Nyheter  - Div. 3

Mellersta Norrland 

Grattis Ånge! "Lloy-den" blir kvar. Grattis Ånge! "Lloy-den" blir kvar.

Tredje året i Ånge
Han tränade hemma i England, testades av allsvenska Gefle IF och diskuterade kontrakt med IFK Luleå och ett polskt proffslag, men nu står det klart att Lloyd Saxton stannar i Ånge IF.
– Vi fick klartecken i dag och som jag uppfattade honom kändes det litet för osäkert med Polen, samtidigt som han vet att han här i Ånge kommer att utvecklas vidare genom att spela många matcher på en högre nivå än i fjol, kommenterar Peder Mousten i Ånge IF, som tidigare i veckan också lyckades göra klart med Saxtons landsman Kieron Kenny.
– Och därmed ser det jättebra ut försvarsmässigt hos oss, fortsätter Mousten.
Lloyd Saxton kan därmed ladda för sin tredje säsong i Ånge, dit han kom från League Two-klubben Bradford City. Innan Bradford tillhörde han Plymouth Argyle i League Championship, som är serien under Premier League i England.
Den 190 centimeter långe och 80 kilo tunge 23-åringen hade en bra ungdomstid hemma i England, men en skada stoppade upp proffskarriären.
I Ånge har han verksamt bidragit till Västraklubbens framgångar i trean, vilket gav serieseger och division II-avancemang i höstas. Förutom Gefle har även GIF Sundsvall med intresserade ögon följd den unge britten under tiden i Sverige.
– Det är ju en toppenkille och en mycket duktig målvakt, som vi naturligtvis önskar lycka till den dag han drar vidare.
Vilket betyder?
– Att han skrivit på för ett år framåt, men där vi inte kommer att krångla om han får ett bud från en klubb på högre nivå än Sveriges division II, säger Peder Mousten.
/ saxat från Roland Engström, ST-sporten (länk)

Ångetränaren Benny Matsson fick ta emot priset som årets fotbollstränare i Medelpad under gårdagen. Foto: Dagbladet. Ångetränaren Benny Matsson fick ta emot priset som årets fotbollstränare i Medelpad under gårdagen. Foto: Dagbladet.

Han blev årets tränare
På tre säsonger har han tagit Ånge IF från division IV till division II och endast förlorat fem seriematcher.
Nu prisas Benny Matsson som årets fotbollstränare i Medelpad – och laddar samtidigt om för att ta nästa steg med Ånge.
– Vi är redo för tvåan, säger han.
När tidigare elitspelaren Benny Matsson tog över Ånge IF låg laget i fotbollsfyran. Tre säsonger senare laddar föreningen för division II-spel kommande säsong.
– Vi har bara förlorat fem seriematcher på tre år och inte förlorat en match på Ånge IP under samma tid. Det är nästan ofattbart att det gått så bra, säger Ljungasonen Matsson som fungerat som spelande tränare de senaste säsongerna.
För framgångarna med Ånge fick han i går ta emot priset som Årets fotbollstränare i Medelpad, ett pris som delas ut av Medelpads Fotbollförbund tillsammans med Dagbladet.
– Jätteroligt, det är många stora tränarnamn som fått priset tidigare, säger Matsson och fortsätter:
– Man lägger ned ett hårt jobb och det är kul att uppmärksammas. Vi har gjort bra resultat och det är inte bara jag som gjort det utan allt från ordförande, tränare, lagledare, materialare och spelare.
Efter avancemanget från division III laddar nu Ånge IF om för spel i fotbollstvåan kommande säsong.
– Jag tror att vi har möjligheter att göra bra ifrån oss i tvåan och det kommer bli det vi gör dagligen som är det viktigaste. Det är en nivå till och det kommer bli lite tuffare. Samtidigt har vi kvalificerat oss, förlorade bara två matcher under säsongen och var det bästa laget i serien, säger Matsson.
Föreningen jobbar nu med att göra klart nästa säsongs spelartrupp. Sedan tidigare har Ånge värvat Linus Sjölander och Jakob Larsson, samt fått tillbaka Kraig Rochester som spelade höstsäsongen med IFK Sundsvall.
I dagarna blev det dessutom klart att mittbacken Kieron Kenny stannar kvar i klubben, trots att han fått provträna med skotska Dundee United de senaste veckorna.
– En jätteviktig pusselbit. Det ser ut som vi får behålla de flesta, sedan behöver vi förstärka lite i varje lagdel, säger Matsson, som själv lägger skorna på hyllan och koncentrerar sig på tränarsysslan fullt ut kommande säsong.
– För att vi ska ta nästa steg så är det här beslutet ett naturligt steg på vägen. Jag tycker fortfarande att det är roligt att spela fotboll men det är att vara tränare som jag brinner för, säger han.
I januari påbörjar Benny Matsson utbildningen "Avancerad tränarutbildning" vid Bosön i Stockholm. Spelarkarriären tog honom till Allsvenskan där han representerade Gefle och GIF Sundsvall – nu siktar han mot eliten även som tränare.
– Med Ånge har vi klättrat i seriesystemet och i framtiden vill jag jobba heltid med fotboll. Jag vill till eliten, det är en naturlig drivkraft att vilja utvecklas och bli bättre, säger Benny Matsson.
/ saxat från Oskar Lund, sportchef Dagbladet (länk)

Juryns motivering:
"Årets fotbollstränare i Medelpad är en ung tränare med en bakgrund som elitspelare och som för tre säsonger sedan tog över ett lag i fotbollsfyran. På de tre säsongerna som gått har han utvecklat laget som avancerat från fyran, via division III till att nästa säsong spela i division II. Både som spelare och tränare har han i högsta grad bidragit till klättringen genom seriesystemet och sett till att de västra delarna av kommunen har ett fotbollslag på hög nivå. Årets tränare är Benny Matsson, Ånge IF".
(Juryn består av Lena Wallgren (ordförande Medelpads Fotbollförbund), Bosse Börjesson (Fotbollförbund), Oskar Lund (sportchef Dagbladet) och Fredrik Söderberg (f d sportchef Dagbladet).

Vinnare under 2000-talet:
2000: Anders Grönhagen, GIF Sundsvall.
2001: Anders Grönhagen, GIF Sundsvall.
2002: Per Joar Hansen och Patrick Walker, GIF Sundsvall.
2003: Bo Börjesson, Medelpads Fotbollförbund.
2004: Mikael Helmersson, Sundsvalls DFF.
2005: Mikael Helmersson, Sundsvalls DFF.
2006: Mikael Häggqvist och Patrik Nylund, IFK Timrå.
2007: Mika Sankala, GIF Sundsvall.
2008: Jan-Åke Lund, Östavalls IF.
2009: Inget pris delades ut.
2010: Gunnar Samuelsson, Sundsvalls DFF.
2011: Sören Åkeby, GIF Sundsvall.
2012: Markus Söderholm, Alnö IF.
2013: Benny Matsson, Ånge IF.

Kieron Kenny åter-vänder till Ånge IF. Kieron Kenny åter-vänder till Ånge IF.

Tillbaka till Ånge – efter träning med Dundee United
Prio ett i Ånges lagbygge inför 2014 var att behålla mittbacksgiganten Kieron Kenny. I dag blev det klart att så blir fallet.
– Ett jätteskönt besked. Vi är inte klara ännu, men att kunna dra nytta av en så bra spelare som Kieron ett år till känns riktigt bra, säger Peder Mousten, värvningsbas i Ånge IF.
Kieron Kenny fyllde 20 år i höstas och kom till Ånge under sommaruppenhållet.
En toppspelare skulle det visa sig (men så har också den långe mittbacken ett förflutet som ungdomsspelare i Liverpool FC) med stor del i den lyckade säsongsavslutningen, där Ånge i kamp med IFK Östersund tog hem seriesegern i mellersta trean och nu rustar för spel i division II Norrland.
De senaste tre veckorna har Kenny tillbringat i skotska Dundee United, där det dock inte blev något kontraktsskrivande.
I stället blir det en fortsättning i Ånge ett år till.
/ saxat från Roland Engström, ST-sporten (länk)

Vart tar Lloyd vägen? Vart tar Lloyd vägen?

Inte Gefle, kanske IFK Luleå
Gefle IF värvade till slut Vasalunds Sasa Sjanic.

Inte Ånges Lloyd Saxton.
– De ville ha en mer rutinerad målvakt, säger britten.
Med det innebär inte att 23-åringen, som kom till Ånge från Bradford City, blir kvar i klubben.
Tränaren Benny Mattsson räknar mer eller mindre bort honom.
– Chansen att vi får behålla Lloyd är väldigt liten, säger han.
För det är fler klubbar som är intresserade av engelsmannen.
Som division I-klubben IFK Luleå.
– Jag vet inte så mycket om det, mer än att han besökte Luleå för en eller två veckor sedan, säger Benny Mattsson.
Lloyd Saxton själv är fåordig om sin framtid.
– Det finns några klubbar som är intresserade av mig, men det blir fel om jag går ut och säger att jag är på väg dit eller dit, säger han och fortsätter:
– Men någon gång i nästa vecka tror jag att det kan klarna.
Är Ånge fortfarande ett alternativ?
– Ånge försöker gör allt för att behålla mig och det är klart att jag måste överväga vad de säger.
Men Allsvenska Gefle IF blir det inte ...
– Nej, de valde en äldre målvakt med mer erfarenhet och det är bara att respektera.
IFK Luleå vill Saxton heller inte att kommentera, en klubb som enligt uppgifter till Sporten även ska vara intresserade av Selånger FK:s energiske mittfältare Patrik Broman.
Selånger som åkte ur norrettan den gångna säsongen har sedan tidigare räknat bort forwarden Daniel Andersson, som vann lagets interna skytteliga.
Daniel Andersson intresserar i sin tur Skellefteå som gick motsatt vägen i seriesystemet – detta som en ersättare till Leo Englund som är på väg bort.
I Englunds fall är GIF Sundsvall som bekant en tänkbar adress.
Hängde ni med?
Är det silly season, så är det.
​/ saxat från Fredrik Lindahl, ST-sporten (länk)
Conny Sjödin tränar sin sons lag 2014. Conny Sjödin tränar sin sons lag 2014.

Conny Sjödin tar över lag i fyran
Den före detta Kubentränaren Conny Sjödin har gjort klart med en ny klubb.
Selånger FK 2010, Matfors IF 2011, Sund IF 2012 och Kubikenborgs IF 2013.
Det är Conny Sjödins senaste tränaruppdrag i fotbollsmedelpad.
– Jag samlar på overaller, säger Sjödin skämtsamt.
Och nu står det alltså klart att Sjödin får en ny klubbadress 2014.
Då kommer han att träna Kovland i division IV, meddelar Kovlands IF på sin hemsida.
– Det verkar vara en bra grupp och jag har fått bra vibbar av föreningen, säger Conny Sjödin.
Han tänkte ta en paus från fotbollen efter sejouren i Kuben och division III.
– Men jag och Micke (före detta KIF-tränaren Lundgren) har pratat en hel del och så har jag en stuga där i krokarna. Därför blev det så här.
Nu ser han fram emot att försöka få Kovland att ta ett steg närmare toppen i fyran.
– Det känns som att vi kan slå lite ur underläge, säger Sjödin, som därmed kommer att träna laget där hans egen son, Robbin Sjödin, spelar. Spännande.
/ saxat från Eric Westlund, ST-sporten

Gulsvart-randigt även nästa säsong för Thörnqvist. Gulsvart-randigt även nästa säsong för Thörnqvist.

Fredrik Thörnqvist stannar i Kuben
Fredrik Thörnqvist har varit rykternas man en tid. Han har bland annat uppvaktats av div. 2 klubben Selånger. Nu kan det emellertid konstateras att värmlänningen kommer att spela med Kuben även under 2014.
- Jag känner mig riktigt sugen och tror det kan bli en jäkligt spännande säsong, säger Thörnqvist själv.
Självklart en mycket glädjande nyhet för alla Kubenvänner. Speciellt efter förlusterna av målkungen Robin Bergman till Härnösand och Mattias Svelander till Selånger.

Benny årets ledare? Benny årets ledare?

Ånge IF "Årets Lag" och Benny Matsson "Årets Ledare"?
I samband med Medelpads idrottsgala 2013 har Ånge IF fått två nomineringar. Dels till "Årets Lag" och dels Benny Matsson som "Årets Ledare".
Nominerade till årets lag är Ånge IF (fotboll), Sundsvall Wildcats (damhockey) och Söråker Bandy (dambandy).
Och dom nominerade till Årets Ledare kommer från samma klubbar.
Benny Mattson (Ånge IF), Lars "Sparven" Johansson (Sundsvall Wildcats) och
Ellen Persson (Söråker Bandy dam).
- Nomineringarna är något vi är stolta över i Ånge IF. Vi är många som jobbat hårt för att utveckla verksamheten och det här är ett kvitto på att vi lyckats med säsongen 2013. Vi suger i oss av det positiva och blickar även framåt för fortsatta utvecklingsmöjligheter och prestationer 2014, säger orföranden Greger Gustin till klubbens hemsida.

"Agge" tog hem priset som ÅIF:s nyttigaste spelare 2013. Foto: Björn Sjödin. "Agge" tog hem priset som ÅIF:s nyttigaste spelare 2013. Foto: Björn Sjödin.

Andreas Wiklander fick pris som Ånge IF:s "Nyttigaste Spelare" på klubbens årsfest
Ånge IF hade i helgen sin årsfest och precis som vanligt var festplatsen hotell Mittlandia och förutom att umgås och ha trevligt, så åts det julbord och diverse priser delades ut.
Bästa målskytt div 3: Elliot Kårelind, 19 mål.
Bästa målskytt div 5: Haik Danielian, 24 mål (21 i grundserien och tre i Höstfemman).
Träningspris: Daniel Wallsten.
Nyttigaste spelaren: Andreas Wikander.
När det gäller Wiklander så löd motiveringen från klubben:
"En god lagkamrat som alltid gett 100% på alla träningar och i alla matcher. "Agge" har visat stort hjärta och god lagmoral hela året som bidragit både till sin egen utveckling, men även sina lagkamraters."
Seniorlaget fick även sina medaljer från Svenska Fotbollsförbundet för seriesegern i division 3 Mellersta Norrland 2013.

IFK Timrå utan derbyn i div. III Mellersta Norrland
Precis som ifjol kommer våra Medelpadslag att delas upp i div. III Mellersta- respektive Södra Norrland.
I den mellersta trean får IFK Timrå, fyra i södra 2013, kämpa alléna utan spännande derbymatcher medan Sund IF och Kuben huserar i den serie Timrå spelade ifjol. Synd att man inte kunde placera samtliga våra lag i en och samma serie.
Dessa 12 lag spelar i div. III Mellersta Norrland 2014 (2013 års placering inom parentes).
• Brunflo FK (3:a)
• Friska Viljor FC (10:a, hängde kvar via kval)
• Frånö SK (6:a)
• Frösö IF (vann div. IV Jämtland/Härjedalen)
• Gottne IF (vann div. IV Ångermanland)
• Höga Kusten FF (Salsåker-Ullånger IF) (7:a)
• IFK Timrå (4:a div. III Södra Norrland)
• Junsele IF (9:a)
• Röbäcks IF (vann div. IV Södra Västerbotten)
• Sollefteå GIF (8:a)
• Spöland Vännäs IF (5:a)
• Umedalens IF (3:a div. III Norra Norrland)

Mattias Svelander lämnar sitt Kuben för Selånger. Mattias Svelander lämnar sitt Kuben för Selånger.

Selånger värvar från Kuben
Division II-laget har gjort klart med sitt första nyförvärv inför nästa säsong.
Han kommer från Kubikenborgs IF – och heter Mattias Svelander.
– Det känns väldigt inspirerande, säger den 20-årige mittfältaren/anfallaren.
– Han är en av distriktets största talanger och vi tror att han kan utvecklas ännu mer genom att spela på en högre nivå, säger Peter Koch i Selångers sportkommitté.
Svelander kommer alltså från spel med moderklubben Kubikenborgs IF i division III, men det finns en koppling till Selånger sedan tidigare.
– Min pappa (Tomas Svelander) spelade stora delar av sin karriär i klubben. Sista året var 1997 när de gick upp i tvåan. Nu blir det spännande att se hur jag klarar mig där, säger Mattias Svelander.
Division II-konkurrenten Härnösands FF, som ska tränas av förre SDFF-tränaren Patrik "Tretjak" Jonsson, var också ute efter mittfältaren, men valet föll på Selånger till slut.
– Det kändes som det bästa alternativet för mig just nu eftersom jag blir kvar i stan och kan kombinera allt med mitt jobb och sådant. Det ska bli kul med ett nytt lag och försöka ta ett steg till som spelare, säger Svelander.
läs mer

Div. II-spel i ÅIF för Oskar. Foto: Jeanette Reiser. Div. II-spel i ÅIF för Oskar. Foto: Jeanette Reiser.

Oskar Nordlund satsar vidare i tvåan
Oskar Nordlund har kommit överens med Ånge IF om ett treårskontrakt.
- Oskar har under sina två år i Ånge IF varit en pålitlig poänggörare från sin yttermittfältsposition. Totalt har det blivit 29 mål och 19 assist i seriespelet i division 3 och då missade Oskar stora delar av årets säsong på grund av skador. Potentialen är väldigt stor och det ska bli roligt att se Oskar i division 2, säger huvudtränaren Benny Matsson.
- Jag längtar till att fotbollsträningen börjar igen! Jag väntar på att få en tid hos doktorn för att kolla upp mitt knä som krånglade i slutet av säsongen. Fotleden är helt bra nu i alla fall och det känns skönt. Det ska bli riktigt kul med division 2-fotboll i Ånge. Nästa år ska jag leverera!, säger en revanschsugen Oskar Nordlund till ÅIF:s hemsida.

Lugero tillbaka i tigerrandigt
Salomon Lugero återvänder till Kuben efter två säsonger i IFK Sundsvall.
- Det kan vi med glädje konstatera. Här får Kuben en spelare som alltid ger allt på matcher och träningar, säger sportchefen Olle Gidlund.
Däremot ser det ut som om man kommer att tappa nyttige anfallaren Fredrik Thörnqvist. Div. II-klubben Selånger vill gärna ha tillbaka sin Fredrik. Den minnesgode kanske kommer ihåg att värmlänningen från Karlstad skrev på för SFK ifjol vinter innan han ångrade sig och gick till Kuben. SFK är även och rycker i tigerrändernas 20-årige mittfältare/forward Mattias Svelander och att Robin Bergman igår skrev på för Härnösands FF.

Robin till Härnösand. Robin till Härnösand.

Bergman valde Härnösands FF
Efter 21 mål i årets Division 3 Mellersta Norrland gick telefonen varm för 23-årige Robin Bergman. Nu är det klart att Kubikenborgsforwarden spelar för Härnösands FF i division 2 kommande säsong.
Selånger FK, Ånge IF och Härnösands FF satte i gång en charmoffensiv för att locka 23-åringen till sina division 2-trupper kommande säsong.
En dragkamp som vanns av...Härnösands FF.
– Vi kunde inte erbjuda några stora pengar, men ett varmt mottagande och ett lag som det är roligt att spela i. Det var väldigt glädjande att det vägde så pass tungt för Robin, kommenterar Niclas Hälldahl i HFF:s sportgrupp.
Forwarden Robin Bergman född 1990 har alltid ansetts som en jättestor talang i Medelpad och han fick därför ett A-lagskontrakt med GIF Sundsvall säsongen 2009.
I konkurrens med Linus Hallenius (proffs i Italien nu), Jonas Wallerstedt och Hannes Sigurdsson blev det begränsat med speltid, så 2010 återfanns Kubikenborgs-produkten i IFK Sundsvall.
Där fick han det dock inte alls att lossna. De senaste tre säsongerna har han spelat för Kubikenborg i trean och där har han hittat tillbaka till sin riviga forwardsstil.
– Han är en forwardstyp vi saknar i vår trupp. En riktigt snabb kille som går hårt i djupled och han har ju bevisligen ett bra målsinne också, summerar Niclas Hälldahl.
/ saxat från Jens Näsman, allehanda.se (klicka på länken)

Tommy Lerstrand - ny Kubentränare. Tommy Lerstrand - ny Kubentränare.

Ny tränarduo i Kuben
Som Lokalfotbollen tidigare skrivit om lämnar Conny Sjödin och Mikael Häggqvist sysslan som tränare för Kubikenborgs IF.
Nu står det klart att ny tränarduo blir Tommy Lerstrand och förre spelaren Niklas Edin.
- Vår förhoppning är att resten av fjolårets ledarstyrka med Tomas Svelander (ass. tränare), Olle Bolin och Roger Kjellsson (lagledare) samt Bengt "Fia" Vängberg (materialförvaltare) kör vidare även under 2014, säger ordföranden i sportkommittén Olle Gidlund.
När det gäller Conny Sjödin så går rykterna om att han kommer att ta över Kovlands IF. Mer om detta kommer senare så fort det är bekräftat.
Mikael Häggqvist blir kvar i Kuben men kommer att inrikta sin verksamhet inom ungdomssektionen.

Ånges kärnkraft-verk? Ånges kärnkraft-verk?

Två britter klara för fortsättning i Ånge IF
Ånge IF ligger inte på latsidan under silly season. Man har redan nu kontrakterat Lewis Whiteley för ytterligare en säsong och samtidigt återvänder Kraig Rochester efter höstens utlåning till IFK Sundsvall.
- Det är en väldigt god nyhet att Lewis har bestämt sig för sitt tredje år med oss. Lewis är vårt eget kärnkraftverk och han har en inställning som är fantastiskt. Det ska bli roligt att följa hans framfart under 2014, säger tränaren Benny Matsson.
- Jag kan tillkännage med stor tillfredsställelse att jag tagit beslutet att spela i Ånge för ännu en säsong. För två år sedan tog jag beslutet att starta ett nytt kapitel i mitt liv och jag är glad att jag gjorde detta. Under min tid i Ånge har jag fått flera goda minnen och ännu bättre vänner. Jag kan inte uttrycka mig hur tacksam jag är för alla i klubben som gjorde allt för att jag skulle känna mig välkommen. Vad vi åstadkom under förra säsongen var imponerande och jag längtar redan efter att komma i februari till försäsongsträningen, säger Whitelay.
Forwarden/yttermittfältaren Kraig Rochester återvänder alltså till Ånge IF och har kritat på för ytterligare två år i klubben. Kraig började säsongen i ÅIF och avgjorde bland annat hemmamatchen mot IFK Östersund med sitt 3-0- mål. Efter sommaruppehållet lånades Rochester ut till IFK Sundsvall och gjorde där 8 mål på 12 matcher. Trots detta räckte det inte att förnya IFK:s div. III-kontrakt.
- Det känns bra att få tillbaka Kraig till oss. Han är en av de snabbaste spelare som jag själv spelat med och visade framförallt under sin tid i IFK Sundsvall att han kan leverera och att han har en högre nivå i sig, säger Matsson.
- Jag är glad att det till slut löste sig på bästa sätt och jag är redo hjälpa laget ytterligare mot div. I. Stora saker är på gång i Ånge och jag är glad att vara en del i det. Jag vill också tacka IFK Sundsvall för min tid där och önskar dem lycka till nästa säsong, säger Kraig Rochester.

Linus Sjölander till Ånge IF i tvåan. Linus Sjölander till Ånge IF i tvåan.

Ånge värvar jättetalang!
Forwardstalangen Linus Sjölander, senast från GIF Sundsvall U19, ansluter till Ånge IF 2014. Linus är född 1996 och går på fotbollsgymnasiet NIU i Sundsvall. Linus är fostrad i Stöde IF och gjorde seniordebut redan som 12-åring i division 5.
- Jag har väntat tre år på att få Linus till mitt lag, så jag känner mig såklart väldigt nöjd. Att Linus också är en västrakille, jag räknar Stöde dit, känns såklart också bra. Linus har alla möjligheter att göra succé hos oss nästa säsong, säger tränaren Benny Matsson.
- Det känns väldigt inspirerande och roligt inför kommande säsong med Ånge IF. Detta är ett steg i rätt riktning, då både jag och föreningen vill uppåt. Jag har fått ett väldigt bra intryck av föreningen och dess organisation. Jag hoppas kunna bidra till ytterligare ett bra år för fotbollen i Ånge, säger Linus Sjölander själv om övergången.
En stark värvning av ÅIF inför debuten i division II. Linus kan bli hur bra som helst och ett eller ett par år i tvåan bör göra honom gott innan nästa steg på karriärsstegen skall tas.

Mikael Häggqvist (bilden) och Conny Sjödin lämnar uppdraget som Kubentränare. Mikael Häggqvist (bilden) och Conny Sjödin lämnar uppdraget som Kubentränare.

Conny och Micke slutar som tränare för Kubens A-lag
Trots en bra genomförd säsong, inte minst våren, väljer tränarduon i Kuben Conny Sjödin och Mikael Häggqvist att lämna sitt uppdrag.
- Jag och Conny har haft ett bra år och vi hoppas att vi i framtiden ska kunna träna ett lag tillsammans igen. Jag har varit tre år i föreningen och trivts väldigt bra, säger "Micke" Häggqvist, som i blir kvar i fortsättningen men kommer att hjälpa till med ungdomsverksamheten.
- Det gällar bara att få ihop det klassiska livspusslet.
För Conny Sjödin är det fortfarande oklart vad som händer i framtiden.
- Connys situation är den att han är mellan två jobb och han har svårt att lova något innan han vet vad som händer i arbetslivet.
Kuben låg länge med och slogs i den absoluta toppen av årets div. III-serie.
- Vi startade säsongen väldigt bra och var obesegrade i nio omgångar. De omgångarna spelade vi ett stabilt försvarsspel och gjorde mål på de chanser vi skapade. I omgång 10 mötte vi IFK Östersund borta och förlorade vår första match för säsongen.
Efter halva serien vid sommaruppehållet låg Kuben fyra i en jämn tabell.
- Vi hade bara två poäng upp till dåvarande serieledarna Spöland/Vännäs och hade släppt in näst minst mål i serien. Vi kände oss stabila bakåt och såg fram emot en spännande höst.
Kuben inledde också höstspelet med två vinster, bl a målorgien mot Friska Viljor.
- Vinsten mot FV med 6-5 på hemmaplan kommer vi nog aldrig att glömma. Trots ledning med 5-0 när det bara återstod 20 minuter så var det på håret att FV lyckas komma i kapp till ett oavgjort resultat.
Efter den matchen hamnade Kuben i en riktigt djup formsvacka och förlorade fyra matcher på raken och blev akterseglade i toppstriden där Ånge IF och IFK Östersund drog ifrån.
- Trots den tunga delen av säsongen så lyckas vi komma tillbaka och vi vann säsongens två sista matcher på ett övertygande sätt.
En ojämn säsong således?
- Vi kan konstatera att vi gjorde en bra vår men en mindre lyckad höst. När man tittar på resultaten så ser vi att vi att vi under våren hade en målskillnad på 26-14 medan det på hösten blev 22-25. En snabb titt visar att framgångsfaktorn med stabilt försvarsspel över hela banan "tog slut" efter våromgången. Under vårsäsongens spelade vi som sagt stabilt bakåt och tog vara på våra chanser framåt. Vi lyckas inte få till försvarsspelet under höstsäsongen då vi släppte in väldigt många mål. Vi pratar då om hur vi försvarade oss hela vägen från forward till målvakt.
Några spelare som ni är extra nöjda med under säsongen?
- Vi vill nämna tre spelare: Robin Bergman - notorisk målskytt som avgjort många matcher under året. Pontus Sundqvist Lund - en spelare med härlig karaktär på såväl match som träning. Han vill hela tiden bli bättre som fotbollsspelare. Han har också spelat på många olika positioner under sitt första år i division 3 och gjort det på ett bra sätt. Niklas Nygren - central mittfältare med vinnarskalle på träning och match. Han har varit vår bästa spelare sett under hela säsongen, hög lägstanivå. Vinner mycket bollar och är skicklig i sitt passningsspel.
Vad tycker då Mikael Häggqvist om årets upplaga av Lokalfotbollen.nu?
Vad ger du för betyg på Lokalfotbollens bevakning av den lokala fotbollen under 2013, skala 1-10?
- 9 med tanke på att du varit ensam.
Vad tycker du kan bli bättre med Lokalfotbollen.nu?
- Fler som jobbar med Lokalfotbollen så det blir snabbare uppdateringar.
Vad är det bästa med Lokalfotbollen.nu?
- Matchreferat, resultat och nyheter. Jag har också tyckt om införreportagen.
Vad tycker du om våra lokala tidningars bevakning av den lokala fotbollen?
- Väldigt begränsad.
Brukar du själv besöka Lokalfotbollen.nu?
- Varje dag.
Skulle du sakna Lokalfotbollen.nu om den försvann?
- Självklart!

Lloyd lämnar? Lloyd lämnar?

Målvaktsrockad aktuell i Ånge
Lloyd Saxton ska provträna på nytt med allsvenska Gefle i veckan.
Då siktar Ånges tränare Benny Matsson in sig på hans efterträdare: GIF Sundsvalls Johan Sjöberg.
– Han har en jättepotential, säger Matsson.
Ånge svarade för en stark säsong som slutade med uppflyttning till division II. En av de stora bidragande orsakerna var 23-årige Lloyd Saxton, målvakten som svarade för en stark säsong och som återigen drar till sig intresse från större klubbar.
Redan i fjol var han ner och provtränade med Gefle vid ett flertal tillfällen samtidigt som intresse även fanns från andra klubbar. Saxton blev dock kvar i Ånge ett år till men nu är det dags igen för ett besök till Gävle.
– Jag betraktar honom redan som förlorad, om inte till Gefle så någon annanstans, säger Benny Matsson som ändå inte sörjer att han tappar en viktig spelare.
– Han var bra redan i fjol och var ännu bättre i år, det är bara roligt om han får chansen. Någonstans är det ju också en del i att man håller på; att få kunna se spelare ta sig vidare i karriären.
Med Saxton på väg vidare mot större uppgifter letar Ånge efter en ersättare och där ligger det största intresset på GIF Sundsvalls målvakt Johan Sjöberg.
20-åringen som inför årets säsong plockades upp i A-lagstruppen och som under hösten, när Tommy Naurin kom tillbaka, varit utlånad till IFK Sundsvall i division III.
– En jätteintressant spelare som jag tror skulle kunna kliva in och göra ett bra jobb hos oss, säger Benny Matsson.
– Men först måste vi avvakta lite i och med att det är en GIF-kille. Vi måste veta hur de tänker och deras serietillhörighet måste också bli klar.
/ saxat från Kenneth Fahlberg, ST (länk till artikeln)

Oskar Lund, ung sportchef på Dagbladet. Oskar Lund, ung sportchef på Dagbladet.

Oskar lät Benny ta över tangentbordet för en dag
Dagbladets nye sportchef, Oskar Lund, själv aktiv fotbollsspelare i Granlo BK, har en en intressant och läsvärd sportblogg där han har synpunkter på den lokala idrotten.
Idag överlät han tangentbordet till Ånge IF:s populäre tränare Benny Matsson som i år förde upp sitt lag till div. II.
Jag tog mig friheten att kopiera texten.
Så här skriver alltså Benny idag den 1 november:
"Att vinna en serie är speciellt. Glädjen visste inga gränser och laget firade i ungefär två timmar i det trånga omklädningsrummet i Salsåker-Ullångers (i folkmun Höga Kusten Fotboll) omklädningsrum. Det var guldhattar, löpsedlar och champagnekorkarna sköts i taket. Själv kände jag mest bara lättnad, det hårda jobbet som alla i föreningen hade gjort hade också givit resultat. Resan gick sedan vidare mot Ånge och kvällens bankett. När vi närmade oss Ånge möttes vi av blåljus. Polisen, räddningstjänsten och kommunalrådet Sten-Ove Danielsson eskorterade oss sedan in till Ånge. Där möttes vi av människor som tutade, blinkade och vinkade överallt. Ja, det var riktigt läckert! Efter banketten bjöd assisterande tränaren Robert Åström med sig hela gänget i limousine till Sundsvalls nattliv.
Nu är säsongen 2013 historia och hela Ånge IF blickar framåt. Vi vill fortsätta utvecklas och vi har en massa saker som är på gång i föreningen. Division 2 är en helt ny nivå för många i laget. Men samtidigt så har vi ju kvalificerat oss för den nivån, då borde vi också höra hemma där. Jag känner mig ganska lugn, vi är långt framme i förberedelserna.
Om Thorssa spelar vidare? Ja, han spelar om jag säger det (gäller alltid).
Kommer engelsmännen tillbaka? Vi kommer inte bara prata svenska i omklädningsrummet 2014.
Vem är Peder Mousten? Det är ”Dansken” som han kallas i folkmun. Det som sitter fast, det sitter inte längre fast, om man säger så.
Berners Cup? Kommer vi att utveckla och hoppas kunna streama live från matcherna. Tanken är också att vi ska ha en studio med intervjuer mm. Helgen vecka 9 som vanligt.
Allstarmatchen? Utgångsläget är att det arrangemanget blir återkommande mot GIF Sundsvall. Men sedan ska det passa in i deras program också.
Några nya grepp? Ja, vi kommer ha individuella träningsprogram och träning på Moove. Vi kommer att ha bättre fysisk status än någonsin.
Säsongen 2014? Vi etablerar oss i division 2 och hela säsongen är en utvecklingsprocess".
länk direkt till bloggen

"Jacke" pendlar till Ånge nästa säsong. "Jacke" pendlar till Ånge nästa säsong.

Sundsvallstalang till Ånge IF
Skolad i Giffarna, men under höstsäsongen hemmahörande i IFK Sundsvalls division III-trupp.
Nu fortsätter allroundbegåvade mittfältaren Jakob Larsson karriären i Ånge IF.
– Ånge känns som ett bra steg, att försöka slå sig in i division II blir en härlig utmaning, eftersom jag siktar ännu högre i framtiden, säger Larsson, som får idel lovord av Ånges tränare, Benny Mattsson:
– Det är väldigt roligt att "Jacke" valde oss. En välskolad spelare som funnits i GIF Sundsvalls verksamhet från P12 fram till elitjuniorlaget i somras, då han bytte klubb. Jag känner också honom väl, då jag har honom i fotbollsgymnasiet NIU.
18-årige Larsson är Ånges första nytillskott inför debutsäsongen i tvåan. Men mer är på gång.
– Vi jobbar för fullt, men när det gäller engelska förstärkningar vill man ha papperen klara innan man offentliggör någon, säger klubbens storsponsor Peder Mousten, som fortsätter vara behjälplig med kontraktsskrivningar och liknande.
/ saxat från Roland Engström, ST (länk till artikeln)

Greger Gustin Greger Gustin

Nu börjar jobbet för Ånge IF
Musiken är redan ett känt varumärke för Ånge. Frågan är om fotbollen mäktar med att följa i dess spår, nu när ortens representationslag tagit klivet upp i division II.
– Ambitionen är att vara ett lag som är med och slåss i toppen även där, säger klubbens ordförande Greger Gustin.
Ishockeysäsongen har dragit i gång. Något som förr betydde en massa hockeysurr i Ånge.
I så gott som varje hörn diskuterades lagets nyförvärv och hur det skulle gå, inte minst mot lokalrivaler som Brunflo och Sveg.
Frågan är om nyblivna division II-klubben Ånge IF kan skapa samma engagemang. Absolut, säger vissa. Jag bryr mig inte, är svaret från andra.
En som definitivt tillhör de förstnämnda är Greger Gustin, ordförande i klubben.
– Vi ska vara ett alternativ till talangutveckling, unga spelare som vill uppåt ska inte behöva sticka till Sundsvall eller Östersund, säger han när vi träffas på Kafé Wiba.
– Sedan är det naturligtvis också viktigt att vi har kvar fanbärarna, det vill säga killarna med lokal förankring, som kanske inte alltid får så mycket speltid men ändå ställer upp och bidrar på ett fantastiskt sätt, förklarar han.
läs mer

Vart hamnar Robin Bergman? Vart hamnar Robin Bergman?

Dragkamp om skyttekungen Bergman
Robin Bergman blev skyttekung i trean.
Nu pågår en dragkamp för att värva anfallaren.
Selånger FK, Ånge IF och Härnösands FF jagar 23-åringen.
– Jag har mycket att fundera på just nu och det är nästan lite jobbigt faktiskt, men jag vill göra en ny satsning och se hur långt det räcker, säger Robin Bergman.
Han gjorde 21 mål för moderklubben Kubikenborgs IF i division III mellersta Norrland och delade därmed skytteligasegern med IFK Östersund Jonathan Lundbäck.
Bergman har varit och tränat med både Selånger och Härnösand – och Ånge ska vara ett lika intressant alternativ.
– Klubbarna vill ha svar så tidigt som möjligt, men när jag tar mitt beslut så vill jag att det ska kännas rätt också.
läs mer

Kört för Alnö i kvalet
Alnö går inte upp i år – en svårspelad plan ställde dem.
– Den var mer lik en "päråker" än något annat, säger Pontus Melander, tränare.
Alnö var piskat att vinna mot Björna för att kunna gå upp till trean. Men så blev det inte. 1–1 räcker inte.
– Vi hade bud på mer och hade flest lägen. Normalt ska vi vinna en sådan här match med ett par bollar, säger Pontus Melander.
Ö-laget tryckte på för seger i slutet.
– Vi hade många inspel snett bakåt som deras målvakt räddade. Och många felstudsar i frilägen, då vi inte ens kom till avslut.
Nu vill de avsluta snyggt mot Ytterhogdal.
– Vi försöker komma tvåa och hoppas något lag drar sig ur.
läs mer på st.nu
läs mer om kvalet till div. III

Alnös chans till div. III-spel nästa år är mikroskopiska - men den finns!
Alnö spelar i eftermiddag sin andra match i kvalet till div. III.
Den första slutade med en 1-2-förlust hemma mot Friska Viljor.
Idag väntar Björna på bortaplan, som fick stryk med hela 1-8 mot Ytterhogdal förra helgen, medan FV spelar hemma mot just YIK.
- Ett drömscenario för oss är att Ytterhogal vinner med uddamålet samtidigt som vi spöar Björna rejält. På så vis har vi det mesta i egna händer inför sista matchen när vi möter Ytterhogdal borta. Som sagt, förutsättningarna är inte de bästa, chansen till division 3 spel nästa år är mikroskopisk men så länge den finns kommer vi att göra allt vi kan, skriver tränaren Pontus Melander på Alnöbloggen.
läs mer

Benny Matsson blir enbart tränare i fortsättningen. Benny Matsson blir enbart tränare i fortsättningen.

Benny slutar i Ånge IF
Benny Matsson satte det viktiga 3-2-målet med kvarten kvar i den sista matchen mot Höga Kusten när Ånge IF säkrade seriesegern.
Nu står det klart att Matsson slutar - som spelare.
- Ja, jag kommer att bli enbart tränare i fortsättningen, säger den populäre ex-allsvensken som nu gjort klart med ytterligare två säsonger, att lägga till de tre tidigare.
När Benny Matsson tog över Ånge låg man i div. IV och nästa år är det dags för div. II-spel för första gången.
- Det var fantastiskt att se all glädje när seriesegern var klar, säger Matsson och fortsätter: 
- Vi är väldigt nöjda med att vinna division 3 och har haft en bra utveckling i spelartruppen. Dock var målet att också avancera även med division 5-laget. Men tabellen ljuger inte och vi får jobba hårdare nästa år för att nå division 4.
Några andra besvikelser?
- Jag är besviken på att TK flyttade vår DM-match mot Selånger och bara lyssnade på deras önskemål. Våra önskemål lyssnade man överhuvudtaget inte på, dundrar Matsson.
Någon spelare som överraskat extra hos er?
- Målvakten Khodor Hellani har utvecklats oerhört mycket. Han har ett helt annat mod nu och tar för sig på ett annat sätt i straffområdet. Målvaktstränaren Bertil Nordlund har gjort ett kanonjobb med våra målvakter i år.
Någon fler?
- Jesper Gulliksson har gått från ungdomsspelare till att göra riktigt fina insatser i division 3 och Elias Wennerberg är den första Ångespelaren någonsin som kommit in på fotbollsgymnasiet (NIU). Han har också ett väldigt bra år bakom sig.
Några nyförvärv?
- Jobbet med spelartruppen startar i och med att jag blev klar precis.
Vi vet att Erik Nässén snart börjar ett nytt jobb i Östersund och med all säkerhet inte blir kvar i Ånge IF. Givetvis tråkigt med tanke på hur mycket han gick framåt i år och den kanonkille som han är. Alagie Sosseh har skrivit tvåårskontrakt med Fredrikstad i norska Adeccoligan.
Vad Lokalfotbollen.nu erfar kommer andretränaren Robert Åström att sluta p g a sitt jobb. Däremot gör han comeback som spelare i Fränsta IK nästa år.
Hur är då intresset för Lokalfotbollen.nu från Ångetränarens sida?
Vad ger du för betyg på Lokalfotbollens bevakning av den lokala fotbollen under 2013, skala 1-10?
- Jag tycker inte man kan kräva mer av dig, det blir en 10:a.
Vad tycker du kan bli bättre med Lokalfotbollen.nu ?
- Jag tycker att gästboken borde vara knuten till inloggning via facebook för att kunna kommentera.
Vad är det bästa med Lokalfotbollen.nu - om det nu finns någon?
- Det bästa är när du punktmarkerar en match och har bilder m.m. med. Tyckte att det var roligt att du besökte Ånge när vi mötte Kuben.
Vad tycker du om våra lokala tidningars bevakning av den lokala fotbollen?
- De lokala tidningarna har tappat mycket av sina resurser och med det följer resultatet. Jag är dock optimistisk nu när Oskar Lund tog över som sportchef på Dagbladet. Jag tror han kan lyfta hela sporten, avslutar Benny Matsson.
Skulle du sakna Lokalfotbollen.nu om den försvann?
- Ja, det är en naturlig plats för fotbollsälskare. Jag brukar besöka sidan flera gånger dagligen.
Lokalfotbollen är imponerat av det jobb man lägger ner inom Ånge IF där hela organisationen med ordföranden Greger Gustin i spetsen förkovrar sig varje år. Skall bli spännande att följa västralagets öden och äventyr även i div. II Norrland under 2o14. Ny serieseger? Nja, man får väl börja med att etablera sig vilket inte borde vara omöjligt med en engagerad och noggrann tränare som Benny Matsson. Lär bli spännande derbyn mot Selånger, utifall de skulle åka ur ettan vill säga.

Tungt för Alnö mot Friska Viljor
Alnö IF inledde kvalet till division III med att förlora hemma mot Friska Viljor, något som gör läget svårt för klubben. 
– Det är kört, säger tränaren Pontus Melander besviket.
Redan i den 15:e minuten kom 0–1, och när Friska Viljor gjorde 0–2 med mindre än en halvtimme kvar såg matchen så gott som klar ut. Till slut fick Alnö dock hål på gästerna, men André Grims reducering var det sista som hände.
– Vi gör egentligen bara två bra kvartar, och det är i slutet på båda halvlekarna. Vi har svårt att få till ett bra anfallsspel matchen igenom, säger Melander.
Vad betyder det här för era chanser att gå upp?
– Nej, det är kört. Vi måste så klart göra det bästa av situationen och försöka ta sex poäng, men som det känns nu blir det väldigt svårt.
läs mer på st.nu
läs mer om kvalet till div. III

Tungt för Alnö mot Friska Viljor
Alnö IF inledde kvalet till division III med att förlora hemma mot Friska Viljor, något som gör läget svårt för klubben. 
– Det är kört, säger tränaren Pontus Melander besviket.
Redan i den 15:e minuten kom 0–1, och när Friska Viljor gjorde 0–2 med mindre än en halvtimme kvar såg matchen så gott som klar ut. Till slut fick Alnö dock hål på gästerna, men André Grims reducering var det sista som hände.
– Vi gör egentligen bara två bra kvartar, och det är i slutet på båda halvlekarna. Vi har svårt att få till ett bra anfallsspel matchen igenom, säger Melander.
Vad betyder det här för era chanser att gå upp?
– Nej, det är kört. Vi måste så klart göra det bästa av situationen och försöka ta sex poäng, men som det känns nu blir det väldigt svårt.
läs mer på st.nu
läs mer om kvalet till div. III

Kvalfyllda tider för Alnö och IFK Sundsvall
I morgon lördag inleds kvalet till div. III för Alnö IF och IFK Sundsvall.
Lagen har lottats i varsin kvalgrupp och det gäller att vinna sin grupp för att få spela div. III-fotboll nästa år.
Alnö kvalspelar till den mellersta Norrlandstrean och stöter på tufft motstånd i form av Friska Viljor från div. III, och premiärmotståndare hemma på Släda IP, Björna IF från Ångermanlandsfyran och Ytterhogdals IK från Jämtland/Härjedalens dito.
Alnö har förövrigt bara en hemmamatch i kvalet.
Hur det går för dessa lag kommer att i förlängningen beröra lagen i fyran, femman och sexan. Klarar inget av lagen uppflyttning kommer t ex Medskogs att tvångsnedflyttas till div. V.
Det blir en spännande höst och visst vore det kul om våra två lag inledde med varsin seger?
läs mer

ST:s sportchef: "Än är Ljunga nr ett"
Grattis, Ånge IF – ni har skrivit ett nytt glatt kapitel i den medelpadska fotbollshistorien. Och vilket lyft för fotbollen väster om Stöde!
För bara 10–15 år sedan verkade Ånge dömt att hålla till på en undanskymd plats i distriktsserierna. I den gamla järnvägsknuten har ju ishockeyn varit den dominerande sporten och 61-åringen ÅIK den dominerande klubben i hela trakten. I alla fall om vi ser till intresse, ungdomsverksamhet och antalet exporter till diverse elitlag (mest Brynäs).
Sedan några få år tillbaka upplever dock fotbollen ett uppsving som aldrig förr och kanske är det både naturligt och på sin plats, att det är i kommunens centralort det händer. Det är ju trots allt där, i Ånge, som de flesta ungdomarna bor och det är också där som merparten av de nödvändiga sponsorpengarna finns.
Men än finns mycket att göra. Och den nya division II-platsen till trots rankar jag nog fortfarande Ljunga IF, med 1950-talsgenerationen, som etta i västra Medelpad genom alla tider.
Ljunga var med i Norrlandstoppen under några år och spelade med skyttekungen Rune Andersson och målvaktsfantomen Hasse Eriksson i den första upplagan av division II Norrland. Även under det sena 1980-talet var de svart-gul-vita ett lag att räkna med i divison III-sammanhang under Kjell "Pisa" Anderssons tränarskap.
Så i min värld har Ånge fortfarande en bit kvar till Ljunga ...
Däremot får nog Alby nu ge sig. Alby, som hade en respektingivande fotbollselva, under 1930–40-talet, där anfallaren Didrik Stenqvist blev allsvensk.
Även Fränstas 1990-talsgiv placerar jag efter Ånge IF. Fränsta, som också gjorde några division III-säsonger och satte färg på fotbollen i Ånge kommun.
På spelarsidan, då? Vad har Ånge IF att komma med där?
Jo, min "fem-i-topp-lista" med Ångeprodukter ser ut så här:
1) Kurt Täge, skyttekung hemma i Ånge och sedermera division II- och III-spelare i Ljusdals IF. Då tvåan var andradivisionen i Sverige!
2) Rune Melin, lirare som gick från gamla ÅSK till Ljunga och därefter till Älgarna. Avslutade karriären i Värnamo.
3) Pehr-Olof "Peppe" Elfvendahl (tidigare Johansson), målvaktsprofil i Härnösand och senare tränare i GIF Sundvall och U21-landslaget.
4) Elliot Kårelind, fortfarande bara 23 år, men alla tiders målkung. otaliga mål totalt och 19 i år. Ett lysande facit.
5) Mauriz Andersson, slitstark mittback och trotjänare i klubben från slutet av 1970-talet och ett par decennier framåt.
läs mer

Peder Mousten med check till ÅIF. Foto: Björn Sjödin. Peder Mousten med check till ÅIF. Foto: Björn Sjödin.

"Dansken" har förändrat Ånge
Arbete och fotboll. Fotboll och arbete.
Dygnets 24 timmar är intecknade för Peder Mousten. 
– Det har nästan aldrig funnits utrymme för så mycket annat i mitt liv, säger den 49-årige företagaren, som i västra Medelpad är känd som "Dansken" – och mannen som mer än någonting annat vill sätta Ånge på den stora fotbollskartan.
– Vi har en dröm. Och ett mål. På sikt ska Ånge IF spela division I-fotboll, säger Peder Mousten.
I Ånge har han bott sedan 1989. Först som byggare. Och senare som företagare.
– Det var tuffa år i början på 1990-talet och jag tvingades "kasta in handduken". Sedan fick jag chansen att ta över den fastighet, där Järn- och Byggvaruhuset nu ligger. Jag började verksamheten i mindre skala och jobbade i nästan nio år själv. I dag har jag i alla fall två anställda och med en komplett bygghandel är jag glad att det är tio mil till Sundsvall och lika långt till Östersund ...
I takt med att verksamheten utvecklats har han ännu mer tid över för fotbollen.
läs mer

Cederberg var med när klubben ombildades
Spelande styrelseledamot i gamla Ånge SK:s fotbollssektion som 16-åring och drivande när fotbollen bröt sig ur och bildade eget hösten 1980.
– Vi hade vunnit sexan och kände att det skulle bli enklare att "rodda" fotbollen i framtiden som egen förening, men det var väl inte alla som var positiva till delningen den gången, minns Lennart Cederberg, 53.
läs mer

Ånge IF:s spelare firar att man för första gången vunnit div. III och nästa år kommer att spela i div. II Norrland. Foto: Kenneth Fahlberg, ST-sport.

Ånge klart för tvåan
Klockan 15.47 lördagen den 28 september 2013 satte domare Robert Johansson pipan till munnen.
Och blåste av matchen.
För första gången i klubbens historia är Ånge IF i division II.
Det var upplagt för dramatik innan avspark i tvålagskampen mellan IFK Östersund och Ånge IF. I potten: en plats i division II.
Och nog märktes det att det var mycket som stod på spel denna småruggiga hösteftermiddag på Kinavallen i Ullånger.
Det gnisslade märkbart om Ånge som annars i höst gått fram som ett gammalt expresslok från fornstora dagar i den gamla järnvägsbygden.
– Det var en lite krampaktig match i dag, kanske lite grand på grund av nervositet, säger veteranen Mattias Thorsell efter matchen där han står utanför omklädningsrummet med guldhatt och spår av konfetti lite varstans över kroppen.
– Men det verkar som att Östersund hade samma problem.
Ja de hade ju det.
När krutröken hade skingrats stod Ånge där som tydliga vinnare efter att ha vunnit sin match mot Höga Kusten med 4–2, samtidigt som jagande Östersund förlorade med 1–0 mot Junsele.
Avancemanget till division II var ett faktum.
– Vi har gjort en jäkligt bra avslutning med en oavgjord och resten vinster under hösten. Det är jäkligt imponerande, säger Thorsell.
Han som spelat flera år i Allsvenskan med GIF Sundsvall och som skulle varva ner. Nu är det helt plötsligt division II som gäller med Ånge IF.
– Det är kul att spela när man får vinna varje helg, då är det lätt att fortsätta, säger 41-årige Thorsell.
– Men nu måste jag kanske börja träna också ...
Inne i omklädningsrummet hos det engelskinfluerade Ånge vrålar någon: "How does it feel to be the best team Ånge ever had?"
Svaret kommer direkt i form av rungande jubel och applåder. Mitt i röran bland segerrusiga spelare står Alagie Sosseh, 27-åringen med allsvenska meriter som hamnade i Ånge där han spelat de fem sista matcherna.
På tilläggstid satte han 4–2-bollen. Målet som definitivt tog upp Ånge i tvåan.
– Mitt mål har hela tiden varit att hjälpa Ånge till division II, det var det jag kom hit för och nu är det gjort. Det har varit riktigt skoj att spela här och det är alltid kul att få vinna en serie, säger han.
För Sossehs del går fotbollsresan nu vidare med nya utmaningar i Norge.
För Ånges del går den också vidare med nya utmaningar.
I division II.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 22

Benny sköt upp sitt Ånge
Med knappa kvarten kvar att spela kom Benny Matsson loss.
Och satte 3–2.
– Det är så mycket känslor nu, säger den spelande tränaren.
Han har varit med stora delar under den målmedvetna resan och tagit Ånge från fyran till tvåan.
På något sätt var det också symboliskt och välregisserat att spelaren och tränaren Benny Matsson var den som fick göra 3–2-målet. Ett ack så viktigt mål när matchen stod och vägde.
– Hela föreningen har jobbat jävulskt hårt för det här så länge. Jag är en sådan som jagar bekräftelser och det här är en bekräftelse på det vi gjort, säger en glad men samtidigt också samlad Benny Matsson.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 22

Sosse eller inte. Ala-gie Sosseh ser ut att kunna bli tungan på vågen när det gäller uppflyttning till div. II för Ånge IF. Tre mål mot Junsele. Sosse eller inte. Ala-gie Sosseh ser ut att kunna bli tungan på vågen när det gäller uppflyttning till div. II för Ånge IF. Tre mål mot Junsele.

Krossade Junsele
Ånge IF körde över Junsele med 13–1 och leder division III mellersta Norrland på samma poäng som Östersund. 
Detta när en omgång återstår. 
– Vi har gjort vad vi har kunnat så här långt, säger spelande tränaren Benny Matsson. 
Allt avgörs nästa helg där Ånge möter Höga Kusten och Östersund Junsele. Båda på bortaplan.
– Som det ser ut nu blir det en målskillnadsaffär, säger Matsson.
För även Östersund gjorde många mål under eftermiddagen. Laget vann med hela 9–1 mot Kramfors, något som ytterligare understryker de båda topplagens överlägsenhet den här säsongen. Resultaten innebär att Ånge har fyra måls fördel inför den sista omgången. Om lagen slutar på lika i målskillnad vinner Ånge serien tack vare fler gjorda mål. Om inget mirakel inträffar, vill säga.
– Det är en rolig serie på så sätt, för även i botten är det väldigt jämnt, säger Matsson, vars lag "bara" ledde med 3–1 i paus mot Junsele.
– Men vi var helt överlägsna även i första. På slutet handlade det bara om att göra många mål, och det gjorde vi ju till slut.
13 för att vara exakt. Noterbart är att nye Alagie Sosseh svarade för tre nya fullträffar. Han har blivit en joker i Ånges jakt på uppflyttning till division II.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 21

Robin Bergman av-gjorde med två mi-nuter kvar. Robin Bergman av-gjorde med två mi-nuter kvar.

Kuben kan bli trea
Kuben slog Brunflo hemma med 3–2, och har därmed chans att bli trea när en omgång återstår. 
– Det är en liten morot, säger assisterande tränaren Mikael Häggqvist. 
Matchen spelades på Norrporten Arena, då man inte vågade ta några risker med gräsmattan på Kuben efter veckans nederbörd. Men det verkade passa Kuben, vars första halvlek var en av säsongens bästa.
– Vi spelar med mycket glädje, och det är kul att se med tanke på att det är så sent på säsongen, säger Häggqvist.
I den andra halvleken tappade Kuben 2–0 till 2–2, men i den 88:e minuten avgjorde specielle målskytten Robin Bergman med sitt andra för aftonen.

Ååååh vilket race!
Vilken spänning i div. III Mellersta Norrland.
Ånge och IFK Österund är inne på upploppet, sida vid sida, Medelpadingarna en bröstvårta före jämtarna.
Båda lagen har lika många poäng, samma målskillnad men Ånge IF har gjort flera mål. Så tajt är det.
Båda lagens spelar hemma och mot lag som slåss om att hänga kvar.
Ånge mot luriga Junsele medan kamraterna från Östersund tar emot Kramfors-Alliansen.
Två omgångar återstår...
Lokalfotbollen tippar omgång 21:
• Frånö SK - Spöland Vännäs IF 2-4
• Ånge IF - Junsele IF 2-0
• Friska Viljor FC - Höga Kusten FF 3-0
• IFK Holmsund - Sollefteå GIF 1-0
• IFK Östersund - Kramfors-Alliansen 4-0
• Kubikenborgs IF - Brunflo FK 2-3
läs mer

Turbulent år för Alagie Sosseh. Turbulent år för Alagie Sosseh.

Så hamnade Alagie Sosseh i Ånge
Han har mött Manchester Uniteds anfallare Chicharito, spelat i Allsvenskan med Hammarby och haft Henrik Larsson som tränare.
Nu har fotbollen tagit Alagie Sosseh till en plats han aldrig kunde drömma om.
– Mitt mål är att hjälpa klubben till division II, säger Ånges nyförvärv.
Att säga att fotbollsspelaren Alagie Sosseh har en turbulent tid bakom sig är en grov underdrift.
Han började med att skriva på för hårdsatsande AFC United i division I, en klubb med drömmar och visioner om Allsvenskan och som nyligen blev omskriven i det svenska fotbollsmagasinet Offside.
– Laget var helt nytt och vi hade 17 nya spelare. Det var höga ambitioner och vi hade ett jättebra lag, men vi fick för kort tid, berättar Sosseh om den struliga starten i AFC när Dagbladet träffar honom.
AFC fick en ny tränare alldeles innan seriestart och inledde säsongen med flera poängtapp i rad då ville inte klubben betala ut full lön till spelarna med de bästa kontrakten.
När Alagie Sosseh därför, tillsammans med några andra rutinerade spelare, bröt med klubben i våras var transferfönstret stängt och han åkte till Norge för att spela med Birkebeineren i tredjeligan.
Där gjorde Sosseh succé och skrev på för Fredrikstad i Adeccoligan, andradivisionen. Den övergången stoppades av det norska regelverket som ansåg att han spelat i för många proffsklubbar under året.
– Spelarfacket i Norge gick in i ärendet och var på min sida. Det blev en stor grej i Norge, jag fick göra tv-intervjuer och pratade med alla de stora tidningarna. Det blev en jättesnackis och norska fotbollförbundets president var till och med på min sida och sa att jag borde bli spelklar, säger Alagie Sosseh.
Så blev det inte och Sosseh hamnade i Ånge.
läs mer

Sent segermål för Ånge IF
Bradley Grason gjorde 3–2 på Kramfors i näst sista matchminuten.
Och nu har Ånge och Östersund inte bara samma poäng i tabelltoppen, utan även lika många plusmål. Två matcher återstår.
Graysons avgörande var alltså livsviktigt för Ånge i kampen om seriesegern i division III mellersta.
– Ett inspel som jag nickade ner till Grayson, som tryckte in bollen, beskriver Ångetränaren Benny Mattsson målet.
Med resten av matchen var han inte alls nöjd.
– Det krävs mer för att vinna serien. Nu är det bara full fart som gäller.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 20

Kuben var målsnålt – både framåt och bakåt
Tabellfyran Kuben mötte skuggande Spöland Vännäs och fokuset låg på försvarsarbete.
– Försvarslinjerna var väldigt bra hos bägge lagen, målvakterna hade inte mycket att göra, säger Kubens tränare Mikael Häggqvist.
Både Kuben och Spöland Vännäs uppvisade fin form i division III under våren, men har under höstdelen tappat spelet från inledningen. Något som präglade dagens match.
– Det syns att både vi och Spöland är i formsvackor, säger Mikael Häggqvist som var nöjd med försvaret.
Försvararna Martin Fors, mittback, och Christer Eriksson, vänsterback, var bäst på planen för bortalaget.
läs mer på st.nu
läs mer om omgång 20

Kuben skall försöka undvika spö mot Spöland Vännäs
I div. III Mellersta Norrland är det bara Kuben som matchar idag då man reser norrut för match mot Spöland Vännäs. Förlorar man går västerbottningarna förbi i tabellen.
Ånge IF? Dom spelar borta mot Kramfors-Alliansen i morgon. Ett KA som krigar för att hänga kvar i serien.
Dagens match:
• Spöland Vännäs IF - Kubikenborgs IF tips: 3-1
läs mer

Ånge krossade i jakt på seriesegern
Det blev storseger för Ånge hemma mot Holmsund. 10–1 kan bli resultatet som avgör om laget slår IFK Östersund i treans toppstrid.
– Jag tror inte att de kommer tappa fler poäng, så vi måste ge järnet i varje match, säger spelande tränaren Benny Matsson.
Inför lördagens match låg Ånge tvåa i tabellen på samma poäng som serieledarna från Jämtland, men med fem poängs sämre målskillnad.
En desperat jakt på mål har inletts, och två spelare tycks bli extra viktiga aktörer i denna.
Bradley Grayson stod för fem mål och två assist i lördagens match i Division III mellersta Norrland.
– Man kan konstatera att han var en starkt bidragande orsak till segern. Han fick pris som matchens lirare också, säger Matsson och fortsätter:
– Han gjorde ett mål där han sprang igenom och lobbade över målvakten. Det var kanske lite extra snyggt, men de andra var likvärdiga.
En annan spelare som tränaren framhåller som viktig både i matchen mot Holmsund och i den fortsatta kampen om segrar är Graysons nya anfallskollega.
– Alagie (Sosseh) tillför en ny dimension till vår redan starka offensiv och kan avgöra den här jakten.
läs mer

Hårt jobbande Kuben föll hemma
Kuben slet hårt i lördagens hemmamatch, men räckte inte riktigt till mot Höga Kusten.
– Det är bara att erkänna att vi förlorade mot ett lag som var skickligare med bollen än oss, konstaterar tränaren Conny Sjödin.
Kubikenborgs IF har tappat lite av drivkraften i takt med att duon Östersund och Ånge dragit ifrån. Enligt tränaren Conny Sjödin måste laget nu motivera inför varje enskild match. Något de lyckades med lördagens match i Division III mellersta Norrland. Trots detta föll de.
Mittfältaren Niklas Nygren var den som i denna drabbning allra mest symboliserade kampvilja.
– Jag tycker lite synd om honom. han kämpade och slet centralt, var outstanding på planen – men fick tyvärr ingen utdelning, säger Sjödin.
läs mer

Till Ånge IF! Till Ånge IF!

Meriterad anfallare i Ånge IF
Ånge IF hade ett ess i rockärmen i seriefinalen mot IFK Östersund. 
Anfallaren Alagie Sosseh, 27, gjorde två av målen i 3–1-segern. 
Och det är inte vilken spelare som helst klubben har plockat in. 
Sosseh har meriter från spel med Hammarby, Landskrona och Sirius. Från och med 1 januari tillhör han norska Fredrikstad.
– Det är en kanonspelare vi har fått hit, säger Ånges spelande tränare Benny Mattsson.
Sossehs ena mål var en soloprestation där han passerade flera spelare och avslutade distinkt. Kanske är han den sista pusselbiten i Ånges jakt på seriesegern i division III.
GIF Sundsvalls tränare Roger Franzén hade Sosseh i Hammarby, och vet vilken typ av spelare han är.
– Han är en bra djupledsspelare och målskytt. Han kommer att göra massor av mål i division III, det kan jag säga direkt.
Noterbart är att Sosseh gjorde allsvensk debut som vänsterback i just Hammarby säsongen 2009.
– Jag hade honom i HTFF (Hammarbys utvecklingslag i tvåan). Han ledde skytteligan där när han blev uppkallad, berättar Franzén.
läs mer

Ex-allsvenske (Ham-marby) Alagie Sosseh målade i sin debut för Ånge. Ex-allsvenske (Ham-marby) Alagie Sosseh målade i sin debut för Ånge.

Stark insats av Ånge i seriefinalen
Samtidigt som Giffarna förlorade mot Östersunds FK vann Ånge IF seriefinalen i div. III Mellersta Norrland mot ÖFK:s samarbetsklubb IFK Östersund med 3-1 efter två mål av Brad Grayson och ett av nye Alagie Sosseh.
– Vi kom upp med inställningen att vinna matchen och vi gör en kanonmatch. Det kommer att bli ett krig in i det sista, säger Benny Mattsson.
Glädjande för Ånge var att nyförvärvet Alagie Sosseh gjorde mål i debuten.
– Han driver förbi backlinjen och avslutar stenhårt. Det är en kanonspelare, säger Mattson.
läs mer

Khoger Friad frälste Kuben tre minuter in på stopptid. Khoger Friad frälste Kuben tre minuter in på stopptid.

Kubens bröt förlusttrenden
Kuben vann sin match borta mot Junsele och bröt sin trista svit på fyra raka förluster. Segermålet, 2-1, nickades in av Khoger Friad tre minuter in på stopptid.
- En riktig laginsats där alla kämpar hårt och tror på vändning trots tidigt underläge. Hela startelvan gör en stabil insats och inhopparna är i högsta grad med och påverkar slutresultatet, säger tränaren Mikael Häggqvist.
Matchen spelades på den idylliska Mon med en gräsmatta som skulle platsa som en golfgreen.
läs mer

Seriefinal i div. III Mellersta Norrland - samtidigt som Norrlandsderbyt i Superettan
Samtidigt i samma stad (!) som Norrlandsderbyt i Superettan mellan Östersunds FK och GIF Sundsvall spelar Ånge IF stor seriefinal i div. III Mellersta Norrland på Hofvallen mot IFK i Östersund. Hemmaseger och Ånge får koncentrera sig på att bärga kvalplatsen. Bortavinst eller kryss och serien lär leva hösten ut.
Kuben skall försöka undvika bingo, d v s femte raka förlusten. Kan bli svårt att undvika då man tar en tripp nordväst för möte med poängtörstiga Junsele. Klyktattarna jagar nytt kontrakt och har nu fått fyr under pannorna. Seger senast mot Brunflo.
Lokalfotbollen tippar:
• IFK Östersund - Ånge 3-1 
• Junsele - Kuben 3-2
läs mer

Djup Kubensvacka - fjärde raka förlusten
Kramfors fick en drömstart på Kubikenborgs IP då man tog ledningen redan efter 30 sekunder. Ett skott från vänster som målvakten Jonathan Berntsson stötte ut mitt framför en framrusande Filip Berggren som enkelt sparkade in ledningsmålet.
Efter en kvart fick Kuben en straff som Robin Bergman förvaltade väl och kvitteringen var ett faktum.
- Då kändes det som att vi var tillbaka i matchen, säger Kubentränaren Mikael Häggqvist.
Den känslan blev dock kortvarig.
Bara tre minuter senare gjorde nämligen George Landais 1-2 efter en snabb omställning.
- Efter det så var det Kramfors som var båd etta och tvåa på bollarna, säger Häggqvist.
Båda lagen skapade chanser men det dröjde till slutminuten av den första halvleken innan det var dags för ännu ett mål. Återigen var det Kramfors och Marcus Jössund som utökade ledningen till 1-3 efter ett passivt försvarsspel hos "tigerränderna".
- Inför andra halvlek gjorde vi några förändringar och det gav ett positivt resultat, säger Häggqvist.
Kuben tog över och kanske var det en kombination av revanschlusta hos Kuben samtidigt som Kramfors föll djupare i banan för att försvara sin ledning. Halvleken blev i vilket fall Kubens.
- Tyvärr dröjde det ända till 88:e minuten innan vi lyckades reducera Kramfors ledning till 2-3, säger Häggqvist.
Det var Niklas Nygren som snyggt nickade in ett inlägg från Mattias Svelander. Närmare poäng än så kom inte Kuben.

- Idag är vi inte nöjda med första halvlek och uppförsbacken blev för brant trots att vi spelade upp oss rejält i andra halvlek, säger Häggqvist, och fortsätter: 
- Idag får vi tränare ta vår del av förlusten. Vår uppgift är att hitta ett spelsystem som passar och att sätta rätt gubbar på rätt plats vilket vi misslyckades med inför den här matchen.
läs mer

Sollefteå chockade Ånge i slutminuten
Ånge IF tilläts att ha mycket boll och gästerna backade hem i början men hotade lite smått med vindsnabbe Bamekee Toure och man försökte sätta press i rätt läge.
Ånge spelade ganska mycket långa bollar som togs bort ganska enkelt av gästernas försvar. Annars var Brad Grayson på spelhumör och levererade flertalet fina bollar till sina lagkamrater men man lyckades inte skapa några riktigt heta chanser i den första halvleken. 
I den andra halvleken satte Ånge lite mer fart på bollen och i den 52:a minuten kom utdelningen, Oskar Nordlund kom runt på kanten och spelade in lågt till Benny Matsson som sköt stenhårt i mål helt otagbart för målvakten.
Ånge fortsatte att skapa chanser och Brad Grayson fick ett jätteläge att stänga matchen men trots att det bara var en spelare i vägen så gick bollen till hörna. Man fick ytterligare chanser men bollen ville inte in, istället var det gästerna som tog över i slutet av matchen och man var nära efter ett fint inspel av Rasmus Bergström men skottet blockerades av Kieron Kenny.
På stopptid kommer chocken för hemmalaget, Sollefteå slår en långboll som Bamekee Toure kommer först på då han smiter mellan mittbackarna Adam Mitter och Kieron Kenny och med en lätt lyftning så hittar han nätet och matchen slutar oavgjort.
läs mer

Unge Zakaria Bel Mekki bäst i ett förlo-rande Kuben. Unge Zakaria Bel Mekki bäst i ett förlo-rande Kuben.

Kuben har spårat ur
Kuben höll sig länge på vinnarspåret men nu i höstens inledningen verkar det som att man spårat ur ordentligt. I eftermiddag kom tredje raka förlusten för "tigerränderna".
Ett motiverat IFK Holmsund vann hemma på Kamratvallen. Ett mål i vardera halvlek gav slutresultatet 2-0.
- Det gäller att göra mål framåt och samtidigt försvara bakåt i fotboll och idag så var det IFK Holmsund som behärskade den konsten bäst, säger Häggqvist. 
I Kuben plussar vi för Zakaria Bel Mekki som gjorde en prima insats till höger på mittfältet.
läs mer

Ånge fortsätter ta rygg på IFK Östersund
Ånge tog tre viktiga poäng i kampen om seriesegern i div. III Mellersta Norrland sedan Oskar Nordlund och Brad Grayson målat på slutet och sett till att topplaget gått från 1-1 till 3-1 mot gästande Friska Viljor sista sju minuterna av matchen.
läs mer

Jonathan Lundbäck öppnade målskyttet. Foto: Magnus Werme Jonathan Lundbäck öppnade målskyttet. Foto: Magnus Werme

Stjärnsmäll för Kuben
Serieledarna IFK Östersund, med kamratstjärnan på bröstet på tröjorna, gav Kuben en riktig stjärnsmäll i toppmötet. Jämtarna vann med hela 7-0 på Westhagens konstgräs dit matchen flyttats.
- Vi hade inte en chans, erkänner Kubens tränare Mikael Häggqvist, och fortsätter:
- Idag är det bara att tacka för lektionen! IFK Östersund har bra bolltempo med mycket rörelse kombinerat med resolut försvarsspel. Eftermiddagens match visar att vi har en bit kvar till den absoluta toppen, samtidigt är det nyttigt att spela de här matcherna för att kunna ta nästa steg i utvecklingen, säger Häggqvist förnuftigt. 
läs mer

Ånges britt Brad Grayson svarade för ännu en bra insats i Ångedressen mot Frånö. Ånges britt Brad Grayson svarade för ännu en bra insats i Ångedressen mot Frånö.

Stabil seger för Ånge IF
En dag på jobbet. Så kan man karaktärisera Ånges seger på "Tuvan" mot Frånö.
Brad Grayson gav ÅIF en tidig ledning med ett lågt skott i gaveln.
Marcel Ciortan kvitterade i den elfte minuten sedan han slagit in sin egen straffretur efter att Lloyd Saxton räddat försök nummer 1.
Innan halvtimmen spelad hade Ånge både kvitterat och återtagit ledningen genom Jake Wholeyoch Elliot Kårelind.
Calin Marius reducerade till 2-3 i den 78:e minuten på lagets andra straffspark.
Men även Ånge skulle få en "stramare" i matchen. Då återstod det sex minuter av matchen och Oskar Nordlund såg till att det aldrig blev någon spänning på slutet.
läs mer

Oskar Nordlund var briljant under den första halvleken och var hela tiden farlig när han kom in från sin högerkant. Här vinner matchhjälten en av många luftdueller i derbyt. Även denna gång kommer Semir Salia till korta. Foto; Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Ånge dominerade derbyt och vann rättvist
Ånge IF gav aldrig Kuben chansen i div. III-derbyt utan hade kommandot i matchen från minut 1 till 93.
Första halvlek var det i stort sett spel bara på Kubens planhalva. Hemmalaget kom i anfallsvåg efter anfallsvåg men gästernas försvar fungerade som rena vågbrytaren och såg till att det "bara" stod 1-0 i paus.
I den 19:e minuten slog matchens lirare, Brad Grayson, en svepande crossboll som Oskar Nordlund tog ner bollen på bröstet och drev sedan inåt innan han från sex meters håll avslutade ett stenhårt skott efter marken som gick som en projektil in mellan benen på Kubenkeepern Jonathan Berntsson.
- Vi var glada att det bara stod 0-1 i paus, säger Kubentränaren Conny Sjödin.
Den andra halvleken fick en annan matchbild.
- Vi gjorde några rockader inför andra. Bytte plats på flera spelare och satte in "Chrille" Eriksson på innermitt, fortsätter Sjödin.
Veteranen Christer Eriksson vann första kvarten mer närkamper än hela Kuben gjorde under den första halvleken och Ånge fick betydligt svårare att spela sig igenom mittfältet.
Ånge behöll visserligen även initativet under den andra halvleken men inte lika markant och några riktigt sylvassa lägen till 2-0 uppenbarade sig inte.
I slutskedet var det istället nära att Kuben fick till en kvittering. På en frisparkslyftning var Fredrik Thörnqvist ytterst nära att få skallen på bollen men den rann förbi och hotet var avvärjt och Ånge kunde ta en viktig trea och fortsätta ta rygg på IFK Östersund i tabelltoppen.
- Tycker vi gör en riktigt bra match trots fyra man borta, framförallt under den första halvleken. Vi skulle dock satt några fler bollar i kassen, säger Ånges tränare Benny Matsson, för dagen avstängd.
- Det blev en jämnare andra halvlek och den är jag är nöjd med. Tyvärr var vi chanslösa mot Ånges huvudspel under hela matchen, säger Kubens tränare Conny Sjödin.
läs mer

Derbykväll i trean
Ikväll är det full omgång i div. III Mellersta Norrland.
Och dessutom är det derbyomgång - Ånge - Kuben!
Ånge tog senast en viktig 1-0-vinst borta mot Brunflo FK trots en man mindre i dryga femtio minuter. Kuben vann men trots att man hade ledningen med både 5-0 och 6-2 så blev segermarginalen bara 6-5 i hemmamötet med Friska Viljor.
Det är alltså serietvåan mot serietrean och en kamp mellan ettan och tvåan i skytteligan, Robin Bergman och Elliot Kårelind, på Ånges konstgräs i afton, där det även kommer att bjudas på flyguppvisning.
Så här skriver Ångetränaren Benny Matsson på sitt twitterkonto inför matchen:
- Vi kommer sakna en del spelare i kvällens möte med Kuben. Andreas Wikander är avstängd en match efter sin målchansutvisning, Adam Mitter och jag själv är också avstängda efter tre gula kort samt Daniel Wallsten som blev nackskadad senast. Dock har vi en stark trupp och nu får automatiskt andra spelare chansen att visa vad dom går för.
- Vi vet att Kuben är ett väldigt bra lag med bland annat spelare som Semir Salia, spelade med oss ifjol, Fredrik Thörnqvist, med i All-Starlaget mot GIF Sundsvall, och Robin Bergman, lagets främsta målskytt. Vi är väldigt starka på hemmaplan, men för att vinna kvällens match krävs att alla spelare presterar på sin högsta nivå, skriver alltså Matsson.
Förra mötet lagen emellan på Kubikenborgs IP slöt 1-1.

läs mer

Kubenseger i galet målfyrverkeri
Två effektiva lag bjöd på en riktig målfest på en fantastiskt fin gräsmatta på Kubikensborgs IP.
- Bara att rikta ett stort tack till Ove Näslund, säger Kubentränaren Mikael Häggqvist.
Kuben ledde med 4-0 i paus och 6-2 med dryga kvarten kvar.
Då började Friska Viljor knapra in mål efter mål och till slut återstod bara ett måls försprång - då blåste domaren av matchen. 6-5 till Kuben.
- Men vi lyckades hålla resultatet och det var många på vår bänk som drog en lättnadens suck, säger Häggqvist och fortsätter:
- En match som är svår att analysera. Vi kan konstatera att lagets anfallsspel var utmärkt medan lagets försvarsditot var under all kritik sista tjugo. Men faktum kvarstår - det är tre poäng in på kontot och häng på topplagen.
läs mer

Ånge vann med tio man
Ånge hakar på i toppen av trean. I går blev det vinst på bortaplan med 1–0, trots att laget fick en tidig utvisning.
– Det är en riktigt bra laginsats, säger Ångetränaren Benny Matsson. 
Gästerna från västra Medelpad gjorde sitt mål mot Brunflo i slutet av första halvlek, efter att Oskar Nordlund nått högst på en hörna.
Men bara minuterna senare fick laget alltså Andreas Wikander utvisad. Tveksamt, enligt Matsson.
– Det är en målchansutvisning, men vår målvakt skulle ju ha hunnit först till bollen.
I andra halvlek tvingades Ånge att inrikta sig på försvarsspel, något man klarade av med bravur.
– Det är sådana här matcher man måste vinna för att vara med i toppen. Det är starkt av oss, säger Matsson.
läs mer

Ambulans tillkallades när Ångespelare Daniel Wallsten efter en förmodad nackskada och matchen fick avbrytas i väntan på ambulansen från Östersund. Foto: Emma Blomberg

Otäck skada på Wallsten
En nackskada på Ångespelaren Daniel Wallsten gjorde att matchen på Åkreäng i Brunflo fick avbrytas och ambulans tillkallades från Östersund. Enligt uppgift hade Wallsten klagat på nackbesvär redan innan matchen och efter en närkamp blev besvären riktigt akuta.
- Han kunde röra armar och ben och kände inte av stickningar eller så men vi tordes inte chansa när det gäller nacken så därför tog vi dit en ambulans. Tror att han fick en låsning eller nåt i den stilen, säger lagledaren Örjan Strand.
läs mer

Brad Grayson var ende britt, av sju i startelvan, som målade för Ånge. Foto: Björn Sjödin. Brad Grayson var ende britt, av sju i startelvan, som målade för Ånge. Foto: Björn Sjödin.

Ånge IF med sju britter i startelvan återtog serieledningen
I vårepilogen förlorade Ånge inte bara mot Spöland Vännäs med 1-3 utan blev även av med serieledningen till västerbottningarna.
Idag tog man en rejäl revansch när serien vände.
Ånge, med hela sju britter i startelvan, vann med klara 5-1 efter 2-0 i paus och återtog därmed serieledningen inför höstens fortsättning.
Alla britter till trots gjordes hemmalagets fyra första fullträffar av "svennar". Brad Grayson avslutade målskyttet med 5-1 och såg till att även det blev "utrikiskt" i målprotokollet.
läs mer

Robin Bergman gjor-de ett äkta hattrick under den första halvleken när Kuben gick ifrån till en 3-0-ledning borta mot Frånö. Robin Bergman gjor-de ett äkta hattrick under den första halvleken när Kuben gick ifrån till en 3-0-ledning borta mot Frånö.

Robin Bergman svarade för ett äkta hattrick när Kuben 5-2-vann borta mot Frånö
Idag var det dags att sparka igång seriespelet efter sommaruppehållet.
I vårens sista möte hade Kuben Frånö i säcken men glömde knyta åt och tappade segern i slutminuterna.
Idag var det dags för returmatch på "Tuvan" i Frånö - och revansch.
Kuben tog tag i taktpinnen direkt i första halvlek och i den 16:e minuten gjorde Robin Bergman 0-1 efter en fin passning av Anton Henriksson.
Efter en halvtimme sköt Bergman ett skott som touchade en back och seglade över en chanslös Joakim Tjäder i hemmamålet.
Strax innan halvtid fullbordade Bergman sitt äkta hattrick efter fint samspel med Fredrik Thörnqvist.
I andra halvlek satsade Frånö allt på att knappa in på Kubens ledning och i den 53 minuten så lyckades Erik Saavedra spräcka Anders Östman nolla.
Glädjen blev dock inte långvarig för Frånö då Pontus Lund knoppade in 2-4 på ett fint inlägg av Niklas Edin bara tre minuter senare.
Frånö gav hedrande inte upp och kom tillbaka och tryckte på och i den 65:e minuten reducerar man ännu en gång. Mv-Östman var chanslös på Ken Jonssons kanonskott.
Närmare än så kom inte Frånö utan Mattias Svelander visade även han att kan kunde kanonskjuta när han i den 77:e minuten spikade slutsiffrorna till 2-5.
läs mer

Revansch för våra medelpadslag i div. III Mellersta Norrland?
Div. III Mellersta Norrland inleder höstsäsongen i eftermiddag med returmatcher och både Kuben och Ånge har revansch att fordra.
Kuben tappade två poäng i slutet (1-1) mot Frånö i en match man borde avgjort redan under den första halvleken sett till spel och målchanser.
Ånge förlorade inte bara bortamatchen mot Spöland Vännäs med 1-3. Man tappade även serieledningen till västerbottningarna.
Ett revanschlystet Ånge ställer idag upp med rena brittiska kolonin. Inte mindre än sju spelare i startelvan kommer från ö-riket. Rekord för ett Medelpadslag!
Dagens matcher med resultat från förra mötet och Lokalfotbollens tips:
• Frånö SK - Kubikenborgs IF (1-1) tips: 1-2
• Sollefteå GIF - Kramfors-Alliansen (2-1) tips: 1-1
• Ånge IF - Spöland Vännäs IF (1-3) tips: 3-1
• Friska Viljor FC - Brunflo FK (1-2) tips: 0-1
• IFK Holmsund - Junsele IF (1-1) tips: 1-2
I morgon söndag:
• IFK Östersund - Höga Kusten FF (2-0) tips: 4-1

Förändringar i Ångetruppen
Efter "tjuvstarten" med All Star-matchen på Ånge IP drog det gamla stationssamhällets division III-lag i gång träningen i gen på måndagskvällen.
Med ett par förändringar i truppen.
Jan Mehdi, ursprungligen från Wiskan, återvänder till ÅIF efter en sejour i Östersunds FK Ungdom, dit han flyttade förra året på grund av studier (bokförd för två mål).
Vidare står det klart, att britten Kraig Rochester inte får förlängt kontrakt säsongen ut (går till IFK Sundsvall), och borta sedan tidigare i sommar är Olle Kankainen, som efter avslutad vårsäsong återvände till moderklubben, Medskogsbrons BK.
läs mer

Benny Matsson gjorde mål men det blev ändå förlust för Ånge. Benny Matsson gjorde mål men det blev ändå förlust för Ånge.

Sällsynt förlust för Ånge
Ånge IF avslutade vårsäsongen med att förlora borta mot Spöland Vännäs. 
– Men vi gör en riktigt bra match spelmässigt. Det är det sista som saknas, säger spelande tränaren Benny Mattsson – som gjorde gästernas enda mål.
Spöland Vännäs ledde med 1–0 efter första och gjorde 2–0 i den andra innan Ånge reducerade.
– Sedan trycker vi på men då ställer de om och sätter trean, berättar Mattsson.
Som dock inte var nedslagen efter förlusten.
– Vi ser det här som tändvätska inför hösten. Det är en del saker vi måste bli bättre på.
läs mer

Kuben - en match spelas i TVÅ halvlekar!
Kuben tappade två viktiga poäng efter 1-1 hemma mot Frånö i en match som hade två ansikten.
Kuben klart bäst i första medan gästerna hade övertaget i den andra.
Kryss rättvist således?
Nej, tycker inte det. Kuben borde avgjort redan under den första fyrtiofemman och stängt matchen med de chanser man skapade.
Kuben hade också ett friläge till 2-0 i den andra halvleken innan Frånö satte sin kvittering.
Men en fotbollsmatch spelas i två halvlekar och det gäller även att utnyttja och sätta sina chanser. Det gjorde inte Kuben idag - och blev straffade av ett primitivt spelande men kämpande Frånö.
läs mer

Kuben avslutar våren med en hemmaseger?
Kuben förlorade sin första match i div. III Mellersta Norrland i söndags, 1-3 mot IFK Östersund.
Ikväll är det revanschdax när mittenlaget Frånö gästar Kubikenborgs IP i den sista omgången före sommaruppehållet.
Ådalingarna kryssade i Ånge och får inte nonchaleras på något sätt men visst skulle det smaka med en trea inför höstens matcher?
Lokalfotbollen tippar:
Ett bra avstamp inför hösten vore alltså en seger mot Frånö Sportklubb, som saknar avstängde nyckelspelaren Peter Johansson, och jag tror "tigerränderna" går på sommaruppehåll med en 2-1-seger.
Det andra medelpadslaget i serien, serieledande Ånge IF, spelar sin sista vårmatch borta mot tvåan Spöland Vännäs på lördagkväll.
läs mer

Söndag 23 juni

Fredrik Thörnqvist gav Kuben en tidig ledning. Fredrik Thörnqvist gav Kuben en tidig ledning.

Kubens svit bröts i Östersund
Nio matcher lång blev Kubens svit utan nederlag i årets div. III Mellersta Norrland.
I dag bröts den nämligen då man förlorade den svåra bortamatchen mot IFK Östersund med 1-3.
Kuben fick annars en kanonstart i matchen då Fredrik Thörnqvist sköt in 0-1 efter sex minuter trots att IFK Östersund haft mer bollinehav i inledningen. Matcbilden fortsatte med att IFK hade mycket boll och i den 13:e minuten hamnar bollen framför fötterna på IFK:s Jonathan Lundbäck som satte 1-1 till höger om Cristofer Högbom i Kubenmålet. 
IFK lyckas att stressa Kuben till ett dåligt passningsspel vilket gjorde att hemmalaget kunde vinna boll högt upp i bana och efter 36 minuter knoppar Jonathan Lundbäck in 2-1 efter ett fint inlägg från IFK:s högerkant.
Kvarten in i andra är Felix Nordin påpassligt framme och skjuter in en retur efter att Högbom räddat ett skott från vänsterkanten.
Kuben har svårt att skapa några farliga chanser mot ett samlat IFK-försvar men i den 27:e minuten så blir Robin Bergman fälld i straffområdet och domaren blåser straff. Robin tar själv hand om straffen - men skjuter utanför.
- IFK kontrollerar sedan resten av matchen och är närmare 4-1 än vad vi är 3-2 och vinner dagens match rättvist efter en stabil insats, säger Kubens tränare Mikael Häggqvist.
läs mer

Svår bortamatch för Kuben
Serieledarna i div. III Mellersta Norrland, Ånge IF, tappade poäng i onsdags hemma mot Frånö.
Kuben har därför möjlighet att passera västralaget vid seger i eftermiddag.
Dock väntar de på förhand tippade seriefavoriterna IFK Östersund.
Och det på bortaplan på anrika Hofvallen. Sannerligen ingen lätt uppgift.
Jämtarna har egentligen inte råd med någon förlust för att försprånget till serietoppen skall bli för stort. I dagsläget är glipan tunga fem poäng.
Vem vinner då "sexpoängsmatchen" på Hofvallen?
Lokalfotbollen tippar div. III Mellersta Norrland:
IFK Östersund - Kuben 3-0
Tyvärr tror jag IFK Östersund har större motiviation, har INTE råd med en förlust idag, och dessutom är man starka hemma på Hofvallen. Jag har gärna fel med magkänslan säger mig att Östersundskamraterna får till en riktig fullträff i eftermiddag.
läs mer

Onsdag 19 juni

Elliot Kårelind gav Ånge en tidig led-ning men fick bara nöja sig med en pinne efter 2-2 mot Frånö. Elliot Kårelind gav Ånge en tidig led-ning men fick bara nöja sig med en pinne efter 2-2 mot Frånö.

Ånge tappade poäng hemma
Ånge IF har inlett division III mellersta Norrland strålande, och toppade tabellen inför mötet med mittenlaget Frånö. 
Men det blev ingen ny triumf. 
Matchen slutade 2–2, sedan gästerna kvitterat på tilläggstid. 
Det var en besviken Benny Mattsson som sammanfattade tillställningen efteråt.
– Det känns som en förlust, säger han.
– Vi skapade chanser men bollen ville inte in. Dessutom var de farliga när de ställde om.
Ånge gjorde 2–1 sent och såg ut att gå mot segern, men i den 92:a minuten kom gästernas kvittering.
– Vi var inte tillräckligt bra i dag. Vi hade ganska många spelare borta, men det är inget jag vill skylla på. Nu får vi slicka såren till på onsdag, då vi möter Spöland-Vännäs borta, säger Mattsson.
läs mer

Tisdag 18 juni

Daniel Johansson fockad av FV. Daniel Johansson fockad av FV.

Friska Viljor bryter med ex-Medelpadingen Daniel Johansson
Friska Viljors har brutit kontraktet med skyttekungen Daniel Johansson, 34. Daniel, som har Söröje IF som moderklubb och som även har ett förflutet i bland annat Essvik, Stockvik, allsvenska IFK Göteborg och Västra Frölunda och IFK Mariehamn på Åland.
Så här skriver Jonny Dahlgren på allehanda.se om "affären":
"Klubben har fattat sitt beslut efter en tid där FV–forwarden varit utanför spelartruppen och sent på måndagskvällen blev det klart att parterna skiljs åt. – Daniel Johansson är en härlig kille som under åren bidragit med otroligt mycket till Friska Viljor FC. Däremot så går vi nu skilda vägar då Daniel tyvärr inte lyckas leva upp till de krav föreningen ställer på samtliga spelare när det kommer till engagemang och professionalism, på och utanför planen, säger Andreas Fahlgren, senioransvarig i Friska Viljor.
– Vår tydliga satsning på talangutveckling och vår satsning på att nå tillbaka till eliten kräver att alla spelare är 100-procentig i sitt fotbollsengagemang. Vi har under en period haft en dialog med Daniel om att han måste göra vissa förändringar i sin livsstil vilka vi haft synpunkter på. Tyvärr så känner vi nu att vi kommit till vägens ände då hans beteende i vissa avseenden inte representerar Friska Viljor FC: s uppsatta moraliska regelverk, fortsätter Fahlgren.
Det är uppenbart att det här inte bara handlar om Daniel Johanssons fotbollsspelande i Friska Viljor?
– Vi har ett regelverk hur man beter sig som fotbollsspelare, och vi strävar efter att alla följer det både på och vid sidan av fotbollsplanen.
Om Daniel Johansson vill byta klubb, är ni beredd att släppa honom?
– Det är möjligt, ja. Vi känner att vi har ett visst ansvar för Daniel och det finns en historia med honom. Det är upp till honom om han känner för det, vi vill bara det bästa för honom.
Daniel Johansson har gjort fyra matcher från start för FV den här säsongen och varit utanför startelvan i de två senaste. Ändå hann Johansson med att göras fem mål och spela fram till ett under våren i division 3".
länk till allehanda.se

Söndag 16 juni

Martin Fors bom-bade in 2-1 med skallen. Martin Fors bom-bade in 2-1 med skallen.

Mittbacken Martin Fors matchhjälte för Kuben
Kuben har inte spelat på topp sista matcherna - men vinner eller tar poäng. Det är sådant som i slutändan brukar betyda topplacering.
Idag hade man problem med IFK Holmsund men lyckades vände ett hotande 0-1-underläge till en 2-1-seger. Matchhjälte, mittbacken Martin Fors.
I den 76:e minuten fick Kuben en friskpark till höger om Holmsunds brittiske målvakt Chris Elliott. Semir Salia "sköt" den perfekt, som uppflyttade mittbacken Martin Fors bombade in med huvudet bakom en chanslös Elliot.
Ett mål som visade sig bli matchavgörande och Kuben tog därmed tre nya poäng och tar rygg på Ånge i kampen om seriesegern.
- Den inställning och attityd vi visar upp 2013 är fantastisk. Trots att spelet inte fungerar till 100 procent så jobbar och sliter man för varandra vilket ger resultat, säger Häggqvist.
läs mer

Kuben har inte råd med poängförlust mot ex-allsvenskar
Kuben är tvungen att vinna eftermiddagens match hemma mot ex-allsvenska IFK Holmsund för att täta till Ånges fyrapoängsförsprång i div. III Mellersta Norrland.
Kustlaget, som 1967 gjorde en säsong i Allsvenskan, ligger visserligen på nedflyttningsplats men har efter en riktigt skral inledning spottat upp sig och har tagit sina två segrar på de tre senaste matcherna och skall inte nonchaleras.
Men spelar Kuben på sin rätta nivå bör inte västerbottningarna bli något hinder, men som sagt, det krävs att "jobbet" görs och att man inte bara ställer ut skorna.
Avspark kl. 15:00 på Kubikenborgs IP.
Lokalfotbollen tippar div. III Mellersta Norrland:
Kuben - IFK Holmsund 3-1
läs mer

Lördag 15 juni

Kraig Rochester gjorde ett av Ånges mål när Friska Viljor krossades. Kraig Rochester gjorde ett av Ånges mål när Friska Viljor krossades.

Fortsatt serieledning för Ånge efter ny seger
Ånge IF vann med klara 6–2 mot Friska Viljor i division III mellersta Norrland.
– En skön seger, säger Ångetränaren Benny Mattsson.
Ånge gjorde processen kort med Friska Viljor. Efter 16 minuter ledde nämligen Ånge med 4–0 efter bland annat tre mål av Elliott Kårelind. Ånge gjorde sedan två mål till och släppte in lika många innan matchen var över.
– Det kan vara den bästa starten jag har varit med om. Vi kontrollerade det efter första kvarten, säger Mattsson.
läs mer

Ny 1-0-seger för Ånge?
Ånge ångar på i div. III Mellersta Norrland och tuffar idag upp till Ö-vik för match mot Friska Viljor.
Nolaskogsarna tillhörde på förhand seriefavoriterna men har ännu inte fått det att funka till 100 procent. Kapacitet finns i laget och någon säker trea för vårt västralag är det inte. Speciellt som man inte varit på topp i de tre senaste matcherna. Förlust mot bottenlaget Sollefteå, kryss i derbyt mot Kuben och "bara" 1-0-seger hemma mot Brunflo.
Idag tar man trots det en ny 1-0-victoria på Skyttis tack vara sitt starka försvar.
Lokalfotbollen tippar div. III Södra Norrland:
• Friska Viljor - Ånge 0-1
läs mer

Söndag 9 juni

Värmlänningen Fredrik Thörnqvist säkrade en Kuben-poäng med sin säk-ra straffspark. Värmlänningen Fredrik Thörnqvist säkrade en Kuben-poäng med sin säk-ra straffspark.

Kubenpoäng trots att inte spelet stämde
Kuben tog en viktig poäng borta mot Friska Viljor men man skall vara glada över att det bara stod 1-0 i paus till Övikslaget sett till de chanser dom skapade.
- Vi hade svårt att få till det sista tredjedelen där FV effektivt fick stopp på våra anfall, säger Kubentränare Mikael Häggqvist.
Kuben kom ut mer beslutsamma till den andra halvleken och satte högre press på FV och den 9:e minuten jobbade man till sig en straff sedan Khoger Friad blivit fälld i straffområdet efter en försvarsmiss. Fredrik Thörnqvist klev fram och satte "stramaren" säkert till vänster om målvakten Joakim Westerlund.
Båda lagen hade sedan sina möjligheter att avgöra och sista tio låg hemmalaget på för ett vinstmål men närmare än ett skott tätt utanför i bra läge av 1-0-målskytten Mackenzie Ward kom man inte.
- En poäng trots att spelet inte stämmer i 90 minuter är ett styrkebesked, säger Häggqvist.
läs mer

Lördag 8 juni

Lloyd Saxton var tillbaka efter en match avstängning och höll nollan direkt. Foto: Björn Sjödin. Lloyd Saxton var tillbaka efter en match avstängning och höll nollan direkt. Foto: Björn Sjödin.

Knapp seger för serieledarna
Ånge IF går som tåget i division III. 
På lördagen slog man Brunflo på hemmaplan, trots att spelet inte stämde. 
– Det var ingen höjdarmatch, men skönt med tre poäng, säger Benny Mattsson. 
Det blev ingen enkel resa för Ånge inför de drygt 400 på läktaren.
– Brunflo är tunga att möta och starka på fasta situationer. De kommer att slå många lag fram över, säger Mattsson.
Trots det var han aldrig riktigt orolig.
– Nej, de skapade inte så mycket ändå.
Målet gjordes av skytteligaledaren Elliot Kårelind, framspelad av veteranen Mattias Thorsell.
läs mer

Ånge tillbaka på vinnarspåret?
Lördag brukar som vanligt betyda massor av lokal fotboll och denna lördag är inget undantag.
I div. III Mellersta Norrland matchar Ånge hemma mot Brunflo. Tufft schema för västralaget som hade ett rejält och kraftdödande derby mot Kuben så sent som i förrgår (1-1).
Gästande Brunflo vann överraskande sitt derby hemma mot IFK Östersund och kan bli en obehaglig upplevelse. Men, Ånge ser oerhört starka ut och spelar inte tre matcher på raken utan seger. Speciellt inte som Lloyd Saxton är tillbaka mellan stolparna efter sin match avstäningeni.
Lokalfotbollen tippar:
Ånge - Brunflo 2-0
läs mer

Torsdag 6 juni

Robin Bergman gjorde tidigt 1-0 för Kuben i seriefinalen mot Ånge. Robin Bergman gjorde tidigt 1-0 för Kuben i seriefinalen mot Ånge.

Kryss i toppmatchen
Seriefinalen mellan Kuben och Ånge slutade 1-1 inför storpubliken (nästan 300) i den vackra vädret och hemmalaget fick en riktigt smakstart.
Robin Bergman tryckte in 1-0 redan i den femte minuten efter ett fint triangelspel med Semir Salia och Fredrik Thörnqvist.
​Det blev en match helt i publikens smak där chanserna avlöste varandra.
I paus kunde det lika gärna varit 5-5 men Robins 1-0 blev det enda målet i första halvlek.
I akt 2 fortsatte det böljande spelet men Ånges tyngd började ge utslag och på en hörna i den 64:e minuten kunde Oskar Nordlund kvittera till 1-1.
Båda lagen fortsatte sedan gå för ett segermål och det skapades verkligen chanser att avgöra. På slutet var Mattias Thorsell var snubblande nära att näta och spela hem segern till västra.
- Då stod både jag och Conny (Sjödin) med andan i halsen och när väl domaren blåste av matchen kändes det skönt. Det här var en match som hade kunnat gå hur som helst men oavgjort kändes mest rättvist, säger Kubentränaren Mikael Häggqvist.
läs mer

Cristofer Högbom tillbaka i stan. Cristofer Högbom tillbaka i stan.

Högbom tillbaka med laget
Cristofer Högbom har tränat med IFK Östersund hela våren – och spelat matcher med Kuben. 
– Det har fungerat väldigt bra allting, det var perfekt att det gick att lösa så, säger Högbom. 
Och nog har de gått bra – bara söndagens motståndare Ånge har släppt in färre mål, än Kubens sju baklängesmål.
– Vi har ett väldigt bra gäng nu som sliter på bra. Dessutom gör vi ju mycket mål framåt, säger Högbom.
Genom jobbet behövde han jobba i Östersund en tid, men nu ska han träna med sitt Kubikenborg igen.
– Det är jäkligt skönt att vara tillbaka. Jag har saknat killarna i laget mycket och det har blivit väldigt mycket åkande.
läs mer

Seriefinal mellan två medelpadslag i div. III
Idag är det den 6 juni, Sveriges nationaldag, och den firar vi med massor av lokal fotboll.
Och kronan på verket är seriefinalen i div. III Mellersta Norrland mellan Medelpadslagen Kuben och Ånge, öst mot väst, ettan mot tvåan. Vilket lag är trea i Medelpad efter Giffarna och Selånger? Denna envig bör locka storpublik till Kubikenborgs IP!
Läs här vad Ånges tränare Benny Matsson skriver på lagets hemsida inför matchen.
Lokalfotbollen tippar div. III Mellersta Norrland:
• Ånge förlorade senast mot Sollefteå men ett revanschsuget västralag lägger "tigern" på rygg och vinner tungviktsfighten med 2-1.
läs mer

Söndag 2 maj

Ettrige mittbacken André Sjödal var Kubens bäste spe-lare mot Kramfors Ettrige mittbacken André Sjödal var Kubens bäste spe-lare mot Kramfors

Kuben bortaslog Kramfors efter en riktig nervpärs och är ny serieledare!
Kuben är ny serieledare efter en 2-1-seger borta mot Kramforsalliansen efter en riktigt gastkramning.
I den 25:e minuten slet sig Robin Bergman loss på vänsterkanten och sköt ett skott, målvakten Istrati Vadim räddade men Mattias Svelander var påpassligt framme och slog in returen. 

Kubenglädjen blev dock inte långvarig. På en av sina många hörnor under den första halvleken sparkade Filip Berggren in en retur och kvitteringen var ett faktum bara minuten senare.
Kuben återtog ganska snabbt ledningen. Efter 33 minuter hittade Anton Henriksson Robin Bergman med en fantastisk boll. Robin tog med sig den och krutade in 1-2 bakom en chanslös Vadim. Skönt för Robin som haft flera chanser innan för nätrassel. Ett mål som visade sig räcka ända hem trots en rejält press från hemmalaget under den andra halvleken.
- Vi tar med oss tre poäng och en skön känsla där alla jobbar för varandra, säger en mycket nöjd Häggqvist.
Ja, just det! Ni missade väl inte Lokalfotbollens tips innan matchen?
läs mer

Kuben upp i topp vid seger i Kramfors
Det är inte bara GIF Sundsvall i Superettan och Selånger i Norrettan som spelar matcher denna söndag.
I div. III Mellersta Norrland reser Kuben upp till Kramfors och vid seger övertar man serieledningen från Medelpadskollegan Ånge.
Lokalfotbollen tippar att så blir fallet. Tigerränderna vinner med uddamålet av tre mot Alliansen om man når upp till normal standard.
läs mer

Lördag 1 juni

Utvisning förstörde för Ånge
Ånge åkte på sin första förlust för året. Sollefteå avgjorde på övertid.
– Jag kollar inte på sviter, men jag vill vinna varje match, säger Benny Mattsson, tränare i Ånge.
Matchhjälten hette Michael Åhman. Han vände upp utanför straffområdet och placerade bollen vid Ånge-målvakten Khodor Hellanis ena hörn.
Hellani fick hoppa in sedan Lloyd Saxton blivit utvisad en halvtimme in matchen i division III södra Norrland.
läs mer

Lördag 25 maj

Mikael Häggqvist, nöjd Kubentränare. Mikael Häggqvist, nöjd Kubentränare.

6-0-seger för Kuben i "riktiga" hemmapremiären
I ett strålande solsken spelade Kuben ut Junsele i den 5:e omgången av div 3 Mellersta och vann med hela 6-0.
- Killarna var laddade för match på Kubens naturgräs, säger Kubens tränare Mikael Häggqvist.
Likt ilskna bin surrade Kubenspelarna kring JIF-målet och efter sju minuter så spräcktes nollan av Robin Bergman efter fint förspel av Semir Semir Salia och Fredrik Törnqvist och sedan rullade det bara på.
- 6-0 speglar matchen och vi är framför allt nöjda med att spelarna är disciplinerade under andra halvlek och ger laget sin andra raka nolla. Skönt också att få göra många mål i den riktiga hemmapremiären, säger Häggqvist som även var nöjda med domarna.
läs mer

Adam Mitter gjorde sitt första mål för Ånge IF. Adam Mitter gjorde sitt första mål för Ånge IF.

Ånge IF vann mot seriefavoriten
- britterna avgjorde!

Inför storpubliken (385 åskådare) på Ånge IP vann hemmalaget mot tippade seriefavoriten IFK Östersund med 3-2 och tog sin femte raka seger av fem möjliga.
Samtliga Ånges mål gjordes av de brittiska importerna Samuel Turner, Adam Mitter och Kraig Rochester fram till 3-0 efter dryga timmen spelad.
Jämtarna kom dock med en spurt på slutet men närmare än 3-2 kom man inte även om det var nerv på Ånge IP sista sex minuterna plus stopptid.
Besvikelsen var stor i IFK Östersund efter förlusten.
- De har noll uppbyggda anfall och gör tre mål, suckar tränaren Leif Widegren till ltz.se.
läs mer

Söndag 19 maj

Mattias Thorsell satte tidigt 1-0. Foto: Björn Sjödin. Mattias Thorsell satte tidigt 1-0. Foto: Björn Sjödin.

Segertåget Ånge rullar vidare
Det tog tre minuter.
Sen var nollan spräckt.
– När vi får ett så tidigt mål känns det som att vi kontrollerade matchen från start, säger Ånges tränare Benny Mattsson.

Ingenting verkar kunna stoppa Ånge i den mellersta trean. Fyra matcher har gett fyra segrar och 19–2 i målskillnad. Mot Umeålaget Holmsund tog det tre minuter innan första målet kom, inprickat av veteranen Mattias Thorsell.

Därefter gjorde Ånge ytterligare tre mål.

läs mer

Lördag 18 maj

Fredrik Törnqvist Fredrik Törnqvist

Sent avgörande för Kuben
Kubikenborgs IF besegrade Höga Kusten efter två sena mål.
– Det var en skön seger sett till matchbilden, säger Kubentränaren Conny Sjödin.

Kubens fina inledning av Division III södra Norrland fortsätter och efter fyra matcher är de fortsatt obesegrade.

I den 85:e matchminuten kunde Fredrik Thörnqvist göra 1–0 innan inhopparen Khoger Friad Hammad fastställde slutresultatet i den 90:e minuten.

läs mer

Lördag 11 maj

Niklas Nygren gav Kuben en tidig led-ning som man sedan kunde rida på. Niklas Nygren gav Kuben en tidig led-ning som man sedan kunde rida på.

Kuben rivstartade mot Spöland Vännäs och höll sedan hela vägen

Kuben tog en viktig seger "hemma" på Westhagen mot svårspelade Spöland Vännäs.

Efter en smakstart med 1-0 redan i den andra minuten kunde man sedan hålla undan i en målrik match och därmed åsamka västerbottningarna deras första poängförlust för säsongen.

- Skönt att se att killarna jobbar hårt och lyckas hålla undan för ett skickligt Spöland Vännäs, säger Kubentränaren Mikael Häggqvist.

Så här skriver Häggqvist själv på Kubens hemsida om matchen:

Kuben rivstartade matchen och i den 2:a minuten kunde Niklas Nygren styra in 1-0 efter skott/passning från Osman Aksoy.

Under de följande tre minuterna hade Kuben två frilägen som dock Spöland/Vännäs målvakt parerade elegant.

SVIF vaknade till och växte in allt mer i matchen och de hade mycket bollinnehav. I den 18:e minuten så räddar Cristoffer Högbom ett skott som tar i insidan av stolpen och returen fångar han upp själv.

Resten av halvleken har västerbottningarna mest boll och skapar några chanser medan Kuben har förtvivlat svårt att organisera något eget anfallspel. Många felpass som gör att motståndarna vinner bollen tidigt.

I andra halvlek får Kuben mer ordning på passningsspelet men det är fortfarande SVIF som håller i taktpinnen och Kuben har en del farliga omställningar och i den 58:e minuten utnyttjar man en sådan där Semir Salia hittar Osman Aksoy med en elegant passning som Osman snyggt placerar bakom den duktige SVIF-målvakten.

Gästerna vägrar dock ge sig och fortsätter att trycka på och i den 61:a minuten så kommer reduceringen till 2-1.

Kuben fortsätter emellertid att vara farliga på omställningar och Fredrik Thörnqvist nickskarvar in ett inlägg från Niklas Haglund till 3-1.

Spöland Vännäs flyttar fram folk i jakten på ännu en reducering och i den 80 minuten så reducerar laget till 3-2 och det blir nerv i matchen.
Båda lagen har chanser att göra mål, närmast är Kubens Robin Bergman som skruvar en frispark i ribbkrysset i minut 87.
"Tigerränderna" lyckas hålla tiden ut och plocka hem sin andra trepoängare den här säsongen.

Skönt att se att killarna jobbar hårt och lyckas hålla undan för ett skickligt Spöland. Osman Aksoy får dagens första plus för hårt jobb och även 1 assist och 1 mål. Andra plusset får Niklas Nygren som återigen gör en helgjuten insats som mittback.
Nu väntar en veckas träning innan vi åker till Ullånger för match mot Höga Kusten på lördag.
/ Micke Häggqvist, tränare i Kuben

Till omgång 3 av div. III Södra Norrland

FYRA mål av Elliot Kårelind mot KA. FYRA mål av Elliot Kårelind mot KA.

Ny storseger för Ånge

Ånge går på som rena slåttermaskinen i inledningen av årets serie.

15-2 och full poäng efter tre matcher.

Nu fick dittills fullpoängaren Kramfors åka hem med svansen mellan benen efter hela 1-6 i baken.

Spelande tränaren Benny Matsson gjorde 1-o redan i den andra minuten och Elliot Kårelind följde strax därpå med 2-0 innan samme Kårelind ökade på ytterligare efter en halvtimmes spel.

Efter nästa 50 minuter stiltje i målgörandet fullbordade Elliot Kårelind sitt hattrick och prickade minuten senare även in en straffspark.

Hemmaspelarna kunde sedan vara givmilda och bjöd på ett självmål innan Benny Matsson på övertid "säkrade segern" med sitt 6-1-mål.

Är verkligen Ånge så här bra?

- Ja, svarade lagledaren Janne Berglund kort.

läs mer

Benny Matsson tror på en 2-0-seger för sitt Ånge mot Kramfors. Benny Matsson tror på en 2-0-seger för sitt Ånge mot Kramfors.

Ånge möter obesegrade Kramfors i trean

I den 3:e omgången av div. III Mellersta Norrland spelar både Kuben och Ånge hemma idag.

Kuben har en tidig match, avspark redan kl. 12:00, mot serietvåan Spöland Vännäs.

Serieledarna Ånge spelar kl. 14:00 mot Kramfors-Alliansen, som ligger trea i tabellen och precis som Ånge utan poängförlust efter de två inledande omgångarna.

Så här skriver Ångetränaren Benny Matsson inför den spännande matchen på klubbens hemsida:

- Vilken kanonstart vi har i seriespelet! 5-0 vinsten i seriepremiären mot Höga Kusten följdes upp med bortavinst mot Junsele IF med 4-1.

I hemmamatchen kändes vi aldrig hotade, men bortamatchen mot Junsele var klart tuffare än vad resultatet visar.

Vi hade 1-1 i halvtid och matchen stod och vägde. Det var dock den andra halvleken som skulle bli avgörande till vår fördel, då vi lyckades gå ifrån resultatmässigt till 4-1.

Mittfältaren Brad Grayson var matchens gigant och låg bakom alla fyra målen. Smolk i glädjebägaren var att Andreas Wikander haltade av med en bristning i baksida lår och gissningsvis missar ca 3-4 veckors fotbollsspel. Andreas Modén, som missade premiären p g a jobb, ersatte och gjorde sin division 3-debut med bravur.

Motståndarna Kramfors-Alliansen kommer också med två raka segrar och har ett väldigt bra lag. Med stor sannolikhet kommer laget tillhöra topp 3 vid seriens slut. I den förra omgången vann dom mot seriefavoriten IFK Östersund med 2-1 efter en väl genomförd match. I omgång ett bortavann dom mot Holmsund med samma siffror.
Vi har några spelare som missar matchen p g a olika anledningar, Robin Johansson (studier i Stockholm) och Andreas Wikander (skadad) bl a. Vad det gäller Salma Kamara så väntar han på besked om datum för utvisning och är inte tillgänglig för spel. Andreas Lindqvist har redan börjat sin försäsong med Granlo BK innebandy och kommer bara vara sporadiskt tillgänglig för oss.
Spelklar sedan förra onsdagen är mittbacken Filip Filipovic.
Vi kommer från en bra träningsvecka där vi jobbat med tempo och rörelse i spelet. Även om vi har börjat bra så har vi en bit kvar till fjolårets höstform. Det finns mer att hämta, det känns i och för sig väldigt bra att veta, skriver Benny Matsson, som även tippar att hans Ånge vinner med 2-0. Inget dåligt tips!

Även Lokalfotbollen tippar dagens matcher, som slutar så här:

• Kubikenborgs IF - Spöland Vännäs IF 1-4
• Frånö SK - Höga Kusten FF 1-2
• Ånge IF - Kramfors-Alliansen 3-1
• Friska Viljor FC - Junsele IF 4-1
• IFK Östersund - IFK Holmsund 5-0

läs mer

Lördag 4 maj

Benny Matsson in-ledde Ånges mål-skytte. Benny Matsson in-ledde Ånges mål-skytte.

Ånge har inlett med två storsegrar

Ånge IF har inlett serien förträffligt med två segrar och 9-1 i målskillnad.

Idag blev det 4-1 borta mot Junsele på Mon sedan man ökat tempot i den andra halvleken med tre raka mål.

Målskyttar för Ånge var Benny Matsson, Elliot Kårelind, Oskar Nordlund och sedan fick man hjälp av Junsele med ett också sedan Lewis Whiteley skjutit in bollen via en hemmaspelare.

- Jag tycker att det är starkt att vi vinner mot ett så pass bra lag som Junsele är på bortaplan, säger tränaren Benny Matsson till Björn Sjödin.

läs mer

Kuben tappade 3-1-ledning sista tio

Kuben ryckte åt sig en 2-o-ledning borta mot Brunflo redan efter dryga kvarten efter mål av Osman Aksoy och Mattias Svelander.
Cristoffer Högbom räddar sedan en straff och det såg ut att vara Kubens eftermiddag trots att det var Brunflo som förde spelet.
Hemmalaget reducerade dock i mitten av den andra halvleken men Robin Bergman återställde tvåmålsövervikten.
- Efter det lyfte Brunflo upp ännu mer folk och lyckas både en och två gånger hitta nätet bakom Högbom. Surt att tappa en seger i slutet av matchen men en poäng borta mot Brunflo kommer nog att kännas okej i morgon, säger tränaren Mikael Häggqvist.

läs mer