Matchfakta & Referat

Medelpadsfyran

Omgång 11

Admir Adra satte hela fem pytsar när Svartvik förnedrade Kuben 2 med 11-1. Här brassar Adra in 3-0 bakom stackars Anton Wänglund. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
"Jonte" Åhlin mis-sade en hel del lä-gen men det var ändå han som fixa-de Alnösegern med matchens enda mål. Arkivfoto: Janne Pehrsson, Lokalfot-bollen.nu. "Jonte" Åhlin mis-sade en hel del lä-gen men det var ändå han som fixa-de Alnösegern med matchens enda mål. Arkivfoto: Janne Pehrsson, Lokalfot-bollen.nu.

Alnö IF- IFK Sundsvall 2 1-0 (0-0)
2013-06-28 - 19:00 - Släda IP
1-0 Jonathan Åhlin 75
Domare: Johan Skyttberg, Sundsvall (bra)
Publik: 80

Matchfakta
Matchen:
Alnö verkade lida av baksmälla efter den fina insatsen i veckan då man tog ner Sund med 3-0.
IFK Sundsvall 2 störde hemmalaget rejält och vann både första- och andrabollar och spelade riktigt fin fotboll. Dock vägde man lite för lätt framåt och närmast att spräcka nollan under den första halvleken var trots allt Alnö. Man fick t o m bollen in i målet med det blev avvinkat för offside.
Alnö kom ut som ett helt annat lag i andra, efter "hårtork" från tränare Melander i paus, och skruvade upp tempot och anfallen stod på rad men IFK, med mittbackarna Gustav Arnberg och Michael Fredriksson, fick verkligen jobba för högtryck och gjorde det bra. Jobba för brödfödan fick också målvakten Simon Möller som gång efter annan fick visa att han verkligen tillhör toppskiktet mellan stolparna i fyran.
Med kvarten kvar tvingades han emellertid kapitulera. Markus Vestin vann bollen på mittplan, lade en perfekt passning på djupet mellan mittback och ytterback till Jonathan Åhlin som tog emot bollen och sedan drog Möller i målet innan han rullade in 1-0. Ett mål som sedan visade sig bli helt matchavgörande.
Tränarsnack:
Alnö: Våra första 20 minuter av matchen var de sämsta vi presterat i år på Släda IP. Ja, vi gav egentligen bort hela den första halvleken även om det blev något bättre på slutet. I andra rycker vi upp oss och skapar kopiöst med chanser men bränner, bl a några frilägen. Men vi vinner till slut och tar tre viktiga poäng, säger tränaren Pontus Melander.
IFK Sundsvall 2: Jag är jävligt stolt över mitt unga IFK-lag som stundtals spelar riktigt bra fotboll. Dom krigar på bra mot ett rutinerat och erfaret alnögäng och kanske skulle vi haft en straff innan deras 1-0-mål när Kevin Berg blev nerdragen i den 65:e minuten. Men det är historia nu. Alnö var bättre än oss och vann välförtjänt men vi störde dom verkligen hela den första halvleken, säger tränaren Kenneth Kile.
Bäst på plan:

Alnö: Inhoppande ytterbackarna Rasmus Högdahl och Erik Boman kom in och gav energi i den andra halvleken och hela laget höjde sig en klass.
IFK Sundsvall 2: Simon Möller i målet var grandios och på mitten visade Kevin Berg div. III-takter tillsammans med sin defensiva kollega och Alnöfostrade Adam Persson. Mittbacksduon Arnberg & Fredriksson är redan nämnda i texten ovan.

En rikgit profil, i dubbel bemärkelse. Marcus Sjöström stängde matchen med sitt straffmål till 3-1. En rikgit profil, i dubbel bemärkelse. Marcus Sjöström stängde matchen med sitt straffmål till 3-1.

Essviks AIF - Medskogsbrons BK 3-1 (2-1)
2013-06-28 - 19:00 - Essviksvallen
0-1 Marcus Ytterström 6
1-1 Daniel Johansson 9
2-1 Daniel Johansson 30
3-1 Marcus Sjöström (straff) 66
Domare: Per Backlin, Sundsvall (ojämn)
Publik: 50

Matchfakta
Matchen:
Medskogs chockade publiken på Essviksvallen med att ta ledningen redan i den sjätte minuten. Mittbacken Marcus Sjöström halkade när han skulle ta undan en djupledsboll och namnen Ytterström hos gästerna stänkte in den i borte gaveln.
Medskogs glädje blev dock kortvarig. 
Bara tre minuter senare utjämnade nämligen Daniel Johansson och efter en halvtimme satte samme man ledningsmålet. Ett skott som annars duktige Roger Magnusson i MBK-målet tappade in.
"Danne" Johansson hade lägen till fler mål men hade han passat bollen i vissa lägen till bättre placerade lagkompisar istället för att pilskt avsluta själv hade Essvik antagligen gått ifrån tidigare i den här matchen.
Medskogs hade ett par kvitteringsmöjligheter men sista poängchansen försvann ner en försvarare slet tag i Marcus Sawert innanför straffområdet.
Marcus Sjöström tog revansch på sig själv efter 0-1-målet var drypsäker från elvameterspunkten.
Fler mål blev det inte på den "trasiga", våta och svårbemästrade planen utan Essvik kunde ta med sig en 3-1-seger in till sommarvilan.
Tränarsnack:
Essvik: Skönt att vi kunde kvittera så tidigt och vända redan under den första halvleken. I den andra så spelade vi nästan hela tiden på deras planhalva men innan vi fick 3-1-målet var man lite orolig, säger lagledaren Thomas Wallberg.
Medskogs: Sett till chanserna vann Essvik rättvist. Vi hade också några lägen men stupade på den där sista avgörande passningen. Tror jag räknade i morse till att vi saknade 14 spelare inför den här matchen så vi tog den för vad det var. Vi ser emellertid en ljusning inför hösten och har redan gjort klart med flera spelare. Hösten tillhör Medskogs, säger tränaren Göran Sundqvist.
Bäst på plan:
Essvik: Innermittfältaren Christian Isaksson gjorde ett hästjobb och vann mycket boll. Max Lundmark, född 1996, hoppade in som högeryttermittfältare och tog för sig och visade upp en bra passningsfot och slog flera öppnande passningar. En påläggskalv inför hösten som dessutom följer laglednings direktiv.
​Medskogs: Ingen speciell utan kollektivet slett föredömligt i 90 minuter.

Här börjar förnedringen. Admir Adra sätter säkert 1-0 på straff bakom Anton Vänglund. Till slut vann Svartvik med osannolika 11-1 på Kubens IP. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Kubikenborgs IF 2 - Svartviks IF 1-11 (0-4)
2013-06-28 - 19:00 - Kubikenborgs IP
0-1 Admir Adra (straff) 7
0-2 Johan Hallström 10
0-3 Admir Adra 23
0-4 Jonas Westberg 43
0-5 Admir Adra 56
0-6 Johan Hallström 61
0-7 Tomas Gummesson 62
0-8 Tomas Gummesson 68
0-9 Pontus Serrander Eriksson 70
0-10 Admir Adra 77
1-10 Kevin Wöhrman Selim 78
1-11 Admir Adra 83
Domare: Hans Grönlund, Sundsvall (hela trion var mycket bra)
Publik: 80

Matchfakta
Matchen:
Inte ofta man får se 12 mål i en fotbollsmatch. Men på ett soligt Kuben IP blev det verklighet denna fredagskväll. Gästande Svartvik, kom, sågs och segrade - med 11-1!
Visst, Kuben 2 fick några sena återbud. Fem spelare som var kallade till match dök helt sonika inte upp till samling och man tvingades ragga ihop lite folk i sista sekunden.
Trots det får man inte falla ihop som ett korthus och lämna sin stackars keeper Anton Vänglund vind för våg. Man kan nästan påstå att man inte vet vad ensamhet är förrän man ställt sig i mål i Kuben 2...
Tror att antalet vunna närkamper, första- och andrabollar tillsammans kan räknas på ena handens tumme när det gäller Kuben.
Svartvik då? Tja, man behövde inte ens spela bra för att göra dryga tvåsiffrigt men det såg i alla fall stabilt ut. På mitten åt rutinerade duon Christoffer Gredmyr och Kristoffer Gådin upp "småglina" (plus rutinerade Niklas Edin) i Kuben och framåt gjorde en för dagen riktigt löpvillig Admir Adra en strong insats och blev belönad med FEM fulltträffar. Några av dem riktigt snygga. Det snyggaste hade blivit bicycletan men på den gjorde Vängelund rena monsterräddningen (se bilderna nedan).
Det här visade sig bli en match mellan män mot flickor.
Skall jag gå igenom målens historia kommer jag att fylla hela hårddisken med text. Nöjer mig med att konstatera att det här var en coachseger för tränaren Patrik Chruzander. När matchen stod och vägde vid ställningen 7-0 slängde han in sitt vapen Pontus Serrander Eriksson. Redan efter en halvminut skickade han in ett perfekt högerinlägg, första gången han rörde bollen, som Tomas Gummesson säkert kunde bredsida in från nära håll. En knapp minut senare rörde Serander Eriksson bollen för andra gången i matchen och då var det hans tur att få vidarebifordra ett inlägg i mål.
Därefter höll sig Gummesson anonym tills han i den 83:e minuten slog ytterligare ett perfekt inlägg. Denna gång till Admir Adras femte mål i matchen och som spikade slutresultatet till osannolika 1-11.
1? Ja, vid ställningen 0-10 hade Kuben en bra period och Kevin Wöhrman Selim förlängde sin tå på Niklas Edins hårda frispark efter gräset och Daniel Micene i SIF-målet blev helt ställd.
Svartviks samtliga mål gick till ungefär på liknande sätt. Endera efter inlägg/hörnor eller så via rena frilägen på djupledsbollar. Enkelt och smärtfritt för denna afton var Kubens försvar upplösta i atomer. Vet inte om jag sett ett sämre försvarsspel i div. IV - någonsin!
Tränarsnack:
Kuben 2: Vi visste redan innan att det skulle bli tufft och inte gjorde alla sena avhoppen det lättare. Det här var en central kollaps, säger tränaren Christer Eriksson, som själv hoppades in efter pausen för att stoppa blödningen. Gick väl sisådär, patienten förblödde på operationsbordet...
Svartvik: Vi har blivit starkare allt eftersom och tätare bakåt. Synd att vi slarvat bort minst sex poäng under våren p g a missade öppna mål, bommade straffar och slarv i försvaret. Vi blir farliga under hösten. När det gäller dagens match så var vi bättre från den första till den sista minuten, säger tränaren Patrik Chruzander.
Bäst på plan:
Kuben 2: ...skämtar du?
​Svartvik: Admir Adra gör fem mål, kommentarer överflödiga. Chanserna kommer när man löper i luckorna och jobbar helhjärtat. Christofer & Kristoffer på mittfältet, d v s Gredemyr och Gådin, hade en rolig kväll. Extra plus även till defensiva anfallaren Jonas "Crouch" Westberg som visade god teknik med sina långa tingeltangel ben.

Admir Adra får till en näst intill perfekt bicycleta...
..."problemet" är bara att Kubenkeepern Anton Vänglund gör ett pantersprång och tippar bollen till hörna...
...och på den nickar Johan Hallström in 0-2. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Ännu en nolla för "Ålla". Ännu en nolla för "Ålla".

Lucksta IF - Söders BK 1-0 (1-0)
2013-06-28 - 19:00 - Sörforsvallen
1-0 Jens Andersson 7
Domare: Thomas Berglund, Sundsvall (hög standard och hade en bra dialog med spelarna. Båda AD skall också ha beröm).
Publik: 70

Matchfakta
Matchen:
Lucksta fortsätter att ta rygg på Sund i toppen av tabellen.
Idag vann man mot Söders med knappa 1-0, målet gjort redan i den sjunde minuten av Jens Andersson.
Jimmie Nordberg slog en hård hörna mot den bortre stolpen. Där dök 36-årige Jens upp med skallen och via Södermålvakten Martin Älanders ena arm landade bollen i målet.
Det var emellertid nära att Luckstas alla målmissar kunnat kostat ett par viktiga poäng. Avsluten var i klenaste laget. Spelande tränaren Robert Johansson bytte t ex ut sig själv efter ett par horribla missar.
Det här var en svajig match och Söders hade också sina målchanser, även om dom inte tillnärmelsevis inte var lika många. Spelmässigt tryckte man tillbaka hemmalaget i slutet av bägge halvlekarna trots att man bara hade en avbytare. Inte heller Söders hade den riktiga spetsen när bollen skulle in mellan stolparna.
Men det var nära en kvittering med fem minuter kvar. Luckstas målvakt Martin Ålin tog bollen med handen utanför sitt straffområde. Bollen letade sig senare fram till Max Eriksson som bara skulle förpassa bollen in i det tomma målet - då kom domarsignalen för hands. Istället för mål fick Söders en resultatlös frispark. Ålin dock ett gult kort. Där var domare Berglund lite för snabb med pipan. Annars var han klockren under matchen och hela trion fick mycket beröm av lagens tränare efter matchen.
Båda lagen spelade 4-3-3 och att den här matchen bara fick ett enda mål var frapperande. 3-2 till Lucksta kanske hade speglat händelserna bättre. Luckstas seger emellertid rättvis även om man inte kunnat protestera om Söders fått med sig en pinne från Sörforsvallen. På det hela en trevlig och publikvänlig match med bra stämning på planen.
Tränarsnack:
Lucksta: Vi fick en skön start på matchen och spelade riktigt bra stundtals och skapada många lägen, som vi brände. Jag borde stängt matchen på egen hand med de chanser jag hade. Till slut var jag var jag bara tvungen att byta ut mig själv. Är i alla fall riktigt nöjd med vårt försvarsspel och ännu en hållen nolla. Söders var ett riktigt bra fotbollslag och dom hade vittring hela matchen då vi bara hade en ettmålsledning, säger spelande tränaren Robert Johansson.
Söders: Vi spelade nästan ut Lucksta andra halvan av bägge halvlekarna men våra avslut blev alldeles för tama. Lucksta hade fler klara chanser men trots det är jag riktigt nöjd med vårt försvarsspel och deras seger var inte alls orättvis. Den här matchen hade likaväl kunnat slut 2-0 som 1-1, säger tränaren Mikael Kotermajer.
Bäst på plan:
Lucksta:
Rutinerade Jens Andersson spelade vänsterytter i tremannaanfallet och gjorde en bra insats både offensvit och defensivt. Kryddade anrättningen med ett vaket nickmål. Mittbacken Patrik Bergqvist höll som vanligt ihop trådarna på ett bra sätt i den bakre leden.
Söders: Martin Älander var bra i målet, som vanligt, även om han kanske var lite passiv på målet. Mittfältarna Kristoffer Bodin, defensiv, och Tim Rydell, offensiv, höll uppe spelet bra.

Christian Sastamoi-nen öppnade mål-skyttet för Sund när man vann med 2-0 i Söråker. Christian Sastamoi-nen öppnade mål-skyttet för Sund när man vann med 2-0 i Söråker.

Söråkers FF - Sund IF 0-2 (0-2)
2013-06-28 - 19:00 - Söråkers IP
0-1 Christian Sastamoinen 12
0-2 Stefan Näslund 37
Domare: Jan Boström, Sörberge (lugn och stabil)
Publik: 70
Matchfakta
Matchen:
Det syntes redan på uppvärmningen att det var ett revanschsuget Sund som kom till Söråker med målet att befästa sin serieledning och behålla den över sommaruppehållet. Till att börja med...
Sund inledde i ett högt tempo och när man höll bollen på backen hade hemmalaget väldeliga problem att hänga med.
0-1 kom också tidigt. I den 12:e minuten fick Patrik Witkovski bollen på vänsterkanten och på hans snabba inspel kunde Christian Saastamoinen enkelt bredsida in bollen från nära hålla. Utan chans för duktige Peter Rönnqvist. Där missade Söråkers försvar med att plocka upp sin markering.
Rönnqvist gäckade Sundspelarna under större delen av matchen och skulle bara vittja nätet en gång till i matchen.
I den 37:e minuten kom Sund i en snabb omställning. Bollen till Witkovsky, som slog ett perfekt inlägg, från höger denna gång. Framför mål kom Stefan Näslund som skjuten ur en kanon och nickade stenhårt in Sunds tvåa. Ett kolossalt vackert fotbollsmål.
Söråker kämpade som galärslavar trots sitt spelmässiga underläge men hade inte mycket framåt. Man försökte med snabba omställningar men vaskade bara fram en bra chans i första och någon halvfarlig hörna i andra. Det var väl allt.
Sund fortsatte med sitt markanta övertag även i den andra halvleken och man slog knappt bort ett enda pass. Trots detta lyckades alltså Peter Rönnqvist, med lite tur och mycket skicklighet, freda sitt mål sista 53 minuterna av matchen.
Sund går tack vare sin 2-0-seger till serieledning inför sommaruppehållet. Skall bli spännande att se om man bli kvar där även när vi även summerar hösten. Mycket talar i alla fall för det.
Söråker då? Inledde våren uselt men har spelat upp sig allt eftersom och skall nog inte räknas bort i bottenstriden. Ingen given träslevskandidat.
Tränarsnack:
Söråker: Sund spelade den finaste fotboll jag sett något lag göra i år. Dom rullade boll hela tiden och rörde sig bra. Vi fick inrikta oss på försvarsspel och hoppas på nån kontring framåt.
Sund: Jag brukar inte ta till överord men ikväll var vi starka och spelade ut hela registret. Det var bara det där lilla extra som saknades, frilägen brändes på löpande band, skott som flög all världens väg, inlägg som nickades över och inspel som blev lite för långa. Otroligt egentligen att inga fler mål kom till i matchen. Dock är jag och Kalle (Locklund, den andre tränaren) mer än nöjd med vårsäsongen. Vi har hela tiden blivit starkare och gruppen kör på vad än som händer. Några formsvackor har kommit (läs Alnö-matchen) men i övrigt har vi hållit hög nivå. Känns ändå som vi har mer att ge i höst och vi alla är väl medvetna om att det kommer krävas lika stenhårt jobb i höst för att bibehålla detta, säger tränaren Henrik Öhman
Bäst på plan:
Söråker: Målvakten Peter Rönnqvist var åter en profil mellan stolparna med många bra parader. Filip Nyberg, forward i första och mittback i andra, var stor, stark och snabb i bägge positionerna.
Sund: Mittbacken Michael Ankarmark samt innermittfältsduon Robin Adervall och Magnus Engström var bäst i Sund.

Martin Jutman höll nollan och Jens Ols-son gjorde ett av målen framåt när Kovland avslutade våren med en 4-0-seger i Östavall. Martin Jutman höll nollan och Jens Ols-son gjorde ett av målen framåt när Kovland avslutade våren med en 4-0-seger i Östavall.

Östavalls IF - Kovlands IF 0-4 (0-2)
2013-06-28 - 19:00 - Skogsvallen
0-1 Sebastian Westling 32
0-2 Sebastian Åsén 41
0-3 Jens Olsson 62
0-4 Robbin Sjödin 65
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall (bra som vanligt)
Publik: 50
Matchfakta
Matchen:
Östavall saknade hela centrallinjen, inkl. bägge målvakterna, och fick även spelare skadade under matchen så fick Kovland en ganska enkel resa mot segern.
Redan i öppningsminuten var gästerna nära att näta men skottet gick över. Nu tog det till den 32:a minuten innan första målet föll. Sebastian Westling slog då en hörna direkt i mål förbi "handbollstränaren i Brännan" Tobias Wikström, som fick ställde upp och vaktade ÖIF-målet när det krisade.
0-2 kom efter ett långt inkast som en annan Sebastian, Åsén, nådde högst på. Tid 41 minuter.
Östavall hade även dom ett par bra chanser till nätkänning under den första halvleken efter ett par vassa omställningar men då visade bortamålvakten Martin Jutman sin höga klass och nekade dom utdelning.
I den andra lånade inte Kovland ut bollen till hemmalaget, dominansen var total sedan Östavall mattats rejält nästan omgående.
0-3 drog Jens Olsson in från nära håll i den 62:a minuten sedan Sebastian Åsén vunnit kampen i luften på ett vänsterinlägg och bara tre minuter senare kom även 0-4. Kovland gjorde då sitt tredje mål efter en fast situation sedan Robbin Sjödin fläkt sig och styrt in en hörna vid den bortre stolpen.
Efter en tung vår fick i alla fall Kovland ett bra avslut och fjärmade sig från en eventuell bottenstrid i höst tack vare vinsten.
Östavall behöver fylla på sina depåer inför hösten. Efter toppkänning i inledningen av serien har man nu sjunkit ner till mittens rike.
Tränarsnack:
Östavall: Många av våra mer stabila spelare saknades idag, bl a båda målvakterna och ett par försvarare. Vi släpper in lite för enkla mål i första där vi är alldeles för passiva och samtidigt sätter vi inte våra chanser framåt. Målen gav Kovland energi och var sedan överlägsa oss i den andra halvleken. När Jonas Sjöberg tvingades gå ut skadad dog det av för oss, säger tränaren Jonas Westring, själv skadad och inte kunde medverka på planen.
Kovland: Årets bästa match från vår sida där vi spelade riktigt bra och offrade oss för varandra. Det här var vår match från minut 1 till 90. Vi var mer aggressiva, tog mer löpningar och såg ut att vilja mer än Östavall, säger tränaren Fredrik Åsén.
Bäst på plan:

Östavall: Mittbacken Petter Bergius var stor, stark och stabil. Högerbacken Magnus Rimeslåtten stängde sin kant och kastade bort nyckeln. Bra var också lagkaptenen Jonas Sjöberg (mf) och Andreas Wikström (fw) innan de gick sönder.
​Kovland: Martin Jutman höll nollan i målet och gjorde några riktigt vassa räddningar när Östavall hotade. Sebastian Åsén var kung i luften och förlorade inte en enda nickduell. Extra beröm till Simon Bergvik som till den här matchen flyttade upp från mittförsvaret till anfallet och löpte sönder ÖIF:s backlinje.

Tabell, omgång 11

1. Sund IF 11       8   1   2   34 - 9   25
2. Lucksta IF 11       7   2   2   14 - 8   23
3. Alnö IF 11       7   0   4   20 - 11   21
4. Svartviks IF 11       6   2   3   31 - 16   20
5. Essviks AIF 11       6   2   3   23 - 17   20
6. Östavalls IF 11       5   2   4   20 - 19   17
7. Kovlands IF 11       5   1   5   21 - 21   16
8. Söders BK 11       4   1   6   16 - 26   13
9. IFK Sundsvall 2 11       3   2   6   16 - 20   11
10. Kubikenborgs IF 2 11       3   1   7   16 - 38   10
11. Söråkers FF 11       2   2   7   18 - 31   8
12. Medskogsbrons BK 11       2   1   8   16 - 29   7

Skytteligan, omgång 11

Daniel Johansson, Essviks AIF. Daniel Johansson, Essviks AIF.

11 mål:
Daniel Johansson, Essvik

10 mål:

Joakim Andersson, Östavall

9 mål:
Admir Adra, Svartvik


8 mål:
Jakob Melander, Sund

7 mål:
Jonathan Åhlin, Alnö
Jens Olsson, Kovland
Stefan Näslund, Sund

6 mål:
Henri Sjödal, Essvik
Jimmie Nordberg, Lucksta
Rasmus Bouvin, Söders

5 mål:
Henric Nylund, Sund
Johan Smott, Svartvik
Robert Lagergren Söråker


4 mål:
Anton Andersson Vidén, Alnö
Kevin Wöhrman Selim, Kubikenborg 2
Alexander Gidlöf, Sundsvall 2
Bakary Dampha, Söders