unga Alnö räckte inte hela vägen
Sjukdomar och en dålig start fällde bottenlaget Alnö mot topplaget Själevad.
Men Alnö lät sig inte nedstämmas över förlusten med 1–3.
– Detta är ingen katastrof, säger Alnötränaren Jörgen Backlund.
Alnö IF är i allra högsta grad inblandad i bottenstriden i Division I Norrland damer. Innan Alnö tog emot Själevad hade trion Alnö, Spöland Vännäs och Timrå alla 13 poäng, med Spöland Vännäs i förarsätet på grund av bättre målskillnad.
Efter matchen mot tabelltvåan Själevad var ingenting förändrat, förutom att Alnös målskillnad försämrats. Detta då Själevad rättvist vann med 3–1.
– Själevad är ett topplag, konstaterar Jörgen Backlund.
läs mer

Alviks Isaksson sänkte Timrå med tre mål
IFK Timrå förlorade med 1–3 i damernas division I Norrland mot Alvik.
– Vi föll med hedern i behåll, säger tränaren Anders Westlund.
Efter en poäng mot Notviken var det ett laddat Timrå som tog sig an Alviks IK.
Men hemmalagets Johanna Isaksson såg till att det inte blev någon trevlig utgång på matchen sett ur Timråögon. Detta genom att göra tre mål inom loppet av 15 minuter.
Då hjälpte Alva Grahns reduceringsmål föga.
– Vi var minst lika bra som Alvik i första, men i andra blir det soppatorsk, säger Westlund.
läs mer

Selånger föll klart mot Notviken
Notviken slog tillbaka Selånger i damernas division I Norrland.
– Jag vet inte vad man ska säga, säger Mikael Melin.
Selånger förlorade med klara 5–0 mot Notviken i söndagens match på Tunavallen i Luleå.
Efter den första halvleken skiljde det bara ett mål mellan lagen, men i den andra halvleken så kunde hemmalaget springa ifrån och defilera in med 5–0 efter 90 minuter.
– Första halvleken var hyfsat jämn. Sedan hade vi en bra period under den förstas kvarten av andra innan de gör 2–0. Efter det orkar vi inte resa oss, säger SFK-tränaren Melin.
läs mer

Risk för en poänglös söndag för våra div. I-lag
Selånger och IFK Timrå är som sagt på en roadtrip i Norrbotten och idag "byter" man motståndare. Timrå möter Alvik medan ett orutinerat Selånger, som saknar några viktiga pjäser bl a 13-målsskytten Angelica Lindholm Forsell, tar sig an Notviken. Det var bara Timrå som tog poäng igår men idag är risken överhängade för en dubbelnolla.
Alnö var spellediga igår och möter idag serietvåan Själevad hemma på Släda. Inte heller där skall man räkna in några poäng på förhand även om ö-tjejerna har skrällpotential.
Lokalfotbollen tippar:
• Alviks IK - IFK Timrå 3-0
• Alnö IF - Själevads IK 1-3
• Notvikens IK - Selånger FK 2-0
läs mer

Förlust för ungt Selånger
Selångers damer förlorade borta mot Alvik i division I Norrland, men det var ett ungt lag man ställde på benen. 
– Vi är glada för varje poäng vi tar med tanke på att vi har så många 98:or och 99:or, säger tränaren Mikael Melin. 
SFK har tappat många spelare under säsongens gång, vilket har gjort att man tvingats plocka upp spelare från det egna ledet. Men man gjorde det bra borta mot Alvik, som likt Selånger slåss på tabellens övre halva.
– Alvik är ett av de bättre lagen vi har mött i år. De är stora och starka, säger Melin, vars lag ändå hade lägen att avgöra matchen.
– Vi har två 100-procentiga målchanser i andra, men vi har haft lite svårt att göra mål på slutet.
läs mer

Timrå kämpade till sig oavgjort
Det såg jobbigt ut för Timrås damer under första halvlek. De låg under med 2–0 tidigt i andra och många trodde att det var avgjort, men icke.
– Den här poängen känns som en seger, säger tränaren Anders Westlund.
Timrå höll sig kvar i lördagens match i Division I Norrland borta mot Notvikens trots att de släppte in mål tidigt i båda halvlekarna.
– Det är ett karaktärsdrag hos ett lag att kunna vända 2–0 till ett kryss. Vi fick 2–1 ganska omgående och sedan kändes det som om 2–2 kom av bara farten, berättar Westlund.
Nästa match är redan i morgon (söndag) borta mot Alvik. Målsättningen är klar.
– Vi ville ta minst två poäng på dessa matcher innan vi åkte hit och ska göra allt i vår makt för att det ska bli så.
läs mer

Roadtripp för Selånger och Timrå i damettan
Både Selånger och IFK Timrå är i helgen på resande fot i Norrbotten och spelar dubbelmatcher mot tufft motstånd, Alvik och Notviken.
Selånger har häng på andraplatsen i serien medan Timrå befinner sig i en krigszon i bottenträsket där fyra lag, Spöland Vännäs, Alnö, Timrå och Bik, slåss om en enda räddningsplanka. Blott två poäng skiljer lagen åt.
Lokalfotbollen tippar dagens matcher:
• Bik SK - Assi IF 0-3
• Burträsk FF - Umedalens IF 3-2
• Alviks IK - Selånger FK 0-1
• Notvikens IK - IFK Timrå 2-0
läs mer

Timrå grep sista halmstrået
Timrå tjejerna har i tidigare matcher haft ovanan att inte vara på tårna i från början och därmed hamnat i tidigt underläge.
Men denna gång var det annat och det fick Spöland Vännäs erfara.
Unga Alva Grahn fick chansen från start och hon tackade för förtroendet genom att göra 1-0 redan i den tredje minuten. 
Timrå ångade på och efter sex minuter kunde en frispelad Erika Persson göra 2-0 till hemmalaget.
Hemmatjejerna dominerade totalt och hade även bud på flera mål.
Efter halva halvleken började dock Spöland Vännäs tjejerna inse att det faktiskt var match och började ta över spelet dock utan att på allvar hota Timråförsvaret och 2-0 stod sig till halvtidsvilan. 
Andra halvlek inleddes ganska händelsefattigt. Spöland Vännäs försökte visserligen trycka på men var uddlösa mot ett för dagen mycket stabilt Timråförsvar.
I den 60 min darrade man dock en aning och det utnyttjade  Spöland Vännas Frida Strandberg som kunde göra 2-1 från nära håll.
Spöland Vännas fortsatte att försöka trycka på men kom ingenstans mot ett taggat och kämpande Timrå.  
läs mer

Hoppla!!! Selånger (med bl a lagkaptenen Mikaela Björkholm, fick "bara" 0-0 hemma mot Burträsk. Foto: Burträsk FF hemsida.

Brandskattat Selånger mållösa mot Burträsk
Sjukdom och frånvaro var ingen bar start på matchen mot gästande Burträsk – men de spelare som fanns tillgängliga spelade bra. 
– Tjejerna gör en jättebra insats, säger tränare Mikael Melin. 
Selånger spelade med både fart och kreativitet, men skapade inte de där riktigt heta chanserna och lyckades inte spräcka nollan hemma mot Burträsk i division I damer på Bergsåker.
läs mer

Jessica Hurtado satte 1-0 på straff. Jessica Hurtado satte 1-0 på straff.

Alnö blåste IFK Timrå av planen
Efter att IFK Timrå, skrällbesegrat Selånger på bortaplan, hade man förväntat sig en jämn och spännande match på Släda men IFK Timrås fina spel  från den matchen var totalt  bortblåst. I stället tog Alnö tag i taktpinnen direkt och redan efter fem min stod det 1-0 till hemmalaget efter mål av Paulina Byström. Tolv minuter senare var målskörden dubblad då Emelie Birgersson från nära håll kunde peta in bollen bakom Timråmålvakten Madeleine Sjödin efter ett mycket passivt försvarsspel - och värre skulle det bli för gästerna... Att försöka dribbla som sista man (läs kvinna) i försvaret kan ofta vara förödande och denna gång var det så också. Erika Engblom pressade och blev fälld och straff tilldömdes. Duktiga Jessica Hurtado satte straffen stensäkert och 3-0 stod på tavlan efter dryga halvtimmen spelad.
Timrå då? Tja, förutom en frispark av Emma Westlund i slutet av halvleken hade man inte mycket framåt att komma med. 
Alnö kunde gå till halvtidsvila med välförtjänta 3-0 i ryggen.
I andra halvlek tryckte Timrå på men utan att nämnvärt sätta Alnös försvar på några större prov. I stället hade Engelina Nygren ett par bra lägen att sätta fyran men Timråmålvakten Sjödin gjorde ett par bra ingripanden. Timrås Emelie Åkersten blev dessutom utvisad i den 68:e minuten p g a otillåtet språkbruk, ytterst ovanligt bland damfotbollen.
I den 81:a minuten kom matchens vackraste mål. Alnös Jessica Hurtado spelade fram Ellen Löfqvist som sköt ett kanonskott, ribba in.
hemmatjejerna hade sedan bud på både 5- och 6-0, bland annat en stolpträff av Engelina Nygren men 4-0 stod sig matchtiden ut. 
Hela Alnölaget förtjänar beröm för en gedigen laginsats med ett litet extra plus för unga backen Maya Hulinder.
Pris till bästa spelare vardera lagen gick till Elin Rydberg i Alnö och Marielle Bergman i Timrå. 
IFK Timrås tränare Anders Westlund var inte glad efter matchen och om vi tar bort de värsta kraftutrycken:
- Katastrof! Jag orkar inte ens prata om det, suckar en mycket besviken Timråtränare efter matchen. Lokalfotbollens utsände förstår honom. 
- Vi hade en bra urladdning i första. Hög energi och fart i benen var nyckeln till segern, säger Michael Brundin, normalt tränare för Alnös div. II-lag.
Alnö tog därmed kloss på Spöland Vännäs ovanför nedflyttningsstrecket medan IFK Timrå nu får det allt tuffare att kravla sig över ovanstående streck. Redan på lördag har man en 12-poängsmatch då laget från järnvägsknuten Vännäs, Spöland Vännäs IF, kommer på besök - sista chansen att hänga med tåget eller bli kvar på perongen.
läs mer

Alnös damer tog inte chansen
Alnö hade tänkt sig två scenarior när det gäller kvällens match mot Bik på Bondsjöhöjdens IP. Dels komma ikapp Spöland Vännäs ovan nedflyttningsstrecket poängmässigt och samtidigt lämna kvar hemmalaget i bottenträsket.
Men i skuggan av herrarnas cupmatch på Högslätten mellan Härnösands FF och Helsingborgs IF gick det inte alls. Bik vann, precis som HIF, med 4-0.
Alnö inledde bäst men när Biks import Lorena Landete Escriva satte 1-0 tog hemmalaget över totalt och kunde segla både iväg till seger och förbi i tabellen. Härnösandslaget var klart tyngre och Alnö vek ner sig lite väl enkelt.
läs mer

Derbyknall av Timrå mot Selånger
Det skiljde 23 poäng i tabellen mellan lagen innan avspark.
Nu skiljer det "bara" 20 efter IFK Timrås skrällseger.
– Liket lever, säger Timråtränaren Anders Westlund.
Topplaget Selånger hemma mot IFK Timrå som frenetiskt slåss i den absoluta botten av damernas division I norra.
På papperet en given utgång.
Men teori och verklighet är två skilda saker.
– Vi hade bestämt att när vi förlorade mot BIK så var vi tvungna att ta en skrällseger i stället. Och nu gjorde vi det mot Selånger, säger Anders Westlund som var extra glad efter triumfen.
– Det är ju lite speciellt eftersom det är många i vårt lag, inklusive jag själv, som kommer från Selånger.
Segern innebär att Timrå tog tre nödvändiga poäng för att krympa avståndet upp till nedflyttningsstrecket som nu är på fyra poäng.
läs mer

Alnö inte alls med från start
Två mål i baken efter fem minuter – ett underläge som Alnö IF inte kunde hämta sig ifrån.
– Jag vet inte om vi kom av bussen ens, säger Marcus Söderholm.
Alnö har haft en tuff säsong i division I Norrland med blott tre vinster på 14 försök.
Chansen att hålla sig kvar i serien finns dock fortfarande, då Spöland-Vännäs bara ligger tre poäng upp, ovanför nedflyttningsstrecket.
Men mot Umedalen hade tjejerna inte en chans.
– Det är en katastrofal första halvlek, jag vet inte om vi kom av bussen ens, organisationen var som bortblåst, säger tränaren Marcus Söderholm.
I andra halvlek ryckte laget upp sig och spelade 2–2.
– Vi hade ett långt halvtidssnack och gör en fullt godkänd andra halvlek. Men hela laget kan bättre.
läs mer

IFK Timrå ny jumbo
0-1 borta mot Bik - var det Timrådamernas nådastöt?
Matchen, som fick flyttas från Bondsjöhöjdens IP till Högslättens konstgräs, bjöd på en riktigt frän och fysisk match där det, för ovanlighetens skull när det gäller damfotboll, i stort sett klagades på varenda domslut.
Så många målchanser skapade inte lagen och de som vaskades fram gjordes av IFK Timrå. Dock utan att få bollen förbi hemmalagets keeper Nordlund.
Hemmalaget hade en hyfsad chans - och den blev det mål på...
Judit Paredes Ros hittade rätt med lite drygt kvarten kvar. Ett skott som via en touch gick ovanför Timråkeepern Sara Svensson och in under ribban.
IFK Timrå ligger nu sist i div. I Norrland och har sju poäng upp ovan nedflyttningsstrecket. Och inte blir det lättare då stöttespelarna Madelene Pettersson och Emma Westlund är avstängda nästa match p g a sina tre varningar.
läs mer

Engelina Nygren Engelina Nygren

Alnö knaprade in en poäng i botten
Två gånger låg Alnös damer under hemma mot Notviken i söndgens match.
Två gånger kvitterade man och tog sig en poäng närmare Spöland Vännäs ovanför nedflyttningsstrecket.
Engelina Nygren och Paulina Byström gjorde ö-tjejernas mål.
läs mer

Dålig skärpa när Timrå föll
Spelmässigt hängde de med. Men precis som tidigare denna saknades effektiviteten för IFK Timrås damer i mötet med Burträsk.
– Vi skulle behöva några enkla mål, konstaterar tränaren Anders Westlund. 
Lördagens match mellan Timrå och Burträsk i Division I Norrland startade med att bortalaget satte fart direkt. Anders Westlund börjar vänja sig vid mönstret.
– Motståndarna tittar säkert på var vi ligger i tabellen och tänker att de ska köra för fullt redan från avspark.
Ettnollmålet kom i tionde minuten. Strax därefter fick Timrå ett friläge som inte resulterade. I anfallet efter gjorde Burträsks Mirjam Lindgren 2–0.
– Vi måste göra mål på våra chanser. Till exempel har vi en frispark som går i undersidan av ribban. Ligger man högre upp i tabellen så går ju sådana lägen in. Men det är väl bara att bita ihop, säger Westlund.
läs mer

Sandra Sandberg gjorde två av målen när SFK 5-0-vann. Sandra Sandberg gjorde två av målen när SFK 5-0-vann.

Selånger fortsätter överraska
En mittenplacering var vad de trodde på innan säsongen. Selångers har bud på mer efter lördagens klara vinst.
Selånger hakade på lagen i toppen i och med storsegern mot Umedalen i damernas Division I Norrland. Segern var i mångt och mycket en revansch.
– Vi är normalt väldigt starka på Bergsåker, men i de två matcherna innan den här tappade vi poäng. Plus att vi bara fick 1–1 borta mot Umedalen senast. Vi pratade innan matchen om att "nu jävlar", säger lagets tränare Mikael Melin.
Tryggheten fanns i Selångers spel från start, men Sanna Lööw Ohlsons 2–0 precis innan halvtid gjorde så att den sista luften gick ur spelarna i Umedalen.
– Jag tror inte att de skapade en enda chans i matchen faktiskt. Från mitt håll var det bara att luta sig tillbaka.
läs mer

Selånger vann svängig match i Piteå
Selångers damer förlorade mot Assi på lördagen, men slog Piteå Södra på söndagen och fick med sig tre poäng hem till Sundsvall. 
– Riktigt skönt, konstaterar tränaren Kristoffer Vestin. 
Selånger gjorde 5-1 tidigt i den andra halvleken och då såg matchen ut att vara över. Men Piteå Södra reducerade två gånger vilket gav matchen nerv.
– Vi tappade ju 2-0 med tio minuter kvar mot dem i våras, och det kändes som att det fanns i bakhuvudet när de gjorde sina mål, säger Vestin.
Selånger gjorde dock 6-3, innan Piteålaget reducerade på nytt med tio minuter kvar.
– Under de sista tio minuterna slår vi i stort sett bara ifrån oss, säger Vestin och fortsätter:
– Det var en okej helg. Vi får med oss tre poäng hem, men det känns som att det hade varit mer rättvist med fyra eftersom vi spelade så bra mot Assi.
läs mer

Selånger kan glömma Elitettan
Selångers damer är på Norrlandsturné och matchar både lördag och söndag.
Tyvärr inleddes matchandet i moll i mötet mot serieledarna Assi.
SFK hade hoppats på revansch för det snöpliga nederlaget i premiären då man förlorade hemma efter matchens sista bolltouch.
Därav blev intet. Assi var för starka hemma på Billerud Arena och kunde vinna med 3-1.
Selånger höll emellertid 1-1 i paus men tappade tyvärr i andra och drömmen om att byta plats med SDFF i Elitettan krossades. För inte tar väl Selånger in nio poäng på Assi under hösten?
Under söndagen väntar ny match, denna gång mot Piteå Södra på Blåsvallen.
Förhoppningsvis blir det inte tredje raka förlusten då.
läs mer

Tung derbyförlust för Selånger
Selångers damer föll tungt i regnet på Bergsåkers IP mot Själevad i det viktiga länsderbyt mot Själevad och tappade gentemot toppen.
Vinst och de hade klättrat till en andra plats i tabellen.
Men Selånger kunde inte stå emot Själevad på hemmaplan.
– Vi står inte upp.i andra halvlek, säger tränare Mikael Melin.
SFK har nu sex jobbiga poäng att ta in på serieledarna Assi under hösten för eventuellt spel i Elitettan nästa år.
läs mer

Angelica Lindholm Forsell - en av flera presumtiva match-hjältar i länsderbyt. Angelica Lindholm Forsell - en av flera presumtiva match-hjältar i länsderbyt.

Vinna eller försvinna för Selångers damer ikväll
Selångers div. I-damer har sex poäng upp till serieledarna Assi, men en match mindre spelad.
Därför är kvällens drabbning på Bergsåkers IP mot länskollegan Själevad oerhört viktig för toppstriden. 
Nolaskogsarna har lika många poäng som Selånger och behöver också vinna för att hänga med hösttåget mot toppen.
Båda lagen har flera presumtiva matchvinnare. Trion Angelica Lindholm Forsell, Sanna Lööw Ohlson och Sandra Sandberg har svarat för inte mindre än 29 av Selångers 35 fullträffar medan Själevad lever mycket på duon Josefin Larsson och Moa Eriksson, elva respektive nio mål.
Mycket talar för att någon ur den kvartetten kan ikläda sig matchhjälterollen i kvällens synnerligen intressanta drabbning.
läs mer

Viktig vinst för Alnö
Det blev tre viktiga poäng för Alnö mot Spöland/Vännäs som ligger strax ovanför dem i tabellen.
Nu är det bara ett poäng upp till säker mark.
– Nu får både vi och Timrå ett bättre läge så att vi kan jaga Spöland/Vännäs, säger tränaren Marcus Söderholm som fick se sina adepter göra en riktigt bra första halvlek.
läs mer

Timrå räckte inte riktigt till
2–0-underläge efter 20 minuter.
Sen orkade inte Timrå jobba ikapp.
– Vi ger tyvärr motståndarna ett handicap igen, säger tränaren Anders Westlund.
Nykomlingen IFK Timrå fortsätter slita ont i norrettan, mot serieldaren Assi blev det förlust med 3–1. Siffror som någorlunda också speglar matchen.
– Ännu en hedersam förlust, konstaterar Anders Westlund.
läs mer

Hemmamatcher för de våra när damettan kickar igång igen
Div. I Norrland, damer, sparkar även dom igång hösten idag och samtliga våra lokala lag har hemmamatch. Alnö och IFK Timrå spelar idag medan Selånger väntar till tisdag då Själevad kommer på besök i en riktig toppmatch.
Dagens matcher för våra lokala lag med Lokalfotbollens tips:
• Alnö IF - Spöland Vännäs IF tips: 2-1
Alnö ligger under nedflyttningsstrecket. Ovanför ligger Spöland Vännäs med fyra fler inspelade poäng. Hemmaseger och det skiljer bara en. Sexpoängsmatch således på Släda IP.
• IFK Timrå - Assi IF tips: 2-4
Även IFK Timrå ligger under det förhatliga nedflyttningsstrecket men att begära att man skall ta poäng mot serieledarna Assi kanske är för mycket begärt. Något Selånger inte skulle ha något emot om så inträffade.
läs mer

Alnös damer fick storstryk
Alnö IF:s damer har gjort flera bra matcher på slutet, men mot topplaget Assi i vårens sista match tog det tvärstopp. 
– Vi släppte in ett tidigt mål och började hänga med huvudena, säger tränaren Ola Westman. 
Assi, som i och med segern tog över serieledningen, gick på knock i den första halvleken och ledde med 5–0 efter densamma.
– Det såg okej ut första tre minuterna, säger Westman lågmält.
läs mer

Amanda Sevefjord, numera mörkhårig, skallade ihop med en Alviksspelare och tvingades utgå med en rejäl bula modell XL. Amanda Sevefjord, numera mörkhårig, skallade ihop med en Alviksspelare och tvingades utgå med en rejäl bula modell XL.

Domaren i fokus när Timrå förlorade
IFK Timrås div. I-damer förlorade med uddamålet av fem när topplaget Alvik kom på besök. 
Man emellertid värda minst en poäng med otur och ett par olyckliga domslut kom att sätta käppar i hjulet.
Timrå har även sig själv att skylla då man även denna gång inte var på tårna direkt från avspark och åkte på ett tidigt baklängesmål då domaren, efter sex minuter, tilldömde Alvik en straff. Cecilia Hedlund var säker från elva meter.
- Tycker den straffen var klart tveksam, säger Timrås tränare Anders Westlund, och värre skulle det bli... 
läs mer

Alnös nyförvärv Stephanie Eyler var både bäst på planen och tvåmålsskytt när Timrå derby-besegrades med 4-2. Alnös nyförvärv Stephanie Eyler var både bäst på planen och tvåmålsskytt när Timrå derby-besegrades med 4-2.

Alnö vann damderbyt i Norrlandsettan inför storpublik
Nykomlingarna Alnö har stundals spelat riktigt bra i inledningen av div. I Norrland men tyvärr har man inte räckt till riktigt fysiskt i de bägge straffområdena och poängen har uteblivit så när som på en ynka seger.
I dagens bortaderby mot IFK Timrå föll alla puzzelbitar på plats inför storpubliken på Bergeforsens IP, 237 åskådare!
Innan avspark hedrades förre Timråtränaren och nyligen avlidne Thomas Svedin med en tyst minut. 
Jag vet inte om Timråtjejerna var tagna av stunden men efter kick-off var det bara Alnö för hela entrépengen.
Det tog det bara tre minuter innan Emelie Lindblad utnyttjade en miss i Timråförsvaret och kunde rulla in 0-1 bakom Sara Svensson.
Gästerna dominerade sedan första halvlek fullständigt ledda av duktiga Stephanie Eyler och Emelie Lindblad. 
Timrå stod mest och tittade på och Alnö fick all tid i världen att briljera med ett mycket bra passningsspel. 
I minut 23 passade ovannämnda duo sig igenom Timråförsvaret och Eyler kunde lätt sätta 0-2.
I den 35:e minuten kom Eyler igenom återigen och 0-3 var ett faktum.
Timrå då? Ja, förutom ett tungt skott tätt över av Madelen Pettersson i den 13:e minuten var det en riktigt bedrövlig halvlek från Timrås sida.
Till andra halvlek gjorde hemmalaget två byten. In kom Mikaela Jensen och Erika Engblom och det visade sig för spelet vara lyckade byten för Timrå tog kommandot tämligen omgående och tryckte tillbaka Alnö.
Det tog dock ända till den 85:e minuten innan utdelningen kom. Madelen Pettersson sprang då igenom Alnöförsvaret och blev fälld och duktige domaren Daniel Yng blåste i sin pipa och pekade på straffpunkten. Isabell Viksell gjorde inget misstag men någon egentlig kontakt fick man aldrig.
Fyra minuter senare gjorde nämligen Engelina Nygren 1-4 på en perfekt slagen frispark av Jessica Hurtado, som också hon gjorde en mycket bra match. Timrå kunde sedan reducera ännu en gång genom inhopparen Erika Engblom men närmare  än så kom inte kamrattjejerna. 
- Första halvlek var en katastrof från vår sida menade en besviken Anders Westlund, tränare för IFK Timrå, efter matchen.
- Vi har nog aldrig varit så upprullade någon gång tidigare. Vi var inte ens nära! Timråtränaren var dock nöjd med de två inhopparna i andra halvlek.
- Den halvleken var ju faktiskt vår men vi har inget att skylla på. Det är bara att gaska upp oss och komma igen på lördag då vi har ny vårens sista hemmamatch, avslutar Westlund. 
– Det här var en otroligt viktig seger. Nu känns det som att vi har slagläge när vi ska möta de andra bottenlagen efter uppehållet, säger Alnös tränare Markus Söderholm till ST-sporten.
Alnös första halvlek är en av de bättre man har gjort den här säsongen.
– Då spelade vi en fantastik fotboll, och rullade faktiskt ut Timrå. I andra blir det lite ställningskrig, men jag tycker att vi har bra koll på det hela.
läs mer

Selånger slog toppkonkurrent
Selångers damer tog tre oerhört viktiga poäng på tisdagskvällen. 
Laget slog Själevad borta med 3–1, och är ny tvåa i division I-tabellen. 
Segern grundlades i den första halvleken, som kan ha varit Selångers bästa för säsongen.
– Vi gör en otroligt bra första halvlek. Det hade kunnat vara 5–0 eller 6–0 redan i paus, säger tränaren Mikael Melin.
Och det i en match som på förhand såg riktigt tuff ut ...
– Ja, jag tror vi blev chockade själva av att det gick så bra.
Den som hade bäst utdelning den här kvällen var anfallaren Sanna Lööw, som svarade för ett äkta hattrick.
läs mer

Ödesmatch i Damettan
IFK Timrå har två segrar i damernas div. I Norrland medan Alnö bara skrapat ihop en ynka.
Båda lagen ligger under nedflyttningsstrecket och idag möts lagen på Bergeforsens IP i en tidig ödesmatch.
Mest prekärt är läget för Alnö IF vars unga och tunna trupp, som väntat, visat sig väga för lätt mot tuffare motstånd. Det ÄR stor skillnad på div. III Medelpad och div. I Norrland. Speltekniskt hänger man bra med men innanför de bägge straffområdena räcker man helt enkelt inte till.
IFK Timrå har acklimatierat sig allt eftersom och har potential att rädda nytt kontrakt, om man slipper fler skador på nyckelspelare vill säga.
Selånger spelar ikväll borta mot serietvåan Själevad. Vid seger passerar Selångertjejerna ångermanländskorna i tabellen och skulle mot förmodan Assi gå på pumpen borta mot Notviken har vi blå-röd-randigt i serietopp vid 21-snåret ikväll.
Lokalfotbollen tippar div. I Norrland, damer:
IFK Timrå - Alnö 2-1
Själevad - Selånger 2-2
läs mer

Sandra Sandberg Sandra Sandberg

Selångers nyckeltrio
Selånger har gjort 30 mål och är målgladast i serien.
Mycket tack vare en kedjetrio som producerar mål i massor.
– Det fungerar jättebra, säger lagkaptenen Sandra Sandberg. 
Inget lag i serien producerar så mycket mål som Selånger har gjort under de inledande nio matcherna i ettan. Men då har laget ett riktigt vasst anfallsvapen att luta sig emot.
Det handlar om en målglad kedjetrio som producerat 24 av lagets 30 mål:
Sandra Sandberg och Angelica Forsell-Lindholm har bägge gjort nio mål.
Sanna Lööw Ohlsson har lyckats sätta sex mål.
– Det är alltid roligt att göra mål och jag tycker att hela laget utvecklats på ett bra sätt, säger Sandberg och tillägger angående samarbetet med sina anfallskompisar:
– Vi trivs bra tillsammans och kompletterar varandra bra. Både Sanna och "Angen" är två duktiga spelare.
läs mer

Tisdag 18 juni

Sandra Sandberg Sandra Sandberg

SFK hakar på toppen
En säker Selångertriumf gör att laget hakar på i toppen av division I. Den vikarierade kaptenen Sandra Sandberg dödade derbyt med en delikatess och nu siktar laget uppåt.
– Vi går absolut för första platsen, säger hon.
Det var i början av andra halvlek som Sandra Sandberg slet sig lös från sin bevakning och fick ett instick från kanten som hon klackade in och luften pös ur Alnö.
läs mer

Ellen Löfqvist Ellen Löfqvist

Talangen Löfqvist tror tiden talar för Alnö
Bottenlaget Alnö fick slita hårt mot Selånger. Och hårdast slet 15-åriga Ellen Löfqvist på innermittfältet.
– Vi har en ganska tunn trupp och många skadade just nu, säger hon.
Alnö blev mer och mer mattat desto längre matchen led, men i första halvlek stod det unga laget upp bra mot topplaget Selånger.
– Vi måste ha mer stabila spelare med mer erfarenhet. Vi har en ganska tunn trupp och många skadade just nu, så vi lånar många underifrån och det blir ett problem i längden, säger flicklandslagsspelaren Ellen Löfqvist som står noterad för två landskamper.
läs mer

Damberby på Släda IP
Alnös tjejer har, som väntat, haft en tuff inledning i damernas div. I Norrland.
Blott en seger på de första åtta matcherna och en cementerad plats under nedflyttningsstrecket. Detta trots att man stundals stått för bra prestationer men inte räckt till rent fysiskt och släppt in lite för många "onödiga" mål.
Bättre har det sett ut för Selånger som ligger fyra i tabellen och utmanar "storlagen" norrut om seriesegern.
Ikväll möts lagen i ett intressant derby på Släda IP där gästerna skubbar ut som klara favoriter, med rätta.
Men som det så många gånger är sagt - "derby är derby".
Selånger har emellertid många matchvinnare i sitt lag och att Alnö skall stå emot i 90 minuter plus tillägg tror jag de inte mäktar med. Det jag kan utlova är att det i alla fall kommer att bli en underhållande match mellan två spelande lag.
Lokalfotbollen tippar:
Alnö - Selånger 1-3
läs mer

Lördag 15 juni

Timrå tappade ledningen
IFK Timrå föll borta mot Piteå Södra i damernas division I Norrland.
– Vi ska inte förlora med 3–1 mot Piteå, säger Timråtränaren Anders Westlund.
Isabell Viksell gav gästerna ledningen i första halvlek, men sedan var det slut på det roliga. Piteå Södras Emma Filipsson gjorde nämligen tre mål vilket vände på matchen.
– Vi orkar inte hela vägen, vilket Alnö ska få sota för på tisdag, säger Westlund.
läs mer

Poänglös långresa för Timrås damer?
IFK Timrå tog en viktig seger i sin förra match, 1-0 mot Bik, i jakten på ett nytt kontrakt.
Idag väntar mittenlaget Piteå Södra på bortaplan. Norrbottniskorna var tippade att tillhöra toppen och så här långt är säsongen en skuffelse för deras del.
Timråtjejerna vann dock mot Spöland Vännäs på bortaplan med klara 3-0 och är inte chanslösa i eftermiddag, på papperet. Försvarsspelet måsta klaffa till fullo men framåt kommer saknaden av skadade Veronica Söderström att bli för stor. Detta gör att pressen blir för stor mot försvaret och man får inkassera ett hedersamt nederlag. Men...jag har gärna fel.
Lokalfotbollen tippar Div. I Norrland, damer:
Piteå Södra - IFK Timrå 2-0
läs mer

Söndag 9 juni

Maja Nyman grund-lade segern med sitt 1-0-mål. Maja Nyman grund-lade segern med sitt 1-0-mål.

Äntligen, Alnö!
I den åttonde omgången kom den - Alnötjejernas första seger i div. I Norrland.
3-1 mot Umedalens IF
Efter en mållös första timme satte Maja Nyman det förlösande 1-0-målet och när Engelina Nygren gjorde 2-0 i den 76:e minuten och Stephanie Eyler satte trean två minuter senare var segern i hamn.
Då spelade det ingen roll att Elin Orädd reducerade på övertid, det var bara av akademiskt intresse!
läs mer

Jessica Hurtado har spelat OS-fotboll med Colombia och förstärker nu Alnö. Jessica Hurtado har spelat OS-fotboll med Colombia och förstärker nu Alnö.

Colombianskt inslag på ön
Efter en tung start har vinden vänt för Alnö. 
På söndagen kom första segern. 
Bakom lyftet ligger nya colombianskan Jessica Hurtado. 
– Hon betyder jättemycket, säger tränaren Markus Söderholm.
Det är först och främst skador som har gjort bristen på spelare så stor. Störst har den varit längst bak. Söderholm har tvingats använda åtta (!) olika mittbackar så här långt. Mot Umedalen bestod mittbacksparet av Maja Nyman och Jessica Hurtado. Hurtado som egentligen är offensiv mittfältare, eller "attacking midfielder" som Söderholm säger. Den OS-meriterade colombianskan kom till Alnö för drygt fyra veckor sedan, och har redan höjt laget ett par nivåer.
läs mer

Lördag 8 juni

Sandra Sandberg gjorde två av SFK:s mål. Sandra Sandberg gjorde två av SFK:s mål.

Selånger i toppen efter ny triumf
Selångers damer är inblandat i toppstriden i division I på allvar. 
Detta efter stabila 3-0 hemma mot Alvik. 
Segern grundlades i den andra halvleken.
Angelica Forsell gjorde 1-0 på egen hand innan Sandra Sandberg satte både 2-0 och 3-0. Anfallarna har gjort åtta mål vardera så här långt, i ett Selånger som gjort 26 stycken totalt. Flest av samtliga lag i serien.
läs mer

Torsdag 6 juni

Tre glada timråtöser som blev tungan på vågen i den viktiga segermatchen mot Bik. Från vänster målskytten Madelene "Pettson" Pettersson, framspelaren Olivia Olofsson och målvakten Sara Svensson som höll nollan. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Både storstjärnan Veronica Söder-ström och spelet haltade på kryckor men trots det tog IFK Timrås damer en viktig seger mot Bik. Både storstjärnan Veronica Söder-ström och spelet haltade på kryckor men trots det tog IFK Timrås damer en viktig seger mot Bik.

IFK Timrå vann "sexpoängsmatch"
IFK Timrås div. I-damer tog en extremt viktig seger då man vann den viktiga "sexpoängmatchen" mot Härnösandslaget Bik i kampen om nytt kontrakt.
Matchvinnare blev Madelene Pettersson som efter blott en träning i benen klev in och satte matchens enda mål.
- "Pettson" har lovat att ställa upp och hjälpa oss nu när "Lonkan" (Veronica Söderström) brutit foten och blir borta ett tag, säger tränaren Anders Westlund.
Annars var det ingen sprudlande fotboll som lagen bjöd på i det fina vädret på Bergeforsens IP. Det syntes att det var nervöst ute på planen och passningsspelet blev därefter och målchanserna få. Det mesta av spelet tilldrog sig också på mittplan och det blev mest "lycka-till-bollar" mot anfallarna. Och när väl de få avsluten kom blev det mest knallpulver.
- Det blev lite stressat och panikartat på slutet. Vi såg även dåligt tränade ut sista kvarten i varje halvlek men kanske var det värmen, säger tränare Westlund, som var oerhört nöjd, och lättat, efter segern.
läs mer

Jonna Wistrand, f d SDFF, gjorde come-back med Selånger. Jonna Wistrand, f d SDFF, gjorde come-back med Selånger.

Wistrand imponerade i debuten
I bortamötet mot Umedalen debuterade Jonna Wistrand för Selånger FK.
Hon övertygade, laget övertygade, men inte poängutdelningen.
Det bidde bara ett kryss.
Rättvisan i slutresultat gick att diskutera.
Umedalen hade knappt ett skott på mål och Selånger dominerade i en hel halvlek, den andra.
Ändå blev det bara 1–1, i en match där den förre SDFF-mittfältaren Jonna Wistrand debuterade för rödblått i division I Norrland.
– Det är en klasspelare. Och ett väldigt gott betyg till oss att hon väljer att spela med Selånger, säger sportchefen Per Pettersson.
läs mer

IFK Timrå och Selånger matchar på nationaldagen
I div. I Norrland för damer spelar IFK Timrå en s k "sexpoängsmatch" när Härnösandslaget Bik gästar Bergeforsens IP. Båda lagen ligger under nedflyttningsstrecket och har förlorat alla sina matcher utom en. Mycket hänger på om storstjärnan Veronica Söderström är återställd efter sin vristskada som hon ådrog sig i matchen mot Notviken härförleden. Kommer hon till spel blir det hemmaseger annars är det mer tveksamt. Så mycket betyder hon för det unga timrålaget.
Selånger får åka buss på sin nationaldag, t o r Umeå. SFK ligger femma i tabellen, en placering och en poäng före dagens motståndare Umedalen. Seger i eftermiddag och man är bara två poäng från Själevad i serietoppen. En bra morot att tugga på.
I förrgår spelade Alnö mot just Själevad och trots en bra insats fick man ge sig med uddamålet av tre.
Lokalfotbollen tippar div. I Norrland, damer:
• IFK Timrå - Bik SK (Bergeforsens IP) 2-1
• Umedalens IF - Selånger FK (Umedalens IP) 1-3
läs mer

Tisdag 4 juni

Ellen Löfqvist gjor-de Alnös reduce-ringsmål mot Själe-vad. Ellen Löfqvist gjor-de Alnös reduce-ringsmål mot Själe-vad.

Jumbon Alnö på rätt väg
Det ville sig inte mot ex-allsvenska Själevad.
Men nära var det.
Alnö IF kommer allt närmare en poäng eller tre i damettan.
2–1 blev det till ångermanländskorna. 2–1 med flyt i ett regnfritt Själevad.
– Det fick ett tuppmål som betydde 2–0 alldeles före halvtidsvilan, men jag tycker att vi spelade fantastiskt bra, säger tränaren Marcus Söderholm.
– Och i andra är det vi som tar över, men tyvärr är vi lite uddlösa i sista tredjedelen av planen.
läs mer

Söndag 2 juni

Sandra Sandberg gjorde två av Sel-ångers mål mot Notviken. Sandra Sandberg gjorde två av Sel-ångers mål mot Notviken.

Tre mål och tre poäng för Selånger
Två mål i den andra halvleken la grunden för Selångers seger över Notviken.
– Vi gör mål på våra chanser, säger SFK-tränaren Mikael Melin.
Selånger tog sin andra raka seger i division I Norrland när de besegrade Notviken med 3–0.
Detta i en match som bjöd på högt tempo och ett par riktigt högkvalitativa målchanser för bägge lagen, men där Selånger var snäppet vassare när väl lägena dök upp.
läs mer

Lördag 1 juni

Timrås damer förlorade i div. I-matchen mot Notviken med 1-4. Här utmanar i alla fall Olivia Olofsson (#15) och Marielle Bergman Notvikens högerback Elin Nilsson. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

En olycka kommer sällan ensam...
IFK Timrå inledde bra mot Notviken och efter dryga kvarten var man ytterst nära att ta ledningen genom sin speciella målskytt Veronica Söderström. Men precis när hon skulle trycka in ledningsmålet sparkade hon i marken och fick en översträckning i vristen och tvingades utgå - och där försvann det mesta av hemmalagets hot i offensiven.
En olycka kommer sällan ensam heter det och i den 33:e minuten vallade Notvikens Frida Abrahamsson in 0-1 via Isabell Viksells knä.
Sju minuter senare nickade Jennifer Rönnberg med full kraft in Elin Nilssons perfekt slagna hörna, 0-2.
I den andra halvleken utnyttjade Notviken två Timråmisstag och ökade på till 0-4 innan hemmalaget trots allt skulle få spräcka nollan. Amanda Sevefjord vände runt inne straffområdet och sköt 1-4 via fingrarna på Öst.
- Jag är nöjd med att vi aldrig gav upp trots att vissa spelare nästan hostade blod. Tyvärr var det vi själva som skapade de flesta av Notvikens chanser, säger IFK Timrås tränare Anders Westlund.
läs mer

Fredag 31 maj

Comback i SFK? Comback i SFK?

Wistrand tränar med Selånger
Hon slutade med fotbollen och lämnade SDFF med omedelbar verkan.
Nu kan Jonna Wistrands karriär fortsätta i Selånger.
Sen en tid tränar hon med division I-klubben.
I vintras var Jonna Wistrand nära en övergång till damallsvenska Sunnanå. Men i stället blev 24-åringen kvar i SDFF där hon inledde säsongen. Men efter bara någon omgång bestämde hon sig för att lägga fotbollsskorna på hyllan.
läs mer

Torsdag 23 maj

Selånger jublade en gång, två gånger och till slut hela åtta gånger. Här har Angelina Lindholm-Forsell just gjort 2–0 till Selånger och gratuleras av Sandra Sandberg. Till vänster grattar Hazal Altuntas blivande tremålsskytten Josefine Thunholm i förskott. Foto: Gunnar Stattin

Storseger i Västernorrlandsderby för Selånger
Efter matchen föll tankarna på hon "Ulla-Bella min sekreterare", Solstollarnas gamla figur. Hon som myntade uttrycket "Åtta, åtta, åtta osv.". Selångers damer gjorde nämligen inte mindre än just åtta mål i bortamatchen på Högslätten i Härnösand mot Bik SK.
Redan efter sjutton effektiva minuter stod det 3-0 och efter en halvtimme kom även ett fjärde SFK-mål.
Selånger slog av något på takten i andra och Bik tilläts sticka upp emellanåt men Angelica Lindholm-Forsell & Co fortsatte trots det att göra mål.
Till slut kunde slutresultatet skrivas till hela 8-2.
- Efter plattmatchen uppe i Burträsk kom vi överens om att revanschera oss.  Vi snackade på planen och styrde varandra och vågade spela framåt, säger en av målskyttarna, Angelica "Angen" Lindholm-Forsell.
Bik hade inte mycket att komma med denna afton. Selånger var helt enkelt för bra och för taggade.
- Vi spelade med ett lugn som var verkligen skönt att se att vi har, säger "Angen"
- Och vi jobbade framförallt som ett LAG, poängterar "Angen" nöjt!
läs mer

Söndag 19 maj

Alnö IF började starkt– men föll ännu en gång
Unga Notviken fick lite att fundera på till en början när Alnö IF kom på besök.
– Men när vi fick in 1–0 tog vi över ganska rejält.

Det säger Notvikens tränare Patrik Drugge. Alnö kom till spel med fyra raka förluster och är på jakt efter sin första seger i damernas division I, Norra. Mot Notviken gick laget bet. Notvikens första mål kom efter en hörna som hamnade hos Notvikens Hanna Gustavsson. Hon pricksköt in ledningsmålet. Innan halvleken var över stod det 3–0 till hemmalaget och Alnö kom aldrig tillbaka på allvar.

läs mer

Lördag 18 maj

Spöland Vännäs var hela tiden steget före Alnö och vann till slut med 5-2. Foto: Magnus Johansson.

Förlust för Alnö
Alnö IF åkte under lördagen på stryk borta mot Spöland Vännäs IF i damernas division I norra. Men tränaren Markus Söderholm tror på förbättring.
– Vi kommer att växa, säger han.

läs mer

Veronica Söder-ström målade igen för IFK Timrå. Veronica Söder-ström målade igen för IFK Timrå.

Ny förlust för Timrå
IFK Timrå har fått en tuff start på säsongen. Under lördagen kom femte raka förlusten när man förlorade hemma mot Själevads IK med 1–2.
– Jag tycker synd om tjejerna för att de inte får med sig en pinne, säger tränaren Anders Westlund.

Efter en mållös första halvlek tog hemmalaget ledningen efter paus genom Veronica Söderström. Men två snabba mål av Själevad vände på matchen och trots bra spel och en hel del skapade chanser mäktade Timrå inte med en kvittering.

läs mer

Uddamålsförlust för Selånger på bortaplan
Selånger FK förlorade med 1–2 mot Burträsk FF i damernas Division I Norrland.
– Vi hade inte mycket att hämta i dag, säger SFK-tränaren Mikael Melin.

läs mer

Söndag 12 maj

Linda Mellander i Alnö är framme och oroar Piteå Södra-målvakten. Foto: Fredrik Lundgren.

Ny förlust för Alnö
Skadebekymmer och tre raka uddamålsförluster.
Alnö IF har inte fått någon drömöppning på division I Norrland.
– Det är tungt nu, säger Alnökaptenen Maja Nyman.

1–2, 2–3, 1–2. Alnö IF:s unga damlag har fått en tuff inledning på seriespelet med tre uddamålsförluster. Den senaste förlusten kom i söndagens match mot Piteå Södra DFF på Västhagens IP.

– Det är klart att det var en tråkig förlust. De var duktiga, men de visste vi innan att de skulle vara. Vi har ändå inte varit helt utspelade och det kommer mer och mer för varje match, säger Maja Nyman.

läs mer

Sandra Sandberg målade igen. Sandra Sandberg målade igen.

Ny trea för Selånger
Selånger FK byggde vidare på derbysegern mot IFK Timrå med att slå tillbaka Spöland Vännäs i division I Norrland.

Sandra Sandberg gav hemmalaget ledningen i den första halvlekens sista minut.
– Ett psykologiskt viktigt mål att få, säger SFK-tränaren Mikael Melin.
Den andra halveken var knappt tre minuter gammal när Josefine Thunholm utökade ledningen. Gästerna kunde reducera kvarten senare, men bara fyra minuter efter kunde Sanna Lööw Ohlsson fastställa slutresultatet.
– En stabil insats över 90 minuter och vi var aldrig riktigt hotade, säger Melin.

läs mer

Timrå skakade favoriten

IFK Timrå bjöd upp till kamp mot seriefavoriterna Assi men förlorade ändå i division I Norrland.

Trots det blev det förlust med uddamålet. Detta efter att Josefine Hansson skickade en hörna direkt i mål med knappa kvarten kvar att spela bakom en chanslös Timråmålvakt som ställdes av den starka vinden.

– Sett till chanserna i matchen så borde vi ha vunnit, så det känns surt. Tjejerna hade ett möte för sig själva i går och det var klart bättre i dag. Sedan gjorde vi lite förändringar i spelmässigt där vi låg lägre med försvaret och tjejerna följde riktlinjerna fullt ut. Så nu har vi något att bygga vidare på och detta var ett stort steg på vägen, och vi visade att vi kan skaka vilket lag som helst, säger Timråtränaren Anders Westlund.

läs mer

Lördag 11 maj

Sjukt tungt för IFK Timrå
IFK Timrå åkte på tredje raka storförlusten.

2–5, 2–6, 2–7.
IFK Timrås resultatrad är långt ifrån smickrande. Nykomlingen har fått ett tufft välkomnande till damernas division I Norrland. Laget har stora problem i defensiven.
– Det säger sig självt att någonting inte stämmer. Vi läcker som ett såll, säger tränaren Anders Westlund.
Burträsk var effektivt. Hemmaspelarna löpte ofta rätt igenom Timrå-försvaret och förvaltade de lägen som uppstod.
– Vi hade lika många avslut som dem. Gör man två mål i en tuff bortamatch ska man få med sig minst en poäng. Det går inte att släppa in sju, säger Anders Westlund.

läs mer

Till omgång 3, div. I Norrland, damer, resultat, matchfakta och referat

Veronica Söder-ström & Co i IFK Timrå är ute på norrlandsturné i helgen. Veronica Söder-ström & Co i IFK Timrå är ute på norrlandsturné i helgen.

Dubbelmatcher för IFK Timrå i helgen

De långa avstånden i div. I Norrland gör att vissa helgomgångar kommer lagen att få spela dubbelmatcher lördag/söndag. Kanske inte sportsligt rättvist men när SvFF beslutat att göra om seriesystemet med sex div. I-serier är det bara att bita i det sura äpplet. Men fem serier på halva Sverige och en på resten rimmar lite illa med det är den vardag som fotbollen i Norrland får leva med. Frågan är hur många lag som orkar hålla igång i "ruinserien" Norrlandsettan i framtiden? Kanske hade det varit vettigast att dela upp Norrland i två grupper och kanske kört något slutspel under hösten med de bästa lagen.

I den här omgången spelar IFK Timrå två bortamatcher.

Idag mot Burträsk och i morgon väntar Assi utanför Kalix. Stor risk att Timrå återvänder tomhänta och efter fyra matcher kommer att stå på noll poäng.

Våra två övriga lag, Alnö och Selånger, matchar bara söndag.

Alnö tar emot Piteå Södra, som idag spelar mot Bik i Härnösand, och förhoppningsvis sitter den matchen i benen för norrbottniskorna.

Selånger möter fullpoängaren efter två omgångar, Spöland Vännäs. En tuff uppgift men SFK-tjejerna har visat sig mogna för div. I-spel och är definitivt inte slagna på förhand.

läs mer

Måndag 6 maj

Matchens Lirare, Angelica Lindholm-Forsell, var svårstoppad i derbyt. Tre mål och i övrigt bra spel för den ständigt vandrande anfallaren. Hon kan dyka upp vart som helst på planen och är en plåga för varje försvar. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Selånger klassen bättre i damderbyt

Säsongens bästa fotbollsväder. Soligt, 15 grader varmt och vindstilla och hyfsat med publik.

Selånger brukar av hävd alltid ha problem med "lillasystrarna" från Timrå och det brukar inte spela någon roll hur det ser ut i tabellen - matcherna brukar bli hur jämna och ovissa som helst.

Och inledningen på den här matchen såg inte ut att vara något undantag. 

Marielle Bergman gjorde först en konstmål, en halv bicycleta, när hon lyfte in 1-0 till Timrå över sig själv och bollen dalade in snyggt värre i krysset.

Det målet visade sig emellertid vara början till slutet för Timrå den här aftonen.

Redan direkt efter avspark på målet slog Selånger en lång boll på djupet där vänsterbacken Malin Kristmansson löpte sig fri på men blev dragen armen ute till vänster i straffområdet och domare Öström dömde straff.

- En intränad variant, säger tränaren Mikael Melin, och ler.

Dramatiken var inte över för det. 

Angelica Lindholm-Forsell lade upp bollen på elva meters punkten och sköt en erbarmligt dålig straff i stort sett mitt i målet och målvakten Sara Svensson fick nästan vända tillbaka i luften för att rädda. På returen var "Angen" framme och hade hela målet vidöppet från två meter men på något vidunderligt sätt hann Svensson tillbaka och höll på att rädda, men tippade upp bollen i nätaket. Hade hon lyckat få den över ribban så hade Gordon Banks räddning från VM 1970 på Pelés nick (sök den på Youtube) bara varit tvåa på listan över mirkaelräddningar.

Vet inte vad som hände med Timrå efter sitt ledningsmål men allt fokus verkade som bortblåst för strax därpå gav Lindholm-Forsell fria tyglar och drog på ett vinkelskott, Svensson i målet räddade, men Sandra Sandberg följde upp med att peta in returen i nät, 1-2.

Precis innan paus kom även 1-3. Angelica Lindholm-Forsell slog en vänsterhörna direkt in i mål sedan Timråförsvaret glömt att täta vid den främre stolpen. Sådana misstag FÅR inte ske på den här nivån!

IFK Timrå fick emellertid en tidig livlina in matchen redan efter tre minuter i den andra halvleken. Timrås enda giftiga spelare, Veronica Söderström, löpte i vanlig ordning på djupet och från straffområdeshörnet provade hon på ett skott, som lite lättvindigt smet under annars duktige Selångerkeepern  Jenny Nilsson.

Men det blev aldrig någon nerv. Selånger drabbades inte av någon panik och hade inte några som helst problem att kontrollera resten matchen och mittfältskampen vann man i stort sett på knock-out.

läs mer

"Angen" avgör? "Angen" avgör?

I kväll kommer första Medelpadspoängen!

Inledningen för våra Medelpadslag i damernas förundsserier har varit dyster värre.

I div. II förlorade både Torpshammar och Matfors sina matcher med klara siffror och i div. I så är fortfarande våra tre lag poänglösa när vi är inne i den andra omgången. "De våra" har lagt beslag på tabellens mindre smickrande tre nedersta platser.

I kväll kan jag emellertid lova att första poängen kommer!

Då möts IFK Timrå och Selånger i årets första derby och om inget exceptionellt inträffar kommer åtminstone något av lagen att spräcka nollan i kolumnen för inspelade poäng.

Av hävd brukar Selånger har mäkta besvär med Timrå och trots rejält övertag när lagen möttes i Värmecupens final krävdes det straffar innan SFK kunde avgå med segern.

Selånger förlorade grymt i premiären mot Assi med matchens sista bollträff medan Timrå förlorade med 2-5 mot ett mycket bra Umedalen (som igår besegrade även Assi med 3-1 trots bortaplan).

Tenderar att bli målsnålt och kanske räcker det med en fullträff och i så fall tippar jag att Selånger sätter den fullträffen. 1-0 till Selånger på Westhagen alltså.

läs mer

 

Söndag 5 maj

Maja Nyman gjorde mål för Alnö - till ingen nytta... Maja Nyman gjorde mål för Alnö - till ingen nytta...

Bitter förlust i slutminuterna
Matchen skulle ha varit stängd, punkterad och avgjord.
Men icke. Istället släppte Alnö in två mål under de sista fem minuterna och förlorade.
– Vi gjorde det bra, men fick inget betalt, säger tränaren Ola Westman.

Hörna, kalabalik och bollen vid Lorena Landete Escrivas fötter. Det betydde 2–2 i den 85:e minuten.

Tre minuter senare gav en alldeles för lös hemåtnick 2–3. Simone Edefall hann före Alnö-målvakten Emma Häggberg och petade bollen i nät.

– Efter matchen var det inga glada tjejer, alla var väldigt besvikna. Förlusten känns tung, säger Ola Westman.

läs mer

Till omgång 2 div. I Norrland, damer

Söndag 28 april

Sandra Sandberg har dragit Assimålvakten och gör 1-0 för Selånger mot storfavoriterna. Assi kvitterade strax därpå men sedan höll SFK gästerna stången - till matchens sista bolltouch. I den 94:e minuten stötte Frida Björk in 2-1. Ibland är fotbollen grym. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

Svidande förlust för Selånger
Ända in på övertid hade Selånger 1–1 i division I norra-premiären hemma mot seriefavoriterna Assi IF. Då – med matchens sista spark avgjorde bortalaget och knep alla tre poäng.
– Det känns väldigt tråkigt, men sådant är livet, säger tränaren Mikael Melin.

Det blev en tung sorti i årets första seriematch för Selånger FK:s damer. En Assi-hörna i matchens sista minut ledde till en tilltrasslad situation där gästerna slog in det avgörande 1–2-målet.

Trots förlusten ser Mikael Melin optimistiskt på fortsättningen av säsongen.

– Den här matchen tyder på att vi kan vara med och kämpa om poäng i alla matcher, det fanns mycket positivt, säger han.

Till omgång 1 för mer info

läs mer

Paulina Byström, 14-årig målskytt. Paulina Byström, 14-årig målskytt.

Noll poäng för Alnö
Två snabba hemmamål i andra halvlek innebar förlust för Alnö IF i seriepremiären division I norra borta mot Burträsk.
– Det var två minuter som avgjorde, säger tränaren Markus Söderholm.

Blott 14-årige Paulina Byström gav Alnö ledningen i första halvlek, men med runt timmen vände Burträsk matchen.

– Vi var fullt godkända i första, men vi får mycket tryck på oss i andra halvlek. Vi hade en jobbig period vid deras mål och sen lyckas vi inte riktigt att hota, säger Markus Söderholm.

Till omgång 1 för mer info

läs mer

Stark motvind för IFK Timrå
0–3 efter 25 minuter.
IFK Timrå fick ett tufft välkomnande till ettan.
– Det var för många som vek ner sig, säger tränaren Anders Westlund.

IFK Timrås första halvlek i den nya division I-serien blev tuffa.

Motvind, utspelade och en tränare som inte riktigt förstod vad som hände.

– Umedalen pressade sönder oss och bestämde allting på plan. De var mycket mer taggade än oss, vi satt kvar i bussen, säger Anders Westlund.

Den andra halvleken var jämnare och gästerna lyckades reducera två gånger om. Men då var det redan avgjort.

Till omgång 1 för mer info

läs mer

Idel premiärförluster
Damernas Division I Norrland drog igång idag.
Och samtliga våra lag tvingades smaka på förlustens bittra kalk.
• Umedalens IF–IFK Timrå 5–2 (2–0)
– Det var inte vad vi trott, eller hoppats på. Vi hade svårt att komma över mittlinjen under de första 25 minuterna. Så första halvlek var under all kritik, säger Timråtränaren Anders Westlund.
• Selånger FK–Assi IF 1–2 (1–1)
– De gör 2–1 på det absolut sista som händer på en hörna. Vi gör en godkänd insats, vi visar att vi kan vara med mot topplagen. Vi kommer att lära oss mycket under säsongen, kommenterar SFK-tränaren Mikael Melin.
• Burträsk FF–Alnö IF 2–1 (0–1)
– Det var små marginaler, det är lite slarv och otur som avgör. Men det är många delar vi är nöjda med, de skapade inte så mycket på egen hand. Det var en bra seriepremiär, säger Alnötränaren Ola Westman.

läs mer

Lördag 27 april

Allt om alla lag i div. I Norrland - och Lokalfotbollen ger er svaret hur premiäromgången slutar
Igår presenterade ST-sporten våra lag inför premiären av nya div. I Norrland.

Idag är det Dagbladets tur, nån rättvisa skall det vara, eller hur?

Och vill ni veta mer om samtliga lag i serien så rekommenderar jag att ni går in under fliken Klubbfakta när det gäller div. I Norrland, eller klickar på länken här nedanför.

Klubbfakta div. I Norrland, damer

Och hur slutar premiäromgången då?

Lördag:

Själevad- Alvik 3-2 (två tippade topplag, hemmaplan avgör)
Notviken - Piteå Södra 0-3 (Piteå S:a vinner klart, är riktigt bra!)

Söndag:

Bik - Spöland Vännäs 1-2 (två lag som tros tillhöra nedre regionen).
Umedalen - Timrå 0-2 (UIF ny från div. III, Timrås starka defensiv avgör).
Burträsk FF - Alnö IF 1-1 (lång resa för Alnö, tippar en pinne med hjärtat).
Selånger FK - Assi IF 2-2 (Tror SFK kan stjäla två poäng av storfavoriterna).

läs mer

Mikael Melin, SFK-tränare tillsammans med Kristoffer Ves-tin. Mikael Melin, SFK-tränare tillsammans med Kristoffer Ves-tin.

SFK tror sig ha bra grund
Tvåa i division II förra året.
Något Selånger FK hoppas har lagt en bra grund för division I.
– Vi vill bygga vidare på förra säsongen, säger tränaren Mikael Melin.

Selånger stod för en stark säsong under fjolåret. Blott två förluster och tre oavgjorda gjorde att de placerade sig på andraplats i Division II Södra Norrland, sex poäng efter Östersunds DFF.
Nu hoppas Mikael Melin att det har gett laget en bra grund att stå på när de nu tar klivet in i division I.
– Det ser bättre ut än de två senaste åren, så vi är positiva. Vi har en bra och relativt stor trupp i år, vilket kommer att behövas då det är en säsong med många matcher, säger han.

läs mer (Dagbladet)

Markus Söderholm delar tränarskapet med Ola Westman. Markus Söderholm delar tränarskapet med Ola Westman.

Nykomlingen Alnö inför premiären i division I:

"Ska växa in"
Alnö IF vann division III överlägset och belönades med en plats i division I.
Ett steg de tror sig klara av, trots den unga truppen.
– Vi tror ändå att vi ska kunna prestera på ett sådant sätt att vi kan hålla oss kvar, säger tränaren Ola Westman.

Inte nog med att de gick obesegrade genom seriens 18 matcher med 16 vinster och två oavgjorda matcher – de såg även till att göra hela 92 mål samtidigt som de endast släppte in elva.

Det räckte till att placera sig högst upp i tabellen med 50 poäng vilket var tio före tvåan SDFF 2 och 13 före Torpshammar på tredjeplats.
Och när seriesystemet gjordes om inför den kommande säsongen så belönades Alnö IF med en plats i division I.
– Det är klart att det skiljer en del. Sedan tycker jag att vi var ganska överlägsna förra året. Vi kände redan då, när vi mötte ett lag i en träningsmatch, att vi kunde hålla jämna steg med lag på den här nivån. Vi hoppas att det ska räcka i år också, säger Ola Westman.

läs mer (Dagbladet)

Isabell Viksell Isabell Viksell

Landslagsmeriterat till IFK Timrå
IFK Timrå har värvat landslagsmeriterat.
Nu vill klubben etablera sig i division I.
– Det är lite pirrigt i magen, säger Timråtränaren Anders Westlund.

För bara ett par veckor sedan säkrade IFK Timrå upp den förra SDFF-spelaren och U-landslagsmeriterade Isabell Viksell. Något Anders Westlund är mycket glad över.
– De som har varit här ett tag säger att Timrå aldrig har haft ett så här starkt damlag tidigare, säger han.

läs mer (Dagbladet)

Fredag 26 april

Mikaela Björkholm, den äldre av syst-rarna i Selånger. Mikaela Björkholm, den äldre av syst-rarna i Selånger.

Stark syskonkombo i Selånger
Björkholm och Selånger Fotboll är en kombination som verkar hålla i sig.
Storasyster Mikaela är mittback – med massor av säsonger bakom sig i moderklubben.
Lillasyster Maxine är mittfältare – och ännu inte fyllda 15 år en av seriens yngsta spelare.
– Två olika spelartyper, men härliga personligheter, säger betygsätter sportchefen Per Persson.

Syskonen Björkholm personifierar på sitt sätt statusen i Selångers division I-trupp.

Mikaela fyller 27 i år och är med det näst äldst i laget. Och med sin karisma och rejäla spelstil sitter kaptensbindeln som en smäck på ena överarmen.

Gästspelat i Sund

– Jag vet faktiskt inte hur många år det blivit i Selånger. Det blev ju ett gästspel i Sund också – och så har jag hunnit med en sväng med Farsta i Stockholm också...

14-åriga lillasyster Maxine (fyller 15 senare i år) är nyuppflyttad i A-truppen och pendlar som sådan mellan spel i seniorlaget och spel i flick- och juniorsammanhang.

läs mer (ST)

Ola Westman Ola Westman

Alnö satsar vidare med ungt lag
Alnös damer gick som bekant upp två serier, eftersom seriesystemet gjordes om.
I år väntar division I-spel, och det är ett ungt lag man ställer på benen.
– Vi har ingen som är över 20 år, berättar tränaren Ola Westman.

Efter att ha vunnit division III i fjol ska Alnö i år möta Timrå och Selånger – i division I.

– Vi har haft stora problem med skador och sjukdomar, så vi har inte kunnat förbereda oss på bästa sätt, säger Ola Westman bekymmersamt.

Laget är detsamma som vann trean i fjol. Med några undantag.

– Det är samma unga lag som ska göra det. Vi har ingen som är över 20 år, berättar Westman.

Målet är att hänga kvar, för att sedan ta nästa steg.

– Ja, det är målsättningen. Och det tror vi att vi kommer att göra. Annars hade vi aldrig sagt det.

läs mer (ST)

Anders Westlund Anders Westlund

Timrå ska hänga kvar i ettan
IFK Timrå gjorde en bra säsong i division II i fjol.
Nu väntar spel i nya ettan – en serie man inte vet så mycket om.
– Därför är målsättningen att hålla oss över nedflyttningsstrecket, säger tränaren Anders Westlund.

Laget har störts av skador och sjukdomar i vinter, och har inte kunnat spela ihop någon startelva.

– Resultatmässigt har försäsongen varit helt okej, men det är tråkigt att vi har haft så många borta, säger Westlund, som vet att det blir en tuff säsong.

– Det är egentligen bara de lokala lagen vi vet något om, men det är bara spännande som jag ser det.

läs mer (ST)

Allt om alla lagen i nya Div 1 Norrland, damer
Som brukligt är inför varje säsong presenterar Lokalfotbollen.nu samtliga lag i de olika serierna utförligt under fliken Klubbfakta. Detta år är inget undantag.
ALLT du behöver veta om lagen i div. I Norrland håller nu på att uppdateras för fullt när det gäller:
• Klubbmärket
• När klubbarna är grundade
• Dräktfärgerna
• Hemmaplan
• Publikrekord
• Främsta meriter
• Tränare och övriga ledare
• Årets nyförvärv
• ...och spelarförluster
• Årets målsättning
• Tippar vilka lag som kommer topp 2
• ...och botten 2
• Spelartrupperna
• Länk till lagens hemsida
läs mer