Norrporten Cup

Söndag 24 mars

Umeå vann Norrporten cup
Under den tredje dagen av Norrporten Cup slog Sundsvalls DFF damallsvenska Piteå IF med 2-1 och Tyresö i sin tur slog rumänska Cluj med 3-2. Men segrare i årets upplaga av turneringen blev Umeå IK.

I turneringens sista match mötte Umeå Mid Sweden United. UIK vann matchen med 4-1 efter mål av bland annat Annina Wede och Hanna Sandström. Umeå vann alltså alla sina tre matcher under denna träningscup och slutade som segrare. Det var andra gången Umeå vann Norrporten cup.

läs mer på damfotboll.com

"Tretjak" nöjd med prestationen. "Tretjak" nöjd med prestationen.

SDFF besegrade damallsvenska Piteå: "Såg bra ut"

SDFF besegrade damallsvenska Piteå IF med 2–1.
Därmed blev det en vinst och en förlust under Norrporten Cup för värdlaget.
– Vi är nöjd med prestationen, säger SDFF-tränaren Patrik Jonsson.

Efter en förlust i den inledande matchen av Norrporten Cup mot Tyresö repade SDFF mod inför mötet med Piteå.
– Vi hade pratat om att ta mer löpningar, även utan boll, och det gjorde vi mot Piteå, säger Patrik Jonsson.
Linda Sjödin gav SDFF i den första halvleken innan Piteå kunde kvittera kort därefter. Segern säkrades efter att Ida Brännström gjort den andra halvlekens enda mål.
– Det såg bra ut. Vi lyckades med försvarsspelet, som vi även gjorde mot Tyresö, men nu mot Piteå fick vi även igång anfallsspelet. Vi gjorde två mål och hade även riktigt heta målchanser. Det var många som var villiga att ta löpningar, även utan boll mot Piteå, säger Patrik Jonsson.

läs mer på dagbladet.se

Linda gjorde mål Linda gjorde mål

Styrkebesked av SDFF i egna cupen
Mot Tyresö var defensiven bra – mot Piteå funkade även offensiven.
SDFF besegrade det allsvenska laget med 2–1 i Norrporten cup.
– Många funderar nog hur vi kommer att vara i år, men jag tror att vi kan hota, säger målskytten Linda Sjödin.

SDFF har tappat flera tongivande spelare och med bara ett par veckor kvar till premiären i nya Elitettan är truppen tunn.

Men i den egna träningscupen, som spelats i Nordichallen i helgen, har laget visat att man ändå kan bli att räkna med. I fredags föll SDFF med "bara" 0–3 mot regerande svenska mästarinnorna Tyresö. På söndagen blev det en seger mot Piteå (vilka besegrade Tyresö med 2–1 i lördags).

– Riktigt skönt att få med sig en vinst i bagaget och att den dessutom kommer mot ett sånt här lag. Det har gått bättre och bättre ju längre försäsongen lidit, säger Linda Sjödin, som spelade släpande forward bakom Isabelle Haaaranen.

läs mer på st.nu

Lördag 23 mars

Marta utvisad Marta utvisad

Marta såg rött och Umeå vann
Piteå och Tyresö möttes i dagens första match i Norrporten cup. En match som slutade med Piteåseger och Martautvisning. Piteås segersiffror skrevs till 2-1. Efter det vann även det andra Norrlandslaget sin match. Umeå IK slog Cluj med 1-0.

Matchen SDFF - Mid Sweden United utgick då MSU-lagens spelare då hade matcher med sina ordinarie lag.

Dagens största snackis var naturligtvis Martas utvisning i matchen mot Piteå.

- Det som händer var att hon sparkade mot min fot och jag fick frispark, sen när jag skulle ta bollen så armbågade hon mig. Då blev jag arg. Man blir arg, då agerar man på det här sättet. Det är massa olika grejer som händer, domaren måste stoppa det, säger Marta till damfotboll.com och fortsätter sedan:
- Det händer många grejer under matchen, och det är okej. Men när det blir fult då måste domaren stoppa. Annars kan jag bli skadad i en sådan här match och hela säsongen kan vara förstörd.

läs mer på damfotboll.com

Fredag 22 mars

Mid Sweden United stod upp bra mot rumänska mästarinnorna
Tyresö gjorde vad de skulle mot Sundsvalls DFF, rumänska CFF Olimpia Cluj vann sin match mot lokala Mid Sweden United och Umeå gick segrandes ur Norrlandsderbyt mot Piteå.

I första matchen i årets upplaga av Norrporten cup möttes Tyresö FF, regerande svenska mästare, och Sundsvalls DFF. SDFF slutade trea i Norrettan ifjol och även om de tappat en del viktiga spelare, så som Lina Ringshamre och Hanna Glas som båda ingick i laget som vann U19-EM förra sommaren, är de ett tippat topplag i den nya Elitettan. Det ska således vara klasskillnad mellan dessa lag. Och det var det. Tyresö skruvade upp tempot från början och skapade en del chanser tidigt i matchen och kunde vinna ohotat med 3-0.

Match nummer två spelades mellan rumänska CFF Olipia Cluj och specialkomponerade Mid Sweden United. Mid Sweden United är ett lag som är ihopsatt för denna turnering och innehåller lokala talanger. I denna match var Cluj stora favoriter och de vann tillslut med 4-0, men ungdomarna i Mid Sweden stod upp bra, utan att skapa de där heta chanserna.

Ett Norrlandsderby avslutade den första dagen av cupen. Piteå IF ställdes mot Umeå IK i ett damallsvenskt möte. En match som avgjordes precis i slutet då Lina Hurtig fastställde slutresultatet till 2-0.

läs mer på damfotboll.com

Torsdag 21 mars

Kristianstads DFF vann Norrporten Cup ifjol och får här ta emot pokalen av Elisabeth Leidinge. Tyvärr kunde in skånelaget vara med i år och försvara bucklan. I år är de regerande svenska mästarna, Tyresö FF med Marta i spetsen, storfavoriter till segern. Foto: SDFF:s hemsida

Dags för Norrporten Cup

 

I morgon inleds den tredje upplagan av SDFF:s Norrporten Cup, som i år på grund av den stränga kyla som väntas i Sundsvall nästa helg, kommer flytta från Norrporten Arena in till Nordichallen.

- Det är slitsamt som det är att spela tre matcher på tre dagar - och att dessutom göra det i eventuell sträng kyla anser vi blir för riskfyllt för spelarna, säger Elisabeth Leidinge i SDFF.

 

Det är inget dåligt startfält som Leidinge & Co snickrat ihop. Eller vad sägs om föjande sextett:

• Tyresö FF - Svenska Mästare 2013 och med världens bästa spelare Marta i spetsen plus flera svenska landslagsspelare och en tränare fostrad i Medelpad, Tony Gustavsson.

• Umeå IK - under många år ett av världens bästa lag som fortfarande håller hög nationell standard.

• Piteå IF - vårt nordligaste allsvenska lag med flera sevärda spelare.

• CFF Olimpia Cluj - rumänska mästare som gått till åttondelsfinal i Champions League och består av "halva landslaget".
• Mid Sweden United - Tyvärr tvingades Kristianstads DFF tacka nej men istället får vi se en ny bekantskap, Mid Sweden United. Laget består av de bästa spelarna från våra lokala div. I-lag Selånger, Alnö och Timrå samt Själevads IK från Ö-vik.
• Sundsvalls DFF - och sist men inte minst. Mellannorrlands flaggskepp på damsidan.

 

Så här ser spelschemat ut för cupen:

 

Fredag

15.30 Tyresö FF – Sundsvalls DFF 3-0

18.00 CFF Olimpia Cluj – Mid Sweden United 4-0

20.00 Piteå IF – Umeå IK 0-2

 

Lördag

14.00 Piteå IF– Tyresö FF 2-1

16.00 Umeå IK – CFF Olimpia Cluj 1-0

Fotnot: SDFF - Mid Sweden United utgår då MSU-lagens spelare då har matcher med sina ordinarie lag.

 

Söndag

12.00 Piteå IF – Sundsvalls DFF 1-2

14.00 Tyresö FF – CFF Olimpia Cluj 3-2

16.00 Umeå IK – Mid Sweden United 4-1

Mid Sweden United coachas av gamla Shakerstrummisen Bosse Börjesson. Jo, han har spelat fotboll i IFK Sunds-vall och landslaget också om nån und-rar. Mid Sweden United coachas av gamla Shakerstrummisen Bosse Börjesson. Jo, han har spelat fotboll i IFK Sunds-vall och landslaget också om nån und-rar.

Mid Sweden United

Fjolårssegrarna Kristianstads DFF tvingades tacka nej till årets cup p g a stora skadebekymmer i truppen.

Som ersättare blir konstellationen Mid Sweden United.

Och var är det?
Jo, det är ett lag, bildat enkom för den här turneringen, bestående av våra lokala div. I-klubbars bästa spelare plus Själevads IK:s och SDFF F19.

Laget coachas av legenden Bosse Börjesson och välutbildade Pernilla Karlsson från Hudiksvall.

Så här ser truppen ut i sin helhet:

Moa Altin-Elfving, SDFF
Maja Lambertsson, SDFF
Clara Högbom, SDFF

Amanda Sevefjord, IFK Timrå

Amanda Westman, Alnö IF
Maja Hulinder, Alnö IF
Ellen Löfqvist, Alnö IF
Pauline Byström, Alnö IF
Sofie Brundin Alnö IF

Malin Kristmansson, Selångers FK
Mikaela Björkholm, Selångers FK
Maxime Björkholm, Selångers FK
Jenny Nilsson – Selångers FK
Hazal Altuntas, Selångers FK
Stina Berseije, Selångers FK

Jenny Nordenberg, Själevad IK
Amanda Berglund, Själevads IK
Moa Eriksson, Själevads IK
Josefin Lasson, Själevads IK

Ett intressant lag på papperet. Men att de skall ha en sportkeps mot de lag de möter? Knappast. Men en otroligt viktig lärdom blir det om man tar det på rätt sätt.