Värmecupen 2013

Söndag 17 mars

Alnö IF tog sin tredje inteckning i Värmecupens ständigt vandrande pokal. Foto: Carl Bergseije (vars knä vi hoppas snart skall bli helt igen så vi åter får se denna talang på fotbollsplanerna igen).

Alnö och Selånger tog hem Värmecupen 2013

 

Årets Värmecup, den 36:e i ordningen, slutspelades under denna soliga dag och det var nästan så att man inbillade sig att våren var i antågande. Ett väder värdigt en finaldag i Värmecupen.

52 matcher har spelats sedan förra söndagen och de lag som får sina namn ingraverade i den ständigt vandrande pokalen är Alnö IF:s herrar och Selånger FK:s damer. Två helt rättmätiga vinnare.

 

Emma och Veronika tungan på vågen för Timrå

Om vi börjar med damerna som brukligt är så i den första semifinalen var det Torpshammar som stod för bollinnehavet men Timrå som gjorde målen. 

Emma Westlund såg till att alla Torpshammars anfallsförsök strandade på henne och framåt skötte Veronika Söderström anfallsspelet. Dessa två var tungan på vågen i semifinal 1.

Trots segern var inte Timråtränaren Anders Wiklund helt på topp:

- Det här har annars varit en mardrömsvecka för oss med skador och sjukdomar. Igår fick vi t ex Martina Grönlund knäskadad. Vi får se om vi får ihop fullt lag till finalen.

I den andra semifinalen orkade överraskningslaget Medelpads landskapslag för flickor 15 en halvlek mot div. I-laget Selånger. I den andra tog gjorde Selångers rutn och tyngd att man tog över markant och när Jenny Lindström efter sex minuter ökade på Sandra Sandbergs 1-0 från den andra minuten till 2-0 kändes matchen helt avgjord. Selånger hade sedan två ribb- och en stolpträff och ytterligare lägen innan Angelica Forsell satte spiken i slutsekunderna.

Det unga landskapslaget skall emellertid ha all heder för sin insats i Värmecupen.

- Vi stod upp bra och visade en härlig inställning. Vår första halvlek var riktigt bra men i den andra orkade vi inte stå upp lika starkt. Vi har dock genomfört alla våra tre matcher på ett förnämligt sätt och hela tiden hållit oss till vår matchplan, säger landskapslagets tränare Jonas Prytz.

 

Finalseger efter straffar

Finalen mellan Selånger och Timrå blev lite av en spelmässig antiklimax. Båda lagen har gått igenom turneringen med kort om folk vilket tog ut sin rätt i finalen. Lagen spelade sig visserligen till målchanser men skottsäkerheten var sämre än hos dagens skidskyttedamer. Värsta bränningen stod annars drypsäkre Angelica Forsell när hon i slutminuten skulle säkra segern till sitt Selånger men med hela målet öppet tofflade hon bollen långt utanför från åtta meters håll. Då var migränattacken nära.
Finalen kom därmed att avgöras på straffar där ingen av målvakterna klev fram som hjältinna. Samtliga straffar utom en var totalt otagbara. Även Emma Westlunds sista, som dock tog i högra kryssribban och ut.
Selånger FK damsegrare i Värmecupen 2003. Lokalfotbollen gratulerar!

- Fem matcher på sju dagar med 14 spelare. Vi var slitna inför finalen där vi inte nådde upp till vår kapacitet. Vi hade många chanser men var uddlösa i avslutningarna. Skönt att få vinna på straffar efter jättemissen precis innan slutsignalen, säger Selångers tränare Mikael Melin.
- Selånger gick in i finalen som storfavorit men vi genomförde matchen jättebra och gav dem en match. Vi höll våra positioner i defensiven och ställde om framåt när vi vann boll, vår bästa match i hela Värmecupen trots att vi knappt fick ihop fullt lag p g a alla skador och sjukdomar, säger Timrås tränare Anders Westlund.

 

Målvaktstabbe sänkte Kuben mot Alnö

I den första herrsemifinalen överraskade Alnö och vann relativt smärtfritt över det lag som jag tippade skulle ta hem årets Värmecup - Kuben.

Efter en spelmässigt jämn första halvlek kunde Alnö ta ledningen i slutet genom Johan Hammarström, vackert serverad av Kubenmålvakten Christoffer Högbom. En riktig blamage av den rutinerade och normalt stabile keepern. Tack vare handikappsystemet kunde Alnö gå till pausvila med 2-0 i ryggen.
Trots att Alnö spelar en division under Kuben så hade laget inga problem att kontrollera händelserna hela den andra halvleken. Kubens anfallsduo. Robin Bergman och Fredrik Thörnqvist, som firat stora triumfer tidigare under turneringen, blev totalt svältfödda på topp och fick inga bollar att jobba på och stoppades resolut av Alnös starka försvar.
- Det är bara att gratulera Alnö till finalplatsen. De var betydligt mer beslutsamma i sitt spel. Vi var inte hungriga och vann inga dueller på mitten och gav inte våra anfallsspelare några bollar att jobba på, säger Kubentränaren Mikael Häggqvist.
- Det var väldigt stabilt och vi vann i stort sett allt försvarsmässigt och samtidigt spelade vi vårt spel trots att det var ett div. III-lag som vi mötte, säger Alnös tränare Pontus Melander.

 

Fredrik Hultman räddade ett Sidsjö-Böle i panik

Vilket lag skulle då Alnö få möta i finalen? Sidsjö-Böle eller Sund?

Sund var favoriter på förhand men matchen var spelmässigt jämn och inget av lagen lyckades koppla något rejält grepp på sin motståndare. Sund fick inte ut någonting av sin större kompetens då Böles försvarsspel länkade perfekt. Mötet såg ut att gå till straffar men med nio minuter kvar blev Claudio Moraga fint framspelad av Andreas Nilssons yttersida och kunde efter ett ihopslag kallt rulla in 2-0 (inkl. hcp-mål) förbi en perplex Patrik Jonsson.

Ett mentalt och fysiskt trött Sund såg inte ut att förmå sig jobba ikapp i målprotokollet då man plötsligt i den 47:e minuten fick en straff till skänks av domaren. En straff som Christian Saastamoinen sköt efter marken förbi duktige Fredrik Hultman. Hultman skulle dock ta revansch något senare.
Efter målet drabbades Bölespelarna av panik och slog vildsint bollen ifrån sig och Sunds tunga press i slutskedet utmynnade i en, tveksamt dömd, frispark precis på straffområdeslinjen lite till höger om målet. André Westergren lade bollen till rätta och fick på en bra träff mot den vänstra stolpen - där dök Fredrik Hultman upp och låg som en rem i luften och styrde bort bollen.
Så nära var Sund att få till ett straffavgörande. Istället kommer Sidsjö-Böle att få spela final i sin egen cup. Detta för andra gången i turneringens 36-åriga historia. Den gången, 2006, förlorade man mot Kuben.

 

Snygga mål när Alnö tog hem pokalen

Alnö tog direkt tag i Värmecupens final och tryckte tillbaka uppstickaren Sidsjö-Böle långt ner på deras planhalva och det väntade ledningsmålet kom efter kvarten spelad. Johan Hammarström "klacktunnlade" en Böle-försvarare och friställde Jonathan Ålin, som i sin tur kallt rundade Fredrik Hultman i målet innan han rullade in 1-0. Ett mål värdigt ett final.
Alnö fortsatte att diktera villkoren under den första halvleken och hade bud på utökning med Hultman i målet visade att han var turneringens bästa keeper.
Den andra halvleken blev spelmässigt något jämnare men Alnö såg ut att ha full kontroll och undvek att gå bort sig framåt vilket gjorde det trångt på mittfältet. Böle verkade ha bränt sitt bästa krut och förmådde inte hota och efter 38 minuters spel hann Victor Svedberg före målvakten Hultman på ett inlägg och styrde in 2-0. Där avgjordes matchen definitivt även om ett Bölemål betytt 2-2.

Alnö tog därmed sin tredje inteckning i den ständigt vandrande Värmecupspokalen. Nu siktar ö-laget in sig på nästa titel - seger i Medelpadsfyran.
- Vi har gått runt på 22 man och hade pigga ben i finalen. Efter 1-0-målet gick vi ner något i intensitet men jag tyckte ändå vi hade full koll. I andra bevakade vi ledningen och rullade bollen inom laget. Försvarsspelet finns inget att klaga på, vi höll nollan i våra tre sista matcher inklusive finalen. Nu skall vi ge Sund en match om seriesegern i fyran, säger Alnös tränare Pontus Melander.
- Bensinen var slut och vi orkade helt enkelt inte ladda om till finalen. Jag tycker ändå att vi gjort det jävligt bra bara genom att ta oss dit. Alnö vann rättvist och var det enda lag som gjorde spelmål på oss, säger Sidsjö-Böles tränare Robert Olsson.

Som vanligt ett välskött arrangemang av Jürgen Holoch, Assar Hörnlund & Co i Sidsjö-Böle. Det är nästan så att man redan nu längtar efter nästa års Värmecup.

Att Värmecupen engagerar märks inte minst på antalet träffar på Lokalfotbollens sida gällande den populärar turneringen. Inte mindre än 39.997 stycken har klickat in sig under kolumnen för Värmecupen under veckan. Imponerande! Frågan är bara - vilka tre svek?

läs mer

Vinnarlagen fick med flest spelare i Värmecupens All Star Team

De lag som brukar vinna Värmecupen brukar också oftast få med flest spelare i All Star Team. 

Så även denna gång.

På herrsidan, enligt uppställningen 4-3-3, fick Alnö med fyra spelare, följt av finalmotståndarna Sidsjö-Böle med tre medan Kuben och Ljustorp fyllde på med två var.

Damernas lag togs ut enligt den gamla brasilianska spelmodellen 4-2-4.

Selånger fick med en kvartett spelare, Timrå och Torpshammar varsin trio och det unga landskaplaget fick bidra med en tjej.

 

All Star Team 2013, herrar:

Målvakt:
Fredrik Hultman, Sidsjö-Böle
Försvarare:
Jesper Eklund, Ljustorp
Lukas Sahlin, Sidsjö-Böle
Andreas Holmsten, Alnö
Tony Backlund, Sidsjö-Böle
Mittfältare:
André Grim, Alnö
Pontus Sundqvist-Lund, Kuben
Johan Hammarström, Alnö
Anfallare:
Robin Nordin, Ljustorp
Fredrik Thörnqvist, Kuben
Jonathan Ålin, Alnö

 

All Star Team 2013, damer:

Målvakt:
Jenny Nilsson, Selånger
Försvarare:
Malin Gröning, Timrå
Malin Christmansson, Timrå
Mikaela Björkholm, Selånger
Rebecca Strand, Torpshammar
Mittfältare:
Emilia Johansson, Torpshammar
Maxine Björkholm, Medelpad F15
Anfallare:
Angelica Forsell, Selånger
Veronika Söderström, Timrå
Anna Edin, Torpshammar
Hazal Altuntas, Selånger

Sexmålsskytt! Sexmålsskytt!

Robin Nordin och Angelica Forsell målgladast i Värmecupen

Värmecupens skytteliga bland herrarna togs hem lite otippat av Ljustorps vindsnabbe anfallare, 21-årige Robin Nordin, som hittade rätt bakom motståndarmålvakterna inte mindre än sex gånger under veckan. Något som noterades av ledare högre upp i seriesystemet än vad Ljustorps IF befinner sig. Eller som Sunds tränare Henrik Öhman frågade sig:

- Varför spelar Robin Nordin i div. V?

Föga överraskande blev Angelica Forsell skyttedrottning. "Angen" prickade in fem fullträffar plus en av straffarna i finalen. En tjej med näsa för målet.

- En måltjuv av "Angens" kaliber har vi saknat i Selånger senaste säsongerna och hon kommer att bli betydelsefull för oss, säger tränaren Mikael Melin.

Siktar på fler titlar Siktar på fler titlar

Alnö vann för tredje gången
Alnö IF vann den 36:e upplagan av Värmecupen.
Detta efter att ha besegrat Sidsjö-Böle i finalen.
Nu siktar man mot toppen i division IV.
– Vi vill vinna och gå upp. Det är min ambition i alla fall, säger tränaren Pontus Melander.

Alnö IF hade vunnit Värmecupen två gånger inför årets upplaga. I semifinalen ställdes man mot tuffast möjliga motstånd – mesta mästarna Kuben. Men Alnö gjorde en bra match, inte minst defensivt, och vann med 2–0.

– Jag tycker att vi hade bra koll på dem, säger Pontus Melander.

I finalen väntade Sidsjö/Böle, som hade slagit Sund i sin semifinal. Det blev en betydligt enklare match för Alnö, som vann med 2–0 efter mål i båda halvlekarna.

– Jag tycker att det var ganska rättvist. Samtidigt visste man att de bara behövde ett halvläge för att det skulle vara lika igen, säger Melander, och syftar på handicapregeln som innebär att Sidsjö-Böle hade fått två mål om de gjort ett.

läs mer på ST-sport

Första Värmecup-segern för Grim. Första Värmecup-segern för Grim.

Grim förde Alnö till seger
André Grim valde att kliva ner till Alnö IF i Division IV.
Och fick sig direkt en offensiv mittfältsroll – och en titel.
– Det är första gången jag vinner Värmecupen. Det här är en milstolpe, säger den allsvenskt meriterade mittbacken.

Alnö IF tog klivet upp ur femman ifjol och inför återkomsten i fyran har man kryddat laget med ett meriterade nyförvärv.
Framför allt i centrallinjen; där bröderna Joakim och Per Axelsson från IFK Sundsvall har anslutit – tillsammans med André Grim.

29-åringen har spelat allsvenskt som mittback för Gefle IF, men i gårdagens finalseger mot arrangörsklubben Sidsjö-Böle hittade man André Grim i en offensivare roll på innermittfältet.
Resultatet? Ett ramstarkt försvar där Alnö höll nollan i både kvartsfinal, semifinal och final. Totalt släppte laget bara in två mål i hela Värmecupen.
– Det kändes väldigt stabilt defensivt hela cupen. Vi har inte släppt till mycket chanser och har väl tränat ganska mycket försvarsspel på försäsongen, säger André Grim.

läs mer på dagbladet.se

Selånger vann Värmecupen efter ett spännande straffavgörande. Foto: Mårten Englin.

Selånger vann trots dåligt spel
Selångers damer vann Värmecupen efter stor dramatik mot Timrå i finalen.
Men tränaren Mikael Melin var inte nöjd med spelet.
– Vi är inne i en tuff träningsperiod, så det var många tunga ben i dag, säger han.

När domaren blåste av finalen mellan Selånger och Timrå stod det klart att straffar skulle avgöra Värmecupen 2013. Väl där var Selånger aningen kallare, och fick därmed höja bucklan.

– Det är alltid skönt att vinna, men vi gjorde ingen bra match. Vi är inne i en tuff träningsperiod, så det var många tunga ben i dag, säger Mikael Melin.

Segern i finalen var den andra mot Timrå i turneringen. Lagen möttes även i gruppspelet. Då vann Selånger med 2–1.

– Jag tror att de är nöjdare än vad vi är med spelet i finalen. Vi hade ett bra läge i slutet, men annars skapade vi inte mycket, säger Melin.

läs mer på ST-sporten

Selånger siktar högt: Vi pratar om att sikta mot den övre halvan
Selånger straffade seriekonkurrenten IFK Timrå i finalen.
Nu siktar laget mot toppen i den nya Division I-serien.
– Vi har pratat om att sikta mot den övre halvan, säger tränaren Mikael Melin.

Spelet värmde inte i Värmecupens damfinal. Derbyt mellan seriekonkurrenterna Selånger och Timrå blev en ganska seg och mållös tillställning.
Till slut tog Selånger hem cupsegern efter att ha avgjort på straffar.
Mikael Melin var inte nöjd, men förstående över den bleka insatsen från de rödblåa.
– Det var trötta ben idag och det blir ingen bra prestation. Det märks att det har varit en lång vecka och vi har tränat hårt samtidigt, säger han.

läs mer på dagbladet.se

Nu är vi framme vid målet för årets Värmecup. En turnering som Jürgen Holoch tog initiavitet till för 36 år sedan och har blivit försäsongens höjdpunkt i fotbollsmedelpad.

Kuben och Selånger vinner Värmecupen 2013?

Så var vi framme vid årets finalspel i Värmecupen och det skall bli spännande vilka lag som får hissa segerpokalerna.

Men vi mjukstartar dagen med tvenne placeringsmatcher för damerna. Klockan 10: Söråker - Matfors IF och kl. 11:  Timrå 2 - Alby.

Detta för att alla lag i Värmecupen skall få spela minst tre matcher.

Därefter är det kick-off för damernas semifinaler enlig följande:

• IFK Timrå - Torpshammar (kl. 12)
• Selånger FK och Medelpads FF F15 (kl. 13)

Och motsvarande på herrsidan:

• Sund - Sidsjö-Böle (kl. 14)

• Kuben - Alnö (kl. 15)

Om vi skall ge oss på ett tips hur det går i matcherna.

Vi skall ha det klart för oss att det slitna lag som tagit sig så här lång och inte minst de två lag som möts i den första kvartsfinalen. Både Sund och SBIF har spelat en match mer än övriga lag i och med kvarsfinalerna och matchade så sent som igår kväll. Och dessutom går man runt på tunna trupper.

Arrangörsklubben har överraskat så här långt men nu tar det stopp i semifinalen. Tror inte ens att ett eventuellt handikappmål kommer att hjälpa. Speciellt som man riskerar att tvingas undvara sin spelmotor Erik Senestad på mitten då han fick en spark på örat igår.

Sund till final.

Det är öppet även i den andra herrsemifinalen.

Kuben blandar och ger medan Alnö sett stabilare ut. Men det skiljer en division mellan lagen och spelar Kuben på sin rätta nivå, vilket man visat i de två senaste matcherna, blir det svårt för Pontus Melanders gäng att rubba "tigerränderna".

Kuben till final.

Och hur går det där då?

Lagen möttes i gruppspelet och då överraskade Sund och vann klart och rättvist med 3-0. Nu tar dock Kuben revansch och vinner med 3-2. Robin Bergman och Fredrik Thörnqvist blir tungan på vågen.

Kuben vinner Värmecupen 2013!

Över till damerna.

Torpshammar har ett bra försvarsspel och är robusta men nu möter man div. I-laget IFK Timrå och får bekänna färg. Trots en bra insats kommer man att bli utslagna. Timrå är helt enkelt en klass bättre vilket kommer att visa sig.

IFK Timrå till final. 

Selånger FK och Medelpads FF F15 möts i den andra semifinalen. Det unga landskapslaget har gjort det mycket bra att ha nått så här långt i turneringen men att de skall kunna rå på Medelpads nästa bästa damlag Selånger? Nä, det finns inte en sportkeps. Det skiljer för mycket i kompetens, rutin och kilo för att man skall ha en chans. Inte ens om Selånger underskattar motståndet. 5-3 till Selånger och finalbiljetten klar.

Tror också Selånger vinner finalen mot IFK Timrå. Man har en bredare trupp och vassare topp med spelare som Angelica Forsell m.fl. 3-1 till SFK och "Angen" gör två av målen.

Selånger vinner Värmecupen 2013.

Häng med denna härliga finaldag! Endera via Lokalfotbollen eller på plats på Westhagen.

läs mer

Lördag 16 mars

Fredrik Allgren hoppade in och coachade sitt Sidsjö-Böle till semifinal i den egna cupen. Fredrik Allgren hoppade in och coachade sitt Sidsjö-Böle till semifinal i den egna cupen.

Arrangörsklubben Sidsjö-Böle klar för semifinal i Värmecupen

Under denna soliga lördag har Värmecupens gruppspel avgjorts och vi har t o m hunnit med två kvartsfinaler som avslutning på den späckade fotbollsdagen.

De två kvartsfinalerna blev förövrigt båda riktiga rysare.

I den första krävdes det t o m straffar innan Sidsjö-Böle kunde slå ut Svartvik. Krister Olsson var siste man att näta.

I den andra var Ljustorps Robin Nordin nära att på egen hand besegra Sund men till slut visade sig div. IV-klubben var strået tyngre och Daniel Yngvessons hattrick kanske vägde allra tyngst. Nicken till 4-3 blev matchavgörande.

Arrangörsklubben Sidsjö-Böle och Sund möts i den ena semifinalen medan Kuben och Alnö gör upp om den andra finalplatsen.

läs mer om slutspelet

I damernas "elitgrupp" vann Timrå över Alnö i en avgörande match med 2-1  och gör sällskap med Selånger till semifinalerna. SFK som idag vann med 3-0 över SDFF F19.

Lokalfotbollen tippade just dessa båda lag till semifinal.

läs mer om grupp D1

Torpshammars damer låg bäst till i grupp D1 och man hade inga större besvär att betvinga Timrå 2 med 2-o och säkra avancemanget från gruppen. Nu väntar IFK Timrås A-lag i semi. Det blir en tuffare nöt att knäcka.

Lokalfotbollen tippade Torpshammar till semifinal. Rätt igen.

läs mer om grupp D2

I grupp D3 var det ren gruppfinal mellan Matfors och Medelpads landskapslag för flickor 15. Lokalfotbollen förutspådde en liten skräll och att ett handikappmål skulle avgöra till landskapslagets fördel med slutresultatet 2-1.

Tack vare Amanda Hamrins "dubbla" mål fick Lokalfotbollen rätt igen.

Nu väntar div. I-laget Selånger i semifinal för det unga landskapslaget. Tuffast möjliga motstånd men man har två handikappmål i ryggen och lyckas man få in en boll räknas det som tre.

läs mer om grupp D3

I den första herrmatchen för dagen, mellan Holm och Stöde 2/Nedansjö blev det kattens lek med råttan. Holm vann med hela 9-0 och satte därmed viss press på Svartvik.

Svartvik fick det tufft mot IFK Sundsvall 2. En pinne skulle räcka för Svartvik men man hamnade i underläge två gånger om i matchen och inte förrän med sex minuter kvar kom njurundalagets förlösande 2-2-mål. Nyförvärvet i veckan, från just IFK (!), Pontus Serrander löpte igenom och satte 2-2 i steget och vilt SIF-jubel på och vid sidan av planen.

Lokalfotbollens tips: Svartvik till slutspel. Rätt, ännu en gång!

läs mer om grupp H4

I den avslutande matchen i grupp H3 krävdes minst en tvåmållsseger för Östavall mot Essvik för att passera Sidsjö-Böle i tabellen. Östavalls anfallsspel fortsatte vara trubbigt men då försvarsspelet i vanlig ordning höll god klass slutade matchen 0-0. Sidsjö-Böle vidare och Östavall utslaget trots att man höll nollan genom hela turneringen.

Lokalfotbollen tippade Sidsjö-Böle vidare till slutspel i sin egen turnering och visst - skrällen satt till 10 gånger pengarna.

läs mer om grupp H3

Stöde ledde mot Sund med 2-0 efter drygt halva matchen och såg överraskande ut att sno åt sig en plats i slutspelet.

Då kvitterade Dennis Bergström efter en genomlöpning och tack vare handikappregeln var man ikapp i målprotokollet. Med tre minuter kvar på klockan slocknade Stödes drömmar om kvartsfinal då David Lundqvist satte 3-2 för Sund, snarlikt kvitteringsmålet.

Lokalfotbollens tips: Sund gör redan klara Kuben sällskap till slutspelet. Rätt ännu en gång!

läs mer om grupp H1

Alnö hade bäst utgångsläge inför den sista omgången i H2 men efter att Granlo gjort 3-0 i sin match mot Selånger 2 satte man press på ö-laget inför sin match mot Kovland.

Kovland behövde anfalla och göra mål för att ha chansen att gå vidare medan Alnö var nöjda med 0-0 och kryss vilket betydde att de var vidare.
Kovland saknade spetskompetens framåt då man hade många spelare borta och inget av lagen vaskade fram någon riktig målchans under de 50 minuterna. Det här var försvarens match och 0-0 speglade matchbilden.

Lokalfotbollens tips: Alnö går vidare = vilket betydde att samtliga förhandstips gick in, inte illa. Synd att man inte hade 13 rätt på Stryktipset denna dag också. Men det blev en hyfsad slant på ett par elvor och en gäng tior också.

läs mer om grupp H2

Nu laddar vi för semifinaler och finaler!

Vilka lag slår Kuben och Ljustorp följe till Värmecupens slutspel?
Igår kväll blev Kuben och Ljustorp som första två lag klara för Värmecupens slutspel och i
dag skall det utses vilka övriga lag som går vidare från gruppspelet.

Lördagen avslutas så med tvenne kvartsfinaler på herrsidan. Något som betyder att tre lag kommer att få spela två matcher samma dag. Fjärde laget, Ljustorp, blev klara redan igår afton.

Vi har en lång fotbollslördag att se fram emot. Kick-off kl. 10 och slutsignal ca. 22.

Vi inleder enligt devisen "damerna först" och grupp D1, "elitgruppen", där Selånger, som leder efter två omgångar med full pott, möter jumbon SDFF, som ställer sitt F19-lag på benen i årets Värmecup. SFK anser jag som redan klara för semifinal om man nu inte haverar totalt och inkasserar en brakförlust.

Men först ut på morgonen är mötet mellan IFK Timrå och Alnö där vinnaren tar sig vidare. Ja, för Timrå så räcker det med oavgjort då man har klart bättre målskillnad att ö-laget.

Tips: Selånger och IFK Timrå till semifinal.

läs mer om grupp D1

Torpshammar sitter i förarsätet när det gäller grupp D2. Det räcker med kryss mot IFK Timrå 2 för semifinal. Skulle timrågänget göra matchens enda mål så går dom vidare tack vare att deras första mål räknas dubbelt tack vare de fyndiga handikappreglerna. Tredje laget i gruppen, Söråker, kan inte gå vidare.

Tips: Torpshammar till semifinal. Man spelar en division högre än Timrå 2 och bör inte ha några större problem att undvika förlust.

läs mer om grupp D2

I grupp D3 är det ren gruppfinal mellan Matfors och Medelpads landskapslag för F15. Oavgjort räcker för de förstnämnda tack vara bättre målskillnad. Ett extra intressant möte för Magnus Östman som är förbundskapten för Medelpad - och sportchef i Matfors IF:s damer. En vinnare och förlorade i samma skepnad.

Tips: Liten skräll. Medelpads F15 till semifinal. Handikappmål avgör, 2-1 till MFF.

läs mer om grupp D3

Från kl. 14:00 tar herrarna över tillställningen och där skall först grupp H4 avgöras.

Svartvik har klart bäst utgångsläge inför avslutningen i gruppen. Full pott och 4-0 i målskillnad väger tungt. Dessutom har man möjligheten att spela på resultatet då man möter IFK Sundsvall 2 efter Holms match mot redan utslagna Stöde 2/Nedansjö. En match där Holm utöver seger jagar mål, massor av mål, för att kunna gå förbi. Även IFK 2 har chans till avancemang med då krävs det först och främst en tremålsvinst över Svartvik.

Tips: Svartvik till slutspel.

läs mer om grupp H4

Klockan 16, på bästa Tipsextratid, spelas sista matchen i grupp H3. Sidsjö-Böle har spelat klart och leder gruppen med sju poäng och 4-1 i målskillad.

Östavall har fyra poäng och 2-0 och alltså chansen att gå ikapp och förbi om man vinner sin avlutningsmatch mot Essvik. En tvåmålsseger och avancemanget är klart.

Tips: Arrangörsklubben Sidsjö-Böle till slutspel. Tveksamt om Östavall klarar av att vinna med två måls marginal mot Essvik. Om njurundalaget är motiverat trots att chansen är borta för avancemang vill säga, men det utgår jag från att dom är. Tycker västralagets offensiv har varit för trubbig i cupen även om defensiven varit felfri. Men ett tidigt Östavallsmål och mitt tips riskerar att fallera.

läs mer om grupp H3

Även i grupp H1 "saknas" det en match, den avslutande mellan Sund och Stöde. Båda lagen har chans att snuva IFK Sundsvall på den andra slutspelsplatsen, Kuben är redan klara att gå vidare från gruppen. För Sunds del räcker det med seger, och med minst två mål för att sno förstaplatsen från Kuben som ger en direktplats till semifinalen. Stöde måste vinna med en tremålsmarginal för att möjligheten till slutspel skall finnas inom räckhåll. En tuff uppgift.

Tips: Sund gör redan klara Kuben sällskap till slutspelet. Stöde måste jaga mål och då är det lätt att man öppnar sig bakåt sig vilket passar ett bollskickligt Sund som kan kontra. Betänk också att Sund får två mål vid sitt första (handikappregeln). 

läs mer om grupp H1

Gruppspelet avslutas med två matcher ur H2.

Alnö leder med full pott men är långt ifrån slutspelsklara. Man har emellertid det klart bästa utgångsläget och mycket talar också för att det blir ö-laget som kniper den sista slutspelsplatsen.

Kovland väntar i sista omgången och en pinne räcker. Man kan även ha råd med en knapp förlust lite beroende på vad som händer i matchen innan mellan Granlo och Selånger 2. För Granlo krävs det en rejäl seger med många måls övervikt i derbyt för att chansen skall finnas kvar.

Tips: Alnö går vidare

läs mer om grupp H2

Lördagskvällen avslutas alltså med herrarnas kvartsfinaler.

Kl. 20 möts Segrarna i grupp H3 och H 4 och därefter, kl. 21, Tvåan i grupp H1 mot Ljustorp.

Game on!

läs mer

Fredag 15 mars

Semir Salia - den grabben kan skjuta! Semir Salia - den grabben kan skjuta!

Kuben och Ljustorp första lag att gå vidare till Värmecupens slutspel

Vilka scenförändringar det var i kvällens första match i Värmecupen mellan Kuben och IFK Sundsvall.

IFK tog en tidig ledning, Kuben kvitterade ganska omgående och hade det mesta av spelet och möjligheter att utöka sin ledning. Ända till IFK fick en straff fyra minuter in i den andra halvleken. Den satte Kim Eriksson högt mitt i målet och därefter var det IFK som tog tag i taktpinnen och såg ut att gå mot gruppseger och avancemang - till det återstod drygt sex minuter.

Då kvitterade Robin Bergman och pang pang hade Semir Salia skickat in två projektiler och Kubenseger till 4-2.

- Det svängde rejält och återigen gjorde vi en bra match offensivt men svajigt bakåt. Vi släpper in lite för enkla mål men samtidigt hade vi full utdelning framåt. Starkt att vända och gå vidare från gruppen, säger Kubentränaren Mikael Häggqvist.

läs mer om grupp H1

Från grupp H5 är Ljustorp vidare. Detta efter att man gjort processen kort med Hassel (6-1) och Medskogs inte fått hål på Matfors i matchen därpå (slutade 0-0 men Matfors närmast ett segermål).

- Vi vinner med 6-1 men gör ingen bra match. Kanske satt gårdagens match i benen? Det var dålig rörelse och bollhållaren fick mycket liten hjälp, säger Ljustorps tränare Torbjörn Persson, som emellertid är nöjd och glad att man gått vidare till slutspelet.

läs mer om grupp H5

Sidsjö-Böle jagade mål i kampen om avancemang i grupp H3 och det började bra. Redan i den tredje minuten gjorde Tony Backlund 1-0 med en klinisk avslutning.
Böle fortsatte att rulla men det unga GIF-laget växte in i matchen allt eftersom och bjöd på ett betydligt bättre motstånd än mot Essvik i förrgår.
Försvarsspelet var tätat med silicon och det tog till tio minuter kvar innan Jörgen Daniel kunde stängda matchen med sitt 2-0-mål i fritt läge inne i boxen.
Men några fler mål blev det inte så nu får arrangörsklubben sova som på nålar till gruppens sista match mellan Östavall och Essvik som spelas i morgon kl. 16:00. Lång sovmorgon m a o.

läs mer om grupp H3

Blivande päls? Blivande päls?

Vilka lag blir först klara för Värmecupens slutspel?

Kylan vägrar släppa sitt grepp om Värmecupen men fotbollsmedelpad är av hårt virke som trotsar väderleken borrar ner huvudet och kör vidare i kortbyxor. Idag med fyra nya matcher i tre olika grupper.

I kvällens första match har IFK Sundsvall chansen att säkra segern i "elitgruppen", H1. Vinst mot Kuben och man är direktklart för semifinalspel på söndagen. Kryssar man blir man sämst tvåa i gruppen och får spela kvartsfinal på lördag men chansen finns fortfarande för gruppseger. 

För Kubens del bör man vinna och gör man det är man klara förvidare spel. Oavgjort och man får avvakta morgondagens avslutade match i gruppen mellan Stöde och Sund. Upplagt för raffel således.

läs mer om grupp H1

Kvällen fortsätter sedan med att grupp H5 skall avgöras och där kan det mycket väl bli målskillnaden som avgör. Både Ljustorp och Medskogs har tre pinnar var och 2-0 i målskillnad. Matfors skuggar med tre men klart bättre målskillnad, 7-2. För fjärde laget i gruppen, Hassel, är möjligheten till avancemang borta.

Hassel kan ändå bli tungan på vågen i afton då man möter Ljustorp. Ett Ljustorp som jagar mål. Matfors gjorde sju, hur många gör timrålaget?

Matfors måste hoppas på att Hassel megaskräller för att ha möjlighet att ta sig vidare medan Medskogs får hoppas på ett innefektivt Ljustorp innan de båda kliver ut till kamp i den efterföljande matchen.

läs mer om grupp H5

Arrangörsklubben Sidsjö-Böle avslutar kvällen men sin sista match i grupp H3. Klar seger mot Giffarnas P17-lag och man sätter press på Östavall, som spelar i morgon, då det hela kan komma att avgöras på målskillnad.

Tappar SBIF poäng så öppnas gruppen upp och då har även nuvarande grupptrean Essvik chans till avancemang. Det finns några frågetecken att räta ut i afton med andra ord.

läs mer om grupp H3

Skjut en isbjörn och sy en päls så syns vi på Värmecupen ikväll.

läs mer

Torsdag 14 mars

William Östman var en av två Matfors-spelare som gjorde hattrick ikväll. William Östman var en av två Matfors-spelare som gjorde hattrick ikväll.

Matfors hade målkalas i derbyt och Svartviks nybygge imponerar

Kvällen inleddes med en mållös, men spelmässigt inte oäven, match mellan Medskogs och Ljustorp i en liten seriefinal.

I den andra gjorde Matfors hela 7-0 i derbyt mot Hassel och Jesper Nilsson-Böös och William Östman svarade för varsitt hattrick. Siffrorna hade rusat ännu mer i höjden om inte Hasselkeepern Alex Sjöbom storspelat och briljerat med den ena fotparaden efter den andra.

- Dagens insats var riktigt bra även om Hassel hade en hel del folk borta p g a skador och sjukdom. Men sju mål på 50 minuter får man vara nöjd med, säger Matfors tränare Lars "Laban" Andersson.

Krysset och brukslagets storseger gör att den sista omgången i grupp H5, i morgon, kan bli riktigt spännande.

I grupp H4 imponerar Svartviks nybygge. Från att ha varit nedläggnings-hotade för ett par månader sedan har njurundaklubben fått ordning på grejorna och man har nu två raka segrar i Värmecupen.
Kvällens seger mot Holm var odiskutabel. I den 11:e minuten skruvade Kristoffer Godin in en frispark i det vänstra krysset och greppet var kopplat. I den andra halvlekens 13:e minut curlade nyförvärvet från IFK Sundsvall, Johan Hallström, in tvåan - i det vänstra krysset, och segern var säkrad.

- Det såg riktigt bra ut. Dom nya spelarna har höjt oss och idag hade vi många fina kombinationer och höll bollen efter marken och hotade ofta med bra genomlöpningar. Bakåt såg det också mycket stabilt ut, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.

I kvällens avslutningsmatch syntes att det skiljer en division mellan IFK Sundsvall 2 och Stöde IF 2/Nedansjö. Det unga IFK-laget löpte sönder sin motståndare och alla fem målen kom till efter bra prestationer.
- Vi har ett ungt och härligt lag som vill mycket och vi var klassen bättre än Stöde/Nedansjö i den här matchen, säger sportchefen Kenneth Kile.

läs mer om grupp H4

läs mer om grupp H5

Seriefinaler i grupp H4 och H5 ikväll
Idag är det torsdag och då står ärtsoppa, pannkaka och Värmecup på menyn.

Kvällens fyra matcher utspelas i grupperna H4 och H5 och och det är andra omgången som skall avhandlas.

Kvällen inleds med grupp H5 och matchen mellan Medskogs och Ljustorp, där båda lagen vann sin inledningsmatch. Liten seriefinal således mellan två "gröna" lag. Kan Ljustorp upprepa sin insats mot Matfors så skall gruppens enda div. IV-lag inte känna sig allför säker. 

Det var länge sedan Matfors och Hassel möttes i ett derby men ikväll blir det ett faktum i kvällens andra match. Storebror mot lillebror. Skall bli spännande om Hassel kan ge de blå brukspojkarna en match.

Klockan 20:00 byter vi grupp till H4 och även där bjuds det på en liten seriefinal mellan Svartvik och Holm. Njurundalaget slog enkelt Stöde 2/ Nedansjö med 2-0 medan laget från Anundsgård klippte div. IV-laget IFK Sundsvall 2 med uddamålet av fem.

Vinterkvällen avslutas sedan med IFK:s andralag mot Stöde 2/Nedansjö där vinnaren har en liiiiten möjlighet att avancera. Förlust = adjö.

Scooteroverall och hellyhansenställ under. Vi syns på Westhagen ikväll.

läs mer om grupp H4

läs mer om grupp H5

Onsdag 13 mars

Värmlänningen Fredrik Thörnqvist är en klasspelare som Kuben kom-mer att få stor nytta av. Värmlänningen Fredrik Thörnqvist är en klasspelare som Kuben kom-mer att få stor nytta av.

Propagandaspel av Kuben

- femetta mot Stöde

Ytterligare en kylslagen Värmecupkväll.

Fyra matcher har avhandlats, två i vardera grupp H1 och H3.

Elitgruppens andra omgång var det lite "dag och natt" mot för den första.

Kuben var då under isen medan Sund bjöd på propaganda fotboll.

Ikväll var det precis tvärtom.

Kuben gjorde en kanonmatch och var helt överlägsna Stöde och vann med hela 5-1 sedan anfallsduon Robin Bergman/Fredrik Thörnqvist firat stora triumfer mot ett Stödeförsvar upplöst i atomer.

- En väl genomförd match från vår sida med mycket bra fart i passningsspelet, säger Kubentränaren Mikael Häggqvist nöjt.

- Det gick fort idag. Vi mötte ett mycket bra lag och det är bara att tacka för lektionen, säger Stödes tränare Martin Carlsson, inte lika nöjd av förklariga skäl...

Ja, just det. I och med segern tog Kuben över ledningen i Värmecupens Maratontabell.

Sund var inte alls på tårna i dagens match mot IFK Sundsvall men var på vippen att få till 0-0. Men i slutminuten kom Kim Eriksson loss i högerinnerposition och behärskat lyfte bollen förbi en utrusande Patrik Jonsson och rättvisa hade skipats.
- En dålig match men dock, tre poäng. Vi för matchen men saknar energi. Skönt att Kim får sätta den på slutet. Det är ju därför han är med, skrattar IFK Sundsvalls tränare Anders Strandlund.

- Det var som natt och dag jämfört med Kubenmatchen. Idag var vi inte alls på tårna, säger Sunds tränare Henrik Öhman besviket.

I grupp 3 leder Östavall efter två omgångar men Sidsjö-Böle ligger bäst till för avancemang då man har kvar att möta "slagpåsen" GIF Sundsvalls P17-lag.

Det unga GIF-laget förlorade med 0-2 mot Östavall i söndags och hela 2-7 mot Essvik ikväll, där Marcus Sawert och Daniel Johansson gjorde varsitt hattrick, medan Östavall och Sidsjö-Böle spelade turneringens första och hittills enda mållösa match.

läs mer om grupp H1

läs mer om grupp H3

Så här kan det gå om man glömmer sin bandyportfölj. Så här kan det gå om man glömmer sin bandyportfölj.

Värmecupens köld är hård

"Midvinternattens köld är hård", ja så skaldade Viktor Rydbergs i inledningen av sin dikt "Tomten" från 1881.

Det är något som även överinstämmer med årets upplaga av Värmecupen, som verkligen inte gör skäl för sitt namn, och ikväll skall enligt SMHI kvicksilvret krypa ner under tiostrecket.

Det märktes att kylan påverkade spelet i gårdagens matcher. Bollen blir stenhård och svårbemästrad och några länge lyftningar var inte att tänka på. Ytterst få hörnor nådde längre än främre stolpen. Tjejerna undvek även att att ta några längre löpningar och målvakterna fick hålla igång fötterna hela tiden och ett par tog t o m till gamla klassiska åkarbrasor för att hålla värmen. Men en av målvakterna stod helt still i stort sett hela matchen och rörde knappt en fena. Endera har hon oerhört bra blodgenomströmning i kroppen eller så hade hon frysit fast...

Men frågan om det inte var värst vid sidan av planen. Där var det många ledare som verkade frysa rakt in i märgen. Men varför har tränande herrar fotbollsskor när man tränar damer? Kan väl knappast vara för att göra något inhopp...

Visst, kylan stör. Men som det också heter - "The Show Must Go On". Finns inte utrymme till uppskjutna matcher och kölden är rättvis, den är lika för alla lagen. Och som Essviks Henri Sjödal skriver i Lokalfotbollens gästbok; "Köldgränsen går när det är fler frostskador än knäskador hos spelarna", och lade även till att om det krisar så tar jag fram bandyportföljen och bjuder på något värmande.

Vet inte hur Nordichallen är uppbokad om man skulle behöva tvingas flytta dit in om det skulle krypa ner under 15 minus?

Nåväl, ikväll lär det i alla fall bli matcher, fyra stycken t o m som brukligt är mitt i veckan, och det är grupperna H1 och H3 som står på menyn.

Vi inleder med H3 där Essvik skall ta revansch på sig själva efter sin mindre lyckade insats i måndags mot Sidsjö-Böle. Vinst är ett måste för att överhuvudtaget ha någon uns chans att gå vidare. Sak samma gäller för motståndarna, GIF Sundsvalls P17-lag.

I kvällens andra match möts Östavall och Sidsjö-Böle i en liten seriefinal. Vinst och vägen ligger öppen för avancemang. Ovisst på förhand och gör arrangörsklubben ett mål måste västralaget göra tre för en seger tack var regeln om handikappmål.

Kvällen avslutas med två intressanta matcher ur elitgruppen, d v s H1.

Först ut är Kuben-Stöde där inget av lagen har råd med en förlust. Tigerränderna blev överraskande enkelt utmanövrerade av gruppens enda div. IV-lag Sund (0-3) senast medan Stöde kryssade mot IFK Sundsvall.

I aftonens sista tillställning är jag nyfiken om Sund kan visa upp ett lika bra och vägvinnande spel mot IFK Sundsvall som man gjorde mot Kuben. Klarar man det har man alla chanser att säkra en slutspelsbiljett redan ikväll.

Vi syns på Westhagen - och glöm inte bandyportföljen!

läs mer

Tisdag 12 mars

IFK Timrås Rosie Nilsson gjorde kväl-lens första mål i ky-lan under Ladies Night. IFK Timrås Rosie Nilsson gjorde kväl-lens första mål i ky-lan under Ladies Night.

Kanonmatch av Selånger avslutade Ladies Nights i kylslagen Värmecup

Ladies Nights sista match blev också den klart bästa och mest underhållande när seriekollegorna Selånger och Alnö gjorde upp i Värmecupens grupp D1.

Den första halvleken var spelmässigt jämn och enda målet som föll kom från Angelica Forsells fötter sedan hon snyggt lobbat in 1-0 för sitt Selånger.
Selånger fick en kanonstart i den andra. Redan efter ett par minuter löpte sig Jenny Lindström igenom på djupet och avslutningen var det inget fel på.
Det var starten på en mäktig offensiv från Selånger och som varade matchen ut och som utmynnade i ytterligare två mål.

- Vi visade upp fart och fläkt i anfallsspelet och att göra 4-0 på en seriekonkurrent under 50 minuters speltid måste man vara nöjd med, säger Selångers tränare Mikael Melin.

Även kvällen inleddes med en match i grupp D1 och där grundlade Timrå segern i den första halvleken då man var spelmässigt överlägsna SDFF F19. Trots dominansen dröjde det till strax innan paus innan man fick hål på motståndet. Ett mål som räknades dubbelt enligt gällande handikappregel. Rosie Nilsson blev frispelad av Martina Grönlund och avslutade kyligt. Inte annat att vänta heller när termometern visade neråt 10-12 minus, brrr...

- Vi var riktigt bra i den första halvleken medan den andra blev klart sämre, förryckt av en hel del positionsbyten inom laget, säger Timråtränaren Örjan Viksell.

Kvällens andra match ingick i grupp D2 och där vann Söråker ganska komfortabelt trots bara ett måls differens. Redan i den tredje minuten kom Nathalie Zavala inlöpande i straffområdet på en hörna och mötte bollen klockrent med huvudet, ner i backen och in i målet. Segermålet skulle det visa sig. Segern hade kunnat bli betydligt större om inte Rebecca Pettersson i Timråmålet varit på sitt bästa bollmotarhumör.

Timrås unga lag 2 skall dock ha en eloge för sitt sätt att hantera matchen. Trots att man blev tillbakapressade stora delar försökte man hela tiden hålla bollen inom laget efter backen.

- Första halvlek var helt klockren från vår sida och Timrå kom då ingen vart då vi lyckades låsa deras uppspel bra, säger Söråkers tränare Benny Ohlsson.

Det var nära att kvällens tredje match skulle bli årets första mållösa men i den 39:e minuten fick Medelpads flickdistriktslag en straff. Den satte Emma Larsson välplacerat och då var t o m storspelande Albymålvakten Julia Karhunen maktlös.

läs mer om grupp D1

läs mer om grupp D2

läs mer om grupp D3

Ladies Night i Värmecupen

Varje år brukar Värmecupen bjuda på en "ladies night", d v s en kväll med bara dammatcher. Den kvällen är ikväll.

Tyvärr har Värmecupen svårt att rekryera damlag till sin cup och i år "fattas" det två lag vilket gör att i två av de tre grupperna deltar bara tre lag mot ordinarie fyra. En tråkig utveckling tycker Lokalfotbollen.

Av de lokala damlagens saknas i år av olika anledningar de överlägsna Maratontabell-ledarna Sund, Njurunda och Heffnersklubban. Inte heller Alnös andralag i div. II kommer till start.

Kanske dags att bjuda in lag från närliggande distrikt som t ex Östersunds DFF, Bik SK och Härnösands SK samt Team Hudik. Nu har jag inte pratat med cupgeneralen Holoch om saken så jag vet inte om de lagen är tillfrågade. Men visst skall en turnering av Värmecupens dignitet vara fullanmäld, eller hur?

Ikväll spelades det matcher ur samtliga tre damgrupper.

Vi inleder med en match i D1, SDFF mot IFK Timrå, där storklubben ställer sitt F19-lag på benen och inte elitettalaget. Synd för oss i publiken, och IFK Timrå som säkert gärna känt av det bästa vi har av damfotboll i Mellannorrland.

Det blir även IFK Timrå i kvällens andra match. Då äntar nämligen andralaget det fina konstgräset i ett derby mot Söråker i grupp D2. Söråker som plockat över en hel del spelare till sitt lag från just Timrå 2 inför den här säsongen.

Kl. 20 är det avspark i den tredje damgruppen. Då möts Medelpads distriktslag F15 och Alby och kvällen avslutas som den börjar, med en match ur "elitgruppen", Selånger - Alnö. Ett riktigt tungviktsmöte då båda lagen vann sina öppningsmatcher i söndags.

Game on!

Måndag 11 mars

"Figge" i målet räd-dade segern till S/B. "Figge" i målet räd-dade segern till S/B.

Sund nollade Kuben men det bjöds på fler överraskningar i kvällens Värmecup

Sund såg till att Kuben inte kunde ta över ledningen i Värmecupens Maratontabell.

Det hade räckt med en pinne för att "Tigerränderna" skulle gått förbi Stockvik - men nix. Sund vann med 3-0 sedan man utnyttjat sina chanser i årets hittills bästa match i Värmecupen. Fredrik Larsson (inkl. hcp-mål) och Henrik Nylund svarade för de tre målen.

- Det här var en rolig skalp att ta, sade Sunds nygamle tränare Henrik Öhman efter matchen.

- Vi började jävlig bra och vaskade fram ett par heta chanser direkt i matchöppningen. Därefter slutade vi följa de riktlinjer vi lade upp innan matchen och gör man det blir man straffad, och det gjorde Sund, säger Kubens tränare Conny Sjödin besviket.

Segern gör att Sund sitter i förarsätet efter den första omgången i grupp H1, elitgruppen.

Annars inleddes kvällen också det med en liten överraskning sedan Granlo lite väl enkelt manövrerat ut Kovland och vunnit med 3-1 i grupp H2. Och då skall man veta att Kovlands Jens Olsson gav sitt lag ledningen redan efter 38 sekunder.

- Tycker vi stod riktigt bra upp mot ett div. IV-lag och visade hjärta. Det ser lovande ut inför fortsättningen, säger Granlotränaren Nermin Sulovic.

Lika nöjd var av naturliga skäl inte Mikael Lundström i Kovland.

- Nä, det här var inte bra. Granlo vann rättvist.

Alnö vann sedan den andra matchen i samma grupp mot Selånger 2.

Det unga SFK-laget kom tillbaka från 0-2 men fick till slut se sig besegrad med 3-2 av det förmodade topplaget i div. IV. Två mål av Jonathan Ålin.

- Vi mötte ett mycket bra div. IV-lag men vi var bra organiserade försvarsmässigt och stod upp bra. De mål de gjorde berodde på individuella misstag men sånt hör ju till, säger Selångers tränare Ola Persson.

Kvällen avslutades med en tredje överraskning sedan arrangörsklubben Sidsjö-Böle vunnit med 2-1 mot Essvik, en division högre i seriesystemet.

Som stor matchhjälte klev reaktionssnabbe målvakten Fredrik Hultman fram och räddade sitt lag när Essvik försökte jaga i fatt.

- Vi skapade många målchanser men den sista skärpan fanns inte ikväll, säger Essviks lagledare Thomas Wallberg.

- Vi hade fokus på vårt försvarsspel idag och försökte spela zon men blev lite låga emellanåt, speciellt i början och slutet. Annars så tyckte jag det fungerade bra, säger Sidsjö-Böles spelande tränare Robert Olsson.

Inte heller denna dag slutade någon match mållös och något annat positivt är att domarstandarden har varit hög de två första dagarna av cupen.

I morgon fortsätter Värmecupen med "ladies night" - enbart dammatcher på programmet med andra ord.

läs mer om grupp H1

läs mer om grupp H2

läs mer om grupp H3

Poäng för Kuben mot Sund och man tar ledningen i Värmecupens Maratontabell

Ikväll fortsätter Värmecupen med fyra matcher med start kl. 18:00.

Tre grupper skall avhandlas och det är idel herrar med matcher ur grupp H1, H2 och H3.

Så här ser programmet ut:

18:00 H2 Kovlands IF - Granlo BK (1)
19:00 H2 Alnö IF - Selånger FK 2 (1)
20:00 H1 Kubikenborgs IF - Sund IF (1)
21:00 H3 Essviks AIF - Sidsjö-Böle IF (1)

Lagen i grupp H2 spelade även igår och där har Kovland och Alnö chansen att rycka om man vinner i afton. Då väntar stor seriefinal på lördag lagen emellan.

IFK Sundsvall och Stöde inledde grupp H1 igår med en 2-2-match.

Ikväll går de övriga två lagen i "elitgruppen" in i turneringen, Kuben och Sund. Två lag som lyckats väl genom åren. Kuben är tvåa i Maratontabellen medan Sund ligger fyra. Kvällens kanske intressantaste drabbning för om Kuben tar minst en poäng så går man förbi Stockvik och går till topps i den prestigefulla tabellen.

Kvällen avslutas med Essvik mot arrangörsklubben Sidsjö-Böle i grupp H3.

I samma grupp besegrade igår Östavall - GIF P17-lag med 2-0.

På förhand en öppen grupp där kvällens match blir oerhört viktig för fortsättningen.

Väl mött på Westhagen i afton.

läs mer

Söndag 10 mars

18 sekunder räckte för Robin Nordin. 18 sekunder räckte för Robin Nordin.

Robin Nordin gjorde snabbaste målet i Värmecupens sista match för kvällen

En lång strålande vacker fotbollssöndag är till ända.

Sundcupen har avgjorts i Nordichallen, Selånger körde över Timrå med 8-0 på Norrporten Arena och 12 matcher har avverkats på Westhagens konstgräs under Värmecupens premiärdag.

Inte utan att man känner sig lite mör och funderar på att steka sig en parisare med ägg och räksallad. Kanske inte det mest nyttiga strax innan midnatt men fasen vad gott för en uthungrad mage...

Om vi håller oss till Värmecupen så bjöds det stundals på riktigt trevlig fotboll även om det märktes att många lag inte haft tillgång till fullstora planer ännu.

Några riktiga skrällar vet jag inte om vi kunde räkna in. Skall i så fall vara Holm som besegrade IFK Sundsvall 2, en division högre, med 3-2.

Annars var det så att man mest höjde ögonbrynen åt två förlorande (!) lag.

Albys unga tjejer fick ge sig med "bara" 0-2 mot div. II-laget Matfors och Hassel förlorade med samma siffror mot Medskogs. Egentligen skiljer det två divisioner då laget från Norrhassel fick flytta upp i femman trots att man kom sist i div. VI ifjol medan Medskogs huserar i div. IV. Så kan det gå till i Medelpad...

Hassel fick i den första halvleken ett mål bortdömt för offside. Ett 0-2-underläge hade blivit tufft för Medskogs att plocka igen. Nu fick man istället ett "offsidemål" med sig direkt i inledningen av den andra och kunde sedan öka på med nio minuter kvar. Ett otränat Hassel skall emellertid ha en eloge för sin insats.

Roligt att även konstatera att ingen match slutade utan måljubel.

Snabbaste fullsträffen stod Ljustorps Robin Nordin för sedan han löpt sig fri på djupet och med vänstern placerat in André Mobergs perfekta djupledsboll redan efter 18 sekunder. Där stod motståndarna Matfors verkligen på hälarna. Ljustorp vann sedan matchen med 2-0 och det var för övrigt timrågängets första seger på över ett år, man gick ju segerlösa genom hela Medelpadsfyran ifjol. Ett bra avstamp inför 2013 således.

Tyvärr har jag inte fått tag i alla lags tränare/ledare vilket gör att det tyvärr saknas ett par referat och nomineringar till "bäst på plan". Dessa uppgifter kommer att läggas in så fort de återkopplat till mig.

läs mer

"Angen", ifjol i Sund, gjorde två mål för sin nya klubb i VC. "Angen", ifjol i Sund, gjorde två mål för sin nya klubb i VC.

Selånger siktar mot övre halvan
Selångers damer besegrade IFK Timrå med 2–1 i Värmecupen.
Nu siktar laget mot övre halvan i Division I Norrland.
– Vi har bra bredd i truppen, konstaterar Selångertränaren Mikael Melin.

Termometern var närmare -10 än vad den var att stanna på nollstrecket. Det hindrade inte Selånger FK:s nyförvärv Angelica Forsell från att skjuta hem segern i matchen mot IFK Timrå. Två mål från den rutinerade anfallaren som inför den här säsongen valde att byta klubb från Sund till Selånger.
– Hon gör två mål på två halvchanser. Vi har saknat någon som är med i skytteligatoppen så vi hoppas att "Angen" ska kunna befinna sig där i år, samtidigt som hon blir viktig med sin rutin, säger Selångertränaren Mikael Melin om tvåmålsskytten.

läs mer på dagbladet.se

läs mer på lokalfotbollen.nu

Maja Nyman handi-kappmålade. Maja Nyman handi-kappmålade.

Alnö slog SDFF i Värmecupens premiär

Alnös damer vann inledningsmatchen i årets Värmecup mot SDFF.

SDFF kom dock inte till spel med sitt A-lag utan man ställde upp med sitt F19-lag och man räckte helt enkelt inte till mot div. I-laget Alnö trots att man kämpade väl och utgången av matchen hade mycket väl kunnat sluta annorlunda om man satt något av sina två frilägen i den första halvleken. Efter att Maja Nyman gjort "två" mål kunde Alnö kontrollera resten av matchen och ta en säker seger.

- Det syntes att vi inte varit ute på en elvamannaplan tidigare i år men jag tycker ändå att det stundtals såg bra ut och vi skapade ett visst tryck på SDFF. Passningsspelet såg också riktigt bra ut emellanåt men visst finns det mycket att jobba på fortfarande, säger Alnös tränare Markus Söderholm.
läs mer

Topplagen laddar för tuff säsong
Sundsvall SDFF förbereder sig för serien F19 Elit, nykomlingarna Alnö IF för spel i division I.
– Vi har en tuff serie framför oss och Värmecupen ger oss en bra chans att förbereda oss för det.

Det säger Johan Widell, som är ny tränare för SDFF:s F19-lag. Han har varit verksam som tränare i såväl Umeålaget GUIF:s herrlag som damlag tidigare. När Värmecupen inleddes i kylslagna 10 minusgrader stod han på sidlinjen i SDFF:s ledarkläder för att coacha sitt nya lag.

– Jag är väldigt glad att jag har fått möjligheten att leda det här laget, det blir en rolig utmaning som jag ser fram emot, säger Widell.

SDFF fick en utmaning direkt, det var ett piggt Alnö som klev ut på Västhagens plan. Alnö bjöd till en början på ett fint passningsspel med få tillslag som gjorde det svårt för SDFF, men kom F19-laget mer och mer in i matchen.

läs mer

läs mer om grupp D1

Lokalfotbollen.nu sätter ännu mer fokus på Värmecupen i år

Nu när jag flyttat hem kommer det att bli ännu bättre bevakning av den lokala fotbollen i Medelpad. Det är i alla fall min målsättning.

Bl a så kommer informationen från årets Värmecup att bli betydligt mer omfattande och jag skall försöka skriva referat från samtliga matcher som spelas under turneringen och även ligga in en hel del nyheter.

Det är bara att klicka in sig i vänster kolumn till den grupp man är intresserad av.

Man kan även gå via spelprogrammet.

Mycket nöje!

Damerna först när Värmecupen inleds

Idag kl. 10:00 på Westhagens konstgräs inleds årgång 36 av Värmecupen (inte så passande namn idag p g a kylan) och det är "damerna först".

Öppningsmatchen är Sundsvalls DFF - Alnö IF och timmen senare bjuds vi på Selånger FK - IFK Timrå. Båda matcherna i grupp D1, "elitgruppen".

Klockan 12:oo möts Torpshammars IF - Söråkers FF som följs av Matfors IF - Alby FF i grupp D2:s första omgång.

Herrarna har sovmorgon fram till 14:00 men tar sedan över hela tillställningen med åtta matcher fram till kl. 22:00.

Östavalls IF - GIF Sundsvall P17 inleder på eftermiddagen medan Matfors IF - Ljustorps IF stänger den späckade fotbollssöndagen.

Väl mött på Westhagen!

klicka här för spelprogrammet

Torsdag 7 mars

På söndag inleds den 36.e upplagan av Värmecupen. Kuben och Lucksta syns här i ett möte från 2009. Båda lagen tillhör också de framgångsrikaste på herrsidan och ligger tvåa respektive trea i Maratontabellen. Foto: Anders Thorsell.

 

Med Värmecupen kommer våren

 

Det vore synd att säga att turneringen är hetare än någonsin.
Men nog värmer cupen fortfarande.
Klockan 10.00 på söndag är avspark för den lokala fotbollen i distriktet – den 36:e upplagan av Värmecupen ska avgöras.

 

Värmecupen har ett onekligen ett koncept som håller.

Varje vår kommer den tillbaka precis som tussilagon.

Varje vår samlar den så gott som samtliga mindre och halvstora klubbar i distriktet.

Och varje vår finns handikappsystemet där med bonusmål som gör att de små kan fälla de stora.

– Vi har inga egentligen nyheter i år heller, utan formen är densamma. Vi kör på efter samma melodi, säger arrangemangsansvarige Jürgen Holoch.

Westhagen är arenan och konstgräs är underlaget sedan arrangörsklubben Sidsjö/Böle lämnade gruset och spelvärmen ute på Kusten.

Men annars är det mesta sig likt sedan starten 1978.

– Vi började med fem grupper på herrsidan och det har vi i år också, säger Holoch och tillägger:

– Men visst märker vi antalet klubbar har minskat. I dag finns det ingen division VI till exempel. Däremot är antalet lag detsamma. Klubbarna har ju andralag med. Däremot är det tunnare på damsidan. Där är det knappt att vi får ihop till tre grupper.

Trist trend som tyvärr går hand i hand med utvecklingen.

– Fotbollen har fått konkurrens av mycket annat, men det är bara att acceptera. Vi kommer i alla fall att köra på så länge som det går.

Och cupen har sin historia, sina traditioner, sin statistikbank.

Med all starteam, snabbaste målskytt (Tobias Sjölund, Matfors, 1990, nio sekunder!), skyttekungar och skyttedrottningar, största segrar, tröstpriser, väntade och väntade slutsegrare och maratontabeller, som på herrsidan toppas av Kubikenborgs IF och på damsidan av Sund IF.

I helgen är det kick off igen och som sig bör är damerna först ut.

Klockan 10.00 drabbar Sundsvalls DFF och Alnö IF samman på Västhagens konstgräs.

Ett givet vårtecken är här.

/ saxat från Fredrik Lindahl, ST-sporten