Nyheter 
Superettan

Lars Krog Gerson, lands-lagsman för Luxemburg till GIF Sundsvall? Lars Krog Gerson, lands-lagsman för Luxemburg till GIF Sundsvall?

Landslagsmittfältare aktuell för Giffarna
(2014-12-18)
GIF Sundsvall och Lars Krogh Gerson kommer allt närmare varandra.
Under torsdagen gästade den norskfödde landslagsspelaren för Luxemburg Sundsvall.
– Jag fick ett väldigt bra intryck av klubben och stan, säger mittfältaren.
Krogh Gerson som fyller 25 år i början av nästa år har en sisådär säsong bakom sig.
Det blev bara sex allsvenska matcher från start, men ändå tre mål för IFK Norrköping.
Han är rädd om sin plats i Luxemburgs landslag och vill komma till en klubb där får förtroende på en central mittfältsposition.
Ett alternativ är nyallsvenska GIF Sundsvall.
– Jag kom till stan i onsdagskväll och under torsdagen visades jag runt i stan och fick bekanta mig medklubben. Urban Hagblom och Joel Cedergren visade mig runt och jag fick mycket positiva intryck. Av stan, klubben och tränarna, säger Krogh Gerson.
GIF har även visat intresse och budat på Ljungskiles Markus Gustafsson och Varbergs Robin Tranberg. Men i Krogh Gerson skulle man få spelare som har gjort 40 A-landskamper för Luxemburg.
läs mer på fotbollspuls

Johan Nikula, Giffarnas ordförande. Johan Nikula, Giffarnas ordförande.

GIF:s nya grepp:
Vänder sig till förmögna

(2014-12-18)
GIF Sundsvall följer sin plan.
I slutet av det här året kommer skulderna att vara nere i 3,2 miljoner kronor.
Föreningen ser även ut att ha hittat en lösning på likviditetsproblemen – genom att vända sig till förmögna privatpersoner.
Det kallas villkorat kapitaltillskott och projektet har sjösatts.
– Målet är fem miljoner kronor. Konstruktionen är att placera ut 100 poster med 50 000 kronor i varje. Vi vänder oss till förmögna privatpersoner och företagare som kan tänka sig att låna ut pengar till oss utan att ta någon ränta, pengar som vi sedan betalar tillbaka när vi har ett positivt eget kapital, förklarar GIF Sundsvalls ordförande Johan Nikula.
läs mer på fotbollspuls

Hem till västkusten för Johan Lundgren. Hem till västkusten för Johan Lundgren.

Johan Lundgren återvänder till Göteborg
(2014-12-16)
Mittfältaren Johan Lundgren kom inför säsongen från Örgryte.
Nu återvänder han till Göteborg – men ny klubbadress blir GAIS.
– Det känns riktigt bra. Jag fick en bra bild av tränarna och det är en fin förening med mycket supportrar, säger 23-årige Lundgren till fotbollspuls.
Trollhättesonen bryter därmed bryter sitt kontrakt med Giffarna i förtid.
– Jag pratade med klubben och sa att jag ville bli utlånad eller att vi skulle bryta kontraktet. Det var två bra spelare inne i mitten i GIF och vi vann mycket, och bytte väldigt sällan spelare, säger han om den uteblivna speltiden under året.

GIF-duo fick pris som Årets Tränare 2014
(2014-12-04)
Inte helt oväntat blev det GIF Sundsvalls tränarduo Roger Franzén och Joel Cedergren som lade beslag på utmärkelsen Årets Tränare i Medelpad 2014,  ett pris som delas ut av Dagbladet och Medelpads Fotbollförbund.
Så här lyder juryns motivering:
"Årets fotbollstränare i Medelpad är två till antalet. De har tillsammans byggt ett kollektiv där många, både spelare och ledare, har varit delaktiga i den framgångsrika säsongen.
De har jobbat målmedvetet och med kontinuitet, något som grundlagt avancemanget till högsta serien.
Redan förra säsongen var de nära att föra laget till Allsvenskan och den gångna säsongen tog de ytterligare ett steg och gick hela vägen efter bland annat ett lysande facit på hemmaplan och flest vinster (19) av alla lag i serien. Dessutom avslutade man säsongen med sju raka matcher utan förlust där flera av trepoängarna var uddamålssegrar. Då visade laget GIF Sundsvall prov på karaktär och mental styrka.
Årets tränare är Joel Cedergren och Roger Franzén".

Tidigare Årets Tränare detta sekel:
2013: Benny Matsson, Ånge IF
2012: Markus Söderholm, Alnö IF
2011: Sören Åkeby, GIF Sundsvall
2010: Gunnar Samuelsson, Sundsvalls DFF
2009: Inget pris delades ut
2008: Jan-Åke Lund, Östavalls IF
2007: Mika Sankala, GIF Sundsvall
2006: Mikael Häggqvist och Patrik Nylund, IFK Timrå
2005: Mikael Helmersson, Sundsvalls DFF
2004: Mikael Helmersson, Sundsvalls DFF
2003: Bo Börjesson, Medelpads FF
2002: Per Joar Hansen och Patrick Walker, GIF Sundsvall
2001: Anders Grönhagen, GIF Sundsvall
2000: Anders Grönhagen, GIF Sundsvall

Medelpads Fotbollförbund har utsett Ellen Löfqvist och Jón Gudni Fjóluson till Årets Spelare 2014. Foto: Medelpads Fotbollförbunds hemsida.

Löfqvist & Fjóluson bäst i Medelpad
(2014-11-18)
Medelpads Fotbollförbund har utsett distriktets bästa fotbollsspelare för 2014.
På herrsidan går utmärkelsen till GIF Sundsvalls Jón Gudni Fjóluson medan SDFF:s unga talang Ellen Löfqvist blev utsedd till bästa dam, förövrigt andra säsongen på raken.
Så här lyder Medelpads FF:s motiveringar:
Jón Gudni Fjóluson:
"Denne spelare har med sitt lugn, sin trygghet och stabilitet starkt bidragit till att laget tagit klivet upp till Allsvenskan.
En klok spelare som aldrig fått omnämnandet "Bäst på plan", en spelare som enligt media burit laget på sina axlar, en spelare som under denna säsong 2014 i sina 29 seriematcher haft en mycket hög lägstanivå".
Ellen Löfqvist:
"En klok spelare med stor spelförståelse, stark fysik, hög arbetskapacitet och bra karaktär.
En spelare som ställer höga krav på sig själv, är fokuserad och målmedveten.
En spelare som 2013 sa att hon siktar mot de högre landslagen än det F 16 hon då var etablerad i.
En spelare, född 1997, som detta år kan sägas ha nått det målet genom att under senare delen av 2014 etablera sig i F 18-landslaget".
Lokalfotbollen gratulerar duon och vem vet, kanske blir Lokalfotbollen inbjuden att närvara vid prisceremonin nästa år ;-)

Kevin Walker blir "järnkamin". Kevin Walker blir "järnkamin".

Kevin Walker klar för Djurgården
(2014-11-02)
Som jag skrev nedan så gick det kraftiga rykten under dagen att Kevin Walker inte kommer att följa med Giffarna upp i Allsvenskan.
– Vi vet om att det finns intresse från andra allsvenska klubbar men vi gör allt vi kan för att få behålla Kevin, säger sportchefen Urban Hagblom.
Enligt expressen.se är det nu emellertid bekräftat att Kevin kommer att lämna NorrLandslaget och att det blir Djurgårdens IF i fortsättningen för den skönsjungande mittfältaren. Något som kommer att presenteras i veckan.
Ett tungt avbräck för dom nya allsvenskarna.
läs mer

Stor glädje i GIF Sundsvalls omklädningsrum efter 0-0-matchen hemma mot Landskrona och man tagit den poäng som behövdes för att nå allsvenskt spel 2015. Foto: Bildbyrån,

GIF Sundsvall klart för Allsvenskan 2015!
(2014-11-02)
Sällan har så många (7 700) jublat efter en 0–0-match på Norrporten Arena.
Den mållösa matchen mellan GIF Sundsvall och Landskrona BoIS räckte nämnligen till allsvenskt spel nästa år för NorrLandslaget medan "Skånes uruguayare" får lämna Superettan.
Glädje och sorg efter en och samma slutsignal.
– Underbart. Vi behövde ta minst en poäng. Kanske vi gjorde det lite mer nervöst än vad det hade behövts då vi hade chanser att punktera matchen tidigt. Men fan alltså, det var ändå lugnt på slutet och nu är det bara härliga känslor, säger Kevin Walker, som enligt vad Lokalfotbollen erfar är kraftigt på gång till Djurgården.
Hammarby tog hem Superettan efter sin 5–0-seger mot Jönköpings Södra. Även Ljungskile vann sin match, 3–0 mot Varberg, men får nu rikta in sig på kvalspel mot Gefle.

Läs även:
• GIF Sundsvall tillbaka i Allsvenskan
• Osäkert om Kevin följer med
• ​ST/Dagbladet Live-TV: Giffarna om matchen
• GIF Sundsvall tillbaka i fotbollsallsvenskan
• Sundsvall tillbaka i allsvenskan
• Pa Dibba: ”Tackar för bästa säsongen någonsin”

GIF Sundsvall – Landskrona BoIS 0–0
Domare: Nermin Cisic, Värnamo
Publik: 7 700
Matchfakta

Johan Eklund jublar efter ett av sina tidigare mål. Foto: Anders Thorsell, sundsvallsbilder.se Johan Eklund jublar efter ett av sina tidigare mål. Foto: Anders Thorsell, sundsvallsbilder.se

Giffarna en pinne från Allsvenskan
(2014-10-27)
En drypsäker Tommy Naurin i målet, ett starkt försvarsspel, hårt jobbande mittfält och ett fint samarbetet mellan Pa Dibba och Johan Eklund i anfallet gav GIF Sundsvall den viktiga segern mot Sirius på Studenternas i Uppsala. Den första sedan 1995!
– Det var en tajt match men vi spelade ett enkelt och rakt spel på ett disciplinerat och bra sätt även om anfallsspelet inte var på topp, säger GIF-tränaren Joel Cedergren.
– Vi har skaffat oss det läge vi vill ha så det är bara att njuta i kväll, säger matchhjälten Johan Eklund.
Målet kom efter en kontring på övertid i den första halvleken. Jon Gudni Fjoluson bröt en passning strax utanför eget straffområde och slog på ett tillslag en djupledsboll bakom Sirius backlinje till Pa Dibba, som i sin tur lyfte in bollen i mitten till en helt fri Johan Eklund som avslutade på en halvvolley i fel hörn för hemmamålvakten.
I den andra halvleken blev GIF tillbakapressade (nåja) men släppte aldrig till någon chans utöver Kerim Mrabtis skott som styrdes via en försvarare men då visade sig Tommy Naurin från sin atletiska sida och "vände i luften" och boxade bollen till en resultatlös hörna.
Nu "räcker" det med kryss mot Landskrona BoIS i den sista omgången mot ett skånelag som i sin tur måste gå för seger om man vill hänga vara kvar i Superettan.
– På hemmaplan ska vi vinna den matchen, vi tänker gå för seger. Gör man inte det kan det bli en risk att man blir för passiv, säger Cedergren.
Giffarnas båda toppkonkurrenter, Hammarby och Ljungskile, möter Jönköpings Södra respektive Varberg, båda på hemmaplan.
Upplagt för en superrysare nästa söndag!

Läs även:
• Slutsignal
• En kryssmatch från Allsvenskan
• Så gick snacket på Studenternas
• Inte så vackert, men oj så viktigt
• Ny förlust satte punkt

IK Sirius – GIF Sundsvall 0–1
0-1 Johan Eklund 45+1
Domare: Robert Daradic, Helsingborg
Publik: 2 234
Matchfakta

Giffarna gillar läget
(2014-10-27)
Två matcher. Fyra halvlekar. 180 minuter plus stopptid.
Det är vad som återstår av Superettan 2014.
GIF Sundsvalls tränare gillar läget.
– Hade jag fått en deal i februari, som sa att om ni tar fyra poäng på de två sista matcherna så går ni upp, hade jag tagit den direkt, säger Joel Cedergren.
Hans tränarkollega Roger Franzén säger samma sak fast använder andra ord:
– Nu fokuserar vi enbart på Siriusmatchen, det är full fokus på den. Men vi har ett bra utgångsläge.
Ändå vet duon att nästan allt fortfarande kan hända.
På en blöt och kanske lös gräsplan i Uppsala i kväll eller på fast och nyinlagd konstgräsmatta hemma i Sundsvall nästa söndag.
Men tar GIF Sundsvall fyra poäng till spelar laget i Allsvenskan 2015.
Roger Franzén känner sig trygg:
– Det klart att det är en anspänning att spela en sådan här match, men stämningen i gruppen är bra och positiv. Det råder en förväntan.!
läs mer

En bild på GIF Sundsvall i Rekordmagasinet från 1963. Det var i stort sett samma lag som tog sig upp i Allsvenskan via lyckosamt kvalspel året därpå och öppnade det s k Norrlandsfönstret.

50 år sedan GIF satte Norrland på fotbollskartan
(2014-10-26)
För 50 år sedan blåste en norrländsk bris genom Fotbollssverige. Ett kontringsmål i Solna öppnade ett fönster som i elva år hade varit stängt – och som dessförinnan inte ens existerat.
Snart kan Norrlandsfönstret slås upp igen – för trettonde gången.
Här berättar några av de som banade vägen om kvalmatcherna, det massiva stödet och den årslånga resan från besvikelse till succé.
Den som slutade med att GIF Sundsvall blev det första norrländska fotbollslaget i Allsvenskan.
läs mer

Läs också:
• Här är alla GIF-hjältarna
• Roland Engström: GIF visade att allt är möjligt

Pa Dibba tryckte in Giffarnas segermål i slutet av matchen. Pa Dibba tryckte in Giffarnas segermål i slutet av matchen.

Två segrar kvar innan GIF Sundsvall är allsvenskt igen
(2014-10-20)
Det heter att det är en styrka att vinna fotbollsmatcher när man spelar dåligt.
I så fall är GIF Sundsvall ett starkt lag. 
Trots en allt annat än imponerande insats lyckades man vända ett 0–1-underläge hemma mot Varberg och vinna med 2–1.
Segermålet instött av Pa Dibba i den 86:e minuten efter en hörna.
– Tycker ändå vi vinner rättvist. Vi driver matchen och har 16 avslut, säger tränare Roger Franzén.
Tack vare segern har Giffarna saken i egna fötter inför dom två avslutande omgångarna. Två segrar = Allsvenskan 2015 – oavsett vad som händer i alla övriga matcher!

Läs också:
• Jagade bort spöket – all press på Bajen
• Historien upprepar sig

Tre trappsteg kvar till allsvenskt spel
(2014-10-20)
Tre segrar och GIF Sundsvall spelar allsvenskt 2015.
Så lyder kalla fakta och första trappsteget skall klaras av i afton då Varbergs BoIS kommer på besök för att premiärspela på det nylagda konstgräset på Norrporten Arena.
Avspark kl. 19:20 och matchens sänds direkt i TV-sport.
Varberg vann vårens möte hemma med 1–0. Revanschdax således!
läs mer

Lämnar Pekka Ånge för GIF Sundsvall? Lämnar Pekka Ånge för GIF Sundsvall?

CL-meriterad spelare tränar med GIF
(2014-10-14)
31-årige mittfältaren Pekka Lagerblom kom till Ånge IF tidigare i år med meriter från det finska A-landslaget, spel i Bundesliga (där han var med och vann ligan 2004) och Champions League.
I Ånge åkte Lagerblom tidigt på en knäskada och för en tid sedan kunde vi berätta att mittfältaren skulle lämna klubben för att provträna med New York Cosmos.
– Cosmos spelar i NASL, ligan under MLS, och jag tränade med dem i två veckor. Det var bra och jag fick ett kontraktsförslag, men det gick inte att lösa på grund av transferfönstret, säger han själv.
Nu är Lagerblom tillbaka i Sverige – och har tränat med GIF Sundsvall i två dagar.
– Det har varit bra, det är ett bra lag. Mitt kontrakt går ut efter den här säsongen och vi får se vad som händer, men jag skulle gärna stanna i Sverige. Jag ska prata mer med GIF nu efter de här träningarna, säger han..
läs mer

GIF-match pekas ut som uppgjord
(2014-10-07)
GIF Sundsvall slog Syrianska efter att ett sent långskott från Daniel Sliper letat sig i mål.
Nu pekas matchen ut som uppgjord.
– Det är kriminellt, säger Federbets generalsekreterare Francesco Baranca till Sportbladet.
Syrianskas match mot Jönköpings Södra i Superettan är sedan tidigare föremål för en utredning efter att Svenska Fotbollförbundet fått tips om att matchen kan ha varit uppgjord.
Förbundet polisanmälde matchen – och nu pekas Syrianska åter ut för en misstänkt match.
Den här gången handlar det om mötet med GIF Sundsvall på måndagskvällen, en match som enligt Sportbladet visade upp ovanliga spelmönster. Oddsen på bortalaget ska ha rasat inför matchstart och anti matchfixing-organisationen Federbet varnade Sportbladet om att något var på gång före matchstart.
läs mer

Matchhjälten Daniel Sliper. Matchhjälten Daniel Sliper.

Så skall en Slip(er)sten dras!
(2014-10-06)
GIF Sundsvall såg ut att tappa viktiga poäng när tränarduon Franzén/Cedergren bytte in Daniel Sliper i den 89:e minuten.
En dryg minut senare wobblade han in Giffarnas segermål!
– Vilken härlig avslutning. Gissa om det sjungits segersång i omklädningsrummet, säger Joel Cedergren.


Mål på första anfallet

Nu skall det sägas att det här inte var någon speciellt bra fotbollsmatch.
Giffarna inledde piggt med en del fina kombinationer men saknade en vass egg i avslutningarna.
Plötsligt i den 26:e minuten fick hemmalaget till ett fint anfall, deras första, som slutade med att matchens bäste spelare, Dinko Felic, oattackerad kunde nicka in Gabriel Somas långa inlägg från vänsterkanten tjugo meter in på Giffarnas planhalva.
Efter den kallduschen rämnade mycket av Giffarnas spel resten av halvleken och Syrianska hade ett par lägen att utöka. Sista två ryckte GIF upp sig och hade två avslut genom Robert Lundström och Pa Dibba. Den senare chansen borde ha förvaltats bättre av en för dagen blek GIF-anfallare.


Rajalaksos första fullträff i GIF-tröjan

Inledningen av den andra bestod till stora delar ställningskrig. Robert Lundström nära att kvittera efter lite drygt tio minuters spel men hans hårda skott från straffområdeslinjen efter en andravåg räddades till hörna av Dejan Garaca.
Minuten senare var dock Garaca maktlös när Sebastian Rajalakso gjorde sitt första mål för GIF då han tryckte upp kvitteringen högt i det hitre hörnet – och det på sin förra lagkamrat. Rajalakso spelade i Syrianska innan han provade på spel utomlands och han firade också sitt mål dämpat.
Matchen gick sedan lite grann i stå och det blev många "bollbyten" då passningsspelet under en period var under all kritik. Det verkade som om båda lagen ville kliva fram och avgöra – men inte riktigt vågade.


GIF har allt i egna fötter

Allt talade för 1–1 och kryss när Daniel Sliper fick chansen att komma in på planen med bara en minut kvar av ordinarie tid. Vi hann inte in på stopptid innan skåningen wobblade in Giffarnas segermål från 25 meter. En hård skruvad boll som studsade i det våta konstgräset precis före Garca och fick en extra skjuts in i nätet.
– Det är jätteskönt att fixa en seger efter en så jämn match, att få avgöra i slutminuten. Det stärker oss, säger Sliper med ett leende till ST:s utsände Andreas Lidén.
Målet betydde inte bara 2–1 utan även avancemang till andraplatsen och direktuppflyttning till Allsvenskan samt att Giffarna nu har allt i egna fötter inför dom tre avslutande omgångarna.

MATCHFAKTA:
Syrianska FC – GIF Sundsvall 1–2
1-0 Dinko Felic 26
1-1 Sebastian Rajalakso 57
1-2 Daniel Sliper 90
Domare: Patrik Eriksson
Publik: 1 977
Matchfakta

Viktig bortamatch för GIF Sundsvall
(2014-10-06)
Hammarby vann mot Landskrona och Ljungskile fick med sig poäng hem från Degerfors efter ett kvitteringsmål på övertid.
Det betyder att Giffarna helst bör vinna kvällens match mot ett för nytt kontrakt krigande Syrianska. Dels för att inte tappa till teten och även för att hålla ett jagande Jönköpings Södra på behörigt avstånd från kvalplatsen.
Så här säger GIF-tränaren till st.nu inför matchen:
– Vi har förhoppning om att ha mycket boll, men vi möter ett spelskickligt lag och om det inte blir så ska vi försvara oss bra. Vi vet deras styrkor och brister och de vet våra. Vi gjorde en bra match mot dem i våras på hemmaplan där vi var spelförande, men det är inte säkert att det blir den matchbilden den här gången. Anspänningen finns där nu när en serie drar ihop sig. Men det är en positiv känsla att spela matcher som verkligen gäller någonting och vi har ju en vana av det från de senaste åren.
Matchen sänds direkt på TV4-sport för den som kan, vill och har lust.

Pa Dibbas solomål var matchens stora behåll-ning. Pa Dibbas solomål var matchens stora behåll-ning.

GIF-seger trots krampaktigt spel
(2014-09-29)
GIF Sundsvall lyckades bärga en 2–1–seger mot jumbon Huskvarna trots krampaktigt spel inför 2 863 vittnen på Norrporten Arena.
Pa Dibba gav Giffarna ledningen precis i slutskedet av den första halvleken efter ett solomål från mittlinjen och Johan Eklund ökade på till 2–0 via en straff i den 55:e. HFF:s Mattias Mete nickade in reduceringen med tre ordinarie minuter kvar och då var hemmanerverna spända som fiolsträngar.
Även Ljungskile vann sin match så läget är med andra ord status quo – om bara Ängelholms FF:s konkursförvaltare driver laget laget serien ut...
• Slutsignal
• Cedergren nöjd med tre poäng
• Pa Dibba lovar mer efter uppvisningen
• Andreas Lidén: Mer måndag kan det inte bli

MATCHFAKTA:
GIF Sundsvall–Husqvarna FF 2–1 
1–0 Pa Dibba 44, 2–0 Johan Eklund (straff) 55, 2–1 Mattias Mete 87.
Domare: Robert Daradic, Helsingborg.
Publik: 2 863

GIF-målvakten Tommy Naurin var rena väggen mot Ljungskile. GIF-målvakten Tommy Naurin var rena väggen mot Ljungskile.

"Tommy Knogjärn" spikade igen – var matchens lirare
(2014-09-25)
Tommy Naurin såg via tre kanonräddningar till att Giffarna höll nollan i toppmatchen mot Ljungskile. Jonas Lindberg, Jakob Olsson och Hannes Stiller hade alla vassa chanser men blev samtliga lurade på konfekten av GIF-keepern.
Tyvärr lyckades inte heller GIF sätta Skarsjövallens nät i dallring. En ribbträff från Johan Eklund och två LSK-räddningar på mållinje på avslut från Eklund, igen, och Sebastian Rajalakso, var det närmaste.
Kryss var emellertid rättvist på en svårspelad gräsrektangel och kampen går vidare, nu med bohuslänningarna i förarsätet. LSK leder serien och har nu 19 matcher på raken utan förlust.
• Naurin allt annat än mållös
​• Ständigt detta Ljungskile 
​• TV: "Fyra riktiga idioträddningar"

MATCHFAKTA:
Ljungskile SK – GIF Sundsvall 0–0
Publik: 2 828

Ängelholms FF hotas av konkurs – tabellen kan ritas om
(2014-09-25)
Ängelholm är på väg att gå i konkurs.
Superettans tabell kan därför räknas om och då blir Hammarby den stora vinnaren.
– Det kan tyvärr bli konsekvensen men avgörandet ligger inte längre i våra händer. Vi behöver extern hjälp, säger Ängelholms klubbchef Paul Myllenberg.
Kanslipersonal har sagts upp men föreningen fortsätter blöda.
ÄFF ser i nuläget inte ut att kunna betala ut löner vid månadsskiftet och leverantörsskulderna är stora. Därför har föreningen bett kommunen om ett extra driftsbidrag på två miljoner kronor.
Kommunens beslut väntas komma i slutet av veckan och vid ett negativt besked kommer ÄFF:s styrelse begära föreningen i konkurs efter helgen.
I så fall en katastrof för GIF Sundsvall som halkar ner till fjärde plats. Vinnare är Hammarby, som tar en klar ledning i tabellen, och Östersunds FK som flyttas upp på promoveringsplats till Allsvenskan!
läs mer
• GIF om seriekaoset: "Inget som vi kan lägga energi på"

Håller "Tommy Knog-järn" nollan har lag-kompisarna lovat att fixa sämst oavgjort. Foto: Anders Thorsell, sundsvallsbilder.com. Håller "Tommy Knog-järn" nollan har lag-kompisarna lovat att fixa sämst oavgjort. Foto: Anders Thorsell, sundsvallsbilder.com.

The winner takes it all? 
(2014-09-25)
Ikväll kan GIF Sundsvall åter kliva upp i serietopp och ta ett stort kliv mot Allsvenskan.
Det enda som krävs är seger mot osannolika Ljungskile på Skarsjövallen.
Kampen om att nå Allsvenskan 2015 har blivit ett trekejsarslag även om Östersunds FK och Jönköpings Södra lurar i buskarna några poäng bakom.
Men att knäcka Ljungskile är ingen lätt uppgift även om alla Giffare har goda minnen överlag från den lilla bohosländska metropolen. LSK har bara förlorat två matcher i år, Öster borta och Hammarby hemma samma vecka i maj, så Tor-Arne Fredheims lag är ytterst svårslaget.
Det lär bli en riktigt rysare. Ikväll bänkar man sig framför TV:n och rattar in TV12. Kan bli så att segrarna gör en ABBA - "The winner takes it all".
Så här skriver ST/Dagbladet om kvällens match:
• Avspark: Ljungskile-GIF Sundsvall
• Roger Franzén: Det blir en tuff toppduell
• Naurin: "Nu är det laget före jaget"
• Metropolen som är helt osannolik

Pa Amat Dibba Pa Amat Dibba

Först en knock – sedan segernick
(2014-09-21)
Först sänktes han av Juan Robledos armbåge.
Sekunderna efter nickade Pa Dibba in matchavgörande 2–0 för GIF Sundsvall.
– Han spelar fult. Det gäller bara att inte tappa humöret, säger Dibba.
GIF Sundsvall fick en kanonstart mot Värnamo när Johan Eklund höll sig framme på en hörna och satte 1–0.
Det var tidigare knäskadade Eklunds första startmatch sedan 17 augusti.
Kvarten senare kom 2–0. Ett mål som skulle visa sig få stor betydelse i slutändan.
Det började med en djupledsboll från Rúnar Sigurjónsson som Pa Dibba jagade ikapp före Juan Robledo.
– Det blev en duell. När jag stack i väg och han märkte att jag hann först slog han ut armen. Han slog rakt i solar plexus så jag tappade luften.
Robledo fick en lång tillsägelse av domaren Dragan Banjac, men inget kort för tilltaget.
I situationen efter skulle Dibba ändå få revansch på honom då han satte fram skallen på Kevin Walkers frispark.
– Jag ska gå i den ytan, framför första gubben. Bollen var så hårt slagen att jag bara behövde snudda vid den.
Touchen betydde 2–0 och en nesa till Robledo.
läs mer på st.nu
Mer om matchen:
• Så slutade GIF–Värnamo
• Dennis Olsson tillbaka – skrämde slag på publiken
• TV: "Vi blir lite rädda"
• Anders Lidéns krönika: Mirakelkuren – undvik Giffarna

Johan Eklund blir Giffare ytterligare minst två år. Johan Eklund blir Giffare ytterligare minst två år.

Eklund om valet att stanna
(2014-09-16)
33 seriemål på knappt tre säsonger ska bli fler.
I GIF Sundsvalls tröja. I Allsvenskan.
– Det är absolut ambitionen, säger Johan Eklund.
Skyttekungen som har skrivit ett nytt kontrakt på två plus ett år.
Fem fullträffar i Allsvenskan 2012.
15 mål i Superettan i fjol.
Och 13 nätkänningar hittills.
Tydliga siffror på att Johan Eklund trivs i Sundsvall och GIF.
– Absolut och det har jag gjort från dag ett sedan jag kom hit, även om jag hade ett litet jobbigt första år med lite mindre speltid och så. Nu har man även lärt känna folk utanför fotbollen så att det inte bara blir det där omklädningsrumstugget, så vi i familjen trivs, säger forwarden.
Beslutet att sätta en kråka på ett nytt kontrakt var inte allt för svårt.
– Det var inga konstigheter med tanke på att vi siktar på att gå upp i Allsvenskan.
läs mer på st.nu

Det blev dystert i Degerfors
(2014-09-13)
Senast dräpte Dibba Degerfors med två snabba mål, den här gången brände han två nickar.
– Hade jag satt den där första hade matchen blivit annorlunda.
Det säger en bedrövad Pa Dibba efter kölhalning på Stora Vallas naturgräsplan i Degerfors. Och nog hade Giffarna velat ha en annan matchbild. Visserligen började Sundsvall väldigt bra och Dibbas språngnick gick så när förbi Robertino Kljajic i Degerfors mål.
– Jag kom i hög fart och försökte bara få den på mål, men han hann precis ner. Hade jag satt den där första hade matchen blivit annorlunda.
läs mer på st.nu

Tuff bortamatch för GIF på Stora Valla
(2014-09-13)
Hammarby vann igår mot Husqvarna och tog över serieledningen och då Ljungskile har jumbon Assyriska på sin lott så vore det önskvärt om Giffarna kunde lägga anrika Degerfors på rygg i eftermiddag på Stora Valla. "Vulkanen" kämpar för att slippa negativt kval så GIF lär inte få "en promenad i parken".
16:00 Degerfors IF – GIF Sundsvall (tips: 2–2)

2-1 eller 3-1, Kevin? 2-1 eller 3-1, Kevin?

Giffarna återtog serieledningen
(2014-09-01)
GIF Sundsvall släppte bara ifrån sig serieledningen i Superettan ett dygn.
Ikväll besegrades jumbon Assyriska med 2–1 men det var nära att Giffarna tappade segern två gånger om i slutsekunderna då gästerna vaskade fram två farliga fasta situationer.
– Vi borde punkterat den här matchen tidigare men missar chanser som vi borde ha utnyttjat, säger tränaren Roger Franzén.
– Skönt att vinna med 3–1 och få göra mål, säger segerskytten Kevin Walker, som även lade upp för Runar Sigurjonsson ledningsmål. En intränad frisparksvariant som islänningen drog till direkt på volley.
3–1????
Assyriska hade inte mycket att komma med offensivt i matchen förutom några farliga hörnor och ett solonummer från Aziz Corr Nyang i slutet av den första halvleken, där det blev en dribbling för mycket. Detta fram till den 68:e minuten då man hade en trippelchans inkl. en bicycleta från ex-giffaren Fredrik Holster. Stark därpå fick Nyang en fin passning, tog emot den, lät bollen studsa innan han från straffområdesgränsen drog till med en höger yttersida i bortre krysset. Då blev det tyst på Norrporten Arena...
Då klev Kevin Walker fram omgårnde. Med ett lurigt direktskott på ett sidlespass från Sebastian Rajalakso fick han in bollen via en sent reagerande Robin Malmqvist i Assyriskamålet.
Artiklar på st.nu:
• Slutsignal
• GIF höll distansen för serieledning
• Mittbacken Joakim Nilsson nöjd som vänsterback
• Leende – men allt annat än lugn

Bara nu inte Giffarna skjuter sig själva i foten mot jumbon...
(2014-09-01)
Ljungskile dängde Öster med 4-0 igår och Hammarby tog också en victoria borta mot Värnamo, 2-0.
Därmed är GIF Sundsvall nere på kvalplats igen i Superettan men kan via seger hemma mot jumbon Assyriska i afton återta kommandot i serien.
Så snälla GIF....skjut er inte själva i foten.
Inte heller låta Fredrik Holster göra det utan se till att "Snuffe" får åka hem poänglös!!!
Vi VILL verkligen ha allsvenska fotboll i stan nästa år!
G-I-F !!!

Kevin Walker satte ledningsmålet med en säker straff. Kevin Walker satte ledningsmålet med en säker straff.

GIF Sundsvall leder Superettan!
(2014-08-25)
GIF inleder piggt och bra och får en islossning halvvägs in i den första halvleken. Laget radar upp chanser. Kevin Walker sätter enkelt ledningsmålet på straff i den 27:e minuten efter att Ängelholms målvakt Matt Pyzdrowski gjort ner Runar Sigurjonsson.
Två minuter senare stod Pydrowski och hans försvarare och bara tittade på bollen, de fick se Adam Chennoufi sträcka fram en tå och göra 2–0 för Giffarna.
Giffarna började bäst i den andra halvleken, men föll tilllbaka. El Kabir reducerade och sedan handlade det mesta om Ängelholm. Giffarna red ut stormen och gick därmed upp i serieledning.
– Alla segrar är inte vackra, men vi är väldigt glada över tre poäng i dag på ett krigarsätt, säger Kevin Walker.
läs mer på st.nu

Inget Europaspel för Giffarna nästa år
(2014-08-20)
GIF Sundsvall tappade en 1–0-ledning till 1–4-förlust i Svenska Cupen mot division I-laget Dalkurd. Borlängelaget spelade därmed bort Giffarnas chans till spel ute i Europa som cupvinnare.
– Nej, vi gör en dålig prestation och jag är otroligt besviken. Under tre matcher har vi byggt upp självförtroendet där vi pratat om hur viktigt det är med delaktighet. Nu går vi ut och bara gör 85 procent av vårt bästa..., säger GIF-tränaren Roger Franzén till st.nu.

Sebastian Rajalakso till GIF precis innan transferfönstret stängde. Foto: Bild-byrån. Sebastian Rajalakso till GIF precis innan transferfönstret stängde. Foto: Bild-byrån.

Sebastian Rajalakso klar för GIF Sundsvall
(2014-08-11)
På transferfönstrets sista dag blev det klart att den förre Djurgårdsspelaren Sebastian Rajalakso kommer att spela i GIF Sundsvall i höst.
– Vi är jättenöjda och glada över att få detta klart, det är ett tufft arbete i konkurrensen, säger Urban Hagblom, sportchef i GIF Sundsvall.
Många minns Sebastian Rajalaksos succédebut i Allsvenskan 2008. Som 19-åring gjorde han mål i sina fem första matcher. Därefter kallades han till U21-landslaget och många har även velat ha honom med i a-landslaget.
GIF Sundsvall har följt Rajalakso ända sedan tiden i Enköping och Superettan 2007.
Men däremellan har det blivit Djurgården, Syrianska och polska Jagiellonia Bialystok för den nu 25-årige mittfältaren.
På måndagen stod det dock helt klart att han kommer att spela med GIF Sundsvall de kommande fyra månaderna med option på förlängning.
läs mer på st.nu

Pa Dibbas 2-0-mål räckte tyvärr inte till seger mot Bajen. Pa Dibbas 2-0-mål räckte tyvärr inte till seger mot Bajen.

Giffarna tappade 2–0 mot Bajen i toppmötet
(2014-08-10)
GIF Sundsvall hade full kontroll under första halvleken och förtjänade att ha ledningen med 2–0. Hammarby kunde inte hantera GIF:s snabba omställningar med Pa Dibba i spetsen. Samtidigt som GIF spelade ett disciplinerat försvarsspel.
I andra blev det en helt annan matchbild och GIF lyckades inte etablera något anfallsspel samtidigt som Hammarby började trycka framåt. Till slut orkade inte GIF hålla emot och Hammarby kunde reducera och kvittera.
– Det föll inte bra ut i den här matchen, säger GIF-tränaren Roger Franzén, som var besviken efter poängtappet till st-tv.
En hårt dömd straff var det allmänna omdömet om straffen som Hammarby kvitterade på.
– Jag tror inte att vi hade fått straff i motsvarande läge här på Tele2 Arena, säger Franzén till st.nu.
läs mer på st.nu

Robert Lundström var tillbaka på rätt kant - och storspelade. Robert Lundström var tillbaka på rätt kant - och storspelade.

Bytte kant – succé direkt
(2014-08-03)
Robert Lundström var tillbaka på sin "vanliga" kant och såg ut att vara i samma slag som under våren.
– Skönt att få komma över på min rätta sida, det är framför allt i bollbehandlingen och inläggen som det skiljer sig, säger Lundström som spelade fram till första målet.
Nu hoppas han få fortsätta på högerbacken framöver.
– Det kändes som att det blev ganska lyckat, Jag vill iallafall spela till höger och vi får hoppas att coacherna vill det också, säger Lundström.
läs mer på st.nu

Kevin Walker fyllde 25 år och firade det ett kanonmål och 4-0-seger mot GAIS. Kevin Walker fyllde 25 år och firade det ett kanonmål och 4-0-seger mot GAIS.

Kevin firade med ett riktigt målkalas
(2014-08-03)
Under lördagen stod Kevin Walker på Gröna Lunds scen och sjöng i tv-programmet Sommarkrysset. Under söndagen var han tillbaka på Norrporten arenas konstgräs och anförde GIF Sundsvall mot Gais.
– Det var perfekt uppladdning, känns som man bara surfar på en våg efter något sådant, säger Kevin Walker om det tajta schemat.
En uppladdning som verkar hjälpa GIF:s lagkapten att nå nya höjder på fotbollsplanen.
– Känns som jag spelar bättre om jag sjunger innan, säger han.
Och det såg inte bara bättre ut från Walkers fötter utan från hela GIF Sundsvall jämfört med de två senaste matcherna. Giffarna tog kommandot direkt och släppte det aldrig.
läs mer på st.nu

Superförsvaret som fått det sjukt svårt
(2014-07-28)
Försvaret var något GIF Sundsvall kunde vara stolt över efter uppehållet. Med 14 insläppta var det bara överraskningen Ljungskile som lyckats bättre, på 13.
Båda ordinarie mittbackarna omgärdades av flyttrykten och Tommy Naurin i mål låg i topp av räddningsprocent-ligan.
Nu har de plötsligt släppt in sju mål på två matcher.
– Först och främst var det för många enkla misstag. Det var mycket bolltapp och dåligt passningsspel. Det blir jättesvårt när vi håller på att ställa om och åker på en kontring emot oss, säger mittbacken Jón Gudni Fjóluson.
Det blev tre mål bakåt mot Östersund och mot Jönköpings Södra under söndagkvällen kom ytterligare fyra.
läs mer

Tufft för Lundstöm Tufft för Lundstöm

En tung vänsterkväll för GIF Sundsvall
(2014-07-18)
Han gjorde ett läckert kvitteringsmål och stod för mycket framåt.
Men i derbyt mot Östersunds FK överskuggades det av tre baklängesmål på Robert Lundströms kant.
– Det var tufft i dag, säger han.
Robert Lundström hade lyckats magnifikt i vårmötet med att ta bort Östersunds flyttryktade Modou Barrow. Den här gången sattes de mot varandra igen.
Men den här gången vann Östersund flankmatchen.
– Det var svårt. De kombinerade mycket på kanterna, det var svårt att stänga, säger Lundström efter 1–3–förlusten på Jämtkraft Arena.
läs mer på st.nu

Johan Eklund punkterade derbyt. Johan Eklund punkterade derbyt.

GIF fixade derbyfesten
(2014-06-28)
Trots en lite halvdan derbystämning blev det till slut kalas för GIF Sundsvall. Adam Chennoufi och Johan Eklund stod för målen som nu ger Giffarna en behaglig semester.
– Det är alltid skönt att vinna innan ett uppehåll, säger Johan Eklund.
Eklund som skrev in sig själv i målprotokollet när han dundrade upp 2–0 i nättaket och punkterade matchen för jagande Östersund.
Rúnar Sigurjónsson kom loss på högerkanten och slog ett stenhårt inlägg efter marken till Johan Eklund som väntade framför mål.
– Ja, Rúnar gjorde det jättebra på kanten, och även Pa som hoppade över bollen. Jag kunde bara sätta dit foten, säger Eklund.
läs mer på dagbladet.nu

Pa Dibba var spelsugen värrre - och bra! Foto: Anders Thorsell. Pa Dibba var spelsugen värrre - och bra! Foto: Anders Thorsell.

"Grundspelet var tillbaka"
(2014-06-25)
Pa Dibba var tillbaka i startelvan.
Facit: Ett mål och en målgivande passning.
– Det kändes bra och naturligt där framme med Pa, berömmer Johan Eklund, som också fanns med i förspelet till sin anfallskollegas fullträff.
De båda toppforwardarna var strålande glada efter 2–1-segern på erkänt svårspelade Landskrona IP.
Lättförståeligt, efter en liten men tydlig formsvacka och två förluster i följd.
Och båda hyllar laginsatsen och tränarna.
– Vi hade en bra matchplan, som alla följde. Det var den största förklaringen till varför vi lyckades vinna igen. Och så var det viktigt att ta ledningen, där i mitten på första halvlek, strålar Pa Dibba.
läs mer

Första hemmaförlusten på ett år för GIF
(2014-06-22)
Giffarna förlorade hemma för första gången sedan juni ifjol.
Seriens bästa bortalag, Sirius, kom, sågs och segrade med 2-1 sedan GIF bland annat bjudit på en präktligt självmål redan efter sex minuter.
– Klart jag är besviken med både resultat och prestation, säger GIF–tränaren Roger Franzén efter matchen.
läs mer

Visset i Varberg
(2014-06-16)
Låt oss ta det positiva först – för det går fort.
GIF Sundsvall leder fortfarande Superettan.
Matchen mot Varberg?
Det var en vissen tillställning.
På en torr Påskbergsvallen fick hemmalaget tag i taktpinnen och dikterade villkoren.
Det innebar rikligt med spelavbrott, lågt tempo och allt annat än någon virvlande tillställning.
Förmodligen som Varberg ville ha det. Sönderryckt.
GIF Sundsvalls tränare Roger Franzén var också besviken.
1–0-förlusten mot hallänningarna sved, chansen till att göra ett ryck i serien gick till spillo och hans lags insats lämnade mycket mer att önska.
Franzén sa:
– Vi kom inte upp i någon bra nivå.
läs mer

Maskotens kupp mitt under segerintervjun
(2014-06-07)
GIF Sundsvall befäster serieledningen i Superettan.
Fyra nickmål i matchen mot Syrianska resulterade i 3–1 för hemmalaget.
– De är bästa laget i serien, säger Syrianska-tränaren Zvezdan Milosevic till TV4 Sport.
Adam Chennoufi var desto mer nöjd.
– Vi kontrollerar matchen ganska bra men slarvar mer än vanligt. Vi har ändå ett bra övertag, både i offensiven och defensiven, säger han till TV4 Sport.
Vad Chennoufi inte märkte var att en mindre tv-kupp utspelade sig bakom honom.
GIF Sundsvalls maskot "Giffen" hade hejat fram hemmalaget hela matchen på Norrporten arena – och såg nu chansen att fånga även tittarnas uppmärksamhet.
Bakom Chennoufi smög "Giffen" fram i kamerans blickfång, gjorde en konstpaus och flexade helt ogenerat sina biceps mitt i direktsänd tv. Giffen vände sig sedan om och vandrade bort från kameran.
GIF Sundsvall toppar Superettan med sex poäng före Hammarby, som har en match mindre spelad. Syrianska ligger fortsatt på tionde plats.
läs mer