Matchfakta & Referat

Medelpadsfyran

Omgång 19

Rutinerade Björn Ström i Medskogs vet hur man sätter till i en närkamp. Det är Svartviks Pontus Serander-Eriksson som får känna en knä på kulpåsen Smärta! Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Henri Sjödal pajade korsbandet och ris-ken är nu stor att Medelpadsfotbollen blir en profil mindre. Henri Sjödal pajade korsbandet och ris-ken är nu stor att Medelpadsfotbollen blir en profil mindre.

Henri Sjödals aktiva fotbolls-karriär tog slut?
På Essviksvallen vände Söråker 1-2 till en 3-2-seger sista tjugo genom Patrik Lundgren och Filip Nyberg. Segern underlättades genom en tidig Essviksutvisning och som lök på laxen det tråkiga att pådrivaren Henri Sjödal slet av korsbandet i knät i den andra halvlekens inledning och där tog nog en profils aktiva fotbollskarriär slut är jag rädd.
Essvik fick en riktig smakstart i matchen då Daniel Johansson rundade målvakten Peter Rönnqvist innan han rullade in 1-0 efter 50 sekunders spel.
"Danne" hittade nätet igen strax därpå bara för att se den assisterande domaren höja flaggan för offside.
Istället kunde Söråker kvittera bara ett par minuter senare när Tommi Torvela köttade in 1-1 från nära håll på sitt fjärde försök.
En kvart in i matchen var Essvik degraderade till tio man. Emil Ludvigsson fick då syna det röda kortet efter att ha skrikigt "är du helt djävla dum i huvudet" till en Söråkerspelare. Vet inte om domaren tog åt sig men ut åkte Ludvigsson.
- Efter den idiotgrejen fick vi i alla fall inte många domslut med oss, suckar Essviks lagledare Thomas Wallberg.
Söråker hade det mesta av det lilla spel som rådde resten av den första halvleken men vid straffområdet tog det stopp. Då kändes Essviks snabba omställningar farligare tack vare Daniel Johansson. 
- Men som tur var lyckades dom inte komma igenom helt, säger Söråkers tränare Fredrik Thimeradh.
Inga fler mål före paus således.
Den andra halvleken inleddes med en tråkig incident. Essviks spelande tränare, Henri Sjödal, fastnade med dobbarna i gräset och slet av korsbandet i knät och "Stålmusen" fick lämna planen i våldsamma smärtor. 
Söråker fortsatte annars där den första slutade med övertag i bollbesittning men i den 65:e minuten kontrade hemmalaget in 2-1. Detta efter rena soloshowen från Daniel Johansson sida.
- Vi hade sedan chanser att stänga matchen med ett 3-1-mål, säger Wallberg.
Då man inte lyckades med detta kunde Söråker få utdelning på sitt övertag när Patrik Lundgren bröt in från vänsterkanten och rullade bollen förbi Nicklas Lindberg i Essviksmålet.
I ren eufori (?) satte Filip Nyberg bara två minuter senare kraftfullt 2-3 från höger inne i straffområdet.
- Skönt att vi inte fortsatte krångla till det när vi kom fram till deras straffområde, säger Thimeradh.
- Och vi lyckades till slut vinna, forsätter han.
I Essvik sysselsatte Daniel Johansson ensam Söråkers fyrbackslinje och gjorde också två snygga mål och bud på ett par till. Yttermittfältaren Max Lundmark och Jacob Hägglund skall också ha plus. Däremot falerade försvarsspelet denna gång.
Tommy Torvela och Filip Nyberg slet förtjänstfullt på topp och gjorde också varsitt mål. Joar Steen på det centrala mittfältet skall också ha en klapp på axeln för sitt idoga jobb i 90 minuter.
Segern innebär att Söråker antagligen räddat nytt kontrakt, om nu inte IFK Sundsvall åker ur trean och serietvåan i fyran inte kvalar sig upp. Då finns fortfarande risken att tre lag åker ner i femman.

Essviks AIF - Söråkers FF 2-3 (1-1)
2013-09-07 - 14:00 - Essviksvallen
1-0 Daniel Johansson 1
1-1 Tommi Torvela 10
2-1 Daniel Johansson 65
2-2 Patrik Lundgren 73
2-3 Filip Nyberg 75
Utvisning Essvik: Emil Ludvigsson 15
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall (inte hemmavänlig)
Publik: uppgift saknas
Matchfakta

Matchens enda mål-skytt - Patrik Berg-qvist, Lucksta IF. Matchens enda mål-skytt - Patrik Berg-qvist, Lucksta IF.

Patrik Bergqvists mål räckte till Luckstaseger
Inte oväntat blev det målfattigt på Sörforsvallen mellan två lag som sätter defensiven i förarsätet.
Ett enda mål fick publiken se men till deras glädje var det hemmaspelaren Patrik Bergqvist som i den 54:e minuten bröt dödläget när han slog in en målvaktsretur.
- Trots att vi bara vann med 1-0 var det här en enklare seger än den borta i våras, säger Luckstas tränare Robert Johansson.
Trots att det var varmt och matchen lunkade på i ett makligt tempo var inte spelarna blyga och sena att smälla på om man fick chansen. Något större spel bjöds det inte på och målchanserna var få. Utöver målet pumpade Lucksta in inlägg och hörnor in i gästernas straffområde men det blev aldrig riktigt hett. Östavalls Pär Malmberg hade en lobb i ribban och men fem minuter kvar föll Håkan Göransson i Luckstas straffområde sedan man flyttat upp "allt" i jakten på en kvittering.
- Kanske skulle vi haft en straff där då han fick en spark på foten, säger säger spelande tränaren i Östavall, Jonas Westring.
I absoluta slutskedet nickskarvade just Westling ett inlägg precis utanför stolpen.
- Stefan Krantz hårfäste räddade oss där. Hade Jonas fått en ren träff med pannan hade det säkert blivit 1-1, säger Johansson.
1-0 var på det hela taget rättvist sett till spel och bollinnehav.
- Skönt att hålla nollan igen, säger Johansson. 
- Vi var lite tunna på folk idag p g a älgjakten men så är det så här års, säger Westring.
Innermittfältarna Jimmie Nordberg och Rickard Gillgren vann den delen av planen åt Lucksta medan mittbackarna Petter Bergius och Håkan Göransson motade det som landade inne i deras straffområdet. Framåt jobbade Joakim Andersson och Andreas Wikström på bra men utan att nå nätkänning.

Lucksta IF - Östavalls IF 1-0 (0-0)
2013-09-07 - 14:00 - Sörforsvallen
1-0 Patrik Bergqvist 54
Domare: Johan Skyttberg, Sundsvall (tolererade fränt spel)
Publik: 58
Matchfakta

Admir Adra är nära att fullborda ett äkta hattrick och öka på Svartviks ledning till 3-0 borta mot Medskogs men bollen smiter strax utanför den vänstra stolpen. Medskogs kom sedan tillbaka i matchen och kvitterade till 2-2, båda målen av Håkan Åström, och var sedan även nära ett segermål. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Medskogs närmast segern trots tidigt 0-2-underläge
Medskogs och Svartvik bjöd på en händelserik matchupptakt.
Först sköt hemmalagets Håkan Åström över öppet mål.
Sedan bjöd högerbacken Björn Ström och målvakten Roger Magnusson Svartviks Admir Adra på 0-1.
Adra löpte minuten senare, i den sjunde, på en långboll från backlinjen och lobbade in 0-2.
Därefter lugnade det ner sig något i chansväg. Svartvik hade visserligen ett stolpskott efter en kvart och gästernas keeper Daniel Micene gjorde en snygg enhandsräddning på Olle Kankainens markskott.
På halvlekens sista spark fick Medskogs en livlina in i matchen. Håkan Åström blev frispelade till vänster framför mål och väntade kallt ut Micene innan han placerade en markare till vänster om honom utom räckhåll.
Den andra halvleken bjöd på lågt tempo men hyfsat spel och med kvarten kvar såg Svartvik ut att ha avgjort matchen men en målkåt Johan Smott hjälpte Admir Adras avslut in i mål och den assiterande vinkade för offside...
Håkan Åström fick sedan på slutet ett drömläge att kvittera men helt fri från halva planen brände han läget.
Åström skulle emellertid ta revansch på sig själv när han strax därpå satte ett inspel från Marcus Ytterström sedan han vunnit närkampen mot mv-Micene.
- Den var han skyldig att sätta, skrattar Medskogstränaren Göran Sundqvist, som själv hoppade in i den andra halvleken.
Medskogs var sedan på vippen att avgöra matchen till sin fördel men Johan Wretman missade inte bara ett friläge utan två...
- Trots 0-2-underläge var vi närmast segern idag. Nu får vi gå för treor på de tre sista matcherna och se om det räcker, säger Sundqvist, som ville hylla kollektivet för dagens poäng.

Medskogsbrons BK - Svartviks IF 2-2 (1-2)
2013-09-07 - 14:00 - Viforsplan
0-1 Admir Adra 6
0-2 Admir Adra 7
1-2 Håkan Åström 44
2-2 Håkan Åström 88
Domare: Per Backlin, Sundsvall (bra)
Publik: 42
Matchfakta

Det tog över 50 minuter innan Sund fick hål på Söders. Magnus Engström (# 8) satte dit huvudet vid den borte stolpen på Henric Nylunds inåtskruvade vänsterfrispark. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Sund vann mot Söders trots "gigantiskt formsvacka"
Sund vann som väntat borta mot Söders där Sidsjövallen var en minst lika tuff motståndare som hemmalaget. Maken till ojämn gräsmatta som på vissa ställen var stenhård och andra rena sumpmarken. Nåja, förutsättningarna var lika för båda lagen även om det kändes som en fördel för hemmalaget.
Sund vann till slut med 2-1 men det tog 52 minuter innan man fick hål på duktige Andreas Kotermajer i Söders mål.
- Vi vann visserligen men just nu är vi i en gigantisk formsvacka. Spelar vi så här så får vi tufft att ro dom tre kvarvarande matchern i land, säger Sunds tränare Henrik Öhman.
Den första halvleken bjöd på stressat och ostrukturerat spel från bägge lagen och den slutade också föga överraskande mållös. P14-spelaren Amaro Bahtijar var den ende som visade något större fotbollskunnande då och hade ett distansskott som A Kotermajer med viss möda lyckades tippa över ribben.
Henric Nylund hade en tam nick i bra läge och Olle Nordberg i Söders fick sitt friläge avblåst för offside av en ivrig domare. Istället för att släppa fördel blåste av för frispark till hemmalaget på mittplan.
- Vi gjorde en kanon första halvlek rent taktiskt, stängde ytor och satsade på kontringar, säger Söders tränare Mikael Kotermajer.
Sunds tränarduo Henrik Öhman & Kalle Locklund skakade mest på huvudet när man gick in till pausvila - av förståeliga skäl.
Sund visade klart bättre takter i andra, inte minst inställningsmässigt.
Sunds ledningsmålet kom också tidigt. Henric Nyman slog en lång inåtskruvad frispark från högerkanten med sin vänsterfot. Vid den bortre stolpen dök Magnus Engström och med huvudet stötte han in 0-1 trots dålig vinkel (se bilden ovan).
- Där tappade vi verkligen markeringen. Vår första egentliga miss i matchen oc blev hårt straffade, suckar Kotermajer.
Med 1-0 i ryggen vågade Sund passa bollar på fötterna till sina lagkamrater och Söders fick allt svårare att göra sig gällande.
I den 66:e minuten var det dags för 0-2. Inhopparen Felix Schmidt manövrerade sig till ett skottläge till höger i straffområdet. A Kotermajer gjorde en bra räddning men var chanslös när Fredrik Larsson höll sig framme och stötte in returen.
- Kul för Fredrik som inte ens gjort mål på träning sen i maj, log Henrik Öhman efter matchen.
Sund hade sedan flera chanser att stänga kiosken men mv-Kotermajer stred bra och vägrade släppa fler bollar förbi sig. När han en gång var satt ur spel brassade Henric Nylund över öppet mål från fem meter...
Sista fem minuterna gjorde Söders en kraftansträngning och skapade faktiskt flera lägen. Olle Nordberg dribblade sig igenom på vänsterkanten men avslutet blev för löst och Patrik Jonsson hade inga problem att fånga bollen i skopan.
Minuten senare missförstod "Patte" och Mikael Ankarmark varandra vem som skulle ta bollen men inhopparen Henrik Pedersen tvekade inte och kunde trycka in 1-2.
- Var solklar frispark till oss i momentet innan men visst det var dåligt av mig och "Ankarn", erkände Sundmålvakten efteråt.
Missen hade kunnat blivit kostsam för i slutsekunderna var målskytten Pedersen en tåspets från att kvittera på en inlyftning i straffområdet. En storlek större skonummer så...
Trots att Sund inte var på topp så var det en rättvis seger mot ett Söders som visade fina kämpatakter och verkligen ville sudda bort insatsen från i våras när man förlorade med 0-9. Då gav man upp redan på uppvärmningen...
- Vi övergav vår mentala defensiv efter 0-2 och spelade sedan 4-4-2 och vi var inte så långt från en poäng, säger Mikael Kotermajer.
- Vi har inte gjort någon bra höst och vi får tufft att ro dom tre kvarvarande matchern i land med det här spelet men visst vore det fantastiskt med en helt avgörande seriefinal på Släda, säger Henrik Öhman.

Söders BK - Sund IF 1-2 (0-0)
2013-09-07 - 15:00 - Sidsjövallen
0-1 Magnus Engström 52
0-2 Fredrik Larsson 66
1-2 Henrik Pedersen 90
Domare: Jan Boström, Sörberge (godkänd)
Publik: 43
Matchfakta

Fredrik Larsson stöter in en målvaktsretur från Andreas Kotermajer till 0-2. Kul för "Gällivare-Lasse" som annars knappt gör mål på träning ens (enligt schysta lagkompisar). Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Oscar Ulin, cool lag-kapten i IFK Sunds-vall 2. Oscar Ulin, cool lag-kapten i IFK Sunds-vall 2.

IFK Sundsvall 2 fick tre mål bortdömda
IFK Sundsvall 2 krigar för sin existens i div. IV.
Idag fick men en poäng hemma mot mittenlaget Kovland men skulle behövt tre.
- Men så fick vi också tre mål bortdömda, dundrar IFK-tränaren Thomas Torstensson.
Det första kom i mitten av den första halvleken sedan Hugo Fröberg förpassat in bollen efter en hörna.
- Deras målvakt klättrade på en stillastående Gustav Arnberg och fick sedan friparken med sig. Ofattbart, suckar Torstensson.
Därefter fick man ett mål bortdömt för offside och på slutet fick Mattias Lund se sin fullträff blåsas bort.
- Även det ofattbart. Olof Torstensson är före i situationen och spelar in bollen till Mattias. Ändå väljer domaren att blåsa frispark mot honom. Vet inte varför men Olof fick ingenting med sig från domaren på hela matchen, säger Torstensson och skakar på huvudet.
Kovland då? Jo, ett ribbskott vaskade man fram annars var det inte så mycket.
- Krysset var rättvist. Tycker mest det var synd om dom som bemödat sig dit och kollade. Dom hade förmodligen fått ut mer av gå ner och titta på folk som går runt Sidsjön, säger Kovlands tränare Fredrik Åsén.
- Märkligt att alla tränare tycker dom gjort en dålig match när dom mött oss. Kanske är det så att det var vi som gjorde dom dåliga? Vi gjorde precis enligt vår gameplan, aggressivt spel och flytta bollen framåt, och det lyckades vi bra med. Det var bara ett godkänt mål som saknades, säger Thomas Torstensson.
Vänsterbacken Gustav Arnberg, Oscar Ulin i mittförsvaret och Olof Torstensson i anfallet hade alla en bra dag i IFK 2.
- Kul att se att unge Ulin tar ett vuxet ansvar som lagkapten, berömmer tränare Torstensson.
Bäst i Kovland var säkre vänsterbacken Dennis Björkholm som var en av få som kunde hitta rätt adress med sina passningar.

IFK Sundsvall 2 - Kovlands IF 0-0 (0-0)
2013-09-08 - 14:00 - Baldershov
Domare: Per Backlin, Sundsvall (bra tyckte det ena lägret, knappt godkänd det andra...)
Publik: 48
Matchfakta

Johan Hammar-ström var "man of the match" när Alnö 5-0-vann mot Kuben 2. Johan Hammar-ström var "man of the match" när Alnö 5-0-vann mot Kuben 2.

Kuben 2 vägde för lätt mot Alnö
Alnö fick en lätt resa på Kubikenborgs IP.
Efter en 2-0-ledning i paus trots tempofattigt spel ökade man på med ytterligare tre fullträffar i andra.
- Vi var besvikna efter den första halvleken men i den adra spelade vi riktigt bra, säger Alnötränaren Pontus Melander.
Ett ungt Kuben 2 orkade inte stå emot det betydligt tyngre Alnö och det syntes att det i vissa moment var pojkar mot män.
0-1 nickade en ostoppbar Johan Hammarström rakt upp i krysset på högerbacken Rasmus Högdahls fina inlägg. Detta i minut 14.
Fem minuter senare nickade Joakim Axelsson in Jonathan Ålins hörna och redan där kändes matchen avgjord.
Halvleken bjöd annars på mediokert passningsspel och tempot var allt annat än uppskruvat och Kuben 2 förmådde inte skapa något mer än ett par fjärdedelschanser till reducering.
I den andra satte Alnö lite mer fart på tillställningen.
0-3 kom i den 64:e minuten. Patrik Kerttu lyfte in ett inlägg från sin vänsterkant och på den nådde Johan Hammarström högst. Andra nickmålet för dagen från "Hammarns" sida.
0-4 kom sedan Måns Hellberg fått en passning centralt från Jonathan Ålin och avslutande 0-5 gjorde Victor Svedberg efter att Johan Hammarström stressat Kubenförsvaret högt, erövrat bollen och spelat fram Svedberg i en två mot en situation. 
- 0-5 var faktiskt kraftigt i underkant. Jonathan Ålin kommer att kallas "brännarkungen" efter den här matchen, säger Melander.
- Vi mötte ett bra lag och jag hoppas av våra unga spelare tog lärdom av det här, säger Kubenledaren Thomas Svelander, själv på bänken denna dag och knappast någon ungdom längre. På bänken fanns även Stefan Bengs...
- Vi väger för lätt och orkar inte stå emot i närkamperna, speciellt inne i straffområdena. Vi ställde upp med det för dagen bästa laget men hade inte det som krävdes för att kunna göra en jämn match, fortsätter Svelander, som varken ville hissa eller dissa någon i laget.
- Alla försökte göra sitt bästa efter sin förmåga. Mycket mer kan man inte kräva.
I Alnö var Johan Hammarström "the man of the match" med bra spel, två mål och ett ass. Plus även till resolute och hårdföre Anders Boman på mitten.
- Annars gör hela laget en bra andra halvlek, poängterar tränare Melander.

Kubikenborgs IF 2 - Alnö IF 0-5 (0-2)
2013-09-08 - 15:00 - Kubikenborgs IP
0-1 Johan Hammarström 14
0-2 Joakim Axelson 19
0-3 Johan Hammarström 64
0-4 Måns Hellberg 72
0-5 Victor Svedberg 86
Domare: Anton Öström, Sundsvall
Publik: 102
Matchfakta

Tabell, omgång 19

1. Sund IF 19       14   1   4   55 - 18   43
2. Alnö IF 19       14   1   4   49 - 17   43
3. Lucksta IF 19       11   5   3   33 - 16   38
4. Svartviks IF 19       9   3   7   45 - 30   33
5. Östavalls IF 19       9   3   7   30 - 30   30
6. Kovlands IF 19       8   4   7   40 - 33   28
7. Essviks AIF 19       7   4   8   33 - 34   25
8. Söråkers FF 19       6   3   10   30 - 49   21
9. Söders BK 19       6   1   12   28 - 51   19
10. Kubikenborgs IF 2 19       5   3   11   25 - 51   18
11. IFK Sundsvall 2 19       3   4   12   25 - 40   13
12. Medskogsbrons BK 19       3   4   12   27 - 49   13

Skytteligan, omgång 19

Essviks Daniel Johansson har tagit över skytteligan i Medelpadsfyran. Essviks Daniel Johansson har tagit över skytteligan i Medelpadsfyran.

15 mål:
Daniel Johansson, Essvik


14 mål:
Jens Olsson, Kovland

12 mål:
Johan Hammarström, Alnö

11 mål:
Stefan Näslund, Sund
Admir Adra, Svartvik


10 mål:

Joakim Andersson, Östavall

9 mål:
Jonathan Åhlin, Alnö
Jimmie Nordberg, Lucksta
Dennis Bergström, Sund
Jakob Melander, Sund
Johan Smott, Svartvik

8 mål:
Robert Johansson, Lucksta


7 mål:
Henri Sjödal, Essvik
Tommi Torvela, Söråker

6 mål:
Patrik Kerttu, Alnö
Henric Nylund, Sund
Rasmus Bouvin, Söders
Bakary Dampha, Söders
Pär Malmberg, Östavall

5 mål:
Anton Andersson Vidén, Alnö
Zakaria Bel Mekki, Kubikenborg 2
Khoger Friad, Kubikenborg 2

Marcus Ytterström, Medskogsbron
Pontus Serrander Eriksson, Svartvik
Robert Lagergren Söråker


4 mål:
Måns Hellberg, Alnö
Victor Svedberg, Alnö
Kevin Wöhrman Selim, Kubikenborg 2
Jimmy Ilvonen, Lucksta
Thomas Nässén, Medskogsbron
Håkan Åström, Medskogsbron
Alexander Gidlöf, Sundsvall 2
Oscar Lidström, Sundsvall 2
Hampus Olsson, Svartvik
Dennis Marzouki, Söders
Olle Nordberg, Söders