NYHETER
Elitettan (d)

Medelpadslag i Elitettan 2018: Sundsvalls DFF

Sarah Elnycki. 36 år och still-going-strong. Sarah Elnycki. 36 år och still-going-strong.

Fjorton priser delades ut på MittMedias Elitettangala – två av dom gick till SDFF

(2018-11-16)

Ikvällens Elitettangala, producerad av MittMedia, delades inte mindre än fjorton priser ut i olika kategorier.
Två av utmärkelserna tog SDFF hand om – "Årets stå upp för min tränare" och "Årets still-going-strong".
– Awsome! Det har varit en intressant säsong där vi haft en hög högsta nivå och den lägsta av den lägsta i år, sammanfattar den 36-åriga vinnaren i det senare priset i sitt tacktal.


Årets vinnare:

• Årets målvakt:
Danielle Rice, Assi IF
Motivering: Det här är en målvakt som faktiskt delat posten med en annan och inte stått varje match, men när hon gjort det har hon visat hög klass. Så pass hög att hon nu jagas av toppklubbar i Allsvenskan. Den här målvakten spelade inte i det lag som släppte in minst mål, men väl i det som höll flest nollor. Grattis!

• Årets back:
Frida Abrahamsson, Kif Örebro DFF
Motivering: Årets back kommer från ett lag som har haft stora skadeproblem på backsidan och hon klev in och tog stort ansvar. Hon fick vara kapten när nyckeln och landslagsmeriterade Hanne Gråhns blev skadad. Hon håller ihop laget och är en nyttig spelare i defensiven.

• Årets mittfältare:
Fernanda Da Silva, Assi IF
Motivering: Årets mittfältare är en spelare som är häftig att titta på. En offensiv och underhållande spelare. En riktig artist. Trots sin mittfältsposition har hon gjort tvåsiffrigt antal mål och fortsätter att leverera säsong efter säsong.

• Årets forward:
Sandra Lagerbratt, Lidköpings FK
Motivering: Forwardrollen går i någon mån ut på att göra mål. Och vi kunde inte bortse från att den här spelaren gjort just mängder av sådana. Så pass att det intresserade damallsvenska Linköping under säsongen. Efter många års trogen tjänst har hon nu fått sitt riktiga genombrott på på den här nivån.

• Årets mål:
Ida Petterssons, Kungsbacka DFF
Motivering: Ett frisparksmål från en näst intill omöjlig vinkel. Självsäkert klev hon fram och visade vägen med ett klassmål i den rätta bemärkelsen.
Lokalfotbollens kommentar: Det var en frispark i höjd med straffområdes-gränsen ute vid den högra sidlinjen som hon borrade in en frispark i bortre krysset med sin vänsterfot, stenhårt!

• Årets jag står upp för min tränare:
Sundsvalls DFF
Motivering: Det uppdagades en splittring i spelartruppen när flera spelare riktade kritik mot tränaren Mattias Nylund. Då klev kaptenen Ida Markström fram och backade sin tränare, och flera profiler i laget valde att haka på och visa sitt stöd och uppskattning till coachen.

• Årets "Still going strong":
Sarah Elnicky, Sundsvalls DFF
Motivering: Hon har fått frågan en miljon gånger om hon ska lägga av, men istället fortsatt och samlat på sig erfarenhet över hela världen. Hon var på väg till Japan inför säsongen, men hamnade i stället i Sundsvall. Hon har varit en startspelare och otroligt viktig på mittfältet. Hon tillför trygghet i spelet och är en förebild för yngre spelare. Endast 36 år ung – och still going strong.

• Årets hetaste match:
Västerås BK 30-Kif Örebro DFF
Motivering: Örebro hade två chanser att säkra det damallsvenska kontraktet, men lyckades inte komma upp i nivå. När det gällde i den sista matchen vidare de att de hör hemma i allsvenskan och vann med 4–0 mot BK 30 och säkrade kontraktet, något många på förhand trott var ett svårt uppdrag med tanke på truppens skadebekymmer och klubbens ekonomiska problem.

• Årets positiva överraskning:
Lidköpings FK
Motivering: De kom som nykomlingar, men överraskade och var bara två poäng från uppflyttning. Det är laget som aldrig backade hem och oavsett motståndare aldrig slutade att anfalla. De gjorde dessutom flest mål i serien med hela 73 stycken.

• Årets lagspelare:
Freja Olofsson, Kif Örebro DFF
Motivering: Hon är en gnuggare som hamnar i skymundan bakom de offensiva mittfältarna. Hon är stark, bra med boll och i huvudspelet. Hon arbetar hårt och visar ett jävlar anamma. I ett lag som har haft problem med skador har hon visat vägen.

• Årets prestation:
Kungsbacka DFF
Motivering: Priset för årets prestation går till en ganska nystartad förening med tydlig ambition att ta steget upp i Damallsvenskan. De har klättrat varje säsong de senaste åren och 2018 lyckades de gå hela vägen. Det här laget förlorade bara en match på hela säsongen och är väl värda en plats i Damallsvenskan med sin prestation.

• Årets tränare:
Fredrik Biörs och Stefan Ärnsved, Kif Örebro DFF
Motivering: Priset för årets tränare går till en tränarduo som hade till uppgift att ta klubben upp igen. Ingen lätt uppgift med trasslig ekonomi, skadeproblem – och det faktum att Elitettan inte är en serie man bara spelar sig igenom utan större problem. Den här duon har verkligen fått med sig hela truppen, den är inte bara byggd på stjärnspelarna.

• Årets spelare:
Sandra Lagerbratt, Lidköpings FK
Motivering: Gör man 24 mål för en nykomling så håller man hög klass, Hon nobbade dessutom intresset från Linköping för att hon ville se hur långt hon kunde gå med sitt eget lag.


• Resultat, matchfakta & aktuell tabell.
• Kommande matcher
•  Skytteliga plus mer statistik

Olivia Wänglund blev utsedd till Årets Spelare i Medelpad. Nya priser i kvällens Elitettangala? Olivia Wänglund blev utsedd till Årets Spelare i Medelpad. Nya priser i kvällens Elitettangala?

Tar Sundsvalls DFF hem några priser i MittMedias Elitettangala ikväll?

(2018-11-16)

Ikväll går MittMedias Elitettangala av stapeln där säsongen uppmärksammas och priser delas ut.
Blir det några utmärkelser till tjejerna i Sundsvalls DFF?
En gala som sänds direkt av MittMedia.
– Det kommer bli en fullspäckad kväll, säger ST:s Sara Carlzén som kommenterar galan tillsammans med Lukas Sahlin.


Säsongen har varit lång och Sundsvalls DFF hängde kvar i Elitettan, mycket tack vare en fin vårsäsong.
Nu ska säsongen knytas ihop då MittMedia inbjuder till en Elitettangala som går av stapeln i afton fredag med start klockan 19:00.
– Jag ser fram emot kvällen. Det kommer bli en fullspäckad kväll där vi kommer att uppmärksamma de starkaste prestationerna under året. Elitettan har varit en riktigt stark serie i år, så det har inte varit ett lätt jobb för juryn att ta fram vinnare i kategorierna. Under kvällen är det inte bara den som gjort flest mål eller räddat flest bollar som hyllas, utan det är även att vara en lagspelare som belyses, säger ST:s Sara Carlzén som tillsammans med Lukas Sahlin kommenterar galan.

Kategorierna där det delas ut priser:
• Årets målvakt
• Årets back
• Årets mittfältare
• Årets forward
• Årets jag står upp för min tränare
• Årets ”still going strong”
• Årets hetaste match
• Årets positiva överraskning
• Årets lagspelare
• Årets prestation
• Årets mål
• Årets spelare

Klicka här för att se sändningen som börjar 19:00


• Resultat, matchfakta & aktuell tabell.
• Kommande matcher
•  Skytteliga plus mer statistik

GIF Sundsvalls David Batanero blev av Medelpads Fotbollförbund utsedd till Årets Spelare i distriktet. På damsidan tog SDFF:s, men Selångerfostrade, Olivia Wänglund hem priset. Linus Hallenius lade beslag på det nyinstiftade priset Årets Prestation för sin fantastiska säsong och många vackra mål. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.
GIF Sundsvalls David Batanero blev av Medelpads Fotbollförbund utsedd till Årets Spelare i distriktet. På damsidan tog SDFF:s, men Selångerfostrade, Olivia Wänglund hem priset. Linus Hallenius lade beslag på det nyinstiftade priset Årets Prestation för sin fantastiska säsong och många vackra mål. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.

Olivia Wänglund & David Batanero bäst i Medelpad – och nyinstiftat pris till Linus Hallenius

(2018-11-13)

I afton utsågs distriktets bästa spelare av Medelpads Fotbollförbund på dam- och herrsidan.
David Batanero och Olivia Wänglund heter pristagarna.
Samtidigt stiftade man ett nytt pris, "Årets Prestation". En utmärkelse som tilldelades Linus Hallenius.
– Häftigt att dom fick komma på ett nytt pris, säger anfallsstjärnan efter att ha slagit GIF:s målrekord både totalt och under en säsong.


Favorit i repris på damsidan

I afton delade Medelpads Fotbollförbund ut pris till årets bästa spelare på såväl dam- som herrsidan.
På damsidan blev det en favorit i repris. Olivia Wänglund tog hem utmärkelsen för andra året på raken.
Så här löd juryns motivering:
"Spelaren tillhör Sverigeeliten i två olika idrotter, men har inför säsongen 2018 valt att satsa på fotbollen och göra det i SDFF. Och vilken säsong sedan! Ni som sökt er till Np3 Arena har fått se en spelare med alla de kvalitéer som en spelare behöver. Ni har sett henne på mittfältet i laget där hon visat upp sin tekniska förmåga, styrka i huvudspelet, passnings- och brytningsskicklighet utan att mattas under dryga 90 minuter, d v s en fantastisk fysik dessutom. Att gå från division 1-fotboll till att vara startspelare i Elitettan är en bedrift och bekräftelse på att spelaren fortsatt utveckla sina kvalitéer. Ytterligare en bekräftelse på spelarens spetskunnande inklusive ledaregenskaper är att hon är ordinarie i F19- landslaget – och där också fått axla lagkaptensrollen".


Spanjor Årets spelare

På herrsidan var det den spanske passningseleganten på mitten, David Batanero, som tog hem titeln. Och juryns motivering löd (vi tar den på svenska):
"Förutom att spelaren under den gångna säsongen starkt bidragit till lagets framgång, har han också underhållit publiken med sin bländande teknik och spelskicklighet. Han har förmågan göra det svåra enkelt, inte minst när han fördelat bollar till sina medspelare med ett lugn och otrolig precision. Hans vänsterfot har levererat många briljanta framspelningar, som också resulterat i mål. Som han säger själv : ”Jag försöker alltid veta var mina medspelare är.” Han har även valt att avsluta själv några gånger, även det med framgång – 5 mål gjorda denna säsong.
Tränare Joel Cedergren har sagt att ”Bata har kvalitéer som är svåra att hitta i den här serien”. Vi håller med. En av ligans bäste mittfältare".


Nytt pris instiftat till Linus Hallenius

Medelpads Fotbollförbund instiftade i år ett nytt pris, "Årets Prestation". För inte går det att dela ut ett lokalt pris utan att ge något till GIF Sundsvalls lagkapten efter hans fantastiska säsong där han blev bäste allsvenske målskytten i GIF genom alla år och i år även kom tvåa i hela skytteligan med sina aderton mål.
– Ja, tyvärr. Hade gärna gjort ett par mål till och vunnit, säger Linus Hallenius halvt på skämt, halvt på allvar.
Och om priset:
– Häftigt att dom fick komma på ett nytt pris, säger anfallsstjärnan efter att ha slagit GIF:s målrekord både totalt och under en säsong.
Så här löd ordföranden Lena Wallgrens motivering till Linus Hallenius:
– Inför säsongen 2018 var det ingen av de så kallade experterna som trodde på GIF Sundsvall och när du, Linus, kom till Giffarna 2017 var det väl ingen som anade vad som väntade. Ja, förutom kanske Du själv. Nu när vi står här kan vi konstatera att Du är GIF Sundsvalls meste målskytt i Allsvenskan med dina 29 mål, du tangerar inte, du raderar ut, ja kanske till och med krossar det tidigare rekordet på 18 mål. Du har alltså under en säsong gjort lika många som tidigare rekordhållare gjorde på fyra säsonger. Du blir näst bäste målskytten i Allsvenskan 2018 med dina 18 mål. Tilläggas kan att du också har sex assists i år. Sportbladet rankar Dig som tredje bäste spelaren i Allsvenskan. De uttrycker sig så här; ”Linus Hallenius har varit den avgörande faktorn till att GIF Sundsvall spelat så bra och som faktiskt sett till att överlägsen spelkvalitet faktiskt också lett till mål och poäng. 29-åringen har alltid varit en intelligent och opportunistisk avslutare så när självförtroendet, bolltouchen och den frustande fysiken är tillbaka blir han nästan ostoppbar på allsvensk nivå. Kan ensam sysselsätta ett helt försvar."


Hallenius med i välgörenhetsmatchen?

Lena Wallgren fortsätter:
– Läste någonstans att någon uttryckt något i stil med att Ditt självförtroende går att jämföra med all skog i hela Norrland.
Den attityd, entusiasm och energi du visar och delar med dig på plan är beundransvärd. Som lagkapten och pådrivare är Du ett föredöme – Du ger aldrig upp. Även utanför planen är Du ett föredöme och en förebild genom ditt engagemang i olika sammanhang, t ex ungdomars läsande.
Du har också i media lyft frågan om "fusket" på plan, där den "lilla" föreningen kanske inte alltid har det så lätt gentemot den "stora" föreningen. Och man lyssnar på dig – du vet vad du talar om".
Linus Hallenius fick en förfrågan att vara med och förstärka Medelpadsallsvenskans All Star-lag mot IFK Timrå.
– Är just nu lite sliten och småskadad efter en lång säsong  men är jag hemma, frisk och kry så kanske det. Det är ju en välgörenhetsmatch, säger Linus Hallenius.

• Lyssna och se Lokalfotbollens intervju med Olivia Wänglund

• Lyssna och se Lokalfotbollens intervju med Linus Hallenius

Tyvärr blev det ingen intervju med David Batanero då min spanska inte var på topp och han hann försvinna innan jag hittade någon parlör...plus att batteriet i kameran tog slut...

• Resultat, matchfakta & aktuell tabell.
• Kommande matcher
•  Skytteliga plus mer statistik

Bara Wilma Wärulf deltog i årets samtliga SDFF:s matcher i årets elitetta. Bara Wilma Wärulf deltog i årets samtliga SDFF:s matcher i årets elitetta.

Sundsvalls DFF:s match- & målliga 2018 – Wilma Wärulf slitstarkast

(2018-10-30)

SDFF har i år använt sig av 21 spelare i Elitettan.
Men det var bara slitstarke ytterbacken Wilma Wärulf som deltog i samtliga 26 matcher.
Bäste målskytt blev det mexikanska kvicksilvret Anisa Guajardo med 15 mål, trots några matchers måltorka under hösten.


Sundsvalls DFF avslutade i helgen seriespelet i Elitettan 2018 med att lägga beslag på sjundeplatsen bland dom 14 lagen, föreningens bästa dom fyra åren man deltagit i Elitettan. Bara Assi IF var bättre av dom norrländska lagen.
Ändå känns det att placeringen borde varit något högre sett till spelartruppen och den fina våren. Att våren var exceptionell var lite överraskande med tanke på att spelartruppen, i vanlig ordning, blev sent sammanställd.
SDFF har en uttalad målsättning att satsa på spelare i regionen för att slutligen nå det hägrande målet Damallsvenskan. Men faktum är att utan importerna både utanför Sverige och Medelpad hade man inte räckt till i Elitettan. Och det lär ännu ta en tid innan vi får fram en stark lokal stomme trots talanger som Olivia Wänglund, Wilma Wärulf och Paulina Byström.
Sundsvallsområdet har plockat fram en hel del bra virke som nått hela vägen till landslagsspel med början med världsmålvakten Elisabeth Leidinge, anfallsstjärnan Karin Ödlund (alltför tidigt bortgången) och "Lill-Eva" Andersson över Helen Nilsson till dagens Hanna Glas och Ellen Löfqvist.
SDFF är nu ensam i Elitettan när det gäller regionen med Medelpad, Hälsingland, Jämtland/Härjedalen och Ångermanland. Där gäller det nu att dammsuga upp dom talanger som dyker upp och därefter förädla dom till elitspelare. Men fram till dess lär man ännu några år få förlita sig på importer och förvärv annorstädes ifrån. Inte minst måste man bygga sin egen ungdomsverksamhet starkare, mycket starkare!

Här är dom 22 spelarna som lirat i Elitettan med SDFF 2018:
Wilma Wärulf (26/1)
Anisa Guajardo (25/15)
Sarah Elnicky (25/1)
Venera Rexhi (24/9)
Ellinor Johansson (24/2)
Ida Markström (24/2)
Odeta Nimani (23/2)
Elsa Burvall (23/1)
Anna Björklund (23/0)
Nicole McClure, mv (22/0)
Paulina Byström (20/0)
Celina Karlsson (19/1)
Jessica Backman (18/0)
Olivia Wänglund (16/5)
Fanny Johansson (12/0 + Kvarnsvedens IK (9/2)
Ida Forsberg, mv (5/0)
Amanda Hamrin (5/0)
Maja Winsa (5/0)
Darienne Chapman (4/0)
Amanda Månsson (3/1)
Alva Grahn (2/)0
Nellie Wallner, mv (1/0)

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Verena Rexhi stod för tva av SDFF:s mål när Umeå slogs tillbaka i avslutningsmatchen. Verena Rexhi stod för tva av SDFF:s mål när Umeå slogs tillbaka i avslutningsmatchen.

SDFF avslutade säsongen med en skön seger

(2018-10-27)

SDFF har haft en säsong med både höga berg och djupa dalar.
Men idag avslutade man säsongen i det första segmentet med en seger mot gamla världslaget Umeå IK.
– Det var kul att slå Umeå och hamna före dem i tabellen, säger tränaren Mathias Nylund efter segrn till st.nu.


Sundsvalls DFF hade chansen att komma för forna världslaget Umeå IK i Elitettans sluttabell. Det som krävdes var helt enklet att umdvika en förlust i avslutningsmatchen mot västerbottniskorna.
Det skulle till och med visa sig bli en seger!
Mycket avgjordes i slutet av den första halvleken då först Venera Rexhi satte 1-0 på straff och Anisa Guajardo även hann göra 2-0 innsn pausvilan.
Umeå reducerade tidigt i den andra halvleken och matchen stod sedan och vägde ända fram till att Venera Rexhi satte sin andra fullträff i slutminuten. 
– Det var kul att slå Umeå och hamna före dem i tabellen. Det var kul att avsluta med en bra prestation, alla var värda en bra avslutning, säger tränaren Mathias Nylund efter segrn till st.nu.
När tabellen var sluträknad landade SDFF på en fin sjundeplats trots att säsongen haft både höga toppar och djupa dalar. Ett tag var det näst intill omöjligt för SDFF att förlora men plötsligt kom en svit där man torskat mot Matfors IF om man mött dom. Nåja, det sistnämnda var kanske att ta i. Men en sjundeplats får man vara nöjda med även om det under våren såg ut att kunna bli rent av en topp tre-, fyra-placering.

• Se matchen i efterhand på ST-TV

Sundsvalls DFF - Umeå IK FF 3-1
2018-10-27 - 14:00 - Np3 Arena
Målen: 1-0 Venera Rexhi (41. straff), 2-0 Anisa Guajardo (45+1), 2-1 uppgift saknas ännu (49), 3-1 Venera Rexhi (90).
Domare: Camilla Friberg
Publik: 80
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Sara Nimani svarade för SDFF:s tröstmål på övertid. Sara Nimani svarade för SDFF:s tröstmål på övertid.

SDFF hade inget att sätta emot Kvarnsveden på bortaplan

(2018-10-20)

SDFF förlorade med 1-5 i Borlänge mot Kvarsveden.
Redan efter dryga halvtimmen ledde serietrean med 3-0 och kampen om poängen var över.


SDFF hade inte en suck mot serietrean Kvarnsveden på deras hemmaplan.
Redan i den fjärde minuten nickade Marie Salander in 1-0 och efter kvarten satte snabba Temwa Chawinga tvåan. När Agnes Dahlström prickade in trean efter dryga halvtimmen var poängfördelningen klar.
I den andra halvleken ökade Borlängetjejerna på till 5-0 innan Sara Nimani dubblade årets målskörd när hon på övertid tröstmålade till 5-1.

Kvarnsvedens IK - Sundsvalls DFF 5-1
2018-10-20 - 15:00 - Ljungbergsplanen
Målen: 1-0 Marie Salander (4), 2-0 Temwa Chawinga (16), 3-0 Agnes Dahlström (36), 4-0 Temwa Chawinga (53), 5-0 Michaela Hermansson (68, straff), 5-1 Sara Nimani (90+2).
Domare: Maral Mirzai Beni
Publik: 250
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

16-åriga Nellie Wallner debuterade i Elitettan under söndagen. 16-åriga Nellie Wallner debuterade i Elitettan under söndagen.

SDFF tvingades ställa upp med en oprövad 16-åring mellan stolparna mot Lidköping

(2018-10-14)

SDFF tvingades ställa upp med en 16-årig debutant mellan stolparna i hemmamötet mot Lidköping.
– Jag tycker att det gick bra i första halvlek, men sedan blev jag lite yr i andra när jag fick någon spark här och där. Men hela matchen kändes ändå helt okej, säger Team Hudik-produkten Nellie Wallner till MittMedia, och ska inte lastas för 3-6-förlusten.


"Lite nervöst"

SDFF drabbades av en serie jobsposter på målvaktssidan inför mötet mot Lidköping. Nicole McClure spelar VM-kval med Jamaica, Ida Forsberg sträckte sig i låret på träningen igår och talangen Sara Wexén är långtidsskadad. Vad att göra? Jo, slänga in blott 16-åriga Nellie Wallner som bara spelat seniorfotboll på division 3-nivå innan. Nervöst?
– Jo, lite nervöst var det faktiskt, men det gäller ju att bara ta det lugnt och veta att man inte kan göra bättre än sitt bästa, säger Nellie Wallner till MittMedia.
Och det märktes att Lidköpingsspelarna visste vem som stod och fullföljde alla närkamper och satte verkligen åt den unga målvakten.
– Jag tycker att det gick bra i första halvlek, men sedan blev jag lite yr i andra när jag fick någon spark här och där. Men hela matchen kändes ändå helt okej, säger Team Hudik-produkten Nellie Wallner.


"Årets bästa halvlek"

SDFF ledde också efter den första halvleken med 3-2 sedan Olivia Wänglund målat dubbelt och Venera Rexhi en gång.
– Den första halvleken är den absolut bästa vi har gjort på hela året, säger tränaren Mathias Nylund.
Dessvärre består en fotbollsmatch av två halvlekar och i den andra var Lidköping, som jagar uppflyttning till Damallsvenskan så nykomlingar man är, det klart bättre laget och satte fyra "pytsar" bakom den unge debutanten.
– Det är synd att vi släpper in fyra i andra halvlek, men jag är jätteglad att vi fick en målvakt som ställde upp. Alternativet hade varit att ha målet tomt, säger Mathias Nylund.

Sundsvalls DFF - Lidköpings FK 3-6
2018-10-14 - 12:00 - Np3 Arena
Målen: 0-1 Kayla Braffet (16), 1-1 Olivia Wänglund (21), 1-2 Sandra Lagerbratt (35), 2-2 Venera Rexhi (39), 3-2 Olivia Wänglund (44), 3-3 Taylor Townsend (52), 3-4 Taylor Townsend (62), 3-5 Kayla Braffet (81), 3-6 Kayla Braffet (84).
Domare: Anela Hadziselimovic
Publik: 124
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Har lyckats med konststycket att radera alla nyheter i Elitettan till den 1 september. Jobbar på att återställa dom fram till dagens datum.

Sarah Elnicky friserade SDFF:s förlustsiffror till 1-4. Sarah Elnicky friserade SDFF:s förlustsiffror till 1-4.

Bingo i raka förluster för SDFF efter 1-4 i Uppsala

(2018-09-01)

SDFF fortsätter sitta kvar i omklädningsrummet när matcherna startar.
Idag låg man under med 0-2 redan efter sju minuters spel borta mot Uppsala.
Det utmynnade i en 1-4-förlust och femte raka förlusten.
– Nu måste vi i gruppen rycka upp oss och pusha varandra ännu mer för att kunna komma tillbaka på vinnarspåret., säger målvakten Nicole McClure till MittMedia.


SDFF har dragit på sig en dålig vana med att hamna i tidiga underlägen, ofta med 0-3 efter den första halvleken. Idag borta mot Uppsala stod det 0-2 redan efter sju minuters spel. Siffror som stod sig till paus så en viss förbättring var det.
Hemmalaget dubblade dock sin ledning sista 20 i andra innan Sarah Elnicky friserade siffrorna i slutminuterna men det kunde inte hindra den femte raka förlusten.
Trots dom fyra insläppta målen var målvakten Nicole McClure lagets främsta och svarade för flera fina parader.
– Vi gick ner oss och dom utnyttjade alla våra misstag. Målen, det händer, men vi borde ha kunnat göra det bättre som ett lag i dag, säger den Jamaicafödde keepern till MittMedia.
Nicole fortsätter:
– Nu måste vi i gruppen rycka upp sig och pusha varandra ännu mer för att kunna komma tillbaka på vinnarspåret.
Något som verkligen kan behövas efter fem raka förluster och hiskeliga 2-21 i målskillnad.

IK Uppsala Fotboll - Sundsvalls DFF 4-1
2018-09-08 - 15:00 - Österängens IP
Målen: 1-0 Hanna Lundell (2), 2-0 Alma Nygren (7), 3-0 Julia Lyckberg (72, straff), 4-0 Jennifer Sjösten (85), 4-1 Sarah Elnicky (88).
Domare: Camilla Friberg
Publik: 93
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Ida Forsberg hoppade in mellan stolparna efteer paus - och höll nollan" Ida Forsberg hoppade in mellan stolparna efteer paus - och höll nollan"

Målvakten utbytt när SDFF föll igen – men Ida Forsberg kom in och höll nollan

(2018-09-01)

Sin vana trogen låg Sundsvalls DFF under med 0-3 i paus. 
I paus bytte tränaren Mathias Nylund målvakt och in kom 18-åriga Ida Forsberg – och höll nollan.
– Det har varit en speciell situation, där Nicole McClure varit hemma i USA av privata skäl, den senaste tiden, och inte var redo att spela, säger tränaren Mattias Nylund till MittMedia.


Efter segern mot Ljusdal den 2 augusti inkasserade man idag sin fjärde raka förlust när Kungsbacka kom, sågs och segrade.
Redan i paus stod det vanan troget 0-3, samtliga mål efter inlägg från kanten, och inför den andra halvleken bytte tränaren Mathias Nylund målvakt. Ut med Nicole McClure och in med 18-åriga Ida Forsberg mellan stolparna.
Ett lyckat val då ersättaren kom in och höll nollan. Tvärr lyckades man inte få till någonting framåt för att kunna ge matchen lite nerv.
Om valet av målvaktsbytet säger tränaren Mathias Nylund så här:
– Det har varit en speciell situation, där Nicole McClure varit hemma i USA av privata skäl, den senaste tiden, och inte var redo att spela, säger Mattias Nylund till MittMedia.
Nylund fortsätter:
– Det är inte vanligt, men jag trodde det skulle öka vår chans att få med oss någon poäng. Det spelar ingen roll om det är en målvakt eller utespelare. Jag gör det jag tror är bäst för att vi som lag ska vinna matchen. Ökar det våra chanser gör jag det oavsett position eller spelare, och i dag bytte jag målvakt i halvtid.
Efter den fjärde raka förlusten krävs nu rejäla tag om man ska komma ur den Marianergraven stora formsvackan.

Sundsvalls DFF - Kungsbacka DFF 0-3
2018-09-01 - 16:00 - Np3 Arena
Målen: 0-1 Saga Ollerstam (11), 0-2 Klara Andrup (28), 0-3 Sara Nilsson (42).
Domare: Anastasia Oberlauf
Publik: 78
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Tredje raka noll-poängaren för Mattias Nylunds tjejer efter 2-6 mot AIK. Tredje raka noll-poängaren för Mattias Nylunds tjejer efter 2-6 mot AIK.

1-14 och noll poäng på Sundsvalls DFF:s tre senaste kamper

(2018-08-25)

Efter 0-3 och 1-5 hemma mot Assi respektive KIF Örebro blev det idag 2-6 i baken nere i Solna mot AIK.
Sundsvalls DFF:s höstform är inte på topp just nu. 


Ett formsvagt SDFF åkte ner till Solna för möte med ex-allsvenska AIK i hopp om att vända en dyster trend.
Men 0-3 mot Assi och 1-5 mot KIF Örebro följdes upp av hela 2-6 på Skytteholms IP. Och precis som mot KIF Örebro i förra omgången stod det 0-3 i paus för SDFF-tjejerna.
Olivia Wänglund och Anisa Guajardo målade för Sundsvallslaget i den andra halvleken men detta hjälpte föga då AIK sopade in ytterligare tre mål och kunde vinna med 6-2.
SDFF har nu tre raka förluster och 1-14 i målskillnad och tappar placeringar i tabellen efter en fin vårsäsong.

AIK - Sundsvalls DFF 6-2
2018-08-25 - 16:00 - Skytteholms IP
Målen: 1-0 Nicole Odelberg Modin (18), 2-0 Matilda Rosqvist (22), 3-0 Rebecca Rulander (38), 4-0 Nicole Odelberg Modin (52), 4-1 Olivia Wänglund (66), 5-1 Matilda Rosqvist (67), 5-2 Anisa Guajardo (85), 6-2 Sandra Lindkvist (90+2).
Domare: Dejan Lukacevic
Publik: 197
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Ellinor Johanssons tidiga reducering till 1-3 i andra gav lite hopp. Ellinor Johanssons tidiga reducering till 1-3 i andra gav lite hopp.

Allsvenskt jagande KIF Örebro för svåra för Sundsvalls DFF

(2018-08-18)

Nick, straff och självmål innan paus och 0-3.
SDFF hade inte mycket att sätta emot ett KIF Örebro som siktar på att återvända till Damallsvenskan redan i höst.
Till slut blev det 1-5.
– Det känns bara trist nu, man vill bara spela en ny match, säger SDFF:s lagkapten Ida Markström till MittMedia.


Först nickade Frida Svensson in 0-1 efter dryga kvarten, sen satte Courtney Strode 0-2 på straff och precis innan pausvilan kom 0-3 efter ett självmål.
Ett allsvenskt jagande KIF Örebro hade avgjort redan halvvägs in i matchen på Np3 Arena.
Ellinor Johansson reducerade visserligen fem minuter in i andra men hoppet om poäng släcktes obönhörligt när Emma Östlund satte 1-4 med kvarten kvar. På övertid grejade dessutom Sara Lilja Vidlund en fem-etta för närkingskorna.
– Vi går ändå ut i andra och bestämmer oss att vi ska rätta till det här. I de första 20–25 tycker jag att vi äger matchen och det är synd att vi inte får mer utdelning då. Vi hade sånt jävla bra facit hemma i våras, det här funkar inte. Men vi har mött bra lag, det är ändå topplagen vi har mött. Det känns bara trist nu, man vill bara spela en ny match, säger SDFF:s lagkapten Ida Markström till MittMedia.

Sundsvalls DFF - KIF Örebro DFF 1-5
2018-08-18 - 16:00 - Np3 Arena
Målen: 0-1 Frida Svensson (16), 0-2 Courtney Strode (35, straff), 0-3 självmål (43), 1-3 Ellinor Johansson (50), 1-4 Emma Östlund (74), 1-5 Sara Lilja Vidlund (90+4).
Domare: Anastasia Oberlauf
Publik: 82
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

SDFF föll i Norrlandsderbyt trots fin publiksiffra – Assi starkast i andra halvlek

(2018-08-12)

Efter en mållös första halvlek satte gästande Assi tidigt 0-1 i andra och följde med tio minuter kvar upp det med två snabba fullträffar och någon andra rak Norrlandsderbyseger blev det tyvärr inte för Sundsvalls DFF trots den fina publik-siffran på över 200 åskådare.
– Inte mycket stämde i den andra halvleken, säger målvakts-tränaren Elisabeth Leidinge.


SDFF hängde bra med i den första halvleken i Norrlandsderbyt mot Assi hemma på Np3 Arena. Lagens chanser i den första halvleken var dock lätträknade. Wilma Wärulfs "strykare" utanför stolpen var hemmalagets närmaste.
Emelie Helmvall satte tidigt 0-1 i andra och därefter var det bara ett lag på planen även om det tog till tio minuter kvar inna Helmvall med sitt andra mål säkrade norrbottniskornas seger definitivt. Nästan direkt på kom även Fernanda Da Silvas 0-3-mål.
– Inte mycket stämde i den andra halvleken. Flertalet otajmade passningar, avsaknad av spelvändningar och ett Assi som gjorde det mesta rätt, uppoffrande löpningar och resolut försvarsspel. Dom var värda segern även om det kanske var ett mål i överkant men när det inte stämmer får man ofta ett till i baken, säger målvaktstränaren Elisabeth Leidinge.
"Lappen" fortsätter:
–Nä, det behövs en uppryckning i både passningsspelet, kommunikationen och samarbetet över hela planen. Nu väntar ett hungrigt KIF Örebro på att slå vakt om en allsvensk plats - kan vi störa dom? Ja, det tror jag men då krävs det ett tajt försvarsspel, snabbare spelvändningar och att vi gör varandra bra

Sundsvalls DFF - Assi IF 0-3
2018-08-12 - 14:00 - Np3 Arena
Målen: 0-1 Emelie Helmvall (50), 0-2 Emelie Helmvall (80), 0-3 Fernanda Da Silva (82).
Domare: Andrea Collén
Publik: 223
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Amanda Månsson blev matchhjälte direkt efter den långa skadefrånvaron! Amanda Månsson blev matchhjälte direkt efter den långa skadefrånvaron!

SDFF:s Amanda Månsson comeback efter långvarig skada – matchhjälte direkt!

(2018-08-04)

Med tio minuter kvar hoppade Amanda Månsson in efter lång frånvaro på ggrund av knäskada.
Anfallaren behövde bara fyra minuter på sig att skicka in SDFF:s segermål mot Ljusdal.

– Ja, det var ju underbart. Första matchen på nio månader för mig och så får jag avgöra, säger Amanda Månsson till MittMedia efter att laget vänt 0-1-underläge till en 2-1-seger.

under uppdatering

Ljusdals IF - Sundsvalls DFF 1-2
2018-08-04 - 15:00 - Erik Hamréns plan
Målen: 1-0 Cornelia Kapocs (68), 1-1 Anisa Guajardo (68, straff), 1-2 Amanda Månsson (84).
Domare: Anastasia Oberlauf
Publik: 367
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Anisa Guajardo2, SDFF Anisa Guajardo2, SDFF

Anisa Guajardo SDFF:s bästa målskytt i halvtid - fem mål efter topptrio

(2018-07-20)

När halva serien är spelad ligger en trio i topp i Elitettans skytteliga med 15 mål vardera.
Bästa SDFF-tjej ligger fyra med tio nätkänningar.
Det är nyförvärvet Anisa Guajardo som är enda Medelpading med tvåsiffrigt.
Så här är läget i skyttetoppen i halvtid:


15 mål:
Karin Lundin, Kungsbacka DFF
Temwa Chawinga, Kvarnsvedens IK
Sandra Lagerbratt, Lidköpings FK

10 mål:
Anisa Guajardo, Sundsvalls DFF

7 mål:
Erin Craig, Assi IF
Addison Steiner, KIF Örebro DFF
Courtney Strode, KIF Örebro DFF
Annina Wede, Umeå IK FF

6 mål:
Mathilda Nilsson, Asarums IF FK
Fernanda Da Silva, Assi IF
Kayla Braffet, Lidköpings FK

• Komplett skytteliga

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

SDFF avslutade en fin vår med förlust i Lidköping

(2018-07-08)

SDFF avslutade våren med tre mållösa matcher och bara en inspelad poäng.
I dag blev det 0-4 i Lidköping.
– Nu behöver det laddas för att komma välförberedda inför höstens drabbningar, säger Elisabeth Leidinge.


SDFF avslutade våren i moll. Bara en pinne på dom tre senaste matcherna och inget mål famåt. Idag blev det 0-4 borta mot nykomlingarna Lidköpings FK på Framnäs IP.
Laget hamnade i ett tidigt underläge och lyckades aldrig hämta sig och när Sandra Lagerbratt mickade in 2-0 för hemmalaget, hennes andra fullträff, i mitten av den andra halvleken var det klubban och skaraborgskorna kunde sista fem minuterna dubblera ledningen till 4-0.
Trots den något klena avslutningen borde vårt enda elitlag på damsidan vara nöjda med vårens matcher. 22 inspelade poäng och en sjätteplats med sin tunna trupp är inget annat än imponerande även om man som sagt tappat något till teten på slutet.
– Nu behöver det laddas om med sol & bad och sommarträning som alla ska genomföra men på sin egen tid, det gäller att hålla igång muskler och lungor för att komma välförberedda inför höstens drabbningar, säger Elisabeth Leidinge till klubbens hemsida.
För SDFF:s del kör serien igång igen den 4 augusti med match mot Ljusdals IF på bortaplan.

Lidköpings FK - Sundsvalls DFF 4-0
2018-07-08 - 13:00 - Framnäs IP
Målen: 1-0 Sandra Lagerbratt (13), 2-0 Sandra Lagerbratt (67), 3-0 Heather Williams (85), 4-0 Besmira Morina (90+1, straff).
Domare: Maral Mirzai Beni
Publik: 186
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

SDFF fina hemmasvit sprack mot topplaget Kvarnsveden

(2018-06-30)

Fjolårsallsvenskarna Kvarnsveden spräckte SDFF:s hemmasvit med fem raka segrar.
– Det känns som att vi är minst lika bra, om inte bättre, säger SDFF:s lagkapten Ida Markström till st.nu.


Så kom den då. SDFF:s första förlust hemma i årets upplaga av EElitettan.
Det var fjolårsallsvenskarna och topplaget Kvarnsvedens IK som satte dit käppen i hjulet. Efter många hörnor emot kunde inte hemmalaget stå emot längre när Karin Winka satte 0-1 efter knappa timmen spelad. Kanske borde det blivit hemmafrispark i momentet innan då keepern Nicole McClure blev "bortplockad" i luftrummet.
Trots att det var en dryg halvtimme att vinka på kunde inte SDFF få till en mobilisering till kvittering utan Borlängelaget kunde resa hem med hela potten som första bortalag i vår.
– Vi gör en bra första halvlek och då tycker jag nog att vi är det bästa laget på planen. Vi visste att det skulle bli en tuff match mot ett topplag, men det känns som att vi är minst lika bra, om inte bättre. Vi hade en bra känsla när vi kommer in i andra halvlek, men så får de in ett tidigt mål och då blir vi lite stressade och vill slå i väg bollarna, säger SDFF:s lagkapten Ida Markström till st.nu.

Sundsvalls DFF - Kvarnsvedens IK 0-1
2018-06-30 - 15:00 - Np3 Arena
Målet: 0-1 Karin Winka (58).
Domare: Annica Torkelsson
Publik: 136
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

SDFF:s jamicanska målvakt Nicole McClure höll nollan uppe i Umeå. SDFF:s jamicanska målvakt Nicole McClure höll nollan uppe i Umeå.

Mållöst Norrlandsderby mellan Umeå och SDFF: "Kämpade till oss poäng"

(2018-06-21)

SDFF har genom åren alltid haft svårt för Umeå IK.
Men idag kom ett trendbrott i och med den mållösa matchen på Umeå Energi Arena 
– Vi fick kämpa oss till en poäng i dag, säger SDFF:s tränare Mattias Nylund till st.nu.


SDFF tog poäng borta mot Umeå IK. Något som genom historien inte varit alltför vanligt. Och det var också det gamla världslaget som hade det mesta av spelet och dom fleesta chanserna dom första tre fjärdedelarna av matchen. Dock utan att skapa någon direkt sylvass chans. Det gjorde inte heller SDFF på sina fåtaliga kontringar.
Gästerna tog emellertid över sista 20 och hade då ett par halvchanser till ett segermål men Norrlandsderbyt slutade mållöst.
– Vi fick kämpa oss till en poäng i dag. Vi kom inte upp i normal standard offensivt, framförallt inte i första halvlek. Vi hade ett ganska bra tryck mot oss som vi stod emot. Så jag är nöjd, säger SDFF:s tränare Mattias Nylund.
Han fortsätter:
– Men jag kände att sista 20 så började vi ta över lite grann och skapade lite tryck på dem. Jag vet inte om de gick lite på knäna, vi är ett väldigt vältränat fotbollslag. Vi kanske kunde ha vunnit matchen på någon av chanserna vi skapade där. Det hade inte varit rättvist, men det kan hända i fotboll. Det slog lite över till oss efter 70 minuter.

Umeå IK FF - Sundsvalls DFF 0-0
2018-06-21 - 19:00 - Umeå Energi Arena SOL
Domare: Joel Bäckström
Publik: 265
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Anisa Guajardo gjorde mål med både fot och huvud. Anisa Guajardo gjorde mål med både fot och huvud.

Bingo i hemmasegrar för SDFF – tog femte raka mot Asarum

(2018-06-16)

SDFF fortsätter att vinna hemma.
Mot långväga gästerna Asarum kom den femte raka efter bland annat två mål av Anisa Guajardo.
– Undantaget första kvarten i den andra halvleken gör vi en spelmässigt bra insats, säger målvaktstränaren Elisabeth Leidinge.


Tog ett tag innan man fick hål

SDFF inledde starkt hemma mot nykomlingarna Asarum men det tog nästan hela halvleken innan Anisa Guajardo fick hål på blekingelagets unga keeper Elin Vaughan, 17.
Innan pausvilan han även Olivia Wänglund öka på till 2-0 på övertid.
SDFF inledde den andra halvleken ofokuserat och dom långväga gästerna fick en hel del att säga till om och kvarten in i andra kom också en reducering. På ett självmål!
– Vi tappade lite fart och noggrannhet i passningsspelet och gjorde det lite för svårt för oss och genast skapar Asarum ett litet tryck som resulterade i en chans som varken vår målvakt Nicole McCkure eller Fanny Johansson hann upp riktigt och rensningen gick i eget mål. Lite snöpligt men så här går det om man tappar fokus. Då blir man straffade, säger målvaktstränaren Elisabeth Leidinge.


3-1 efter en fin omställning

Efter baklängesmålet ryckte emellertid SDFF upp sig och med lite dryga kvarten kvar nickade Anisa Guajardo in 3-1 efter en fin omställning och säkrade ytterligare en hemmaseger
– Undantaget första kvarten i den andra halvleken gör vi en spelmässigt bra insats. Trygghet i passningspel och det finns ett lugn i lagets sätt att agera även i lite mera trängda lägen. Asarum hade ett antal kvicka och dribblingsskickliga offensiva spelare som så när hade gett Nicole i målet mer bekymmer men hon var säkerheten själv och greppade skotten som tog sig igenom vår försvarslinje, säger Elisabeth Leidinge.
Segern innebar SDFF:s femte raka seger hemma under våren av lika många möjliga. Ett imponerande facit!

Sundsvalls DFF - Asarums IF FK 3-1
2018-06-16 - 13:30 - Np3 Arena
Målen: 1-0 Anisa Guajardo (30), 2-0 Olivia Wänglund (45+3), 2-1 självmål (60), 3-1 Anisa Guajardo (74, nick).
Domare: Jan Boström
Publik: 148
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Olivia Wänglund nickade in segermålet, hennes första fullträff i Elitettan. Olivia Wänglund nickade in segermålet, hennes första fullträff i Elitettan.

Spelet böljade men SDFF tog tre poäng mot Böljan i Falkenberg och hänger på i toppstriden

(2018-06-09)

SDFF fortsätter att överraska trots sin tunna spelartrupp.
Nu tog man tåget ner till Falkenberg och åkte hem efter matchen med tre nya poäng efter Olivia Wänglunds segermål.
– Spelet böljade fram och tillbaka men vi hade både stolp- och ribbträff plus ett friläge så siffrorna borde kanske ha varit något eller några mål större, säger målvaktstränaren Elisabeth Leidinge.


SDFF fortsätter att hänga med i toppstriden av Elitettan. Mot Böljan borta i Falkenberg blev det seger med matchens enda mål sedan Olivia Wänglund nickat in en egen stolpretur i slutet av den första halvleken. Nyförvärvet från Selånger första mål i Elitettan.
– Spelet böljade fram och tillbaka men vi har en trygghet som byggts upp över tid. Trots lite omstuvningar i startelvan fanns samspelet och kommunikationen där. Alla gör ett gediget jobb på planen och vi har både stolp- och ribbträff plus ett friläge så siffrorna borde kanske ha varit något eller några mål större, säger målvaktstränaren Elisabeth Leidinge.

IF Böljan Falkenberg - Sundsvalls DFF 0-1
2018-06-09 - 13:00 - Falcon Alkoholfri Arena
Målen: 0-1 Olivia Wänglund (37).
Domare: Elsa Nylander
Publik: 110
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Anisa Guajardo prickade in ett hattrick mot BK 30. Anisa Guajardo prickade in ett hattrick mot BK 30.

Även Västerås BK 30 fick åka hem tomhänta

(2018-06-02)

SDFF är starka hemma och även bottenlaget BK 30 från Västerås fick åka hem tomhänta. 
Så här skriver SDFF:s målvaktstränare Elisabeth Leidinge om segern mot Västeråslaget BK 30 hemma på Np3 Arena:


Inget skönspel i värmen

Efter debaclet i Mallbacken ville vi komma tillbaka i vinnarcirkeln igen, för att prata travtermer.
BK 30 Västerås har haft en tuff säsongstart andra året i Elitettan, som av hävd brukar vara svårt. De hungrade verkligen efter poäng och matchen blev en kamp över 90 minuter. Inget skönspel från något av lagen men de hetaste chanserna skapades av oss. Ett vinkelskott som gick igenom Mallory Geurts ben i Västeråsmålet var så när en fot från Paulina Byström att förpassa i målet men Mallory hann tillbaka.
Värmen såg ut att plåga spelarna då felpassningarna avlöste varann och det blev aldrig någon rytm i matchen åt något håll.
En hattrickskytt fick vi emellertid uppleva. Anisa Guajardo petade först in 1-0 innan Sara Haeger inte långt senare stack emellanmed en kvittering efter ett inlägg där bollen gick rakt igenom SDFF:s försvar.


Anisa fullbordade sitt hattrick

I andra halvlek får vi ett litet övertag och känslan är att vi har bättre ork än Västerås. Vi sliter sönder deras formation vid några tillfällen och Anisa får fina passningar i djupet som hon förvaltar på allra bästa sätt.
2-0 och 3-0 ser ganska lika ut. Västerås pressar på men får ut väldigt lite mot en backlinje där Ida Markström och Fanny Johansson är klockrena i huvudspel och brytningar.Det var extra viktigt i dagens match då unga Ida Forsberg fick kliva in i målet då Nicole McClure haft känningar i en lårmuskel.
Det finns en styrka i laget och en högre lägstanivå som gör att vi vinner denna typ av matcher, det känns oerhört fint.

Sundsvalls DFF - BK 30 Västerås 3-1
2018-06-02 - 14:00 - Np3 Arena
Målen: 1-0 Anisa Guajardo (44), 1-1 Sara Haeger (45+1), 2-1 Anisa Guajardo (78), 3-1 Anisa Guajardo (90+1).
Domare: Reza Nematbakhsh
Publik: 134
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

SDFF hade inga motmedel mot Mallbackens hörnor

(2018-05-27)

Två nickmål efter hörnor – och ett straffmål.
Därefter var SDFF:s poängfunderingar borta mot Mallbacken över.
Till slut blev det 4-0 för dom gamla allsvenskorna.
– Tre hörnor straff! Ja det var summa summarum efter dagens match, säger SDFF:s målvaktstränare Elisabeth Leidinge.


Mallbackens hörnor och huvudspel knäckte SDFF nere i Värmland. Både 1-0 och 2-0 kom på nickar efter hörnor första halvan av den första halvleken.
När sedan 3-0 kom på en straffspark med 20 minuter kvar var kampen om poängen över och med fem minuter kvar kom även Sunnelagets fjärde fullträff.
– Tre hörnor straff! Ja det var summa summarum efter dagens match. Förhoppningar och vilja om att närma sig spetsen i serien fanns men idag saknades smartnes och fasthet i de hörnor Mallbacken skapade. Ibland vinner man ibland lär man sig, det är orden som ska prägla veckans kommande träningar. Visst blir det fel ibland men att kunna få ut något av lärdom efter misstag skapar vinnare, säger SDFF:s målvaktstränare Elisabeth Leidinge.

Mallbackens IF Sunne - Sundsvalls DFF 4-0
2018-05-27 - 13:30 - Strandvallen
Målen: 1-0 Orji Ebere (6), 2-0 Linnéa Berger (22), 3-0 Frida Broström (70, straff), 4-0 Hedvig Pettersson (86).
Domare: Sandra Almqvist
Publik: 284
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Anisa Guajardo är inte lång men hon nickade in SDFF:s segermål med bara tio minuter kvar. Anisa Guajardo är inte lång men hon nickade in SDFF:s segermål med bara tio minuter kvar.

SDFF studsade tillbaka direkt efter förlusten – seger mot Uppsala efter Anisas sena mål

(2018-05-20)

SDFF luftade nyförvärvet Olivia Wänglund från Selånger då hon kom in i början av den andra halvleken.
Men det var Anisa Guajardo som nickade hem segern till SDFF i slutet av matchen och man är fortfarande med och hugger i toppen, bara en poäng från uppflyttning.
–Kul att ha kommit till ett bra lag och debuten kändes som förväntat med högt tempo och tuffa närkamper, säger Olivia Wänglund.


Sundsvalls DFF hänger med i toppen av tabellen och tog en viktig trea hemma mot Uppsala. Extra så tillvida att man studsade tillbaka direkt efter förlusten nere i Kungsbacka senast.
Men det satt hårt åt idag. SDFF hade svårt att få till något riktigt spel och chanserna var lätträknade då lagens båda försvar överglänste anfallarna.
I den andra halvlekens femte minut kom färska nyförvärvet från Selånger, Olivia Wänglund, in och samtidigt började det bli mer flyt i hemmalagets spel och man började hitta ytor i Uppsalaförsvaret men två ramträffar, en i insidan av krysset, såg länge ut att vara det närmaste man kom ett segermål.
Men så med tio minuter kvar slog Sara Nimani ett perfekt inlägg som en av planens minsta spelare, Anisa Guajardo, vinklade in med huvudet. Både  vackert och välförtjänt. Ett trött Uppsala i värmen orkade inte mobilisera för en offensiv utan tre nya poäng in på kontot för SDFF som nu bara har en poäng upp till promovering till Damallsvenskan.
– Kul att ha kommit till ett bra lag och debuten kändes som förväntat med högt tempo och tuffa närkamper men jag tycker jag kom in bra i matchen, säger Olivia Wänglund.
Hon fortsätter:
– Jag tycker att vi ryckte upp oss bra i den andra halvleken och etablerade ett bra passningsspel och härligt också att få vinna i min debutmatch.

Sundsvalls DFF - IK Uppsala Fotboll 1-0
2018-05-20 - 15:00 - Np3 Arena
Målet: 1-0 Anisa Guajardo (80)
Domare: Annica Torkelsson
Publik: 137
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Olivia Wänglund tar steget uppåt i seriesystemet. Olivia Wänglund tar steget uppåt i seriesystemet.

Talangen Olivia Wänglund lämnar Selånger för SDFF
– debut redan idag mot Uppsala?


(2018-05-20)

Det har länge legat i luften.
Men nu tar flicklandslagets Olivia Wänglund steget från Selånger till Elitettan och Sundsvalls DFF.
– Jag har provat att träna hos dem länge och har bra kontakt med klubben. Nu kändes det som att det var rätt i tiden att spela med dem, säger Olivia till st.nu.


Från division 1 till Elitettan

Olivia Wänglund är en talang utöver det vanliga, både när det gäller fotboll - och badminton.
Nu ser det ut som om fotbollen är nummer 1 för stunden. Olivia lämnar nämligen Selånger, och syrranJulia, för spel i vår enda elitklubb på damsidan, Sundsvalls DFF. Ett steg i rätt riktning för flicklandslagets anfallare. En övergång som emellertid varit på tapeten ett tag.
– Jag har provat att träna hos dem länge och har bra kontakt med klubben. Nu kändes det som att det var rätt i tiden att spela med dem, säger Olivia till st.nu.
Hon fortsätter:
– Jag har dragit lite på övergången. Jag ville landa här hemma igen efter badmintonspelandet i Umeå nen nu när jag har tränat och spelat med Selånger känner jag att jag börjar komma i form. Sedan var det viktigt för mig att komma rätt tidigt på säsongen, så att jag kan hjälpa laget så mycket som möjligt under året, säger hon som en förklaring att hon lämnar SFK redan under våren.
Olivia är spelklar redan till eftermiddagens hemmamatch mot Uppsala.
– Hon  finns med i truppen, men jag vill inte kommentera om hon startar eller inte, säger tränaren Mattias Nylund.


Överraskat i inledningen

SDFF har inlett säsongen på ett både överraskande och övertygande sätt, även om man tappade en ledning till förlust förra helgen borta mot Kungsbacka.
– Det är superkul att det har gått så pass bra under inledningen. Det är alltid kul när det går bra för laget i staden, och speciellt när det blir lite av en skräll. Då är det ännu mer motiverande att komma in och bidra i laget också, säger Olivia Wänglund.
Och en sak är säker. SDFF kommer att bli ännu bättre med Olivia Wänglund i laget!

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Ooop! I did it agin! Verena Rexhi satte SDFF:s segermål för andra matchen på raken. Ooop! I did it agin! Verena Rexhi satte SDFF:s segermål för andra matchen på raken.

Venera Rexhi avgjorde i andra matchen på raken  – satte enda målet mot Assi

(2018-04-28)

Venera Rexhi fortsätter att imponera.
Förra helgen sköt hon segermålet mot Ljusdal i slutminuten.
Idag satte hon i den 70:e minuten matchens enda mål mot Assi och såg till att SDFF kunde ta med sig hela potten hem från Norrbotten.
– Det är ett superstyrkebesked att slå det här laget på bortaplan, säger tränaren Mattias Nylund till st.nu.


Sundsvalls DFF åkte upp till Norrbotten och Karlsborg för möte med Assi. Ett lag som man alltid haft svårt med och som kom tilld en här matchen i poängnöd efter två inledande förluster.
SDFF förtog den långa resan norrut med gott självförtroende efter en härliga vändningen i slutminuterna mot Ljusdal där Verena Rexhi satte 2-1-målet i den 89:e minuten.
Mot Assi iklädde hon sig återigen matchhjälterollean då hon i en 70:e minuten svarade för matchens enda mål.
– Hon får en boll på djupet, kommer fri på kanten och lägger behärskat in den. Det är två bra lag i den här serien som möts och det är vi som har de klart hetaste chanserna, vi hade tre–fyra andra lägen som vi kunde ha gjort mål på. Om något lag ska vinna är det vi. Det ser riktigt bra ut, jag är superimponerad av tjejerna, säger tränaren Mattias Nylund till st.nu.
Han fortsätter:
– Det är ett superstyrkebesked att slå det här laget på bortaplan. Vi gör årets bästa prestation mot ett riktigt bra lag.

Läs även:
• Ny trepoängare för SDFF: "Ett superstyrkebesked att slå det här laget på bortaplan"

Assi IF - Sundsvalls DFF 0-1
2018-04-28 - 14:00 - Billerud Kornäs Arena
Målet: 0-1 Venera Rexhi (70).
Domare: Elsa Nylander
Publik: 392
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Verena Rexhi fullbordade SDFF:s sena vändning med sitt segermål. Verena Rexhi fullbordade SDFF:s sena vändning med sitt segermål.

Sanslös SDFF-vändning mot Ljusdal i slut-minuterna

(2018-04-21)

EMed bara ett par minuter kvar på matchuret låg SDFF under med 0-1 mot Ljusdal.
När domaren blåste av matchen hade medelpadskorna vänt till 2-1 via mål av Ellinor Johansson och Venera Rexhi.


SDFF förlorade en träningsmatch mot Ljusdal under försäsongen.
Nu tog SDFF revansch mot nykomlingarn när det stod poäng att spela om.
Men segern satt hårt åt - mycket hårt.
Cornelia Kapocs gav hälsingskorna ledningen med ett lobbskott från 30 meter tidigt i matchen. SDFF tog därefter över och skapade flera lägen till kvittering men närmare ramträffar av både Ida Markström och ett av anfallaren och nyförvärvet Anisa Guajardo såg man inte ut att komma.
Men så i den 88:e minuten på Wilma Wärulfs inlägg fån vänsterkanten höll sig nyförvärvet och målskytten från premiären Venera Rexhi framme och förpassade bollen i mål. Fast enligt domaren var det Ellinor Johansson som var sist på bollen. Inte lätt för mig att säga som ser som en mullvad. Men oavsett – en skön kvittering!
Och det skulle komma mera! Minuten senare fick Venera Rexhi bollen i höjd med straffområdet och tryckte till – med 2-1 som resultat och vilt jubel bland dom marinblå och noll poäng hade på en dryg minut förvandlats till tre!

Sundsvalls DFF - Ljusdals IF 2-1
2018-04-21 - 15:00 - Idrottsparken
Målen: 0-1 Cornelia Kapoc (8), 1-1 Ellinor Johansson (88), 2-1 Venera Rexhi (89).
Domare: Jennifer Laurin
Publik: 199
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Anisa Guajardo kvitterade KIF Örebros ledning men tyvärr räckte det inte till poäng efter 90 minuter. Anisa Guajardo kvitterade KIF Örebros ledning men tyvärr räckte det inte till poäng efter 90 minuter.

Premiärförlust för SDFF mot förhandstippade topplaget KIF Örebro

(2018-04-14)

Ett tveksamt straffmål och två snabba omställningar kring timman spelad räckte för att tippade topplaget KIF Örebor skulle lägga gästande Sundsvalls DFF på rygg i premiären.
– KIF Örebro är ett lag som kommer vara högt upp i tabellen och därför var det kul att se att marginalerna mellan lagen framför allt i första halvleken var så små, säger SDFF:s lagkapten Ida Markström till na.se.


Det var inte många som på förhand gav tippade bottenlaget SDFF en sportkeps mot det förmodade topplaget KIF Örebro. Och detta på dom senaren hemmaborg, Behrn Arena.
Speciellt inte efter det att Courtney Strode satt 1-0 på straff efter en mycket tveksam hands i minut 27.
Den lille kvicka mexikanskan Anisa Guajardo höll sig därefter framme och kvitterade bara dryga minuten senare.
SDFF höll därefter 1-1 fram till knappa timmen spelad. Då satte Adelisa Grabus inom loppet av två minuter lika många mål. Båda efter snabba omställningar där SDFF-försvaret inte hängde med i svängarna.
Trots förlusten var inte SDFF-kaptenen Ida Markström speciellt nedslagen efter premiärförlusten.
– KIF Örebro är ett lag som kommer vara högt upp i tabellen, vi mötte seriens bästa lag eller i varje fall närapå. Och det märktes att de är duktiga, och därför var det kul att se att marginalerna mellan lagen framför allt i första halvleken var så små, säger lagkaptenen Ida Markström till na.se och fortsätter.
– Totalt sett tycker jag att det här känns jättebra inför fortsättningen. Med den här starten tror jag att säsongen kan bli riktigt bra.

KIF Örebro DFF - Sundsvalls DFF 3-1
2018-04-14 - 16:00 - Behrn Arena
Målen: 1-0 Courtney Strode (27, straff), 1-1 Anisa Guajardo (29), 2-1 Adelisa Grabus (59), 3-1 Adelisa Grabus  (61).
Domare: Annica Torkelsson
Publik: 395
Matchfakta

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

SDFF-tränaren Mattias Nylund optimistisk inför seriepremiären. SDFF-tränaren Mattias Nylund optimistisk inför seriepremiären.

Inför premiären mot ex-Allsvenskarna: SDFF fågel, fisk eller mittemellan?

(2018-04-14)

Premiär för SDFF i eftermiddag där tippade topplaget och fjolårsallsvenskarna KIF Örebro väntar på Behrn Arena.
Går tyvärr inte att tro på seger utan jag tippar bottenstrid i år igen för SDFF men det slutar precis som senate åren lyckligt med säkrande av nytt kontrakt!


Dåligt genrep – bra premiär?

Sundsvalls DFF havererade i förra helgens genrep mot division 1-laget Team TG FF, 1-7 (läs om matchen längre ner på sidan).
Idag väntar betydligt tuffare motstånd i seriepremiären - fjolårs-allsvenskarna KIF Örebro DFF, som tillsammans med AIK fått flest röster om att ta klivet upp senare i höst.
Nu kanske det inte är lag som KIGF Örebro som SDFF skall ta sina poäng men en värdemätare är det om vårt enda elitlag på damsidan skall anses bli fågel, fisk eller mittemellan.
Dessvärre är jag rädd att man kommer att tillhöra den mellersta gruppen även i år. Laget är fortfarande ungt och man börjar så smått satsa på lokala förmågor men stommen är fortsatt spelare från andra länder än Sverige. Och det är viktigt att nyförvärven klickar i direkt då man knappast har råd med några floppar.
En spelare som visat gott gry så här långt under försäsongen är Venera Rexhi som hämtats in från Östersunds DFF och därmed redan acklimatiserat sig i Elitettan. Kan hon axla Ajaras fallna mantel som poängspelare?


Rida vidare på höstens fina form?

Gick in på SDFF:s hemsida för att läsa om deras förväntningar inför premiären och årets säsong i stort. Men där fanns tyvärr "nada" att läsa. Sökte då ett par ledare i klubben för kommentarer men har i skrivande stund ej fått någon återkoppling.
Men sett till träningsmatchandet och att man fått hit sina importer väldigt sent gör att jag inte kan tippa SDFF speciellt högt upp i tabellen utan det blir ett krigande av Guds nåde även i år när det gäller nytt kontrakt. Men kan man rida på fjolårshöstens fina formkurva så kanske det inte alls ser så mörkt ut?
– Vi hade en jättebra höst förra säsongen, men våren innan ställde till det för oss som gjorde att vi var indragna i bottenstriden. Men vi hade en bra utveckling och det som talar för en bättre säsong i år är att vi fått behålla de flesta svenska spelarna och har fått erfarenhet, vi ska fortsätta där vi slutade 2017. Så vi ser fram mot det här med tillförsikt efter en bra försäsong, sade tränaren Mattias Nylund till mittmedia.se för någon vecka sedan.


Håller med experterna

Lokalfotbollen håller med experterna och lagens tränare att det blir AIK och KIF Örebro DFF som tar dom två översta platserna i tabellen och därmed flyttas upp till Damallsvenskan. Svåraste kombatanterna blir Borlängelaget Kvarnsvedens IK som fick ta steget ner ifjol och varför inte Assi IF som handlat rejeält. Umeå IK FF:s unga lag kanske också kan ställa till det men räcker nog inte hela vägen i år.
Nykomlingarna Ljusdals IF ser intressanta ut och där tror på en mittenplacering och ingen bottenstrid. Om kampen om dom förhatliga nedflyttningsplatserna kommer SDFF att få kriga med blekingska Asarums IF FK, Falkenbergslaget IF Böljan, nykomlingarna Lidköpings FK samt Västerås BK 30.
Och vilka åker då ur?
SDFF fixar det nog utan det blir Asarum, Böljan och Lidköping som får börja om i division 1 nästa vår.

Så spelas omgång 1
2018-04-14:
15:00 Asarums IF FK - Kungsbacka DFF
15:00Västerås BK 30 - Mallbackens IF Sunne
16:00 KIF Örebro DFF - Sundsvalls DFF
2018-04-15:
12:00 AIK - Umeå IK FF
13:00 IK Uppsala Fotboll - IF Böljan
13:00 Ljusdals IF - Lidköpings FK
16:00 Kvarnsvedens IK - Assi IF

• Resultat, Matchfakta & Aktuell tabell.
• Kommande matcher
• Skytteliga & Publikliga

Hur mycket kommer SDFF att sakna klasspelaren Ajara? Hur mycket kommer SDFF att sakna klasspelaren Ajara?

Så har SDFF och dom övriga lagen i Elitettan värvat och tappat

(2018-04-13)

I morgon lördag kickar damernas näst högsta serie igång.
Och så här har SDFF och dom tretton övriga lagen i Elitettan värvat – och tappat.
Plus klubbarnas målsättning i årets serie samt vilka lag man tror tar steget upp i Damallsvenskan.
– Vi skall fortsätta där vi slutade 2017. Så vi ser fram mot det här med tillförsikt efter en bra försäsong, säger SDFF:s tränare Mattias Nylund.


AIK
Nyförvärv: Madeleine Stegius och Lisa Moazzeni (Djurgårdens IF DFF),  Rebecca Rulander (Västerås BK 30), Therese Simonsson, Lovisa Koss, Fanny Lång och Linnéa Eriksson (IK Uppsala), Wilma Ljung Klingwall och Clara Härdling (egna led).
Spelarförluster: Emelie Johansson (Åland United, Finland), Marie Pettersson och Evelina Finndell (Djurgårdens IF), Elin Sjölander och Lina Malmborg (Tyresö FF), Amanda Nildén och Linda Augustsson (nya klubbar oklara).
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan? 
– Vi har väl gått ut med att vi ska gå upp i allsvenskan, det är svårt att sikta lägre med tanke på att vi kom trea förra året. Vi har värvat in bra spelare och många bra spelare är kvar så konkurrenssituationen är bättre, de vanliga klassiska sakerna. Vi är ett lag som vill föra matcherna och det är på det sättet vi vill gå upp också, vi ska vara dominanta i vårt spel. Vi har haft en bra försäsong och inte förlorat än trots att vi mött både lag från ettan och allsvenskan. AIK och sen tror jag Assi blir jobbiga i år igen, säger tränaren Pierre Gallo.

Asarum IF FK
Nyförvärv: Ayinde Halimatu (Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten), Lisa Karlsson (Växjö DFF), Oliva Johansson, Glimåkra och Sofia Olsson (IFK Kalmar) plus fem icke namngivna talanger från närliggande klubbar.
Spelarförluster: Lina Olsson och Sanna Stenson (varvar ner, nya klubbar ej klara).
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan? 
Vi är nykomlingar och det är ganska bra drag runt damfotbollen här. Tjejerna är bra på att marknadsföra laget. Det är tufft eftersom det är stor skillnad på divisionerna men vi ska etablera oss i serien. Vi har fått behålla hela truppen och förstärkt med fyra etablerade nyförvärv och några talanger. Vi är nöjda med försäsongen och varit hyggligt skadefria. Vi har byggt spel och fysik och kryddade allt med en vecka på Cypern innan påsk. AIK, Örebro och Kvarnsveden är topptrion som slåss om platserna. Assi IF var bra förra säsongen och kommer vara med högt upp även i år, säger tränaren Stefan Ekstrand.

Assi IF
Nyförvärv: Pierre Persson (tränare, Växjö DFF), Antonia Göransson (Fiorentina, Italien), Shauna Peare (Verona, Italien), Jaclyn Sawicki (Chifure AS Elfen Saitama, Japan), Amber Simms (Yakima United, Japan), Klara Grahn (IFK Kalmar) och Danielle Rice (IFK Östersund).
Spelaarförluster: Ani Sarkisian (åter USA, ny klubb oklar), Johanna Antti (Piteå IF DDFF), Elin Nilsson (Umeå IK FF) och Amanda Söderholm (Notvikens IK).
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan? 
–Jag hoppas att vi ska vara med högt uppe. Men vi har haft en tuff försäsong och har inte alla spelare på plats än. De första sex-sju veckorna har varit sådär, vi har haft en resa som varit upp och ner. Vi kommer nog ha en lite startsträcka, men vi blir bättre för varje träning och varje match även om vi inte är där vi vill vara än. Vi har inte tränat på stor plan än och tränat, men spelmässigt är vi längre fram än förra året, så det känns bra. Kvarnsveden och Örebro sett till vad de har i trupperna, och AIK såklart, sade tränaren Pierre Gallo, innan han flyttade till baka till Stockholm och tog över AIK. Ny tränare är Andreas Nilsson.

IF Böljan
Nyförvärv: Johanna Svensson (Valinge/Derome DFF och Tyme Karbogaj (Eskilsminne IF) plus att man flyttat upp flera talanger från egna led.
Spelarförluster: Annelia Bengtsson (Staffsinge IF), Maria Nilsson, spelande tränare (slutar), Alexandra Franzén, Frida Fanzen och Lovisa Skog (varvar ner, nya klubbar oklara),
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan? 
– Det som är i år är att vi tappat den äldre generationen och flyttat upp yngre spelare. Det är svårt att säga var vi har oss, men vi fajtas om att hänga kvar i serien, vi är en lite smalare trupp än våra konkurrenter, men en bra trupp. Vi har jobbat med vårt bollinnehav, där hade vi problem förra året då vi spelade lite för rakt, vi har inte någon tung offensiv sista tredjedelen. Försvarsspelet däremot var bra förra året. AIK var nära och borde ha gått upp förra året och sen tror jag på Örebro och Uppsala, säger tränaren Tobias Barin.

IK Uppsala Fotboll
Nyförvärv: Julia Ekholm (Hammarby IF), Emelie Almesjö (Mallbackens IF Sunne), Beata Olsson (Enköpings SK), Jessie Davis och Lana Spitler (Sandvikens IF), Amanda Östervall (Jitex BK) och Louise Zetterling (egma led).
Spelarförluster: Elin Åkerman (Växjö DFF), Linnéa Eriksson, Therese Simonsson, Lovisa Koss och Fanny Lång (AIK), Stina Melin, Aisha Faiqi och Clara Ringmar (slutar/sabbatsår).
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan? 
– Målet är topp fyra efter vårsäsongen och 13 spelade matcher. Det ären utmanande målsättning men realistisk, vi har material för det. Vi försöker bygga vidare på det vi hade förra året där vi spelade en attraktiv fotboll med mycket bolleinnhav och låg risk när vi tar oss framåt. Under försäsongen har vi jobbat främst med vårt försvarsspel, där kommer den stora skillnaden att vara. Vi kommer vara jobbiga att möta, sen får vi se hur det faller ut. AIK är skyhöga favoriter, sen är det flera som kämpar bakom dem som KIF Örebro, Umeå, Kvarnsveden och vi i Uppsala, säger tränaren Fredrik Bernhardsson.

KIF Örebro DFF
Nyförvärv: Jenny Hjohlman (CF Florentia, Italien), Cornelia Baldi Sundelius (Eskilstuna United DFF), Frida Abrahamsson (Piteå IF DFF), Rebecka Holm (Kristianstads DFF), Courtney Strode (Växjö DFF), Maja Göthberg (Kopparberg/Göteborg FC), Mimmi Paulsson-Febo (Västerås BK 30), Addison Steiner (Östersunds DFF), Sara Lilja Vidlund och Maja Andersson (Rävåsens IK).
Spelarförluster: Julia Spetsmark (Manchester City, England), Linda Hallin, Nora Abolins, Marie Hammarström och Lisa Dahlkvist (Eskilstuna United DFF),  Michelle de Jongh (Vittsjö GIK), Fanny Andersson (Djurgårdens IF DFF), Emma Jansson (Hammarby IF DFF), Hanna Terry (IFLimhamn-Bunkeflo), Marina Pettersson-Engström (Rynninge IK), Linda Hallin, Nora Abolins, Marie Hammarström och Lisa Dahlkvist (Eskilstuna United DFF), Carola Söberg (slutar), 
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan? 
– Utifrån att vi har nio spelare kvar och 11 spelare in så vet alla som håller på med fotboll att en stor framgångsfaktor är kontinuitet. Så vi ska inte sätta kraven att vi ska studsa tillbaka direkt till allsvenskan. Men vi har fått ihop det ganska bra skulle jag säga. Vi har en ung trupp vilket betyder att om vi gör rätt saker så kommer alla bli bättre ju längre säsongen går och fyra av dem är med i F19- och F23-landslagen. Så vi har hög kvalitet på truppen, så vi har en del godbitar att jobba med. När det gäller uppflyttning blir det AIK som kommer att gå upp tillsammans med Kvarnsveden, säger tränaren Stefan Ärnsved.

Kungsbacka DFF
Nyförvärv: Jamal El Moussaoui, tränare, Saga Ollerstam (Bröndby IF, Danmark), Ebba Handfast (Kopparberg/Göteborgs FC), Emma Kullberg (Umeå IK FF), Rebecca Cameras, Ronja Gustafsson, Ebba Ragnelie, Bea Persson och Moa Jarl, (Holmalunds IF Alingsås), Melissa Divan, Ella Vallfur och Isabelle Esser (Hovås/Billdal FF).
Spelarförluster: Jenny Olsson, tränare (Göteborgs DFF), Josefine Rybrink (Kristianstads DFF), Cornelia Kapocs (Ljusdals IF), Ida Strömblad (IFK Kalmar), Amanda Svensson, Lina Reinl, Denise Vidén, Kajsa Lunman, Ronja Henriksson och Sissel Strömberg Bratås (slutar eller nya kloubbar oklara).
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan? 
– Kungsbacka är en rätt nystartad förening som kommer från en breddförening. Nu satsar vi på elit och förra säsongen var kanon. Klubben har långsiktiga mål att nå Damallsvenskan. Spelarmässigt har vi en väldigt bra blandning av spelare och halva truppen är ny. Vi var femma förra året, och självklart vill vi bli bättre än förra året. Så ett topplag ska vi vara även om det är tufft. Vi vågar sätta höga mål, det inspirerar. Det blir AIK och Kvarnsveden som tar steget upp i år, säger nye tränaren Jamal El Moussalimi

Kvarnsvedens IK
Nyförvärv: Sabina Thom (DD Sunshine, Malawi), Chestley Strother (UMF Sindri Höfn, Island), Jessica Nakae (Fram Soccer, USA) och Wilma Andersson (Sunnanå SK).
Spelarförluster: Tabitha Chawinga (Jiangsu Suning, Kina), Elizabeth Addo (Boston Breakers, USA), Robyn Decker (Hellas-Verona, Italien), Armisa Kuc (Zaragoza CFF, Spanien), Melisa Hasanbegovic (Grand (Bodø, Norge), Julia Roddar (Kopparberg/Göteborgs FC), Brianne Reed (Eskilstuna United DFF), Lina Lundqvist (IFK Kalmar), Lee Winroth (Gefle IF FF), Lara Ivanusa och Elin Danielsson (slutar).
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan? 
– Tankarna hos oss är att vara med i toppen, men om det räcker får vi se. Det kommer att bli jämnt hela vägen, vi är ett av flera lag som slåss om de allsvenska platserna. Vi har en bra trupp och bra topp. Men den är lite smalare än förra året. Vi måste få in fler spelare i vårt spel offensivt så att fler kan kliva fram och göra mål, sen kan vi inte släppa in två-tre mål i varje match som det var förra året. Vi vill spela med mycket fart. Vilka lag som går upp? AIK, Kvarnsveden, KIF Örebro, och sen är Ljusdal en outsider, säger tränaren Björn Lindén.

Lidköpings FK
Nyförvärv: Shannon Horgan (Clemson Tigers, USA), Jonna Andersson (IFK Kalmar), Moa Heinulf (IK Gauthiod), Besmira Morina och Sara Alexandersson (Falköpings Kvinnliga IK), Sarah Michael (Rynninge IK), Taylor Townsend, Samantha Harder, Kels Brafett och Julia Moore (klubbar okända).
Spelarförluster: Amanda Reinhardt, Elin Freij, Fanny Millqvist, Marina Zirdum och Hannah Gustafsson (Råda BK), Malin Björkman (Mellby IK), Helen Dahl (gravid) och Ida Mörk (mammaledig).
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan?
– Det har varit lite kluvet men har ljusnat sista tiden när vi fått in lite nya spelare av amerikansk härkomst som är bra. Vi har fem stycken nu under våren och en som bor här permanent. Vi siktar på nytt kontrakt, det är det som gäller, inget annat. Vi vet ju inte vad som krävs i den här serien. Vi har spelat några matcher i Svenska cupen men inte med vad vi tror ska vara ordinarie lag. AIK kommer vara med där uppe och även Kvarnsveden, säger tränaren Kjell Larsson.

Ljusdals IF
Nyförvärv: Sara Olai (Linköpings FC), Cornelia Kapocs (Kungsbacka DFF), Paulina Nyström (Hovås/Billdal FF), Linnea Engström (Notvikens IK) och Malin Larsson (QBIK), Moa Altin Elfving och Emma Gabrielsson (IK Huge)..
Spelarförluster: Alicia Dahlgren (IF Team Hudik), Malin Sjöberg (långtidsskadad), Anna Hammergård, Jennifer Jonsson och Elin Ferm (slutar).
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan?
– Vi spände bågen när vi mötte tre lag från Elitettan i våra första matcher. Vi vill skapa en fotbollsmiljö som är utvecklande och då är det ju bra om vi spelar elitfotboll även 2019. Det gäller att vi lär oss allt eftersom och tar en match i taget även om det låter tråkigt. AIK och Umeå kommer vara med däruppe. Och Kvarnsveden, säger tränaren Anneli Andersén.

Mallbackens IF Sunne
Nyförvärv: Ebere Orji (Umeå IK FF), Emilia Rinaldo (QBIK), Nathalie Hallquist (Rävåsens IK) och Andrea Herczeg (Töcksfors IF).
Spelarförluster: Emelie Almesjö (IK Uppsala Fotboll), Stina Hedlund och Olivia Holm (Morön BK), Nkem Ezurike (klubb oklar) och Elin Nyman (sabbatsår).
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan?
– Vår målbild är att vi inte ska vara indragna i någon bottenstrid i år och siktar på den övre halvan, det ska bli en säsong som vi ska bygga vidare på i vårt långsiktiga mål att komma tillbaka till allsvenskan. Det är det som gäller inom en rimlig framtid. Vi gjorde en fantastisk höstsäsong, jag har studerat alla matcher från då och det var "back to basic", ingen jätteskön fotboll, men vi är effektiva och inte så roliga att möta. AIK och kanske KIF Örebro tar steget upp, säger tränaren Filip Rinstad.

Sundsvalls DFF
Nyförvärv: Nicole McClure (ŽNK Split, Kroatien), Anisa Guajardo (IL Valur, Island), Fanny Johansson (Medkila IL, Norge), Sarah Elnicky (Kvarnsvedens IK), Venera Rexhi och Sara Nimani (Östersunds DFF), Anna Björklund (Gefle IF), Alva Grahn (Selånger FK), Sarqah Wexén (Bollnäs GIF) och Elin Odelberg: (Remsle UIF FF).
Spelarförluster: Ajara Nchout (Sandviken FK, Norge), Morgan Stearns (Avaldsnes, Norge), Ciara Slayton (ŽNK Split,, Kroatien), Catharina Ebbs (klubb oklar), Ysis Sonkeng (klubb oklar), Amanda Westman (Team TG FF), Sara Schumertl (slutar p g a skada), Maxine Björkholm och Kriszelda Menez (slutar).
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan?
– Vi hade en jättebra höst förra säsongen, men våren ställde till det för oss och gjorde att vi var indragna i bottenstriden. Men vi hade en bra utveckling och det som talar för en bättre säsong är att vi fått behålla de flesta svenska spelarna och har fått erfarenhet, vi ska fortsätta där vi slutade 2017. Så vi ser fram mot det här med tillförsikt efter en bra försäsong. Jag tror AIK och KIF Örebro går upp i Damallsvenskan, säger tränaren Mattias Nylund.

Umeå IK FF
Nyförvärv: Patricia Träsk och Monica Hagström, (Gamlakarleby BK, Finland), Elin Nilsson (Assi IF) och Tove Norin (IF Team Hudik).
Spelarförluster: Helene Schjelderup, Grand Bodø, Norge), Sara Nordin (Åland United, Finland), Tove Enblom, IFK Kalmar), Selina Henriksson (Piteå IF DFF), Emma Kullberg (Kungsbacka DFF), Ida Mathiasson (Team TG FF) och Sabrina Henriksson (slutar).
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan?
– Jag tycker att vi borde vara ett lag för topp fem. Vi kom sexa med ett helt nytt lag i stort sett ifjol och har en bra grund att stå på nu. Vi har sett starka ut på försäsongen. Vi är ett passningsorienterat lag som vill kontrollera matcherna antingen genom vårt försvarsspel eller vårt passningsspel. Vi hoppas bli lite bättre i offensivt straffområde, och det har vi. Vi har slagit Assi och Sundsvall, så inför premiären ser det ljust ut. När det gäller uppflyttning till Damallsvenskan finns det ingen superfavorit, det är fem lag som gör upp om det", säger tränaren Robert Bergström utan att preciserea vilka.

Västerås BK 30
Nyförvärv: Mallory Geurts (University of Wisconsin, USA), Elvira Gustafsson (SG Eagles, USA), Caroline Murray (New York, USA), Eilish McSorley (Glasgow City FC, Skottland), Sandra Augustsson (Holmalunds IF Alingsås), Lisa Moberg (DFK Värmbol), Sara Haeger (Fanna BK).
Spelarförluster: Alana Smith (oklar klubb, USA), Rebecca Rulander (AIK), Mimmi Paulsson-Febo (KIF Örebro DFF), Agnes Bergling och Marie Segerling (IF Brommapojkarna), Emma Salmi (gravid), Christa Neary, Elin Hammar, Jennifer Forsman Ekfält och Amanda Vegerman (slutar).
Er målsättning och vilka lag tar steget upp i Damallsvenskan?
– Det är lite svårbedömt just nu eftersom vi har rätt många nya spelare. Vi har matchat tufft på försäsongen med att möta finska ligalag och allsvenska lag, vi mötte Linköping och föll med 2–3 i helgen som var och det var ett bra resultat. Vi har kapacitet i laget, men vi ska hitta in i ett spelsätt vi vill ha och det kommer ta ett tag. Vi borde kunna bli ett mittenlag, vi blev sjua som nykomling i fjol och det var godkänt. AIK har värvat bra, och sen tror jag på Kvarnsveden och KIF Örebro i kampen om uppflyttning, säger tränaren Jörgen Nyberg.

Källor: Mittmedia, Lokalfotbollen med flera.

Ida Markströms straffreducering till 1-3 var nog enda ljuset för SDFF i genrepet. Ida Markströms straffreducering till 1-3 var nog enda ljuset för SDFF i genrepet.

Dyngtjong för SDFF i genrepet mot division 1-laget Team TG

(2018-04-08)

"Ett dåligt genrep ger ofta en bra premiär" heter ett talessätt.
Om det stämmer kan SDFF lugnt räkna in tre poäng i seriepremiären borta mot KIF Örebro nästa helg.
Idag blev det nämligen 1-7 i baken mot division 1-laget Team TG.
– Vi måste bli färdiga med den här matchen och lägga den bakom oss så fort som möjligt, säger SDFF:s tränare Mattias Nylund till st.nu.


Lokalfotbollen drar sitt strå till stacken genom att inte orda något mer om den här genomklappningen.
– Det här var försäsongens bottennapp. Vi fick en oturlig start med två snabba omställningar där de gör mål och är effektiva. Innan dess hade vi två frilägen och jättechanser, så matchbilden hade kunnat se helt annorlunda ut, men så blev det inte, säger Mattias Nylund och fortsätter:
– Jag kände inte igen laget under hela första halvlek egentligen. Sedan trodde vi att vi skulle kunna komma ut och förändra bilden till andra, men vi lyckades inte.
Det kanske kan vara på sin plats att ändå nämna att förre Alnö- och SDFF-spelaren Ida Mathiasson målade för Team TG. Lite tröst för tigerhjärta.

Sundsvalls DFF - Team TG FF 1-7
2018-04-08 - 15:00 - Idrottsparken
Målen: 0-1 Moa Sjöström (3), 0-2 Sara Brandén (12), 0-3 Ida Mathiasson (18), 1-3 Ida Markström (42, straff), 1-4 Karolina Rinnau Widding (50), 1-5 Parva Zarassi (81, straff), 1-6 Tilde Vikström (87), 1-7 Moa Sjöström (90).
Domare: Jan Boström
Publik:
Matchfakta

Fanny Johansson klar för SDFF. Fanny Johansson klar för SDFF.

Försvarare från norska Toppserien klar för SDFF

(2018-04-04)

SDFF förstärker i försvarslinjen.
Det är Fanny Johansson som blir den senaste puzzelbiten i Sundsvallslagets bygge.
Den långe 25-åringen, 180 cm, spelade ifjol elva matcher i norska Toppserien med Medkila IL men har även ett förflutet som collegespelare i USA och moderklubben IFK Gävle.

 

texten kan komma att uppdateras vid mer info.

Anisa Guajardo gjorde hälften av SDFF:s mål i snöbollsmatchen. Anisa Guajardo gjorde hälften av SDFF:s mål i snöbollsmatchen.

Klar seger för SDFF mot division 1-lag i "snöbolls-match" – två mål av Anisa

(2018-03-25)

SDFF mötte division 1-laget IFK Östersund i en riktig snövädersmatch under söndagen.
Mexikanskan Anisa Guajardo svarade för två av dom fyra målen före pausvilan.
– Vi har väl bollen mer eller mindre hela tiden i första halvlek, säger SDFF:s tränare Mattias Nylund, säger SDFF:s tränare Mattias Nylund till st.nu.


SDFF skulle egentligen mött Kramfors-Alliansen men då dom inte kom till spel ställde division 1-laget IFK Östersund upp.
Tyvärr förstördes matchen till stora delar av det ymniga snöandet och planen blev snabbt vit och svårspelad.
SDFF kunde trots detta kontrollera händelserna på planen och kunde också gå till pausvila med klara 4-0 efter bland annat två mål av nya mexikanskan Anisa Guajardo.
I paus skottades planen och SDFF provade en hel del unga tjejer från sitt F19-lag i den andra halvleken som blev spelmässigt jämnare men som inte bjöd på några mål.
– Klart att det var speciella förhållanden och svårspelat för spelarna, men jag tycker vi gör det bästa av situationen. Vi har väl bollen mer eller mindre hela tiden i första halvlek, säger SDFF:s tränare Mattias Nylund till st.nu och som säger så här om den andra halvleken:
– Den var  helt jämn och jätteroligt att kunna ge de unga spelarna möjlighet att spela A-lagsfotboll. De skötte sig bra, säger Nylund.

Sundsvalls DFF - IFK Östersund 4-0 (4-0)
2018-03-25 - 15:00 - Idrottsparken
Mål SDFF: Anisa Guajardo 2, Celina Karlsson plus en till.
Domare: Andreas Wiklander
Publik: i.u.
Matchfakta

Nicole McClure var nära att hålla nollan i sin SDFF-debut. Nicole McClure var nära att hålla nollan i sin SDFF-debut.

Ny förlust för SDFF mot Umeå IK: "Ändå ett stort steg i rätt riktning"

(2018-03-18)

SDFF:s importer har anlänt.
Men det blev ändå förlust i "returen" mot Umeå hemma på ett blåsigt Idrottsparken.
– Jag tycker ändå att det här var ett stort steg i rätt riktning, säger SDFF:s tränare Mattias Nylund till st.nu.


Skapade chanser men gjorde inga mål

Förra helgen förlorade SDFF borta mot Umeå IK med 3-1.
Retur i dag på ett blåsigt Idrottsparken – och ny förlust mot seriekonkurrenten. Denna gång med 0-1.
Men SDFF gjorde ändå en bra insats, speciellt under den första halvleken.
– Jag tycker att det här var ett stort steg i rätt riktning. Jag är supernöjd med första halvlek. Det är så vi vill uppträda, vi skapar tre chanser och släpper inte till någonting, säger tränaren Mattias Nylund till st.nu.
I den andra halvleken tog ett tyngre UIK över och i den 73:e minuten gav gästernas övertag utdelning då Elin Bäckström spräckte nye SDFF-keepern Nicole McClures nolla. Fullträffen visade sig bli matchens enda.
– I andra halvlek sjunker vi ned lite och tappar framför allt vårt offensiva spel. Vi har för lite boll och är lite slarviga. Vi får jobba hårt defensivt och vi vet att Umeå är ett bra lag i den här serien, säger Nylund.


Importerna har anlänt

SDFF hade till den här matchen fått flera av sina importer på plats och några övertygade trots att dom bara tränat ett par gånger med laget.
– Jag tycker att dom ser bra ut. Nicole sköter sig bra i målet, Sarah är nyttig och erfaren, hon är 35 år och har varit med om en del. Venera är spännande och så har vi mexikanskan Anisa Guajardo som har en liten känning i baksidan. Hon är i träning, men jag vill inte chansa med henne. Vi är nöjda med tillskotten. Sara är också bra, säger Nylund.
Premiären av Elitettan går av stapeln den 14 april för SDFF och på andra planhalvan väntar från Damallsvenskan nedflyttade KIF Örebro DFF.

Sundsvalls DFF - Umeå IK 0-1
2018-03-11 - 15:00 - Idrottsparken
Målet: 0-1 ElinBäckström (73)
Domare: Reza Nematbakhsh
Publik: 58
Matchfakta

Venera Rexhi lobbade vackert in SDFF:s reduceringsmål. Venera Rexhi lobbade vackert in SDFF:s reduceringsmål.

SDFF:s oprövade lag föll i träningsmatchen mot Umeå IK

(2018-03-11)

SDFF mönstrade ett oprövat lag i tränings-matchen borta mot Umeå IK.
Seriekollegorna vann med 3-1 efter 2-0 i paus.
– Vi gör ingen bra första halvlek men i den andra har vi en hel del boll och skapar flera chanser, säger SDFF:s tränare till st.nu.


Förra helgens bortamatch mot Umeå IK ställdes in sedan SDFF inte kunnat mönstra fullt lag.
Nya insatser och ny match idag.
Och seriekollegorna från Björkarnas Stad tog ett tidigt kommando och ledde efter en kvart med 2-0, båda målen inom loppet av en minut.
Hemmalaget hade sedan flera chanser att bygga på sin ledning men sifforna stod sig in i paus.
SDFF spelade upp sig i andra och tätade till bakåt. Det kunde dock inte hindra att Nikolina Lundin Lundström kunde öka på till 3-0 i mitten av halvleken.
Det oprövade SDFF-laget utan flera av sina importer fick emellertid lön för mödan och kunde via nytillskottet Venera Rexhi reducera i den 76:e minuten. Och detta lika vackert som påpassligt sedan hon tittat upp och lyft in bollen från långt håll över en långt ut agerande Umeåmålvakt.
– Vi gör ingen bra första halvlek, varken offensivt eller defensivt. Vi släpper till för många målchanser och täcker ytan bakom vår egen backlinje för dåligt, förklarar tränaren Mattias Nylund för st.nu.
Han fortsätter:
– I den andra har vi en hel del boll och skapar flera chanser. Det är kul och positivt att vi kan spela upp oss så pass bra. Vi tar med oss andra halvleken från den här matchen, avslutar Mattias Nylund.

Matchfakta:
Umeå IK - Sundsvalls DFF 3-1
2018-03-11 - 16:00 - Umeå Energi Arena SOL
Målen: 1-0 Annina Wede Passning (14), 2-0 Wilma Öhman (15), 3-0 Nikolina Lundin Lundström (67), 3-1 Venera Rexhi (76).
Domare: Andrea Collénn Boström
Publik: 64

Paulina Byström satte segermålet. Paulina Byström satte segermålet.

SDFF fick ihop fullt lag och träningsvann mot Selånger

(2018-03-08)

SDFF träningsspelade mot Selånger igår kväll på Idrottsparken.
Dock utan många av spelarna från A-truppen som inte anlänt ännu.
Det blev emellertid seger och det var Paulina Byström som svarade för matchens enda mål.


I lördags skulle SDFF träninggsspela mot kollegorna i Elitettan, Umeå IK, borta men fick tyvärr bara ihop sju tjejer och tvingades ställa in.
Igår träningsmatchade man istället på Idrottsparken mot Selånger och man fick till och med ihop till en avbytare. Att SDFF har svårt att få ihop fullt lag beror på att dom utländska spelarna inte har anlänt ännu och flera som skall komma att tillhöra F19-laget inte är lösta ännu från deras klubbar enligt en källa.
Matchen mot Selånger spelades 2 x 35 minnuter då man gjorde det på SDFF:s träningstid. Elitettanlaget vann med matchens enda mål, inprickat av Paulina Byström i minut 19.

Matchfakta:
Sundsvalls DFF - Selånger FK 1-0
2018-03-07 - 18:00 - Idrottsparken
Målet: 1-0 Paulina Byström (19)
Domare: Jan Boström
Publik: i.u.

Förlust för SDFF mot Ljusdals IF i första träningsmatchen

(2018-02-23)

SDFF mötte seriekonkurrenten och nykomlingarna Ljusdals IF i en träningsmatch i Nordic Hallen under fredagen.
Hälsingetjejerna kom, sågs och segrade med 2-0.
– Jag tycker ändå att vi gör en bra match, det är årets första så det är väntat att inte allt sitter till hundra procent. Ser man till de olika saker vi tränat på så sitter mycket av det i vissa delar av matchen, säger SDFF-spelaren Ellinor Johansson till av st.nu.


Matchfakta:
Sundsvalls DFF - Ljusdals IF 0-2
2018-02-23 - 19:00 - Nordic Hallen
Målen: 0-1 ej inrapporterat ännu, 0-2 ej inrapporterat ännu.
Domare: Ghaleb Rajab
Publik: 0

Anerikansk-mexikanska anfallaren Anisa Guajardo är klar för SDFF. Anerikansk-mexikanska anfallaren Anisa Guajardo är klar för SDFF.

Amerikanska med med mexikanska landslags-
meriter klar för SDFF


(2018-02-21)

SDFF:s senaste nyförvärv har landslagsmeriter för Mexico.
Anfallaren Anisa Guajardo har gjort 13 A-landskamper och på dom gjort fyra mål.
– Hon har ett mycket snabbt första steg och ett kraftfullt skott, säger SDFF:s sportchef Susanne Lander till st.nu.


Anisa Raquel Guajardo Braff är det fulla namnet på SDFF:s nya anfallare.
Den blivande 27-åringen (fyller den 10 mars) kommer senast från den isländska högstaserien och IL Valur. Samma klubb som ett par av Giffarnas tidigare islänningar för övrigt.
Dessförinnan spelade hon i Australien med Melbourne City och tidigare i USA med Boston Breakers och Pali Blues. En riktig globetrotter således.
Dessutom finns 13 A-landskamper och fyra mål för Mexico på CV:t.
– Hon har ett mycket snabbt första steg och ett kraftfullt skott. Hon kan också skapa mycket runt sig med sin teknik och hastighet.
Så beskriver SDFF:s sportchef Susanne Lander Anisa Raquel Guajardo för st.nu.
SDFF spelar sin första träningsmatch på fredag mot Ljusdals IF. Matchen visas direkt på st.nu.

Wilma Wärulf skall till Spanien. Wilma Wärulf skall till Spanien.

Wilma Wärulf uttagen till landslagsturnering i Spanien

(2018-02-16)

Efter ett fint genomfört januariläger är SDFF:s duktige ytterback Wilma Wärulf nu även uttagen till en landslags-turnering för F19 i spanska La Manga där Skottland, Frankrike och Island väntar.


Inför det stundande EM kvalet i april, har Anders Johansson, F19:s nye förbundskapten, tagit ut truppen till fyrnationsturneringen i spanska La Manga. Tre tuffa matcher, Skottland, Frankrike och Island ska ge Sverige ett besked om vad som behöver jobbas lite extra på.
Ytterbacken skötte sig bra under lägret i januari och får ny förnyat förtroende.
Källa: sdff.nu

I Sara Wexén har SDFF värvat ett jättetalang mellan stolparna. I Sara Wexén har SDFF värvat ett jättetalang mellan stolparna.

SDFF har värvat målvakts-talang från Hälsingland – Sara Wexén åter uttagen till F17-landslaget

(2018-02-13)

SDFF har klokt värvat målvaktslöftet Sara Wexén från Bollnäs GIF och nu får hon förnyat förtroende när Pia Sundhaget tagit ut sitt första F17-landslag.
– Greppa bollarna Sara! Vi håller tummarna, peppar den gamle målvaktshjälten i SDFF och landslaget, Elisabeth Leidinge, 60


Förre förbundskaptenen för svenska damlandslaget, Pia Sundhage, har nu tagit samma uppdrag för att lotsa talanger från F17 till fullfjädrade A-landslagsspelare.
Nu har legenden tagit ut sin första F17-trupp.
Den 28 februari möter man Holland på Sportpark De Hanen Weide, Veen, och en av dom uttagna är SDFF:s nya målvaktslöfte Sara Wexén, som kommer från Bollnäs GIF men ifjol var utlånad till Team Hudik. Sara som redan spelat ett antal landskamper får fortsatt förtroende tillsammans med Kvarnsvedens IK:s Julia Langören. Föga överraskande för Lokalfotbollen som såg henne i action med Team Hudik ifjol på Ånäsvallen. Sara är verkligen ett löfte utöver det vanliga som det kommer att bli spännande att följa.
– Greppa bollarna Sara! Vi håller tummarna, pappar den gamle målvakts-hjälten i SDFF och inte minst landslaget, Elisabeth Leidinge, 60.

SDFF:s nye keeper, jamaicanska Nicole McClure, visar sig på styva linan.
SDFF:s nye keeper, jamaicanska Nicole McClure, visar sig på styva linan.

Jamaicansk landslagskeeper ny förste-målvakt i SDFF: "Vill ha en med erfarenhet"

(2018-01-22)

SDFF har en vana att satsa på målvakter från andra sidan av Atlanten.
Den tredje på raken blir Nicole McClure från Jamaica där hon stundom vaktat landslagsburen.
– Vi har två unga och lovande tjejer, men att lägga det ansvaret på dem kändes inte rätt, säger Susanne Lander till st.nu.


Landslagsmeriter

SDFFL:s fjolårsmålvakt Megan Sterns väljer att inte förnya kontraktet. Nu ersätter Elitettanklubben henne med en ny keeper från andra sidan Atlanten, den tredje på raken efter amerikanskorna Morgan och dessförinnan Megan Kufeldt. 28-årige Nicole McClure från Jamaica, och med meriter från spel i landslaget, heter SDFF:s förstemålvakt 2018.
– Vi har två unga och lovande tjejer, men att lägga det ansvaret på dem kändes inte rätt och vi ville ha en som har lite längre erfarenhet, säger Susanne Lander till st.nu.


Spelat i Sverige tidigare

28-åringen har erfarenhet från spel i Sverige tidigare då hon 2014 representerade Östersunds DFF.
– Att hon har spelat i Sverige förr känns jättebra och det underlättar anpassningstiden till laget och sättet att spela på. Vi både tror och vill att hon ska ge våra unga målvakter, Ida (Forsberg) och Sara (Wexén), en extra morot att utvecklas ännu mer. Vi ser en stor potential i dem och vet att de kommer att ta upp kampen med Nicole om att spela, säger Lander.

Sara Schumertl tvingas tyvärr sluta efter hjärnskakningen mot Uppsala i somras. Sara Schumertl tvingas tyvärr sluta efter hjärnskakningen mot Uppsala i somras.

Ung SDFF-back tvingas lägga av efter flera hjärnskakningar

(2018-01-16)

Blott 21 år ung tvingas SDFF:s mittback Sara Schumertl avsluta sin karriär.
Hjärnskakningen hon fick mot Uppsala i augusti ifjol visade sig vara förödande och en dröm slogs i kras.
– Jag hade en dröm om att spela i Damallsvenskan någon gång. säger hon till st.nu.


Spark i huvudet mot Uppsala

2015 kom den lovande mittbacken till SDFF från Tierps IF.
Nu tvingas Sara Schumertl, blott 21 år ung, lägga bollskorna på hyllan efter ett antal hjärnskakningar under karriären. Den senaste i elitettanmatchen mot Uppsala i augusti ifjol.
– Jag tuppade av och låg medvetslös någon sekund, sen vaknade jag, ställde mig och var helt chockad. Jag minns att det blev helt svart men att jag inte mindes vad som hade hänt. Men det var ju match, så jag hade mycket adrenalin i kroppen så jag fullföljde matchen, berättar Sara för namnen Carlzén på st.nu och fortsätter:
– Efter matchen blev jag yr och sen kom allt på en gång och jag åkte till akuten och där fick jag veta att jag hade fått en hjärnskakning och fick följa en hjärntrappa.


Konstant huvudvärk

Matchen visade sig bli den sista i Saras karriär.
– Först blev det lite bättre, men så kom det tillbaka igen. Jag har inte kunnat jobba och haft konstant ont. Jag gick från att träna två gånger om dagen, till att knappt kunna gå utanför dörren. Jag mådde väldigt dåligt och har inte kunnat träffa några kompisar eller ens komma förbi och säga hej på träningarna och det var jättetufft.
Efter senaste läkarbesöket fick hon det tuffa beskedet om att hennes fotbollskarriär var över.
– Jag hade verkligen sett fram emot säsongen, så det kom som en chock för mig och jag blev jätteledsen så klart, säger hon och fortsätter:
– Alla i laget har stöttat mig jättemycket under den här tuffa perioden. De har verkligen blivit som en familj för mig och de betyder jättemycket. Jag får försöka peppa dem på sidan av så att de får en bra start på 2018.


Siktade mot Damallsvenskan

Sara hade stora förhoppningar på sin fotbollskarriär.
– Jag hade en dröm om att spela i Damallsvenskan någon gång. Flytten till Sundsvall var ett steg för att ta mig dit och jag har trivts jättebra här med laget och ledarna, men nu är det över. Men det är ändå en tröst att jag gav allt och att jag slutade på topp, säger hon.
Istället för fotbollskarriären är nu kampen att återvända till det civila livet.
– Jag har börjat arbeta heltid igen och går promenader på ungefär en timme åt gången, och målet är att kunna springa intervaller igen till sommaren. Men det är långt ifrån dom två träningspass om dagen och att alltid vara aktiv som man har varit tidigare. Det är jobbigt att inte kunna träna, men jag måste tänka på min hälsa och försöka se det positiva i livet ändå, avslutar Sara Schumertl.

Meriterde försvararen Sarah Elnicky klar för SDFF. Meriterde försvararen Sarah Elnicky klar för SDFF.

Rutin och ungdomlig entusiasm till SDFF 

(2018-01-13)

SDFF har knytit till sig rutinerade amerikanskan Sarah Elnicky.
Den 35-åriga försvarsspelaren har senaste åren spelat i Sirius och Kvarnssveden.
Dessutom har man fått in två unga spelare att krydda anrättningen med.


SDFF lyckades för andra året på raken rädda sig kvar i Elitettan efter en rysare.
Inför den kommande säsongen har man redan värvat tre spelare. En rutinerad pjäs och två som kommer in med ungdomlig entusiasm.
Så här säger Elisabeth Leidinge om förvärven:

Sarah Elnicky:
– Rutinerad amerikanska, flertalet år i svensk och norsk damfotboll, bl a Kvarnsveden, Sirius och Merkila som klubbar, starka ledaregenskaper och speluppfattning. En spelare som spelat lika mycket centralt på mittfältet som innerback. Väldigt roligt att hon blev intresserad av oss via rekommendationer. 35-åriga Sarah som också har tränarambitioner ska bli intressant att följa.

Anna Björklund:
– Energiknippe och glöd, tuff i närkamper och en vilja att gå med i anfallet och ge energi till sina lagkamrater. Anna kommer från Gefle IF och har under hösten tränat ett antal gånger med laget. Vi har sett en stor ambition och vilja samt en tjej som snabbt kom in i tugget i omklädningsrummet. Vi ser verkligen fram emot att se Annas framfart på högerbacken.

Elin Odelberg:
– Ett tekniskt energiknippe som närmast kommer från Remsle UIF. Har tränat och spelat med F19 under i stort sett hela året och nu när hon blivit antagen till NIU, som SDFF har ett fint samarbete med, blev övergången helt naturlig och vi är glada att knyta Elin till oss.

Den 14 april sparkar Elitettan igång och dä väntar fjolårsallsvenskarna KIF Örevbro i premiären. Och det på bortaplan.

Tekniska Verena Rexhi är SDFF:s första nyförvärv den här säsongen. Tekniska Verena Rexhi är SDFF:s första nyförvärv den här säsongen.

Verena Rexhi återvänder till sin födelsestad och spel i SDFF: "Hoppas kunna göra mycket mål" 

(2018-01-09)

SDFF har gjort klart med sitt första nyförvärv för säsongen.
Den tekniska virituosen Verena Rexhi flyttar tillbaka till sin födelsestad efter bland annat spel i damallsvenska topplaget Linköpings FC och nu senast i Östersunds DFF.


Debuterade tidigt i Damallsvenskan

Sundsvalls DFF har gjort klart med årets första nyförvärv. Det är Venera Rexhi som återvänder till födelsestaden. En stad som hon dock lämnade redan som tvååring för Motala där hon fick sin fotbollsfostran i lokala BK Zeros.
Den snart 22-åriga liraren, med betoning på just lirare, debuterade i Damallsvenskan i topplaget Linköpings FC redan 2013 men hade svårt att ta en ordinarie tröja utan 2016 tog hon steget över till Växjö DFF i Elitettan där hon svarade för fyra mål på 19 matcher.

Ifjol provade hon först på spel i norska högstaserien med Klepp från Tromsö innan hon under hösten flyttade till Östersunds DFF med ett klart bättre facit, fem mål på 12 matcher.
Sejouren blev dock kort i Jämtland och nu väntar alltså Sundsvall och SDFF.
– Det känns jätteroligt. Jag hoppas ta ytterligare steg i Sundsvall, säger Venera Rexhi till st.nu.
Hur är då Venera som spelare?
– Jag gillar att göra det extra på planen. Jag är kvick, snabb och teknisk, men jag är ganska liten i kroppen, så det måste jag jobba på, säger Verena och fortsätter:
–Jag hoppas på att göra mycket mål det här året.

TIDIGARE SÄSONGER
Elitettan, damer