Matchfakta & Referat

Medelpadsfyran

Omgång 18

Sund vann med 3-0 hemma på Maland mot Kovland, vars målvakt, Martin Jutman, får en spark på knät i samband med en utboxning efter hörna. Till höger i rött syns tvåmålsskytten Stefan Näslund. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Stefan Näslund tungan på vägen när Sund tog en arbetsseger
Sund och Kovland bjöd på en trivsam första halvlek. Lagen bemödade sig om att försöka hålla bollen inom laget med passningar efter marken kombionerat med en och annan djupledsboll. Dock hade båda stora problem att penetrera den andres försvar. Allt som oftast slog man bort den sista avgörande passningen eller så brast det i avslutningsmomentet.
Inte överraskande var det en fast situation som bröt dödläget.
Dennis Bergström lyfte in ett högt frisparksinlägg från vänster som Mikael Ankarmark nådde högst på och nickade in vid Kovlandskeepern Martin Jutmans högra stolpe (se bilden nedan). Målet kom i den 12:e minuten under hemmalagets bästa period.
Den andra halvleken inleddes med bedrövligt spel i en dryg kvart. Fanns ingen struktur alls och adressen på passningarna saknade mottagare. Ett par skenbenssparkar höll t o m på att bli "flaskpost" och hamna i Alnösundet...
I takt med att regnet ökade i styrka tog Kovland över och skapade flera bra skottlägen. Joel Säterberg x 2 och Jonas Nilsson d y testade Patrik Jonsson med fräsande projektiler. Sundmålvakten bestod dock utmaningarna med glans.
Efter Säterbergs andra test med kvarten kvar ställde Sund om och efter halvlekens bästa anfall direktsköt Stefan Näslund Patrik Witkowskys inspel in i straffområdet från högerkantan. Jutman maktlös.
Jutman svarade sedan för en dubbelräddning på Jakob Melanders och Stefan Näslunds skott innan den senare till slut forcerade in returen till 3-0.
Sista matchminuterna drog ett frustrerat Kovland på sig två röda kort.
Först gick Joakim Wittek in med dobbarna före i en närkamp och fick syna sitt andra gula kort och på övertid sade Sebastian Westling några mindre väl valda ord till domaren och fick även han en andra "ostskiva".
- En godkänt första halvlek och en icke godkänd andra, summerade Sunds tränare Henrik Öhman.
- I den första halvleken pressade vi bort Kovland och jag tror knappt dom var över på vår planhalva första tjugo. I andra körde vi fast men gjorde några byten och kunde avgöra matchen, fortsätter Öhman.
- Sund var klart bäst i första men i andra spelade vi upp oss och hade ett par bra lägen till kvittering. Helhetsmässigt var det rättvist att Sund vann men 3-0 var för stora siffror, säger Kovlands tränare Mikael Lundström, som inte var nöjd med domarinsatsen.
- Horribelt med två utvisingar i en snäll match. Domaren hade alldelses för låg nivå på korten, dundrar Lundström.
Patrik Jonsson klev in och räddade sitt Sund i andra med ett par viktiga "saves", Stefan Näslund var härföraren på mitten och försvararen Martin Brännström slet därbak och hade ett par offensiva 80-meters löpningar, där dock lagkompisarna valde att slå bollen ner till motståndarmålvakten istället för att passa till en sopren djupledslöpande Brännström. Schysst. Inhoppande pojklagsspelarna Anton Ågebrant och Amaro Bahtijar var med och säkrade Sundsegern på slutet med sitt fyndiga spel.

Sund IF - Kovlands IF 3-0 (1-0)
2013-08-31 - 12:00 - Malands IP
1-0 Michael Ankarmark 12
2-0 Stefan Näslund 76
3-0 Stefan Näslund 82
Utvisningar Kovland: Joakim Wittek 85 och Sebastian Westling 90+1
Domare: Krister Sandin, Sundsvall
Publik: 61
Matchfakta

Mikael Ankarmark går till väders på Dennis Bergströms frisparkslyfning och nickar in 1-0 till höger om Kovlands keeper Martin Jutman. Foto: Mats Engström.
Patrik Kerttu sköt både 4-0 och 5-0 från samma gräsplatt. Först en välavvägd lobb och därefer en riktigt sorkmördare. Målen kom inom loppet av två minuter i matchens slutskede. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

5-0 seger för "sjukt" Alnö - Essvik föll igenom i andra halvlek
Essvik inledde respektlöst på Släda IP och var det spelförande laget första halvtimmen, dock utan att hota alnöförsvaren nämnvärt.
"Sjukstugan" Alnö, saknade 14 spelare ur A-truppen, började hitta in i matchen allt eftersom och Patrik Kerttu var nära att ge hemmalaget ledningen i den 28:e minuten sedan han fått bollen till skänks av en essvikare på vänsterkanten, drivit in i straffområdet och avlossat en bra markskott mot den bortre gaveln. Niklas Lindberg dock snabbt nere och enhandsräddade till hörna.
I den 39:e minuten kom matchens första mål. Gästernas mittförsvar missbedömde en frispark från mittplan, bollen gick över låset, och Viktor Amund höll sig framme på andra sidan och fläkte in 1-0 med en vänsterutsida från målgårdslinjen ute till höger.
Alnö hade en fin chans till utökning precis innan pausvilan. Patrik Kerttu drev in från vänsterkanten men istället för att spela ett par "nakna" rödtröjor framför mål så valde han att avsluta själv ur dålig vinkel. Ett klart felbeslut.
Essvik inledde även den andra halvleken bäst men det var fortsatt tunt framåt. Då kändes hemmalagets omställningar betydligt farligare och man vaskade fram ett par halvchanser innan 2-0 föll i den 64:e minuten. Återigen släppte Essvik in ett mål efter en fast situation, denna gång en hörna. Målvakten Niklas Lindberg fick hårt trängd vid den främre stolpen aldrig iväg bollen riktigt vid sin utboxning utan den hamnade framför mål där mittbacken Joakim Axelsson kastade sig raklång och nickade in tvåan i öppet mål.
Därefter gav Essvik upp. Mittförsvaret släppte lättvindigt igenom en lång boll i mitten vilket friställde Johan Hammarström som från halva planen löpte mot Lindberg innan han tofflade bollen under Essvikskeepern på något märkligt sätt.
Fyran och femman satte Patrik Kerttu från samma gräsplätt två meter utanför straffområdet. Först lobbade han in 4-0 i minut 79 med mycket god hjälp av Lindberg och två minuter senare en stenhård sorkmördare där en uppgiven Lindberg inte rörde en fena innan bollen låg i nätmaskorna.
På slutet luftade Alnö hela bänken och även sportchefen Magnus Svensson fick sina minuter. En rensning över den klassiska läktaren och en varning efter fällning hamnade i protokollet.
I slutminuten fick Essviks mittback Marcus Sjöström sitt andra gula kort sedan han stoppat en framstormande alnöspelare med lite för bryska metoder. Lite symptomatiskt denna lördagseftermiddag sedan Essvik fallit som ett korthus sista halvimmen.
- En heroisks insats. Fick puzzla ordentligt för att få ihop en startelva efter alla sjukdomar. Några fick spela fast dom legat till sängs hela veckan. Vi spelade smart idag, låg hela tiden på rätt sida och satsade på kontringar. Vi var inställda på en tuff match och sett till förutsättningarna hade jag varit nöjd med ett kryss, säger Alnös tränare Pontus Melander.
- Vi började hyfsat men som vanligt släpper vi in mål på fasta situtioner. Tror det var tre idag och det håller inte. Efter 2-0-målet föll vi igenom totalt vilket inte är acceptabelt, dundrar Essviks lagledare Thomas Wallberg besviket.
Bäst i Alnö var irrationelle Patrik Kerttu, som hela tiden rörde om i grytan, och bröderna Joakim och Per Axelsson som nog inte förlorade en enda närkamp. Alnötränaren Melander ville även plussa för sina fyra inhoppare, veternerna David Hamberg, ett målpass, och Magnus Svensson samt ungtupparna Filip Lundqvist och Adam Johansson.
Mittbacken Linus Olsson och Elias Staffansson var få ljus som brann i 90 minuter i Essvik.

Alnö IF - Essviks AIF 5-0 (1-0)
2013-08-31 - 14:00 - Släda IP
1-0 Viktor Amund 39
2-0 Joakim Axelson 64
3-0 Johan Hammarström 69
4-0 Patrik Kerttu 79
5-0 Patrik Kerttu 81
Utvisning Essvik: Marcus Sjöström 89
Domare: Johan Skyttberg, Sundsvall
Publik: 43
Matchfakta

Enkel resa för Lucksta mot Kubens "tigerungar"
Med A-truppen i Junsele fick Kuben 2 svårt att få ihop en slagkraftig uppställning utan man fick låna in spelare från div. VI-laget och U17. Det räcker inte mot en motstånd av Luckstas kaliber och matchen var död redan efter en halvlek. Då lyste 4-0 på resultattavlan.
- Målsättningen var att inte pressa för högt utan backa hem och i bästa fall få till en kontring. Större under har ju skett. Men det skulle visa sig att Lucksta var starkare och skapade massor av bra målchanser under hela matchen, säger Kubens lagledare Roger Norrman.
I den andra halvleken spädde Lucksta på med två bollar till 6-0 där femte målet var en liten accuratess då Jens Andersson bombande in Jimmie Nordbergs hörna med skallen.
Siffrorna hade kunnat blivit större om inte Magnus Holst storspelat mellan stolparna. Holst är ledare i Kuben och har tidigare spelat i A-laget som back. Om han varit målvakt någon gång ska jag låta vara osagt men i dag uppträdde han som han inte varit något annat.
- Idag fick vi inte mycket till motstånd. Kuben kom med många unga spelare som kanske inte riktigt är mogna för div. IV-spel ännu, säger Luckstas spelande tränare Robert Johansson, som själv prickade in tvenne mål.
- Tycker att vi höll ganska bra i en halvtimme men tappade sista kvarten då båda mittbackarna fick kliva av, säger Norrman, och fortsätter:
- Inför andra halvlek med 0-4 i baken bestämde vi att nu ska vi inte vika ned oss så att siffrorna skenar i väg. Här tycker jag att grabbarna gjorde det bra och släppte endast in två mål vilket är godkänt.
Luckstas försvar släppte till ett enda avslut, en nick, på hela matchen och skall ha beröm. Ett extra plus till högerbacken Dennis Nordlinder, som snart flyttar till Norge för jobb.
- Hade jag inte masserat in mig med liniment hade jag inte behövt duscha efter matchen, kommenterade Luckstas keeper Martin Ålin, för dagen sysslolös.
I Kuben 2 kämpade och slet Bakary Njie och Ebrima Samateh i 90 minuter. Överbetyg även till redan nämde Magnus Holst i målet. 
- Tycker också våra fem spelare från U17-laget gjorde det bra. Vägde lite lätt i närkamperna men jag tror att det är en nyttig erfarenhet att få möta seniorer, avslutar Norrman.
Kan inte fortsätta tycka att det är orättvist med B-lag i representationsserierna. Lucksta fick idag tre "gratispoäng" plus några extra plusmål då Kubens A-lag hade match samtidigt. I andra matcher har Kuben kunnat ställt upp med flera spelare ur A-truppen och fått ihop en betydligt starkare startelva, som när man t ex slog Sund med 2-0. Känns inte helt okey...

Lucksta IF - Kubikenborgs IF 2 6-0 (4-0)
2013-08-31 - 14:00 - Sörforsvallen
1-0 Jimmy Ilvonen 18
2-0 Jimmie Nordberg (straff) 25
3-0 Robert Johansson 40
4-0 Jimmie Nordberg 43
5-0 Jens Andersson 52
6-0 Robert Johansson 85

Domare: Victor Grönlund, Sundsvall
Publik: 50
Matchfakta

Anders Ellqvist, 41, kom in och visade att gammal är äldst och vände matchen till Svartviks fördel. Anders Ellqvist, 41, kom in och visade att gammal är äldst och vände matchen till Svartviks fördel.

41-årige andretränaren "Ella" vände matchen åt Svartvik
IFK Sundsvall 2 spelade ut Svartvik efter noter uppe på Hemmanet och SIF räddades gång efter gång av målvakten Daniel Micene, som fem-sex gånger var snabbt ute ur sitt straffområde och avvärjde djupledsbollar som på en normal stationär målvakt i fyran gett frilägen. Hemmalaget hängde inte alls med när IFK-arna drog upp tempot och lät bollen göra jobbet samtidigt som man löpte kopiöst mycket.
Oscar Lidström gav gästerna ledningen i den 19:e minuten och det var ett under att den inte utökades men kraften i avsluten saknades hos det unga IFK-laget. Man hade chansen att knyta ihop säcken flera gånger utan att lyckas. Något som i slutändan blev kostsamt...
Med halvtimmen kvar bytte andretränaren Anders Ellqvist in sig själv - och matchen vände!
41 år gammal och med drygt tio kilos övervikt klev han in i mittförsvaret och agerade "bulldozer". Det flög "IFK 96:or" till höger och vänster när "Ella" klev in i duellerna och visade sina unga lagkamrater hur det gick till när deras pappor var unga och hur långt man kan komma bara på rätt inställning.
Kvitteringen kom i den 79:e minuten efter att Henrik Svanström vägt tyngst inne i straffområdet och efter lite buffling tryckt in 1-1.
Daniel Micene gjorde i den näst sista matchminuten en makalös trippelräddning och i anfallet efter avgjorde Svartvik. Anders Ellqvist lyfte in en frispark i straffområdet där Johan Smott visade såväl tyngd som kyla när han placerade in segerbollen.
- Vi förtjänade inte tre poäng idag. Vi var för feta och för lata idag och IFK sprang åttor kring oss men genidraget att kasta in gamle "Ella" visade sig vara matchavgörande. Tycker faktiskt synd om IFK som var mycket bättre än oss idag, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.
Daniel Micene och Anders Ellqvist redan nämnda. Bra var också ytterbacken Arvid Backlund som stängde sin högerkant fullständigt och trots sina modiga 55 kilo var rena "cementsuggan".
(Väntar på kommentarer från IFK Sundsvall 2)

Svartviks IF - IFK Sundsvall 2 2-1 (0-1)
2013-08-31 - 14:00 - Svartviks IP
0-1 Oscar Lidström 19
1-1 Henrik Svanström 79
2-1 Johan Smott 89

Domare: Thomas Berglund, Sundsvall
Publik: 72
Matchfakta

Sex igen för Söders mot Söråker
I vårens möte körde Söders över Söråker med hela 6-1.
Inte mycket talade för en upprepning när lagen möttes igen, denna gång på "Löta". Ett formsvagt Söders kom till spel med fem förluster på de sex senaste och hade halkat ner till plats nummer 10 i tabellen, otäckt när nedflyttning.
Men vad händer?
Söders gör sex mål igen på Söråker och vinner denna gång med 6-2.
- Trodde inte det skulle gå så lätt som det gjorde idag, säger Söders tränare Mikael Kotermajer.
Mikael bror Andreas inledde målskyttet i den 13:e minuten med att trycka in en volley från straffområdesgränsen.
Dennis Marzouki ökade sedan på i den 21:a minuten efter en 40-meters rush och blivit serverad av Bakary Dampha.
Sju minuter senare var Marzouki i farten igen och 0-3.
Emil Sjögren reducerade till 1-3 efter knappa halvtimmen och Söråker hade sedan bud på att närma sig i målprotokollet ytterligare.
Men det skulle bli Söders som gjorde nästa mål och få med sig ett fjärde in till pausvilan. Inhoppande Olle Nordberg nickade in en hörna med sin första bolltouch.
Tidigt i andra stängde Dennis Marzouki matchen med en perfekt skruvad boll i bortre krysset. Ett värdigt hattrickmål sannerligen.
Henrik Pedersen ökade sedan på till 1-6 sedan man kommit fyra mot en efter en snabb spelvändning.
Nicklas Svedjeskog trötsmålade till 2-6 innan lagen mer eller mindre bara spelade av sista 20 minuterna av matchen.
- Allting funkade för oss idag. Vi spelade som vi skall, trygga och lugna med bollen och utnyttjade varandras styrkor. Vi spelade ut dom helt enkelt, säger en mycket nöjd Mikael Kotermajer.
Martin Älander gjorde sin sista match i Söders mål innan det nu bär iväg till Umeå för studier och gjorde det bra. Playmakern Dennis Marzouki gjorde inte bara hattrick, han spelade även fram till ett av målen och t o m var nere i eget försvar och bröt. Bakary Dampha värderade sitt spel bra i anfallet, gick på djupet när han skulle och mötte när han skulle. Ett extra plus även till vänsterbacken Mattias Enström som inte fått så mycket speltid under säsongen men var klockren i sin defensiv idag.
(Väntar på kommentarer från Söråker)

Söråkers FF - Söders BK 2-6 (1-4)
2013-08-31 - 14:00 - Söråkers IP
0-1 Andreas Kotermajer 13
0-2 Dennis Marzouki 21
0-3 Dennis Marzouki 28
1-3 Emil Sjögren 29
1-4 Olle Nordberg 40
1-5 Dennis Marzouki 49
1-6 Henrik Pedersen 67
2-6 Nicklas Svedjeskog 71
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall
Publik: 49
Matchfakta

Östavalls Petter Ber-gius var en av få som höll div. IV-klass på Skogsvallen denna lördag. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbol-len.nu. Östavalls Petter Ber-gius var en av få som höll div. IV-klass på Skogsvallen denna lördag. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbol-len.nu.

Lojt och oinspirerat när Östavall besegrade Medskogs
Man hade förväntat sig att, ett kämpåande för nytt kontrakt, Medskogs skulle komma till Skogsvallen och verkligen bjuda till och försöka kriga till sig poäng.
Men det blev en tam tillställning. Lågt tempo, ingen intensitet och antalet närkamper kan räknas på ena handen tumme.
- Hade förväntat mig ett aggressivt motstånd men det visade ingen "go" alls, säger Östavalls lagledare, nästan besviket.
- Medskogs hade inte ett enda skott på mål under hela matchen, fortsätter Fredlund.
Trots detta kunde gästerna ta ledningen...
Efter en halvtimme skulle Östavalls målvakt Robert Karlsson ta hand om ett inkast men fibblade till det ordentligt och tappade bollen i huvudet på Medskogs Tomas Nässén och 0-1 var ett faktum. En riktig bjudning som inte tabelljumbon sett maken av sedan Alnös strul med laguppställningen tidigt i våras.
Trots gåvan in i matchen så tände inte Medskogs till utan Petter Bergius kunde ostört nicka in en hörna till 1-1 innan paus.
Östavall hade matchen i sin hand men hade svårt att omsätta sitt spelövertag i form av mål men med halvtimmen kvar kom i alla fall segermålet. En fin anfallskombination med Jonas Westring, Joakim Andersson och Pär Malmberg avslutades med att den sistnämnde från tio meters håll kunde rulla in 2-1 i öppet mål.
- Idag var det verkligen lojt och oinpirerat men vi vann ju alla fall, säger Fredlund.
Mittbacken Petter Bergius försökte driva på den sina så gott det nu gick och gick i bräschen med sitt kvitteringsmål.
Tack vare segern har Östavall fortfarande tredjeplatsen inom räckhåll medan Medskogs sjunker allt djupare ner i bottenträsket.

Östavalls IF - Medskogsbrons BK 2-1 (1-1)
2013-08-31 - 14:00 - Skogsvallen
0-1 Tomas Nässén 30
1-1 Petter Bergius 42
2-1 Pär Malmberg 60
Domare: Anton Grönlund, Sundsvall
Publik: 51
Matchfakta

Tabell, omgång 18

1. Sund IF 18       13   1   4   53 - 17   40
2. Alnö IF 18       13   1   4   44 - 17   40
3. Lucksta IF 18       10   5   3   32 - 16   35
4. Svartviks IF 18       9   2   7   43 - 28   32
5. Östavalls IF 18       9   3   6   30 - 29   30
6. Kovlands IF 18       8   3   7   40 - 33   27
7. Essviks AIF 18       7   4   7   31 - 31   25
8. Söders BK 18       6   1   11   27 - 49   19
9. Söråkers FF 18       5   3   10   27 - 47   18
10. Kubikenborgs IF 2 18       5   3   10   25 - 46   18
11. IFK Sundsvall 2 18       3   3   12   25 - 40   12
12. Medskogsbrons BK 18       3   3   12   25 - 47   12

Skytteligan, omgång 18

Kovlands Jens Olsson har tagit över skytteligan i Medelpadsfyran. Kovlands Jens Olsson har tagit över skytteligan i Medelpadsfyran.

14 mål:
Jens Olsson, Kovland

13 mål:
Daniel Johansson, Essvik

11 mål:
Stefan Näslund, Sund


10 mål:

Johan Hammarström, Alnö
Joakim Andersson, Östavall

9 mål:
Jonathan Åhlin, Alnö
Jimmie Nordberg, Lucksta
Dennis Bergström, Sund
Jakob Melander, Sund
Admir Adra, Svartvik
Johan Smott, Svartvik

8 mål:
Robert Johansson, Lucksta


7 mål:
Henri Sjödal, Essvik

6 mål:
Patrik Kerttu, Alnö
Henric Nylund, Sund
Rasmus Bouvin, Söders
Bakary Dampha, Söders
Tommi Torvela, Söråker
Pär Malmberg, Östavall

5 mål:
Anton Andersson Vidén, Alnö
Zakaria Bel Mekki, Kubikenborg 2
Khoger Friad, Kubikenborg 2

Marcus Ytterström, Medskogsbron
Pontus Serrander Eriksson, Svartvik
Robert Lagergren Söråker


4 mål:
Kevin Wöhrman Selim, Kubikenborg 2
Jimmy Ilvonen, Lucksta
Thomas Nässén, Medskogsbron
Alexander Gidlöf, Sundsvall 2
Oscar Lidström, Sundsvall 2
Hampus Olsson, Svartvik
Dennis Marzouki, Söders
Olle Nordberg, Söders

Who's that black guy?