NYHETER  
Domare

Domarbasen Roger Backlund ser an framtiden med tillförsikt. Domarbasen Roger Backlund ser an framtiden med tillförsikt.

Nye domarbasen Roger Backlund om årets säsong:
"Vi är på väg åt rätt håll"


(2017-11-23)

Igår fyllde han 63 år.
Lokalfotbollen tog domarbasen Roger Backlund på pulsen efter hans första säsong som ordförande.
– Känns som vi har en stabil och duktig domarkår i Medelpad och är på rätt väg, säger han.


Fick ta över med kort varsel

Roger Backlund, 63 igår, fick mitt under säsongen ta över ordförandeklubban i Medelpads Fotbollförbunds domarkommitté efter det att Eva Ödlund tvingats avgå efter uppmärksammade former.
I samband med detta avgick även hela styrelsen. Ny ordförande blev alltså Domarklubbens ordförande Roger Backlund.
– Det kom ju lite hastigt på. Hade egentligen inte tiden men jag ville betala tillbaka lite av vad fotbollen gett mig som ledare och domare så jag tackade ja till uppdraget när Lena Wallgren (MFF:s ordförande, reds anm) hörde av sig.

Medelpads fotbollsdomare fick ta emot mycket kritik under 2016. Kommentar?
– Det var ju några mer rutinerade som slutade inför den säsongen och vi tvingades ta in många nya och några var kanske inte riktigt "flygfärdiga" men av rapporterna var hösten betydlgt bättre. Inte minst sett till dom omdömena som går att läsa i samband med Lokalfotbollens matchreferat, säger Roger Backlund.

Hur har tongångarna varit i år då?
– Mycket bra! Flera av dom som började ifjol har tagit stora kliv och bland dom som hållit på ett par år har Anton Sjöberg gjort bra ifrån sig högre upp i seriesystemet och Hanna Laajanen, debuterat som assisterande i Damallsvenskan under hösten. Rickard Lingensjö har fortsatt hålla hög klass i förbundsserierna. Lite "glömda" domare, som t ex Hans Söderblom har fått chansen att döma i högre serier än tidigare och gjort det förträffligt. På damsidan har Elsa Wisting, Ida Nordström och Sata Johansson utöver då Hanna Laajanen visat framfötterna. Bland dom som började ifjol har Christer Eriksson, Henok Ekanga och ett par till tagit stora kliv och dömt division 4. Sett till årets kull har Santiago Bedoya och Andres Escobar visat sig ha god fallenhet. På det hela taget ser det bra ut även till bredden.

Så det ser positivt inför 2017 således?
– Det blir ett spännande år och vi har många fler som är sugen på att börja döma och min ambition som rekryterare var att mönstra cirka 85 domare som skall vara tillgängliga på seniorsidan.

Något negativt under säsongen?
– Vi har haft några diciplinärenden och det har även varit ett par fall av dåligt språkbruk och uppträdande mot spelare och ledare vilket inte är acceptabelt.

Några klubbar har klagat på att man fått samma domare tre-fyra gånger på raken. Vad säger du om den kritiken?
– Jag vet att det blev så under våren men det är något jag tycker vi styrde upp bra under hösten.

Över till något positivt igen. Tredomarsystemet i sexan och Damtrean har tagits emot positivt när jag pratat med klubbarna.
– Den uppfattningen har jag också fått. Det kostar klubbarna ett par hundalappar mer men det verkar man tycka det var värt. Bra serier också för nya domare som får känna på seniorfotboll och steget blir inte så stort när man flyttas upp i seriesystemet. Det var inte lätt tidigare för en "rookie" att döma själv med offsider och snabba spelvändningar med mera utan hjälp av assistenter. Därför fick några flytta upp lite för tidigt i femman. På hösten när alla matcherna gick på helgerna hade vi svårt att få ihop tre domare då många spelar själva aktivt och därför inte kunde döma. Men fortsätter intresset att öka för att döma så är vår målsättning att kunna köra tredomarsystem hela säsongen ut. Dessutom har jag fått indikationer om flera domare som funderar på att göra comeback under 2018 så jag tror vi kommer väl rustade till nästa säsong.

Vad tycker du om att Lokalfotbollen senaste åren även utser inte bara dom bästa spelarna i respektive serie utan även domarna?
– Det upplevs som positivt antar jag. Har i alla fall inte hört något annat. Om inte annat så har det blivit en snackis vilket höjer intresset även för oss domare.

Den förra styrelsen var lite kyligt inställda till att Lokalfotbollen ger omdömen om domarna i samband med matchreferaten. Vad är din inställning?
– Tror nog att det är positivt även där. Det är ju också ett litet kvitto på om domaren gjort en bra match, eller en mindre lyckad. Alltid bra med konstruktiv kritik och jag vet ju också att Lokalfotbollen tar kontakt med bägge tränarna för att få ett så rättvist omdöme som möjligt. Och såvitt jag kunde läsa mig till var det överlag bra betyg till domarna.

När jag pratat med en del domare så säger dom att dom inte läser domarkommentarerna efter sina matcher.
– Nja, jag tror nog nästan alla går in och läser om sin insats även om man kanske inte håller med alla gånger när man fått kritik samtidigt som det alltid är uppskattande att få beröm dom gånger man får det.

Lokalfotbollen, övrig media och andra intresserade vill ju att domarrapporterna skall läggas in så fort som möjligt efter match. Något som det fungerar lite si och så med hos vissa domare. Vad att göra?
– Domarna har 24 timmar på sig att lägga in matchfakta men vi i DK kommer att jobba för en snabbare inrapportering. I dagens informationssamhälle är vi bortskämda med att få tag i uppgifter vi söker blixsnabbt. Och varför skulle det inte gälla den lokala fotbollen? Jag brukar själv propagera för att en match inte är avslutad som domare förrän man lagt in uppgifterna på fogis, avslutar Roger Backlund.

Dom dömde bäst i Medelpads lokala serier 2017


(2017-11-21)

Lokalfotbollen har sedan starten 2007 efter säsongen tagit ut årets All Star Team.
Först bara för Medelpadsallsvenskan och därefter även division 5-, 6 plus Damtrean.
Senaste åren har Lokalfotbollen även utsett den bästa domaren i respektive serie.
Här presenteras årets kvartett som tog hem titlarna i hård konkurrens:

Medelpadsfyran:
Thomas Berglund,
Sundsvall


44 år. Trotjänare inom domarkårem som dömt Medelpadsallsvenskan sedan 2001 med någon säsongs uppehåll. Bra matchledare som håller en jämn nivå och är konsekvent. Brister: Sen in med matchrapporterna.

Medelpadsfemman:
Christer Eriksson,
Sundsvall


37 år. "Chrille" har gått från tuff spelare till domare med snusen rätt i mun och på kort tid gjort sig omtyckt av spelarna som pipblåsare. Tillåter hårt spel så länge det ligger inom lagens råmärken och har en bra dialog med både spelare och ledare. Får utmärkelsen i benhård konkurrens då det har varit många bra prestationer i år, både bland dom mer rutinerade och kullen som körde igång så sent som ifjol.

Medelpadssexan:
Reza Nematbakhsh,
Sundsvall


22 år. Ny söderifrån och gjorde bra ifrån sig under sitt första år i Medelpad när han väl blev varm i kläderna. Har dömt i fyran som huvuddomare och assisterat i division 2 och Elitettan. Tillhör "comingmen" bland våra domare och har fått mycket beröm för sina insatser. Håller en bra nivå i matcherna och visar engagemang. Har dessutom varit med i Idol 2013!!! https://www.youtube.com/watch?v=p5IKy4syNvI

Damtrean:
Hans Söderblom,
Sunnansjö


51 år. Fortsätter visa hög klass och har i år, äntligen, fått chansen i herrfemman. Uppgifter som har löst med bravur även där. Bäste domare igen i Damtrean och har som vanligt fått goda omnämnanden för sina insatser. Lugn och trygg med bra dialog med såväl spelare som ledare. Hamnar ytterst sällan i "trubbel".

Roger Backlund, ny ordförande i domarkomittén. Roger Backlund, ny ordförande i domarkomittén.

Roger Backlund ny domarbas i Medelpasfotbollen: "Viktigt att alla drar åt samma håll"


(2017-06-30)

Nu är det klart.
Ny ordförande i Medelpads Fotbollf-örbunds domarkommittté efter Eva Ödlund blir Roger Backlund, 63.
– Det är viktigt att vi inom  Fotbolls-medelpad drar åt samma håll, säger den nye DK-bossen.


Efter turbulensen i maj när domarkommitténs ordförande Eva Ödlund entledigades från sin uppgift som ordförande och att övriga ledamöter sade upp sig har nu Medelpads Fotbollförbund utsett en ny domarbas. Det blir Roger Backlud, 61, som tar över rodret.
– Jag säger som politikerna. Det här blir en spännande utmaning. Jag kommer att jobba för att alla i domarkåren skall dra åt samma håll och vara öppen för influenser utifrån men i första hand skall vi se till att domartillsättningarna skall fungera till fullo resten av säsongen, säger Backlund.
Han fortsätter:
– Det är också viktigt att vi för en öppen och konstruktiv dialog mellan alla delar av vår verksamhet och dela upp arbetet på fler händer där vi alla samarbetar och har samma mål. Nu ser vi med tillförsikt fram mot en spännande fotbollshöst.
Roger har under tiden utan domarkommitté varit behjälplig med allehanda uppgifter för att få allt att fungera när det olika domarfrågor tillsammans med Sverker Andersson, mångårig ordförande i DK före Eva Ödlund.

För dom som inte känner till vad DK gör. Kan man få en arbetsbeskrivning?
– Vi skall t ex följa dom riktliinjer som SvFF delegerar ut till dom lokala förbunden, klassificera domare, säkerställa rätt domare på rätt match, utbildningsfrågor, rekrytera nya domare, stötta dom domare vi redan har i olika frågor, ansvara för domarinstuktörer plus då, som nämnts ovan, ansvara för domartillsättningen i Medelpad. Det är några av dom uppdrag och sysslor som DK skall jobba med.

Varför väljer du att hoppa på det här uppdraget?
– Jag har haft otroligt roligt med fotbollen genom åren, både som ledare och domare, och det här är ett sätt för mig att "betala tillbaka". Dessutom har jag som ordförande i den lokala domarklubben bra koll på våra domare i distriktet.

Vad tror du att du kan tillföra?
– Utöver min rutin som domare under några decennier bör min erfarenhet som företagsledare vara en fördel och se till att vi blir ett "team" samt att jag är optimistisk till min läggning och ser hellre lösningar på problemen än hinder. Och jag har som sagt även varit med på hela resan som många av dagens domare gjort och fortfarande gör. Har även en bred kontakt med klubbarna efter min tid som domarrekryterare.

Vilka fler än du sitter med i den nya domarkommittén?
– Krister Sandin och Michael Lie kommer att tillsammans med undertecknad jobba med tillsättning av domare till matcherna. Övriga ledamöter är Thomas Löf, sanordnare och informatör, och Jan Öberg, utbildningsansvarig. Vi för även dialog med några andra domare som kan komma att ingå i gruppen. Sedan har vi en resursgrupp med Elsa Wisting, distriktsdamansvarig, och Anton Fandén, rekryteringsansvarig och instruktör samt Anton Sjöberg, instruktör. Och därtill skall det internutbildas ytterligare tre instruktörer. Till resursgruppen kommer även Nilla Sjöberg, Jan Boström och Henoc Ekanga att ingå.
 
Så här säger Medelpads Fotbollförbunds ordförande Lena Wallgren:
– Vi är jättenöjda med valet av ordförande och att Roger Backlund tackade ja till vår förfrågan. Roger och Sverker Andersson har varit oss behjälplig på flera vitkiga sätt efter att domarkommittén slutade med kort varsel bland annat med akuta frågor som domartillsättningar med mera. Roger är också en optimistisk person som jag är övertygad kommer att göra stor nytta för oss i MFF. Det är vår samlade bild i styrelsen. Han har ju också bra kontakt redan med våra domare som ordförande för domarklubben.

Domaren Roger Backlund tror att genusfotboll är framtiden. Domaren Roger Backlund tror att genusfotboll är framtiden.

Genustest inom fotbollen – Medelpad blir första försöksdistriktet

(2017-01-04)
Nu skall fotbollen få ta del av genusforskningen. En forskning som förtäljer t ex att kön är en social konstruktion och ingenting annat.
Därför funderar man på att ta bort speciella herr- eller damserier som det är idag utan i framtiden kommer speciella "henserier" att bildas, d v s samkönade serier.
– Finns ingen anledning varför det skall vara skilda serier för dom olika könen, säger Fredrik Ingeborg Flatán, genusforskningssamordnare för regeringen.
Men idag är det ju ganska stor skillna mellan könen. Jag vill inte vara respektlös men Zlatan är väl ändå ett par klasser bättre än Nilla Fischer?
– Ja, under en övergångsperiod kanske hen-männen ses som aningen bättre. Därför kommer vi i inledningsskedet att förorada tre-fura hon-hen på planen i varje lag, säger F-I Flatén.

Det första distriktet som kommer att införa detta på prov är Medelpad.
– Under tre omgångar direkt efter sommaruppehållet kommer division 5- och 6-serierna att få testa genusfotboll. Vi kommer att kvotera in fyra "hon-hens" i varje lag. Vi är ändå respektfulla att inte lägga det under slutet på säsongerna när serierna avgörs. Det blir då lätt toppningarn då  det är "hen-mäm" som är ledare och tränare och därmed kommer att fuska och se till att kanske göra sina bättre spelare att se ut som tjejer/kvinnor. Åtminstone dom som ser mest feminina ut, säger Flatán och fortsätter.
– Med dessa åtgärder kommer vi också att få en mindre brutal fotboll, mer fairplay och färre okvädningsord mot domare och motspelare.
– Kan blir riktigt intressant i höst. Speciellt som det även gäller domartrion som skall bestå av båda könen, alltså både han-hen och hon-hen och enligt utredningen skall då det helst vara hon-hens som huvuddomare, säger Roger Backlund, ordförande i Medelpads domarklubb, som tror att genusfotboll är framtiden.

Hur ställer sig då tjejerna, hon-hennen, till detta?
– Blir en tuff höst för alla oss tjejer, hon-hens menar jag, då vi skall fylla på i herrserierna. Vi har ju fortfarande våra egna serier att spela i, säger Selångers veteran Angelica Lindholm Forsell angående projektet.
– Men visst kan det bli kul att tunnla några av grabbarna, ler "Angen".
Men vad händer om inte dam-hen-fotbollen når samma kapacitet som herr-hennen?
– Tror inte det kommer att ske men skulle det vara så får det bli en utmaning för oss eller så löser vi det genom att kvotera in ett lämpligt antal hon-hen i varje lag. Problemet löst, säger F-I Flatán.

Klicka här för att läsa mer om genusfotbollsprojektet

Vill du bli lika stilig som Roger Backlund? Börja döm fotboll du också. Vill du bli lika stilig som Roger Backlund? Börja döm fotboll du också.

Grundkurs fotbollsdomare, steg 1 – men det brådskar med anmälan!


(2017-01-03)
Medelpads FF bjuder in till steg 1, grundkurs för fotbollsdomare med start den 11 januari.
Sista anmälan 4 januari.

läs mer om inbjudan

 

För mer info:
Kontakta Roger Backlund, 070 - 228 22 27, eller skicka ett mail till honom; rogge_54@hotmail.com eller k
ontakta Medelpads Fotbollförbund. 060 - 56 61 66. E-mail: medelpads.ff@vnidrott.rf.

Ingen match utan domare...


(2017-01-01)

Ingen fotbollsmatch utan domare heter det ju.
Och det är så sant som det är sagt.
Många klagar på våra rättsskipare men vad skulle hända om de INTE fanns där på planen som 23:e man?

Kan vara värt att tänka på, eller hur?

En spelare kan slå hur många felpass i rad som helst och missa otal frilägen medan om "mannen i svart" råkar göra en miss som hemmalget förlorar på och då är det HANS fel...

Som tur var så har vi haft många duktiga domare genom åren här i distriktet. Sven-Erik Grönlund, Bert Norman, sonen Morgan, Lennart Nyhlén, Arne Persson och Peter Höglund är bara en handfull som gjort sig kända som rättskaffens pipblåsare på elitnivå.

Nu söker Medelpads Fotbollförbund fler som vill prova på domarskrået, både killar och tjejer.

 

Bli fotbollsdomare du också!
Varför det?
Ja, utan domare blir det ju ingen fotboll. Här har vi nio andra goda skäl till att bli domare:

• Du får en bra ledarutbildning
• Du håller dig i trim
• Du blir kvar i fotbollsfamiljen
• Du tjänar en bra extraslant
• Du har roligt
• Du får uppleva god sammanhållning
• Du utvecklas som människa
• Du får chans att resa och se
• Du får spänning i livet

 

För mer info, ring till Roger Backlund, 070 - 228 22 27, eller skicka ett mail till honom; rogge_54@hotmail.com eller kontakta Medelpads Fotbollförbund. 060 - 56 61 66. E-mail: medelpads.ff@vnidrott.rf.