Matchfakta & Referat

Medelpadsfyran

Omgång 22 (sista)

Sund IF - seriesegrare i Medelpadsfyran 2013. Övre raden fr v: Claes Nyman (lagledare), Lars-Erik Edlund (materialförvaltare), Jakob Melander, Rickard Olsson, Fredrik Larsson, Mikael Edström, Felix Schmidt, Dennis Bergström, Markus Pettersson, Edvin Nilsson, Stefan Näslund. Henric Nylund, Niklas Ryman, Stefan Svantesson, Niclas Persson, Henrik Öhman (tränare). Nedre raden fr v: Anton Ågebrant, Patrik Jonsson, Amaro Bahtijar, Christian Saastamoinen, Patrik Witkowsky, Michael Ankarmark, Magnus Engström, Daniel Yngvesson, André Westergren, Karl Locklund (tränare). Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
André Grim var grym i luften när Alnö slog IFK 2 med 6-1. Arkivbild: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu. André Grim var grym i luften när Alnö slog IFK 2 med 6-1. Arkivbild: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Alnö vann komfortabelt trots en man mindre
Alnö var tvungna att plocka in sju mål på ledande Sund och man gav det också en rejäl chans. Bl a spelade man med en trebackslinje från start och flyttade upp nickstarke André Grim i kedjan.
Två snabba nickmål från Patrik Kerttu och just "Grimmen" gjorde att det blev lite nerv i tillställningen.
I den 23:e minuten åkte man dock på en omställning och Andreas Holmsten kände sig tvingad att fälla en fri IFK:are med målchansutvisning som följd.
Strax därpå reducerade Abdisadiq Muse Farah efter en hörna.
Trots att Alnö spelade med en man mindre fortsatte man att jag mål men det blev mest Hawaiifotboll, långa bollar och allmänt uppstressat. Att använda Norrporten Arenas jämna konstgräsmatta att rulla boll på verkade inte vara något alternativ.
Alnö fick emellertid en perfekt start på den andra halvleken när Anton Andersson Vidén satte 1-3 och IFK-försvaret hade sedan svårt att hålla undan i sitt försvar för André Grim som var grym i luftspelet.
- Tror inte han förlorade en nickduell på hela matchen, berömmer tränaren Pontus Melander.
- Ja, vi hade det riktigt jobbigt när dom lyfte sina långa bollar, medger IFK-tränaren Kaj Läpperi.
Tre mål till satte Alnö innan striden var över men 6-1-segern räckte ändå inte ända fram.
- Starkt ändå att göra fyra mål med en man mindre, konstaterade Melander,
- Vi gjorde så gott vi kunde. Vi hade en hel del kontringar när Alnö tryckte på men vi fick aldrig till avslutningarna. Hela laget gjorde trots förlusten en bra insats och jag vill ge en eloge till grabbarna, säger Läpperi.
I och med förlusten blir det div. V-spel nu för IFK:s andralag, oavsett vad som händer med A-laget i div. III-kvalet.
Kvalspel till div. III blir det även för Alnö, dock i en annan grupp än IFK.
- Vi är i bra form och under hösten har vi spelat två kryss och vunnit resten. Även målproduktionen har varit bra, säger Melander.
- Vår målsättning var att gå upp i div. III och nu i kvalet har vi allt att vinna, fortsätter han.
Ett kvalspel man sluppit om inte det vore för den där nedrans laguppställningen mot Medskogs i den första omgången. Ett dyrbart misstag skulle det visa sig...

IFK Sundsvall 2 - Alnö IF 1-6 (1-2)
2013-09-28 - 14:00 - Norrporten Arena
0-1 Patrik Kerttu 11
0-2 André Grim 13
1-2 Abdisadiq Muse Farah 29
1-3 Anton Andersson Vidén 46
1-4 Patrik Kerttu (straff) 57
1-5 Anton Andersson Vidén 68
1-6 André Grim 78
Utvisning Alnö: Andreas Holmsten 23
Domare: Per Backlin, Sundsvall
Publik: 71
Matchfakta

Joakim Wittek kvitterade till 1-1. Arkivbild: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu. Joakim Wittek kvitterade till 1-1. Arkivbild: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Kovland och Östavall kryssade efter varsin halvlek
Kovland och Östavall kryssade i "evakueringsmatchen" på Ånäsvallen.
Hemmalaget hade övertaget i första men hade svårt att tränga igenom Östavalls köttmur.
Christoffer Sanchez hade en nick i stolpen i inledningen och Sam Edbom brände ett friläge efter cirka halvtimmen.
I den andra var Östavalls omställningar farliga och efter en timmes spel satte Johan Sjöberg 0-1 på ett långskott. Där var inte KIF-målvakten Martin Jutman riktigt på alerten.
Gästerna var sedan bara ett missat friläge från 0-2.
Med kvarten kvar kvitterade istället hemmalaget efter ett långt inkast från Robbin Sjödin som skarvades vidare till Joakim Wittek som sköt 1-1 via en ÖIF-försvarare.
På slutet öppnade spelet upp sig då båda lagen gick för seger men några fler nätkänningar blev det inte utan lagen avslutade säsongen med ett kryss.
- Det var ingen gladfotboll idag. Östavall backade hem med elva gubbar på rätt sida. Vi var spelförande hela den första halvleken men kunde inte få hål på dom. I andra tappade vi spelet och dom fick kontra på oss när vi slarvade, säger Kovlands tränare Fredrik Åsén.
- Vi skull ha gjort en fyra-fem mål i början av den andra halvleken på våra chanser men sett till hela matchen var ändå 1-1 okey, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund, som inte var nöjd med Ånäsvallens underlag.
- Måste vara mellannorrlands sämsta gräsmatta. Bollen hoppade och for på den gropiga planen. Vi får vara lyckliga att vi bara behöver spela här en gång per år.
I Kovland var Sebastian Åsén och Joakim Wittek bra i första halvlek men hade det svårare i andra. På mitten var Tobias Lundström som vanligt nyttig.
Örjan Larsson stack ut i ett hårt jobbande kollektiv i Östavall.

Kovlands IF - Östavalls IF 1-1 (0-0)
2013-09-28 - 14:00 - Ånäsvallen
0-1 Johan Sjöberg 60
1-1 Joakim Wittek 74
Utvisning Kovland: Sebastian Åsén 88
Domare: Mattias Uppling, Sundsvall
Publik: uppgift saknas
Matchfakta

Peo kvitterade för Medskogs. Arkivbild: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu Peo kvitterade för Medskogs. Arkivbild: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

Medskogs får hålla tummarna för Alnö och IFK Sundsvall
Medskogs spelade 1-1 mot Essvik hemma på Viforsplan och klättrade över nedflyttninggstrecket i den allra sista omgången av Medelpadsfyran.
Nu hänger det på att endera Alnö eller IFK Sundsvall skall klara av div. III-kvalet. Då blir det div. IV-spel även nästa år i Viforsen.
Det märktes att matchen hade betydelse, det smällde rejält i närkamperna.
- Det var en jävulsk kamp på planen, säger Essviks lagledare Thomas Wallberg.
Medskogs kämpade för att hänga kvar, "Danne" Johansson i Essvik för att vinna skytteligan.
Båda lagen hade fina möjligheter till ett ledningsmål men det dröjde ända till den 40:e minuten innan nollan spräcktes. Peter Mackin fick ett bra läge sedan han skurit in från kanten, skottfintat och sedan smekt in bollen med högern - stödjebenet.
- Karln kliver ju inte ens på bussen  med högern först, säger en överraskad Wallberg.
Precis före pausvilan rakade Patrik Eriksson Olsson in Medskogs kvittering med vänstern efter en hörna.
Det böljande spelet fortsatte även i den andra halvleken.
- Men vi visste inte hur hårt vi skulle ligga på. Måste vi vinna eller räckte det med oavgjort, säger Medskogs tränare Göran Sundqvist.
Medskogs gick för seger men något mål ville det inte bli. Daniel Sundberg hade ett par bra nickar och Magnus Rudberg brände ett friläge i mitten av halvleken.
I slutminuterna hängde dock Medskogs kontrakt på en skör tråd. Marcus Sawert skarvade ett inlägg ner mot stolproten men Medskogskeepern Roger Magnusson tänjde sig och enhandsräddade.
- En riktigt demonräddning, konstaterade Sundqvist glatt.
Klarar sig Medskogs kvar kan man tacka sin keeper, Alnö eller IFK Sundsvall samt Alnös lagledare som plockade med en oreggad reservmålvakt på laguppställningen när Medskogs fick tre poäng till skänks i premiäromgången.
Vem trodde att den fadäsen den 3 maj skulle påverka såväl topp- som bottenstrid i slutet av september...
Medskogs rutinerade duo i backlinjen, Patrik Eriksson Olsson (mb) och Björn Ström (vb), bäst i hemmalaget.
Även i Essvik var mittförsvararna Marcus Sjöström och Linus Olsson till sin fördel tillsammans med Elias Staffansson på det centrala mittfältet.

Medskogsbrons BK - Essviks AIF 1-1 (1-1)
2013-09-28 - 14:00 - Viforsplan
0-1 Peter Mackin 40
1-1 Patrik Eriksson Olsson 44
Domare: Hans Grönlund, Sundsvall
Publik: 39
Matchfakta

Stefan Näslund sätter sista spiken i Söråkers kista sedan han stött in Daniel Yngvessons inspel från vänsterkanten och då är t o m storspelande Peter Rönnqvist i målet chanslös. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Grattis Sund!
Sund besegrade Söråker, dock inte utan besvär, och återfinns nästa år i div. III. Tvåan Alnö får försöka kvala sig upp.
Detta står klart sedan hemmalaget vunnit med 4-1 på Maland.
- Vi borde stängt den här matchen efter en kvart. Totalt skapade vi 27 chanser men gör bara fyra mål, säger Sunds tränarduo Henrik Öhman och Kalle Locklund.
Missarna hade kunnat blivit kostsamma för vid ställningen 2-1 hade Pontus Andersson-Knut ett rungande stolpskott. Där var det nära att Söråker slagit knut på Sunds segerplaner.
Sund inledde matchen i tempo furioso och med ett varierat och snabbt passningsspel skapade man chans på chans men endera slog man bort sista passet, kom ett Söråkersben i vägen eller så målvakten Peter Rönnqvist. Som gammal Alnöspelare gjorde SFF-keepern allt för att hjälpa sin gamla klubb.
Åt Magnus Engströms kanonskott via en försvarare rakt upp i nättaktet i den 13:e minuten fanns dock inget att göra - annars tog han rubbet av avsluten under den första fyrtiofemman och många av paraderna höll hög klass. Flera rena frilägen bland annat.
Söråkers första och enda avslut (nåja) kom efter 42 minuter... 
Det säger det mesta om Sunds överlägsenhet första halvan även om trycket avtog ju längre halvleken led.
Direkt i andra varvade Sund upp igen och man fick tidigt hål på Rönnqvist. Patrik Witkowsky provade på ett skott från distans och den hala bollen fick inte SFF-keepern grepp på så den slank in och Sundspelarna jublade och bildade TV-puckhög. Seriesegern bärgad!
Lite för tidigt skulle det visa sig. Söråker fick plötsligt mer att säga till om och på Robin Cardegrens frisparkslyra från mittplan kunde mittbacken Robert Lagergren lobbnicka 1-2 med ryggen mot målet.
Nu blev det nervöst i Sundleden och spelet blev under en period stirrigt och felpassen stod som spön i backen.
Ett långt inkast hamnde hos Pontus Andersson-Knut som drog till och bollen tog stenhårt högt upp i hemmakeepern Patrik Jonssons vänstra stolpe.
Såååå nära var det 2-2!
I och med det hade Söråker gett sitt bästa och Sund slet tillbaka taktpinnen och när Henric Nylund i den 66:e minuten skickade upp 3-1 i krysset skipades rättvisa och det var klappat och klart.
Stefan Näslund stötte sedan in 4-1 på inhopparen Daniel Yngvessons inspel från vänsterkanten (se bilden ovan) innan matchen avslutades med ytterligare med några fina Rönnqvist-parader innan duktige domaren Arian Chalak blåste av matchen vilket förkunnade att Sund IF återigen är en div. III-förening!
(tränarkommentarer och fler matchbilder kommer lite senare, måste iväg ett par ärenden).

Sund IF - Söråkers FF 4-1 (1-0)
2013-09-28 - 14:00 - Maland
1-0 Magnus Engström 13
2-0 Patrik Witkowsky 48
2-1 Robert Lagergren 50
3-1 Henric Nylund 66
4-1 Stefan Näslund 72
Domare: Arian Chalak, Sundsvall (mycket bra)
Publik: 75
Matchfakta

Svartvik spelade ner Kuben i div. V
Kuben 2 höll 0-0 i 74 minuter uppe på Hemmanet.
Då gjorde Hampus Olsson 1-0 för Svartvik och sedan spädde Admir Adra på med två mål och blev därigenom seriens skyttekung.
Förlusten gör att "Tigerränderna", för dagen utan A-lagsspelare, trillar ner till div. V.
- Inte mycket att säga om. Svartvik var bättre än oss och vann välförtjänt, säger Kuben 2:s lagledare Roger Norrman.
Det var svårspelat, halt och slipprigt uppe på Hemmanet och spelet blev därefter. Ytterst få rejäla målchanser vaskades fram från något av lagen. Ja, i stort sett fram till dess att Hampus Olssons bröt dödläget med dryga kvarten kvar sedan han brutit in från vänsterkanten och från straffområdeslinjen tryckt in bollen i det borte hörnet.
Kuben flyttade då upp mittbacken Emil Norrman ett snäpp i banan för en erfordlig kvittering vilket i gengäld gjorde att det öppnades ytor bakåt.
Kraften fanns inte framåt och Svartvik kunde istället stänga matchen efter två nästan identiska hörnmål där Admir Adra var siste man på bollen båda gångerna. Adra som tack vare målen kunde trona ensam som skytteligeledare i vår högsta lokala serie.
- Inte vår bästa match för säsongen men jag tycker ändå att vi vann rättvist, säger Svartviks lagledare Leif Wiklund.
- Orken tröt för oss på slutet men grabbarna gör en bra match och vi viker inte ned oss utan står upp bra mot tabellfyran. Dom två sista målen släpper vi in på hörnor och åter igen så visar det sig att just fasta är och har varit vår svaga punkt under hösten, säger Norrman.
Admir Adra gick ofta på djupet men fick aldrig några bollar att jobba på men är ändå med två "köttarmål" lite av tungan på vågen. Bäst var emellertid yttermittfältaren och den andra målskytten i matchen, Hampus Olsson.
- Annars var det jämngrått som vädret, säger Wiklund.
I Kuben skall det ges beröm till utespelande målvakten Cristoffer Högbom för sin första halvlek. U17-spelaren Victor Engberg var bra hela matchen på mittfältet tillsammans med Johan Skog. Mittbackarna Emil Norrman och Marcus Berglind Arnström sattes på svåra prov matchen igenom och klarade sig bra.
- Men som sagt blev trycket för starkt på slutet, avslutar Norrman.

Svartviks IF - Kubikenborgs IF 2 3-0 (0-0)
2013-09-28 - 14:00 - Svartviks IP
1-0 Hampus Olsson 74
2-0 Admir Adra 81
3-0 Admir Adra 90
Domare: Nilla Sjöberg, Alnö (inte som bäst, grinig matchen igenom)
Publik: 51
Matchfakta

Förlust för Söders i sista (?) matchen
Lucksta vände 0-1 till 2-1 efter två snabba mål i inledningen av den andra halvleken och tog hem tredjeplatsen i serien.
- Vi var fullt fokuserade och lovande varandra att göra allt för att ta en pallplats i serien, säger spelande tränare Robert Johansson.
Lagen bjöds på en svårspelad lervälling på Sidsjövallen och det var ingen mening att försöka hålla bollen efter marken utan lagen försökte rikta in sig på långa raka bollar. Underlaget gjorde dock att dom långa bollarna varken hade rätt adress eller ens blev speciellt långa, mest sneda.
- Det var rena hawaiifotbollen, säger Söders tränare Mikael Kotermajer.
Lucksta öppnade bäst men skapade inte speciellt mycket och den andra halvan av halvleken gled initiativet mer över till Söders.
Det blev också Söders som tog ledningen i matchen. I den 36:e minuten fick Henrik Pedersen på en bra träff men Martin Ålin i Luckstamålet gjorde en bra räddning. "Hank The Tank" följde upp returen från Ålin och dunkade in 1-0 med kraft.
Söders hade bud även på 2-0 då Eskil Nordberg blev dragen i tröjan innanför straffområdet. Domaren valde att fria.
- Vi har sällan domsluten med oss när Victor Grönlund dömer, kommenterar Södertränaren Mikael Kotermajer det inträffade.
Hemmalaget gick till pausvila med 1-0 i ryggen.
Lucksta startade upp den andra halvleken genom att gå ner på en trebackslinje vilket gav en snabb utdelning.
Fyra minuter in sköt Robert Johansson ett skott som duktige målvakten Tobias Samuelsson halvräddade och på mållinjen kunde Felix Drewsen peta in 1-1.
Sju minuter senare vred och vände Luckstatränaren inne i Söders straffområdet innan han sköt 2-1-målet till vänster om mål-Samuelsson som inte hann ner och täcka.
Söders gav dock inte upp utan jobbade hårt för att få till en kvittering men Luckstas försvar gjorde ett bra jobb och kväste i stort sett alla chanser. Närmast var Andreas Karlsson med sitt skott från distans.
Då kändes Luckstas omställningar farligare men inte heller gästerna kunde hitta nätet fler gånger i matchen.
- Tyckte det kändes tryggt efter vi gjorde vårt 2-1-mål, säger Robert Johansson, som inte var nöjd med planens beskaffenhet.
- Totalt obegripligt hur man kan bjuda upp till match på en dylik plan, dundar "Robban".
- Vi var stabila bakåt idag och satsade på kontringar och både Bakary Dampha och Henrik Pedersen hade flera lägen efter inspel i boxen, säger Kotermajer.
Bäst i hemmalaget var defensive mittfältaren Erik Åhlin som svarade för ett hästjobb i gyttjan.
Hos gästerna gjorde gamle domaren Jonas Björkman ett piggt inhopp.
Trots förlusten gjorde Söders sin bästa säsong i historien med sin niondeplacering. Förhoppningsvis var det inte "kompisklubbens" sista säsong. Det finns nämligen farhågor för detta.
- Vi kommer att ha ett definitivt möte den 26 oktober. Då kommer vi att ta ställning till om vi skall fortsätta, begära ner oss i femman eller lägga ner helt, säger Mikael Kotermajer i SBK.
Bara nu att hoppas att det inte blir den sista utan att klubbens medlemmar samlar ihop sig och skapar en bredare och bättre organisation både på ledar- och spelarsidan...

Söders BK - Lucksta IF 1-2 (1-0)
2013-09-28 - 14:00 - Sidsjövallen
1-0 Henrik Pedersen 36
1-1 Felix Drewsen 49
1-2 Robert Johansson 56
Domare: Victor Grönlund, Sundsvall
Publik: 37
Matchfakta

Sluttabell 2013

1. Sund IF 22       16   2   4   65 - 21   50
2. Alnö IF 22       16   2   4   59 - 20   50
3. Lucksta IF 22       12   5   5   40 - 25   41
4. Svartviks IF 22       12   3   7   52 - 34   39
5. Östavalls IF 22       11   4   7   37 - 30   37
6. Kovlands IF 22       9   5   8   47 - 41   29
7. Essviks AIF 22       7   5   10   36 - 43   26
8. Söråkers FF 22       7   3   12   35 - 58   24
9. Söders BK 22       7   2   13   32 - 55   23
10. Medskogsbrons BK 22       4   6   12   31 - 56   18
11. Kubikenborgs IF 2 22       5   3   14   27 - 60   18
12. IFK Sundsvall 2 22       4   4   14   29 - 48   16

Fotnot:
Lag 1 till div. III
Lag 2 till kval till div. III
Lag 11-12 till div. V

Skytteligan, slutställning

ADMIR ADRA, Svartviks IF - årets skytteligavinnare i Medelpadsfyran. ADMIR ADRA, Svartviks IF - årets skytteligavinnare i Medelpadsfyran.

18 mål:
Admir Adra, Svartvik

16 mål:
Jens Olsson, Kovland

15 mål:
Daniel Johansson, Essvik


12 mål:
Johan Hammarström, Alnö
Stefan Näslund, Sund
Joakim Andersson, Östavall

11 mål:
Jonathan Åhlin, Alnö
Jakob Melander, Sund

10 mål:
Robert Johansson, Lucksta
Jimmie Nordberg, Lucksta
Pär Malmberg, Östavall


9 mål:
Dennis Bergström, Sund
Johan Smott, Svartvik

8 mål:
Anton Andersson Vidén, Alnö
Patrik Kerttu, Alnö
Henric Nylund, Sund
Tommi Torvela, Söråker


7 mål:
Henri Sjödal, Essvik
Rasmus Bouvin, Söders

6 mål:
Bakary Dampha, Söders
Dennis Marzouki, Söders
Robert Lagergren Söråker

5 mål:
Måns Hellberg, Alnö
Zakaria Bel Mekki, Kubikenborg 2
Khoger Friad, Kubikenborg 2
Jimmy Ilvonen, Lucksta
Thomas Nässén, Medskogsbron

Marcus Ytterström, Medskogsbron
Pontus Serrander Eriksson, Svartvik
Hampus Olsson, Svartvik


4 mål:
Victor Svedberg, Alnö
Peter Mackin, Essvik
Christoffer Sanchez, Kovland
Joel Säterberg, Kovland
Kevin Wöhrman Selim, Kubikenborg 2
Håkan Åström, Medskogsbron
Alexander Gidlöf, Sundsvall 2
Oscar Lidström, Sundsvall 2
Olle Nordberg, Söders

Klicka här för komplett skytteliga 2013