Matchfakta & Referat

Medelpadsfyran

Omgång 12

Kovland tog en klar 4-0-seger hemma mot ett tamt Svartvik. Här är Tobias Lundström framme och oroar gästernas försvar. I bakgrunden avvaktar tremålsskytten Jens Olsson. Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån.
Jens Olsson gjorde hattrick i höststar-ten och har nu gjort totalt tio mål i serien. Jens Olsson gjorde hattrick i höststar-ten och har nu gjort totalt tio mål i serien.

Kovlands IF - Svartviks IF 4-0 (2-0)
2013-08-01 - 19:00 - Ånäsvallen
1-0 Jens Olsson 1
2-0 Simon Bergvik 32
3-0 Jens Olsson 60
4-0 Jens Olsson 82
Domare: Anton Grönlund, Sundsvall (bra)
Publik: 60
Matchfakta
Matchen:
Kovland har av hävd varit något av höstens lag senaste åren. 
Denna höst ser ut att gå i samma spår. Åtminstone om man ser till kvällens match där man slog tillbaka Svartvik med klara 4-0 efter en väl genomförd andra halvlek.
Redan efter 30 sekunder satte Jens Olsson 1-0 för hemmalaget. Förspelet var ett anfall efter högerkanten, en djupledsboll på en löpande anfallare och därefter ett pass snett-inåt-bakåt till Olsson. Där stod hela Svartvikslaget fast förankrade på hälarna i Ånäsvallens gröna gräsmatta.
- Våra grabbar stannade upp och förväntade sig en offsideavblåsning. Oförsvarbart att inte spela tills domaren blåser, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.
Den första halvleken fortsatte sedan utan någon större struktur. Det blev många långa bollar utan riktig adress och tempot var inte heller allt för uppskruvat.
I den 32:a minuten kom dock Kovlands psykologiskt viktiga 2-0 genom Simon Bergvik och efter det var det inget snack om vart segern skulle hamna. Målet påminde mycket om 1-0-målet. Ja, nästan en kopia faktiskt.
Kovland hade sedan flera chanser att definitivt stänga matchen men det dröjde kvarten in i andra innan Jens Olsson löpte sig fri på djupet och placerade in 3-0. Olsson gjorde på slutet även 4-0 och blev utöver hattrickskytt även ny tvåa i skytteligan med sina tio mål, en pyts efter Essviks Daniel Johansson.
Tränarsnack:
Kovland: En bra höststart för oss. Vi får vara nöjda med en 2-0-ledning efter första halvlek. Då spelade vi inte bra men i den andra halvleken var det bara ett lag på planen och segern var fullt rättvis, säger tränaren Fredrik Åhsén.
Svartvik: Det här var skitmatchernas skitmatch! Idag var det Arvid Backlund mot elva Kovlandsspelare. I övrigt var det bedrövligt rakt igenom. Inte en passning som gick fram och vår markering var obefintlig. Vi har egentligen för duktiga fotbollsspelare för att spela så här dåligt. Nu blir det hem på kammarn och analysera vad som är felet, säger tränaren Patrik Chruzander.
Bäst på plan:
Kovland: Jens Olsson  gjorde hattrick, enough said.
​Svartvik: Arvid Backlund var den ende som visade både hjärta och kunnande. Godkänt även till inhopparen Johan Smott och målvakten Andreas Nordlund Wassmuth som inte kan lastas för något av baklängesmålen utan höll istället nere siffrorna. 

Svartvik hade inte mycket att sätta emot Kovland på Ånäsvallen. Var lite för många snedsparkar och enkla misstag från dom röda. Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån.
Markus Vestin var bäst på plan när Alnö vann över Medskogs med 4-1 i höststar-ten. Arkivfoto: Janne Pehrsson, Lokalfotbol-len.nu. Markus Vestin var bäst på plan när Alnö vann över Medskogs med 4-1 i höststar-ten. Arkivfoto: Janne Pehrsson, Lokalfotbol-len.nu.

Medskogsbrons BK - Alnö IF 1-4 (0-3)
2013-08-01 - 19:00 - Viforsplan
0-1 Anton Andersson-Widén 14
0-2 Johan Hammarström 31
0-3 Anders Boman 39
0-4 Joakim Axelsson 62
1-4 Jakob Melin 63
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall (bra)
Publik: 40
Matchfakta
Matchen:
Medskogs och Alnö bjöd på en öppen fotbollsmatch på Viforsplan där anfall gällde som bästa (och enda) försvar. Tänket bakåt verkade inte alls lika viktigt denna afton för något av lagen.
Alnö var det lag som skapade flest chanser och efter att ha rivit åt sig en 3-0-ledning höll man avståndet in i mål. 4-1 skrevs segern till.
Medskogs började annars bra och hade ett par chanser till ett ledningsmål men det blev Alnö som kunde göra första målet i den 14:e minuten. Anton Andersson-Widén fick bollen i straffområdet, skottfintade och lurade därigenom Medskogs keeper Roger Magnusson, kom lite ur vinkel men trädde trots det snyggt in 1-0.
Båda lagen fortsatte skapa massor av chanser men medan Medskogs brände satte ö-borna de sina.

0-2 kom efter dryga halvtimmen. Lagkaptenen Robin Wikman slog ett perfekt inåtskruvat inlägg mellan Medskogs målvakt och försvar och där kom Johan Hammarström farande och glidtacklade in bollen på halvvolley.
0-3 kom i den 39:e minuten efter en frisparkvariant. Istället för att peta till Joakim Axelsson, som alla trodde, lade istället André Grim upp för Anders Boman och hans skott letade sig ända in i mål.
Den öppna tillställningen fortsatte i andra men blev den många missarnas halvlek. Trots alla chanser blev det "bara" två mål. 
0-4 kom i den 62:a minuten då Joakim Axelsson rakade in bollen vid den bortre stolpen efter en hörnas andravåg. 
Nästan direkt på avspark fick "äntligen" Medskogs måla. Och det var ett snyggt mål. Håkan Åström gjorde en tunnel ute på kanten, spelade vidare till Magnus Rudberg som i sin tur förpassade bollen till Jakob Melin som kunde spräcka Joakim Grannas nolla.
Målchanserna fortsatte att avlösa varandra även resterande speltid men några fler mål blev det alltså inte. Kanske hade 11-5 speglat matchen bättre.
Alnö är tack vare segern nu bara en pinne efter Sund, som ju förlorade mot Kuben 2. Hade det inte varit för den där nedrans laguppställningen i premiären hade Alnö nu lett serien...
Tränarsnack:
Medskogs: Trots 1-4 så ser jag ändå hoppfullt på framtiden. 0-3 var för stora siffror i paus och i den andra så spelade vi 1-1. Så många chanser som vi skapade idag har vi inte skapat i någon match under våren. Tyvärr sköt vi oftast på Alnös målvakt medan Alnö sköt bredvid våran, säger tränare Göran Sundqvist.
Alnö: En okey första match efter uppehållet och vi vann välförtjänt utan att glänsa. Var nog en kul match att titta på med många chanser från båda håll där vi nog hade tre gånger så många klara lägen, säger tränaren Pontus Melander.
Bäst på plan:
Medskogs: Återförvärvet från Ånge, Olle Kankainen, bildade ett bra innermittfält tillsammans med Jakob Melin.
​Alnö: Markus Vestin på innermitt och målvakten Joakim Grannas får bäst betyg hos gästerna.

19-årige Zakaria Bel Mekki blev tungan på vågen med sina två mål när Kuben 2 slog serieledarna Sund med 2-0. / Arkivfoto 19-årige Zakaria Bel Mekki blev tungan på vågen med sina två mål när Kuben 2 slog serieledarna Sund med 2-0. / Arkivfoto

Sund IF - Kubikenborgs IF 2 0-2 (0-1)
2013-08-01 - 19:00 - Flodbergs IP
0-1 Zakaria Bel Mekki 3
0-2 Zakaria Bel Mekki 51
Domare: Thomas Berglund, Sundsvall (bra)
Publik: 80
Matchfakta
Matchen:
Trots rejält spelövertag lyckades inte Sund koppla något vinnande grepp på Kuben 2 utan fick lämna ett blött Flodbergs IP med en 0-2-förlust.
Båda Kubens mål gjordes av Zakaria Bel Mekki.
- Det mesta grinade oss i ansiktet idag. Otroligt att vi kunde bränna samtliga av våra målchanser. Vi måste åtminstone sätta några av alla de chanser vi skapar, tycker Sunds tränare Henrik Öhman.
Kuben 2, som kom med en helt annan laguppställning än den som förlorade vårepilogen med 1-11 mot Svartvik, fick en bra start på matchen. Redan i den tredje minuten dök Zakaria Bel Mekki upp vid den borte stolpen på Osman Aksoys inlyftning och 0-1 var ett faktum. Målet föregicks av en snabb omställning.
Därefter backade Kuben 2 hem och täppte till försvarsspelet. Låg hela tiden rätt i sina positioner och tillät Sund ha bollkommandot ute på planen.
Sista kvarten av den första halvleken gick Kuben på knäna och Sund malde på och man fick också in kvitteringsbollen. André Westergren kom runt på sin kant och spelade snett bakåt till en helt fri Jakob Melander som enkelt placerade in bollen i målet - bara för att sekunden sedan få se den assisterande domaren stå med offsideflaggan höjd. Tyvärr ett felaktigt beslut men dömt är dömt.
Tidigt in i andra kom nästa kalldusch för hemmalaget.
Khoger Friad och Osman Aksoy samarbetade i en kontring och till slut hamnade bollen hos Zakaria Bel Mekki och han gjorde återigen inget misstag.
Sund tryckte tumskruvarna ännu hårdare i Kuben 2 men det här var en kväll när ingenting ville sig för serieledarna utan ett beslutsamt motståndarlag kämpade sig till både kramp och tre poäng.
Khoger Friad hade faktikst ett friläge till att sätta 0-3 men det hade kanske varit för mycket av det goda.
Resultatet var kanske inte är helt rättvist sett till chans- och bolleinnehav men det är målen som räknas och där gjorde "Tigerränderna" två och Sund noll. Enkel matematik.
Tränarsnack:
Sund: Har ingen egentlig bortförklaring. Ibland går det troll i bollen helt enkelt. All cred till Kuben 2. Dom ville mer och kämpade till sig segern, säger tränaren Henrik Öhman.
Kuben 2: Vi krigade formligen ner Sund. Samtliga visade bra inställning och vi spelade ett bra och smart försvarsspel över hela planen och låg hela tiden rätt i våra positioner, säger A-lagstränaren Conny Sjödin, som idag coachde andralaget. 
Bäst på plan:
Sund: Centrala mittfältaren Emil Bergström gjorde sin bästa insats i den röda Sundtröjan. Plus till Jakob Melander som skapade kopiöst med chanser. Minus till samme "Jacke" för att han brände samtliga...
​Kuben 2: Christer Eriksson har avsagt sig tränaruppdraget och koncentrerar sig nu helt och fullt på spelandet och i afton var "Chrille" rena brunkebergspumpen i mittförsvaret och hans inställning smittade av sig till resten av laget. Målvakten Jonathan Berntsson agerade med pondus och styrde försvarsspelet med sin göteborgska/halländska och svarade även för flera fina parader. Överbetyg egentligen till hela laget där ingen föll ur ramen.

Söråkers FF - IFK Sundsvall 2 3-1 (1-0)
2013-08-02 - 19:00 - Söråkers IP
1-0 Jonas Nordström 37
1-1 Oskar Nilsefur 47
2-1 Jonas Nordström 76
3-1 Tommi Torvela 82
Domare: Anton Öström, Sundsvall (korrekt insats)
Publik: 62
Matchfakta
Matchen:
Söråker tog en livsviktig seger i bottenstriden när IFK Sundsvall 2 slogs tillbaka hemma på Löta Park Arena (Söråkers IP).
Det märktes att matchen var extra viktig för Söråker. Laget tog initiativet men hade svårt att få något fast grepp på gästerna och chanserna var lätträknade.
Ju längre halvleken gick kom man dock närmare IFK-målet och efter ett par halvchanser kom så 1-0 i den 37:e minuten då Jonas Nordström förpassade Marcus Haeggströms inspel i mål. Där brast IFK i sin markering och målet föregicks också av försvarsstrul.
IFK gjorde lite ändringar i paus och kom ut till den andra halvleken som ett klart bättre lag.Något som verkade överraska hemmalaget. Kvittering kom därför inte oväntat redan två minuter in. Emil Ulin slog en perfekt hörna som 17-årige debutanten Oscar Nilsefur distinkt satte i den vänstra hörn.
- Ett skönt mål och kul för Oscar som bara tränat med oss en vecka, säger tränaren Kenneth Kile.
IFK fortsatte spela bra i en kvart men det brast i avslutningsmomenten och när utdelningen uteblev återgick initiativet i matchen till Söråker och när IFK-förvaret åter missar i markering i den 76:e minuten är inte Jonas Nordström sen att utnyttja tillfället att bli tvåmålsskytt.
IFK går sedan ner på en trebackslinje i jakten på en kvittering men ganska omgående åkte man på en kontring och Tommi Torvela kunde sätta matchavgörande 3-1 efter ett nytt inspel från Marcus Haeggström. Tommi som förövrigt gjorde comeback efter det nyckelbensbrott han åkte på mot Kuben under våromgången.
Tack var segern gick Söråker ikapp IFK Sundsvall 2 i tabellen och kampen om nedflyttning ser ut att bli lika spännande som kampen i serietoppen.
Tränarsnack:
Söråker: Vinsten var en laginsats där mittlås och forwards var lite extra effektiva. Tycker, undantaget inledningen av den andra halvleken, att vi hade skaplig koll på matchen, säger tränaren Fredrik Thimeradh.
​IFK Sundsvall 2: Ingen rolig kväll på jobbet där vi bara hade 15-20 minuter i andra halvlek där vi rullade bra fotboll och behöll spelet inom laget. Vi var inte tillräckliga i närkamperna och hade ofta lite för bråttom med passen som för ofta hamnade i benen på motståndarna. I sådana här viktiga matcher får det inte slarvas. Jag vill inte på något sätt ta ifrån Söråker poängen men när vi inte ens vann några förstabollar var det svårt att få saker att fungera, säger tränaren Kenneth Kile.
Bäst på plan:
Söråker: Motorn på mittfältet, Niklas Svedjeskog, vann massor av bollar och störde IFK:s spel rejält. Visade IFK:s ungtuppar vem som är äldst!
IFK Sundsvall 2: Målvakten Simon Möller var som vanligt bra i IFK-målet och sitt lags klart bäste denna afton.

Essviks AIF - Lucksta IF 1-1 (1-0)
2013-08-03 - 13:00 - Essviksvallen
1-0 Henri Sjödal 9
1-1 Jimmy Ilvonen 71
Domare: Hans Grönlund, Sundsvall (bra)
Publik: 55
Matchfakta
Matchen:
Båda lagen bjöd på fantastisk match trots värmen. Högt tempo, bra passningsspel, fräna men schysta närkamper. Kanske årets bästa match i Medelpadsfyran. Två vinnare helt enkelt trots att matchen slöt 1-1. Där borde man kunnat dela ut tre poäng till bägge lagen...
Lucksta startade första fem minuterna bra men sedan tog Essvik över och var klart bättre i första halvlek.
1-0 kom innan matchuret tickat upp till tio minuter efter ett lamt försvarsspel i egna straffområdet från Lucksta. Bollen studsade lite fram och tillbaka innan den hamnade hos Henri Sjödal, som fick till en fin träff och bollen gick in hårt i chanslöse Martin Ålins högra hörn.
Efter det så hade Essviks ett skott i stolpen men 1-0 stod sig till paus.
- Vi ändrade lite i paus men framförallt så pratade vi om att hålla upp tempot och utnyttja att vi har tränat hårt hela året. Tycker vi blir lite bättre i andra halvlek och Essvik såg ut att krokna ju längre matchen gick, säger Luckstas spelande tränare Robert Johansson.
1-1 kom därför inte orättvist med knappt 20 minuter kvar. Jimmy Ilvonen nöp till sedan bollen spelats in i straffområdet av Jimmie Nordberg.
Fast Essvik såg ganska trötta ut var dom absolut inte ofarliga. Anfallsduon Daniel Johansson och Henri Sjödal var hela tiden på språng när Essvik slog sina långa bollar från backlinjen.
1-1 stod sig efter 90 minuter och domaren lade inte till en enda sekund i sommarvärmen.
- Alldeles för varmt för någon övertid, kommenterade Grönlund.
Tränarsnack:
Essvik: väntar på återkoppling
Lucksta: ​1-1 är ett resultat vi får vara nöjda med. Tycker Essvik spelar med hjärta och har en startelva som är mycket bra. Vet inte om dom har bredden i truppen men har dom det kommer dom vara med bland topp 5 när omgång 22 är färdigspelad. Tycker ingen gör en speciellt bra match i Lucksta, vi har högre krav på varandra än vad vi presterade i dag. Ny viktig match väntar oss redan på tisdag hemma mot Alnö på Sörforsvallen, säger Robert Johansson.
Bäst på plan:
Essvik: Peter Mackin är stor, stark och resolut i allt han gör. Fast sista tio minuterna gick även han på knäna i värmen. 
Lucksta: Jämnt överlag, ingen som stack ut mer än någon annan.

Jesper Andersson kan enkelt rulla in 3-1-målet för Östavall sedan annars duktige Söderskeepern Martin Älander ställt till det. Foto: Östavalls hemsida (klicka på bilden för ännu fler bilder).

Östavalls IF - Söders BK 3-1 (1-0)
2013-08-03 - 15:00 - Skogsvallen
1-0 Pär Malmberg 21
2-0 Jonas Sjöberg 63
2-1 Dennis Marzouki 65
3-1 Jesper Andersson 74
Domare: Thomas Berglund, Sundsvall (bra)
Publik: 250
Matchfakta
Matchen:
Östavall vann med 3-1 hemma mot Söders och vann rättvist även om det blev lite nerver i spelet sedan Söders reducerat till 2-1 med knappa halvtimmen kvar. Båda lagen bjöd på hyggligt spel med många kampmoment på "golfgreenen" Skogsvallen.
Pär Malmberg gav hemmalaget ledningen i den 21:a minuten efter ett väggspel och efterföljande kanonskott stolpe in.
Söders ville ha målet till offside men fick inte rättskiparna med sig.
I slutet av halvleken tvingades ÖIF:s vassa anfallare Joakim Andersson utgå på grund av skada vilket naturligtvis hämmade hemmalaget.
Östavall hade kommandot även i den andra halvleken med en ettmålsledning i fotboll är alltid i sköraste laget och Söder var inte helt ofarliga. Speciellt när dom flyttade upp sina tyngre pjäser på fasta situationer.
Jonas Sjöberg ökade emellertid på till 2-0 i den 63:e minuten. En stenhård frispark från 28 meter hittade ena krysset och duktige Martin Älander var maktlös.
Två minuter senare visade även Söders att dom har en bra frisparksskytt. Dennis Marzouki sköt. Skottet ändrade riktning i muren och ÖIF-målvakten Robert Karlsson blev lurad.
Match igen!
Med dryga kvarten återtog Östavall sitt tvåmålsförsprång. Jesper Andersson fick då öppet mål efter en kommunikationsmiss mellan en försvarare och målvakten i Söders. 
Några fler mål bjöds inte den talrika publiken på även om Söders skall ha heder att man försökte gå för ett reduceringsmål ända till domaren blåste. Kraften räckte dock helt enkelt inte till i värmen.
Tränarsnack:
Östavall: I och med den här vinsten så åker vi i alla fall inte ur. Det var soligt och varmt och stundtals var det riktigt hyfsat spel. Tycker ändå att vi var det bästa laget och vann välförtjänt men man var ändå hela tiden nervös så länge vi bara ledde med ett mål, säger lagledaren Sten-Ingvar Fredlund.
Söders: En riktigt trevlig tillställning och om Östavall och Jonas Westling har jag bara gott att säga. Synd bara att vi inte fick till det riktigt idag. 3-1 till ÖIF var välförtjänt, säger tränaren Mikael Kotermajer.
Bäst på plan:
Östavall: Defensive mittfältaren Jonas Sjöberg styrde och ställde och var den som bestämde matchtempot.
Söders: Finurlige och spelskicklige Tim Rydell var den som låg bakom det mesta av Söders konstruktivitet.

Tabell, omgång 12

1. Sund IF 12       8   1   3   34 - 11   25
2. Alnö IF 12       8   0   4   24 - 12   24
3. Lucksta IF 12       7   3   2   15 - 9   24
4. Essviks AIF 12       6   2   3   24 - 18   21
5. Svartviks IF 12       6   2   4   31 - 20   20
6. Östavalls IF 12       6   2   4   23 - 22   20
7. Kovlands IF 12       6   1   5   25 - 21   19
8. Söders BK 12       4   1   7   17 - 29   13
9. Kubikenborgs IF 2 12       4   1   7   18 - 38   13
10. IFK Sundsvall 2 12       3   2   7   17 - 23   11
11. Söråkers FF 12       3   2   7   21 - 32   11
12. Medskogsbrons BK 12       2   1   9   17 - 33   7

Skytteligan, omgång 12

Daniel Johansson, Essviks AIF. Daniel Johansson, Essviks AIF.

11 mål:
Daniel Johansson, Essvik

10 mål:

Jens Olsson, Kovland
Joakim Andersson, Östavall

9 mål:
Admir Adra, Svartvik


8 mål:
Jakob Melander, Sund

7 mål:
Jonathan Åhlin, Alnö
Henri Sjödal, Essvik
Stefan Näslund, Sund

6 mål:
Jimmie Nordberg, Lucksta
Rasmus Bouvin, Söders

5 mål:
Anton Andersson Vidén, Alnö
Henric Nylund, Sund
Johan Smott, Svartvik
Robert Lagergren Söråker


4 mål:
Kevin Wöhrman Selim, Kubikenborg 2
Alexander Gidlöf, Sundsvall 2
Bakary Dampha, Söders
Tommi Torvela, Söråker