NYHETER
Division 5 Medelpad

Deltagande 10 lag i Medelpadsfemman 2019:
Fränsta IK, Hassels IF, Holms SK, IFK Sundsvall, Indals IF, Kovlands IF, Kubikenborgs IF 2, Matfors IF 2, Wiskans IF samt Ånge IF.

FC Norr Unieds nye huvudtränare Elvis Ramadanovic flankeras av styrelsemedlemmen Sevdjedin (t v) och förre tränaren Hari Halilovic (t h) som nu kan fokusera på det egna liret.
Ola Hagberg lämnar Lucksta för division 5-nykomlingarna. Ola Hagberg lämnar Lucksta för division 5-nykomlingarna.

Elvis ny tränare i FC Norr United – och ett erfaret nyförvärv klart: "Spelade i trean i år"

(2019-12-19)
FC Norr United vann Medelpadssexan den gångna säsongen.
Nu väljer man att byta huvudtränare och samtidigt gjort klart med ett prima nyförvärv i form av Ola Hagberg, 28, från Lucksta inför debuten i division 5.
– Elvis Ramadanovic är en ung men hungrig tränare som har höga ambitioner och Ola Hagbergs erfarenhet från division 3-spel kommer att vara ovärderlig, säger förre tränaren Hari Halilovic, som nu kan fokusera helt på det egna liret.


FC Norr United sprang genom sin debut i Medelpadssexan utan förlust.

Inför premiären i femman har man nu gjort klart med en ny huvudtränare – och ett spektakulärt nyförvärv.
Tränare blir förre Granlo- och IFK Sundsvallförsvararen Elvis Ramadanovic., 36.
– En ung men hungrig tränare som har höga ambitioner. Vi är mycket glada över hans beslut att ta över som huvudtränare, säger förre tränaren Hari Halilovic som nu kan fokusera på enbart spel.
Dessutom har man lyckats landa ett starkt nyförvärv i form av rutinerade Ola Hagberg från Lucksta,. 28-årige sörmlänningen (moderklubb Värmbol) gjorde en mycket bra insats på LIF:s mittfält den gångna säsongen.
– Kul att han väljer oss. Ola kommer att bidra med stabilitet på mittfältet och hans erfarenhet från spel i trean blir ovärderlig, säger Hari Halilovic.
Hari fortsätter:
– I övrigt kommer vi att satsa på de som spelade oss upp och tror de kommer att fortsätta göra ett grymt jobb även i femman.

Jesper Backlund lämnar Selånger för Nedansjö: "Utvecklingsbar"

(2019-12-16)
Nedansjö IK har gjort klart med sitt första nyförvärv efter degraderingen till Medelpadsfemman.
– Det är Jesper Backlund från Selånger, en ung utvecklingsbar spelare, säger förre tränaren Christer Söder.


Efter två raka säsonger i Medelpadsallsvenskan är Nedansjö IK tillbaka i femman efter höstens degradering.
Först gjorde man klart med en ny tränare i unge Jonathan Söder (scrolla ner för artikel) och nu har man även landat sitt första nyförvärv inför den kommande säsongen.
– Det är Jesper Backlund från Selånger, en ung utvecklingsbar spelare som vi hoppas tar nästa steg i sin utveckling hos oss, han kan spela både back och mittfältare, säger förre tränaren Christer Söder.
Hur är läget i övrigt i truppen?
– Det är någa som tvekar om en fortsättning men jag hoppas givetvis att alla fortsätter, säger Christer Söder.

Valet föll på IFK Sundsvall för den rutinerade Pär Malmberg efter 15 år i Östavalls IF. Valet föll på IFK Sundsvall för den rutinerade Pär Malmberg efter 15 år i Östavalls IF.

IFK Sundsvall bygger vidare på rutin – nu är 38-årige Pär Malmberg klar

(2019-12-05)
Efter femton år i Östavalls IF tackade Pär Malmberg för sig i västraklubben.
Nu har han kritat på för en ny förening.
Nämligen ex-allsvenska IFK Sundsvall.
– IFK kändes spännande eftersom det alltid varit en klassisk förening, säger den rutinerade 38-åringen om valet.

 

Lokalfotbollen berättade för en knapp månad sedan om Pär Malmberg som efter femton säsonger i Östavalls IF valde att tacka för sig i västraklubben.
Nu har 38-åringen hittat en ny klubb och det är ex-allsvenska IFK Sundsvall som efter uppflyttningen från division 5 fått den rutinerade kantspelarens underskrift.
– Vi bygger vidare på rutin och erfarenhet. Pär är en allsidig spelare med utmärkt fysik, bra blick för spelet och framförallt en stor rutin av spel både i division 3 och 4, säger IFK:s spelande ass. tränare Olle Nordberg.

Så här säger nyförvärvet själv på klubbens hemsida om valet av ny klubbadress:
– Dels känner jag en revanschlust då jag var skadad stor del av den gångna säsongen. Hade redan tidigt i år deklarerat att jag slutar med trean och pendlandet till Östavall. IFK kändes spännande eftersom det alltid varit en klassisk förening. Det kommer kännas som en ära att få dra på sig IFK tröjan. Att kusinen (Jimmy Söderberg) redan spelar i laget är också en positiv grej, vi har inte spelat ihop sedan pojkåren i Ånge så det ska bli kul.

Vad har du för förhoppningar inför året?
– Förhoppningen är att få vara skadefri. Sedan ser jag fram emot att ha fantastiskt roligt på och utanför planen. Fått en bra känsla för laget när jag testat. Sedan vore det även kul om vi kunde överraska sportsligt med såklart.

Har du något smeknamn?
– Nää, Gullriksson i Östavall försökte kalla mig "Mallis" men det fäste aldrig riktigt.
– Om Pär får något smeknamn av IFK-publiken nästa år återstår att se. Klart är i alla fall att föreningen är mycket glada över att denna 38-åriga atlet valt spel för oss 2020, säger Olle Nordberg

Några fler nyförvärv på ingång, Olle?
– Nej, men det är en hel del som är och testar med oss i nuläget så kommer nog dyka upp några fler namn klara innan årsskiftet. 

Några spelarförluster?
– Förluster hittills är ju våra studenter. Martin Eriksson och Oscar Ågren som lämnar på grund av praktik på andra orter. De utbildar sig till journalister, avslutar Olle Nordberg.

Nikita Sjölander, Sundsvalls FF. Nikita Sjölander, Sundsvalls FF.

Avancerade till femman premiärsäsongen – nu söker Sundsvalls FF ny tränare

(2019-11-25)
Sundsvalls FF söker ny tränare efter avancemanget från Medelpadssexan.
– Ja, så är det. Blir ju ändå lite mer satsning i division 5, säger Nikita Sjölander.


Sundsvalls FF kickade herrfotboll för första gången i år och belade direkt andraplatsen i Medelpadssexan efter överlägsna FC Norr United. 
Sedan Medelpads Fotbollförbund beslutade att utöka Medelpadsallsvenskan till tolv lag flyttas även tvåorna i femma och sexan upp en division.
SFF söker nu ny tränare inför debuten i femman.
– Ja, så är det. Blir ju ändå lite mer satsning i division 5 än sexan och vi söker därför en ny tränare, säger årets spelande dito Nikita Sjölander som nästa år enbart vill fokusera på det egna liret. 
Nikita fortsätter:
– För de som inte känner till det håller vi till på Balders konstgräs. Även nya spelare är välkomna. Låter det intressant? Kontakta mig på mobilen, 072 - 209 54 40.

24-årige Jonatan Söder tar över som tränare i Nedansjö efter pappa Christer. 24-årige Jonatan Söder tar över som tränare i Nedansjö efter pappa Christer.

Tränarpiskan i Nedansjö IK går i arv: "En perfekt lösning"

(2019-11-22)
Tränarjobbet i Nedansjö IK går i arv från far till son.
Christer Söder tackade för sig efter degraderingen och ersätts nu av 24-årige sonen Jonatan som kommer att fungera som spelande tränare.
– Vi är övertygade om att det blir en perfekt lösning, säger pappa Söder.


Efter två raka säsonger i Medelpadsallsvenskan degraderades Nedansjö IK till femman. nu i höst
"Historiske" Christer Söder, den första tränaren i historien som hållit kvar NIK i fyran) tackade för sig efter många år och nu står det klart med ersättaren. 
Det visar sig att tränarrollen går i arv till sonen Jonatan Söder som tar över som huvudtränare. 24-åringen kommer att fortsätta som spelare och får långtidsskadade målvaktsbjässen Simon Gröning, 30, som assisterande.
– Vi är övertygade om att det blir en perfekt lösning, då dom känner till det mesta runt föreningen. Jonatan blir med sina 24 år kanske Medelpads yngsta tränare på seniorsidan, säger avgående Christer Söder, som blir kvar i klubben men med mer ansvar för anläggningen Nedansjö IP.

Christian Widmark hade en lyckosam debutsäsong som tränare i Wiskan. Christian Widmark hade en lyckosam debutsäsong som tränare i Wiskan.

Christian Widmark klar för sin andra säsong som spelande tränare i Wiskan

(2019-11-21)
Wiskan var länge med och slogs i toppen av Medelpadsfemman i år.
Nu står det klart att Christian Widmark fortsätter som spelande tränare.
– Får vi behålla alla från den här säsongen har vi ett kanongäng, säger "Vidis".


Wiskans IF överraskade positivt i årets upplaga av Medelpadsfemman. Många trodde att de blåvit-randiga skulle vara med och slåss i botten men under våren krigade man istället i toppen för att under hösten glida ner till en sjätteplats på grund av skador och annat.
Nu står det klart att Christian "Vidis" Widmark fortsätter som spelande tränare även 2020.
–Jo, jag blir kvar som tränare så får vi se hur staben runt omkring artar sig, säger "Wiskaninventarien".

Hur är läget i truppen så här års?
– Som det ser ut just nu så blir truppen ungefär densamma, kan bli någon överraskning men vi håller låg profil så länge. Får vi behålla alla från i år har vi ett kanongäng, säger Widmark.

Blir det IFK Sundsvall för "Robban" Englund 2020? Blir det IFK Sundsvall för "Robban" Englund 2020?

Robert Englund återvänder till IFK Sundsvall?: "Klubben i mitt hjärta"

(2019-11-16)
Efter att ha fått silkessnöret i höstas från IFK Timrå går det rykten om vilket lag Robert Englund kommer att träna 2020.
Ett av dem är IFK Sundsvall.
– IFK är givetvis intressanta. Det är min moderförening och klubben i mitt hjärta men det finns även andra intressanta alternativ, säger "Robban".


När det bara återstod ett par omgångar av division 2 Norrland i höst entledigades tränarna Robert Englund och Göran Sundqvist från IFK Timrå till förmån för Mattias Nylund.
"Sunkan" återvände till Sund medan "Robban" ännu inte har bestämt sig. Men enligt rykten kommer även han att återvända till sin förra förening. I "Robbans" fall IFK Sundsvall.
– Ja, ett av lagen som jag fått förfrågan från är IFK Sundsvall, medger "Robban" Englund och fortsätter:
– Efter fyra säsonger i division 2, som tagit mycket kraft och tid från familjen, så är det frågan hur jag vill göra. Att IFK gått upp i fyran gör de intressantare och samtidigt är det min moderklubb som jag spelat med i fjorton säsonger i A-laget och har mitt hjärta i. Plus att Balders bara ligger ett stenkast från där jag bor. Det blir ett enklare liv och mer tid till familjen.

Men det är inte bara Sundsvallskamraterna som ligger på "Robbans" tränarsignatur.
– Nej, jag har fått många förslag från olika håll, både från lag i Sundsvall men även utanför. Det gäller klubbar som spelar i tvåan, trean och fyran. Det jag brottas med inom mig själv är vilken nivå jag vill vara på. Utöver IFK har jag en diskussion med en klubb utanför Sundsvall som också är spännande. Med andra ord är statusen sådan att jag funderar, väger alternativen mot varandra.  Jag ska bestämma mig så snabbt det går. Förhoppningsvis redan efter helgen, avslutar Robert Englund.
– Det vore ett lyft för IFK Sundsvall om "Robban" tog över,. säger Olle Nordberg, som i år fungerade som spelande tränare tillsammans med Claudio Moraga men som val att enbart satsa vidare som spelare.

Olle Nordberg (den skäggige i svart) och hans IFK Sundsvall följer med vitklädda Indal med målvakten Joakim Karlsson i spetsen upp i Medelpadsallsvenskan från femman vid en tolvlagsserie i vår högsta lokala serie. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.

Återgång till tolvlagsserie i Medelpadsallsvenskan 2020: "Alltid varit vår ambition"


(2019-11-07)
Medelpadsallsvenskan ser ut att kunna återgå till en tolvlags-serie 2020.
Det betyder att MFF slipper tvångsned-flyttningar då det ramlade ner två lag från distriktet från trean.
– Det har hela tiden varit vår ambition att vår högsta lokala serie ska innehålla tolv lag, säger Sten-Ingvar Fredlund som sitter med i Medelpads Fotbollförbunds tävlingskommité.


De tre senaste säsongerna har den lokala fyran bara innehållit tio lag.
Men inför 2020 kommer det åter att bli tolv lag i Medelpadsallsvenskan.
– Det har hela tiden varit vår ambition att vår högsta lokala serie ska innehålla tolv lag men förutsättningarna har saknats senaste åren. I år hade vi t ex hela fem lokala lag i division 3, säger Sten-Ingvar Fredlund som sitter med i Medelpads Fotbollförbunds tävlingskommité.
Både 2017 och 2018 hade förbundet svårt att fylla serien då flera av lagen i division 5 tackade nej till uppflyttning.
Med tolv lag 2020 undviker MFF tvångsnedflyttningar både från fyran och femman.

Det betyder att Torpshammars IF blir kvar i Medelpads-allsvenskan plus att tvåan i femman, IFK Sundsvall, får ta steget upp.
– Vi har fått ett erbjudande och vi kommer givetvis att tacka ja om tolvlagsserien blir en verklighet, säger årets spelande tränare och skytteligavinnaren Olle Nordberg.
– Det blir både lättare för oss att rekrytera en ny tränare och nya spelare om vi spelar i fyran, fortsätter Olle Nordberg.

Däremot fortsätter man med en tiolagsserie när det gäller Medelpads-femman. Sundsvalls FF ersätter IFK Sundsvall och Kovlands IF slipper tvångsnedflyttning.
I sexan hoppas man på minst sex lag även kommande säsong. Det ryktas om att några klubbar kommer till spel med andralag. Enda frågetecknet inför 2020 av årets deltagande lag är debutanterna Ariana FC som tvekar om en fortsättning.
– Beslutet om tolv lag i fyran är inte huggit i sten utan vi måste ta ett formellt beslut i styrelsen. Men idagsläget finns det inga hinder som jag ser det, säger Sten-Ingvar Fredlund.

Så här ser en preliminär serieindelning ut vid tolv lag i vår högsta lokala herrserie.

Medelpadsallsvenskan (div 4):
• Alnö IF
• Essviks AIF
• IFK Sundsvall, (uppflyttade från div 5)
• Indals IF (uppflyttade från div 5)
• Kubikenborgs IF
• Lucksta IF (nedflyttade från div 3) 
• Medskogsbrons BK
• Selånger FK
• Sidsjö-Böle IF
• Sund IF (nedflyttade från div 3) 
• Söråkers FF
• Torpshammars IF

Medelpadsfemmman:
• FC Norr United (uppflyttade från div 5)
• Fränsta IK
• Holms SK
• Kovlands IF (tvångsnedflyttade från div 4) 
• Kubikenborgs IF 2
• Matfors IF 2
• Nedansjö IK (nedflyttade från div 4) 
• Sundsvalls FF (uppflyttade från div 5)
• Wiskans IF
• Ånge IF

Medelpadssexan:
• Ariana FC
• Hassels IF (nedflyttade från div 5) 
• Ljunga IF
• Stockviks FF
• Sund IF U

Patrik "Putte" Larsson blir ny huvudtränare för Fränsta jubileumsåret 2020, klubben fyller 100 år. På bilden får han en sneträff (?) i ett möte med Ljunga i Berners Cup 2014 och är nära att ramma Lokalfotbollens fotograf. Foto: Janne "Mittbenan" Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.
Patrik "Putte" Larsson blir ny huvudtränare för Fränsta jubileumsåret 2020, klubben fyller 100 år. På bilden får han en sneträff (?) i ett möte med Ljunga i Berners Cup 2014 och är nära att ramma Lokalfotbollens fotograf. Foto: Janne "Mittbenan" Pehrsson, Lokalfotbollen.nu.

Fränstas ledarstab jubileumsåret 2020 klar – "Putte" Larsson ny huvudtränare


(2019-11-07)
2020 fyller Fränsta IK 100 år!
Men redan nu har man gjort klart med ledarstaben för sitt division 5-lag jubileumsåret.
Ny huvudtränare blir Patrik "Putte" Larsson, som gjort över tjugo säsonger som spelare i representationslaget.

– Och som assisterande kommer Jerry Backlund och Sebastian "Basse" Backlund att fungera, säger Thomas "Håkki" Eriksson i fotbollssektionen.

Fränsta hängde kvar i Medelpadsfemman den här säsongen, inte utan problem och det var först i slutomgången som kontraktet säkrades.
2020 fyller föreningen 100 år och det hade varit en nesa att få tillbringa jubileumssäsongen i vår lägsta lokala serie.
Redan nu har man gjort klart med ledarstaben och ny huvudtränare blir Patrik "Putte" Larsson. "Putte" som spelat över tjugo säsonger på Myggvallen och även var med under storhetsperioden då man spelade division 3-fotboll på Myggvallen.
– "Putte" har egentligen aldrig spelat någon annanstans. Han har suttit på bänken, varit startspelare, ytterback, mittback, ytter- och innermitt, striker och släpande forward. Saknar målvaktserfarenhet och kommer troligen inte sköta klubbens instagramkonto. Han har haft tiotalet olika tränare och kommer plocka det bästa av dem. Och han är framför allt det laget/föreningen behöver just nu, en klippa, säger Thomas "Håkki" Eriksson, även han en ikon i Fränsta IK.

Till sin hjälp får "Putte" målsprutan Jerry Backlund och Sebastian "Basse" Backlund som assisterande.
– Jerry behöver knappast någon identitetshandling i fotbollsmedelpad. Förutom att själv ha gjort fler mål än hela GIF;s A-lag gjort senaste tio säsongerna har han blivit den som är positiv och pushar de andra på och vid sidan av planen. Som tränare älskar man ju spelare som kommer på träningen och kan skratta och pusha trots att man ibland kanske bara är åtta på plats. Blir jätteviktig med sin rutin och kyla, säger "Håkki".
"Håkki" fortsätter:
– "Basse" kommer funka lite som en vägvisare för de yngre spelarna, vi har ett bra gäng 14-16 åringar i klubben. Han kommer ha kontakt med tränarna i klubben och se till så vi kan lotsa in dem i A-truppen till både träning och match. "Basse" har en positiv energi som kan liknas vid en glad Golden Retriever, och han är pålitlig, oblyg, framåt och vill alla väl. Viktig för alla i föreningen.

Fränsta Ik har även en ny ordförande för föreningen och det är förre Ljungaledare Alexander "Alex" Johansson som tagit över klubban.
– Det blir Helena Larsson som kommer att vara ansiktet utåt för fotbollssektionen som även jag också sitter i, säger "Håkki Eriksson.
På spelarsidan är det ännu status quo.
– Brukar vara lugnt så här års utan det är först när vi kör igång Skinkcupen i december som det börjar märkas vad som händer på spelarsidan. Men visst jobbar vi på att hitta duktiga spelare redan nu och även på ledarsidan, avslutar Thomas "Håkki" Eriksson.

Olle Nordberg gör sitt 27:e och sista mål för säsongen när han fastställer IFK Sundsvalls seger på Ånäsvallen till 3-1. Kovlands duktige målvakt Mattias Jutman maktlös. Foto: Lars Bodin.

Olle Nordberg upprepade fjolårets skytteligatriumf, med exakt lika många fullträffar – slutar dock som spelande tränare i IFK Sundsvall


(2019-11-06)
27 mål i Medelpadsfemman med två olika klubbar gav skytteligavinst både 2018 och 2019.
Inför den här säsongen lämnade Olle Nordberg Holm och återvände till IFK Sundsvall som spelande tränare tillsammans med Claudio Moraga.
Nu väljer duon att kliva av uppdraget.

– Kul att vinna skytteligan men tränarrollen tar mycket tid, säger Olle Nordberg.

Ifjol vann Olle Nordberg skytteligan i Medelpadsfemman. Holmanfallaren prickade in hela 27 mål.
Inför den här säsongen återvände den målglade anfallaren till IFK Sundsvall, där han tillsammans med Claudio Moraga, tog över som spelande tränare efter den anrika föreningens degradering från division 4, och med sig tog han målsinnet och vann även i år skytteligan - på samma antalet fullträffar som ifjol.
– Såklart kul att få vinna skytteligan och tangera mitt personliga rekord från ifjol. Blev många på huvudet i år. Hade ju några kungliga passningsleverantörer i form av Claudio Moraga, Robin Holmlund och även Johan Hallström. innan han skadade sig. Killar som känner mig då jag även spelar med dem i andra klubbar. De har känsliga fötter, vilket jag själv saknar (skratt) och vet hur jag rör mig. Det blev nog över 15 baljor i kombinationen deras fötter och mitt huvud tror jag?, säger Olle Nordberg.

Trots en andraplats under sin debut som tränare väljer Olle Nordberg, och Claudio Moraga, att kliva av som tränare för IFK Sundsvall.
– "Cladde" hade annonserat redan innan hösten att han inte kunde fortsätta och då halva grejen var att köra med honom. Vi delade ambitionsnivå och idé på ett bra sätt så känns det bättre att lämna över en taggad grupp till en tränare som vill köra heltid och inte som spelande. Tränarrollen tar tid om man vill gå "all in". Har även en liten hemma och flyttade till hus väster om stan nu i höst, säger Olle Nordberg

Vad har då varit det roligaste med årets säsong?
– Tveklöst lagkänslan och stämningen som växte under hösten. Jag tycker vi verkligen tog tag i det spelmässigt också. Förlorar ju bara en match på hösten (Indal borta, reds anm.). Stolt över grabbarna som kämpat på, vänt en tuff vårsäsong till en positiv höst och ett resultat som kan innebära uppflyttning. Vill tacka grabbarna för att de visat ett stort tålamod för mig och Claudio då vi dels varit nya i tränarrollen och även kanske inte alltid kunnat erbjuda optimal coaching från sidan (då vi spelat själva). Det visade sig att vi hade många ledare utöver oss tränare på planen och de växte verkligen fram under hösten.
– En annan kul grej var faktiskt sportchefen "Kottens" (Mikael Kotermajer, reds anm.) succéinhopp. Ska erkänna att jag själv faktiskt var skeptisk till hur han skulle klara sig, men han klev in och gjorde förmodligen mest mål per spelad minut med sina två mål och två assists på tre korta inhopp . En riktig "supersub" (skratt).

Fortsätter du som spelare i IFK Sundsvall?
– Tror inte jag slutar helt, fotbollen ger för jäkla mycket tillbaka och kroppen känns fortfarande duglig. Det talar för att det blir en fortsättning nästa år, men vi får se hur det blir i verkligheten, avslutar den 36-årige Olle Nordberg.

Och om det blir en fortsättning i IFK Sundsvall ser den i dagsläget ut att bli i Medelpadsallsvenskan då Medelpads Fotbollförbund har ambitionen att det åter skall bli tolv lag i vår högsta lokala serie. Mer om detta kommer du att kunna läsa inom kort här på Lokalfotbollen.nu.
IFK Sundsvall jobbar även på att hitta en ersättare till duon Nordberg/ Moraga på tränarsidan och vad Lokalfotbollen erfar är ett par intressanta namn kontaktade. 

Upp- och nedflyttningar inom Medelpadsfotbollen – preliminär serieindelning
för 2020


(2019-10-23)
Matfors IF kvalade sig upp i division 3 medan Lucksta IF kom tvåa i sin kvalgrupp efter Tegs SK.
Lokalfotbollen har kollat läget hur det blir med upp- respektive nedflyttningar i våra lokala serier.
Torpshammar tvångsnedflyttas ner i femman medan Kovland i sin tur "tvingas" ner i sexan.
Det blir inte heller några uppflyttningar till fyran för IFK Sundsvall eller division 5-spel för Sundsvalls FF. 


Medelpadsfotbollens serier är slutspelade och många undrar över vilka lag som avancerar respektive åker ur de lokala serierna.
Om vi går efter hur läget är just nu och vi antar att Stöde IF tackar ja till division 2-spel och det inte blir några återbud i övrigt när det gäller Norrlands division 2 och 3, d v s att Lucksta IF inte får någon frisläng.
Förutsätter vi också att det blir max tio lag i våra distriktsserier ser det ut enligt följande på herrsidan:

Medelpadsallsvenskan (div 4):
• Alnö IF
• Essviks AIF
• Indals IF (uppflyttade från div 5)
• Kubikenborgs IF
• Lucksta IF (nedflyttade från div 3) 
• Medskogsbrons BK
• Selånger FK
• Sidsjö-Böle IF
• Sund IF (nedflyttade från div 3) 
• Söråkers FF

Medelpadsfemmman:
• FC Norr United (uppflyttade från div 5)
• Fränsta IK
• Holms SK
• IFK Sundsvall,
• Kubikenborgs IF 2
• Matfors IF 2
• Nedansjö IK (nedflyttade från div 4) 
• Torpshammars IF (tvångsnedflyttade från div 4) 
• Wiskans IF
• Ånge IF

Medelpadssexan:
• Ariana FC
• Hassels IF (nedflyttade från div 5) 
• Kovlands IF (tvångsnedflyttade från div 4) 
• Ljunga IF
• Stockviks FF
• Sund IF U
• Sundsvalls FF

Skulle Medelpads Fotbollförbund besluta om tolv lag i Medelpads-allsvenskan undviker Torpshammar tvångsnedflyttning plus att IFK Sundsvall flyttas upp som tvåa i femman.
Det betyder även att Kovland slipper ta steget ner i sexan.
– Vi har väl som målsättning att det ska vara tolv lag i vår högsta lokala serie men som det varit ett par år har vi haft svårt att fylla den och därför har vi bara haft tio lag de två senaste säsongerna. Något som klubbarna verkar ha tyckt varit bra, säger Claes Nyman, ordförande i Medelpads Fotbollförbunds tävlingskommitté.
Claes Nyman fortsätter:
– Innan vi beslutar om en återgång till tolvlagsserie måste vi se hur det ser ut i de lägre serierna så vi t ex inte får en sexa med bara fyra lag eller ännu färre.
Kan tänka mig att MFF avvaktar om Lucksta kan få en frisläng och bli kvar i femman. I så fall behövs det inga så kallade tvångsnedflyttningar. Återkommer när jag har mer fakta på benen.

Medelpadsfemmans All Star Team 2019 – stenhård konkurrens om platserna även i år!


(2019-10-15)
Damtrean igår.
Idag presenterar Lokalfotbollen Medelpadsfemmans All Star Team 2019.
Och som vanlig var det en oerhörd konkurrens om platserna!


Jag har utsett Medelpadsfemmans All Star Team varje år sedan starten 2007 och frapperas varje gång av hur många bra spelare det finns i vår lokala fotboll. Och att man tvingas "sidsteppa" duktiga lirare då det bara är elva som får plats, plus tränare och domare. Den här säsongen är inget undantag! 
Här nedan kommer jag att presentera årets "drömelva" spelare för spelare under tisdagen, om tekniken står mig bi vill säga!

Målvakt:
Martin Jutman
Kovlands IF


37 år. Hoppade in under säsongen och stabiliserade Kovlands försvarsspel med säkra ingripanden i luftrummet, granna reflexparader samt dirigerade sina mannar med pondus. Har fortfarande mycket ogjort mellan stolparna. Tänk om han kunde träna fullt ut också... Nöp målvaktshandskarna i hård konkurrens med Indals Joakim Karlsson och Wiskans Simon Eriksson.

Högerback:
Lukas Gillström
Matfors IF 2


21 år. Löp- och konditionsstark med pricksäkra inlägg och utrustad med ett bra skott. Hade tagit en plats i de flesta division 4-lag utom i just Brukets Blå där konkurrensen är stenhård. Nästan lika hård som att ta en plats i Lokalfotbollens olika drömelvor.

Mittback:
Najib Asqari
Ånge IF


21 år. Stenhård och kompromisslös och blir sällan eller aldrig överspelad. Säker i huvudspelet, snabb och positionssäker. En av anledningarna till Ånges fina placering i årets Medelpadsfemma. Även lirat i Ljunga/Fränsta.

Mittback:
Viktor Munter
Indals IF


26 år. Omskolad forward som lever mycket på sin placeringssäkerhet, sitt huvudspel och fina passningsfötter. Mycket viktig för Indal i uppspelsfasen. Begår ytterst få kostsamma misstag utan är säkerheten själv.

Vänsterback:
Patrik Strandh
Indals IF


33 år. Har hög frenesi i sitt spel men även besitter tekniska färdigheter och ibland känns det som om hans spel skulle passa ännu bättre högre upp i seriesystemet än i femman. Lika bra defensivt som offensivt.

Höger mittfält:
Olof Torstensson
Indals IF


26 år.Rörlig med utsökt teknik, god spelförståeldse och synnerligen svårmarkerad. Därigenom nästan alltid spelbar och har oftast rätt adress på passningarna, även de mer svårhittade. Hade lätt kunnat spela på division 2-nivå om tid och motivation funnits. Son till SDFF:s ordförande Mikael Torstensson.

Centralt mittfält:
Niklas Nygren
Indals IF


28 år. Vill ni vinna en serie? Värva Niklas Nygren. "Nygga" har vunnit Medelpadsallsvenskan med både Kuben och Svartvik och nu i år då med Indal sedan tränaren Dennis Hägg tjatat på honom för en comeback. Visade trots uppehållet att han fortfarande håller hög klass. Playmaker och bollvinnare i en och samma person och jobbar framgångsrikt över stora ytor. Gör sällan eller aldrig en dålig match!

Vänster mittfält:
David Danielian
Ånge IF


23 år. Ifjol uttagen i Medelpadsallsvenskans All Star Team som vänsterback men flyttade hem från Ljunga/Fränsta till moderklubben Ånge IF inför den här säsongen där han tog ett steg upp i planen och svarade tack vare sin löpstyrka och målsinne för hela 20 fullträffar på sina 15 matcher. Lägg till elva assist så förstår ni att "DD" borde spela ett par divisioner högre i seriesystemet. Inte heller defensiven går av för hackor!

Högerforward:
Sergio Hinestroza
Indals IF


30 år. Stark, snabb och mångsidig anfallare som kan göra mål på allehanda sätt oavsett om det är efter djupledslöpningar, frilägen, långskott, nickar, från nära håll eller straffsparkar. Har alla attribut för en skyttekung. "Sigge" var i ungdomen en jättetalang som spåddes en lysande framtid men skador och annat satte käppar i hjulet.

Center:
Johan Smott
Holms SK


38 år. Väck Smott mitt i natten och placera honom på en fotbollsplan och han gör mål! En sanslös goalgetter som inte tvekar att nypa en mittback i bröstvårtan bara han kan få in bollen mellan stolparna. Ingen vinthund men ytterst placeringssäker och vet hur han manövrerar sig till en målchans. Spelade bara hälften (nio) av Holms matcher vilket egentligen är för lite att ta en plats men gör man hela 16 mål på dem och poserar nästan näck på Lokalfotbollen efter fyra gjorda mål i en match är man kvalificerad likt förbenat!

Vänsterforward:
Olle Nordberg
IFK Sundsvall


36 år och lite grått i skägget kan inte stoppa "Mål-Olle" från att löpa ifrån alla motståndarförsvar och näta eller nicka in inlägg och hörnor. 27 mål i år för lagets spelande tränare. Är som ett gammalt årgångsvin och blir bara bättre med åren. Tvåbarnsfar som även blivit med hus och slutar som tränare för sitt IFK Sundsvall efter bara en säsong. Fortsätter som spelare?

Årets stjärnskott:
William Nilsson
Kovlands IF


16 år, fyllde den 14 oktober. En av unga Kovlands talanger och är en avig, snabb och bollsäker anfallare med bra blick för spelet och har en näsa för vart målet är beläget. Målade i två tredjedelar av de matcher han deltog i. En stark bedrift då KIF kom näst sist i serien. Kämpar hårt för att förkovra sig ytterligare och blir intressant att följa i framtiden!

Årets tränare:
Dennis Hägg
Indals IF


31 år. Inledde tränarkarriären då Granlo BK började om i sexan för några år sedan och tog då över från pappa Bosse och fortsatte sedan till Indals IF när de "tog över" GBK:s  verksamhet efter konkursen. Är lugn och sansad och har byggt ett slagkraftigt lag tillsammans med lagledaren Jonas Wallvik där laganda, trivsel och sammanhållning står högt i kurs. Har utvecklat lagets spel för varje säsong och i år tog det strävsamma paret Hägg & Wallvik hem Medelpadsfemman och Indals IF kommer nästa år att för första gången sedan 1992 spela i Medelpadsallsvenskan.

Årets domare:
Omar Meqbil
Sundsvall


21 år. Dömt tiotalet matcher i Medelpadsfemman i år, och de allra flesta med mycket gott resultat. Löp- och konditionsstark med bra placerings-förmåga. Spelar själv aktivt i Selångers division 4-lag vilket är en fördel då han kan relatera till olika spelsituationer även som aktiv. Tillhör distriktets "comingmen" när det gäller det lokala domarskrået.

Hassels anfallare Gustav Salomonsson var ytterst nära att ta en plats i drömelvan men föll på stenhård konkurrens om platserna. Hassels anfallare Gustav Salomonsson var ytterst nära att ta en plats i drömelvan men föll på stenhård konkurrens om platserna.

Bubblare:
Nära att komma med...


Det var som sagt tuff konkurrens att ta en plats i Medelpadsfemmans drömelva och här är namnen på några som var nära att komma med men föll på mållinjen av olika anledningar, som till exempel att någon var bättre på den platsen, för få matcher eller helt enkelt inte nominerade av er läsare:

Målvakter: Pontus Hansson (Hassel), Joakim Karlsson (Indal), Liam Dahlgren (Kuben 2) och Simon Eriksson (Wiskan). 

Backar: Kristian Karlsson och Kristoffer Sahlén (Holm), Robin Holmlund, Martin Fors och Kristofer Bodin (IFK Sundsvall), Jonny Nutt (Indal) och Tom Hultin (Wiskan).

Mittfältare: Max Eriksson (Fränsta), Robin Holmlund (IFK Sundsvall), Samuel Buanie, Fredrik Karström och Francisco Alvear (Indals IF), Ture Lindblom och Håkan Åström (Kovland), Christian Wilhsson (Wiskan), Javid Azimi  och Georgius Johansson (Ånge).

Forwards: Andreas Modén (Fränsta), Gustav Salomonsson (Hassel), Niklas Wikholm (Holm), Abraham Brhane (Kuben 2), Philip Forsberg (Matfors 2) och Valerik Danielian (Ånge).

15-årige talangen Alex Tomley trycker in Alnös ledningsmål redan i matchöppningen förbi en maktlös Fredrik Enqvist i Ljustorpsmålet. Något senare skruvade Tonys ättelägg in en vänsterhörna direkt i mål och därefter rullade det bara på till 10-0 och en plats i Medelpadsallsvenskan nästa år. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.
15-årige talangen Alex Tomley trycker in Alnös ledningsmål redan i matchöppningen förbi en maktlös Fredrik Enqvist i Ljustorpsmålet. Något senare skruvade Tonys ättelägg in en vänsterhörna direkt i mål och därefter rullade det bara på till 10-0 och en plats i Medelpadsallsvenskan nästa år. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.