Matchfakta & Referat

Medelpadsfyran

Omgång 16

Alnö spelade fin fotboll mot Kovland i det vackra vädret. 1-0 kom i den 37:e minuten sedan Anton Andersson-Widén frispelat...
...Patrik Kerttu som från nära håll distinkt satte en bredsida i mål. Foton: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Alnö IF - Kovlands IF 3-1 (1-0)
2013-08-20 - 18:30 - Släda IP
1-0 Patrik Kerttu 37
2-0 Jesper Kollberg Dahlström 52
2-1 Jens Olsson (straff) 68
3-1 Jonathan Åhlin 84
Utvisning Kovland: Robbin Sjödin 90
Domare: Per Backlin, Sundsvall (bra även om Kovlands straff var tveksam)
Publik: 102
Matchfakta

Matchen:
Alnö vann en komfortabel 3-1-seger mot Kovland även det blev lite nerv i matchen efter gästernas 2-1-reducering på straff med lite dryg 20 minuter kvar.
Alnö satte full fart framåt redan från avspark och tog ett rejält grepp om Kovland. Anfallsvåg efter anfallsvåg sköljde över gästerna som emellertid försvarade sig mycket väl och såg till att hemmalaget strandade vid straffområdeslinjen. Det som slank igenom tog säkre målvakten Martin Jutman hand om.
Kovland hade i stort sett ingenting framåt då man aldrig fick tag i bollen uppe i planen utan den kom snabbt tillbaka med vändande alnöpost.
Till slut blev trycket för hårt och i den 37:e minuten blev Patrik Kerttu bortglömd ute till vänster i straffområdet efter en upprullning och hade bara att sätta dit bredsidan på Anton Andersson-Widén utsökta passning (se bilderna ovan).
Den andra halvleken blev inte lika välspelad men fortfarande Alnö vid förarsätet. Kovland fortsatte att försvara sig och fick även några längre anfall, dock utan att hota nämnvärt.
I den 55:e minuten fick Jutman göra en dubbelräddning för att hålla målet fritt. Först en fotparad på en fri Jonathan Åhlin och sedan plockade han fram skopan på Andersson-Widéns retur.
Tre minuter senare kom ändå 2-0. Patrik Kerttu fick en boll på djupet ute till höger och spelade sen diagonalt in till Jesper Kollberg-Dahlström som drog en markare förbi en chanslös Jutman.
Jutman räddade sedan ytterligare ett friläge med en benparad, denna gång var det Andreas Holmsten som var framme.
Kovland stack sedan upp och Simon Bergvik löpte sig fri men blev tveksamt avvinkad för offside. Kovlands bästa chans hittills i matchen tog den assisterade domaren ifrån dom.
I den 68:e minuten fick, med betoning på fick, Kovland en straff. Simon Bergvik kom fri igen men fibblade till det och Andreas Holmsten hann ner och avvärja genom att slå bollen till inkast - men domaren blåste straff. En gåva från annars duktige Per Backlin (se bilden nedan).
Jens Olsson stegade fram till elvameterspunkten och lurade Joakim Grannas till fel hörn och 2-1-reduceringen var ett faktum (finns även bild på den).
Någon kvitteringschans förmådde inte Kovland jobba till sig utan med sex minuter kvar bjöd Anton Andersson-Widén Jonathan Åhlin på ett smörpass. Fri med Jutman rundade Åhlin denne kallt innan han rullande in 3-1 och matchen var definitivt avgjord.
Kampen mellan Sund och Alnö fortsätter.
Tränarsnack:
Alnö: Det var ett jävla bra fotbollslag som vann en fullt rättvis seger. Vi spelade riktigt bra i den första halvleken men vi har fortfarande problem att få till det sista tredjedelen. Kovland hade ett skott på mål, en feldömd straff, det var allt, säger tränaren Pontus Melander.
Kovland: Vi hade ett kraftigt manfall idag, det härjar rena sjukstugan i laget och några fick t o m spela med feber i kroppen idag. Inte blev det bättre av att mittbacken Rickard Sjökvist tvingades gå ut efter två minuters spel efter att ha dragit en baksida. Men så kan det bli ibland och inget jag skyller förlusten på. Alnö var bättre än oss men jag tycker ändå att vi hade rätt bra kontroll på dom defensivt, säger tränaren Fredrik Åsén.
Bäst på plan:
Alnö: Offensiva kvartetten Anton Andersson-Widén, Patrik Kerttu, Jesper Kollberg-Dahlström och Jonathan Åhlin var på härligt spelhumör och hade bra fart i spelet.
Kovland: Mittbackarna Joakim Wittek och Robbin Sjödin (trots den onödiga utvisningen på slutet) samt högerbacken Jonas Nilsson d y visade stark defensiv och stod emot Alnös anstormning bra. Målvakten Martin Jutman visade utöver sina räddningar att han har div. IV:s bästa målvaktsfötter.

Kovlands Simon Bergvik fibblar till det när han kommer helt fri och Andreas Holmsten hinner ner och avvärja genom att slå bollen till inkast men domaren blåser straff. En gåva från annars duktige Per Backlin. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Jens Olsson lurar Joakim Grannas till fel hörn och 2-1-reduceringen ett faktum. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
"Skall vi gå hem till dig eller mig efteråt eller skall vi gå hem var och en till sig?". Kovlands Robbin Sjödin och Alnös Marcus Vestin i samspråk. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Essviks AIF - Söders BK 2-0 (1-0)
2013-08-20 - 18:30 - Essviksvallen
1-0 Daniel Johansson 45
2-0 Peter Mackin 75
Domare: Victor Grönlund, Sundsvall (skötte sig bra)
Publik: 72
Matchfakta

Matchen:
En spelmässigt jämn match där Essvik utnyttjade två av sina chanser medan Söders brände samtliga sina.
Essvik inledde storstilat första kvarten och publiken på "Vallen" satt bara och väntade på ett ledningsmål då laget radade upp chans efter chans. När det inte gav resultat inföll en viss osäkerhet och spelet gick helt i baklås och Söders kontringar blev livsfarliga sedan EAIF-försvaret irrat bort sig gång efter annan. Tre-fyra frilägen vaskade man fram men hemmalagets målvakt, Nicklas Lindberg, kom ut stort varje gång och räddade. En gång kanske han t o m tog bollen med händerna utanför straffområdet när Andreas Kotermajer kom fri. Dock utan åtgärd från domartrion.
Den första halvleken såg otroligt nog ut att sluta mållös när Peter Mackin, i den sista matchminuten, efter en snabb omställning spelade fram Daniel Johansson. "Danne" drev först förbi sin back innan han rundade målvakten Martin Älander och rullade in 1-0.
Den andra halvleken blev inte lika ryckig utan hemmalaget skärpte till spelet och tog tag i taktpinnen, Söders dock fortfarande farliga på sina kontringar.
Det tog till kvarten kvar innan nästa mål föll och det var återigen hemmalaget som slog till efter en kontring. Peter Mackin fick en crossboll från Marcus Sjöström, drev inåt innan han sköt in 2-0 i målvaktens borte hörn.
Gästernas moral sjönk till botten efter det målet och Essvik hade inga problem att spela hem matchen.
Tränarsnack:
Essvik: Hade varit nöjd med 0-0 in i paus men vi fick med oss 1-0 precis i slutet. Vi började annars matchen fantastiskt bra för att sedan tappa allt och då räddade vår målvakt Nicklas Lindberg oss med flera frilägesräddningar. I andra såg det bättre ut och Söders knäade allt mer men det var nervöst innan vi fick in två-nollan, säger lagledaren Thomas Wallberg.
Söders: Två jämnbördiga lag men dom gjorde mål på sina chanser medan vi inte gjorde det. Det är det som skiljer oss från lagen på övre halvan. Tungt att åka på 0-2 när vi tryckte på för en kvittering. Nu är det bara att kriga och ta de poäng vi behöver i höst för att hänga kvar, säger tränaren Mikael Kotermajer.
Bäst på plan:
Essvik: Nicklas Lindberg i målet gjorde säsongens bästa insats. Mittbacken Marcus Sjöström och Elias Staffansson på innermitt bästa utespelare.
Söders: Mittbacken Andreas Karlsson var strålande och på kanten slet mittfältaren Tim Rydell förtjänstfullt både framåt och bakåt.

Spelande tränaren i Lucksta, Robert Jo-hansson, var tungan på vågen när man hemmaslog IFK 3 med 4-3. Spelande tränaren i Lucksta, Robert Jo-hansson, var tungan på vågen när man hemmaslog IFK 3 med 4-3.

Lucksta IF - IFK Sundsvall 2 4-3 (1-1)
2013-08-20 - 18:30 - Sörforsvallen
1-0 Robert Johansson 9
1-1 Mattias Lund 39
2-1 Jimmy Ilvonen 47
2-2 Olof Torstensson 56
2-3 Olof Torstensson 80
3-3 Robert Johansson 82
4-3 Robert Johansson 83
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall (mycket bra)
Publik: 
Matchfakta

Matchen:
IFK Sundsvall vår på väg mot en skräll och tre viktiga poäng i bottenstriden på Sörforsvallen. Ledning med 3-2 med tio minuter kvar. Då klev Luckstas spelande tränare R0bert Johansson fram och satte två mål inom loppet av en minut.
"Robban" satte även matchens första mål. I den nionde minuten hamnade bollen framför fötterna på honom och från fem meters håll gjorde han inget misstag.
IFK började lite spänt och trevande och hade svårt att hitta in i matchen och det kom som en överraskning när Mattias Lund nickade in kvitteringen i den 39:e minuten. 
Jimmy Ilvonen återgav emellertid Lucksta ledningen tidigt i andra men en fantastisk "chipp", ribba in, från 30 meter.
- Linjemannen bedömde efterföljande studs som tio centimeter inne. Ja, det är ju troligt när bollen sedan studsar två meter utåt, eller hur?, frågar sig IFK:s s t f coach Tomas Torstensson skeptiskt.
Olof Torstensson, inlånad från div. V-laget, vände sedan matchen till IFK:s fördel med mål i den 56:e och 80:e minuten efter miserabelt försvarsspel från hemmalaget. Då låg skrällen på lut.
Spelande tränaren Robert Johansson klev då fram och med två nästan identiskt lika mål, välplacerade skott precis innanför den bortre stolpen, såg han till att Lucksta fortfarande har häng på tvåan Alnö.
Tränarsnack:
Lucksta: Idag var det svängdörrar bakåt. Vårt normalt stabila försvar stod inte alls att känna igen. Skönt att ändå kunna vända 2-3 till seger för det var tungt när dom gjorde sitt tredje mål. Inte minst för självförtroendet. Tack vare segern har vi fortfarande kvalplatsen inom räckhåll, säger spelande tränaren Robert Johansson.
IFK Sundsvall 3: När vi gjorde 3-2 kändes det som vi vunnit en storvinst på en trisslott och då trodde vi på vinst. Men på nåt obegripligt sätt så gjorde Lucksta två mål på en minut och vann matchen med 4-3. Orättvist som sjutton men vad gör  man? Tyvärr var Mattias Lund tvungen att utgå i andra halvlek och då tappade vi lite tyngd och rutin, säger s t f coachen Tomas Torstensson.
Bäst på plan:
Lucksta: Vänsterbacken Dennis Nordlinder var den enda som höll måttet i uteförsvaret. På mitten och framåt var det jämnt överlag.
IFK Sundsvall 3: Olof Torstensson, playmaker och tvåmålsskytt. Synd bara att han inte vill satsa ordentligt på fotbollen. Oscar Ulin i mittförsvaret höll sedvanlig hög klass.

Bra spel och mål av Olle Kankainen ledde till Medskogs 4-2-seger över Kuben 2. Bra spel och mål av Olle Kankainen ledde till Medskogs 4-2-seger över Kuben 2.

Medskogsbrons BK - Kubikenborg 2 4-2 (3-2)
2013-08-20 - 18:30 - Viforsplan
1-0 Magnus Rudberg 7
1-1 Johan Skog 20
2-1 Jakob Melin 35
2-2 Khoger Friad 38
3-2 Olle Kankainen 41
4-2 Marcus Ytterström 62

Domare: Anton Grönlund, Sundsvall
Publik: 56
Matchfakta
Matchen:
Medskogs hade marginalerna med sig för en gångs skull och man kan nog påstå att rutinen blev avgörande denna gång. Hemmalagets "oldboys" visade att man spelar fotboll minst lika mycket med insidan av huvudet som fötterna och dessutom satte man chanserna man fick.
Hemmalaget var tvungna att vinna för att inte bli helt akterseglade i botten men det var nära att man hamnade i underläge redan efter 15 sekunder. Osman Aksoy kom igenom och fick på ett bra skott från sin vänsterkant men Roger Magnusson svarade för en viktig parad.
Magnus Rudberg gav nämligen istället hemmalaget ledningen med 1-0 efter sju spelade minuter. Dan Jerzewski mötte en 45 meters crossboll direkt på volley in till oldtimer Rudberg som på halvvolley tryckte in ettan. Där var kommunikationen mellan uteförsvar och målvakt synnerligen britsfällig i Kuben.
Johan Skog löpte sedan i den 20:e minuten igenom och rullade bollen förbi Magnusson till 1-1.
Matchen gick sedan ner i tempo och den följande kvarten blev händelsefattig innan Jakob Melins hårt pressade rökare från 25 meter kom från ingenstans och gick in via stolpen.
Tre minuter senare, i den 38:e minuten, kom Khoger Friad fri efter en försvarsmiss i MBK med ny kvittering som resultat.
Då kändes det som om Kuben var på gång att ta över men det hann bara gå tre minuter ytterligare innan Medskogs var i ledningen för tredje gången.
Olle Kankainen blev fälld strax utanför Kubens straffområde. Tog själv hand om frisparken och dängde upp den i krysset. Målvakten Anton Vänglund ställde upp en mur och ställde sig sedan själv bakom den istället för att ta "sitt hörn" där bollen gick in.
Coacherna i Kuben för dagen, Christer Eriksson och André Sjödal, "tvingades" i paus ta ut A-lagsspelarna Osman Aksoy och Niklas Nygren som har match i morgon.
Det betydde att Medskogs kunde ta herraväldet över mittfältet och när Marcus Ytterström efter en snabb omställning satte 4-2 en dryg kvart in i andra var det nådastöten för Kuben.
Medskogs var därefter närmare 5-2 än en Kubenreducering och kändes trygga i sitt spel.
Undantaget var i slutminuten när en Kubensspelare nickade i ribban och en annan sköt returen från bara ett par meter - utanför...
Tränarsnack:
Medskogs: Vi spelade riktigt bra idag och det blir bättre för varje dag. Dessutom hade vi marginalerna med oss den här gången även om baklängesmålen kom efter slarv. Idag sade vi innan matchen att vi inte skulle vika ner oss och det löftet höll vi, säger tränaren Göran Sundqvist.
Kuben 2: Medskogs var både mer rutinerade och spelade smartare än oss. Vi klarade inte av att rulla bort dom. Ibland var det nästan som pojkar mot män. Svårt också att vinna när man släpper in enkla mål, säger t f coachen Christer Eriksson.
Bäst på plan:
Medskogs: Anfallaren Marcus Ytterström slet för två framåt och var ständigt ett hot. Olle Kankainen, Jakob Melin och Björn Ström krigade till sig mittfältet.
Kuben 2: Jonas Sankala kämpade på det inre mittfältet och fick på slutet gå ner i backlinjen och även där var han bra. Plus även till Marcus Berglind Arnström, född 1997, som kom in och spelade mittback sista tjugo och inte gjorde ett enda misstag.

Tommi Torvela tar revansch på sig själv efter straffmissen och klämmer in 2-1 mot Svartvik. Foto: Fredrik Lundgren

Söråkers FF - Svartviks IF 2-1 (1-1)
2013-08-20 - 18:30 - Söråkers IP
0-1 Joakim Åström 5
1-1 Joar Steen 30
2-1 Tommi Torvela 71
Utvisning Svartvik: Niklas Olsson 90
Domare: Anton Öström, Sundsvall
Publik:
Matchfakta
Matchen:
Söråker tog tre tunga poäng hemma mot Svartvik. Tommi Torvela brände en straff i den andra halvleken vid ställningen 1-1 men revanscherade sig senare när han klämde in segerbollen i den 71:a minuten (se bilden ovan).
Svartvik inledde piggast på Löta och skapade ett par fina chanser med sina snabba omställningar. 0-1 kom också efter en sådan redan efter fyra minuter genom Joakim Åström.
Söråker jobbade sig sakta men säkert in i matchen och fick allt längre anfall och kvitteringen kom också följdriktigt efter en halvtimme genom Joar Steen efter ett fint anfall på högerkanten.
Svartvik hade sedan ett par riktigt bra tillbud att återta ledningen men 1-1 stod sig till paus.
Andra halvlek bestod sedan mestadels av kamp och inte så många klara målchanser. Fram till dess att Söråker tilldömdes en straff. Tommi Torvela klev fram men målvakten Daniel Micene slängde sig åt rätt håll och tippade bollen i stolpen.
Med knappt 20 minuter kvar fick emellertid Torvela sin revansch när han sköt in Söråkers viktiga segermål i Micenes högra burgavel med vilt hemmajubel som följd.
Tränarsnack:
Söråker: Sett över 90 minuter tycker jag att segern var rättvis. Men det var tajt. Kanske skulle vi haft en straff till eller två och dessutom vinkade AD en helt felaktigt offside på ett friläge, säger tränaren Fredrik Thimeradh.
Svartvik: väntar på återkoppling
Bäst på plan:
Söråker: Innermittfältarna Nicklas Svedjeskog och Joar Steen.
Svartvik: väntar på info

Vad månde bliva? 14 år och snart ordina-rie i div. IV. Amaro Bahtijar går en ljus fotbollsframtid till mötes om inget oför-utsett inträffar. Vad månde bliva? 14 år och snart ordina-rie i div. IV. Amaro Bahtijar går en ljus fotbollsframtid till mötes om inget oför-utsett inträffar.

Östavalls IF - Sund IF 0-2 (0-1)
2013-08-20 - 18:30 - Skogsvallen
0-1 Mikael Edström 40
0-2 Amaro Bahtijar 83
Domare: Hans Grönlund, Sundsvall (bra samspel mellan domare och spelare)
Publik: 62
Matchfakta
Matchen:
Östavall vann vårens möte på Maland med 1-0. Idag tog Sund revansch på Skogsvallens fantastiskt fina gräsmatta. 0-2 slutade matchen och den som helt säkrade segern var blott 14-årige Amaro Bahtijar som stängde kiosken i den 83:e minuten med matchens andra och sista mål.
Annars var det här en match med få målchanser men desto mer hårda men schysta närkamper där båda lagen gav och tog med lika gott mod.
Östavall började bäst men kom aldrig närmare än ett par halvchanser men inte heller Sund vaskade fram några farligheter mer än ett ribbskott efter ca halvtimmen.
Halvleken såg ut att sluta mållös då Sund fick en frispark strax utanför straffområdet. Lagkaptenen André Västergren drog till med vänsterdojan förbi muren men målvakten Robert Karlsson räddade. "Robban" tvingades dock släppa retur och den rakade Mikael Edström in.
Sund var det spelförande laget i den andra halvleken men hade svårt att tränga igenom hemmalagets försvar. Samtidigt hade inte heller ÖIF så mycket att komma med även om man fick se upp med omställningarna. 1-0 är en skör ledning i fotboll.
Med sju ordinarie minuter avgjordes matchen. Jakob Melander utmanade Östavalls backar innan han passade till inhopparen Amaro Bahtijar som från  högerinnerposition smekte in 0-2 i Karlssons borte gavel.
Tack vare segern behåller Sund sitt trepoängsförsprång till tvåan Alnö.
Tränarsnack:
Östavall: Det är bara att erkänna, Sund är ett bättre lag än oss. Vi är glada och nöjda att vi i alla fall tagit tre av sex poäng mot dom i år. Idag kom vi aldrig närmare än ett par halvchanser men hade någon boll studsat rätt kanske vi tagit poäng idag också. Så länge det bara står 0-1 så finns det poängchans, säger lagledaren Sten-Ingvar Fredlund.
Sund: Ingen välspelad match, många tekniska misstag. Vi kom in i samma tempo som Östavall och hade svårt att sätta fart på bollen i passningsspelet. Det blev i alla fall något bättre i andra men vi vann i alla fall och det var det viktigaste idag, säger tränaren Henrik Öhman.
Bäst på plan:
Östavall: Högerbacken Jonas Axelsson, mittfältarna Örjan Larsson och Jonas Sjöberg samt målvakten Robert Karlsson, som inte kan lastas för baklängesmålen.
​Sund: Högerbacken Mikael Edström, som gör sin bästa säsong i Sundtröjan, och rivige pådrivaren Stefan Näslund på mitten var bäst i rött. 14-årige Amaro Bahtijar går från klarhet till klarhet. Kom in i den 65:e minuten som släpande forward och visade änu en gång takter som lovar massor.

Tabell, omgång 16

1. Sund IF 16       12   1   3   49 - 15   37
2. Alnö IF 16       11   1   4   34 - 17   34
3. Lucksta IF 16       9   4   3   25 - 15   31
4. Svartviks IF 16       8   2   6   39 - 26   26
5. Essviks AIF 16       7   4   5   29 - 23   25
6. Kovlands IF 16       7   3   6   37 - 30   24
7. Östavalls IF 16       7   3   6   26 - 28   24
8. Söråkers FF 16       5   3   8   25 - 38   18
9. Kubikenborgs IF 2 16       5   2   9   25 - 46   17
9. Söders BK 16       5   1   10   21 - 42   16
11. IFK Sundsvall 2 16       3   3   10   24 - 36   12
12. Medskogsbrons BK 16       3   2   11   23 - 44   11

Skytteligan, omgång 16

Kovlands Jens Olsson har tagit över skytteligan i Medelpadsfyran. Kovlands Jens Olsson har tagit över skytteligan i Medelpadsfyran.

13 mål:
Jens Olsson, Kovland

12 mål:
Daniel Johansson, Essvik

10 mål:

Joakim Andersson, Östavall

9 mål:
Dennis Bergström, Sund
Jakob Melander, Sund
Stefan Näslund, Sund
Admir Adra, Svartvik

8 mål:
Jonathan Åhlin, Alnö


7 mål:
Henri Sjödal, Essvik
Jimmie Nordberg, Lucksta
Johan Smott, Svartvik

6 mål:
Johan Hammarström, Alnö
Henric Nylund, Sund
Rasmus Bouvin, Söders
Bakary Dampha, Söders
Tommi Torvela, Söråker

5 mål:
Anton Andersson Vidén, Alnö
Zakaria Bel Mekki, Kubikenborg 2
Khoger Friad, Kubikenborg 2
Robert Lagergren Söråker


4 mål:
Kevin Wöhrman Selim, Kubikenborg 2
Alexander Gidlöf, Sundsvall 2
Pontus Serrander Eriksson, Svartvik