Matchfakta & Referat

Omgång 16

Johan Eklund kvitterade till 3-3 för GIF mot GAIS när lagen spelade två målrika kryssmatcher mot varandra inom en vecka. Foto: gifsundsvall.se

Målrikt och kryss igen mellan GAIS och GIF Sundsvall
Johan Eklund räddade poängen när Ari Skúlasson glänste i den andra kryssmatchen lagen emellan.
Det blev målkalas, igen, när GIF Sundsvall mötte GAIS för andra gången inom loppet av en vecka. Förra matchens osannolika 4-4 följdes nu upp av lika osannolika 3-3 på Gamla Ullevi.
Vi tar de från början.
GIF Sundsvall ställde upp med ett lag som innehöll ett par förändringar mot senast. Oscar Berglund var avstängd efter tre gula kort och Tommy Naurin ersatte mellan stolparna, i hans första seriematch för säsongen. Vidare var Simon Helg sjuk och gjorde därmed Dennis Olsson sällskap bland de som stannade hemma i Sundsvall på grund av den förkylning som drabbat några spelare. Pa Dibba ersatte på högerkanten. Kevin Walker var dock frisk nog att ta en plats på bänken och han kom att spela en viktig roll i matchens slutskede.
Precis som i matchen förra lördagen inledde hemmalaget bäst också denna gång. När Patrik Wallin i den nionde minuten kom förbi och utan bevakning slog ett hårt inlägg så kunde en inspringande och språngnickande Joel Johansson, fint, nicka in ledningsmålet i krysset bakom en chanslös Tommy Naurin.
Giffarna kom dock igen och tio minuter senare borde kvitteringen kommit. Adam Chennoufi fick ett jätteläge framför mål dit han sökt sig men hans direktskott gick över målet och den fina passningen från höger gav inget resultat då.
Nära var det också i den 26:e minuten när Eklund löpte sig fri inne i straffområdet. Den gänglige dalmasen tog dock lite för lång tid på sig och kom både ur vinkel och för nära målvakten Tommy Vaiho så avslutet resulterade bara i en hörnspark för Giffarna.
Chennoufi testade sedan, med sju minuter kvar, att skjuta från distans men skottet – som var hårt – gick strax över.
Hemmalaget hade sina chanser efter inlägg från kanterna. Någon jättechans fick man inte utan det handlade om nästan-lägen. Gästerna hade nog de bättre chanserna men dessa kunde man inte förvalta.
I den andra halvleken tog GAIS ett mer tydligt kommando inledningsvis. Ett tryck skapades mot gästernas mål och när man Pa Dibba inte kunde rensa undan efter ett inlägg tvingades Marcus Danielsson orsaka en hörnspark i den 50:e minuten. Denna förvaltades av nickspecialisten Björn Andersson som lurat sin bevakare och ökade på ledningen för hemmalaget.
Gästernas Adam Chennoufi testade med ett fräsande skott i den 55:e minuten  men det var inte förrän man fick skjuta på liggande boll som utdelningen kom. I den 58:e minuten fick Ari Skúlason chansen att på frispark reducera. Och som han tog chansen. Med en vackert avvägd spark med vänsterskon placerade han in 2-1 målet bakom chanslöse Tommy Vaiho.
Kort efteråt kunde Daniel Sliper komma in i straffområdet och skjuta från distans men Vaio revanscherade sig och räddade om än med lite problem. Gaisarna testade med ett skott i sin tur och gästernas alldeles egen Tommy fick rädda även han.  I den 68:e minuten fick han dock ställas inför ett knivigt läge. Då fick GAIS straff efter att Joel Johansson fallit enkelt i en löpning mellan gästernas bägge mittbackar som protesterade livligt mot domare Larsa Olssons avblåsning. Andreas Drugge, straffmålgörare även uppe i Sundsvall, slog säkert in 3-1 målet.
Kört för gästerna? Inte alls. Lundström byttes ut och Kevin Walker ersatte. Kevin tog plats centralt på mittfältet och blev speldirigent medan Ari tog hand om utbytte ”Robbans” vänsterbacksplats – den han har i isländska landslaget.
Nästan per omgående var Walker nära att reducera. En perfekt djupledslöpning och en fin passning ställde honom en mot en mot Vaio men Walkers direkt-nick på den ankommande bollen gick utanför målet.
Åt andra hållet fick Tommy Naurin se till att hålla sig alert och stoppa Gaisarnas kontringslägen. I den 75:e minuten räddade han Joel Johanssons distinkta avslut fint.
En fin räddning, kvällens bästa, stod Vaiho för i den 83:e minuten då han räddade Chennoufis hårda och välplacerade nick, nere vid sin högra stolpe. Inlägget kom från Ari Skúlason.
Skúlason fortsatte att vara ytterst delaktig i offensiven även från vänsterbacksplatsen. Med bara tre minuter kvar fick han också chansen, på nytt, på liggande boll när GIF fick frispark. Han sköt den bra men det träffade en gaisare i muren. Bollen föll sedan perfekt för Nicklas Maripuu som sköt bra men prickade ribban.
Inget mål då och nu återstod bara två minuter av ordinarie matchtid. GIF Sundsvall fick så ett nytt frisparksläge och Ari Skúlason skulle ta chansen igen i sin avskedsföreställning. Och som han gjorde det igen. Med en perfekt träff, på nytt, satte han bollen, till vänster om Vaio denna gång och via stolpen in i målet till 3-2.
Kvitteringsjakten inleddes och fler långa bollar lyftes fram mot anfallslinjen. En av dessa bollar skarvades i den 90:e minuten skickligt vidare av Walker mot Eklund och som i sin tur smet bakom försvararen och fick en sko dit bollen skulle landa innan målvakten hunnit fram. Bollen for i en lobb över målvakten och in det öppna målet till 3-3.
Ett skönt slut och revansch för den tappade hemmamatchen för gästerna. Nu väntar en ny bortamatch, denna gång mot Jönköping Södra. Nya poäng då?
/ saxat från gifsundsvall.se

Målfest i toppmötet i Superettan
Ännu en målfest. Ännu en sen kvittering. Men den här gången fick Sundsvall sista ordet.
– Om det kändes som en vinst förra gången känns det här som en förlust, säger målskytten Joel Johansson efter slutresultatet 3-3.
När Sundsvall och Gais möttes förra veckan på Norrporten Arena i Sundsvall slutade matchen 4-4 efter jättedramatik när Gais kvitterade i sista minuten.
Under lördagen möttes lagen igen. Manuskriptet var detsamma. Men den här gången var rollen ombytta.
I stället för en sen Gaisupphämtning och kvittering var det i stället Sundsvall som skulle få jubla till sist.
Via en djupledsboll hann Sundsvalls nummer nio Johan Eklund före Gais målvakt Tommi Vaiho och kunde peta in 3-3 på övertid i den andra halvleken.
Och i stället för tre poäng och delad tredjeplats för Gais behåller norrlänningarna sitt trepoängsförsprång till Göteborgarna.
– Det är som förra veckan fast tvärtom, säger Joel Johansson. Det är en match vi skulle ha vunnit, så det är klart att det känns snopet.
Även om Gaisarna helst vill glömma avslutningen på matchen så inledde laget bäst. Inför 4017 åskådare på Gamla Ullevi hälsade speakern välkommen med orden "Välkommen till den enda matchen drag i i dag".
Och det var just genom Joel Johansson som Göteborgarna tog ledningen.
– Det var bra lir och jag ser bollen på kanten och får bollen på huvudet, säger Johansson.
Gais utökade sin ledning ett par minuter in i andra halvlek genom Björn Andersson men tio minuter senare replikerade Sundsvall via ett frisparksmål från Ari Skulason. Gais skulle dock dubblera sin ledning igen när Joel Johansson rann igenom Sundsvallsförsvaret och ordnade en straff som Andreas Drugge förvaltade genom en väl placerad bredsida.
Publiken firade och Gais såg ut att ordna tre poäng. Men de fem olycksdrabbade sista minuterna skulle ändra både matchutgången och tillropen.
Först var ribban dock i vägen för Sundsvall men på en efterföljande frispark skulle Ari Skulason bli dubbel frisparksmålskytt. Och kort därefter gjorde som sagt Johan Eklund Gais olycka total.
– Jag vet hur Sundsvall kände sig förra veckan och jag vet hur jag känner mig nu, sa en besviken Thomas Askebrand efter matchen. Jag hade hellre tagit en seger och en förlust och en poäng mer.
I stället för jubel ackompanjerades Gais promenad ut till omklädningsnumret av buande makrillar.
I och med dagens resultat har Gais och Sundsvalls dubbelmöte inbringat 14 mål. Den oavgjorda matchen betyder att Gais behåller sin fjärdeplats fem poäng efter de nya serieledarna Falkenberg.
/ saxat från Peter Elvemo, GP

Varbergs BoIS FC - Landskrona BoIS 2-1 (1-1)
2013-07-26 - 19:20 - Påskbergsvallen
Matchfakta

Degerfors IF - IK Brage 4-2 (3-1)
2013-07-27 - 16:00 - Stora Valla
Matchfakta

GAIS - GIF Sundsvall 3-3 (1-1)
2013-07-27 - 16:00 - Gamla Ullevi
Matchfakta


Östersunds FK - Falkenbergs FF 2-2 (1-0)
2013-07-27 - 16:00 - Jämtkraft Arena
Matchfakta

Ljungskile SK - IFK Värnamo 1-2 (0-0)
2013-07-29 - 19:00 - Skarsjövallen
Matchfakta

Ängelholms FF - Assyriska FF 6-1 (2-0)
2013-07-29 19:00 - Ängelholms IP
Matchfakta

Örgryte IS - Hammarby IF 0-3 (0-0)
2013-07-29 - 19:20 - Gamla Ullevi
Matchfakta

Örebro SK - Jönköpings Södra IF 3-1 (2-1)
2013-08-07 - 19:00 - Behrn Arena

Matchfakta

Tabell, omgång 16

1. Örebro SK 16       11   3   2     26 - 11     36
2. Falkenbergs FF 16       10   3   3     33 - 18     33
3. GIF Sundsvall 16       9   4   3     30 - 22     31
4. GAIS 16       8   4   4     28 - 22     28
5. Degerfors IF 16       8   4   4     26 - 21     28
6. Hammarby IF 16       6   6   4     15 - 10     24
7. Assyriska FF 16       7   3   6     24 - 23     24
8. Landskrona BoIS 16       6   3   7     25 - 22     21
9. Ängelholms FF 16       5   5   6     28 - 24     20
10. IFK Värnamo 16       5   4   7     14 - 19     19
11. Ljungskile SK 16       6   1   9     16 - 18     19
12. Varbergs BoIS FC 16       6   1   8     26 - 36     19
13. Östersunds FK 16       5   5   6     21 - 23     18
14. Jönköpings Södra IF 16       5   2   7     18 - 24     17
15. Örgryte IS 16       3   5   8     12 - 27     14
16. IK Brage 16       1   2   13     11 - 34     5

Skytteligan, omgång 16

Gabriel Altemark Vanneryr Gabriel Altemark Vanneryr

11 mål:

Gabriel Altemark Vanneryr, Varberg

9 mål:
Johan Bertilsson, Degerfors
Victor Sköld, Falkenberg
Andreas Drugge, GAIS
​Joel Johansson, GAIS
Johan Eklund, Sundsvall

7 mål:
Admir Aganovic, Assyriska
Stefan Rodevåg, Falkenberg
Ari Skúlason, Sundsvall

6 mål:
Robin Staf, Ängelholm
Alhassan "Cresbo" Kamara, Örebro

 

5 mål:

Johan Svahn, Falkenberg
Tommy Thelin, Jönköping
Alex Nilsson, Landskrona
Fredrik Olsson, Landskrona
Daniel Sliper, Sundsvall
Junes Barny, Ängelholm
Emil Karlsson, Örgryte