Nyheter
Div 4 Medelpad

Skyttekung Fitim till IFK Sundsvall. Skyttekung Fitim till IFK Sundsvall.

Skyttekung klar för IFK Sundsvall
(2014-12-18)
Det händer nåt nytt på spelarfronten i IFK Sundsvall varje dag nu före jul verkar det som.
I förrgår Semir Salia in från Granlo BK.
I går tappade man Kevin Berg till IFK Timrå.
Och i dag har kamratklubben gjort klart med Medelpadsfemmans skyttekung Fitim Ugzmailji från Ljustorps IF.
– Här får vi in en teknisk och energisk slitare som utifrån sin kapacitet skall spela på högre nivå än division 5. Han har dessutom två bra fötter som blir nyttiga för oss offensivt, säger sportchefen Kenneth Kile.
Klart är även att Dennis Marzouki, Ramus Buovin och Tim Rydell blir kvar i föreningen trots resor, studier och jobb på annan ort.
– Klara är även ur-IFK:arna Oscar och Emil Ulin, som fortsätter att visa hjärta till Baldershöjden och fler nygamla ansikten är inte heller omöjliga att skåda inom kort, avslöjar Kile vidare.

Kevin Berg Kevin Berg

Liten stor spelare lämnar IFK Sundsvall
(2014-12-17)
Efter att ha tränat med laget i NCC-hallen en tid står det nu klart att mittfältaren Kevin Berg byter kamratklubb från Sundsvall till Timrå och därmed även fyran mot trean.
Sedan tidigare har IFK Sundsvall tappat Gustav Arnberg till Ånge IF och duon Martin Brännström och 
David Thorberntsson till Kuben.
– Det glädjer oss oerhört att dessa spelare lämnar oss för högre nivåer och vi ser gärna att nu återvänder till IFK i framtiden, säger sportchefen Kenneth Kile.
Frågetecken är hur det blir med Tim Rydell (flyttat till Stockholm), Rasmus Bouvin (studier i Umeå) samt Dennis Marzouki (som skall ut och resa från februari till juni). Trion har i alla fall inte skrivit på för några nya klubbar.
På plussidan finns så här långt Semir Salia (Granlo BK) och unge målvakten Andreas Lillhannus (Ösmo GIF) plus att det ryktas om Hussein Ashir (Granlo BK) och femmans skyttekung Fitim Ugzmaili).
– Det är fler spelare som testat hos oss och vi hoppas göra klart med någon eller några av dessa inom kort, säger Kile.
till silly season

Semir Salia är Granlos femte spelartapp så här långt i höst. Semir Salia är Granlos femte spelartapp så här långt i höst.

Granlo BK fortsätter att tappa spelare
(2014-12-16)
Granlo BK har ännu inte fått klart med någon tränare och fortsätter att tappa spelare. Nu senast Semir Salia till IFK Sundsvall.
Efter spel i GIF Sundsvall U, Kuben, Ånge och Granlo väljer nu den tekniske 20-åringen spel i Kamratelvan.
– Det ska bli kul att få spela med IFK Sundsvall nästa säsong, ett lag med många duktiga fotbollsspelare och där det spelas en rolig fotboll. Jag hoppas kunna vara med och bidraga, säger Semir Salia.
– Fantastiskt kul att se Semir och att han väljer oss. Jag gillar hans ödmjukhet och han har respekt genom det civilkurage han utvisade i sitt ingripande i ett klockrån som gjordes för nåt år sedan i Sundsvalls City, säger sportchefen Kenneth Kile.
Granlo BK har efter säsongsslutet utöver Semir Salia tappat Alen Zulovic (Härnösands FF), Jesper Hellström (Essviks AIF), Edin Muratovic och Ylmen Ramosaj (Söråkers FF). Dessutom lär även vänsterbacken Hussein Ashir vara på gång till samma klubb som Semir, IFK Sundsvall.
– Vår målsättning är att göra klart med tränare inom kort och nu när frimånaden är över hoppas jah att inte fler spelare lämnar oss, säger Dennis Hägg i sportkommittén.
Vad Lokalfotbollen erfar jobbas det i kulisserna när det gäller ett samarbete mellan Selånger FK och Granlo BK. Hoppas kunna komma med mer info i den frågan inom kort.

Stefan Bjertung blir en av tre veterankeeprar i Sund. Stefan Bjertung blir en av tre veterankeeprar i Sund.

Lugnt på värvarfronten hos Sund
(2014-12-12)
Det har varit tyst om Sund IF efter degraderingen till division 4.
Klart är att Göran Sundqvist fortsätter som tränare och på spelarsidan har man fått den rutinerade målvaktskraften Stefan Bjertung, 35, från Holms SK, en klubb som man eventuellt kommer att sluta ett samarbetsavtal med under 2015 då det i skrivande stund är tveksamt att man kommer till spel med ett eget andralag.
På förlustsidan är det bara anfallaren Jakob Melander som lämnar, och detta till förmån för Kuben.
– Frågetecken gäller för duon Sam Saidi och Patrik Witkovski som båda pluggar i Uppsala, säger Henrik Öhman i Sunds sportkommitté, som även berättar att man har 18-20 man på träningarna.
– Det är bättre än inför division 3-säsongen och av dom kommer fyra-fem utifrån som kan bli aktuella för spel hos oss nästa år, säger han.
En av dom är Jimmy Holmgren, 25-årig defensiv mittfältare från Gottne IF men även med ett förflutet i division 2-klubben Anundsjö IF. 2013, när Gottne IF tog steget upp till div 3, utsågs han till klubbens bästa spelare.

Sam Slade lämnar South-ampton för Svartvik. Sam Slade lämnar South-ampton för Svartvik.

Bröder från Southampton till Svartvik
(2014-12-11)
Två bröder från engelska sydkusten har flyttat till Sundsvall för studier och kommer att lira fotboll med Svartvik.
18-årige Ben Slade är en anfallare och kallar sig själv för en renodlad "striker" och har Zlatan Ibrahimovic som stor idol medan storebror Sam, 21, är en snabb yttermittfältare som är teknisk på små ytor.
– Killarna kommer från Southampton och har själva valt att flytta till Sverige för att lära sig svenska och ville då även samtidigt passa på att spela fotboll, säger Svartviks manager Leif Wiklund.
Hur är klassen på killarna?
– Ingen aning om det är fågel eller fisk då jag aldrig sett dem spela men naturligtvis är dom välkomna till oss och känna sig för. Något ekonomiskt risktagande är det inte heller för klubben då dom själva står för sitt uppehälle och är här för studierna i första hand, säger Wiklund.

Danne Johansson till Svartvik. Skytteliga-vinnare 2015? Danne Johansson till Svartvik. Skytteliga-vinnare 2015?

Potentionell skytteligevinnare till Svartvik
(2014-12-09)
Svartvik har gjort klart med en offensiv kraft.
Det är Daniel Johansson som lämnar Kubens division 3-lag och återvänder till Njurunda men klubbvalet föll denna gång på Svartviks IF och inte moderföreningen Essviks AIF.
– Ett kanonförvärv och en potentiell vinnare av fyrans skytteliga nästa år, säger nye sportchefen Patrik Chruzander, ifjol tränare.
Nya är också målvakten Robert Jonsson, 33, från Holm, Essviks Mattias Johansson, som åter bli lagkamrat med sin storebror Danne plus att Arvid Backlund återvänder till klubben efter ett jobbarår i Norge. 
"Blackbay" jobbar också på ett par spelare som går på fotbollsgymnasiet.
– Eventuellt har vi en spelare med division-2-meriter på ingång också men där är ingenting spikat ännu så jag vill inte gå ut med något namn, säger Chruzander, som dock avslöjar:
– Vi har två unga killar, 19- respektive 21 år från Southampton som är intresserade av att komma hit. En djävulskt snabb och den andra hyperteknisk. Mer än så vet jag inte i dagsläget, säger Chruzander.

Nermin Zulovic lämnar Granlo för att föra tillbaka Söråker till division 4. Nermin Zulovic lämnar Granlo för att föra tillbaka Söråker till division 4.

"Zulan" lämnar Granlo BK för Söråkers FF
(2014-12-08)
2013 förde Nermin Zulovic upp Granlo i division 4.
Efter sista matchen i år, då man besegrade Svartvik och definitivt säkrade nytt kontrakt, klargjorde "Zulan" att det inte skulle bli någon fortsättning i GBK.
Efter ett ha funderat på några tränaranbud har nu Nermin Zulovic bestämt sig.
– Det blir Söråkers FF. Klubben har en bra organisation och det känns som om det finns en bra kemi mellan mig och deras ordförande Björn Henriksson, säger "Zulan", som skrivit på ett ettårskontrakt.
– Det skall bli en härlig utmaning! Målsättningen för mig och föreningen är att vi skall tillbaka till division 4 så fort som möjligt, säger Nermin Zulovic.
Granlo tappar också mittbacken Edin Muratovic till just Söråkers FF.
– Fast Edin hade bestämt sig att spela med Söråker innan det blev klart att jag skulle träna dom. Han får också mycket närmare till träningarna nu, säger "Zulan".
Granlo har även tappat Alen Zulovic till Härnösands FF och Jesper Hellström till Essviks AIF. Det är även fler spelare som tränar med andra lag men klubben hoppas inom kort att kunna presentera en ny tränare sedan förstavalet Alen Zulovic nyligen bestämde sig för att satsa på division 2-spel igen (läs lite längre ner på sidan).

Söråker tror mycket på sin nya tränare
(2014-12-08)
Söråkers FF är nöjda med att äntligen fått klart med ny tränare.
– Skönt att ro det hela i land. Vi har ju tappat hela styrkan med tränare, lagledare och materialförvaltare så det här blir lite av en nystart för oss, säger ordföranden Björn Henriksson.
Det blir alltså Nermin Zulovic (läs ovan) som tar över som tränare efter degraderingen till femman.
– Han verkar ha ett driv och är verkligen seriös. Han har också ett förflutet som spelare i klubben sedan tidigare, säger Henriksson.
På spelarsidan verkar det så här långt vara stiltje, ett nyförvärv så här långt men inte heller några spelarförluster.
– Vi ser ut att få behålla fjolårets trupp och jag tycker att den håller division 4-klass men vi lyckades inte nå upp till rätt potential säsongen som gick av olika anledningar. Vi har också några utifrån som provtränar med oss just nu, säger Henriksson.
Målsättning 2015?
– Vi siktar på att komma tillbaka till fyran så snabbt som möjligt och jag tror vi kommer att sätta en extra krydda på femman nästa år, avslutar Henriksson.
Vad Lokalfotbollen erfar blir det Marie Edström som kommer att ta över laglederiet.

Andreas Lillhannus till IFK Sundsvall. Andreas Lillhannus till IFK Sundsvall.

Keeper till Sundsvalls-kamraterna
(2014-12-05)
IFK Sundsvall har fått ett nytillskott på målvaktssidan.
Det är 19-årige Andreas Lillhannus från Ösmo GIF som har signerat övergångshandlingarna för division 4-klubben. Ösmo som i år kom tvåa i division 6E Stockholm.
– "Orto" är en smidig och orädd målvakt som vi hoppas kommer att ge Charlie Merchant en hårt kamp om platsen mellan stolparna, säger tränaren Mikael Kotermajer.

Alen Zulovic återvänder till Härnösands FF efter två säsonger i Granlo. Alen Zulovic återvänder till Härnösands FF efter två säsonger i Granlo.

Alen Zulovic satsar på division 2-fotboll igen
(2014-12-03)
Nermin Zulovic slutade som tränare för Granlo efter årets säsong.
Föreningen hade hoppats knyta upp lillebror Alen Zulovic som spelande tränare inför nästa säsong samtidigt som Bosse Hägg tog hand om själva matchcoachningen.
Så blir det nu inte. Idag tackade nämligen Alen nej till erbjudandet och kommer istället att återvända till division 2-klubben Härnösands FF efter två säsonger i GBK där han bara kommer att koncentrera sig på själva spelandet.
– Jag ville ge fotbollen en sista chans på en bra nivå. Jag är bara 28 år och känner att jag har mer att ge, säger Alen Zulovic, som samtidigt berättar att han är i full träning och gått ner tio kilo på en dryg månad.
– Det är långt fram till seriepremiären och jag räknar med att vara i bra matchform då, säger Alen.

Tränarklart i Matfors
(2014-12-03)
Efter två mycket lyckosamma säsonger tackade Lars "Laban" Andersson och Ulrik Norberg för sig som tränare för Matfors.
Efter en hel del jagande har man nu fått klart med en efterträdare.
Det blir 41-årige Magnus Kristoffersson som kommer att ta över "slavpiskan".
– Både "Laban" och Ulrik sade på förhand att man max skulle träna laget två säsonger, något man gjort förträffligt. Först uppflyttning från femman och sedan en stabil säsong i fyran i år. "Mange" kommer från egna led men har hållit upp ett par år som tränare men hade tidigare hand på vårt P17-lag. Jag vet att han även spelade aktivt tidigare i Söders innan han flyttade till Matfors, säger lagledaren Örjan Forsström.
När det gäller spelarfronten har det inte hänt något ännu. Målvakten Jonas Dunberg ryktas vara på gång till IFK Timrå. Något som dementeras av Forsström.
– Senast jag pratade med Jonas så lovade han mer eller mindre att spela med oss nästa år. Timrå var i alla fall inte aktuellt även om han varit med och spelat i skinkcupen där.
Tillsammans med Lucksta hade Matfors ett lag tillsammans i sexan men i år så kommer MIF att ha ett andralag på egna ben i sexan.
– Vi kommer att lämna samarbetet med Lucksta utan vi ställer upp med ett lag eget lag i sexan med pojkar på 15-16 år. Det känns inte rättvist att kasta in dom direkt i femman redan nu, säger Forsström.
Division 6-laget kommer att ledas av Christian Nyberg och Göran Persson, båda ifjol i LuMa.
– Och förhoppningsvis någon till, säger Nyberg, som ifjol förde upp LuMa till femman, och fortsätter:
– Det kommer bli roligt och inspirerande. Kul att vara tillbaka i moderklubben och även ha hand om träningar. I LuMa var det bara frågan om matchcoachning. Finns många spännande talanger som vi fick se glimtar av i LuMa ifjol samt en del vassa killar födda 1999/2000.

Simon Möller vaktar Stödes mål 2015. Simon Möller vaktar Stödes mål 2015.

Stöde värvar keeper
(2014-12-01)
Stöde IF har klart med ytterligare två nya spelare inför den kommande säsongen.
Det är reaktionssnabbe målvakten Simon Möller från seriekollegan Lucksta och försvarsspelaren Gabriel Lundgren som flyttar hem efter ett års studier i Umeå och spel i division 6-klubben Hörnsjö IF.
Duon blir Stöde nyförvärv nummer sex och sju så här långt.
Skall förövrigt bli spännande att se vem av Simon och Stefan Eriksson som kommer att lägga beslag på dom ordinarie målvaktshandskarna nästa år.

Division 5-spel i moder-klubben nästa år för "Robban" Johansson? Division 5-spel i moder-klubben nästa år för "Robban" Johansson?

Rutinerad Luckstakvartett till Essvik?
(2014-11-28)
Essviks Allmänna Idrottsförening satsar på att göra vistelsen i division 5 kortast möjlig.
Vad Lokalfotbollen erfar är man på väg att knyta upp en rutinerad kvartett från Lucksta.
Robert Johansson, Jens Andersson, Marcus Sjöström och Richard Gillgren har alla ett förflutet i Njurundaklubben.
– Ingenting är klart. Men visst vore det bekvämt att spela med Essvik då jag bor i Njurunda och har även mitt jobb här. Dessutom bor Jens granne med Essviksvallen, säger "Robban", och fortsätter:
– Men jag har som sagt inte bestämt mig ännu. Har fått förfrågningar från flera klubbar, både som tränare och spelare, men jag kommer inte att träna något lag nästa år utan jag kommer bara att spela och då blir det endera i Lucksta eller Essvik, så mycket kan jag säga, säger den gamle, 38 år, skyttekungen.
Lyckas Essvik landa den här kvartetten skall det mycket till för att det inte åter kommer att spelas division 4-fotboll på Essviksvallen 2016.
När det gäller Lucksta IF har man ännu inte lycka knyta upp någon tränare som ersättare för Robert Johansson.
– Vi letar fortfarande tränare men dom verkar inte växa på trän direkt. Vi har ett par namn som vi jobbar på men ingenting är skrivet ännu, säger Martin Ålin i Luckstas sportkommitté.

Daniel Valderrama byter grönsvart till heltrött. Daniel Valderrama byter grönsvart till heltrött.

Kvintett plus en veteran klara för Stöde IF
(2014-11-25)
Stöde IF har gjort klart med fem nyförvärv – och en veteran som gör comeback.
Från IFK Sundsvall kommer mittfältaren Christoffer Lindahl, yttermittfältaren Daniel Valderrama hämtas från Sidsjö-Böle medan ytterbacken/yttermittfältaren Karl Normellis senaster adress var Medskogs. Två spelare anländer också från Svartviks IF, Robin Noor och Isam Eldrass.
– Dessutom gör vår assisterande tränare Martin Carlsson comeback i Stödetröjan som spelare. Ifjol spelade han i Wiskan i sexan men har nu fått tillbaka suget, säger lagledaren Mikael Backlund, som också avslöjar att det är fler nyförvärv på ingång.
På förlustkontot står yttermittfältaren Tomas Decker som efter fem säsonger återvänder till moderklubben Torpshammars IF.

Talangen Philip Lundqvist blir nästa spelare att ta steget från Alnö till Timrå. Talangen Philip Lundqvist blir nästa spelare att ta steget från Alnö till Timrå.

Jättetalang lämnar Alnö IF
(2014-11-25)
En av distriktets mest lovande mittfältare väljer att lämna nypromoverade Alnö IF för seriekollegan IFK Timrå.
17-årige Philip Lundqvist följer, precis som Robin Nordin, sin gamle (nåja) tränare Pontus Melander.
– Det är faktiskt på Philips egna initiativ till hundra procent och det vore tjänstefel att tacka nej. Philip hade en enorm utveckling den senaste säsongen och det finns ännu mer att ta av, säger Pontus Melander.
Det märkliga är att inte GIF Sundsvall visat något intresse för den unge speluppläggaren som bland annat tog en plats i Lokalfotbollens All Star Team för Medelpadsfyran i år.
– Och ändå har jag rekommenderat honom för Giffarna, säger Melander.
IFK Timrå har några fler nyförvärv på gång men ingenting är klart ännu i skrivande stund.

Jesper Hellström lämnar Granlo för Essvik Jesper Hellström lämnar Granlo för Essvik

Revanschsuget Essvik har startat upp säsongen – Hellström första nyförvärvet
(2014-11-24)
I går kväll sparkade Essviks AIF igång säsongen.
Efter en misslyckad säsong där man åkte ur fyran med råge och var även på vippen att dra sig ur serien under hösten p g a spelarbrist tar man nu ny sats i femman.
Ny tränare är, som Lokalfotbollen skrivit om tidigare, Fredrik Martinsson, och till sin hjälp kommer han att få Tommy Hedin som assisterande.
Lagledarsysslan kommer bröderna Peter och Thomas Sawert att ta hand om.
– Vi var 20 man på premiärträningen och då var det ändå några som saknades, säger Martinsson.
Essvik har redan gjort klart med ett nyförvärv.
– Det stämmer. Granlos mittfältare Jesper Hellström har valt att spela med oss. Han kommer att flytta hit ut till sin flickvän så det kommer att bli ett riktigt bra nyförvärv för oss. Han såg bra ut redan under den första träningen, säger Martinsson.
När det gäller spelarförluster hänger en hel del i luften ännu.
– Peter Mackin går tillbaka till Kuben. Eventuellt slutar Robert Dückhow eller går till någon annan klubb. Sedan är det oklart med ett par spelare och nån av innebandyspelarna som inte bestämt sig ännu, säger Martinsson.
Ifjol hade Essvik även ett lag i sexan. Hur blir det kommande säsong?
– Vi hoppas kunna köra ett lag nästa år också då sexan är en bra skola för "junisarna", säger Martinsson.

Fredrik Carström tillbaka som tränare för Svartviks A-lag. Fredrik Carström tillbaka som tränare för Svartviks A-lag.

Fredrik Carström gör tränarcomeback
(2014-11-23)
Fredrik Karström & Co i Svartviks IF får Fredrik Carström och Joakim Sjödin som nya tränare efter avgående Patrik Chruzander och Anders Ellqvist.
I kväll presenterade Svartviks IF sin nya tränarduo för spelarna och det blev ett väntat och ett oväntat namn.
Huvudtränare blir alltså Fredrik Carström som därmed är tillbaka i hetluften efter ett sabbatsår på seniorsidan. 39-åringen tränade även "Blackbay" åren 2009 och 201o där han första året ledde laget obesegrade i femman och året därpå förde Svartvik till en plats på övre halvan i fyran innan han gick vidare och tränade SDFF:s damer i division 1 Norra och Elitettan åren 2011–2013. Sedan 20o5 jobbar han dessutom som intruktför på fotbollsgymnasiet i Sundsvall.
Som aktiv var Fredrik synnerligen lovande och spelade fem U18-landskamper under sin tid i IFK Sundsvall innan han tog steget över till GIF Sundsvall där tyvärr skador satte käppar i hjulet för en karriär på elitnivå.
Det andra namnet var lite mer förvånande. Joakim Sjödin spelade ifjol i trean med Kuben där han var en av dom tongivande spelarna men den 32-årige mittfältaren väljer nu att kliva ner en division där han kommer att fungera som spelande tränare.
– Svartvik verkar ha någonting intressant på gång som jag vill vara med om, samtidigt som det är lite tråkigt att lämna Kuben, säger "Jocke".
(väntar på en kommentar från Fredrik Carström)

Håkan Moberg tränar Fränsta IK i division 4-comebacken. Håkan Moberg tränar Fränsta IK i division 4-comebacken.

Tränarklart i Fränsta IK
(2014-11-17)
Fränsta IK avancerade till division 4 – och sparkade tränaren Marco Padellaro.
Nu är det klart med ersättaren.
Det blir Torpshammarspelaren Håkan Moberg som tar över tränarpiskan på Myggvallen inför division 4-comebacken.
– Håkan har haft en stor utveckling som ledare i olika sammanhang de senaste åren och vi hoppas kunna bli en del av den. Som assisterande tränare får han Kent "Kekke" Larsson, säger Tomas "Håkki" Eriksson i Fränsta IK.
Det här blir Mobergs första tränaruppdrag.
– Det stämmer. Men nångång skall ju vara den första, säger Håkan Moberg.
Varför tog du dig an uppgiften?
– För att jag vet vilken kapacitet klubben har att erbjuda laget en chans att bli ett etablerat division 4-lag. Det finns en tydlig linje om hur det ska gå till och med mig är det första steget mot en föryngring taget, säger Moberg.
Har du satt upp någon målsättning?
– Lite för tidigt ännu. Men att vi ska ha en chans till tre poäng mot alla lag vi möter får väl ses som ett rimligt mål. Kravet är i alla fall att vi skall hålla oss kvar.
Kommer du även att skriva över dig som spelare?
– Jag har frågat Torpshammars IF om det är okey att stå kvar som spelare hos dom tillsvidare men inte fått svar ännu. Mitt mål, och jag tror att det är fullt möjligt, är att jag ska vara långt ifrån en förstauppställning. Jag vill inte spela matcher i fyran och det skall inte heller komma att behövas, avslutar Moberg.
Några nyförvärv eller spelarförluster är i dagsläget inte klara men visst behöver Fränsta IK förstärka sitt lag rejält som jag ser det annars är risken stor att man blir strykpojkar i fyran. Om nu inte Håkan Moberg kan göra underverk i sin tränardebut...

Anders Strandlund fortsätter i Stöde IF, Anders Strandlund fortsätter i Stöde IF,

Strandlund fortsätter i Stöde
(2014-11-15)
Anders Strandlund och Martin Carlsson fortsätter som tränare för Stöde IF.
Även lagledaren Mikael Backlund kör på minst en säsong till.
– Anders blir väl kvar för att han trivs i klubben samt att han tycker om det lag han har och vill att grabbarna skall bli bättre än ifjol då man kom tvåa efter Alnö. Martin har sitt hjärta i Stöde och kommer bra överens med Anders. Ett bra team, säger lagledaren Mikael Backlund, som "bara" kommer att engagera sig i herrlaget i år.
– Fast jag hjälper tjejerna fram till dess dom hittat någon ny lagledare, säger Backlund.
Nytt på herrsidan är att Stöde IF kommer att ha ett en andralag i sexan nästa år.
(väntar på återkoppling från tränaren Anders Strandlund för en kommentar)

Gustav Arnberg byter upp sig två divisioner. Gustav Arnberg byter upp sig två divisioner.

IFK Sundsvall tappar mittback till Ånge IF
(2014-11-11)
Vad Lokalfotbollen erfar kommer IFK Sundsvalls Gustav Arnberg att inom kort skriva på för division 2-laget Ånge IF.
Den 19-årige mittbacken tillhörde IFK:s stöttespelare ifjol och var också nominerad till Lokalfotbollens All Star Team i Medelpadsfyran. Gustav, som har IFK som moderklubb, har även varit en sejour i Kuben, dock aldrig A-lagsspel.

Robin Nordin lämnar Alnö för IFK Timrå. Robin Nordin lämnar Alnö för IFK Timrå.

Robin Nordin slår följe med Pontus Melander – igen
(2014-11-11)
Robin Nordin var en av huvudanledningarna till att Alnö tog sig upp i trean i år tack vare sin snabbhet och med många viktiga mål på kontot, inte minst i kvalmatcherna mot Ytterhogdal.
Nu väljer förre Ljustorpsspelaren att lämna ölaget och följa med sin tränare Pontus Melander till nya seriekollegan IFK Timrå. Precis som han gjorde när han lämnade Ljustorp för Alnö även om det där blev ett års "fördröjning".
läs mer

Revanschsugen Conny fortsätter i Kovlands IF. Revanschsugen Conny fortsätter i Kovlands IF.

Samma ledarstab i Kovland 2015
(2014-10-21)
Kovland gick kräftgång i höst sedan man tappat kontakten i tetstriden och all motivation verkade tryta samtidigt som det tunnades ut i spelarleden av olika anledningar.
KIF satsar emellertid vidare med samma mannar i ledarstaben som ifjol. Men rejält revanschsugna.
Conny Sjödin gör sin andra säsong som huvudtränare, Christer "Chrille" Eriksson fortsätter som spelade assisterande, Andreas Svedberg som materialförvaltare och Fredrik Åsén som lagledare och allt-i-allo.
– Våren visade att det finns mycket att plocka ur i laget när alla är tillgängliga. Hösten blev skadefylld och jämnheten vi visade upp på våren gick inte att hålla uppe. Vi laddar om med hunger efter mer, säger lagbasen Fredrik Åsén.
Nyförvärv eller spelarförluster?
– Ingenting där ännu. Har lite krokar ute men inget är klart. Vad gäller förluster är det väl ingenting helt klart heller även om någon aviserat att de kanske slutar, säger Åsén.

Pontus Melander lämnar Alnö för Timrå. Pontus Melander lämnar Alnö för Timrå.

Alnös succétränare lämnar
– IFK Timrå ny klubbadress 

(2014-10-20)
Efter tre lyckosamma säsonger lämnar nu succétränaren Pontus Melander överraskande Alnö IF efter bland annat seriesegrar i både division 5 och 4 samt kvalseger till trean och dessutom även utsedd till Årets Division 4-tränare på Lokalfotbollen, 
Ny klubbadress blir IFK Timrå där han tas emot med öppna armar.
– Pontus Melander har under ett par år utvecklats till Medelpads mest spännande tränare och fört upp Ljustorp från femman till fyran och Alnö från division 5 till division 3. Vi hälsar Pontus varmt välkommen hem till moderklubben och ser framemot hur han kan utveckla laget och spelarna, säger IFK Timrås sportchef Hasse Lundberg.
Varför lämnar då Pontus Alnö för Timrå?
– Rent egoistiska skäl. För min egen utveckling som tränare och jag tycker att IFK Timrå har spännande förutsättningar, inte minst med sina förbättrade träningsmöjligheter med både NCC-hallen och nya konstgräsanläggningen. Jag är övertygad om att klubben går en ljus framtid till mötes och den resan vill jag vara med på, säger Pontus Melander, och fortsätter:
– Jag har haft mina tre roligaste och bästa år i Alnö så klubbytet var inget lätt beslut att ta, fortsätter den nye timråtränaren.

Birsta IK gjorde bara en säsong i division 4 Medelpad. Här är grabbarna som lirade säsongen 1936/37. Tyvärr blev det respass och klubben kom sedan aldrig tillbaka i så fina sammanhang. Bilden är tagen på Birstavallen som var lagets hemvist.

52 lag har spelat i Medelpadsallsvenskan
(2014-10-18)
Vet ni vilka lag har varit dom mest framgångsrika i Medelpadsallsvenskan genom åren?
Redan säsongen 1929/30 (man spelade höst/vår på den tiden) spelades den första lokala serien motsvarande division 4 och har genom åren även innefattat lag från såväl Hälsingland, Ångermanland, Jämtland som Härjedalen.
Det var först 1978 som det blev en renodlad Medelpadsserie och jag har valt att endast ta med "våra lag" i Maratontabellen.
Det 52:a och senaste debutanten är Granlo BK som premiärspelade med den äran och hängde kvar i serien även om det blev spännande på slutet.
Den unika Maratontabellen är nu uppdaterad efter 2014 års säsong!
läs mer

Medelpadsfyrans All Star Team för 2014 klappat och klart!
(2014-10-15)
Efter mycket klurande och övervägande fram och tillbaka har jag nu formerat årets bästa elva i Medelpadsallsvenskan plus utsett Årets Talang och Årets Tränare.
Som vanligt var det verkligen tuff konkurrens om samtliga platser i Medelpadsfyrans All Star Team.
Det blev i slutändan en blandning mellan rutinerat och talangfullt och i mitt tycke ett väl sammansatt lag.
Vad säger ni om LAGET?
Medelpadsfyrans All Star Team 2014

Het som en spis Het som en spis

Pontus och Alnö hetast på ST/Dagbladets Fotbollspuls
(2014-10-10)
Pontus Melander i Alnö IF är gäst i säsongens sista Fotbollspuls. Han berättar bland annat om kvalsegern och hur det är att träna spelare som är äldre än honom själv.
Missa inte heller när experten Fredrik Lindahl går igenom de händelser från årets säsong som fastnat hos honom.
Dessutom tas säsongens sista lista med veckans hetaste ut.
Ett program som leds av Granlo BK:s stjärnmittfältare Oskar Lund.
läs mer

Alnö IF fixade kvalet mot Ytterhogdals IK - division 3 nästa! Snacka om glada alnögrabbar när avancemanget till trean var klart! Om någon undrar vad som finns i påsen i framkant så innehåller den Trocadero - och dracks upp av mannen längst till höger i bilden.
Robin Nordin blev stor kvalhjälte för Alnö. Två mål i onsdags följdes upp att ett till idag. Robin Nordin blev stor kvalhjälte för Alnö. Två mål i onsdags följdes upp att ett till idag.

Alnö IF klart för trean – Robin Nordin kvalhjälte!
(2014-10-04)
Alnö IF hade 3–1 att gå på inför dagens kvalretur i Ytterhogdal och vaskade snabbt fram två chanser att gå ifrån till en sammanlagd 4–1-ledning men både André Grim och Anton Andersson Vidén sköt över i öppna lägen.
Istället kunde Vitalii Rudii ge dom oranga härjedalingarna ledningen i dagens match sedan han varit på hugget och varit först på en "ledig" boll nära mål efter en hörna.
Två minuter senare small det i Joakim Grannas ribba fråh 30 meter. Det var en riktig brassebåge på det skottet från Magnus Theodorsson. 
– Med 2-0 där hade det blivit Alnö som fått jaga, konstaterar YIK:s Magnus Elmqvist till op.se.
Precis som i första var Alnö på bettet i inledningen av den andra halvleken. Först hade Anton Andersson Vidén ett bra skott som målvakten Brad Roper tvingades tippa över och strax därpå prickade "AAV" ribban.
1–0 stod sig och det blev spännande slutminuter men då klev målvakten Joakim Grannas fram och svarade för två bra ingripande, bland annat en monsterräddning på Brian Wakes fräsande skott.
Med hela Ytterhogdal på offensiven öppnade sig gigantiska ytor bakåt. Jimmy Ilvonen fick tag i bollen innan han lyfte fram den till en framstormande Robin Nordin, som kom med fart och nickade med sig bollen mellan mittbackarna och fri med Roper sköt den kvicke anfallaren kallt in kvitteringen över den utrusande britten. 4-2 sammanlagt och division 3-platsen var säkrad även om domaren lade till hela åtta minuters stopptid.
– En fantastisk laginsats igen och det var rätt lag som avancerade till trean, säger en lycklig Pontus Melander, som numera tränar ett division 3-lag.

Läs även:
• Alnö klart för trean
• Ytterhogdal måste kvala vidare

Ytterhogdals IK – Alnö IF 1–1
1-0 Vitalii Rudii 18
1-1 Robin Nordin 90+5
Domare: Robert Johansson, Bollnäs
Publik: 220
Totalt 2–4 och Alnö till div. 3. Ytterhogdal till vidare kvalspel.
Matchfakta

Alnö IF har investerat i en bättre begagnad spelarbuss inför kvalmatchen borta mot Ytterhogdal. Den kommer att rattas av den gamle storspelaren Leif Yngvesson trots att den här modellen saknar GPS.

Fördel Alnö i kvalet till trean
(2014-10-04)
Alnö vann den första play-off-kvalmatchen i onsdags med 3–1 och idag spelas alltså returen på Svedjevallen i Ytterhogdal. Alnö har alltså råd med en uddamålsförlust och ändå gå upp i trean. UEFA-regler gäller, d v s vid oavgjort totalt räknas bortamål dubbelt.
– Grabbarna är rejält taggade och vi har bra stämning i truppen. 
Tyvärr saknar vi vänsterbacken David Hamberg idag. Ersättaren är utsedd men då jag inte dragit laget för spelarna så vill jag inte gå ut i Lokalfotbollen med detta ännu, säger tränaren Pontus Melander.
– Ytterhogdal lär starta i ett ursinnigt tempo även denna gång men jag tycker vi stod upp riktigt bra hemma och det var lite skillnad mot serielunken i fyran om man säger så. Precis som hemma kommer vi inte att backa hem och bli passiva utan vi kommer att gå för seger även idag, fortsätter Melander.
Nästan hela fotbollsmedelpad håller i eftermiddag tummarna för Alnö, och Kuben i sin division 3-match. Vinner eller kryssar "de våra" så slipper vi nämligen få några tvångsnedflyttningar i våra lokala serier samtidigt som vi inte heller "tappar" division 3-lag i distriktet.
Följ gärna dagens kvalmatch på Lokalfotbollens facebooksida. Avspark 15:00.

Bilden må vara suddig men den visar Robin Nordins viktiga 1-0-mål i Alnös första kvalmatch mot Ytterhogdal. Robin gjorde ytterligare ett mål i matchen när "Den Röda Maskinen" vann med 3-1. Nu väntar returmatch i Härjedalen på lördag. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Alnö IF – bäst när det gäller!
(2014-10-01)
Alnö kunde inte spela den första kvalmatchen hemma på Släda då det saknas elljus. Vinnaren av Medelpadsfyran fick ändå en kanonstart på kvaläventyret trots att man fick flytta till Westhagens konstgräs.
Ytterhogdal kom till Sundsvall med "rena lakan", d v s 22 matcher i division 4 Jämtland/Härjedalen gav lika många segrar.
I afton sprack den sviten och den sprack med eftertryck. 
Alnö gjorde säsongens bästa prestation och gick segrande ur striden med 3–1, siffror som spel- och chansmässigt var i underkant.
– Vi har lagt ner mycket tid på att kartlägga Ytterhogdal och vi lade vår matchplan efter det. Tycker den fungerade fullt ut och vi hittade också ytorna bakom deras backlinje med våra snabba anfallare, säger tränaren Pontus Melander.
läs mer

Pontus & Co "borttvinga-de" från Släda. Pontus & Co "borttvinga-de" från Släda.

Alnö får inte kvala hemma
(2014-09-30)
Alnö IF hade som målsättning att slåss i toppen av division IV efter att ha fått kvala till division III som nykomling förra säsongen. Det slutade med serieseger och nu väntar ett nytt kvalspel för Alnölaget.
– I fjol var det mer uttalat att vi ville vinna och det slog tillbaka lite på oss tyckte vi. Nu tog vi bort pressen från oss själva och pratade om en placering i toppen, och det fungerade bra, säger lagets tränare Pontus Melander.
Som seriesegrare får Alnö kvala till trean, ett kvalspel som börjar hemma mot 
Ytterhogdal på onsdag. Men det blir inte hemma på Släda IP.
– Eftersom vi fick spela hemmamatchen på en vardagkväll så måste vi spela på Westhagen. Vi har inga elljus på Släda, så vi blev borttvingade mer eller mindre.
läs mer

Mikael Kotermajer fort-sätter träna IFK Sunds-vall. Mikael Kotermajer fort-sätter träna IFK Sunds-vall.

Klart med "Kotten"
(2014-09-29)
IFK står redan i startgroparna för 2015 och bland annat är tränarbiten redan spikad.
– Mikael Kotermajer har gjort ett kanonjobb och fortsätter minst ett år till och till sin hjälp får han Fredrik Allgren som i år hade hand om andralaget. På materialsidan fortsätter även Lars Bodin. Vi är mycket nöjda att den här trojkan med IFK-hjärta kör vidare. På spelarsidan är det också en hel del på gång utifrån samtidigt som vi jobbar för att behålla kärntruppen vi haft i år, säger sportchefen Kenneth Kile.
Kile vill inte släppa några namn ännu men vad Lokalfotbollen erfar jobbar man bland annat på en målvakt och Ljustorpsanfallaren Fitim Ugzmaili.

Granlo säkrade definitivt nytt kontrakt i Medelpadsfyran i sin debutsäsong tack vare en 2-1-seger borta mot Svartvik i den sista omgången. Lagets målskyttar var Alen Zulovic och Ylmen Ramosaj. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Granlo kvar i fyran efter onödig dramatik
(2014-09-27)
Granlo BK lyckades hålla sig kvar i Medelpadsallsvenskan i sin debutsäsong.
Men det hängde på en skör tråd till slut.
Då Medskogs tog ett klart grepp om Kovland tidigt i matchen krävdes seger för Granlo borta mot Svartvik.
Och det gick vägen – men först efter stor dramatik.
Granlo hade greppet mot ett håglöst Svartvik och ledde med 2–0, efter en strumprullare av Ylmen "Yaro" Ramosaj och ett "Super Mac-skott" från 35 meter av Alen Zulovic, när mindre än tio minuter återstod av säsongen.
I den 83:e minuten började dramatiken ordentligt. Hampus Andersson reducerade på ett lågt maskerat skott i den högra burgaveln. Därefter uppstod ett handgemäng mellan Svartviks Admir Adra och Granlos målvakt Andreas Selin. Något som utmynnade i varsitt rött kort. 
Med utespelaren Jesper Hellström i målet lyckades emellertid Granlo freda sitt mål trots massor av inlägg in i boxen och en avslutande frispark i kanonläge bara en meter utanför straffområdet.
I och med förlusten kan nu Svartvik åka ur om Kuben schabblar ner sig i fyran. För Medskogs gäller det att hålla tummarna för både Kuben och Alnö (kvalspel till division 3). Skulle något av ovanstående lag misslyckas väntar division 5-spel nästa år på Viforsplan.
läs mer

Kampen om nedflyttning mest intressant i Medelpadsfyrans epilog
(2014-09-27)
Sista omgången i eftermiddag och serien är redan klar när det gäller seriesegerna. Alnö kommer att få kvala då inget lag går upp direkt det här året. Ytterhogdal väntar. Förlust där och man får en ny chans i kvalserien.
Essvik och Söråker har redan åkt ur. Sedan hänger det på om Alnö klarar kvalet upp och/eller om Kuben åker ur trean om fler lag får ta steget ner. Kan alltså bli ytterligare två lag som får lämna om det skulle gå riktigt illa. Vinnaren av Svartvik – Granlo är i alla fall helt klara för division 4–spel nästa år. Oavsett. Oavgjort eller förlust för GBK samtidigt som Medskogs vinner åker nykomlingarna ur – om inte Alnö klarar kvalet eller Kuben åker ur trean.
Som sagt. Många frågetecken som inte ens rätas ut efter att Medelpadsfyran är slutspelad. Inte helt optimalt...
Lokalfotbollen tippar sista omgången:
14:00 IFK Sundsvall – Östavalls IF 5–3
14:00 Kovlands IF – Medskogsbrons BK 0–4
14:00 Lucksta IF – Alnö IF 2–3
14:00 Matfors IF – Essviks AIF 5–2
14:00 Stöde IF – Söråkers FF 7–1
14:00 Svartviks IF – Granlo BK 2–2
läs mer

Essviks nye A-lags-tränare Fredrik Martinsson firar utnämnandet med en lättöl. Essviks nye A-lags-tränare Fredrik Martinsson firar utnämnandet med en lättöl.

Fredrik Martinsson skall föra Essvik tillbaka till fyran
(2014-09-23)
Ikväll blev det helt klart.
Henri Sjödal tvingas lämna Essvik som tränare och Thomas Wallberg slutar som lagledare efter en hel drös säsonger.
Duon med stort essvikshjärta ersätts på tränarbiten av Fredrik "Snuvan" Martinsson. 29-årige Martinsson har i år haft hand om det duktiga andralaget i division 6 och får nu förtroendet att föröka lotsa tillbaka grönvitt till Medelpadsallsvenskan.
Han har även fungerat som spelare i A-laget i år men fortsättningsvis kommer vi inte att få se "Snuvan" på planen.
– Kommer bara att koncentrera mig på tränarbiten nästa år. Målsättningen måste vara att ta oss tillbaka till fyran direkt. säger den nye essvikstränaren.
Och man har en hel del lovande unga spelare som kanske bara mår bra av att spela en säsong i femman.
– Det finns mycket potential i truppen som den ser ut nu och jag skall försöka fortsätta utveckla dom yngre spelarna som vi har bland annat. Sedan har jag egna idéer på hur jag vill att vi ska spela, säger "Snuvan".
Lokalfotbollen ber att få önska lycka till med det ärofyllda uppdraget.
– Tack för det och du gör ett jäkla bra jobb med Lokalfotbollen, avslutar Essviks nye tränare.
Det är fortfarande oklart vem som kommer att bli assisterande tränare och sak samma gäller med laglederiet efter Wallberg.

Granlos Oskar Lund deppar efter förlusten mot IFK Sundsvall som gör att nykom-lingarna riskerar att åka ur fyran direkt. Granlos Oskar Lund deppar efter förlusten mot IFK Sundsvall som gör att nykom-lingarna riskerar att åka ur fyran direkt.

Granlo riskerar att åka ur efter förlust samtidigt som Medskogs vann
(2014-09-20)
Medskogs var den stora vinnaren i dagens division 4-omgång.
Granlo den stora förloraren.
Dom förstnämnda vann borta mot Östavall medan Granlo förlorade klart mot IFK Sundsvall.
När en omgång återstår av Medelpadsfyran är det ännu oklart hur många lag som åker ner i femman och vilka det blir.
Det beror helt på hur det går för Alnö i kvalet till trean och om även Kuben slår Sund följe ner i fyran.
Många variablar gör att det kan bli ytterligare två lag utöver redan degraderade Essvik och Svartvik som åker ner i femman. I riskzonen befinner sig Medskogs, Granlo och Svartvik. Det tråkiga är att vi inte får svaret/svaren förrän EFTER Medelpadsfyran är slutspelad. Kan bli en riktigt nagelbitarhöst.
till omgång 21

Trots att två omgångar återstår är det redan klart att ovanstående glada gossar vunnit årets upplaga av Medelpadsfyran. Nu väntar ett ovisst kval mot Ytterhogdal för Alnö IF. På bilden syns några av grabbarna som gjorde det: Övre raden fr v: Philip Lundqvist, Kevin Källström, Marcus Johansson (materialförvaltare), Patrik Kerttu, Johan Hammarström, Pontus Melander (tränare), Erik Boman, André Grim och Viktor Amund. Nedre raden fr v: Mikael Backlund (materialförvaltare), Per Axelsson, Anton Andersson Vidén, Jonathan Åhlin, Rasmus Högdahl, Marcus Vestin, Anders Boman, Magnus Svensson (ass. tränare) och Joakim Axelsson. Liggande: Joakim Grannas. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

Grattis Alnö IF till seriesegern!
(2014-09-13)
I Medelpadfyran tog spänningen slut när det gäller kampen om seriesegern. Alnö vann nämligen sin match borta mot Medskogs medan Stöde bara nådde oavgjort på Sörforsvallen mot Lucksta. 
Det helröda ö–laget är därmed klara för kvalspel till division 3 efter att man vunnit Medelpadsallsvenskan och nu väntar Ytterhogdal i ett direktkval.
– Känns fantastiskt roligt att vinna serien. Det är ju bara ett av tolv lag som kan göra det. Nu skall vi njuta ett par dagar, sedan är det fullt fokus på kvalet, säger alnötränaren Pontus Melander.
Bottenstriden är också ljummen. Söråker tog med all säkerhet adjöss från fyran efter 4–5 mot IFK Sundsvall. Man var emellertid ytterst nära och komma ikapp från 1–5 sista tjugo.
Medskogs 0–4 mot Alnö kan ha varit dödsstöten och man måste nu sätta sin tillit på sin bödlar. Det krävs att Alnö tar steget upp i trean, annars blir det degradering. Om man nu inte gör en supervändning sista två omgångarna och går ikapp endera Svartvik eller Granlo...
läs mer

Alnö kan säkra seriesegern idag
(2014-09-13)
Pontus Melander och Alnö IF kan i eftermiddag bli mer eller mindre klara seriesegrare. Seger mot Medskogs på Viforsplan och Stöde kan omöjligt komma ikapp dom två sistsa omgångarna. Då krävs 20–0-segrar samtidigt som Alnö förlorar bägge sina matcher. Det kommer inte att hända. Eller blir Medskogs den tuva som stjälper lasset så vi får lite spänning sista två omgångarna?
Då det inte blir någon direktuppflyttning för seriesegrarna utan kvalspel står det ännu skrivet i stjärnorna hur många lag som får lämna Medelpadsfyran. Kan bli tre lag om Alnö...f´låt, seriesegrarna bommar i kvalet samtidigt som Sund åker ur trean.
Essvik är redan borta och Söråker hänger ännu kvar med ett lillfinger men kan knappast rädda sig kvar. Återstår trion Granlo, Svartvik och Medskogs som vill slippa den där tiondeplatsen som kan medföra tvångsnedflyttning. De sistnämnda har sämsta utgångsläget. Fyra poäng upp till Svartvik och Alnö hemma idag...
Dagens matcher med Lokalfotbollens tips:
14:00 Granlo BK – Östavalls IF (tips: 2–2)
14:00 IFK Sundsvall – Söråkers FF (tips: 4–0)
14:00 Kovlands IF – Essviks AIF (tips: 4–1)
14:00 Lucksta IF – Stöde IF (tips: 1–2)
14:00 Medskogsbrons BK – Alnö IF (tips: 1–3)
14:00 Svartviks IF – Matfors IF (tips: 1–1)
​läs mer

Bakary Njie nickar in 0-2 för Granlo och gör uppförsbacken för Söråker ännu brantare. Foto: Fredrik Lundgren.

En halvtimme räckte för Alnö
(2014-09-06)
Ett formstarkt Östavall väntade för serieledarna Alnö denna vackra eftermiddag.
I den erkänt svåra bortamatchen visade emellertid den röda maskinen att ingenting skulle få stoppa deras väg mot den hägrande seriesegern.
– Det räckte det med 24 skapliga minuter och tre riktigt fina anfall för att punktera matchen, säger Alnötränaren Pontus Melander.
Stöde har fortfarande chansen att lägga krokben för Alnö IF i kampen om seriesegern. Visserligen är den mikroskåpisk men den finns efter segern mot Kovland.
– Härlig vinst och 5–1 var nog t o m i underkant sett till den andra halvleken. Tyvärr för oss var även Alnö starka igår men vi kör på så länge lampan lyser och vi har chansen, säger tränaren Anders Strandlund.
Med tre mål inom loppet av fyra minuter kring timman spelad sänkte Matfors IFK Sundsvalls sista förhoppningar om en serieseger. Matfors gick då från 0–1 till 3–1 och då hjälpte det inte att IFK reducerade.
För Söråker gällde inte mycket annat än seger när Granlo kom på besök.
Åtminstone om man ville spela division 4–fotboll även nästa år.
Dessutom kunde man dra ner dagens motståndare i bottenträsket.
Men se, det gick inte alls utan Söråker gick under med man och allt.
– Vi fick uppförsbacke med 0–1 direkt och det kändes nästan som om grabbarna gett upp redan innan avspark, säger Söråkertränaren Stefan Hellberg besviket.
Medskogs tog tre viktiga poäng när man vann på Essviksvallen mot jumbon efter att bland annat gjort sitt 1–0–mål från 65 meter.
– Vi hade tur och essviksmålvakten otur kan man säga, säger Medskogs tränare Jerry Nerén efter att hans lag till slut gjort ytterligare två mål och samtidigt hållit nollan.
Svartvik tog ett sjumilakliv från nedflyttningsstriden efter segern mot Lucksta på Sörforsvallen.
Matchens enda mål skruvade Admir Adra in från hörnflaggan med knappa tjugo minuter kvar.
läs mer

Tappar Alnö poäng på Skogsvallen mot ett formstarkt Östavall?
(2014-09-06)
Alnö har ett rejält grepp om seriesegern men har en svår bortamatch mot Östavall. Kan ett formstarkt västralag ge tillbaka lite nerv i toppstriden? Inte helt omöjligt faktiskt.
Den jagande trion har emellertid själva tuffa matcher. IFK Sundsvall har erkänt svårspelade Matfors på Thulevallen medan Stöde och Kovland möts inbördes.
Risken finns att Alnö sätter in nådastöten i eftermiddag.
Även bottenstriden lever och kanske i ännu högre grad än den i toppen.
Essvik är redan ute men frågan är vilket, eller vilka, lag som gör dom följe ner i femman. Medskogs sitter med lite trumf den här omgången då man möter Essvik och förväntas ta den givna "trean".
Söråker har inte mycket annat val än att besegra Granlo. Förlust och det är nog adjö för Stefan Hellbergs gäng. Seger och man ger sig själva chansen att hänga kvar samtidigt som man drar ner GBK i "skiten".
Svartvik kan spela sig kvar vid full pott på Sörforsvallen men Lucksta visade åter gått gry mot IFK Sundsvall förra helgen och lär bli en tuff uppgift. 4–3–segern borta mot Kovland lär emellertid ha givit rejält råg i ryggen för rödvitt.
Lokalfotbollen tippar:
14:00 Essviks AIF – Medskogsbrons BK 2–3
14:00 Lucksta IF – Svartviks IF 2–2
14:00 Matfors IF – IFK Sundsvall 1–2
14:00 Stöde IF – Kovlands IF 2–0
14:00 Söråkers FF – Granlo BK 2–2
14:00 Östavalls IF – Alnö IF 2–3
läs mer

Callum Patton trycker in 2-0 när Östavall slog Söråker på deras egen hemmaplan med 3-0. Foto: Fredrik Lundgren.

Resultaten gick Alnös väg i omgång 18
(2014-08-30)
Alnö tog åter ett rejält grepp om serieledningen i Medelpadsfyran igen och har nu sex poängs försprång i teten.
Samtidigt som man vann klart, och fick revansch från vårens kryssmatch, över Essvik tappade både IFK Sundsvall och Kovland poäng. IFK fick "bara" 3-3 hemma mot Lucksta i en sevärd match medan Kovland tappade alla tre poängen på en kontroversiell straffspark långt in på stopptid mot Svartvik.
Det var bara Stöde av dom jagande som tog full pott, tre mål på fasta situationer räckte till 3-0 borta mot Medskogs.
I kampen om att undvika nedflyttning förlorade både Söråker och Medskogs medan Svartvik vann sin match på Ånäsvallen. Kristoffer Godins straff i minut 94 blev avgörande. Granlo är inte helt klara ännu och tog en viktig poäng mot Matfors. Tränaren Nermin Zulovic tog ner en boll på bröstet och dräpte in en volley från 25 meter till 1-1. Omgångens mål!
läs mer

Inte tappar väl Alnö poäng igen mot superjumbon?
(2014-08-30)
Medelpadsallsvenskan lever och med Alnö i förarsätet när det gäller seriesegern. Fyra poäng tillgodo på jagande IFK Sundsvall och Kovland och ytterligare två ner till Stöde. Då ö-laget har superjumbon Essvik hemma på Släda lär försprånget inte minska inför dom fyra avslutande omgångarna. Fast å andra sidan är Alnö ett av bara två lag som EAIF tagit poäng av i årets serie...
När det gäller nedflyttning är frågan hur många lag som kommer att få lämna fyran?
Minst två gäller, men kan bli tre beroende på vad som händer i trean och kvalet upp från fyran. Viktiga poäng står på spel för dom fyra inblandade lagen Granlo, Svartvik, Medskogs och Söråker. Essvik har vi redan tagit adjö till.
14:00 Alnö IF – Essviks AIF (tips: 6-1)
14:00 Granlo BK – Matfors IF  (tips: 2-2)
14:00 IFK Sundsvall – Lucksta IF (tips: 3-1)
14:00 Kovlands IF – Svartviks IF (tips: 3-3)
14:00 Medskogsbrons BK – Stöde IF (tips: 0-3)
14:00 Söråkers FF – Östavalls IF (tips: 0-3)
läs mer

Tre av nyckelpersonerna i IFK Sundsvall just nu är A-lagstränaren Mikael Kotermajer, division V-lagets tränare Fredrik Allgren samt sportchefen Kenneth Kile. Foto: Oskar Lund

IFK Sundsvall på väg uppåt igen
(2014-08-26)
I vintras var IFK Sundsvall riktigt illa ute och framtiden högst osäker.
Nu har föreningen startat om i fyran – och med sex raka segrar efter uppehållet slåss laget om seriesegern.
– Vi vill verkligen försöka vända skutan igen, säger sportchefen Kenneth Kile.
Anrika fotbollsföreningen IFK Sundsvall åkte ur division III två säsonger i rad, 2012 och 2013. Det första året räddades man av en friplats i sista stund, men efter fjolårssäsongen stod det klart att föreningen var nere i fotbollsfyran för första gången sedan 60-talet.
– Vi fick spelarflykt, det var otroligt många som lämnade. I november-december hade vi stora planer på att lägga ner och vi var bara några stycken kvar i föreningen, säger Kenneth Kile som tog över som sportchef.
läs mer på st.nu

Trion som låg bakom det mesta av IFK Sundsvalls fina spel när Kovland 5-2-besegrades på Ånäsvallen. Från vänster tvåmålsskytten Dennis Marzouki, playmakern på mitten Alfred Guillaume Matjei samt skytteligaledaren i fyran, hattrick idag, Rasmus Bouvin. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Fyra lag slåss nu om seriesegern i fyran!
(2014-08-22)
Toppen av Medelpadsfyran komprimerades efter kvälles matcher.
På Stöde IP vingklippte nämligen hemmalaget serieledarna Alnö men hela 4–1.
– Vi verkar ha hittat glädjen igen och bjöd på riktigt fin fotboll, säger Stödes lagledare Mikael Backlund.
På Ånäsvallen hade därmed Kovland chansen att krympa försprånget till bara en pinne men sprang på ett storspelande IFK Sundsvall som tog tag i taktpinnen med ett fast grepp redan från minut och släppte den sedan aldrig ifrån sig. Nästan så att 2–5 var smickrande siffror för hemmalaget.
I botten tog alla lag var sin poäng utom Essvik. Granlo förlorade med 2–4 mot ett nyvaknande Lucksta och kan mycket väl bli indragen i bottenstriden under slutdelen av hösten.
När det gäller Essvik gjorde man en strong insats med sitt unga och orutinerade lag trots 1–5 uppe i Östavall.
läs mer

Sten-Ingvar Fredlund i ÖIF får trots allt besök av Essvik till slut. Sten-Ingvar Fredlund i ÖIF får trots allt besök av Essvik till slut.

Det blir match på Skogsvallen ikväll!!!!!!
(2014-08-22)
Goda Nyheter!
Det blir match mellan Östavall och Essvik på Skogsvallen ikväll.
Essvik har plockat ihop dom A-lagsspelare som kunde (ville) och fyllt på med ynglingar från andralaget.
– Våra pojklagsspelare, födda 1990-2000, har lovat att ställa upp och spela i div. VI-laget på måndag och våra 16-17-åringar från andralaget ställer därför upp för klubben nu och åker med upp till Östavall, säger lagledaren Thomas Wallberg och fortsätter:
– Vi kanske inte får ihop något slagkraftigare lag ikväll eller resten av hösten men vi skall i alla slutföra säsongen, säger The Great White Buffalo".
Samtidigt hade inte detta varit genomförbart utan Östavalls IF:s goda vilja.
– Vi kommer att förlora mycket pengar i form av uteblivna entré- och kioskintäkter då vi redan gått ut på byn och blåst av matchen. Men samtidigt är det viktigt att fotbollen måster få segra en sådan här gång, säger Östavalls starke man, Sten-Ingvar Fredlund.
I mitt tycke borde det inte vara något snack om vilken klubb som borde ta domarkostnadeerna en sådan här gång som en god gest och spelarna får väl handla en jäkla massa korv och hamburgare efter matchen för att kompensera ÖIF ytterligare :-)
En stor eloge till klubbarna och förbundet som löst detta på ett bra sätt till slut!
Säger som Fredlund: "Fotbollen måste få segra".
läs mer

Henri Sjödal och Ess-vik har lämnat in en protest angående uteslutningen. Henri Sjödal och Ess-vik har lämnat in en protest angående uteslutningen.

Essvik har lämnat in en protest
(2014-08-22)
Essvik har fått emot ta mycket spott och spe efter att man tvingats lämna walk over i kvällens bortamatch mot Östavall men även fått stöttning från andra klubbar i serien.
Så här skriver Essvikstränaren Henri Sjödal i Lokalfotbollens gästbok om anledningen till att det inte blir någon match på Skogsvallen:
"Anledningen till att vi inte får ihop fullt lag är för att matchen börjar kl 18. Det betyder att vi måste åka 15:15 från Njurunda. Idag har jag fått återbud från sex spelare som inte kunnat byta bort sina pass eller fått gå tidigare. Lägg därtill att vi har fem skadade spelare samt fem bortresta. 
Visst kan man plocka underifrån men då vi redan slagit ihop A-laget med dom som är födda 98–99 så skulle vi vara tvugna att ta spelare födda 00–01 vilket jag inte tycker är rätt. Tror inte nån därifrån skulle vilja spela heller.
Jag förstår att det här får konsekvenser för utgången av serien och beklagar det verkligen! Jag har pratat med förbundet idag (läs igår) och bett om ett undantag från reglerna och låta oss fortsätta trots en w.o. men dom är stenhårda. Östavall kunde heller inte flytta matchen till lördag vilket jag förstår fullt ut. Dock är jag besviken på förbundet! Tycker att serien ska avgöras på planen men nu får vi inte ihop fullt lag.
Tro mig, är det nån som är ledsen över den här uteslutningen så är det jag! Jag har under fyra år lagt ner tid, pengar, själ och hjärta i det här för att få det att gå ihop! 
Det har varit konstgjord andning en länge tid under säsongen men nu föll det. Återigen ber jag berörda lag om ursäkt och hoppas att serien får rätt upplösning trots att den måste räknas om".
Nu har Henri och Essvik skickat in en protest till Medelpads Fotbollförbund angående uteslutningen, som dom hoppas få hävd.
"Vi har meddelat att man vi kommer till spel mot Östavall på grund av att flertalet av våra spelare inte får ledigt från jobb då vi måste åka från Njurunda vid kl 15:00–15:15. Vi (Essviks AIF) blir därför uteslutna ur serien efter TK:s beslut. Enligt paragraf 17 kan dock ett lag får fortsätta trots att man lämnar w.o. om det föreligger synnerliga skäl. Det verkar man dock inte tycka från MFF:s sida trots att vi i Essvik vill slutföra serien för att inte vi ska påverka serieutgången. Nu är jag som Essvikare inget större fan av Svartviks IF, men om de har tagit sex poäng mot oss och sportsligt skulle få vara kvar i fyran så tycker jag inte att (om det nu blir så) de ska åka ur på grund av det här. Låt oss få 0–3 ikväll och sen slutföra serien för fotbollens bästa och för en rättvis serie!".
Skall bli intressant att se vad som händer härnäst i frågan.
Lokalfotbollens kommentar:
Ett förslag är att plocka ihop en lag och åka upp och spela den där jäkla matchen i Östavall, förlora med 0-10, och sedan starta om på ruta 1 resten av säsongen.
Att man hamnat i den här sitsen beror framförallt på ointresserade spelare som är helt utan lagkänsla. "jaget före laget". Man har vetat i över ett halvår om den här matchen i Östavall med klockslag och allt. Hade spelarna bemödat sig och begärara ledigt i god tid hade det säkert inte varit några problem att byta arbetspass istället för att kanske komma dagen innan... 
Det här borde kunna lösas på ett sportsligt bra sätt mellan Essvik. Östavall och MFF:s Tävlingskommitté.. Sätt er ner och diskutera fram ett passande datum om det inte går att spela ikväll. Tror Fredlund & Co. i ÖIF heller vill spela den här matchen är vinna den på w.o. trots besvär och merjobb samt att det faktiskt är klantigt skött av Essviks AIF som förening (spelare och ledare).

Logiskt att Stefan Eriksson blir av-stängd trots Essviks uteslutning? Logiskt att Stefan Eriksson blir av-stängd trots Essviks uteslutning?

Tabellen räknas om, målskyttar försvinnen men Stefan Eriksson fortfarande avstängd.
(2014-08-21)
Efter att Essvik uteslutits kommer division IV-tabellen och skytteligan att räknas om då matcherna mot Njurundalaget kommer att annuleras. "Vinnarna" är Söråker, som är det enda laget som förlorat mot gröntröjorna, och Alnö, som bara fick ett kryss med sig från Essviksvallen. Förlorarna är övriga lag, framförallt dom som redan tagit full pott, sex poäng, och dessutom fått med sig en hyfsad målskörd.
Inte heller så kul för dom som målat mot EAIF. Dessa mål "försvinner".
Försvinner gör inte dom varningar som spelare dragit på sig mot Essvik. Det gör inte heller den avstänging efter målchansutvisning som Stödes målvakt Stefan Eriksson råkade ut för i tisdags. Han är likt förb... avstängd i kvällen match. Hade karln satt tre straffar så hade dom inte räknats. Logik? 
I skrivande stund ryktas det om att Essvik förbereder sig för en protest gällande sin uteslutning. Mer om det i morgondagens Lokalfotbollen i så fall.

En bitter Thomas Wallberg meddelade ikväll att Essvik drar sig ur div. IV p g a spelarbrist. En bitter Thomas Wallberg meddelade ikväll att Essvik drar sig ur div. IV p g a spelarbrist.

Essvik utesluts ur Medelpads-fyran
(2014-08-21)
Essviks AIF får inte hop lag till morgondagens match mot Östavall och tvingas lämna walk over.
– Det betyder också att vi kommer att bli uteslutna i serien, säger lagledaren Thomas Wallberg bittert.
Något som Söråker och Alnö kommer att jubla över, nåja, då det är dom enda lagen som tappat poäng mot Essvik.
– Vi har suttit i styrelsemöte sedan klockan 18 och kommit fram till att det inte finns något annat alternativ.


"Vågar inte förlora längre"

Det är inte ofta ett lag drar sig ur mitt under säsongen i en så pass hög serie som division IV och frågan är varför ni inte får ihop något lag?
– Finns inget intresse från grabbarna i laget att ställa upp för varandra. Det är alltid jobb, skador, sjukdom, resor eller någon annan aktivitet som gör att dom inte kan träna eller spela matcher. Vi har tjatat länge nu på spelarna att dom verkligen måste ställa upp för laget och klubbmärket men inte fått någon respons. Kulmen nåddes nu när vi inte ens får ihop elva gubbar mot Östavall. Det verkar som om dom inte längre vågar förlora. Då tackar man hellre nej till spel och skyller på både det ena och andra, säger Wallberg.


Andralaget för ungt och orutinerat

Essvik har sitt talangfulla andralag i sexan, varför inte ställa upp dom grabbarna?
– Det var en tanke men det är inte rättvist mot vare sig dom eller motståndarlagen att ställa upp i division 4 med 14–15–16–åringar och få stryk med tvåsiffrigt. Då bränner vi dom grabbarna och spelar dom i morgon så har vi inget lag att ställa upp med i sexan sedan, säger en besviken Wallberg.
Detta betyder att Essviks matcher i årets serie kommer att räknas bort samtidigt som alla som gjort mål på EAIF under säsongen, och det är en hel drös del, kommer att få sina mål annullerade.
För en annan blir det att räkna om tabell och skytteligor m.m. men skit i det. Just nu känner jag mest för ledarna Thomas Wallberg och Henri Sjödal som mer eller mindre blivit pissade på att sina egna spelare. Kan det blir mer pinsamt?
Jo, nästan. Stödes målvakt blev målchansutvisad mot Essvik i tisdags. Hade han gjort hattrick mot Essvik hade dom målen räknats bort. Däremot kommer avstängningen i morgondagens match att kvarstå? Logik?


Välklippt Skogsvallen väntade

Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund mottog också beslutet med stor besvikelse.
– Det här är en stor förlust för fotbollen i allmänhet och Essviks AIF i synnerhet. Vi hade sett fram emot en bra match i morgon på ett välklippt Skogsvallen. Jag snackade med Thomas Wallberg och önskade honom och föreningen välkommen åter till Skogsvallen om ett par säsonger, säger Fredlund.
Hoppas att detta bara är en mardröm och när man vaknar i morgon kommer Essvik att kunna ställa upp med ett lag mangrant mot Östavall och därefter slutföra serien med högtburet huvud.
Tyvärr är jag rädd att det är för sent...

Joakim Axelsson trycker sig förbi sin försvarare och nickar med kraft in Alnös ledningsmål mot Svartvik. Mikael Olsson var den som slog den perfekta frisparken från högerkanten. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Christer Eriksson hängde två för sitt Kovland mot Granlo. Christer Eriksson hängde två för sitt Kovland mot Granlo.

Topplagen vann
(2014-08-19)
Ikvällens omgång av Medelpadsfyran tog dom fyra topplagen samtliga säkra segrar.
Alnö 4–0 i underkant mot Svartvik, Kovland fem–etta mot Granlo, IFK Sundsvall 2–0 mot Medskogs och Stöde hela 7–1 mot stackars jumbon Essvik.
– Efter en trevande inledning satte vi 1-0 och sedan var det bara ett lag på banan och vi borde vunnit med minst det dubbla, säger Alnös tränare Pontus Melander.
I övrigt vände Östavall 1–2 till 3–2 på Thulevallen mot Matfors och Söråker gav sig själva chansen att få spela div. IV även nästa år sedan man efter pausvilan förvandlat 0–1 till 5–1 i egen favör.
Målrikt värre i omgång 16 således och ett par överraskande resultat.
läs mer

Joakim Grannas släpper in två mål tippar Lokal-fotbollen - men vinner matchen. Joakim Grannas släpper in två mål tippar Lokal-fotbollen - men vinner matchen.

Intressant möte på Släda IP i Medelpadsfyrans 16:s omgång
(2014-08-19)
Fredagens resultat från Medelpadsfyran gör att kvällens omgång ter sig extra intressant.
Alnö leder nu "bara" med fyra poäng och möter ett Svartvik på uppgång. Trots att det är på Släda IP är det ingen given trea.
Då lär Svartvik få det lättare på Härevallen i Indal mot Granlo BK, som saknar bägge sina målvakter. GBK har dock löst målvaktsfrågan på ett tillfreds-ställande sätt. Det blr en intressant comeback.
Om Sund åker ur trean och Medelpadsfyrans seriesegrare missar kvalet upp, "tvångsnedflyttas" laget som hamnar tredje från slutet.
I dagsläget innehar Medskogs den platsen och man tar emot ett IFK Sundsvall som fått nytt syre i inledningen av hösten och har ännu inte avskrivit sina möjligheter på serieseger.
– Vi kör så länge lampan lyser, säger sportchefen Kenneth Kile.
Söråker gästas av ett Lucksta i fritt fall som bara har tagit en poäng på sina fem senaster matcherna. Utnyttjar SFF läget?
Stöde har även dom tappat formen nu i höst och tar en tripp till Essviksvallen, där det dock ser ännu mörkare ut. En försvinnande liten möjlighet finns, men den finns, för båda lagen att slåss om seriesegern för det ena och hänga kvar för det andra. Vilken låga släcks definitivt i afton?
I mittens rike möts Matfors och Östavall på Thulevallen. Två formstarka lag. Gästerna mer att spela för då man gärna vill fjärma sig från den där tiondeplatsen i tabellen.
Avspark 18:30 (OBS!)
Alnö IF – Svartviks IF (tips: 3–2)
Essviks AIF – Stöde IF (tips: 2–4)
Granlo BK – Kovlands IF (tips: 1–3)
Matfors IF – Östavalls IF (tips: 2–2)
Medskogsbrons BK – IFK Sundsvall (tips: 0–2)
Söråkers FF - Lucksta IF (tips: 2–2)
Följ kvällens matcher live på Lokalfotbollens facebooksida.
läs mer

Det var ingen bra derbyfredag för bröderna Johansson. Daniel gick mållös i sitt derby mot Svartvik även om Essviks nye anfallare hade några bra lägen. Här vänder han om inne i strafformrådet och får på ett bra skott, som dock Daniel Micene i hemmamålet gör en utstökt enhandsräddning på. Storebror Robert gick även han såväl mål- som poänglös när Lucksta förlorade "El Fantastico" mot Matfors med 2-5, och det hemma på Sörforsvallen till råga på allt. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Sviten bruten för Alnö IF när IFK Sundsvall gav serien lite liv igen.
(2014-08-15)
Det var en händelserik derbyomgång i kväll i Medelpadsfyran med en hel del dramatik.
• IFK Sundsvall gav t ex Alnö deras första div. IV-förlust sedan 3 juni ifjol. 3–0 efter två mål av Rasmus Bouvin.
• Svartvik spelade med all säkerhet ner grannen Essvik i femman efter 4–0 i Njurundaderbyt där "frälsaren" Daniel Johansson blev mållös.
• I "El Fantasico" tog Matfors en rejäl 5–2–seger och passerade också Lucksta i tabellen inför närmare 300 åskådare på Sörforsvallen.
• Stöde fortsätter sin kräftgång. Ikväll 4–1 i baken mot ett taktiskt spelande Östavall.
• På Viforsplan kryssade Medskogs och Granlo i en svängig och målrik tillställning.
• Men frågan är om inte den största dramatiken utspelade sig i Söråker.
Hemmalaget spelade formligen ut serietvåan Kovland och 3–0 i paus hade gott kunnat varit det dubbla. Med mindre än tjugo minuter kvar var ledningen fortfarande 3–0. På återstoden hann Oskar de Vahl göra ett hattrick, varav ett riktigt konstmål, och även Sebastian Åsén måla och Kovland vända på steken till 3–4.
– Den bittraste förlust jag varit med om, kommenterade Söråkers tränare Stefan Hellberg.
Tack vare den makalösa vändningen är KIF nu bara fyra poäng efter ledande Alnö.
Medelpadsfyran lever ett tag till.
läs mer

Spännande derbyomgång i Medelpadsfyran
– kan IFK skapa nerv i toppstriden?

(2014-08-15)
Ikväll är det en laddad derbyomgång i Medelpadsfyran.
En omgång med många frågor som vi gärna vill ha svaren på.
Klockan 19:00 är det kick-off


IFK Sundsvall – Alnö IF (tips: 2–2)
IFK siktar på att nå andraplatsen i serien och kanske kan man ge serien lite nerv genom att lyckas besegra hittills oövervinnerliga Alnö hemma på Balders i afton? Ö-laget har inte förlorat någon div. IV-match sedan den 3 juni ifjol!
– Vi skall i alla fall göra ett ärligt försök, säger sportchefen Kenneth Kile.
Lucksta IF – Matfors IF (tips: 1–2)
El Fantastico har tappat lite i intresse i samband med Luckstas regress i inledningen av hösten där man spelat bort chansen att nå div. III nästa år. Men nerven finns ändå kvar. Vinner Matfors passerar man Lucksta i tabellen och det var många år sedan man gjorde det.
– Vi har haft en svacka men hoppas att vi är på väg uppåt nu. Det lär krävas dubbla benskydd för båda lagen ikvällens derby mot "lillebror", säger Luckstas lagkapten Mattias Svelander till st-tv.
Medskogsbrons BK – Granlo BK (tips: 3–0)
Granlo har ont om spelare och inför den viktiga matchen mot Medskogs, där man vid seger med all säkerhet säkrat nytt kontrakt, är det frågan om det blir någon avbytarbänk.
– Just nu är det bara jag. Fick fyra återbud i morse på spelare som jobbar och skall på fest. Vi lär få det jättetufft och jag vågar inte tro på någon revansch för 0–4-förlusten i våras, säger Granlotränaren Nermin Zulovic, som dock kan glädjas att hans bror Alen är tillbaka i laget efter sin semester i Montenegro. 
Svartviks IF – Essviks AIF (tips: 2-2)
Kan frälsaren "Zatan från Nolaskogs", Daniel Johansson, rädda kvar Essvik i fyran? Efter insatser som 1–9 mot IFK Sundsvall krävs det mirakel för att lyckas. Och då först och främst att inleda med seger ikväll i njurundaderbyt mot Svartvik uppe på Hemmanet. Hemmalaget kommer från en imponerande 5–1–vinst borta mot Stöde och kan spela ner sina närmaste konkurrenter i femman.
– Förlorar vi idag lär det bli Hasselbacken nästa år för oss, säger lagledaren Thomas Wallberg.
Söråkers FF – Kovlands IF (tips: 1–2)
Söråker ligger näst sist i tabellen och vill gärna klättra över det förhatliga nedflyttningsstrecket. Men då krävs att man lägger serietvåan Kovland på rygg i dagens drabbning hemma på Löta.
Samtidigt har inte KIF avskrivit seriesegern och skulle IFK knäcka Alnö så skiljer "bara" fyra pinnar inför höstens sista sju omgångar. Men då får man inte gå på någon mina i Söråker...
Östavalls IF – Stöde IF (tips: 2–2)
Ett formstarkt Östavall mot ett formsvagt Stöde på Skogsvallen är en öppen historia och kan sluta hur som helst. Gästerna det bättre laget i grunden men ger det utslag i västraderbyt? Ja, kanske men krysset ligger närmare till hands.
målservice
läs mer

Det krävdes en fast situation för att Alnö skulle få hål på en defensivt kämpande Granlo. Med 20 minuter kvar nickade Joakim Axelsson in 1-0 på Philip Lundqvists vänsterhörna. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Resultaten gick Alnös väg i kvällens div. IV-omgång
(2014-08-08)
Alnö vann sin hemmamatch mot Granlo, 3-0 till slut, samtidigt som närmaste rivalerna Kovland och Stöde förlorade sina kamper.
Men det satt länge hårt åt. Granlo saknade många ordinarie spelare och gjorde det enda rätta – man parkerade bussen framför sitt eget mål och det var inte så långt ifrån att man lyckades få med sig en pinne från Släda IP.
Trots en massivt spelövertag tog det till den 70:e minuten innan serieledarna fick hål på en stabilt spelande Peter Allen i GBK-målet. Men det krävdes en fast situation, en hörna inknoppad av Joakim Axelsson.
När Granlo flyttade upp för en kvittering kontrade snabbe Robin Nordin in två mål på slutet.
– Efter en en bra inledning första 25 tappade vi tålamodet när vi inte skapade några vassa lägen blev spelet energifattigt. Men efter 1–0–målet så spred det sig ett lugn i laget, säger tränaren Pontus Melander.
Det röda ö–laget har nu ett försprång mot hela sju poäng ner till tvåan Kovland och nio till trean Stöde. Vet att tränaren Pontus kommer att hata det här...men grattis till seriesegern och kvalplatsen till div. III Alnö IF.
Matfors besegrade Kovland med 4–2 hemma på Thulevallen medan Stöde tappat allt i inledningen av hösten och förlorade med hela 1–5 på IP mot Svartvik av alla lag.
Blir Östavall "höstens lag"? 7–0 mot Svartvik följdes upp av starka 4–1 borta mot Lucksta.
Söråker ligger kvar under nedflyttningsstrecket trots poäng mot Medskogs, 1–1, och har nu tre pinnar upp till Svartvik som är närmast ovanför.
I botten cementerades Essvik efter hiskeliga 1–9 mot IFK Sundsvall, och skall man veta att det stod 1–1 i paus.
– Bedrövligt! Jag vet inte vad som hände i andra. En total kollaps. Vi tog ledningen och det såg så bra ut under den första halvleken, suckade lagledaren Thomas Wallberg.
– Vi började uselt men efter vår kvittering malde vi ner dom, säger IFK:s sportchef Kenneth Kile.
Även om nyförvärvet Daniel Johansson varit med den här matchen och gjort sju mål så hade man förlorat...
läs mer

Granlos svit på sju raka matcher utan förlust tar sin ände på Släda IP
(2014-08-08)
Fredagkväll = omgång i Medelpadsfyran.
Så även denna kvava dag.
Granlo har trampat uppåt i tabellen sedan man förlorade mot Kovland med 0-9 och hamnde under nedflyttningsstrecket. Sedan dess har man sjuka raka matcher utan förlust. En svit som dock tar sin ände på Släda IP där seriesuveränen Alnö IF väntar.
– Vi vann visserligen mot Essvik i tisdags men spelet var uselt. Är vi lika dåliga idag så vinner Alnö med 19-0, säger Granlos tränare Bosse Hägg.
Full omgång spelas, sex matcher enligt följande:
Alnö IF – Granlo BK
Alnös 7–0 på Söråker imponerar och att Granlo skall kunna hota serieledarna på Släda IP tror jag inte är möjligt även om "Indalslaget" har sju raka utan förlust – det blir inte en åttonde... Inte ens om "Peter the Panther" (Peter Allen) mellan stolparna gör sitt livs match. Tips: 4-0.
Essviks AIF – IFK Sundsvall 
Essvik har gjort klart rutinerade målkungen Daniel Johansson. Tyvärr kan han inte medverka i dagens match men kanske kan det ändå fungera som en katalysator för truppen. IFK Sundsvall visade styrka i tisdags då man lade serietvåan Stöde på rygg. Oviss match även om IFK är stora favoriter. Essvik behöver poängen bättre men IFK är i grunden det vassare laget. Kryss? 3–3.
Lucksta IF – Östavalls IF 
I tisdags lade MFF in på sin hemsida att Lucksta skulle vinna den här matchen med 7–0. Visserligen ett misstag men ändå föga ett troligt resultat sett till form. Kanske gick luften ur hemmalaget efter förlusten mot Kovland och man har nu hela nio poäng upp till kvalplatsen (inget lag går direkt upp från årets Medelpadfyra). ÖIF vann med 7-0 mot Svartvik och fick lite andrum i botten. Men hur många lag åker ur i år? Kan bli tre om Sund åker ur trean och varje pinne i botten blir viktig. Kan blir kryss även här – 1–1.
Matfors IF – Kovlands IF 
Kan bli många långa bollar på Thulevallen. Kovland har inte råd att tappa poäng om man vill ge Alnö en match om kvalplatsen i höst. Matfors dock svårspelade, speciellt hemma på Thullevallen där man är obesegrade så här lång. Ikväll spricker sviten. Kovland vinner med 2–1 – men först efter en hel del raffel.
Stöde IF – Svartviks IF 
Ingen seger så här långt i höst för Stöde. Nu väntar Svartvik som inlett hösten ännu sämre, med två förluster 0ch 1–10 i målskillnad. Två lag som spelar lite för sin heder. Stöde har emellertid sex segrar och ett kryss på sina hemmamatcher. Vinst nummer 7 kommer ikväll. Tips: 4-0
Söråkers FF – Medskogsbrons BK 
Medskogs ligger strax under mittskiktet i tabellen och har långt ifrån säkrat nytt kontrakt. Kan ta ett stort steg mot div. IV-spel även nästa år vid tre poäng mot nästjumbon Söråker. Timrålaget havererade på Släda i tisdags (0-7) och borde vara rejält revanschsugna – eller så lider man av stukat självförtroende. Två lag som släpper in många mål på fasta vilket kan bli en avgörande faktor. Men åt vilket håll? Lokalfotbollen tar ställning för nästjumbon och tippar att deras fysiska spel ger utslag även i i form av mål och tre poäng. Tips: 2-1
Målservice på Lokalfotbollens facebooksida
läs mer

Daniel Johansson till Essvik - årets värvarbomb i den lokala fotbollen? Foto: Friska Viljors hemsida.

Essvik värvar sig kvar i fyran?
– klart med målspottare

(2014-08-07)
Essvik satsar för att hålla sig kvar i Medelpadsfyran.
Nu har man gjort klart med målspottaren Daniel Johansson som i många år spelat för Friska Viljor i Ö-vik, bl a säsongen i Superettan för tio år sedan då han gjorde 13 mål trots att laget hamnade superjumbo.
– Han kommer att spela med oss under hösten och pendlar från Ö-vik. Sedan får vi se om det blir någon fortsättning, säger lagledaren Thomas Wallberg.
Danne kommer ursprungligen från numera avskomnade Söröje IF men har även provat på allsvenskt spel i Västra Frölunda dit han blev utlånad från IFK Göteborg, FC Trollhättan och IFK Mariehamn i allfinskan.
– Danne har spelat med Essvik i fyran tidigare. 1993 och 1994 gjorde han nästan 70 mål för oss. Efter det gick han till Stockvik men det talar vi tyst om, säger Wallberg och skrattar.
Varför blev det inte Lucksta där storebrorsan Robert är spelande tränare?
– Jag har faktiskt inte ens hunnit prata med honom. Förra hösten var jag på väg dit, men då struntade vi i det till slut. När jag slutade i Essvik sade jag att jag skulle dra på mig deras tröja en gång till. Nu är det dags. Men några 34 eller 36 mål kanske jag inte kommer upp i nu, säger Danne till st.nu.
Kommer er 36-åriga joker att debutera redan i morgondagens match mot IFK Sundsvall?
– Nej tyvärr. Han jobbar och det blev lite för kort varsel för honom att hinna ta ledigt. Men nästa fredag i derbyt mot Svartviks så smäller det, säger Wallgren.
Intressant möte då Daniel Johanssons familj bor på Hemmanet...

Alnö vann med hela 7-0 mot Söråker och då Stöde förlorade med 2-3 mot IFK Sundsvall samtidigt så ryckte dom helröda ö-borna i tabelltoppen. På bilden ovan nickar Joakim Axelsson in 3-0 på hörna. Foto: Fredrik Lundgren.

Alnö ryckte i tabelltoppen efter egen storseger och Stödeförlust
(2014-08-04)
Alnö gjorde ett litet ryck i tabelltoppen efter en 7–0-överkörningen av Söråker, fyra mål av Jonathan Åhlin, samtidigt som Stöde förlorade mot IFK Sundsvall på Balders med uddamålet av fem.
– Idag var vi närmare tvåsiffrigt än Söråker 1–7, säger Alnös tränare Pontus Melander.
– En bra fotbollsmatch mellan två spelande lag där vi drog det längsta strået. Skönt att få sätta ett segermål efter det att Stöde kommit tillbaka efter 0-2. Härligt också att bevisa för oss själva att vi kan vara med och utmana topplagen, säger IFK-tränaren Mikael Kotermajer.
Kovland är ny tvåa efter 2–1-seger mot Lucksta, Sebastian Åsén satte segermålet med 20 minuter kvar. Lucksta fick annars en smakstart med ledningsmål redan efter tre minuter genom Bakary Dampha men det hjälpte inte.
– Det hade kunnat gå hur som helst i den här kampflyllda matchen men med självförtroendet kommer segrarna och det är starkt att vända och vinna mot Lucksta, säger Kovlands tränare Conny Sjödin.
Östavall och Svartvik har haft problem med målskyttet under säsongen och ligger därför och krigar i dom nedre regionerna. Målsnålt på Skogsvallen när dom båda lagen möttes? Nix, hemmalaget fick hela ketchupflaskan att formligen explodera och gjorde hela 7–0 på njurundalaget.
– Idag gjorde vi verkligen en kanonmatch och det hade kunnat blivit ännu fler mål, säger Östavalls lagledare Sten-Ingvar Fredlund.
Målvakten Daniel Micene bäst hos gästerna – nog sagt om Svartviks insats...
Jumbon Essvik har det motigt. 1–2 i dag mot Granlo trots ledningsmål i efter dryga timman tappade man i slutfasen. Bödel var Semir Salia som satte två snygga fullträffar i matchens slutskede.
– Så jälva orättvist, var Essviks lagledare Thomas Wallbergs kommentar.
– Det är nästan som att man skäms för segern. Det känns som vi stal tre poäng av Essvik idag. Vi gjorde en usel insats och Essvik borde nog haft ledningen med 3–0 i paus, säger Granlos tränare Bosse Hägg.
Matfors räddade nytt kontrakt till 99,9% efter 4-1 borta mot Medskogs sedan man vänt ett tidigt underläge.
läs mer

Anton Samuelsson vräker upp Granlos 3-3-mål i närmaste krysset i den 90:e minuten utom räckhåll för Stödekeepern Stefan Eriksson. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu

Toppduon tappade poäng mot mittenlag
(2014-08-01)
Det blev några överraskningar när Medelpadsfyran kickade off hösten denna fredagskväll.
Båda topplagen Alnö och Stöde tappade poäng mot mittenlagen Matfors respektive Granlo.
– Vi ledde med 3–1 och hade kontroll på matchen. Då drog vi på oss en utvisning och sedan blev det stirrigt och stressigt och vi skänkte bort massor av bollar, säger Stödetränaren Anderas Strandberg besviket.
Granlo utnyttjade det till fullo och när innebandystjärnan Anton Samuelsson kvitterade i slutminuten var det inte alls orättvist.
Även seriefyran Lucksta tappade poäng hemma mot Medskogs trots både 3–1- och 4–2-ledning.
Däremot så vann Kovland sin bortamatch mot Östavall och tog in två pinnar på täten.
– Vi stängde mitten för Östavall och jag tycker vi kontrollerade matchen bra efter att vi tagit ledningen efter 20 minuter, säger KIF–tränaren Conny Sjödin, vars ättelägg Robbin knoppade in 1–0-målet på hörna.
Svartvik fortsätter sin kräftgång. Ny förlust mot IFK Sundsvall, 1-3.
– Vi borde lett med 3–0 i paus sett till chanserna. Istället går vi till pausvila med 0–1. Inte en enda glass i GB:s sortiment är kallare än våra anfallare just nu, säger en smått bedrövad Patrick Chruzander, tränare för Svartvik.
läs mer

Höststart i Medelpadsfyran
(2014-08-01)
Essvik och Söråker tjuvstartade div. IV-hösten i onsdags.
Ikväll sparkar den igång på riktigt med resterande fem matcher med Lokalfotbollens tips inom parentes:
19:00 Lucksta IF – Medskogsbrons BK (tips: 3–0)
19:00 Matfors IF – Alnö IF (tips: 1–3)
19:00 Stöde IF – Granlo BK (tips: 3–0)
19:00 Svartviks IF – IFK Sundsvall (tips: 2–4)
19:00 Östavalls IF – Kovlands IF (tips: 1–1)
Under eftermiddagen har jag lagt in info lagvis inför omstarten med bl a läget inför kvällens matcher, målsättning inför hösten, nyförvärv och spelarförluster under sommaruppehållet m.m. Se nedan.
Hoppas även kunna bjuda på målservice live från kvällens arenor på Lokalfotbollens facebooksida.

Höstpremiär: Alnö IF
(2014-08-01)
Nio segrar och två oavgjorda. 
Inget lag lyckades lägga Alnö på rygg under vårspelet och dom röda ö-borna tronar i topp när höstomgången kickar igång.
Nöjd med våren?
– Det är mycket som varit bra. Vi har tagit fler poäng, gjort fler mål och släppt in färre mål än under samma tidpunkt ifjol. Övriga positiva bitar är stämningen i truppen och en hård konkurrens på varje position. Vi har även varit väldigt jämna och har en helt annan stabilitet i år än tidigare. Sedan går det inte att blunda för 16-årige Philip Lundqvist som gör sin första A-lagssäsong och är mer eller mindre dominant i varje match, säger tränaren Pontus Melander.
...och missnöjd med?
– Den tappade trepoängaren mot Essvik där vi efter en plattmatchen sumpar två pinnar i sista minuten är den enda egentliga besvikelsen. Sedan finns det alltid små detaljer i spelet som vi vill bli bättre på och försöker utveckla.
Några förändringar i spelartruppen inför hösten?
– Allt handlar om målvakter. Axel Hedenström lämnar för att återuppta sina studier i Stockholm. På plussidan finns "Jocke" Grannas som är åter från sin knäskada och Kevin Källström som flyttats upp från division V-laget. 
Hur har ni laddat upp inför hösten?
– Ett långt sommaruppehåll har följts av hård och intensiv träning – och lite grillat. 
Målsättning i höst?
– Utvecklas som lag och individer samt försöka vinna varje match. 
Hur är läget inför kvällens bortamatch på Thulevallen i Matfors?
– Det ser bra ut. Alla är taggade och sugna på att komma igång och matcha igen.  Vi har några sjuka och skadade men en fullt tillräckligt trupp med oss för att göra en bra match. 
...och hur går det?
– Vi vinner med 2–0, avslutar tränare Melander.

Höstpremiär: Matfors IF
(2014-08-01)
Nykomlingarna Matfors comeback i fyran har utfallit väl med en säker plats i mittens rike. Fyra segrar, tre kryss och fyra förluster och 15 ihopskrapade poäng efter halva serien bör "Brukets Blå" vara tillfreds med.
Nöjd med vårsäsongen kan jag tänka mig?
– Ja, framförallt att se att vi hänger med så pass bra som nykomlingar, säger tränarduon Lars "Laban" Andersson och Ulrik Norberg. 
...och missnöjd med?
– Inte mycket. Skall i så fall vara vår första halvlek mot IFK Sundsvall. Dock var det kanske lika mycket en taktikmiss som brist på aggressivitet som ledde till fyra insläppta under första halvlek. Det tar vi med oss och försöker lära av. Jo, en sak till och det var att vi inte lyckades få med oss någon straff under hela våren...
Några förändringar i spelartruppen inför hösten?
– Truppen är stabil. Enda förändringen är att vi får klara oss utan Adam Forsström som olyckligt bröt handleden  i matchen mot Lucksta under Tuna-Attmarcupen. Ett par långtidsskadade i form av Philip Andersson och William Östman är på väg tillbaka. Båda är faktiskt med i truppen redan till kvällens match.
Hur har ni laddat upp inför hösten?
– Vi har laddat med ett par veckors träning samt DM-match och Tuna-Attmarcupen förra helgen.
Målsättning i höst?
– Vår officiella målsättning är att spela division IV-fotboll även nästa år. Internt har vi några andra som vi jobbar mot och vi är inte riktigt nöjda ännu...
Hur är läget inför kvällens hemmamatch mot serieledarna Alnö IF – och hur går det?
– Det är en tuff match ikväll men vi har inga avstängningar och tror på oss själva och tippar att vi tar revansch från vårpremiären. 2–1 efter ett straffmål från i oss, avslutar Matfors tränorduo Laban-Ulrik.

Höstpremiär: Lucksta IF
(2014-08-01)
Lucksta IF parkerar på plats fyra i tabellen i "halvtid", sex poäng efter ledande Alnö i topp och tre efter tvåan Stöde på kvalplats.
Nöjd med vårsäsongen?
– Vi är nöjda med att vi har haft ett bra "go" i klubben under hela året hittills. Bra med folk på träningarna och bra fart. Vi är nöjda med att vi är med i toppen inför höstomgången. Positivt att vi också gör många fler mål i år än i fjol, säger spelande tränaren Robert "Robban" Johansson, som själv hittat rätt med tolv fullträffar. 
...och missnöjd med?
– Vi är inte nöjda med två av dom tre sista matcherna av våromgången. Vi spelade som sämst när det gällde som mest. Vi släppte in fler mål på dom två matcherna än vi gjorde på dom nio övriga.
Några förändringar i spelartruppen inför hösten?
– Vi har tappat Olle Edfast som flyttat till Umeå för att jobba i höst. Vi har två nya killar som tränat med oss under senaste veckorna. Jules Kakala som spelat med bl a Timrå och Bakary Njie som senast spelat div. II-fotboll i Selånger. Vi hoppas att båda killarna blir spelklar så fort som möjligt.
Hur har ni laddat upp inför hösten?
– Vi har startat upp med DM-match mot GIF Sundsvall och deltagit i Tuna-Attmarcupen i Medskogs där vi vann alla matcherna och tog hem segern. ​Härligt att hösten är kommen och fotbollen startar igen. 
Målsättning i höst?
– Vår målsättning inför hösten är den samma som innan serien. D v s vi ska fortsätta att vinna matcher och hoppas det tar oss så högt upp i tabellen som möjligt. Förhoppningsvis får vi en avgörande match mot Alnö i sista omgången.
Hur är läget inför kvällens hemmamatch mot Medskogs på Sörforsvallen?
– Vi har hela truppen tillgänglig! Inte en enda skada och inga avstängningar, Vi kommer med bästa möjliga lag.
Och hur går det?
– Vi vann bortamötet med 2–1 så på hemmaplan tror jag vi vinner en jämn match med 3–1. Skytteligaledaren gör sista målet på nick i 80:e minuten och avgör matchen, säger "Robban", som, rätt gissat, är den som leder skytteligan, tillsammans med Alnös Anton Andersson-Vidén.

Höstpremiär: Östavalls IF
(2014-08-01)
Östavall ligger i fara för nedflyttning efter vårens spel.
Försvarsspelet har i vanlig ordning varit bra men framåt har det varit rena öken.
Tretton ynka fullträffar är i fattigaste laget och anledningen till det prekära tabellläget.
Mest nöjd med under vårsäsongen?
– Inställning och uppslutningen av hela spelartruppen, ett härligt gäng, säger lagledaren Sten-Ingvar Fredlund.
...och missnöjd med?
– Skall isåfall då vara vårt målskytte som inte varit bra sett till alla våra skapade lägen.
Några förändringar i spelartruppen inför hösten?
– Truppen är den samma men klubben söker en anfallare inför hösten men inget är klart.
Målsättning i höst?
– Det känns bra inför hösten. Vi har bara haft två veckors uppehåll då vi spelade i Svenska Cupen mot Hudiksvalls FF (1-6) och GIF Sundsvalls U17 på hemma på Skogsvallen samt Torpshammar i DM (4-1). Så vi  är redo att möta hösten.  Tabelläget är utsatt så målsättningen är att klara nytt kontrakt.
Hur är läget inför kvällens hemmamatch mot Kovland, och hur går det?
– Det är bara två spelare som inte är tillgängliga så vi hoppas kunna bjuda Kovland på bra motstånd. Jag tippar ogärna men 1–1 blir mitt tips, säger Fredlund.

Höstpremiär: Kovlands IF
(2014-08-01)
Kovland inleder hösten med årets långresa till Östavall.
Ånäslaget ligger trea i tabellen och har slagläge på toppduon Alnö/Stöde för att kunna nå åtminstone en kvalplats till trean sent i höst.
Vårens höjdpunkter var 2-0-segern mot Stöde och 9-0-överkörningen mot annars svårspelade Granlo.
Nöjd med vårsäsongen kan jag tänka mig?
– Ja, framförallt stabiliteten. Vi har varit tunga att möta och även när inte skallarna varit med ut till match har vi ändå vunnit. Vänt många underlägen, säger ass. tränaren/lagledaren Fredrik Åhsén.
...och missnöjd med?
– Väldigt lite. Skall i så fall vara försvarsspelet i matcherna mot Lucksta och Matfors om jag skall nämna någonting.
Några förändringar i spelartruppen inför hösten?
– Tomas Adersten har lämnat för Ljunga. I övrigt samma trupp som avslutade våren.
Hur har ni laddat upp inför hösten?
– Vi startade upp i lördagens hetta med dubbla träningspass och gemensam lunch. Har i övrigt tränat som vanligt nu i veckan.
Målsättning i höst?
– Fortsätta med det som varit bra under våren. Vi är väldigt nöjda med 23 pinnar och kan vi bibehålla den fart vi har nu på träning hela hösten känns det som att det kan räcka till en framskjuten placering.
Hur är läget inför kvällens bortamatch mot Östavall?
– Vi har som sagt tränat bra i veckan och åker upp med bra känsla i truppen. 
Oskar de Vahl är avstängd, Jonas Nilsson d ä är borta säsongen ut på grund av trasigt ledband/skadat korsband i knät. Mattias Eliasson kör rehab efter fotskadan mot Söråker.
...och hur går det?
– Vi hade tufft mot Östavall i premiären även om vi vann med 2–1 och jag är, av det jag såg då, överraskad att de brottas i botten. Vi räknar med en tuff match som vi förhoppningsvis går vinnande ur och får en bra start på höstsäsongen, avslutar Fredrik Åhsén.

Höstpremiär: Stöde IF
(2014-08-01)
Stöde IF har varit en positiv överraskning under våren och är nog det lag som kommer att utmana Alnö hårdast om seriesegern under hösten.
Faktum är att laget är stabilare och homogenare än under fjolårets säsong i trean.
Nöjda med vårsäsongen?
– Jag tycker vi har spelat en stabil fotboll samt en publikvänlig sådan. Vi har en bredd trupp med starka spelare och det är kamp om varje plats och det har vi igen på match, säger lagledaren Mikael Backlund.
...och missnöjda med?
– Missnöjd vet jag inte om man ska kalla det men vi kan mycket bättre än vad vi visade i Kovland t ex (förlust 0-2).
Några förändringar i spelartruppen inför hösten?
– Vi har inte tappat någon, sedan får vi se det kanske dyker upp någon eller några nya under hösten.
Målsättning i höst?
– Vi har tränat i två veckor nu och det ser bra ut. Vi mötte Sund i DM och vann med 2-1 så vi ser an hösten med tillförsikt. Och det är klart att vi vill vara med däruppe och slåss. Men vi kör det klassiska – en match i taget.
Hur är läget inför matchen ikväll mot Granlo BK, och hur går det?
– Vi har lite revansch att fordra mot Granlo efter att vi bara spelade 2-2 i premiären och bl a missade en straff. Lite skador har vi men inget som ska störa oss tycker jag. Säger så här, att skall Granlo slå oss hemma måste dom vara riktigt bra, säger en optimistisk Backlund och sticker ut hakan en aning.

Höstpremiär: Granlo BK
(2014-08-01)
Nykomlingen Granlo inledde med att sno poäng av Stöde i premiären. Därefter hade man en bra period innan man fick en rejäl formsvacka med tre raka förluster 0ch 0-17 i målskillnad på tre matcher och man halkade ner under nedflyttningsstrecket.
Efter det lyckades man jobba sig in i serien igen och ligger sjua inför hösten med 15 poäng, sex pinnar ovanför det förhatliga strecket.
Nöjd med våren?
– Jag är jättenöjd. 15 poäng som nykomlingar och framförallt är jag nöjd med målvaktssidan där Andreas Selin och Peter Allen gjort riktigt bra ifrån sig. Ett tag i vintras var vi ju helt utan målvakter. Dessutom att vi lyckade vända den negativa trenden efter dom tre storförlusterna. Vi snackade ihop oss och tog ett omtag helt enkelt och gick tillbaka till basic, säger tränaren Bosse Hägg. 
...och missnöjd med?
– Svackan naturligtvis. 0-17 på tre matcher är inte acceptabelt. Fast samtidigt blev matcherna mot Medskogs och Kovland den väckarklocka som vi kanske behövde.
Några förändringar i spelartruppen inför hösten?
– Johnny Nutt från Holm hann ju vara med i sista våramatchen mot IFK. Sedan kör innebandyliraren Anton Samuelsson med oss så länge han "får". Tyvärr tappar vi Brehon Berisha. "Lapi" har flyttat ner till Borås men vad jag vet har han inte skrivit på för någon ny klubb. Men ett klart avbräck är det för oss.
Hur har ni laddat upp inför hösten?
– Vi har "vilat" oss i form. Tyvärr har träningsnärvaron varit låg sedan vi kört igång men det var i alla fall femton man på träningen senast. Had bad feelings att vi kommer att få lida för det idag...
Målsättning i höst?
– Hålla oss kvar i serien i första hand och klättra i tabellen i andra.
Hur är läget inför kvällens bortamatch på Thulevallen i Matfors?
– Alen Zulovic blir borta två-tre matcher då han är i Montenegro på semester och målvakten Peter Allen är även han bortrest. Brima Bassie skadade knät på träningen sist och kan inte heller vara med.
...och hur går det?
– Vi skall försöka få med oss poäng hem men då krävs det ett tajt försvarsspel och att vi inte gör några individuella misstag. Det bllir med andra ord inte lätt, avslutar Bosse Hägg som delar tränarsysslan med Nermin Zulovic.

Höstpremiär: Svartviks IF
(2014-08-01)
Svartvik kom till start i Medelpadsfyran som en av seriefavoriterna efter en formidabel försäsong och intressanta nyförvärv men man kom in snett redan i premiären med 0-5 mot IFK Sundsvall och ligger nia efter vårspelet, bara en pinne ovanför nedflyttningsstrecket.
Ikväll får man chansen till revansch och nystart när lagen åter möts. Denna gång uppe på Hemmanet (Svartviks IP).
Var säger du om vårsäsongen?
– Jag är missnöjd naturligtvis. Vi har visat upp en bedrövlig inställning och våra insatser har varit lika bedrövliga. Normalt sett så har vi ett lag som borde vara på övre halvan. Målskyttet har varit uselt med tanke på vad vi ändå skapat varje match. Även defensiven har varit långt ifrån vad den borde med dom spelare vi matchat, säger tränaren Patrick Chruzander besviket.
...och nöjd med?
– Inte mycket...
Några förändringar i spelartruppen inför hösten?
– Mazlum Kocak slutar då han skall gifta sig. Dessutom är Elliot Kårelind skadad och det är knappast troligt att vi får se han i fyran mer i år. Inga nya spelare har tillkommit.
Målsättning i höst?
– Vi har kört riktigt bra för att vässa till oss. Haft två grymma matcher mot Selånger och Ånge där vi spelat riktigt bra. Laget inför hösten känns motiverat och grymt förberedda. Alla utöver Elliot är skadefria men som vanligt så har vi spelare som planerar in personliga saker att göra och då helst under seriespelet och inte under uppehållet... Målsättningen är i alla fall att lira ut och bjuda på bra och välspelade matcher – och se till att vi spelar i fyran även nästa år.
Hur är läget inför matchen ikväll mot IFK Sundsvall, och hur går det?
– Inför IFK så luktar det kraftig revansch och vill vill få en bra start på hösten.
Tror på payback för senast när IFK förnedrande oss på Westhagen i premiären (0-5). Vi vinner med 3-0, avslutar "Chruzze" och ser an höstpremiären med tillförsikt.
läs mer

Höstpremiär: IFK Sundsvall
(2014-08-01)
Sommarvilan slut för lagen i Medelpadsfyran.
För anrika ex-allsvenskarna IFK Sundsvall väntar Svartvik uppe på Hemmanet i afton.
Var ni nöjda med vårsäsongen?
– Med tankte på att vi stod utan lag i november tycker jag att nya tränarduon Mikael Kotermajer och Fredrik Allgren gjort det bra. Speciellt i inledningen av säsongen. Tyvärr hade vi en dipp på slutet av vårsäsongen i matcherna mot Granlo och Östavall, säger sportchefen Kenneth Kile.
...och missnöjda med?
– Det var dålig träningsnärvaro under VM och då dippen i slutmatcherna.
Några förändringar i spelartruppen inför hösten?
– Henrik Pedersen, som spelade i Söders ifjol, har fått tillbaka suget och tränar med oss. Alfred Guillame Matei är ny. En 24-årig mittfältare från Kongo som kommer senast från provspel i norska andradivisionslaget IL Fyllingen, Bergen. Salem Hajbakri, 22-årig flykting från Syrien, kan bli en sensation om han bli spelklar för oss. Bollskicklig och teknisk anfallare som är snabb i tanken. Vi har även ett par namn på gång ytterligare men där är inget skrivet ännu.
Spelarförluster?
– Nej, ingen har lämnat.
Målsättning i höst?
– Personligen tycker jag att vi borde kunna bli topp tre, topp fyra. Vi är nog för långt efter för att kunna hota Alnö och Stöde. Speciellt som dom sett oerhört stabila ut under våren. Jag lovar i alla fall att vi kommer att bli farliga för alla lag.
Vad säger du om att Norrportens konstgräsmatta flyttas till Baldershov?
– Det kommer att bli ett lyft för hela föreningen. Det ger oss ökade möjligheter och Balders är ju vår hemmaborg. Nästa år kommer vi t ex att försöka anorda cuper och ha ett lag med i pojkallsvenskan. Vi skall också jobba närmare ungdomsföreningen Sundsvalls FF. Skönt också att bara behöva flytta 25 meter om A-plan inte skulle vara spelbar vid matcher och träningar.
Hur är läget inför matchen ikväll mot Svartvik?
– Vi hade tre veckors uppehåll men nu har vi kört i två veckor och det har varit bra med folk på träningarna i både div. IV- och V-lagen vilket gör att det blir en sund kamp om startplatserna. Tyvärr saknas lagkaptenen Dennis Marzouki ikväll då han inte kommer ifrån jobbet. I övrigt kan vi ställa upp ordinarie.
Hur går det då?
– Vi vinner med 4-1. Charlie Merchant har tränat dåligt så han kommer tyvärr att släppa en balja, skrattar Kile.
läs mer

Samuel Fisk var säkerheten själv bakåt och nickade in 1-0 framåt när Söråker tog en viktig 2-0-seger på Essviksvallen. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Söråker bäst i nervöst bottenmöte
(2014-07-30)
Söråker vann den viktiga ödesmatchen på Essviksvallen sedan man utnyttjat två hemmamisstag i den första halvleken.
0-1 kom i den 21:a minuten sedan Essviks mittback Daniel Carlstein slarvigt gett Söråker en hörna. På Tommi Torvelas hörnspark hängde Niklas Lindberg i hemmamålet tvätt och mittbacken Samuel Fisk kunde gå till väders och enkelt nicka in det viktiga ledningsmålet.
Sju minuter senare ställde duon Lindberg och Carlstein till det igen. Lindberg sköt en utspark i ryggen på sin mittback som i sin tur inte fick kontroll på situationen utan tappade bollen som siste man till Jonas Nordström som avancerade ett par meter innan han från 18 meter med bredsidan enkelt rullade bollen förbi en uppgiven essvikskeeper som lämnat 80 procent av sitt mål vidöppet.
Essvik skapade flera möjligheter att komma tillbaka in i matchen men blev vid varje tillfälle stoppade av Söråkers målman Mikael Gustavsson som avvärjde åtminstone tre rena frilägen.
Någon välspelad match var det emellertid inte, alldeles för många felpass och felbeslut i avgörande lägen. Något som antagligen berodde på både nerver och avsaknaden av självförtroende i de båda lagen.
– Det får se ut hur som helst bara vi vinner men som vanligt bränner vi massor av chanser. Nu tänker vi rida på den här vågen, säger Söråkers tränare Stefan Hellberg efter matchen.
– Två försvarsmisstag kostade segern samtidigt som vi missar våra lägen framåt. Nu känns det tungt, säger en besviken Henri Sjödal i Essvik.
läs mer

Står Essviks tränare Henri Sjödal som vinnare efter kvällens sexpoängsmatch mot Söråker? Står Essviks tränare Henri Sjödal som vinnare efter kvällens sexpoängsmatch mot Söråker?

Medelpadsfyran inleder hösten med jumbomöte
(2014-07-30)
Igår skulle Medelpadsfyran tjuvstarta med mötet mellan seriens båda bottenlag Essvik och Söråker uppe på "Vallen".
På grund av en personlig tragedi valde man att skjuta på matchen tills i afton.
Båda lagen har gjort förändringar på tränarposten under sommaruppehållet (läs artiklar nedan).
Tony Lundberg i Essvik lämnade av egen fri vilja medan Söråkers Fredrik Thimeradh fick kicken.
Skall bli intressant att se om det ger någon effekt redan i höstpremiären.
En bra start är viktig för att man skall klara av att jaga bort nedflyttningsspöket innan serien gör bokslut 27 september.
Hur är läget i Essvik inför matchen?
– Tyvärr har vi en hel del bortfall. Peter Mackin har problem med ryggen och kan inte spela, medan mittbacken och lagkaptenen Linus Olsson är avstängd, säger tränare Henri Sjödal.
Borta är också Alexander Johansson, spelar golf, samt att duon Niclas Pedro och Hampus Andersson föredrar Storsjöyran i Östersund (som börjar först i morgon!) före en viktig sexpoängsmatch i fotboll. Häpnadsväckande enligt Lokalfotbollen!
Några förändringar i truppen?
– Min tränarkollega Tony Lundberg har hoppat av och på spelarsidan så vet jag faktiskt inte. Det är i alla fall ingen som sagt att dom skall sluta i alla fall. Vi har inte heller gjort klart med några nya spelare utan vi kör på med samma trupp.
Trots bortfallet, har ni någon chans ikväll?
– Vinner vi är vi med i racet igen men torskar vi så åker vi nog ur. Då är det för många poäng upp till säker mark känns det som. 
...och hur går det?
– Jag tippar med hjärtat. Det kommer knappast att bli något skönspel utan en jävla kamp med ett givande och tagande. Jag tror trots allt att vi drar det längsta strået och vinner med 2-1.
Lokalfotbollen har naturligtvis även varit i kontakt med Söråkers FF. Hur är läget hos er inför ödesmatchen?
– Hyfsat. Vi har Joakim Jönsson, målvakten, och Robert Lagergren avstängda. Dessutom ett frågetecken när det gäller Alexander Laggrens tå. Han kommer att känna sig för innan matchen och ta beslut om spel eller inte då, säger nye ansvarige tränaren Stefan Hellberg.
Hur kommer du att sätta din prägel på laget?
– Har dragit in några nya grejer i anfallsspelet. Fan, vi gör ju inga mål trots mängder med chanser. Har även bytt positioner på några spelare. Jag är övertygad om att vi kommer att hanka oss över nedflyttningsstrecket. Vi har bra stämning i truppen och 19 man på träningarna.
Några förändringar i spelartruppen?
– Vi har inte tappat någon utan fått unge högeryttermittfältaren Anton Jonsson från IFK Timrå. Dessutom tränar "Ante" Karlsson med oss men honom verkar inte Timrå vara så pigga på att släppa.
Hur går det mot Essvik ikväll?
– Tror stenhårt på seger – 3–1!
Lokalfotbollen tippar: Kan spelare och ledare i Essvik dra åt samma håll och att man rannsakar sig själva och inser vad som krävs för division IV-fotboll vinner man kvällens möte med 4-1. Men med tanke på vissa spelares inställning och lagkänsla inför den här viktiga matchen kan Söråkers kämpaglöd mycket väl räcka till tre poäng.

Fredrik Thimeradh tränar inte längre Söråker. Fredrik Thimeradh tränar inte längre Söråker.

Söråkers tränare:
– Jag fick kicken

(2014-07-24)
Söråker har haft en tung vår och parkerar under nedflyttningsstrecket när höstspelet kör igång.
Som åtgärd väljer man att som många andra lag att sparka sin tränare.
– Det stämmer. Spelarna hade ett internt möte och där kom man fram till att ge mig kicken, säger Fredrik Thimeradh.
Så du avgick inte själmant?
– Skulle aldrig lämna ett lag i det tabelläge de är i. Grymt besviken över våren och det var flera matcher vi borde vi kunnat ta poäng i alternativt vunnit men skärpan i de avgörande lägena har saknats.
Fick du någon motivering till "kicken"?
– Prova något nytt tror jag var det närmaste konkreta.
Det blev en och en halv säsong som tränare i Söråkers FF. Vad tänker du hitta på nu?
– Vi får se. Om något tillräckligt intressant dyker upp får man fundera. Annars så är det inga problem att fylla upp tiden, avslutar Fredrik Thimeradh.
Det blir nu förre SFF-tränaren och Thimeradhs ass. tränare Stefan Hellberg som nu tar över huvudansvaret.

Hudiks Pelle Lööf gjorde fyra av div. II-lagets sex cupmål mot Östavall. Här tar han armen till hjälp vid 0-1. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Östavalls cupsaga blev kort
(2014-07-18)
Det blev en kort cupsaga för Östavall.
Div. II-laget Hudiksvalls FF kom sågs och segrade på knottfyllda Skogsvallen med 6-1.
Men hade det inte varit för ex-Giffaren och fyramålsskytten Pelle Lööf kanske det blivit en jämnare tillställning.
– Tycker ändå vi gjorde en helt okey insats. Det skall ju skilja tre mål per halvlek mellan lagen. Och dessutom gjorde vi matchens snyggaste mål när Giorgius Johansson tryckte upp en volley i krysset, säger Östavalls tränare Jens Östlund.
läs mer

Tony Lundberg slutar. Tony Lundberg slutar.

Tony Lundberg lämnar tränarposten i Essvik
(2014-07-17)
Efter fyra år väljer nu tränaren Tony Lundberg att lämna sitt tränaruppdrag i Essviks AIF.
– Det har varit fyra roliga år sedan vi startade om i sexan men nu känner jag att jag inte har mer energi att ge, kommenterar den gamle stormålvakten.


Tung vår

Essvik har haft en tung vår och liggar klart jumbo med blott fyra inspelade poäng.
–  Vi har material för att ligga högre upp i tabellen men har man inte spelare som vill träna är det svårt, säger Lundberg, som meddelades sitt avhopp till spelartruppen i samband med kvällens träning.
– Det var lite känslomässigt och jag är normalt inte någon som ger upp. Men det är ett evinnerligt puzzlande med familjen för att få allt att gå ihop och när man kommer på träningarna är det åtta man där. Då är det inte kul då man lägger ner mycket egen tid på att det skall funka, säger 48-åringen, och fortsätter:
– Jag tror också att grabbarna behöver slipper höra min röst.


Henri och Wallberg fortsätter

Henri Sjödal fortsätter som tränare och det gör även lagledaren Thomas Wallberg.
– Jag kommer att få hjälp av Fredrik Martinsson från div. VI-laget i höst, säger Henri Sjödal.
Kommer ni att kunna greja nytt kontrakt?
– Det är fullt möjligt! Men då krävs det att alla drar åt samma håll och sluter upp vid träningar och matcher och även ställer upp att spela på den position vi tar ut spelaren på. Under våren har vi dessutom flera gånger fått fyra-fem återbud bara timmarna innan match och då är det inte lätt att få ihop ett fungerande lag på planen. Inte minst när det gäller fasta situationer, säger Sjödal.


Visa heder för klubbmärket!

Håller med Tony Lundberg om att Essvik har spelarmaterial för en högre position, ja topp 5 faktiskt. Men vad hjälper det när inte stora delar av spelartruppen verkar vara villiga att lägga ner den tid och arbete som krävs för att klara av det. Fotboll är ingen individuell sport utan ett l-a-g-s-p-e-l och man spelar på den plats tränaren placerat en och inte går hem och gråter i kudden bara för att man t ex blivit uttagen att spela vänsterback och inte forward.
Essvik är ett av Medelpads mest anrika lag med bl a ett förflutet i vår nästa högsta serie och skall sämst spela i div. IV. Nu tycker jag att essviksspelarna skall visa sin heder för klubbmärket och varandra som lagkamrater att gemensamt göra allt för att förnya kontraktet. Basta!

Vad kan Manne Wallström och Ali Mirzad göra åt div. II-laget Hudiksvall i morgondagens cupmatch? Foto: ÖIF:s hemsida. Vad kan Manne Wallström och Ali Mirzad göra åt div. II-laget Hudiksvall i morgondagens cupmatch? Foto: ÖIF:s hemsida.

Skräller Östavall i Svenska Cupen?
(2014-07-17)
Det är inte bara Norrlandsderby i Superettan i morgon mellan Östersunds FK och GIF Sundsvall.
Det bjuds även på fin fotboll på Skogsvallen i Östavall.
Vår västligaste fotbollsförening får nämligen besök av div. II-laget Hudiksvalls FF i den första omgången av Svenska Cupen.
Det är bara två lag från Medelpad som får äran att deltaga i den prominenta turneringen. Det ena är GIF Sundsvall – och det andra är div. IV-laget Östavall.
Hur kan det komma sig?
– Selånger vann DM ifjol vilket kvaliciferade dom till Svenska Cupen men när dom tackade nej gick erbjudandet till oss som var finalmotståndare och givetvis tackade vi ja, säger Sten–Ingvar Fredlund i ÖIF.
Man ställs alltså mot nabon Ånges seriekonkurrent Hudiksvalls FF, som dessutom tog poäng under våren mot just ÅIF. Inget dåligt lag som gästar med andra ord. HuFF tog sig vidare till gruppspelet ifjol där man fick möta IFK Göteborg, IFK Värnamo - och GIF Sundsvall. 
Matchens spelas i morgon - mitt under sommaruppehållet.
– Naturligtvis inte optimalt för oss då vi har uppehåll men vi har lagt in ett par träningar innan så det är inga problem, säger Fredlund, och fortsätter:
– Sånt här är ju roligt! Vi hoppas naturligtvis att det kommer mycket publik och vi kommer att köra lite kringarrangemang.
Och det blir seger?
- Ha ha ha. Normalt är vi chanslösa men kanske kan vi gå vidare på straffar. I cupmatcher kan ju allt hända, avslutar Fredlund.
läs mer