Värmecupen 2014
Slutspel

Herrar

Kubens vinnande lag i Värmecupen 2014 och i bakgrunden lyser segersiffrarna i finalen i eldskrift sedan "Tigerränderna" plockat hem sin nionde slutseger. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Final

Inget snack om saken - Kuben bäst i finalen!
Snön vräkte formligen ner denna finalkväll men det hindrade inte Kuben att rättvist ta hem årets pokal genom att vinna finalen mot överraskningslaget Stöde.
Kuben inledde kvällen med att besegra ett tröttkört Svartvik i den ena semifinalen med 4-0 och i den andra vann lite överraskande Stöde mot Alnö sedan man utnyttjat sina chanser nästan till fullo.
Finalen blev sedan en enahanda historia, men trots detta ändå spännande med tanke på Värmecupens handikappsystem. Nästan allt spel förlades till Stödes planhalva men Kuben hade svårt att omsätta sina chanser i mål. Mycket beroende på att mellan stolparna stod en heroisk Stefan Eriksson och "tog allt". Stefan, som i kvartsfinalen mot Kovland, tog den avgörande straffen nere vid sin högra stolprot. Nu var det inte långt ifrån att han åter blev matchhjälte.
Problemet var att Kuben helt enkelt var för bra.
Stöde hade ett par halvchanser i mitten av den andra halvleken, det var allt.
Redan i matchöppningen rammade Niklas Nygren Stefan Erikssons högerstolpe innan han i den sjunde minuten, med en "Bosse Larsson-vrickning" frispelade Fredrik Thörnqvist, kom med fart och rundade målvakten innan han rullade in finalens första mål.
Två minuter senare ökade samme man på till 2-0 sedan han inne i straffområdet fått en macka serverad och rullade in bollen.
Resten av matchen var i stort sett en stor press mot Stödemålet och när Daniel Johansson placerade in trean i slutminuten var det hela spikat och klart och den tredje titeln för året bärgad. Först tog man hem five-a-side-turneringen MittMediaCupen och sedan Berners Cup i Ånge och nu Värmecupen.
Återstår DM och div. III Södra Norrland att plocka hem.
- Kul med vår tredje cupvinst men mest roligt är att vi gått runt på hela truppen och alla spelare kan därmed känna sig delaktiga i segrarna, säger Kubentränarna Tommy Lerstrand och Niklas Edin, och fortsätter:
- Vi är riktigt svåra att få hål på och idag var det inget snack vare sig i semifinalen eller finalen. I finalen gjorde vi också våra två bästa spelmål. Enda negativa var att vi borde dödat matchen tidare med dom chanser vi hade, säger tränarduon.
- Trots att Kuben pressade mest hela tiden kändes det ändå som vi hade chansen ända till deras 3-0-mål. Trots förlusten i finalen är vi ändå nöjda med turneringen, säger Stödemålvakten Stefan Eriksson, som till den 49:e minuten av 50 höll sitt lag kvar i matchen.
- Tja, jag gjorde väl en helt okey insats, säger Eriksson blygsamt.

Effektivt Stöde till final
Det var svårspelat på Westhagen då det låg snö på halva planen. Den andra hann kommunen inte sladda...
Alnö var nära att ta ledningen redan efter två minuter men Vikor Amunds bakåtspark efter hörna studsade precis utanför Stefan Erikssons högre stolpe.
Nästa chans var Stödes. I minut sex fick Jonas Åström ett fint instick bakom backlinjen av Jonas Södermark och avslutningen var klinisk. Offside? Nej, domaren dömde mål efter en kort diskussion med sin assisterande.
Alnö tog sedan över men närmare än fler hörnor och ett räddning med ryggen av Patrik Nilsson kom man inte för paus.
I andre inledde Stöde bäst och Ted Kerfstedt fick på ett bra skott till höger utanför straffområdet men Joakim Grannas fläkte sig åt sidan och parerade i det allt mer tilltagande snöfallet.
I den 36:e minuten blev det rejält kallaBOLLik efter en Alnöhörna och det var nästan ofattbart att inte bollen hamnade i Stödes nätmaskor.
Men sju minuter kvar kom Stödes lån från Fränsta, Christian Wilhson, fri efter en bakåtnick av en Alnöförsvarare och rullade in 2-0 via den vänstra stolpen.
I slutminuten fick emellertid Alnö ett tröstmål genom Adam Johansson som löpte ifrån sina försvarare på Robin Nordins perfekta genomskärare.
- Vi var effektiva framåt och täta bakåt Vi visste att Alnö är spelskickliga och ställde därför om laget och jag tyckte vi täckter ytorna bra och stängde igen, säger Stödes tränare Anders Strandberg.
- Vi var det bättre laget i 40 av dom 50 minuterna men vi hade svårt att komma till riktigt. När vi dessutom släpper in två billiga mål blir det svårt, säger Alnös tränare Pontus Melander.
Mittbacken Linus Backlund och offensive mittfälaren Jonas Södermark var Stödes främsta kort i semifinalen.
- Men det är laget som tagit oss till final, påpekar tränare Strandberg.
I Alnö var det jämnt överlag där ingen stack ut extra mer än junioren Philip Lundqvist som defensivt ankare på mitten.

Svartvik orkade stå emot Kuben en halvlek
Svartvik saknade en hel del spelare inför semifinalen mot Kuben, bl a sexmålsskytten Admir Adra. Trots detta stod man emot "Tigerränderna" bra under den första halvleken och man skapade och några chanser framåt.
Kuben var inte heller ofarliga eller vad sägs om:
• Missförstånd i Svartviks backlinje men ingen "kubare" på hugget.
• Jättefin djupledsboll diagonalt av Niklas Nygren men Daniel Johansson avslut var mer av "bakåtpassningskaraktär".
• Johansson fri igen men gick bet när han försökte dribbla av målvakten Johan Alex.
• Fredrik Thörnqvist löpte igen i mitten men Alex bra ute och avvärjede friläget - igen!
Istället fick man retroktiv utdelning fyra minuter spelade i andra då Svartviks-keepern Johan Alex tappade in ett enkelt högerinlägg från Niklas Nygren. Den hala bollen var orsaken till fadäsen, och bristande koncentration?
I den åttonde minuten hann Fredrik Thörnqvist för mv-Alex och petade bollen förbi honom innan han rullade in 2-0 i öppet mål.
Med sex minuter kvar dog Svartviks alla funderingar på att spela final.
En helt fri Khoger Friad blev då ikulldragen av Svartviks mittback Niklas Olsson - STRAFF! Och dessutom frilägesutvisning på herr Olsson.
Straffen satte Niklas Nygren distinkt vid den vänstra stolpen och då hjälpte det inte att Alex gick åt rätt håll - 3-0.
4-0 kom nästan direkt mot ett uppgivet "Blackbay" när Khoger Friad kom igenom på vänsterkanten och den här gången blev han inte fälld utan begravde bollen i den borte gaveln. Det öppnande passet slogs av Niklas Nygren.
- Svartvik var bra i första och hade en del chanser. Även vi hade några bra möjligheter men i andra var vi klart bättre och borde avgjort tidigare än vad vi gjorde. Det var först efter straffmået (3-0) som det började kännas skönt, säger Kubens tränare Tommy Lerstrand.
- Kuben var bättre. Vi saknade flera spelare, bla Admir Adra som skadade sig mot Granlo. Även Elliot Kårelind fick kliva av tidigt. Vi har 26 man i truppen men ändå är det knappt att vi skall kunna genomföra en hel turnering, säger Svartviks tränare Patrik Chruzander.

Kubikenborgs IF - Svartviks IF 4-0 (0-0)
2014-03-17 - 19:00 - Westhagen (match 48)

Mycket emot för Granlo när man slogs ut av Svartvik
- Två straffar emot, en utvisning och fem gula kort. Tror vi fick med oss en enda frispark på hela matchen men det tråkigaste av allt var att domaren tog bort handen när mina spelare ville tacka efter matchen, dundrar Granlotränaren Nermin Zulovic.
Referat och fler kommentarer kommer att läggas in senare då jag själv inte kunde bevittna matchen.

Svartviks IF - Granlo BK 3-0 (1-0)
2014-03-16 - 19:00 - Westhagen (match 45)
1-0 Adra Admir (straff) 9
2-0 Eliot Kårelind (straff) 28
3-0 Eliot Kårelind 35
Domare: Krister Sandin

Stöde vidare efter straffrysare
- Vi spelar kanon fotboll i första och skulle ha haft en större ledning än 1-0. Sen i andra blir vi ängslig och dom får till en kvittering. Men vi avgör på straffar, fullt rättvist tycker jag, säger lagledaren Mikael Backlund, som ville
berömma till hela backlinjen samt Stefan Eriksson i målet, som knep den sista straffen ner vid sin högre stolprot.

Stöde IF - Kovlands IF 4-3 efter straffar (full tid 1-1, paus 1-0)
2014-03-16 - 20:00 - Westhagen (match 46)

Damer

Alnös tog hem den årets Värmecuppokal efter säkra 2–0 i finalen mot SDFF 2. Längst bak: Tränartrion Jörgen Backlund, Roland Persson och Michael Brundin. Bakre raden fr v: Erika Engblom, Maja Nyman, Lina Candell, Kim Kollberg, Emma Häggberg, Emma Jacobsson, Sophie Brundin, Michaela Andersson och Celina Byrén. Främre raden fr v: Irma Björkqvist, Pernilla Lundgren, Isa Kollberg, Linn Haglund, Maya Hulinder, Emma Tideström och Sara Johansson. Foto: Janne Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Final

Inget snack om saken - Alnö bäst i finalen!
Alnö IF tog hem årets Värmecup på damsidan och finalen var det inget snack, även det "bara" blev 2-0. SDFF 2 hade knappt ett enda skott på mål på hela matchen.
SDFF 2 gjorde det suveränt att ta sig ända till finalen med sitt unga lag men väl däe fanns det ingen mer kräm kvar. Alnö var helt överlägsna och segermarginalen var i underkant.
Trots en svårbemästrad plan, snö på konstgräs, bjöd Alnö på riktigt bra spel med fina kombinationer. Ända fram till straffområdet, där ett tillbakatryckt SDFF försvarade sina positioner mycket bra och var synnerligen svårgenomträngliga.
Alnös ledningsmål kom i den elfte minuten genom mittbacken Sophie Brundin efter en hörna och en del del flipper i straffområdet. En av få gånger SDFF-försvaret inte fick undan bollen ur i sin egen box.
Det tog sedan ända till den 33:e minuten innan det väntade 0-2-målet kom. En SDFF-försvarare råkade nicktoucha en hörna mot eget mål och på själva mållinjen lyckades Pernilla Lundgren pressa bollen över densamma.
Dock räckte ett mål för SDFF att gå ikapp i målprotokollet tack vare handikappsystemet och på slutet flyttade SDFF upp i samband med en frispark och fick några sekunders tryck mot Alnömålet. Men riktigt farligt blev det inte utan Alnö kunde ta hem årets upplaga av Värmecupen.
- Alnö var väl värda segern. Dom var ett betydligt bättre lag än oss ikväll. Vi hade hoppats på att få ett fint läge och göra mål och sätta press på dom men vi hade redan bränt vårt bästa krut innan finalen. Det märktes att dom unga tjejerna var slitna men jag är ändå stolt över det tjejerna har presterat i cupen, säger en inte allt för besviken Johan Widell, tränare för SDFF 2.
- Trots en medioker och en plattmatch i inledningen står vi som vinnare i Värmecupen. Fast i dom två sista matcherna mot Stöde och SDFF har vi spelat riktigt bra och varit ruggigt täta bakåt i dom sista tre. I finalen backade SDFF hem men kändes ändå farliga, säger Alnös tränare Michael Brundin.

Sundsvalls DFF 2 (1) - Alnö IF 0-2 (0-1)
2014-03-17 - 20:00 - Westhagen
0-1 Sophie Brundin 11
0-2 Pernilla Lundgren 33
Domare: Elsa Wisting

Semifinaler

SDFF 2 till final efter straffar
SFK ställde inte upp med sitt div. I-lag och åkte man på ett baklänges mål skulle det bli tre i baken direkt...
Det blev en tämligen tät match med få målchanser. I stor sett en rejäl per lag.
Selångers Julia Wänglund fick ett bra läge men SDFF-keepern Emma Olsén räddade förtjänstfullt.
SDFF var nära 3-0 när Cassandra Åström kom runt på kanten men då var det SFK:s målvakt Nelly Maxén att visa sig på styva linan.
Det hela fick avgöras på straffar:
Josefin Jonsson, Selånger - sätter den snyggt 1-0
Maja Nyberg, SDFF - perfekt vid stolproten 1-1
Elin Lahtinen, Selånger - skjuter utanför högra stolpen.
Wilma Bondén, SDFF - iskall bredsida till höger om målvakten - 1-2.
SDFF 2 till final i morgon!
Tränarkommentarer och spelarkritik kommer att läggas in under måndagen.

Selånger FK - Sundsvalls DFF 2 (2) 1-2 efter straffar (full tid 0-0)
2014-03-16 - 17:00 - Westhagen (match 43)

Stöde-Alnö, 0-9!
Största segersiffrorna i Värmecupens historia, dessutom i en semifinal.
Alnö började bra, varvade instick i mitten med löpbollar på kanten.
Stödeförsvaret fick jobba rejält, och det tog sju minuter innan Emma Jacobsson på ett inlägg från Maya Hulinder satte tonen. Snedträffen i avslutet ställde Stöde-målvakten Ida Sperring och bollen rullade retsamt in vid ena stolpen.
Alnö fortsatte att rulla runt i försvaret, mittfältet, långbollar på kanten, blandat med instickare i mitten.
Stöde jobbade och slet, men det var klasskillnad, 4-0 i halvtid trots ett antal fina räddningar av Ida Sperring.
Andra halvan fortsatte i samma stil, fast värre.
Alnö rullade runt som om dom vore Real Madrid!
Försvaret agerade lugnt och säkert de få gånger Stöde kom fram. Mittfältet i sin tur fördelade bollar som om dom tränats av Luka Modrić, anfallarna snabba och pricksäkra som Cristiano Ronaldo.
- En otroligt fin laginsats, men extra plus till mittfältsgiganten Isa Kollberg och anfallsessen Pernilla Lundgren och Emma Jacobsson som tillsammans måste ha avverkat ett helt maraton, dessutom två mål vardera, säger Alnös presschef Fredrik Lundgren.

Stöde IF (1) - Alnö IF 0-9 (0-4)
2014-03-16 - 18:00 - Westhagen (match 44)
0-1 Emma Jakobsson 7
0-2 Maya Hulinder 17
0-3 Pernilla Lundgren 20
0-4 Emma Jakobsson 21
0-5 Maja Nyman (straff) 31
0-6 Michaela Andersson 33