Nyheter

Höstfemman 

Granlos Ferdi Ismaili nickar in ett av sina 37 mål i årets div. V-spel. Något som gav en plats i säsongens All-Star-Team. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Medelpadsfemmans All Star Team 2013
Bättre sent än aldrig - här kommer i alla fall 2013 års All Star Team när det gäller Medelpadsfemman.
Och det har varit en stentuff uttagning.
Tog först ut en 40-mannatrupp, precis som förbundskaptenerna gör inför VM-slutspelen, för att sedan sovra truppen till en 22 man, elva ordinarie och lika många avbytare.
Vissa platser var enklare att besätta medan andra var oerhört svårare och det var synnerligen små marginaler som spelade avörande roll. Några spelare hade kanske "otur" när jag var där med min penna och kamera och inte svarade för ett toppinsats just då. Några plockades bort då dom gjort för få matcher eller egentligen tillhör klubbarnas "förstalag". Tänker då i första hand på spelarna i Selånger och Ånge.
Men visst hade det varit tufft att ställa över spelare som bland andra målvakterna Fredrik Hultman (Sidsjö-Böle), Stefan Eriksson (Nedansjö), Tony Eklund och Khodor Hellani (Ånge), försvarsspelarna Elias Wennerberg (Ånge), Edin Muratovic (Granlo), Lukas Sahlin (Sidsjö-Böle), Patrik Mattsson (Holm), mittfältarna Jesper Hellström (Granlo), Mohamad Ali Rezai (Torpshammar), Philip Andersson (Matfors), Anders Boman (Ljunga), Jesper Sahlberg (Ljustorp), Daniel Valderrama och Erik Senestad (Sidsjö-Böle) samt anfallarna Andreas Modén (Fränsta), Haik Danielian (Ånge 2), Hakim Rouass (Selånger 2), Fredrik Lundqvist (IFK Sundsvall 3),William Dalenius och Fitim Ugzmailji (båda Hassel). För att bara nämna ett knippe ur högen.
Inga dåliga spelare utanför truppen, eller hur?

Medelpadsfemmans Dream Team 2013

Målvakt:
Jonas Dunberg, Matfors IF
Kom från IFK Timrå till Matfors inför seriestarten och visade som väntat hålla hög div. V-klass. Duktig i luftrummet, säker med fötterna, bra grepp i nyporna och välavvägda utrusningar. Håller bra i fyran.
(Res. mv: Robert Jonsson, Holm - modig och spektakulär,. Blir ibland lite övermodig men besitter en hög högstanivå, en matchvinnare. Skulle hålla i fyran bättre tränad).

Högerback:
Tomas Larsson, Sidsjö-Böle IF
Bra högerfot, löpstark och svårpasserad. Äger sin högerkant när han är på rätt humör. Kan även spela mittback och yttermittfältare. Gillar att få Shell.
(Lamin Saidy, Granlo - hatar själv att spela back men i mina ögon skulle han säkert kunna bli en div. III-försvarare om han själv ville. Lugn och trygg med bollen, hetsar inte upp sig och har ett bra spelintellekt).

Mittback:
Jonas Richnau-Ersson, Matfors IF
Seriens kanske bäste huvudspelare. Nyttig såväl defensivt som offensivt och snabbare än man tror, läser spelet bra. Enda negativa är hans skadebenägenhet.
( Jesper Gulliksson, Ånge IF 2 - ung och lovande som trots sin ungdom uppträder med pondus och styr sitt försvar. Är också en viljespelare som inte tvekar att gå på offensiven om tillfälle medges. Bra även som ytterback).

Mittback:
Hans Fagerström, Sidsjö-Böle
Besitter liknande egenskaper som kollegan Richnau-Ersson och jag är övertygad om att den duon skulle vara svårpasserad även högre upp i seriesystemet. Båda även bra pådrivare från sina positioner. Skjuter hårt.
(Jesper Eklund, Ljustorps IF - står ofta rätt och förlorar ytterst få dueller, var kanske LjIF:s jämnaste spelare under säsongen).

Vänsterback:
Hussein Ashir, Granlo BK
Svårpasserad och ettrig. Löper gärna på offensiven när tillfälle ges. Gillar inte konstgräs då det inte går att göra perfekta glidtacklingar på det underlaget. Kan ibland ställa till det om han får för mycket tid på sig. Viktig kugge i GBK:s lagbygge.
(Simon Bohlin, IFK Sundsvall 3 - bra driv i offensiven och samtidigt säker bakåt. Tar en plats i IFK:s startelva i fyran 2014 om han själv är intresserad. Kan likaväl spela mittback som längre upp i planen).

Högeryttermittfält:
Oskar de Wahl, Granlo BK
Enögd, vindsnabb och avig. Gjorde elva mål på egen hand men låg bakom minst det dubbla av Granlos mål under säsongen tack vare sina ruscher och utmanande spel. Även vass i defensiven.
(Kraig Rochester, Ånge 2 - lånades ut till IFK Sundsvall under hösten men visade under våren att han är en av Medelpads snabbaste spelare och en riktigt färgklick i serien. Otroligt driv i steget och nästan för snabb för sitt eget bästa emellanåt).

Defensiv innermittfältare:
Alen Zulovic, Granlo BK
Seriens bäste spelare. Tog ett oerhört ansvar från sin defensiva mittfältsposition och ledde sitt lag till serieseger. Vann och fördelade bollar men även avslutade. Hans långskott var fruktade av seriens målvakter. Tolv mål imponerar med tanke på att han även vissa matcher spelade mittback. Stensäker straffläggare = 100 procent!
(Antonio Zavala, Ljustorp - likt Zulovic inte byggd som en fotbollspelare men trots det spänstig och bra luftrummet och skicklig på att läsa spelet).

Offensiv mittfältare:
Johan Bergström, Matfors IF
En spelmotor hos Brukets Blå som sällan eller aldrig gör en dålig match. Lintotten kan såväl starta anfall djupt på egen planhalva och sedan vara den som även avslutar dom. Ligger inne med en stor arbetskapacitet och fighteranda! Har ett blått hjärta.
(​Olof Torstensson, IFK Sundsvall 3 - en jättetalang som tyvärr inte vill satsa på fotbollen. Besitter ett välutvecklat passningsspel och trots att han inte tränade så dominerade han ofta i IFK oavsett vilket plats han spelade på - och vilken division).

Vänsteryttermittfältare:
Brehon "Lapi" Berisha, Sidsjö-Böle IF
Bra fart på benen och har djupledsspelet som sin styrka. Kan även utmana och trixa sig fram efter kanten. 13 mål under säsongen är fina papper.
(Semir Salia, Granlo - kom från Kuben inför Höstfemman och var grym och hade ofta lekstuga med "sina" ytterbackar. Härlig teknik, bra passningsfötter och har rena häxpipor till skott. Sju mål och många av dem var vackra projektiler. Hade förmodligen tagit platsen om han inte spelat för få matcher.

Forward:
Ferdi Isamili, Granlo BK
Överlägsen skytteligavinnare på 37 mål - och ingen hade kunnat protestera om det varit det dubbla. Maken till "virknål" att skapa chanser. Brände massor av öppna chanser men i gengäld satte han "omöjliga" lägen istället. Besitter en oerhörd potential. Farligast för motståndarna är när han är som grinigast.
(Niklas Wikholm, Holm - en lojal och hårt jobbande anfallare som verkligen har näsa för vart målet är beläget. Ingen skönlirare men har en härlig inställning. En lagspelare!).

Forward:
Robin Nordin, Ljustorps IF
Även här går det undan. Har ett rejält klipp i benen och en bra bössa. 24 mål under 2013 men det hade blivit betydligt fler med bättre understöd. Har inte nått sin fulla potential ännu och borde vara ett jagat villebråd för klubbar högre upp i seriesystemet.
(Johan Skog, Kuben 3 - ung "enmansanfallare" i ett lag i dom nedre regionerna av serien som trots detta gjorde 23 mål under säsongen. Lång och gänglig men ändå stark och snabb och kan måla på alla möjliga sätt).

Ulrik & Laban Ulrik & Laban

Årets tränare:
Lars "Laban" Andersson och Ulrik Norberg, Matfors IF 
Att föra Matfors tillbaka till div. IV med en på papperet sämre trupp än den som åkte "tvärut" året innan imponerar. Laget blev bättre ju längre säsongen led och i den allra sista omgången fixade man uppflyttning! Spelar kanske inte världens mest attraktiva fotboll men den är konsekvent och vägvinnande.
(Nermin Zulovic och Bo Hägg, Granlo BK - det var uppförstorat målfoto till MIF-duons fördel. Egentligen skulle alla fyra fått dela på utnämningen men Fantomen är hård mot dom hårda. Bara en duo måste utses! "Zulan" och Bosse har lagt ner enormt med jobb och tid med att värva och bygga ett Granlo för fyran - och man lyckades. Bara det vore belöning nog.

Årets nykomling:
Hassels IF
Får bli ett helt lag och ingen enskild spelare. Hassel kom supersist i div. VI 2012. 2013 tog man sig nästan till Höstfemman efter grundserien och sedan vann man Höstsexan! Bra jobbat Seth Larsson, Benny Stiernström & Co.

Årets domare:
Nils Börlin, Sundsvall
Gick från i stort sett "okänd" till att göra en kanonsäsong i femman. Höll mycket hög standard hela säsongen med en enda dipp vilket är förlåtet. Annars överlag bra domarstandard i femman, precis som i fyran, och framförallt många duktiga yngre pipblåsare. Problemet är kvalitén på den assisterande biten även om jag, märkligt nog, upplevde problemen som större i fyran.

Ivar drabbade Sidsjö-Böle
Stormen Ivar drog in över Sidjsövallen och förstörde de nyligen uppsatta skyddsnäten på framsidan.
"Man förstår styrkan i Ivar när man ser hur stormen vikit ned stålrören som håller upp näten. Totalt fyra stålrör är nedlagda, varav tre mot ungdomsplan. En kostsam och besvärlig reparation väntar i vår, eftersom de var fastgjutna i betongplintar", skriver Sidsjö-Böle IF:s styrelse på deras hemsida.

Jonas Sankala Jonas Sankala

Ännu en Sankala till Matfors IF
Kubenspelaren Jonas Sankala har bestämt sig för att spela på Matfors IF:s mittfält framöver.
Det är den tredje Sankala i ordningen som drar på sig Matforströjan.
Pappa Mika spelade för Matfors IF under tre säsonger (1991-93), samma tidsperiod som sönerna föddes förövrigt.
Storebror Jens (22 år) kom till MIF inför säsongen 2009 och spelade några säsonger i klubben och nu är det alltså turen kommen till 20-årige Jonas att representera "Brukets Blå".
Ett bra nyförvärv inför comebacken till Medelpadsfyran.

Mats Moberg - Mr Ljustorps IF. Mats Moberg - Mr Ljustorps IF.

Nytt avstamp mot fyran för Ljustorp
Ljustorps IF hade nog hoppats att ta steget upp i fyran den här säsongen men Höstfemman blev inte vad "Dom Gröna" hade hoppats på och får därför "dväljas" minst en säsong till i femman.
Tränaren Torbjörn Persson slutar, mittbacken Jesper Sahlbergs nästa anhalt blir Söråkers FF och Oscar Avehag återvänder till IFK Timrå. Målskytten Robin Nordin jagas också av ett antal klubbar. Annars så ser man ut att få behålla fjolårslaget intakt.
Nu tar man ett nytt avstamp med Nedeljko Mitrovic som tränare.
- Vi är väldigt glada att Mitro var tillgänglig och att det gick så snabbt att komma överens. I söndags när vi enades med Torbjörn om att gå skilda vägar så hade vi ingen som helst aning om vart vi skulle hitta en ny tränare men det ordnade sig snabbt. Mitro har ett förflutet som spelare i klubben och det var inte så länge sen han spelade i vårt B-lag, säger lagledaren Mats Moberg, som även vill tacka Torbjörn för hans insats i klubben.
- Han har lärt oss och våra spelare mycket fotboll. Torbjörn har en enastående förmåga att lyfta fram detaljer hos spelare och på så sätt utveckla deras spel, så det har inte varit helt lätt att byta tränare. Vi önskar Torbjörn all lycka i sin fortsätta tränarkarriär.
LjIF har också redan gjort klart med ett antal nyförvärv. Senast i raden är Anders Ellingsson som valt att återvända till LjIF. Mattias Jutman är ny från Kovland, kvartetten Walter Castrillo, Jesper Sahlmans, Juan Yévenes och André Nilssons kommer från IFK Timrå samt Valentin Sahla som aldrig har spelat annat än korpfotboll tidigare. Dessutom gör Patrik "Hägga" Häggqvist comeback.
- Vi är redan nu en bra bit på väg i vårt lagbygge, avslutar en nöjd Moberg.

"SB-Robban" till IFK Timrås stab. "SB-Robban" till IFK Timrås stab.

IFK Timrå nästa för Robert Olsson
Lokalfotbollen skrev för ett par dagar sedan att Patrik Nylund är klar som nygammal tränare i IFK Timrå.
Nu står det klart att Sidsjö-Böles Robert Olsson kommer att bli hans högra hand.
- Jag ser framemot en spännande säsong, med bra förutsättningar att utveckla mig själv och laget, säger 35-årige "Sir Bobby".
läs mer

Ulrik Norberg (bilden) och vapendragare Lars "Laban" Andersson, fortsätter träna MIF. Ulrik Norberg (bilden) och vapendragare Lars "Laban" Andersson, fortsätter träna MIF.

Matfors IF:s tränarduo hänger med upp
Matfors IF låg på promoveringssplats till fyran en enda gång under säsongen - efter den sista omgången!
Seger borta mot IFK Sundsvall 2 samtidigt som Granlo slog tabelltvåan Ånge 2 gjorde susen.
Det blev således bara en säsong i femman innan "Brukets Blå" var tillbaka för sin 39:e säsong i MedelpadsAllsvenskan.
- Vi har arbetat långsiktigt med en ung trupp och fokuserat på utveckling. Att det sedan ledde fram till avancemang är ju oerhört roligt för alla involverade, säger assisterande tränaren Ulrik Norberg, som precis som huvudtränaren Lars "Laban" Andersson kör vidare minst en säsong till. 
- Vi fortsätter med samma tränarkonstellation som i år. Däremot lämnar Annelie Ericson lagledarposten efter två år av suveränt arbete men har lovat att hjälpa till med andra sysslor runt laget. Vi är oerhört tacksamma för det arbete som Annelie gjort.
Några fler förändringar?
- Örjan Forsström gör "come back" och kommer att hjälpa till runt laget kommande säsong. Som det ser ut i nuläget så fortsätter även Glenn Källström som materialansvarig att hålla ordning och reda på allt jämt! Om inte Thomas Spjut ligger borta på arbete så kommer han att hjälpa Glenn med materialbiten.
Staben fullt bemannad således?
- Ja, och det känns skönt att redan nu veta att vi har en så gott som komplett laguppställning på ledarsidan.
Om vi återgår till årets säsong. Vad är du mest nöjd med?
- Det är att vi haft en bra utveckling i truppen och inte haft någon större omsättning på spelare samt givetvis vårt avancemang.
...och missnöjd med?
- Inte direkt besviken på något.
Vilka har varit lagets stöttespelare i år?
- Johan Bergström har varit en enorm motor på vårt mittfält under året. Har en hög lägstanivå och bidrar även med att hålla uppe stämningen i laget. Jonas Dunberg är absolut en av de bästa målvakterna i femman, ja den bästa om jag får säga det själv. Han har gjort flera högklassiga räddningar i utsatta situationer, inte minst Granlo borta, är trygg i spelet med fötterna samt har en bra precision på insparkar. Även Jonas Richnau Erson är en spelare som håller högre klass än div. 5-spel. Jonas är en enormt brytningssäker mittback som läser spelet bra och är vass på huvudet. Bidrar även bra i det offensiva/ konstruktiva spelet. Tyvärr har Jonas varit skadad under delar av säsongen men kunde göra come back sista två matcherna.
Någon eller några spelare som överraskat extra hos er under säsongen?
- Det är flera spelare har gått framåt men Robin Bergström har varit något av årets komet. Han har gjort en stabil insats på vänsterbackspositionen.
Några nyförvärv eller spelarförluster redan klara?
- I dagsläget har vi inga indikationer på att någon spelare lämnar oss. Däremot så har vi varit en lite tunn trupp i år och skulle behöva förstärka med några spelare. Dels så har vi duktiga spelare som kommer underifrån och behöver få prova på seniorspel och sedan kan det behövas nån ny kraft utifrån också.
Hur ser då Ulrik Norberg på Lokalfotbollens bevakning under 2013?
- Jag ger den en åtta i betyg, d v s vädligt uppskattat!
Vad tycker du kan bli bättre med Lokalfotbollen.nu?
- Gästbokens dialoger förstör ofta mer än dom tillför för den lokala fotbollen. Går det att styra det på nåt sätt så skulle det vara bra. Ibland tar det lite för lång tid innan information finns tillgänglig på Lokalfotbollen. Har full förståelse för det och att det oftast beror på att du inte får in information samt att du ska göra ett enormt arbete ensam. Men ändå - du frågar vad som kan bli bättre...
Vad är det bästa med Lokalfotbollen.nu - om det nu finns någon?
- Att det, trots kommentaren ovan, uppdateras kontinuerligt och har välskrivna, läsvärda referat, artiklar och analyser.
Vad tycker du om våra lokala tidningars bevakning av den lokala fotbollen?
- Mycket, mycket begränsad så betyget där blir 1-2 på tiogradig skala.
Brukar du själv besöka Lokalfotbollen.nu?
- Ja, i princip dagligen och ibland flera gånger per dag.
Skulle du sakna Lokalfotbollen.nu om den försvann?
- Väldigt mycket - vet att de flesta av spelarna skulle tycka detsamma!

Robert Olsson lämnar SBIF. Robert Olsson lämnar SBIF.

Sidsjö-Böle byter tränare
Emad Nademi heter Sidsjö-Böles nye tränare efter avgående Robert Olsson, som söker sig nya jaktmarker.
- Jag går vidare för nya uppdrag. Jag siktar på att gå avancerad tränarutbildning under 2014 och söker utmaningar högre upp i seriesystemet. Jag är redan i förhandling med två mycket intressanta klubbar, säger Olsson.
Vilka klubbar vill dock inte 35-årige Olsson avslöja ännu men lovar att återkomma när det är spikat.
Inte heller andretränaren Adam Bergholm blir kvar i SBIF.
- Troligtvis tar han ett sabbatsår eller så kanske vi jobbar ihop i min nya klubb, säger Olsson.
Lokalfotbollen passade på att fråga ut Robert Olsson gällande denna fotbollssida.
Vad ger du för betyg på Lokalfotbollens bevakning av den lokala fotbollen under 2013, skala 1-10?
- 8, lite långsam med att komma ut med nyheter och matchreferat. Men av förståeliga själ. 

Vad tycker du kan bli bättre med Lokalfotbollen.nu och/eller är det något du saknar?
- Mer inför match och fler intervjuer av spelare och ledare. 
Vad är det bästa med Lokalfotbollen.nu - om det nu finns någon?
- Samlingsplats för lokalfotboll. Vill du veta något om en match i Medelpad hittar du det här. 
Vad tycker du om våra lokala tidningars bevakning av den lokala fotbollen?
- Låg, läser sällan tidningen. 
Brukar du själv besöka Lokalfotbollen.nu?
- Absolut, det blir några gånger i veckan
Skulle du sakna Lokalfotbollen.nu om den försvann?
- Absolut. 
Skall bli intressant att se vilken klubb den ambitiöse tränaren kommer att ta över.

Peter Modén, lagledare i Fränsta IK. Foto: Marie Öberg. Peter Modén, lagledare i Fränsta IK. Foto: Marie Öberg.

Bra träningsnärvaro och kamrat-skap bakom Fränstas fina säsong
Fränsta IK gjorde en riktigt bra säsong och tog sig inte bara vidare till Höstfemman utan vann där tre av sina sju matcher.
Trots detta kom laget jumbo men hade man bara räknat höstens matcher så hade FIK kommit fyra. Gapet uppåt inför Höstfemman var dock för stort.
- Vi är klart godkända med säsongen då vi tog oss till Höstfemman, säger lagledaren Peter Modén.
Hade inte Medelpads Fotbollförbund ändrat reglerna mitt i säsongen så hade faktiskt Fränsta fått spela div. VI-fotboll nästa år då man hade bestämt att sista laget i Höstfemman skulle degraderas. Ett vansinnigt taget beslut som tack och lov revs upp och ändrades...
Vad är du mest nöjd med under säsongen? 
- Vi har haft mycket folk på träningarna och bra kamratskap.
...och besviken på?
- Något som man är besviken på är nog en del andra- och tredjelag man mött och deras arrangemang har varit mycket dåligt många gånger.
Någon eller några spelare som överraskat extra hos er?

- Vi fick tillbaks "Modde" (Andreas Modén) från Ånge och han gjorde sina mål och det behövdes ju. Sedan har våra juniorer som varit med verkligen visat framfötterna.
Hur blir det för egen del nästa säsong?
- Jag forsätter som lagledare.
Några nyförvärv redan klara eller spelarförluster?
- Vi har en ny tränare och några spelare klara. Ingen av våra gamla spelare har heller sagt att man slutar eller ska byta klubb.
Vem som är den nye tränaren efter Kent Larsson vill inte Peter Modén avslöja ännu och inte heller vilka nyförvärven är. En som är klar är i alla fall Ånges assisterande tränare Robert Åström. Men bara som spelare vad Lokalfotbollen erfar.
Vad tycker då Peter Modén om Lokalfotbollen.nu?
Vad ger du för betyg på Lokalfotbollens bevakning av den lokala fotbollen under 2013, skala 1-10?
- 7.

Vad tycker du kan bli bättre med Lokalfotbollen.nu?
- Gästboken är ett problem. Mycket skitsnack och kommentarer men det är nog svårt att få till. Sedan vore ju ett önskemål att resultat och tabeller uppdateras snabbare men det kan ju bero på att ingen skickar in resultat. Tycker att resultat är viktigare än att få in matchreferat.
Något mer som kan förbättras?
- Om det vore möjligt att någon reste runt på alla anläggningar och sedan uppdaterade listan på Medelpads fotbollsarenor. Det finns många fina arenor ute på landsbygden. I Sundsvall finns nog ingen gräsplan som får något högt betyg. Vill nog inte ens ha dom som gräsmatta hemma. Tycker att arenor utanför Sundsvall glöms bort. Statsborna tycker som vanligt att dom är störst bäst och vackrast, tyvärr...

Vad är det bästa med Lokalfotbollen.nu - om det nu finns någon?
- Att den finns och att den är precis som det heter - Lokalfotbollen.

Vad tycker du om våra lokala tidningars bevakning av den lokala fotbollen?
- Totalt värdelöst, och det som står är exakt samma i båda. Sedan verkar lokala bara gälla Sundsvall.
Brukar du själv besöka Lokalfotbollen.nu?
- Ja, flera gånger om dagen faktiskt.

Skulle du sakna Lokalfotbollen.nu om den försvann?
- Ja

Avslutningsvis är det på sin plats att nämna att Peter Modén under hösten även fick mottaga ett stipendium från Lions för utmärkelsen Årets Ungdomsledare i samband med Fotbollens Dag. Och detta för andra gången!
läs mer

Det blir Matfors IF som följer Granlo BK upp i fyran.

Granlo gav Matfors en hjälpande hand
Det blev raffel i den sista omgången av Höstfemman.
Matfors var tvungen att vinna sin match samtidigt som redan uppflyttningsklara Granlo besegrade Ånge 2 i sin match.
GBK gav MIF en hjälpande hand och vann med 1-0 och då "Brukets Blå" gjorde sitt mot IFK Sundsvall 2 följer man med Granlo upp i fyran.
Sista omgångens resultat i Höstfemman:
• Fränsta IK - Ljustorps IF 1-0
• Granlo BK - Ånge IF 2 1-0
• IFK Sundsvall 3 - Matfors IF 0-2
• Sidsjö-Böle IF - Holms SK 3-1
läs mer

Granlo BK - seriesegrare 2013?

Vilket lag följer med Granlo upp i fyran?
På lördag avgörs vilket lag som tar hem Höstfemman och vilket lag som slår Granlo följe upp i Medelpadsfyran.
Granlo är redan nämligen redan klara och nu står det mellan Ånge 2 och Matfors om den andra uppflyttningsplatsen.
MIF måste först och främst vinna sin match mot IFK Sundsvall och sedan hoppas på att Granlo betvingar Ånge hemma på Härevallen i Indal.
Ånge 2 får ställa upp med fem valfria spelare från deras senaste A-lags match oavsett om dom spelat från start eller börjat på bänken. Vet inte om deras britter och sosse dragit vidare men oavsett lär det bli ett tuff, men intressant, match för Granlo. Ånge behöver kryssa för att gå upp i fyran och för att vinna serien krävs seger med sex måls marginal.
Dagens matcher i Höstfemman med Lokalfotbollens tips. Avspark kl. 14:00:
• Fränsta IK - Ljustorps IF (Myggvallen) tips: 3-2
• Granlo BK - Ånge IF 2 (Indals IP) tips: 2-2
• IFK Sundsvall 3 - Matfors IF (Baldershov) tips: 1-5
• Sidsjö-Böle IF - Holms SK (Sidsjövallen) tips: 4-2
läs mer

Ljustorp vann uppskjuten match
Den omdebatterade matchen i Höstfemman mellan Ljustorp och IFK Sundsvall 2 har nu spelats.
"Hemmalaget" LjIF vann med 3-0 på Norrporten Arena efter två mål av Robin Nordin och ett av Juan Francisco Yévenes Araos.
Samtliga mål gjorda under den andra halvleken.
Därmed är den femte spelomgången nu genomförd och den sjunde och sista avgörs nu på lördag.
läs mer

Granlos Jesper Hellström, sprutar glatt ner sina lagkamrater med skumpa sedan föreningen för första gången tagit steget upp i Medelpadsfyran. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Granlo klart för Medelpadsfyran
Granlo BK hade idag chans att för första gången i klubbens historia bli klart för spel i div. IV.
Det krävdes "bara" seger i bortamatchen mot IFK Sundsvall 3.
Och visst blev det seger - och det med hela 9-2 mot ett IFK-gäng som kom till spel utan avbytare.
Redan efter 19 minuter stod det 4-0 och trots två snabba IFK-reduceringar var aldrig segern i fara.
- Vi skärpte till oss i andra och fortsatte mala på framåt men samtidigt säkra bakåt, säger tränarduon Nermin Zulovic och Bosse Hägg.
läs mer

IFK Sundsvall 3 spelar vidare
Efter ett möte under måndagen mellan Medelpads Fotbollförbund, Ljustorps IF och IFK Sundsvall tog man beslutet att matchen mellan de båda klubbarna kommer att spelas och att någon walk over från IFK Sundsvall 3 inte är aktuell och därmed uteslutning ur Höstfemman.
- Förbundet insåg att deras beslut av det flyttade matchdatumet var lite förhastat och man förstod vårt dilemma. Nu skall vi och Ljustorp komma överens om ett nytt speldatum Grundtanken är ju ändå att matcherna skall spelas och inte avgöras på skrivbordet, säger IFK:s sportchef Kenneth Kile.
- Vi jobbar nu för att fram ett nytt speldatum och det i lite lugnare tempo än vad det blev i fredags. Att det inte blev match i helgen kan kan vi skriva på kontot missförstånd och kort om tid för beslut för en matchändring. Vi återkommer om speldatum när vi enats och har en plan att spela på. Då får vi hoppas och tro att båda lagen kan få till var sin laguppställning, skriver Ljustorps ordförande Mats Moberg i Lokalfotbollens gästbok.
Preliminärt är att matchen kommer att spelas på Westhagen den 2 oktober, kl. 19:30 men det är som sagt inte spikat.

Är det det här målet som för Granlo till div. IV-spel nästa år? Alen Zulovic bredsidar säkert in 1-0 från elvameterspunkten. Fredrik Hultman, som förövrigt orsakade straffen, är maktlös. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Marginalerna på Granlos sida - nu nära div. IV
Granlo och Sidsjö-Böle bjöd på en riktigt fartfylld match på Härevallen i Indal där gästerna imponerade den första halvleken med ett varierat passningsspel som slet upp stora revor i Granlos försvar. Men det var den där pricken över i:et som saknades.
Då kändes Granlo giftigare på sina kontringar men inte heller hemmalaget hittade målnätet första fyrtiofem.
Granlo spräckte nollan tidigt i andra sedan Alen Zulovic exekuterat en straffspark på bästa sätt och när sedan Semir Salia krutade in 2-0 i den 68:e minuten kändes matchen avgjord och bara fyra minuter senare skruvade Zulovic in trean och hemmasegern var definitiv.
- Det var lite krampaktigt första 20-25. Vi låg för långt ifrån våra motståndare och blev överspelade och gav dom ytor att spela sitt fina passningsspel. I andra tätade vi till det bättre, satte våra chanser och visade att vi är stans bästa div. V-lag, säger Granlos tränarduo Nermin Zulovic och Bosse Hägg.
- Tycker trots förlusten att vi genomförde matchen bra och enlig planen och försökte styra av deras långa spel på djupet. Men det är dom där berömda marginalerna som vi har emot oss. Vi skulle haft en straff i första, fick ingen. Dom fick en tveksam i andra. Efter det började vi hänga med huvudena samtidigt som Granlo satte sina chanser, säger Sidsjö-Böles tränare Adam Bergholm.
Serietvåan Ånge 2 ledde med 1-0 borta mot Fränsta i västraderbyt när det återstod drygt tjugo minuter av matchen.
Då klev Joakim Sjödin in i handlingarna och med ett äkta hattrick såg han till att säkra gästernas seger på Myggvallen.
På Thulevallen tog Matfors en livsviktig seger mot Holm, som kom med bara elva man och mittbacken Patrik Mattsson mellan stolparna.
Trots detta hade hemmalaget svårt att bryta igenom ett kämpande Holmgäng och det krävdes en tveksam straff sent i matchen för att få hål på Mattsson.
Adam Forsström tog sitt ansvar och placerade bollen och Mattsson i varsitt hörn.
- Vi skapade mycket chanser och borde kunnat göra nåt mål under första halvlek men vi var inte tillräcklig vassa i sista momentet. Endera så avslutade vi utanför eller mitt på målvakten. Men det känns som rättvisa skipades till slut även om det är en tillfällighet (hands) som gör att vi får straff. Återigen starkt av laget att ha tålamod och jobba på vilket också gav resultat, säger Matfors tränarduo Lars "Laban" Arnesson och Ulrik Norberg.
- Skador och annan frånvaro är ett ständigt återkommande problem men också att det verkar som motivationen inte finns där hos en del. När vi inte har häng på toppen så väljer en del annat än fotboll, det är synd, säger tränaren Thomas Åslin efter matchen av anledningen till att Holm knappt fick ihop fullt manskap.
läs mer

Ljustorp - IFK Sundsvall 3 rena såpoperan
Matchen mellan Ljustorp och IFK Sundsvall 3 skulle spelas på söndagen enligt spelschemat men vädrets makter har gjort Ljustorps IP ospelbar.
Då tog Medelpads Fotbollförbund hastigt beslutet att flytta matchen till lördagen med matchstart kl. 11.30 på Norrporten Arena. Ett beslut som LjIF accepterade medan IFK flaggade för att man inte skulle få ihop fullt lag då både A-laget i div. III och andralaget i fyran matchade samma dag.
Kl. 11:30 gjorde Ljustorp avspark med domare och allt på plats, utom motståndare...
Det skulle betyda w.o. och 3-0 till Ljustorp och uteslutning av IFK Sundsvall då det var deras andra walk over i Höstfemman.
Sista ordet är emellertid inte sagt i denna dokusåpa fylld av beskyllningar från båda håll men om jag skall ha någon synpunkt i det hela så tycker jag att det är märkligt att man flyttar en match där IFK redan har två matcher med sina två andra lag. Hur rimligt är det att få ihop spelare till tre lag samma dag och man inte har möjlighet att använda sig av bänkspelare i två av lagen?
"Har man inte spelare till tre lag skall man inte ställa upp med tre lag" är kommenarer jag fått höra under dagen. Vitsen att ha andralag är väl att dom som inte platsar i A-laget plus bänkspelarna skall få speltid. Rätta mig om jag har fel. Skall vi nu ha B-lag i ordinarie seriesystemet så måste man väl även ge lagen att ärlig chans. Det fick inte IFK den här gången.
IFK kommer att kontakta MFF under måndagen för att ge sin version av det inträffade.
- Grundtanken är att matchen skall spelas men att mindre än 24 timmar till avspark ändra speldatumet till samma dag som vi har våra övriga seniorlag i seriespel är ju att lägga krokben på oss, säger IFK:s sportchef Kenneth Kile.
Lokalfotbollen har även sökt Ljustorps ordförande Mats Moberg för en kommentar men han har valt att inte återkoppla.

Matchen mellan Ljustorp och Granlo bjöd utöver bra spel på friska närkamper där det togs och gavs utan en massa gnäll hit och dit. Här mellan Hannes Kerfstedt i LjIF och Semir Salia i GBK. Zecir Raimi är närmaste vitte. Foto: Janne Pehrsson, Lokal-fotbollen.nu.

Granlo tog ett jättekliv mot div. IV
Granlo BK har aldrig tidigare spelat i MedelpadsAllsvenskan men idag tog man ett stort kliv mot vår högsta lokala serie efter storseger på bortagräs mot Ljustorp - 6-1.
- Vi visade att vi verkligen kan spela fotboll och som vanligt gör vi en bra insats när vi möter ett bra lag, säger Granlos tränare Nermin Zulovic.
Om Matfors IF ville tillbaka till Medelpadsfyran med vändande post, man åkte ur ifjol, krävdes inget annat än seger borta mot Ånge 2.
Och visst gick det vägen. Seger med 1-0 och det var lagkaptenen Johan Bergström som gick i bräschen och petade in vinstmålet.
- Eftersom Ånge har ett spelskickligt lag så visste vi att det skulle bli svårt att åka upp och föra matchen. Planen var därför att låta Ånge ha taktpinnen men att göra det svårt för dom i sista tredjedelen, vinna boll och ställa om och hota, säger tränaren Ulrik Norberg.
Spelade Sidsjö-Böle bort sina chanser att nå nästa års div. IV?
En "given" hemmaseger mot jumbon Fränsta slutade nämligen med en 1-3 i baken.
- En mycket tung förlust. Vi gör en bra match överlag offensivt men vi sätter inte chanserna vi skapar och vi gör för dagen en mindre bra insats defensivt vilket resulterar i tre mål bakåt, säger Sidsjö-Böles tränare Robert Olsson.
I den förra omgången tvingades IFK Sundsvall 3 lämna w.o. borta mot Ånge 2.
Idag spelade man hemma på Balders och då man lirade matchen efter sitt div. IV-lag fick man ihop fullt lag tack vare deras bänkspelare. 
Det höll på att räcka till seger men i näst sista minuten kvitterade Niklas Wikman för Holm och räddade med sitt hattrick 3-3 för gästerna.
- Detta var en match som vi borde ha vunnit sett till hur matchen gestaltade sig, säger Holms tränare Thomas Åslin.
läs mer

Kopplar Ånge 2 och Granlo greppet om div. IV-platserna?
I Höstfemman kan Ånge 2 och Granlo ta ett stort kliv mot div. IV vid segrar i eftermiddag. Men lagen möter verkligen kompetenta motstånd. Ånge Matfors och Granlo Ljustorp. Två lag som ännu inte gett upp kampen och lär sälja sitt skinn dyrt.
Trean Sidsjö-Böle tar emot Fränsta och allt annat än en hemmaseger, när man nu inviger sin sittplatsläktare på Sidsjövallen, vore en mindre skräll även om FIK, med snabbe Andreas Modén på topp, inte får underskattas.
Skall även bli spännande ett se om IFK Sundsvall 3 får ihop fullt lag i sin hemmamatch mot Holm. IFK 3 spelar matchen efter sitt div. IV-lag och kan plocka bänkspelarna därifrån. Lär bli några spelare som får lira dubbelt i eftermiddag. Finns orken till det?
Lokalfotbollen tippar:
• Ånge 2 - Matfors 2-2
• Ljustorp - Granlo 3-3
• Sidsjö-Böle - Fränsta 3-1
• IFK Sundsvall 3 - Holm 2-4
läs mer

Granlos Alen Zulovic snickrade till ett hattrick och var dessutom planens bäste spelare på Holmvallen. Här har han precis snuvat Holms lagkapten Patrik Mattsson på bollen. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Granlo ikapp Ånge 2 poängmässigt efter seger på Holmvallen
Granlo vann för ovanlighetens skull på Holmvallen och fick även revansch för förlusten i Grundserien. 4-2 vann stadslaget med sedan Alen Zulovic svarat för ett hattrick och spelat fram till ett mål.
- Vi rättade till spelet i den andra halvleken och pressade Holm att nästan bara slå långt. Det är inte bara att åka upp till Holmvallen och hämta poäng hur som helst men idag visade vi att vi är ett bättre fotbollslag än dom, säger tränarduon Nermin Zulovic och Bo Hägg.
Ljustorp och Ånge 2 bjöd på en bra, rolig och sevärd fotbollsmatch med många tunga närkamper och det slutliga krysset var helt på sin plats. Kanske 3-3 istället för 1-1 mer hade speglat händelserna på planen. Hemmalaget hade två stolpträffar som Ånge 2 kontrade med två i ribban.
- Rättvis med kryss, säger Ljustorps tränare Torbjörn Persson.
- Rättvis med kryss, säger Ånges tränare Benny Matsson.
Då är det väl bara att instämma med tränarkören - rättvist med kryss!
Även Sidsjö-Böle och IFK Sundsvall 3 kryssade denna eftermiddag, 2-2.
- Oavgjort var ändå hyfsat rättvist. Både vi och dom brände lägen, säger IFK:s spelande ledare Fredrik Lundqvist, vars lag kom till spel utan avbytare.
- Vi borde stängt matchen vid 2-1 men klarade inte av det, säger Sidsjö-Böles tränare Robert Olsson besviket.
Höstfemman ser ut att bli en fortsatt rysare i Hitchcock-klass.
läs mer

Ny Holmseger mot Granlo?
Höstfemman spelar sin andra omgång, där Fränsta och Matfors tjuvstartade igår, 0-3.
Ånge 2 leder serien och möter Ljustorp på bortagräs. En match som hemmalaget nog bör vinna, eller åtminstone inte förlora, om man även fortsättningsvis vill drömma om div. IV-fotboll nästa år.
Nästan lika viktig är Holms hemmamatch mot Granlo. I grundserien vann Holmarna den inbördes matchen och det är nästan ett måste för ett dacapo för att  inte halka efter.
Sidsjö-Böle - IFK Sundsvall 3 är även den en sexpoängsmatch vilket gör att eftermiddagen verkligen går i spänningens tecken.
Lokalfotbollen tippar:
• Holm - Granlo 3-4
• Ljustorp - Ånge 2 1-1
• Sidsjö-Böle - IFK Sundsvall 3 3-1
läs mer

Ingen ny Fränstaskräll
I premiären av Höstfemman skrällde Fränsta då man besegrade IFK Sundsvall 2. 
Idag mötte man Matfors, som man dessutom slog i grundserien.
Ny seger?
Nix! Matfors var bättre över hela banan och vann klart och rättvist med 3-0 på Myggvallen.
- Vi hade revansch att utkräva från vårt senaste möte så det var ett taggat MIF som anlände till Myggvallen i Fränsta. Förra gången vi var här fick vi lära oss att FIK har kvalitéer i sitt lag så vi är glada åt att kunna vända hemmåt med en 3-0 vinst. Vi gör en stabil match där vi spelar disciplinerat och håller oss till vår game plan. Förra gången tyckte vi att allt studsade emot men det kanske jämnar ut sig för idag hade nog Fränsta mer oflyt än vi, säger Matfors tränarduo Lars "Laban" Andersson och Ulrik Norberg.
läs mer

Matfors kvitterade mot Granlo med en man mindre
Trots en man mer på planen i en dryg halvlek förmådde inte Granlo spela hem segern mot ett kämpastarkt Matfors där målvakten Jonas Dunberg svarade för några helt matchavgörande räddningar.
- Vi är nöjda med 2-2 efter att ha spelat med nio utespelare i drygt en halvlek. En eloge till alla spelare som gör jobbet med en man kort! Vi skapade även några riktigt bra målchanser men i ärligheten namn så skapade Granlo fler men (Jonas) Dunberg, som var MIF:s för dagens bäste spelare, gjorde några riktiga högklassiga räddningar idag, säger ass. tränaren Ulrik Norberg.
IFK Sundsvall 3 fick ingen plan tillgänglig på kort varsel och fick därför flytta sin hemmamatch till Myggvallen, Fränstas arena.
Om det var därför som man svarade för en tam insats eller om det var kalas kvällen innan låter jag vara osagt.
Fränsta vann nämligen med hela 7-2 och värste skarprättare var Andreas Modén med fyra mål. Modén som jag knappast trodde komma till spel efter knäskadan mot Granlo i onsdags. Det måste finnas mirakelmän däruppe i västra...
- Vi är väldigt nöjd med det spel vi har och att vi gör många mål. Tycker IFK höll humöret uppe bra och försökte spela på trots att det var motigt med en man mindre, säger Fränstas spelande tränare Kent Larsson.
Sidsjö-Böle hade bra kontroll på Ljustorp hemma på Sidsjövallen och kunde vinna med 2-0 trots att man brände en straffspark.
- Allt som allt en rättvis och klar seger. Vi kände att vi hade kontroll på Ljustorp. Kanske skulle vi ha gjort något till mål med lite mer fantasi och skärpa i avsluten, säger Sidsjö-Böles tränare Robert Olsson.
Fjärde raka segern för Ånge mot Holm. En träningsmatch, en i DM och en i serien och idag alltså i Höstfemman. 
- Efter 2-0 kändes det som luften går ur oss, vi börjar tappa orken och dom kunde dominera spelet och därmed skapa chanser. Vi tappar fokus på vad vi ska göra och börjar klaga på varandras misstag. Sånt tar energi från laget, säger Holms tränare Thomas Åslind efter 0-4-förlusten.
läs mer

Premiär för Höstfemman idag
Det är också premiär idag för Höstfemman och Höstsexan, d v s slutspelet för årets div. V Medelpad.
Båda serierna ser hyperjämna ut och det är egentligen omöjligt att på förhand sia om hur det går.
När det gäller Höstfemman kan vilka två som helst av de sju lagen gå upp. Lagen ligger inom en radie av tre poäng från Ånge 2 ned till Sidsjö-Böle. Det är bara åttan Fränsta som är akterseglade. 
Granlo har inför starten fått två förvärv i form av Semir Salia från Kuben och Joakim Blom från IFK Sundsvall. Dock är ingen av dom med i dagens match på Indals IP mot Matfors.
Dagens premiäromgång med Lokalfotbollens tips:
• Granlo BK - Matfors IF 2-2
• IFK Sundsvall 3 - Fränsta IK 2-1
• Sidsjö-Böle IF - Ljustorps IF 2-0
• Ånge IF 2 - Holms SK 3-1
läs mer

Höstfemman lottad - Granlo inleder mot Matfors
Nu är Höstfemman lottad.
Redan på söndag, med matchstart kl. 16:00, inleds den sju matcher intensiva serien där de två främsta är klara för nästa års div. IV Medelpad.
De fyra främst placerade lagen i grundserien har fått fördel av en extra hemmamatch vilket är i helt sportslig ordning. Rätt tänkt, MFF!
Så här ser premiären ut:
Granlo BK - Matfors IF (Indals IP)
Ånge IF 2 - Holms SK (Ånge IP)
IFK Sundsvall 3 - Fränsta IK (Baldershov)
Sidsjö-Böle IF - Ljustorps IF (Sidsjövallen)
läs mer

Granlo vann Medelpadfemmans grundserie men ligger ändå bara tvåa när Höstfemman sparkar igång.
Granlo BK vann Medelpadsfemmans grundserie.
Trots detta ligger man bara tvåa när Höstfemman kickar igång nu på söndag.
Hur kan det komma sig?
Lagen tar med sig grundseriens hela målskillnad - men av någon anledning bara 75 procent av poängen, avrundat uppåt.
Det betyder att Granlos enpoängförsprång gentemot tvåan Ånge 2 blev noll efter avdraget och då västralaget har bättre målskillnad passerade man helt sonika GBK i tabellen. Så kan det gå inom den medelpadska fotbollen minsann.
I Höstfemman möts lagen en gång inbördes och de sju omgångarna lär bli en riktig rysare med sju lag inom tre poäng. Det är bara åttan Fränsta som är akterseglade - och det rejält. Man har i alla fall säkrat nytt div. V-kontrakt.
Hade man gått efter MFF:s ursprungsidé hade man nog redan varit ett div. VI-lag då jumbon i Höstfemman skulle åka ur medan fyran i Höstsexan hänga kvar. Tur att man efter fyra omgångar av serien kopplade på sina hjärnor, kom till sans och ändrade det vansinniga beslutet...
Så här ser den aktuella tabellen ut inför starten av Höstfemman nu på söndag:

1. Ånge IF 2 15     10   4   1   68 - 26   26
2. Granlo BK 15     11   2   2   63 - 23   26
3. IFK Sundsvall 3 15     10   2   3   58 - 24   24
4. Sidsjö-Böle IF 15     9   4   2   58 - 16   23
5. Holms SK 15     10   1   4   50 - 26   23
6. Ljustorps IF 15     9   4   2   42 - 22   23
7. Matfors IF 15     9   3   3   45 - 15   23
8. Fränsta IK 15     6   1   8   33 - 37   14