Nyheter 

Div. 4 Medelpad

Det krävs en hel del för att platsa i Medelpadsfyrans All-Star-Team, t ex vinna skytteligan och briljera med bicycletas som Svartviks Admir Adra. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Medelpadfyrans All-Star-Team 2013

Vad passar bättre än att avsluta säsongen med att presentera årets All-Star-Team när det gäller Medelpadsfyran.
Det har varit stentufft att få ihop laget då många spelare pockat på en plats och konkurrensen varit knivskarp. Säkerligen kommer ni att sakna några av era favoriter.
Här kommer Lokalfotbollens elva 2013 (ersättare inom parentes):

Målvakt:
Daniel Micene, Svartviks IF
Sadlade om från utespelare till målvakt - och gjorde succé. Perfekta utrusningar på djupledsbollar, bra i luften och fina reflexer på närskott. Bara längd och träningsmängd emot för att vara den perfekte målvakten.
(Simon Möller, IFK Sundsvall 2 - unge Möller gjorde en riktigt bra säsong lite i skymundan i bottenlaget. Modig och utvecklingsbar).

Högerback:

Arvid Backlund, Svartviks IF
Må vara liten i växten och väger inte många hekto men har stora lungor och är stenhård i närkamperna. Trots detta schysst i duellerna. Käften glappar ibland vilket kostar en hel del gula kort.
(Mikael Edström, Sund IF - ett hårfagert lokomotiv på högerkanten som lever på sin inställning, svårpasserad men kanske något opolerad i närkamperna).

Mittback:
André Grim, Alnö IF
Gick på 50 procent men ändå dominant från sin mittbacksposition. Lever på sin rutin och spelskicklighet.
(Marcus Pettersson, Sund IF - kompletterade kollegan Michael Ankarmark mycket bra och svarade för ytterst få misstag under säsongen).

Mittback:
Joakim Axelsson, Alnö IF
Inte förlorat en nickduell på hela säsongen, bra uppspel med sin vänsterfot, brytningssäker och pådrivare.
(Petter Bergius, Östavalls IF - rutinerad som få och svarslagen i luftrummet, både bakåt och framåt. Höll ofta ihop kittet i ÖIF och var en av orsakerna till västralagets fina defensiv).

Vänsterback:
André Westergren, Sund IF
Placerings- och passningssäker och utrustad med seriens bästa vänsterfot. Elegant pådrivare från sin kant.
(Mattias Svelander, Lucksta IF - fortsätter trots begynnande ålder att dominera vänsterkanten både offensivt och defensivt. Driver på och snackar med allt och alla - inte minst domarkåren...).

Högermittfält:
Anton Andersson-Vidén, Alnö IF
En "framåt" spelare. Gör massor av poäng från sin offensiva mittfältsposition, har bra speluppfattning och goda ledaregenskaper.
(Anders Boman, Alnö IF - en playmaker som gillar att styra spelet från sin mittfältsposition. Dock något ojämn).

Innermittfält:
Stefan Näslund, Sund IF
Gammal är fortfarande äldst. "Elak" vinnarskalle och playmaker i en och samma person. Oerhört viktig för Sunds spel.
(Dennis Marzouki, Söders BK och Jonas Sjöberg, Östavalls IF - två spelare med olika inriktnig. Marzouki är bra offensivt. Stor, stark och spelintellegent. Bättre tränad hade han spelat i en högre division). Sjöberg har sin styrka i defensiven. Bromsar upp många motståndaranfall, välplacerad bollvinnare och bra på att starta motanfall).

Vänstermittfält:
Patrik Kerttu, Alnö IF
Kom under säsongen från IFK Timrå och hade ofta stor show ute på sin vänsterkant. Avig och oförutsägbar för såväl mot- som medspelare.
(​Dennis Bergström, Sund IF - hans "frisparksfot" och slitstyrka betydde mycket för seriesegrarna. Var också en effektiv bollvinnare på mitten.

Högerforward:
Admir Adra, Svartviks IF
Gjorde sin bästa säsong i karriären och vann skytteligan. Teknisk, snabb och svårfångad och kanaliserade sitt heta temperament på rätt sätt.
(Jonathan Åhlin - borde platsa men konkurrensen på anfallssidan var stentuff i år. Satte 11 mål men låg bakom minst lika många till).

Central forward:
Johan Hammarström, Alnö IF
Fruktansvärt spelsmart och ödmjuk spelare som inte bara gjorde mål utan låg bakom betydligt fler. Får en "nr 10-roll" i Lokalfotbollens lag.
(Olle Nordberg, Söders BK - slå en långboll och Olle Nordberg springer på den och skapar chanser helt på egen hand. Stor, stark, snabb och duktig att täcka bollen. Kan med rätt träning och mängd nå högre än div. IV-spel. En av seriens överraskningar).

Vänsterforward:
Jakob Melander, Sund IF
Utmanar, river, sliter, irriterar och inte minst målar. Har en spelstil för högre divisioner.
(Jens Olsson, Kovlands IF - har verkligen näsa för vart målet är beläget. Hade troligen vunnit skytteligan om KIF presterat bättre som lag. 16 mål varav många kom från "ingenstans").

Årets nykomling:
Amaro Bahtijar, Sund IF
Debuterade som 14-åring på Sunds mittfält och visade upp ett synnerligen moget och distinkt spel. Bra både med och utan boll och bestämmer själv hur bra han vill bli. Har det mesta av det som behövs i verktygslådan).

Årets tränare:
Patrik Chruzander, Svartviks IF
Normalt brukar man utse seriesegrarnas tränare. Dock inte i år. Duon Henrik Öhman/Kalle Locklund har gjort ett kanonjobb i Sund och Pontus Melander likaså i Alnö. Väljer trots detta Chruzander i Svartvik. Från att vid årskiftet vara nära att lägga ner p g a spelarbrist byggde "Chruzze", tillsammans med lagledaren Leif Wiklund, ett starkt lag från ruinerna och som till slut belade fjärdeplatsen i serien.
(ovanstående nämnda trio får dela på andraplatsen)

Årets domare:
Thomas Berglund, Sundsvall
Svarade för en stark säsong och får min röst i ytterst hårt konkurrens efter ett i mitt tycke bra domarår i fyran. Däremot saknas bredd och klass när det gäller assisterande domare. Där har Medelpadsfotbollen något att jobba på.

Fredrik Thimeradh Fredrik Thimeradh

Thimeradh bygger vidare i Söråker
Söråker tappade stora delar av stommen inför årets säsong och inledde serien svagt men fick allt eftersom "ordning på grejorna" och säkrade till slut nytt kontrakt med god marginal.
Tränaren Fredrik Thimeradh fortsätter och redan nu har man säkrat ett par nyförvärv.
- Det stämmer. Jag och Stefan Hellberg kör ett år till. Jesper Sahlberg från Ljustorp och Alexander Gode, comeback men senast även han i LjIF, har skrivit på övergångspapperen. Båda har många bra kvalitéer. Jesper har jag haft i Timrå U en och en halv säsong tidigare och Gode hade jag i J19 en gång i tiden, säger Thimeradh och fortsätter:
- Det är ett gäng som tränar med oss men inga fler helt klara. Målvakten Peter Rönnqvist och Joel Hammarström har slutat, Joel kommer att träna ett ungdomslag i Timrå. Annars är allt positivt som tusan och vi har bra med folk på träningarna.

Conny Sjödin tränar sin sons lag 2014. Conny Sjödin tränar sin sons lag 2014.

Conny Sjödin tar över lag i fyran
Den före detta Kubentränaren Conny Sjödin har gjort klart med en ny klubb.
Selånger FK 2010, Matfors IF 2011, Sund IF 2012 och Kubikenborgs IF 2013.
Det är Conny Sjödins senaste tränaruppdrag i fotbollsmedelpad.
– Jag samlar på overaller, säger Sjödin skämtsamt.
Och nu står det alltså klart att Sjödin får en ny klubbadress 2014.
Då kommer han att träna Kovland i division IV, meddelar Kovlands IF på sin hemsida.
– Det verkar vara en bra grupp och jag har fått bra vibbar av föreningen, säger Conny Sjödin.
Han tänkte ta en paus från fotbollen efter sejouren i Kuben och division III.
– Men jag och Micke (före detta KIF-tränaren Lundgren) har pratat en hel del och så har jag en stuga där i krokarna. Därför blev det så här.
Nu ser han fram emot att försöka få Kovland att ta ett steg närmare toppen i fyran.
– Det känns som att vi kan slå lite ur underläge, säger Sjödin, som därmed kommer att träna laget där hans egen son, Robbin Sjödin, spelar. Spännande.
/ saxat från Eric Westlund, ST-sporten

Oskar Lund, sport-chef och fotbollsspe-lare. Oskar Lund, sport-chef och fotbollsspe-lare.

Dagbladets sportchef Oskar Lund: Tankar om andralagen
På representatskapsmötet i går beslutades att femman blir den högsta divisionen som andralagen i fotbollsmedelpad får spela i.
Den här säsongen har det egentligen ingen betydelse då inget andralag spelar i fyran, men nästa säsong betyder det alltså att inget andralag från femman får ta steget upp en division.
Jag är lite kluven i den här frågan. Som spelare har man själv varit förbannad när lag haft hela olika uppställningar i olika matcher, samtidigt kan det lika gärna hända oavsett om det är ett andralag eller inte som man möter. Och dessutom kan jag tycka att om man är med i seriespel överhuvudtaget så måste samma regler gälla alla. Jag tror faktiskt att det kan påverka övriga lag i femman ännu mer nu när andralagen inte har chansen att gå upp. Då kan de verkligen ”strunta” i vissa matcher och ställa upp med helt olika lag beroende på vilken situation deras A-lag befinner sig i.
/ Oskar Lund, Sportbloggen (länk)

Inte högre än femman för andralagen
Division V blir slutdestinationen för andralagen i fotbolls-Medelpad.
Det beslutet fattades på representantskapsmötet under måndagskvällen.
På sätt och vis en icke-fråga säsongen 2014, när fotbollsfyran i dag inte innehåller ett enda andralag.
Såväl Kubikenborgs IF 2 och IFK Sundsvall 2 åkte som bekant ur i höstas, samtidigt som Granlo BK och Matfors IF tog steget upp från division V.
– Vi hakade upp oss på just den här frågan och det blev en del bludder, men den här motionen från styrelsen klubbades enhälligt igenom, säger Medelpad Fotbollförbunds ordförande Lena Wallgren.
/ saxat från Fredrik Lindahl, ST-sporten (länk)

Alnö jagar målvakt
Anders Strandberg kör vidare som målvaktstränare minst en säsong till i Alnö IF.
- Det är mycket glädjande att ”Stranken” valt att krita på för ytterligare en säsong som målvakstränare för vårt herrlag. "Stranken" har förutom ett stort Alnöhjärta många års erfarenhet som aktiv målvakt och kommer i år att gå utbildning för att spetsa till sina kunskaper ytterligare, säger tränaren Pontus Melander, som samtidigt avslöjar:
- Just nu pågår arbetet med att värva ytterligare en målvakt till truppen och förhoppningen är att ett par namn ska visa upp sig under försäsongen.
När det gäller utespelare har man valt att krydda A-truppen med en yngling från egna led, 16-årige mittfältaren Philip Lundqvist.
- En spelare som vi tror mycket på. Philip har under hösten tränat med oss och verkligen visat att han redan nu levererar på hög nivå. Vi önskar honom varmt välkommen och hoppas att hans fina utveckling fortsätter, säger Melander och fortsätter:
- Ett stort tack till vårt utvecklingslag under ledning av Tomas Berglund och Stefan Röström som förädlar och förser vår trupp med egna produkter.

Pontus Melander Pontus Melander

Pontus grämer sig för poäng-avdraget men nöjd med höst-säsongen
Nu står det alltså klart att Pontus Melander kommer att göra sin tredje säsong som huvudtränare för Alnö IF.
Hur ser han då på säsongen som varit i korthet?
- En ganska svag vårsäsong där vi gjorde några plattmatcher för mycket. Annars ett helt okej spel från vår sida. Hösten riktigt bra, två kryss och resten vinster. Tyvärr har vi gjort på tok för lite mål och det är mycket därför vi inte vinner serien. En helt ok säsong som nykomling även om jag hellre vunnit serien så klart.
Vad är du mest nöjd med?
- Träningsnärvaron, lagsammanhållningen och höstsäsongen.
...och mest besviken på?
- Givetvis poängavdraget i Medskogsmatchen, det kostade tre pinnar och fem mål i målskillnad. Hade varit gött att ha när serien summerades...
Någon eller några spelare som överraskat extra hos er?
- Marcus Westin, ny för säsongen från Söråker. Jag hade svårt innan säsongen att veta vart jag hade honom, dels form men även motivationsmässigt. Han har gjort ett hästjobb och vuxit fram som en bärande spelare i laget.
Bäst i övrigt och som borde platsa i fyrans all-star-team?
- Jonathan Åhlin, en av fyrans absolut bästa spelare. Bra teknik/snabbet och ett ständigt hot för motståndarna, bidrar till mer mål än vad skytteligan visar. André Grim, brytningssäker, rutinerad, bra passningsspel och speluppbyggare. Johan Hammarström, i mina ögon en underskattad forward, snittar knappt ett mål/match under säsongen, bidrar även till assists. Fruktansvärt spelsmart och ödmjuk spelare. "Jocke Axelsson", inte förlorat en nickduell på hela säsongen, bra uppspel med sin vänsterfot, brytningssäker och pådrivare samt Anton Andersson/Widén gjort mycket poäng från sin mittfällts position, bra speluppfattning och goda ledaregenskaper, säger alltså Pontus Melander som efter en tid av reflexion nu tagit beslutet till ytterligare en säsong som tränare i Alnö IF.
Hur ser då Pontus på Lokalfotbollens bevakning av årets fotbollssäong?
Betyg skala 1-10?
- 10.
Vad tycker du kan bli bättre med Lokalfotbollen.nu och/eller är det något du saknar?
- Eventuellt borde Lokalfotbollen följa färre serier så det blir mer mänskligt att hinna med och på så vis kunna följa de serier man är intresserad av ännu närmare.  
Vad är det bästa med Lokalfotbollen.nu?
- Som supporter/åskådare är det roligt att läsa alla matchreferat. Gästboken både piggar upp och drar ner. Som tränare är det en gratis "scoutning" av de andra lagen.
Vad tycker du om våra lokala tidningars bevakning av den lokala fotbollen?
- Värdelös, och/eller obefintlig.
Brukar du själv besöka Lokalfotbollen.nu?
- Ja, flera gånger dagligen.
Skulle du sakna sidan om den försvann?
- Svar Ja.

Succéttänaren fort-sätter i Alnö IF. Succéttänaren fort-sätter i Alnö IF.

Pontus fortsätter i Alnö
Först serieseger i div. V och sedan kvalspel till div. III året därpå.
Succétränaren Pontus Melander har nu gjort klart för en tredje säsong hos Alnö IF.
- Det är oerhört glädjande att få meddela att Pontus fortsätter som tränare ännu ett år. Till sin hjälp har han, liksom föregående säsong, Joakim Axelsson, säger sportchefen Magnus Svensson, som själv kommer att arbeta närmare laget och i år fungera som både assisterande tränare och lagledare för att stärka upp organisationen ytterligare.
På materialsidan har Mikael Backlund ansvaret och har till sin hjälp Marcus Johansson.

Ex-Giffaren Göran Sundqvist tar över Sund i trean. Ex-Giffaren Göran Sundqvist tar över Sund i trean.

Tränarklart i Sund
Det blir Göran Sundqvist som kommer att träna Sund i trean. Detta efter att duon Henrik Öhman och Kalle Locklund tackat för sig efter seriesegern i fyran.
– "Sunkan" var vårt förstaval. Vi visste ju att det bara skulle bli ett år för Henrik och Kalle som klev in och hjälpte oss den här säsongen. Jättekul att det löste sig på pass fort. Det blir också lättare man ska ha in nyförvärv, om det är klart med tränare. Dessutom är det ju ett namn också, säger Claes Nyman, mångårig lagledare i Sund till Kenneth Fahlberg på ST-sporten.
– Göran kan fotboll, han har spelat själv på hög nivå och har mycket i bagaget. Han har ju varit i Giffarnas Tipselit och i Kuben. Jag tror det var bra för distriktet att han återupptog tränarkarriären igen i år då han var i Medskogs.
Som spelare är han också välmeriterad med förflutet i både GIF Sundsvall och Kuben.

Henrik Öhman, f d bl a Sidsjö-Böle, IFK Sundavall och nu Sund IF. Henrik Öhman, f d bl a Sidsjö-Böle, IFK Sundavall och nu Sund IF.

Ingen fortsättning för Sunds succéduo
Henrik Öhman och Kalle Locklund tog över Sunds div. IV-lag i senaste laget men lyckades ändå ta upp laget i div. III. Imponerande!
Men duon följer inte med upp i trean.
- I dagsläget är det nej till en fortsättning och jag vet att rekrytering av ny/nya tränare till Sund pågår, säger Öhman, och avslöjar att även kollegen Locklund slutar.
- Det är ingen dramatik egentligen. I mitt fall så var det slut redan ifjol men jag och Kalle kände att vi ville ställa upp när det knep lite för Sund. Med årets utfall så är det ju inget snack om att det föll väl ut. Så det är klart att när det gick så bra så funderade vi en sväng till. Men jag har gjort det här livet nu i 15 år och vet vilket jobb som ligger bakom och man måste vara enormt motiverad för att lägga ner så mycket tid, och just tiden och motivationen är två faktorer som varit avgörande i mitt beslut. 
Du kommer säkert att bli saknad i Sund?
- Nytt blod behövs rent generellt på tränarmarknaden i Medelpad även om dessa fyra år med Sund har varit de roligaste i min så kallade tränarkarriär. Kommer emellertid att hjälpa Sund på ett eller annat sätt men dock ej som tränare. Jag kommer också att sitta på läktaren och njuta av den lokala fotbollen, samt självklart följa Sund väldigt nära.
Avgående Öhman har även synpunkter på Lokalfotbollen.nu.
Vad ger du för betyg på Lokalfotbollens bevakning av den lokala fotbollen under 2013, skala 1-10?
- 10. Bra bevakning och någorlunda objektiv.
Vad tycker du kan bli bättre med Lokalfotbollen.nu och/eller är det något du saknar?
- Gästboken bör ses över. Alldeles för lätt att hänga ut människor och inte behöva stå för det. Inte bra.
Vad är det bästa med Lokalfotbollen.nu - om det nu finns någon?
- Allt är bra, utöver gästboken då. Bra bevakning, roliga matchreferat.
Vad tycker du om våra lokala tidningars bevakning av den lokala fotbollen?
- Mindre bra. Men samtidigt förstår jag dom då det är stora förändringar inom de lokala tidningarna.
Hur ofta brukar du själv besöka Lokalfotbollen.nu?
- Ja, varje dag.
Skulle du sakna Lokalfotbollen.nu om den försvann?
- Ja verkligen.
Lokalfotbollen.nu kommer även att sakna Henrik Öhman som tränare för Sund men kanske kan man få honom att hjälpa till med något inom Lokalfotbollen om abstinensen blir för stor :-) .

"Chruzze" hoppas på Svartiksreunion till 2014. "Chruzze" hoppas på Svartiksreunion till 2014.

Svartviks IF gick från "död" till fyra
I januari månad var det ytterst tveksamt att Svartviks IF skulle komma till spel i Medelpadsfyran.
Ont om spelare och minimal träningsflit.
Då tog trion Leif Wiklund (lagledare), Patrik Chruzander (tränare) och Anders Ellqvist (ass. tränare) beslutet att den anrika föreningen inte skulle dö som 119-åring utan satte till fulla klutar med att värva nya spelare och gjuta mod i kvarvarande Svartvikare och även före detta.
Johan Mattsson, Pontus Serrander Eriksson , Andreas Grönblad och Johan Hallström kom från IFK Sundsvall 2, Johan Smott från Ljustorps IF, Admir Adra (vann skytteligan i fyran!), Joakim Åström och Mazlum Kocak från Granlo BK samt att Jonas Westberg och Karl Gunnarsson som gjorde comeback.
Det visade sig räcka inte bara till nytt kontrakt utan till en finfin fjärdeplats!
Hur ser då tränarduon på säsongen som varit?
- Grymt bra med tanke på att vi som sagt i januari stod inför valet att lägga ner seniorverksamheten men fick ihop grejorna och slutade fyra. Med lite flyt hade vi t o m varit  bland dom två översta, säger Patrik Chruzander.
- Mycket nöjd! Vi var bara 6-10 spelare när vi körde igång i Nordichallen i januari. Några tillkommande spelare under våren gjorde att vi höjde ribban och satsade på övre halvan, säger Ellqvist.
Vad är ni mest nöjd med?
- Utvecklingen i laget och kämpaandan, säger Chruzander.
- Fjärdeplaceringen efter att vi två år på raken varit indragen i nedflyttningsstriden. Och att vi hamnade före Essvik i serien, dom spöade oss med 5-0 på försäsongen, säger Ellqvist och ler.
...och minst?
- För ojämna i prestationen under 90 minuter emellanåt, säger Chruzander.
- Besviken på att det alltid var en klick på ca 8-10 som alltid tränade medan ca 15 stycken som bara tränade sporadiskt, säger Ellqvist.
Någon eller några spelare som överraskat extra hos er?
- Arvid Backlund har visserligen varit bra tidigare men i år verkligen tagit ett stort steg framåt och är i sina bästa stunder för bra för fyran. Admir Adra vinner skytteligan, Micene - kommentar onödig, f d utespelare och fyrans klart bästa målis och "Micke" Brännström, som fotbollsspelare bara är han bara två år gammal och i år varit en av seriens bästa vänsterbackar, säger Chruzander.
- Målvakten Daniel Micene. Vi stod utan målvakt i januari och jag sade till Micene att om han överhuvudtaget skulle få spela någon minut i årets serie så fick han ta på sig handskarna. Vi hade överflöd med forwards och Micene är äldre - och tyngre. Dessutom kunde han bara träna sporadiskt p g a av arbetssituationen som personlig assistent. Han accepterade vårt "krav". Sen visade det sig att han har allt som en modern målvakt ska ha. Han spelar oerhört långt ut från målet och jag överdriver inte om jag säger att minst tio gånger per match är han 10-15 meter utanför eget straffområde och agerar libero. I en vanlig div. 4-match hade detta resulterat i friläge för motståndaren. Sen visade han prov på reflexräddningar och säkerhet i luftrummet. Jag skulle inte vilja byta honom mot någon annan keeper i fyran. Efter att ha spelat på mittfältet i tre säsonger så har Arvid Backlund nog hittat sin plats - högerbackens. En ganska lat och loj spelare på träningar men när matchtröjan dras över huvudet så väcks en vinnarskalle av stor volym! Han ser egentligen inte ut att kunna hävda sig på en fotbollsplan med tanke på att längden 170 cm och vikte på ca 60 kg inte skrämmer. Men han spelar otroligt hårt men framför allt schysst. Jag tror inte att han har dragit ett enda gult i år p g a fult spel utan det är hans mun som har snackat till sig dom fem gula. Han har en fantastisk ork som varar i 90+. Flera matcher som har stått och vägt sista kvarten har Arvid trummat på och vunnit närkamper och luftdueller. Något som gjorde att han visade övriga i laget att han inte har gett upp. Sen tycker jag att mittbacken Niklas Olsson och vänsterbacken Mikael Brännström har visat en härlig inställning under två säsonger nu. Träningsflitiga och har en hög lägstanivå plus att dom aldrig gnäller, säger Ellqvist.
Hur blir det för egen del nästa säsong? Blir ni kvar i klubben, ny förening eller slutar?
- Vi får se hur det blir med spelare, ledare och hur/vilken väg satsningen i föreningen tar men det kan bli en grym ”reunion” med ett antal f d Svartvikare, då jävlar, säger Chruzander och ler.
- Som det ser ut i dagsläget så kör vi nog vidare även nästa säsong, säger Ellqvist.
När det gäller Lokalfotbollen. Vad har tränarduon för synpunkter på den under 2013?
Betyg skala 1-10?
Chruzander: 8
Ellqvist: 10 när det gäller div. 4.
Vad tycker ni kan bli bättre med Lokalfotbollen.nu?
Chruzander: Kan bli lite långa sökvägar via hänvisningar/läs mer osv innan man får tag i det senaste.
Ellqvist: Jag läser till 90% bara div. 4. Och där är du klockren, Janne!
I mån av tid, och vid långsamma söndagskvällar, så kan jag ögna igenom Gästboken och div. 5.
Vad är det bästa med Lokalfotbollen.nu?
Chruzander: Matchreferat, försnacket innan omgångarna och uppföljningarna av matcherna = TOPPEN.
Ellqvist: Jag saknar ingenting i rapporteringen av div 4.
Vad tycker du om våra lokala tidningars bevakning av den lokala fotbollen?
Chruzander: Vilken bevakning?? Suger pung…
Ellqvist: Ett stort skämt! På 80-talet och början på 90 var det helsida om en match plus långa referat om övriga matcher. I alla fall inom div. 4 och uppåt.
Brukar du själv besöka Lokalfotbollen.nu?
Chruzander: Ja, dagligen under säsong, annars några gånger i veckan.
Ellqvist: Ja, flera gänger i veckan under säsong, januari-oktober.
Skulle du sakna Lokalfotbollen.nu om den försvann?
Chruzander: Ja...
Ellqvist: Ja, på grund av att att det går fort att få reda på resultaten via Gästboken. Oftast 30 minuter efter matchslut.

Kovlands tränarduo Mikael Lundgren (t v) och Fredrik Åsén slutar - eventuellt. Kovlands tränarduo Mikael Lundgren (t v) och Fredrik Åsén slutar - eventuellt.

Kovlands tränarpar slutar?
Kovlands IF hamnade mitt i tabellen, d v s sexa, i årets Medelpadsallsvenska. Som målsättning hade man att förbättra fjolårets femteplacering. En målsättning som man således missade, man hade tio poäng upp till fyran Svartvik.
- Ändå tog vi fler poäng än ifjol och det måste man vara nöjd med, säger tränaren Fredrik Åhsén, och fortsätter:
​- Men jag är besviken på att vi inte placerade oss högre med det material som fanns att tillgå. Mycket beroende på dålig träningsnärvaro. I våras hade vi flera långtidsskadade och i höstas härjade sjukstuga under flera veckor. Vi har inte kunnat träna så som vi velat. 
Som vanligt var KIF trögstartade under våren med bara fyra poäng på dom fyra inledande omgångarna innan man varvade upp och tog 16 pinnar under seriens första hälft.
Kovland brukar av hävd vara starkare under hösten med tog då "bara" 13 poäng men förklaringen är att hela säsongen blivit ryckig tack vare alla skador och sjukdomar.
Någon spelare som överraskat extra hos er?
- Kul att se utvecklingen hos Filip Andersson Roos, född -98, som tagit för sig mer och mer under säsong och även fått göra två matcher från start.
Några kandidater i Kovland till Medelpadsfyrans All Star Team?
- Jodå, Tobias Lundström, en av fyrans nyttigaste spelare. Outtröttlig bollvinnare som gärna ger sig iväg på djupledslöpningar och skapar utrymme för övriga och Jens Olsson, fyrans bästa forward. Hade tagit hem skytteligan om laget inte gjort en svag säsong.
Hur blir det för egen del nästa säsong. Fortsätter du? 
- Både jag och Micke (Lundgren) kommer att kliva av, förutsatt att vi hittar nya tränare, och istället ingå i en ny sportkommité kring A-laget.
Hur ser då Fredrik Åsén på Lokalfotbollens bevakning av den lokala fotbollen under 2013?
- Jag ger Lokalfotbollen en sexa på skala 10.
Vad tycker du kan bli bättre med Lokalfotbollen?
- Fokusera på de lokala serierna (div. 3, 4 och 5) när det gäller matchrapporter, de övriga bevakas bra av tidningarna. Samla gärna nyheter kring alla serier som nu.
Vad är det bästa med Lokalfotbollen.nu - om det nu finns någon?
- Kunna ta del av resultat snabbt efter match och sen läsa moståndarens reaktioner på match. Även andra referat kan vara intressanta att ta del av i intressanta omgångar.
Skulle du sakna Lokalfotbollen.nu om den försvann?
- JA!
Vad tycker du om våra lokala tidningars bevakning av den lokala fotbollen?
Bevakas den?
Hur ofta brukar du själv besöka Lokalfotbollen.nu?
- Dagligen.

Vart tar "Sunkan" vägen? Vart tar "Sunkan" vägen?

Medskogs tvångsnedflyttas
Medskogs lyckades i den sista omgången kravla sig förbi IFK Sundsvall 2 och landa på rätt sida nedflyttningsstrecket.
Till ingen nytta...
Efter att varken Stöde IF eller IFK Sundsvall lyckades hänga kvar i div. III samt att inte Alnö IF klarade kvalet upp blir det "ett lag för mycket" i Medelpadsfyran. Detta betyder att Medskogs nu tvångsnedflyttas till div. V.
Vad som händer nu i Medskogs är ännu oklart då man hade en tunn trupp ifjol men tränaren Göran Sundqvist kommer att lämna. Om det blir för nya div. III-laget Sund som rykterna säger eller om det blir Selånger FK återstår att se.

Några nyckelpersoner bakom Sunds avancemang. Lagledaren Claes Nyman, lagkaptenen André Westergren och tränarduon Henrik Öhman och Kalle Locklund. Foto: Oskar Lund, ST/Dagbladet.

Sund laddar om för trean
I februari stod laget utan tränare och truppen bestod av ett tiotal spelare.
Åtta månader senare är Sund IF klart för division III.
Nu jobbar föreningen för att sejouren inte ska bli lika kortvarig som sist.
– Nu vet vi vad som gäller och vad som krävs, säger tränaren Henrik Öhman.
Det är februari 2013 och Sund IF står utan tränare inför fotbollssäsongen i division IV. Samtidigt är spelartruppen tunn.
– Man hade inga större förhoppningar utan tänkte att man inte kunde lämna för då skulle det skita sig totalt, säger lagkaptenen André Westergren.
Lagledaren Claes Nyman:
– När vi kom ut och såg Lucksta träna med 25 stycken och hade en jäkla fart, då tänkte man "hur ska det här gå".
Spelaren Christian Saastamoinentog på sig att sköta tränarbiten inledningsvis medan Claes Nyman letade vidare efter andra tränarnamn.
Med en spelartrupp på 10-12 spelare åkte Sund och vann Kuben Cup i Långsele på försäsongen. Efter cupsegern växte laget.
– Jag tror alla kände ungefär samma sak, ska det bli något bra så får vi göra det tillsammans, säger André Westergren.
Kort därefter löste sig även tränarbiten då Henrik Öhman och Kalle Locklund skrev på. Sedan dess har Sund gått som tåget i fyran – och till slut vann man serien före Alnö.
– Skillnaden mot de tre åren jag varit i Sund tidigare är att nu känns det som ett ännu mer sammansvetsat gäng, säger Öhman.
Kalle Locklund:
– Sista tre veckorna var det bara att slänga ut en boll och hålla i sig på sidan, då small det på träningarna. Det var riktigt roligt.
Nu börjar arbetet med att se till så att sejouren i trean inte blir ettårig. Sist laget var uppe i division III, 2011, åkte man ut direkt efter kvalspel.
Tränare då var precis som nu Henrik Öhman.
– När vi var där sist var vi lite för naiva tror jag. Vi drog på oss en herrans massa varningar och hade inte riktigt hjärnan på rätt ställe ibland, både från ledar- och spelarhåll. Nu vet vi vad som gäller och vad som krävs, säger han och fortsätter:
– Det viktigaste är att bygga på ett bra försvarsspel, och sedan bygger man framåt.
Nuvarande lagkaptenen André Westergren var också med i trean den gången. Han menar att laget är bättre rustat nu.
– Väldigt många är kvar sedan vi var uppe senast och alla har blivit några år äldre. Dessutom kan jag tycka att de flesta har en lite seriösare inställning, men på en rimlig nivå. Det tycker jag talar för oss, säger han.
Ekonomiskt är klubben redo för att ta steget upp.
– Det krävs ungefär hundratusen till jämfört med fyran, och om vi tittar på överskottet vi haft i fyran har det blivit mellan 50-70 000, säger Claes Nyman.
Han har nu påbörjat arbetet med att få tränarduon från i år att fortsätta även nästa säsong.
– Jag, Claes och Kalle ska diskutera, slår Henrik Öhman fast.
Arbetet för att etablera Sund IF i division III har börjat.
läs mer av Oskar Lunds artikel

Sund IF - seriesegrare i Medelpadsfyran 2013. Övre raden fr v: Claes Nyman (lagledare), Lars-Erik Edlund (materialförvaltare), Jakob Melander, Rickard Olsson, Fredrik Larsson, Mikael Edström, Felix Schmidt, Dennis Bergström, Markus Pettersson, Edvin Nilsson, Stefan Näslund. Henric Nylund, Niklas Ryman, Stefan Svantesson, Niclas Persson, Henrik Öhman (tränare). Nedre raden fr v: Anton Ågebrant, Patrik Jonsson, Amaro Bahtijar, Christian Saastamoinen, Patrik Witkowsky, Michael Ankarmark, Magnus Engström, Daniel Yngvesson, André Westergren, Karl Locklund (tränare). Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Grattis Sund IF!
Sund besegrade Söråker med 4-1, dock inte utan besvär, och återfinns nästa år i div. III. Tvåan Alnö får försöka kvala sig upp.
Ur åker andralagen i Kuben och IFK Sundsvall. Medskogs får vänta och hålla tummarna för att endera Alnö eller IFK Sundsvall klarar div. III-kvalet annars blir man tvångsnedflyttade.
Resultat sista omgången av Medelpadsfyran:
IFK Sundsvall 2 - Alnö 1-6
Kovland - Östavall 1-1
Medskogsbron - Essvik 1-1
Sund - Söråker 4-1
Svartvik - Kubikenborg 2 3-0
Söders - Lucksta 1-2
läs mer

Kovland vann målrik match efter 0-3-vändning
Den uppskjutna matchen mellan Lucksta och Kovland bjöd på rena målfyrverkeriet.
När inget av lagen hade något att spela för mer än äran var det gladfotboll för hela slanten och publiken på Norrporten Arena, blygsamma 16 personer, fick sig till livs hela nio fullträffar. Den sista satte Christoffer Sanchez för sitt Kovland i den 89:e minuten.
Detta sedan man legat under med 0-3 efter en dryg halvtimme.
- Den andra halvleken var bland de bästa vi presterat i år. Vi kom i anfallsvåg efter anfallsvåg och lyckades samtidigt stänga defensivt på ett bättre sätt än i första, säger Kovlands tränare Fredrik Åsén.
läs mer

Lucksta - Kovland ikväll
Den uppskjutna matchen mellan Lucksta och Kovland kommer att spelas ikväll onsdag på Norrporten Arena med matchstart kl. 20.00.
läs mer

Jakob Melander gör 1-1-målet som gör att Sund sitter i förarsätet inför nästa helgs avslutning. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Fördel Sund inför den sista omgången
Sund "vann" seriefinalen borta mot Alnö med 1-1 inför nästan 400 åskådare på Släda IP och har klar fördel inför den sista omgången.
- Nä nä, försök inte. Jag vill poängtera att vi inte på något sätt är klara seriesegrare ännu. Vi har Söråker kvar och skulle vi vinna den matchen kan Alnö mycket väl göra tio mål på IFK Sundsvall 2 nästa lördag, säger Sundtränaren Henrik Öhman och slår ifrån sig.
Essvik verkar vara i fritt fall.
Idag inkasserade man sitt femte raka nederlag i höst sedan man förlorat med 1-3 hemma på "Vallen" mot ett för nytt kontrakt kämpande IFK Sundsvall 2.
- Vi ställer till det med tre slarvmål bakåt. Riktiga bjudningar, säger Essviks lagledare Thomas Wallberg.
Medskogs ledde med 2-0 och var på väg mot en viktig trea i kampen om nytt kontrakt.
- Men vi bjöd in dom i slutet av den första halvleken med 1-2-målet och i den andra kunde dom också kvittera, säger Medskogs tränare Göran Sundqvist.
Östavall blir sämst femma i Medelpadsfyran.
Detta sedan man besegrat Svartvik med 3-1 hemma på Skogsvallen.
- En hygglig match där båda lagen bjöd på fint passningsspel med sevärda kombinationer, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund.
Lokalfotbollen tippade inför seriestarten att Söråker var ett av de lag som skulle åka ur Medelpadfyran men när Tommi Torvela nickade in 3-2 borta på Kubens konstgräs säkrade han timrålagets kontrakt samtidigt som Kuben 2:s läge i botten blev allt mer prekärt.
- Idag blev det onödigt spännande. Vi borde vunnit med fler bollar, säger Söråkers tränare Fredrik Thimeradh kritiskt trots segern.
Lucksta IF - Kovlands IF blev uppskjuten.
läs mer

André Grim gör 2-0 till Alnö på frispark när ö-laget vann Alnösundsderbyt med 3-1 på Malands perfekta gräsrektangel i förra mötet. I morgon möts lagen igen men på Släda IP den här gången i en helt avgörande match om seriesegern. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Slaget om Alnösundet!

I eftermiddag smäller det på Släda IP när kombatanterna på var sin sida om Alnösundet gör upp om seriesegern i årets Medelpadsfyra.
Segraren tar ett jättekliv på div. III med bara en omgång kvar att spela efter morgondagen. Förloraren får "nöja sig" med kvalspel till trean.
- För oss är det här en jättebonus att få uppleva en sådan här match med tanke på hur det såg ut i våras för oss med tunn trupp och att jag och Kalle (Locklund) kom in i ett sent skede, säger Sunds tränare Henrik Öhman.

Lokalfotbollen har tagit pulsen på tränarna i de båda lagen, Pontus Melander i Alnö och Henrik Öhamn i Sund.

Hur är läget i de båda lägren?
- Vi kan i stort sett ställa upp med ordinarie lag. Det är bara Jesper Kollberg-Dahlström som saknas på grund av skada, säger Pontus Melander.
- Alla är friska och krya hos oss. Vi kan t o m ställa upp med en överfylld bänk om vi fick, säger Henrik Öhman.
Hur skall ni vinna "slaget om Alnösundet"?
- Det håller jag för mig själv. Naturligtvis har vi en matchplan och den liknar den som vi hade när vi vann mötet i våras. Vi har allt att vinna och som nykomlingar kommer vi sämst att få spela kvalspel till div. III, säger Melander.
- Vi har tränat tre pass på hur vi skall slå Alnö, mer säger jag inte. De passen har också varit säsongens bästa på hela året. Förra mötet falerade fyra-fem spelare och det har man inte råd med. Alnö kommer att få möta ett revanschsuget Sund, så mycket kan jag lova, säger Öhman.
Hur går det då?
- Jag avstår att tippa resultatet men vi vinner matchen, säger Melander.
- Jättesvårt att säga. Alnö har kniven på strupen och för oss vore oavgjort ett idealiskt resultat, säger Öhman, vars Sund har åtta måls bättre målskillnad och fler gjorda mål.
Vem avgör?
- Johan Hammarström, säger Melander.
- Målvakterna, säger Öhman.
Lokalfotbollens kommentar:
Kan inte minnas, om det ens hänt, att värsta konkurrenterna Alnö och Sund spelat en mer eller mindre helt avgörande match om seriesegern genom alla år.
Härligt för oss fotbollsälskare och enligt SMHI skall det bli sol och 15 grader vid kick off!
Sett till ovanstående borde det komma minst 500 åskådare till Släda IP!
Helt klart är att båda lagen kommer till spel med turbon påkopplad direkt från start och det lär smälla ordentligt i skenben och kroppar. Det gäller för domaren Christer Frisk att hitta en bra nivå i matchen så det inte urartar.
Men spännande lär det bli och väl mött på Släda IP!
Hur det går? Omöjligt att tippa. Alnö har varit det mest formstarka medan Sund har ovärderlig rutin från dylika matcher. Dagsformen och tillfälligheter kommer att avgöra.

Lokalfotbollen tippar dagens matcher i Medelpadsfyran:
• Alnö IF - Sund IF (Släda IP) tips: 2-1
• Essviks AIF - IFK Sundsvall 2 (Essviksvallen)  tips: 2-3
• Lucksta IF - Kovlands IF (Sörforsvallen) tippar jag blir uppskjuten
• Medskogsbrons BK - Söders BK (Viforsplan)  tips: 3-2
• Östavalls IF - Svartviks IF (Skogsvallen)  tips: 2-2
• Kubikenborgs IF 2 - Söråkers FF (Kubikenborgs IP) tips: 1-3
läs mer

Rasmus Bouvin sköt Söders till seger. Rasmus Bouvin sköt Söders till seger.

Söders säkrade nytt kontrakt till 99%
Med Rasmus Bouvins segermål efter en timmes spel såg Söders till att säkra nytt div. IV-kontrakt, till 99 procent.
Precis timmen spelad löpte sig Rydell runt på vänsterkanten och centrade in till Henrik Pedersen, som släppte den (medvetet?) förbi sig till en helt fri Rasmus Bouvin, som resolut satte sitt sjunde mål för säsongen.
- Okey, detta kanske inte var den bäst spelade matchen i årets fyra men sköna poäng för oss och IFK kan nu inte längre gå ikapp, säger Söders mittback Andreas Karlsson.
läs mer

Alnös Johan Hammarström (# 9) kollar in när Jonathan Åhlin nickar in hans inspel till viktiga 2-1 borta mot Söråker. Målvakten Viktor Karlsson är på bollen men det räckte inte och lagkaptenen Robert Lagergren är överspelad. Ö-laget vann till slut med 3-1 och nu väntar STOR seriefinal på Släda IP nästa helg mot Sund. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Stor seriefinal på Släda nästa helg
Det blir stor seriefinal på Släda IP nästa lördag.
Det stod klart sedan Alnö vänt 0-1 till 3-1 på svårspelade "Löta Park Arena" på en fotbollsplan som bättre passat betande får.
Samtidigt hade toppkonkurrenten Sund det betydligt enklare i sin match hemma mot Essvik, seger med 5-1.
- Vi fick en gratisbiljett in i matchen tack vare straffen och kunde vända trots att inte spelet inte var någon höjdare från vår sida, säger Alnös tränare Pontus Melander.
- I stort sett en väl genomförd match av oss. Skönt att det lossnade lite i spelet och att målfabrikationen åter kom igång efter en lite lugnare höst på den biten, säger Sunds tränare Henrik Öhman, och fortsätter:
- Nu ser vi fram emot en rolig vecka med en seriefinal mot Alnö på lördag som kronan på verket, avslutar Öhman.
Lucksta brukar vinna sina matcher på kamp och fysik.
Idag fick man smaka på egen medicin när Svartvik tack vare rätt inställning och kämpatakter kunde vinna med 3-1.
Och Admir Adra förstås. Tre mål och bländande spel från den lilla teknikern.
- Han var helt klart skillnaden mellan lagen idag, berömde Luckstas spelande tränare Robert Johansson.
Medskogs var mer eller mindre tvingade att vinna på Ånäsvallen för att ha chansen att hänga kvar.
Något man också lyckades med.
Håkan Åström säkrade segern i slutskedet med sitt andra och Medskogs tredje fullträff.
- Vi borde nog gjort ännu fler mål, framförallt under den första havleken, säger Medskogs tränare Göran Sundqvist.
Kuben 2 åkte upp med ett ungt och orutinerat lag till Skogsvallen i Östavall då A-laget hade bortamatch samtidigt.
Utan målvakten Anton Vänglunds insats i målet hade man fått resa hemåt med betydligt större siffror i baken än de 0-3 som det nu blev.
- Kuben var ett nummer för små idag. Kanske 8-0 mer hade speglat matchen. Dom hade ett skott på mål plus två hörnor, det var allt. Vi hade massor av målchanser och en i vardera ribban och stolpen, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund.
I morgon avslutas den 20:e omgången med matchen IFK Sundsvall 2 - Söders.
läs mer

Det tog över 50 minuter innan Sund fick hål på Söders. Magnus Engström (# 8) satte dit huvudet vid den borte stolpen på Henric Nylunds inåtskruvade vänsterfrispark. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Sund vann mot Söders trots "gigantiskt formsvacka"
Sund vann som väntat borta mot Söders där Sidsjövallen var en minst lika tuff motståndare som hemmalaget. Maken till ojämn gräsmatta som på vissa ställen var stenhård och andra rena sumpmarken. Nåja, förutsättningarna var lika för båda lagen även om det kändes som en fördel för hemmalaget.
Sund vann till slut med 2-1 men det tog 52 minuter innan man fick hål på duktige Andreas Kotermajer i Söders mål.
- Vi vann visserligen men just nu är vi i en gigantisk formsvacka. Spelar vi så här så blir det tufft att vinna dom tre återstående matcherna, säger Sunds tränare Henrik Öhman.
Som väntat blev det målfattigt på Sörforsvallen. Ett enda mål fick publiken se men till deras glädje var det Patrik Bergqvist som i den 54:e minuten bröt dödläget när han slog in en målvaktsretur.
- Trots att vi bara vann med 1-0 var det här en enklare seger än den borta i våras, säger Luckstas tränare Robert Johansson.
På Essviksvallen vände Söråker 1-2 till en 3-2-seger sista tjugo genom Patrik Lundgren och Filip Nyberg. Segern underlättades genom en tidig Essviksutvisning och det tråkiga att pådrivaren Henri Sjödal slet av korsbandet i knät i den andra halvlekens inledning och där tog nog en profils aktiva fotbollskarriär slut.
Svartviks Admir Adra satte två snabba borta mot Medskogs men två sena mål i vardera halvleken kunde Håkan Åström kvittera till 2-2.
- Vi hade sedan ett friläge till 3-2 men brände, säger Medskogs spelande tränare Göran Sundqvist.
Resultat från dagens matcher:
• Essviks AIF - Söråkers FF 2-3
• Lucksta IF - Östavalls IF 1-0
• Medskogsbrons BK - Svartviks IF 2-2
• Söders BK - Sund IF 1-2
läs mer

Inga 9-0 för Sund idag mot Söders
Fyra matcher spelas i MedelpadsAllsvenskan idag och två i morgon, bland annat Kuben 2-Alnö.
Den 7 juni körde Sund över Söders på Maland med hela 9-0.
I eftermiddag är det returmatch på Sidsjövallen.
Sund naturligtvis storfavoriter men några liknande siffror, även om Söders troligtvis måste undvara sin eminente keeper Martin Älander som flyttat till Umeå för studier, är inte att vänta. Fast å andra sidan stod han inte i mötet på Maland heller...
På Essviksvallen möts två synnerligen formsvaga lag. Hemmaplan avgör?
Sörforsvallen beträds av två lag som har defensiven som adelsmärke. Skulle förvåna mig om det blev en målorgie. Tippar på max två mål i matchen - som dessutom delas lika. "Robban" & Malmberg målskyttar.
Medskogs läge är mer än prekärt. Sex pinnar upp till en plats ovanför nedflyttningsstrecket. Kanske kan man ta igen några poäng när lynniga Svartvik kommer till Viforsplan? Tyvärr tror jag inte det. Efter ledning i paus tappar man i den andra halvleken...
Lokalfotbollen tippar dagens matcher:
• Essviks AIF - Söråkers FF 2-1
• Lucksta IF - Östavalls IF 1-1
• Medskogsbrons BK - Svartviks IF 1-3
• Söders BK - Sund IF 2-4
läs mer

Sund vann med 3-0 hemma på Maland mot Kovland, vars målvakt, Martin Jutman, får en spark på knät i samband med en utboxning efter hörna. Till höger i rött syns tvåmålsskytten Stefan Näslund. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Sund och Alnö kämpar vidare sida vid sida
Varken Sund eller Alnö bjöd på något sprudlande spel men man tog ändå klara segrar och samtidigt höll sina nollor. Ett styrkebesked bara det.
- En godkänt första halvlek och en icke godkänd andra, summerade Sunds tränare Henrik Öhman.
- I den första halvleken pressade vi bort Kovland och jag tror knappt dom var över på vår planhalva första tjugo. I andra körde vi fast men gjorde några byten och kunde avgöra matchen, fortsätter Öhman.
- En heroisks insats. Fick puzzla ordentligt för att få ihop en startelva efter alla sjukdomar. Några fick spela fast dom legat till sängs hela veckan. Vi spelade smart idag, låg hela tiden på rätt sida och satsade på kontringar. Vi var inställda på en tuff match och sett till förutsättningarna hade jag varit nöjd med ett kryss, säger Alnös tränare Pontus Melander.
I bottenträsket förlorade såväl Medskogs som IFK Sundsvall 2. De senare gjorde en bra insats men tappade 1-0 till 1-2 mot Svartvik p g a bristande fysik plus att man inte förmådde knyta åt säcken efter sitt ledningsmål.
Dagens resultat:
• Sund IF - Kovlands IF 3-0
• Alnö IF - Essviks AIF 5-0
• Lucksta IF - Kubikenborgs IF 2 6-0
• Svartviks IF - IFK Sundsvall 2 2-1
• Söråkers FF - Söders BK 2-6
• Östavalls IF - Medskogsbrons BK 2-1
läs mer

Säkra treor för Sund och Alnö?
I Medelpadsfyran fortsätter kampen om seriesegern mellan Sund och Alnö. Trean Lucksta har fem poäng upp till duon och är väl inte helt avsågade - ännu.
De båda topplagen spelar hemma mot Kovland respektive Essvik. På förhand "säkra treor" men KIF och EAIF har skrällpotential. Betänk också att Sund förlorade förra helgen hemma mot Svartvik...
För den som är intresserad finns möjligheten att se bägge matcherna live. Sund spelar av kl. 12 medan Alnö, och de övriga lagen, har kick-off kl. 14. Lokalfotbollen tänker i alla fall utnyttja tillfället!
Intressant möte i bottenstriden, Söråker - Söders. Lagen ligger ovanför nedflyttningsstrecket i dagsläget men behöver samla poäng i ladorna utifall Medskogs och IFK Sundsvall 2 börjar röra på sig underifrån.
Lokalfotbollen tippar:
• Sund IF - Kovlands IF 2-1
• Alnö IF - Essviks AIF 3-1
• Lucksta IF - Kubikenborgs IF 2 4-0
• Svartviks IF - IFK Sundsvall 2 2-0
• Söråkers FF - Söders BK 2-1
• Östavalls IF - Medskogsbrons BK 2-2
läs mer

En djupledslöpande Pär Malmberg fick bollen perfekt i steget från Joakim Andersson och fri med IFK-målvakten Teodor Sörholm stöter han in 0-1. Samme Malmberg stängde sedan matchen med sitt 0-2 mål. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Johan Smotts 2-1-mål på Sund fullbor-dade omgångens skräll. Johan Smotts 2-1-mål på Sund fullbor-dade omgångens skräll.

Sund förlorade mot Svartvik och Lucksta tappade poäng mot jumbon
Så fel ma kan ha...
Jag trodde på en skrällfri fredagskväll i Medelpadsfyran, möjligen vinst för IFK Sundsvall 2 mot Östavall och kryss för Söråker på Ånäsvallen.
Jo, pytsan!
Svartvik slog Sund på Maland med 2-1 och Medskogs kryssade, 1-1, mot Lucksta medan Östavall vann komfortabelt mot IFK-bilagan och Kovland med klara siffror, 3-0, mot Söråker.
Inte heller tippade jag rätt segrare i matchen Kuben 2-Essvik. Resultatet 3-2 blev rätt men fel vinnare, jag trodde på EAIF...
Enda vinnaren jag prickade in var Alnö borta mot Söders, till 1:05 i odds...
Kvällens resultat i Medelpadsfyran:
• IFK Sundsvall 2 - Östavalls IF 0-2
• Kovlands IF - Söråkers FF 3-0
• Kubikenborgs IF 2 - Essviks AIF 3-2
• Medskogsbrons BK - Lucksta IF 1-1
• Sund IF - Svartviks IF1-2
• Söders BK - Alnö IF 0-5
läs mer

Topplagen vinner igen?
Så var vi framme vid omgång 17 av MedelpadsAllsvenskan och striden går vidare i såväl topp- som botten.
När det gäller krigandet om seriesegern och kampen om kvalplatsen skulle det förvåna mig om Sund (möter Svartvik hemma), Alnö (Söders borta) och Lucksta (Medskogs borta) tappar poäng, även om bollen är rund (fast det var lite si och så på Hasselbacken där bollarna antagligen köpts in på Statoil i Vattjom och hade passat bättre i NFL).
Svårt att hitta någon riktigt skräll i kvällens omgång. Kan i så fall vara att ett poängtörstigt IFK Sundsvall skall kunna bemästra mittenlaget Östavall hemma på Balders? Vet inte om kryss på Ånäsvallen borde räknas som överraskning?
Hur som helst så ser det i alla fall ut som att det ändå kommer att kunna bli jämna tillställning och att vi bjuds på ett fint fotbollsväder i afton.
Kvällens matcher, start k. 18, i Medelpadsfyran med Lokalfotbollens tips:
• IFK Sundsvall 2 - Östavalls IF (Baldershov) tips: 1-0
• Kovlands IF - Söråkers FF (Ånäsvallen) tips: 2-2
• Kubikenborgs IF 2 - Essviks AIF (Kubikenborgs IP) tips: 2-3
• Medskogsbrons BK - Lucksta IF (Viforsplan) tips: 0-2
• Sund IF - Svartviks IF (Maland) tips: 2-0
• Söders BK - Alnö IF (Sidsjövallen) tips: 1-2
läs mer

Alnö spelade fin fotboll mot Kovland i det vackra vädret. 1-0 kom i den 37:e minuten sedan Anton Andersson-Widén frispelat...
...Patrik Kerttu som från nära håll distinkt satte en bredsida i mål. Foton: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Sund och Alnö vann - envigen fortsätter
Sund och Alnö vann - envigen fortsätter
Sund vann borta mot Östavall med 2-0 och Alnö slog Kovland hemma med 3-1.
Det ser ut att bli en kamp ända in över mållinjen mellan lagen på varsin sida sundet.
Östavall vann vårens möte på Maland med 1-0. Idag tog Sund revansch på Skogsvallens fantastiskt fina gräsmatta. 0-2 slutade matchen och den som helt säkrade segern var blott 14-årige Amaro Bahtijar som stängde kiosken i den 83:e minuten med matchens andra och sista mål.
Alnö vann en komfortabel 3-1-seger mot Kovland även det blev lite nerv i matchen efter gästernas 2-1-reducering på straff med lite dryg 20 minuter kvar.
IFK Sundsvall vår på väg mot en skräll och tre viktiga poäng i bottenstriden på Sörforsvallen. Ledning med 3-2 med tio minuter kvar. Då klev Luckstas spelande tränare R0bert Johansson fram och satte två mål inom loppet av en minut.
Essvik besegrade Söders med 2-0 hemma på "Vallen" i en spelmässigt jämn match där Essvik utnyttjade två av sina chanser medan Söders brände samtliga sina.
Söråker tog tre tunga poäng hemma mot Svartvik. Tommi Torvela brände en straff i den andra halvleken vid ställningen 1-1 men revanscherade sig senare när han klämde in segerbollen i den 71:a minuten.
Medskogs var tvungen att vinna mot Kuben 2 för att chansen till nytt kontrakt skulle hållas vid liv. För en gångs skull hade Viforsgänget marginalerna med sig och man kan nog också påstå att rutinen blev avgörande denna gång. Hemmalagets "oldboys" visade att man spelar fotboll minst lika mycket med insidan av huvudet som fötterna och dessutom satte man chanserna man fick.
Kvällens resultat i Medelpadsfyran:
Alnö IF - Kovlands IF 3-1
Essviks AIF - Söders BK 2-0
Lucksta IF - IFK Sundsvall 2 4-3
Medskogsbrons BK - Kubikenborgs IF 2 4-2
Söråkers FF - Svartviks IF 2-1
Östavalls IF - Sund IF 0-2
läs mer

Skräller Östavall ännu en gång mot Sund?
Ser ut att bli en vacker fotbollstisdag med matchande i Medelpadsfyran.
Full omgång bjuds vi på också med flera intressanta möten både när det gäller topp- som bottenstrid.
Sund förlorade under våromgången överraskande med 0-1 mot Östavall hemma på Maland sedan gästerna lyckats 100 procent med sin defensiv.
Frågan är om man lär sig läxan till ikväll och hittat ett medel mot att dyrka upp "den gröna väggen"?
Serietvåan Alnö tar emot normalt höststarka Kovland men bör spela hem en trea.
I botten måste Medskogs börja vinna matcher. Ikväll väntar Kuben 2 på Viforsplan och det känns lite som sista chansen för att inte bli kvar på div. V-perongen.
Nästjumbon IFK Sundsvall 2 har Lucksta borta på sin lott. Sörforslaget har fortfarande en kvalplats inom räckhåll och lär inte ge ifrån sig några gratispoäng till kamraternas bilaga.
Söråker mot Svartvik på Löta är en mer öppen historia men båda behöver poäng. Hemmalaget för att få distans ner till nedflyttningsstrecket och Svartvik för sista chansen att kriga vidare om en kvalplats till div. III.
Söders har bortakamp på Essviksvallen och även för dom är poäng viktiga i striden om att hamna på rätt sida nedflyttningsstrecket.
Serien lever ännu - både i topp och botten.
Kvällens matcher i Medelpadsfyran med Lokalfotbollens tips:
18:30 Alnö IF - Kovlands IF (Släda IP) tips: 1-0
18:30 Essviks AIF - Söders BK (Essviksvallen) tips: 2-2
18:30 Lucksta IF - IFK Sundsvall 2 (Sörforsvallen) tips: 3-1
18:30 Medskogsbrons BK - Kubikenborgs IF 2 (Viforsplan) tips: 1-1
18:30 Söråkers FF - Svartviks IF (Söråkers IP) tips: 3-2
18:30 Östavalls IF - Sund IF (Skogsvallen) tips: 1-2
läs mer

Michael Ankarmark snappade upp en målvaktsutboxning, vände runt och rullande in Sunds segermål mot Lucksta. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Ankarmark matchhjälte för Sund
Michael Ankarmark blev stor matchhjälte för Sund i toppmatchen mot Lucksta. Utöver imponerande mittbacksspel i 90 minuter prickade han in kampens enda mål efter en hörna med kvarten kvar.
Alnö vägrar dock släppa och vann uppe på Hemmanet med uddamålet av tre i en match som innehöll inte mindre än fyra utvisningar varav tre för hemmalaget. Inte lätt att ta poäng då.
Kvällens resultat i Medelpadsfyran:
Kovland - Essvik 1-1
Kuben 2 - Söders 0-2
Sund - Lucksta 1-0
Svartvik - Alnö 1-2
Söråker - Östavall 0-0
IFK Sundsvall 2 - Medskogs 1-1
läs mer

Toppmatch på Maland
Vi börjar snart närma oss upploppet i MedelpadsAllsvenskan och det gäller för lagen att skapa sig en bra position inför spurten.
Sund leder serien och möter idag trean Lucksta hemma på Maland. Vinst där och man lägger många meter mellan sig och Sörforsgänget. Kvällens intressantade match i konkurrens är Svartvik - Alnö uppe på Hemmanet. Synd att man inte kan klona sig - skulle vilja se båda ovanstående matcher...
Kovland - Essvik går inte heller av för hackor och det lag som inte vinner den matchen kan nog glömma div. III-spel nästa vår.
Om vi går ner till kampen om att hålla nedflyttningsspöket på avstånd ser dagens matcher också intressanta ut.
Kuben 2 - Söders ser ut formhänseende ut som en stenklar hemmaseger. Kuben har gått bra i höst medan Söders nästan havererat. Matchen är emellertid av derbykaraktär och det heter att motivation slår klass. Men, nja...
Motiverade bör också de två bottenlagen IFK Sundsvall 2 och Medskogs vara. Förlorar Medskogs blir man kvar i vattengraven och får svårt att kravla sig upp. Tror dock att MBK mobiliserar och då inte IFK kan låna in spelare från div. V-laget som matchar samtidigt blir det bortaseger på Balders.
- Jag kan erkänna att vi är i brygga! Vi har ett lag som har lite svårt att avgöra matcher och viktiga matcher som detta har vi svårt att leda i, säger ledaren Kenneth Kile.
Östavall har redan säkrat nytt kontrakt och är dessutom i final i DM. Kanske kan det vara Söråkers räddning när man nu möter västralaget hemma?
Tre poäng och himlen ljusnar över Löta. Östavall är dock inte avskrivna från en kvalplats till trean men kanske sitter onsdagens match mot Giffarna i DM fortfarande i?
På det hela taget - en riktigt intressant omgång i vår högsta lokala serie.
Kvällens matcher i Medelpadsfyran med Lokalfotbollens tips.
18:30 Kovlands IF - Essviks AIF (Ånäsvallen) tips: 2-2
18:30 Kubikenborgs IF 2 - Söders BK (Kubikenborgs IP) tips: 3-0
18:30 Sund IF - Lucksta IF (Maland) tips: 1-1
18:30 Svartviks IF - Alnö IF (Svartviks IP) tips: 1-3
18:30 Söråkers FF - Östavalls IF (Söråkers IP) tips: 3-2
19:00 IFK Sundsvall 2 - Medskogsbrons BK (Baldershov) tips: 1-2
läs mer

18-årige Felix Drew-sen svarade för en fin insats på mittfältet och krönte den även med ett mål. 18-årige Felix Drew-sen svarade för en fin insats på mittfältet och krönte den även med ett mål.

Säker fem-etta för Lucksta mot Söråker
Lucksta hade inga besvär att lägga ett (t)rött Söråker på rygg. Arbetet under fredagens konsert med Mando Diao hade tydligen tagit på krafterna och hemmalaget vann utan att förta sig med 5-1.
Lucksta tog tillfället i akt och inedde i högt tempo från start och redan efter sex minuters spel låg första bollen bakom Peter Rönnqvist i SFF-målet.
- Vi gör en bra match och fick kanske en liten enklare resa än vi trodde på förhand. Söråker såg lite trötta och tunga ut och inte direkt fysade. Kul att få göra många mål för första gången i år. Lite smolk i glädjebägaren dock att vi inte fick hålla nollan, säger Luckstas spelande tränaren Robert Johansson
läs mer

Johan Smott (# 7 längst till vänster) nickar in 1-0 på hörna till Svartvik redan i den sjätte minuten. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Nu börjar agnarna sållas från vetet i både toppen och botten
Sund, Alnö, Lucksta och Svartvik ser ut att slåss om seriesegern i årets Medelpadsfyra. Efter kvällens omgång försvann nog Essvik och på vagnen hänger Kovland och Östavall löst. Dessa lag kan med en kanonhöst fortfarande aspirera på en kvalplats men så många förluster till har man inte råd med då.
I botten sjunker Medskogs allt djupare i dyn och ser ut att få med sig IFK Sundsvall 2, Söders och Söråker i den bittra kampen om träsleven.
Kuben 2 fick andrum i bottenstriden efter kvällens 3-0-seger mot IFK 2.
Omgångens vändning skedde upp på Hemmanet där Svartvik låg under med 1-2 i den 89:e minuten men vände och vann med 3-2. Arvid Backlund stor matchhjälte. Första slog han frisparken fram till 2-2 och sedan tryckte han in 3-2 efter en hörna med matchens sista spark.
- Vad säger man mer än att "derby är derby"? Ibland är det häftigt med fotboll, eller hur? Vi visade mer inställning sista fyra minuterna än under hela matchens tidigare 88. Innan dess hade jag köpt kryss fem dagar i veckan om någon erbjudit mig detta. Tycker nästan synd om Essvik idag men det är inte alla år man får uppleva en derbytrippel, säger tränaren Patrik Chruzander.
Kvällens resultat i Medelpadfyran:
Alnö - Östavall 4-2
IFK Sundsvall 2 - Kuben 2 0-3
Medskogs - Sund 1-7
Svartvik - Essvik 3-2
Söders - Kovland 2-8
I morgon spelas Lucksta - Söråker.
läs mer

Njurundaderby i Medelpadsfyran
Ikväll, och i morgon, avhandlas den 14:e omgången av Medelpadsfyran.
Uppe på Hemmanet bjuds det på njurundaderby mellan Svartvik och Essvik. Båda lagen hänger fortfarande med på tåget i toppstriden men en förlust kan bli förödande även om det är många omgångar kvar. Mest piskat att vinna är Essvik som i dagsläget är sju poäng från serieledning och har fyra upp till kvalplatsen.
Sund möter i kväll jumbon Medskogs och lär knappast tappa några poäng i den matchen trots att den spelas på Viforsplan och att hemmalaget förstärkt truppen under sommaruppehållet.
Tvåan Alnö har en giftig match hemma på Släda mot försvars- och kontringsstarka Östavall. Trots spelmässigt övertag i de flesta matcherna har ö-laget haft svårt att sätta pricken över i:et, d v s få in bollen mellan stolparna. Bröderna Andersson farliga framåt för ÖIF.
Trean Lucksta spelar inte förrän i morgon då Söråkers spelare är upptagna av rockkonsert i afton. Kan vara trötta SFF:s spelare som gästar ett fysiskt hemmalag på Sörforsvallen.
På Sidsjövallen möts Söders och Kovland.
Söders kämpar om att hänga kvar medan Kovland knappast har råd med något poängtapp om man åtminstone vill kriga om en kvalplats under hösten. Viktiga poäng på spel således.
Även andralagen i IFK Sundsvall och Kuben slåss om att hålla nedflyttningsspöket borta och i afton möts man på Westhagen, dit matchen flyttats från Balders p g a regnet.
Så här slutar omgångens matcher enligt Lokalfotbollen:
Alnö - Östavall (Släda IP) tips: 2-1
IFK Sundsvall 2 - Kuben 2 (Westhagen) tips: 1-3
Medskogs - Sund (Viforsplan) tips: 0-4
Svartvik - Essvik (Svartviks IP) tips: 2-2
Söders - Kovland (Sidsjövallen) tips: 1-1
Lucksta - Söråker (Sörforsvallen) tips: 3-0 (spelas i morgon)
läs mer

Andreas Holmsten driver i slutminuterna in i Luckstas straffområde och blir mer eller mindre manglad av Jimmie Nordberg - utan domaråtgärd. Varken AD eller HD tyckte det var något att blåsa för. Solklar straff i mina ögon. Nordberg kommer t o m i sådan fart att han blir suddig... Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Sund och Söråkers kvällens stora vinnare i Medelpadsfyran
Sund utökade sitt försprång i Medelpadsfyran från en till tre poäng till den närmast jagande duon Alnö och Lucksta.
Detta sedan man själva besegrat IFK Sundsvall 3 med 5-3 och just Lucksta och Alnö kryssat inbördes, 1-1, och tagit poäng av varandra.
I botten klättrade Söråker upp från nästjumboplatsen förbi både IFK Sundsvall 3 och Söders tack vare en 1-0-seger i det viktiga bottenmötet mot Medskogs.
Kvällens resultat:
Kubikenborgs IF 2 - Kovlands IF 2-2
Lucksta IF - Alnö IF 1-1
Sund IF - IFK Sundsvall 2 5-3
Svartviks IF - Söders BK 3-0
Söråkers FF - Medskogsbrons BK 1-0
Östavalls IF - Essviks AIF 1-0
läs mer

Intressant omgång i Medelpadsfyran med bl a toppmötet Lucksta-Alnö
Denna tisdagskväll är det full omgång i Medelpadsfyran och vi verkar ha vädrets makter på vår sida även idag. Sex spännande matcher där mötet på Sörforsvallen på förhand ser som den största godbiten. Borde kunna bli en nervkittlande och frän tillställning.
Kvällens övriga matcher ser inte heller ut att gå av för hackor så det finns alla chanser till en riktigt trevlig lokal fotbollstisdag.
Avspark kl. 19:00.
Matcherna i Medelpadsfyran med Lokalfotbollens tips:
• Kubikenborgs IF 2 - Kovlands IF (Kubikenborgs IP) tips: 1-2
Kuben 2 gjorde en kanonmatch sist. Men frågan är vilket lag man kan ställa på benen i afton. A-laget har ju ett otroligt viktigt derby mot Ånge i morgon onsdag. Kovland brukar vara ett höstlag och "fattas" det några i Kubenlaget kan Kovland säkert utnyttja det. Kommer Kuben med samma lag som mot Sund blir mitt tips det omvända.
• Lucksta IF - Alnö IF (Sörforsvallen) tips: 1-1
Läs ovan. Två jämna lag och jag tror på ett kryss i en kampfylld match.
• Sund IF - IFK Sundsvall 2 (Maland) tips: 3-0
Sund förlorade en sevärd match mot ett bra Kuben 2. Idag väntar ett nytt andralag där även IFK:s A-lag div. III-matchar i morgon. Därför oklart med gästernas (s)lagstyrka. Då fyran har match innan nästa div. V-omgång kan man plocka spelare därifrån från tredjelaget om man önskar. Och dom spelarna är b-r-a. Sund däremot ställer alltid upp med sitt bästa lag, enligt tränaren Henrik Öhman. Oavsett IFK-lag så tror jag på hemmaseger. Kan bli jämnare med fler div. V-spelare i IFK paradoxalt nog.
• Svartviks IF - Söders BK (Svartviks IP) tips: 2-1
Vägrar snart att tippa Svartvik. Men då dom är ett varannandagslag så lär man prestera bra ikväll. Söders är dock inget dåligt lag och vill säkert ha revansch för sin mindre lyckade insats borta mot Östavall. Grundtipset får emellertid bli en 1:a.
• Söråkers FF - Medskogsbrons BK (Söråkers IP) tips: 3-3
Jumbofinal där poängen som står på spel i afton är synnerligen viktiga. Anfallsspelet är bättre än försvarsspelet hos lagen så tack vare mitt tips lär det väl sluta 0-0...
• Östavalls IF - Essviks AIF (Skogsvallen) tips: 1-2
Essvik ger sig inte i toppstriden även om prestationerna är något ojämna. Man har en riktigt bra startelva men har inte råd att dra på sig många skador. Östavall har en bredare trupp än på flera år och är inte längre lika känsliga för skador. Frågan är dock om viktige Joakim Andersson kan vara med i afton efter helgens skada. Ett rejält aber om han inte kan ställa upp.
Bör bli en jämn match där Henri Sjödal kommer att ligga bakom segermålet. Endera gör han det själv eller så spelar han fram Daniel Johansson.
läs mer

Jesper Andersson kan enkelt rulla in 3-1-målet för Östavall sedan annars duktige Söderskeepern Martin Älander ställt till det. Foto: Östavalls hemsida (klicka på bilden för ännu fler bilder).

85-årsjubilerande Östavalls IF vann med 3-1 och kryss mellan Essvik och Lucksta
Essvik och Lucksta bjöd på fantastisk match trots värmen. Högt tempo, bra passningsspel, fräna men schysta närkamper. Kanske årets bästa match i Medelpadsfyran. Två vinnare helt enkelt trots att matchen slöt 1-1. Där borde man kunnat dela ut tre poäng till bägge lagen...
85-årsjubilerande Östavalls IF vann med 3-1 hemma mot Söders och vann rättvist även om det blev lite nerver i spelet sedan Söders reducerat till 2-1 med knappa halvtimmen kvar. Båda lagen bjöd på hyggligt spel med många kampmoment på "golfgreenen" Skogsvallen.
- I och med den här vinsten så åker vi i alla fall inte ur. Det var soligt och varmt och stundtals var det riktigt hyfsat spel. Tycker ändå att vi var det bästa laget och vann välförtjänt men man var ändå hela tiden nervös så länge vi bara ledde med ett mål, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund.
- En riktigt trevlig tillställning och om Östavall och Jonas Westling har jag bara gott att säga. Synd bara att vi inte fick till det riktigt idag. 3-1 till ÖIF var välförtjänt, säger tränaren Söders tränare Mikael Kotermajer.
läs mer

Söråker är i kapp IFK Sundsvall i tabellen
Söråker tog en livsviktig seger i Medelpadsfyrans bottenstrid när IFK Sundsvall 2 slogs tillbaka med 3-1 hemma på Löta Park Arena (Söråkers IP).
Jonas Nordström satte 1-0 i slutet av den första halvleken. 17-årige Oskar Nilsefur kvitterade sedan precis i inledningen av den andra halvleken innan Söråker återtog initiativet och Jonas Nordström först satte 2-1 innan Tommi Torvela, comebackande efter skada, strax därpå att helt matchavgörande 3-1.
- Vinsten var en laginsats där mittlås och forwards var lite extra effektiva. Tycker, undantaget inledningen av den andra halvleken, att vi hade skaplig koll på matchen, säger Söråkers tränare Fredrik Thimeradh.
- Ingen rolig kväll på jobbet där vi bara hade 15-20 minuter i andra halvlek där vi rullade bra fotboll och behöll spelet inom laget. I sådana här viktiga matcher får det inte slarvas. Jag vill inte på något sätt ta ifrån Söråker poängen men när vi inte ens vann några förstabollar var det svårt att få saker att fungera, säger IFK:s tränare Kenneth Kile besviket.
läs mer

Viktig match i bottenträsket på Löta
Fredagskvällarna brukar av hävd vara vikta för div. IV-fotboll.
Så inte denna fredag, som bara består av en enda match, men en väl så viktig för bottenstriden då elvan Söråker tar emot tian IFK Sundsvall 2.
Hemmalaget har mest att spela för. Torsk mot IFK och man får fem poäng upp ovanför nedflyttningsstrecket. Vinst och man är ikapp poängmässigt.
Vinner IFK skrämmer man bort nedflyttningsspöket, åtminstone för en tid framåt, då man lägger sex poäng mellan sig och Söråker.
Hur slutar då kvällens drabbning?
Omöjligt att sia om. Söråker har tappat tillbaka Martin Vestin till IFK Timrå men i gengäld går ytterbacken Ramesh Abidi motsatt väg på lån.
IFK har problem med sina lag. Det blir ett flyttande av spelare fram och tillbaka mellan div. III-, IV- och V-lagen och ingen riktig struktur. Hur mycket det påverkar kvällens match återstår att se. Sportchefen Kenneth Kile har mycket att grunna på under semesterns sista 24 timmar och lika mycket väl efter det.
Lokalfotbollens tips: Det blir kryss - 2-2. Mest grundat på magkänsla...
Igår kväll spelades tre matcher och i morgon fullbordas den 12:e omgången i Medelpadsfyran med de två avslutande matcherna.
läs mer

Kovland tog en klar 4-0-seger hemma mot ett tamt Svartvik. Här är Tobias Lundström framme och oroar gästernas försvar. I bakgrunden avvaktar tremålsskytten Jens Olsson. Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån.
19-årige Zakaria Bel Mekki blev tungan på vågen med sina två mål när Kuben 2 slog serieledarna Sund med 2-0. / Arkivfoto 19-årige Zakaria Bel Mekki blev tungan på vågen med sina två mål när Kuben 2 slog serieledarna Sund med 2-0. / Arkivfoto

Från 1-11 till 2-0-seger mot serieledarna
Det kan svänga fort i fotboll.
I vårepilogen fick Kuben 2 stryk med hiskeliga 1-11 hemma mot Svartvik.
I Medelpadfyrans omstart vann man med 2-0 borta mot serieledarna Sund...
Trots rejält spelövertag lyckades inte Sund koppla något vinnande grepp på Kuben 2 utan fick lämna ett blött Flodbergs IP med en 0-2-förlust.
Båda Kubens mål gjordes av Zakaria Bel Mekki, som rätteligen kom med en helt annan laguppställning i den här matchen.
- Det mesta grinade oss i ansiktet idag. Otroligt att vi kunde bränna samtliga av våra målchanser. Vi måste åtminstone sätta några av alla de chanser vi skapar, tycker Sunds tränare Henrik Öhman.
- Vi krigade formligen ner Sund. Samtliga visade bra inställning och vi spelade ett bra och smart försvarsspel över hela planen och låg hela tiden rätt i våra positioner, säger Kubens A-lagstränare Conny Sjödin, som idag coachde andralaget.
Medskogs och Alnö bjöd på en öppen fotbollsmatch på Viforsplan där anfall gällde som bästa (och enda) försvar. Tänket bakåt verkade inte alls lika viktigt denna afton för något av lagen.
Alnö var det lag som skapade flest chanser och efter att ha rivit åt sig en 3-0-ledning höll man avståndet in i mål. 4-1 skrevs segern till.
- En okey första match efter uppehållet och vi vann välförtjänt utan att glänsa. Var nog en kul match att titta på med många chanser från båda håll där vi nog hade tre gånger så många klara lägen, säger Alnötränaren Pontus Melander.
- Trots 1-4 så ser jag ändå hoppfullt på framtiden. 0-3 var för stora siffror i paus och i den andra så spelade vi 1-1. Så många chanser som vi skapade idag har vi inte skapat i någon match under våren. Tyvärr sköt vi oftast på Alnös målvakt medan Alnö sköt bredvid våran, säger Medskogs tränare Göran Sundqvist.
Kovland har av hävd varit något av höstens lag senaste åren.
Denna höst ser ut att gå i samma spår. Åtminstone om man ser till kvällens match där man slog tillbaka Svartvik med klara 4-0 efter en väl genomförd andra halvlek.
Redan efter 30 sekunder satte blivande hattrickskytten Jens Olsson 1-0 för hemmalaget och byggde därmed en stabil grund.
- En bra höststart för oss. Vi får vara nöjda med en 2-0-ledning efter första halvlek. Då spelade vi inte bra men i den andra halvleken var det bara ett lag på planen och segern var fullt rättvis, säger Kovlandstränaren Fredrik Åhsén.
- Det här var skitmatchernas skitmatch! Idag var det Arvid Backlund mot elva Kovlandsspelare. I övrigt var det bedrövligt rakt igenom. Inte en passning som gick fram och vår markering var obefintlig. Vi har egentligen för duktiga fotbollsspelare för att spela så här dåligt. Nu blir det hem på kammarn och analysera vad som är felet, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.
läs mer

Har Alnö ordning på laguppställningen den här gången mot Medskogs?
Ikväll inleds den andra delen av Medelpadfyran med en splittrad första höstomgång. Tre matcher spelas ikväll, en i morgon och två på lördag.
Serieledarna Sund spelar ikväll hemma mot Kuben 2. Ett Kuben 2 som havererade i den sista vårmatchen och fick stryk med pinsamma 1-11 mot Svartvik. Christer Eriksson har inför hösten klivit av sitt tränaruppdrag och tills vidare är det Emil Norrman och Sean Kettle som leder träningarna. I matchen mot Sund så kliver A-lagstränaren Conny Sjödin ner och coachar laget. Hur det kommer att se ut längre fram är klart inte i dagsläget.
Kovland huserar i mittens rike och har varit en besvikelse så här långt men har gjort klart med Christoffer Sanchez som därmed återvänder från Sund. Han är dock inte spelklar till kvällens match.
Svartvik har däremot blivt allt bättre och stabilare ju längre våren led och vid vinst på Ånäsvallen i afton hänger man med i toppskiktet ett tag till.
Alnö hade bara varit en poäng efter Sund om man inte tabbat sig med den där laguppställningen i vårpremiären mot Medskog. Idag möts lagen igen, denna gång uppe på Viforsplan. På planen vann då Alnö, dock inte utan besvär. Ny seger är att vänta men Medskogs har utlovat pånyttfödelse under hösten så...
Kvällens matcher med Lokalfotbollens tips:
19:00 Kovlands IF - Svartviks IF (Ånäsvallen) tips: 2-2
19:00 Medskogsbrons BK - Alnö IF (Viforsplan) tips: 1-2
19:00 Sund IF - Kubikenborgs IF 2 (Flodbergs IP) tips: 4-1
läs mer

Här börjar förnedringen. Admir Adra sätter säkert 1-0 på straff bakom Anton Vänglund. Till slut vann Svartvik med osannolika 11-1 på Kubens IP. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Svartvik avslutade våromgången med tvåsiffrigt
Sund vann med 2-0 borta mot Söråker och går på sommarlov som serieledare. Christian Sastamoinen och Stefan Näslund målskyttar.
Men "the grej och the day" var onekligen Svartviks målkalas på Kuben 2.
När domaren Hans Grölund blåste av matchen visade resultattavlan Kuben 1 - Svartvik 11. Smått osannolika siffror i en såg hög division som fyran.
Admir Adra hade en fin kväll med hela fem fullträffar medan Kuben 2 presterade det sämsta försvarsspel jag sett i div. IV - någonsin!
I övrig kan noteras att Lucksta höll nollan igen, för sjätte gången på de sju senaste matcherna. Då räckte det med Jens Anderssons mål efter sju minuter då Söders inte lyckades producera något.
Alnö verkade lida av baksmälla efter den fina insatsen i veckan då man tog ner Sund med 3-0 och räddade segern mot ett kämpande IFK Sundsvall 2 tack vare en bra andra halvlek och Jonathan Åhlins mål med kvarten kvar.
Essvik vände ett tidigt 0-1-underläge till en 3-1-seger hemma mot Medskogs. Två mål av Daniel Johansson.
Kovland vaknade till i vårens sista match. 4-0 på Skogsvallen mot ett visserligen återlåtet Östavall är ändå starka papper efter två mål i vardera halvleken.
läs mer

Går Kalle Locklund-tränade Sund till sommarvila i serieledning? Går Kalle Locklund-tränade Sund till sommarvila i serieledning?

Leder Sund Medelpadsfyran in i sommaruppehållet?
Gillar ni lokal div. IV-fotboll?
I så fall är sista chansen att se sådan ikväll innan augusti månad.
I afton spelas nämligen den sista våromgången och det skall bli spännande att se vilket lag som kommer att trona i toppen när vi går in i sommaruppehållet respektive vilka lag som kommer att ligga under nedflyttningsstrecket.
Sund har det bästa utgångsläget av topplagen. Serieledning med två poäng tillgodo på Lucksta, det enda lag som kan passera.
I botten krigar Medskogs, Söråker och Kuben 2 om att slippa ligga under nedflyttningsstrecket under sommaren.
Intressant möte således på Löta Park Arena i Söråker där Sund gäster. Botten tar emot toppen med andra ord. Given utgång på förhand? Ja, kan så tyckas vid första anblicken men faktum är att Söråker kommer från två segrar på de senaste tre matcherna medan Sund åkte på en tung förlust hemma mot Alnö i derbyt i en match där inte mycket fungerade för "Sundarna". Formplus på Söråker alltså.
Lucksta möter Söders hemma på Sörforsvallen och där tror jag gästerna får svårt att stå emot LIF:s tunga artilleri trots två raka segrar. LIF har 9-1 i målskillnad och obesegrade i de senaste sex matcherna vilket är hårda papper.
Strax under toppduon skuggar i turordning Alnö, Svartvik, Östavall och Essvik.
Alnö gjorde en kanonmatch i derbyt mot Sund senast och möter ikväll IFK Sundsvall 2, som sjunkit som en sten genom tabellen efter en fin start. Skulle förvåna mig mycket om ö-laget bränner den matchen hemma på Släda IP även om jag vet att Kenneth Kiles IFK har en annan uppfattning.
Svartvik tar sig an Kuben 2 på bortaplan. Två ojämna lag som man inte vet riktigt vart man har. SIF var effektiva mot Östavall och satte tre av fyra chanser och höll tätt bakåt. Kuben 2 har spelat bra stundtals men inte något som synts när man tittar i poängkolumnen. Detta trots att man ofta kunnat ställt upp med ett på papperet starkt lag. Oviss tillställing.
Östavall fick alltså stryk med 0-3 mot Svartvik i veckan och möter ett Kovland som säkert vill avluta en tung vår med något positivt att ta med sig in i sommaruppehållet. En klurig match men visst är Östavall favoriter på sin hemmplan. Den personliga magkänslan säger dock att publiken inte kommer att få se några mål på Skogsvallen denna sommarkväll. Möjligen ett enda i så fall. Vilka som gör det? Ingen aning - jag står fast vid mitt kryss.
Essvik går det inte att bli kloka på. Lysande insats ena gången, usel nästa. Men det klart, slår man inte jumbon Medskogs hemma på "Vallen" skall man inte delta i någon toppstrid.
Så här spelas kvällens omgång, med Lokalfotbollens tips:
19:00 Alnö IF - IFK Sundsvall 2 (Släda IP) tips: 2-0
19:00 Essviks AIF - Medskogsbrons BK (Essviksvallen) tips: 3-1
19:00 Kubikenborgs IF 2 - Svartviks IF (Kubikenborgs IP) tips: 2-2
19:00 Lucksta IF - Söders BK (Sörforsvallen) tips: 2-0
19:00 Söråkers FF - Sund IF (Söråkers IP) tips: 2-3
19:00 Östavalls IF - Kovlands IF (Skogsvallen) tips: 0-0
läs mer

Alnös försvarsspel var det bästa jag sett i årets Medelpadsfyra. Det var tvärstängt! Sunds mål var en gåva från mv Grannas - som dock tog revansch på sig själv och räddade en straff i den andra halvleken. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Alnös derbyseger håller liv i Medelpadsfyran
På en fantastiskt fin gräsmatta på Maland vann Alnö med 3-1 mot Sund, samtliga mål gjorda under den första halvleken.
- Sund kunde inte hota vår defensiv idag. Vi var helt enkelt åt helvete för bra för dom idag, säger Alnös tränare Pontus Melander.
- Inställning segrar. Alnö vann närkamperna och vi var steget efter framförallt i den första halvleken. Självklart en besvikelse, men samtidigt är jag och Kalle (Locklund) ödmjuka och inser att Alnö var starkare ikväll, säger tränaren Henrik Öhman.
Resultat i Medelpadsfyran ikväll:
IFK Sundsvall 2 - Essviks AIF 2-2
Kovlands IF - Lucksta IF 0-3
Sund IF - Alnö IF 1-3
Svartviks IF - Östavalls IF 3-0
Söders BK - Medskogsbrons BK 2-1
Söråkers FF - Kubikenborgs IF 2 3-1
läs mer

Ödesmatch för Alnö IF på Maland
Ikväll är det full omgång i Medelpadsfyran, den näst sista innan sommaruppehållet. Den sista spelas nu på fredag, ordinarie "fyrantid".
På Maland spelar tippade seriefavoriten Alnö sin kanske viktigaste match hittills. Förlust mot Sund och man kan nog skrinlägga alla planer på serieseger och i bästa fall hoppas på en kvalplats i höst. Att plocka in tio pinnar på Sund ser jag som en övermäktig uppgift. Vinst däremot och det skiljer bara fyra poäng. Var det någon som sade något om "sexpoängsmatch"?
Bakom Sund jagar i tur och ordning Östavall, Lucksta och Essvik, som säkert samtliga hoppas på en liten överraskning på Maland i afton, och som alla spelar på bortagräs.
Östavall uppe på Hemmanet mot "jo-jo-laget" och seriesexan Svartvik. Ingen lätt uppgift då man aldrig vet på förhand vilket humör och form SIF äntrar en gräsrektangel.
Lucksta gästar Ånäsvallen och möter vårens skuffelse så här långt - Kovland. Senast förlorade KIF mot Medskogs. Enought said! Vore märkligt om inte Kovlänningarna kom ut rejält revanschsugna och gärna vill visa att man inte är så dålig som tabelläget visar. Lär kunna bli en fysisk upplevelse mellan två lag som spelar på kraft.
Essvik gjorde en bra match mot Sund senast men förlorade med 0-1. Samma insats och hjärta ikväll och IFK Sundsvall 2 får det svårt trots hemmamatch på Balders. IFK inledde säsongen bra men har tappat allt eftersom. Lite beroende på att man "tvingats" avvara spelare upp till i A-laget. Fyra raka förluster riskera att bli en enraders bingo.
Spännande ikväll även när det gäller bottenstriden då de fyra lagen längst ner i tabellen möts inbördes.
På Sidsjövallen tar Söders emot "återfödda" Medskogs.
Söders blandar och ger, vinner med 6-1 för ett sedan förlora med 0-9 och sedan studsa tillbaka och ta en 3-1-seger.
Medskogs vann rättvist mot Kovland och har fått in lite nytt eller snarare gammalt i truppen. Ett par spelare med massor av rävar bakom öronen har gjort comeback, bl a målvakten Joakim Kastemyr (nåja, han är inte så gammal) och "77-årige" Magnus Rudberg.
På "Löta" möts Söråker och Kuben 2. Hemmalaget var bara fem minuter från poäng på Släda IP mot Alnö senast och dessförinnan slog man Essvik med 5-2 så formen är god. Det kan man inte säga om Kuben 2 som har tre raka förluster. Gästerna har emellertid snabba kontringsspelare så...
Lokalfotbollen tippar Medelpadsfyran:
19:00 IFK Sundsvall 2 - Essviks AIF (Baldershov) 1-2
19:00 Kovlands IF - Lucksta IF (Ånäsvallen) 2-2
19:00 Sund IF - Alnö IF (Maland) 1-2 (allt för att serien skall leva vidare i höst)
19:00 Svartviks IF - Östavalls IF (Svartviks IP) 1-1
19:00 Söders BK - Medskogsbrons BK (Sidsjövallen) 2-1
19:00 Söråkers FF - Kubikenborgs IF 2 (Söråkers IP) 3-3
läs mer

Torsdag 20 juni

Söråkers keeper Peter Rönnqvist var rena väggen på sin gamla hemmaplan, Släda IP, och gäckade Alnöspelarna i 85 minuter innan dom fick hål på honom. Här svarar han för en fotparad på Jonathan Åhlins vinkelskott. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Det tog Alnö 85 minuter att få hål på Rönnqvist
Alnö tog en viktig seger i afton hemma på Släda IP och krympte glappet något mot lagen ovanför i tabellen.
Men det satt hårt åt.
Det tog "dom röda" 85 minuter ineffektiv speltid att få hål på storspelande Peter Rönnqvist i Söråkers mål.
Målet kom efter ett fint anfall där Alnö bytte kant, bollen till Joakim Axelson, som stack in den diagonalt till Victor Svedberg, som kom med fart. Victor drev med sig bollen mot målet innan han avslutade med att läckert lyfta upp den i Rönnqvist borte kryss. Ett mål värd entrépengen och en av få gånger som man verkligen luckrade upp gästernas täta försvar.
I slutminuten kom även 2-0 sedan ett inspel oturligt hamnat på en Söråkerhand och domaren blåst straff. På kvällens sjunde målförsök fick äntligen Jonathan Åhlin bollen förbi sitt spöke i Söråkermålet, Peter Rönnqvist. Men det krävdes alltså en straffspark.
- Hade vi gjort mål på någon av alla chanserna vi hade första tolv minuterna hade vi vunnit med fem-sex noll. Vi spelar bra på två tredjedelar av planen men inne i boxen är vi för snälla eller så slår vi bort det avgörande passet. Det finns detaljer att jobba på när det gäller det offensiva spelet, säger tränaren Pontus Melander.
- Surt att tappa poäng när vi är så nära. Med lite flyt hade vi kunnat tagit ledningen med en snedspark åt rätt håll men det var inte orättvist att vi förlorade. Alnö var bättre men vi svarade för en skaplig krigarinsats, säger tränaren Fredrik Thimeradh
läs mer

Alnö har inte råd med någon kullerbytta mot Söråker
Alnö stack ut hakan före seriestarten och proklamerade att man minsann skulle ta hem serien trots att man var nykomlingar.
Och sett till spelarmaterialet och nyförvärven var det på förhand ingen orealistisk målsättning.
Men det har väl inte gått som på räls direkt så här långt, inte minst schabblet med laguppställningen mot Medskogs som kostade tre dyrbara poäng.
I dagsläget ligger man på sjunde plats, hela tio poäng efter ledarlaget Sund, men "bara" fem pinnar upp till kvalplatsen.
Seger ikväll hemma mot Söråker och poängavståndet krymper.
Gästerna har inlett serien beklämmande men skrällde rejält i förra omgången då man "slaktade" dåvarande serietvåan Essvik med 5-2 och kanske är man på väg upp ur sin vågdal?
Det svaret lär vi få ikväll på Släda IP.
I en match som känns viktigare än "bara en slentriantillställningen i den 9:e omgången".
Lokalfotbollen tippar:
Alnö - Söråker 5-2
Kommentar: Vinner inte Alnö ikväll och misslyckas utnyttja Söråkers defensiva svagheter har man inte i toppstriden att göra. Så krasst kan man se på det hela. Samtidigt har Söråker "allt att vinna" i en dylik match men...nej!
läs mer

Tisdag 18 juni

Magnus Engström serverar Dennis Bergström ett fint instick som Dennis avslutar kliniskt och sätter seriefinalens enda mål i den 62:a minuten. Essvik - Sund 0-1. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Dennis Bergströms segermål utökade Sunds försprång
Det blev bara ett mål i seriefinalen uppe på Essviksvallen.
Det målet gjordes av Sunds Dennis Bergström efter dryga timmen, fint framspelad av Magnus Engström.
- Vi gjorde en riktigt bra andra halvlek och vann välförtjänt och jag är mer än nöjd att vi ryckte i tabelltoppen, säger Sunds tränare Henrik Öhman.
I och med segern drygar alltså Sund ut sitt försprång till fem poäng till lagen bakom, som numera är Östavall och Lucksta som båda passerade Essvik.
Östavall vann med 2-0 borta mot Kuben 2 medan Lucksta kunde inkassera en 2-1-seger i en riktigt bra match hemma på Sörforsvallen mot Svartvik.
Annars var väl kvällens största skräll att Medskogs tog sin första "riktiga" seger - 3-1 på Viforsplan mot Kovland.
- Idag ställde vi ett rutinerat lag på benen, täppte till bakåt och tog tillvara chanserna framåt, säger spelande tränaren Göran Sundqvist.
I den nedre regionerna vann även Söders en viktig match mot IFK Sundsvall 2 efter ett mål redan efter 25 sekunder av Rasmus Bouvin. Till slut blev det 3-1 sedan Bouvin gjort ytterligare ett mål i matchen och Bakary Dampha avslutat målskyttet.
läs mer

Kan Henri Sjödal & Co i Essvik "stjäla" poäng av Sund ikväll? Kan Henri Sjödal & Co i Essvik "stjäla" poäng av Sund ikväll?

Seriefinal på Essviksvallen ikväll
Efter nästan en och en halv veckas upphåll sparkar Medelpadsfyran igång sin 9:e omgång i afton.
På Essviksvallen möts seriens topplag, tvåan Essvik mot ettan Sund.
Gästerna har ett trepoängsförsprång inför mötet och en seger skulle ge mycket luft ner till de övriga jagande lagen men hur revanschsuget är Essvik efter sin släta figur senast, 2-5 mot dåvarande jumbom Söråker?
Här är kvällens matcher, avspark 19:00, med Lokalfotbollens tips:
• Essvik - Sund (Essviksvallen) tips: 2-2
• Kuben 2 - Östavall (Kubikenborgs IP) tips: 1-2
• Lucksta - Svartvik (Sörforsvallen) tips: 1-1
• Medskogsbron - Kovland (Viforsplan) tips: 0-2
• Söders - IFK Sundsvall 2 (Sidsjövallen)  tips: 1-2
Alnö - Söråker spelas på torsdag, 20 juni.
läs mer

Måndag 17 juni

Kapten Rödskägg? Nej, detta är Alnös senaste nyförvärv - Patrik Kerttu. Kapten Rödskägg? Nej, detta är Alnös senaste nyförvärv - Patrik Kerttu.

Alnö IF sommarvärvar
Alnö IF har kommit överens med IFK Timrå om en övergång av den 23-årige ytterforwarden Patrik Kerttu. Kerttu blir spelklar till bortamötet mot Sund IF den 25 juni och kommer att spetsa till truppen ytterligare och öka konkurrensen inom laget. Han har tidigare även ett förlutet i Fagerviks BK och Ljustorps IF.
- Vi i Alnö IF är mycket nöjda att Kerttu valt att gå till oss och är helt övertygade att Patrik kommer att bidraga med mycket positivt både på och utanför planen. Patrik gör sin första träning med laget ikväll, säger Alnös tränare Pontus Melander.

Fredag 7 juni

Patrik Witkowsky nickar in 1-0 på Henric Nylunds perfekta inlägg vilket var strarten till årets målorgie i Medelpadsfyran. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Sund förnedrade Söders
Ikväll spelades den de två avslutande matcherna i Medelpadsfyrans 8:e omgång.
Årets första riktigt förnedring utspelade sig på Maland när hemmalaget Sund drog plösen över stackars Söders och bara var ett mål från att vinna med tvåsiffrigt. (Okey, Östavalls 7-0 på Medskogs tillhör väl den kategorin men det här var värre).
Söders hade drabbats av ett rejält manfall inför bortamatchen mot Sund. Jämfört med segermatchen innan mot Söråker (6-1) saknades t ex 3/4 av backlinjen plus målvakten Martin Älander. Nu tvingades man sätta in nya pjäser och mellan stolparna ställde sig utespelaren Andreas Kotermajer, som dock var målvakt upp till 15-års ålder och med meriter från landskapslaget. Jag vill inte vara stygg men dessa talanger dolde man verkligen denna afton...
Första tolv minuterna av matchen var dock helt jämn och man kunde inte med säkerhet på förhand säga vilket lag som skulle göra första målet.
Då slarvade Söders med att på egen planhalva rulla en frispark direkt till en Sundspelare som i sin tur slog en öppnande passning direkt ut på vänsterkanten till Henric Nylund vars perfekta inlägg nickades in av Patrik Witkowsky (se bilden ovan).
Sedan rullade den röda maskinen på och var inte nöjda förrän Martin Brännström, men sträckt vrist, satte 9-0 i den 89:e minuten.
Vänsteryttermittfältaren Henric Nylund var planens store gigant. Tre mål och tre ass. är väl okey?
- Får väl vara nöjd med segern även om det stundtals var lojt från vår sida trots 9-0. Nu skall det bli skönt att göra helg. Det här var en bra omgång för oss då vi kunde rycka lite i toppen, säger Sunds tränare Kalle Locklund.
- Vi måste skärpa diciplinen. Man måste jobbat hemåt även om man ligger under med ett par mål. Visst, vi saknade en hel del spelare men man får ändå inte ge upp som vi gjorde. Vi måste även bli effektivare i våra avslut och sätta bollarna när man får chansen, säger Söders tränare Mikael Kotermajer.
Kovlands Jens Olsson dödade både IFK Sundsvall 2 och matchen under den första halvleken med sitt äkta hattrick på Ånäsvallen.
Det blev lite nerv i matchen när  Alexander Gidlöf reducerade i den 57:e minuten men spänningen tog slut när Fredrik Olsson satte 4-1 kvarten senare. Samme man satte även 5-1 med fem minuter kvar och Kovland kunde alltså pricka in en riktig fem-etta hemma mot IFK 2 och därigenom passera sina kombatanter i tabellen.
- På inget sätt en strålande insats från vår sida men ett gott dagsverke där segermarginalen till och med kunnat varit större, säger Kovlands tränare Fredrik Åsén.
läs mer

Torsdag 6 juni

Tommi Torvela trycker upp 2-0 till Söråker bakom Essvikskeepern Nicklas Lindberg. Foto: Fredrik Lundgren.

Söråkers första seger - körde över serietvåan!
Så kom den då, som en blixt från solklar himmel - Söråkers första seger i årets Medelpadsfyra.
På sju försök har inte Söråker fått smaka på segerns sötma och häromdagen gjorde man en riktigt slät figur och förlorade med 1-6 mot bottenkonkurrenten Söders.
Ikväll stod serietvåan Essvik på menyn och vad händer? Man skåpar ut topplaget och vinner med 5-2, siffror som t o m var i underkant. Efter den första halvleken stod det 3-0 men det dubbla hade speglat händelserna på planen bättre.
- Den här gången lyckades vi fila bort allt som varit dåligt och bara behöll det som varit bra, säger Söråkers tränare Fredrik Thimeradh.
- Det här var en riktigt smällkaramell och serietvåan är nere på jorden igen, var Thomas Wallbergs kommentar, Essviks lagledare.
För det andra bottenlaget, Medskogs, gick det som vanligt. Det blev smörj, den här gången med 0-4 mot Svartvik uppe på Hemmanet. Till skillnad mot 0-7 senast mot Östavall tog man den här gången verkligen kampen även om man inte räckte till spelmässigt.
- Den här gången visade vi i alla fall vilja och gnista, säger Medskogs tränare Göran Sundqvist, som själv fick kliva in och göra 90 minuter.
- Vi var ohotade hela matchen, så när som sista fem då Medskogs hade ett par chanser, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.
Kuben 2 ställde säsongens namnkunnigaste lag på benen, trots A-lagets derby mot Ånge tidigare på dagen, och utmanade Alnö rejält om poängen på Släda IP. Men i andra vände hemmalaget 0-1 till en 2-1-seger via två mål av "Jonte" Ålin. Ett ricochetmål efter en timme och en straff med fem minuter kvar.
På Skogsvallen blev det som väntat målfattigt där båda lagens försvar lyckades neutralisera motståndarnas farliga anfallare. Både Östavalls skytteligaledare Joakim Andersson och Luckstas Robert Johansson hölls i strama tyglar.
Även om publiken inte fick se några nätrassel så bjöds det på kraftfull fotboll med rejäla och fräna närkamper i bra tempo.
- Lagen tog ut varandra med bra försvarsspel, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund och Luckstas spelande tränare Robert Johansson nickade instämmande.
läs mer

Målfattigt på Skogsvallen?
Ikväll spelas även fyra matcher ur Medelpadsfyrans 8:e omgång, de resterande två spelas i morgon på vanlig div. IV-dag, fredag.
Lokalfotbollen tippar Medelpadsfyran:
• Östavalls IF - Lucksta IF (Skogsvallen) 0-0
Två lag som inte kommer att vika ner sig i närkampsspelet och som inte släpper in mycket bakåt eller gör många mål framåt, även om Östavall sköt in sju stycken senast mot Medskogs. Det blir målfattigt och om något lag sätter en balja vinner man matchen.
• Alnö IF - Kubikenborgs IF 2 (Släda IP) 3-0
Både Alnö och Kuben 2 blandar och ger och presterar synnerligen ojämnt. Därför svårtippat men om jag går efter grundkapacitet så vinner Alnö klart och "kubarna" lär knappast kunna tillgodoräkna sig några A-lagsspelare som tidigare på dagen spelar ett tufft derby mot Ånge.
• Svartviks IF - Medskogsbrons BK (Svartviks IP) 4-0
Svartvik är ytterligare ett lag som i sina toppar är som Mount Everest men i motgångens stund nuddar botten på Marianergraven. Mot Medskogs räcker det att man når havsytan för en klar seger då nästjumbon har svårt att hålla huvudet över vattennivån den här säsongen och är på väg ner i div. V även om det är långt kvar till bokslut.
• Söråkers FF - Essviks AIF (Söråkers IP) 1-4
Ett lag som är på väg ner i femman är också Söråkers FF. Segerlös jumbo efter sju omgångar och inte mycket talar för att den första victorian kommer ikväll mot serietvåan Essvik. Torskar man med 1-6 mot Söders förlorar man även klart mot Essvik. Allt annat vore en rejäl överraskning och skuffelse för njurundalaget. Enda hotet är rejäl underskattning och att Söråker har 100 procentig utdelning framåt. Då kan man vinna med 6-5.

Tisdag 4 juni

Jakob Melander gjorde två nya mål för Sund och den målfarlige anfalla-ren har visade sig vara ett klipp för Malandsklubben. Jakob Melander gjorde två nya mål för Sund och den målfarlige anfalla-ren har visade sig vara ett klipp för Malandsklubben.

Sund återtog serieledningen i regnet på Ånäsvallen
Sund lånade ut serieledningen i ett dygn till Essvik.
Ikväll tog man tillbaka den efter en säker 4-1-seger borta mot Kovland i det strilande regnet på Ånäsvallen.
Den som gillar glidtacklingar och långa bollar på Bengt fick verkligen sitt lystmäte i afton. Det var stora delar av kosten som Kovland och Sund bjöd på, nästan hela tiden med gästerna i förarsätet.
Kovland tog överraskande ledningen genom Jens Olsson i den 18:e minuten men sedan vände Sund på kuttingen.
Sunds 4-1-mål var matchens behållning. Felix Schmidt lyfte in ett inlägg från högerkanten som inhopparen Henric Nylund mötte direkt på volley med en saxspark a´la Negrete (ni äldre minns säkert mexikanarens snygga mål i ett VM för 20-talet år sedan).
- Vi får kämpa för varje mål men i den andra halvleken släppte det. En skön seger och det kändes som vi malde ner dom till slut trots att spelet var svajigt på den svårspelade planen, säger Sunds tränare Henrik Öhman.
Segern kom till slut alltså att skrivas till 4-1 i Sundfavör och just nu leder man serien rättvist och bäva månde motståndarna för laget från Maland verkar bli bättre och bättre för varje match. I och med puzzelbiten med Jakob Melander så fick man sin striker av klass och dessutom pockar fler yngre spelare på uppmärksamhet, 17-årige Felix Schmidt och ett år yngre Amaro Bahtijar bland annat. Och när Stefan Näslund ser ut att gå mot sin bästa säsong på flera år blir laget svårtuggade i kampen om seriesegern. Tänk vad det kan vända på en dryg månad när Sund t o m var tvungen att ställa in en träningsmatch för att man inte fick ihop fullt lag...
läs mer

Ny skräll på Ånäsvallen ikväll?
Regnet det bara öser ner...
Hoppas att det slutar snart så att inte kvällens div. IV-drabbning mellan Kovland och Sund på Ånäsvallen ställs in.
Sund jagar serieledning och Kovland sin tredje raka seger.
Kan bli rena tungviktarkampen i det blöta gräset.
I förra hemmamatchen tog Kovland Alnös skalp och idag skall man försöka klippa Sund komma upp på samma poäng som nuvarande serietvåan och komprimera årets Medelpadsfyra ytterligare. Något som vore trevligt för alla oss som vill ha en spännande serie som lever ända till den sista omgången i höst.
Tyvärr tror jag vädret gynnar Sund och spelare som Stefan Näslund och Jakob Melander. Sätter nog en slant på bortaseger. Men säker är jag inte så det blir ingen stor peng. 1-3 i vätan låter väl vettigt?
läs mer

Måndag 3 juni

Här börjar Söråkers elände. Söders Bakary Dampha springer ifrån SFF:s höga backlinje och placerar in 1-0 utan chans för Peter Rönmqvist. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Proppen ur för Söders och ny förlust för Alnö
Söders har spelat en attraktiv fotboll i inledningen av serien men inte fått någon större utdelning poängmässigt.
Idag gick proppen ur i solen och blåsten på Sidsjövallen.
Seger med hela 6-1 mot bottenkollegan Söråker!
Olle Nordberg stor segerorganisatör med sitt hattrick.
- Den här segern behövde vi! Skönt att kunna ställa upp med på papperet nästan bästa elvan också och att vi var så effektiva när vi väl fick våra chanser, säger tränaren Mikael Kotermajer.
Motgångarna fortsätter för Alnö IF.
Ikväll blev det förlust mot Essvik och som lök på laxen fick man Per Axelsson utvisad på slutet.
Matchens enda mål rullade Daniel Johansson in sedan han hunnit före Alnökeepern på en djupledsboll och sedan rundat denne.
Medskogs gjorde en slät figur hemma mot Östavall och förlorade med 0-7. Siffror som t o m var i underkant...
- Jag skäms och jag hoppas att även spelarna gör det, säger Göran Sundqvist, besviken Medskogstränare.
Kvällens sena match mellan Kuben 2 och Lucksta var en spelmässigt jämn historia ute på planen. Inne i de bägge straffområdena visade Lucksta vilka som var "män" och Kuben "pojkar". Bortalaget vann med 3-0 och Alex "Schwartz" Carlsson gjorde två av målen.
läs mer

Lokalfotbollen tip-par att Stefan Krantz blir Luckstas matchhjälte på Ku-benplan. Lokalfotbollen tip-par att Stefan Krantz blir Luckstas matchhjälte på Ku-benplan.

Aldrig på en måndag - men undantag idag
Måndag är normalt ingen dag för div. IV-fotboll i distriktet.
Ikväll är ett undantag för då spelas fyra matcher ur den sjunde omgången.
En knapp tredjedel av serien är snart fullbordad med andra ord.
Kvällens matcher med tips och kommentar från Lokalfotbollen:
• Essviks AIF - Alnö IF (19:00, Essviksvallen) 2-3
(Serietvåan mot tippade seriesegrarna. Som de flesta lag i serien, synnerligen opålitliga att tippa. Båda har hög kapacitet och det lag som får det att "slå" vinner den här matchen. Göra båda det vinner Alnö. Helt klart en intressant match uppe på "Vallen".
• Medskogsbrons BK - Östavalls IF (19:00, Viforsplan) 0-2
(Medskogs har ännu inte vunnit ute på planen och mot ett robust Östavall lär man få det svårt då man är trubbiga framåt men är hyfsade defensivt. Skall bli intressant att se om gästerna vågar kliva upp i banen och trycka på. Även ÖIF brukar sätta defensiven först. Max två mål blir det i matchen, båda från bortalaget och minst ett från "Jocke" Andersson. Efter dessa kommentarer lär matchen sluta 4-7 eller nåt...).
• Söders BK - Söråkers FF (19:00, Sidsjövallen) 3-1
(Söders har hållit spelet upp bra men poängutdelningen blivit mager. Kanske kan man få ut mer av sitt fina spel när relativt statiska Söråker gästar Sidsjövallen eller blir man bortkontrade? Jag tror på Söders sätt att spela fotboll och ikväll har man fått tillbaka några spelare sen senast mot Alnö då man bara fick ihop till en avbytare.
• Kubikenborgs IF 2 - Lucksta IF (20:30, Kubikenborgs IP) 0-1
(Kubentränade "Chrille" Eriksson ställs idag mot sina gamla lagkamrater i Lucksta. Har han några ess att plocka ur ärmen? Tror i alla fall det kommer att bli en tät match med få spelytor och målchanser. Ett mål kommer att avgöra och antagligen efter en fast situation. Stefan Krantz sist på bollen?
Igår spelade IFK Sundsvall 2 - Svartvik 1-3 och i morgon möts Kovland - Sund.
läs mer